CO ZNAMENÁ HOŘKO V ÚSTECH a nejen to se dozvíte v tomto článku. Hořko v ústech obvykle můžeme pocítit po konzumaci určitého druhu jídla. Proč ale vzniká hořko v ústech bez potravinové příčiny? Hořko v ústech je poměrně častý a nepříliš charakteristický příznak. Často jde o důsledek užívání různých léků, vyloučena však nejsou ani některá onemocnění. Celkově je tento příznak sice obtěžující, ale nebývá nijak závažný.
Příčiny
Příčin pocitu hořkosti v ústech je celá řada.
Dentální příčiny: Nedostatečná ústní hygiena, přemnožení ústních bakterií a záněty dásní se mohou projevovat hořkostí v ústech. Dostatečný pitný režim a zlepšení ústní hygieny pak vedou obvykle k rychlému vymizení obtíží.
Refluxní choroba jícnu: Tento poměrně častý problém je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu a obvykle se projevuje pálením žáhy. Dostanou-li se zbytky kyselé žaludeční tekutiny až do dutiny ústní, může to vzbouzet nepříjemnou hořkokyselou chuť. Vyšší riziko je vleže, kdy horizontální poloha návratu šťáv napomáhá.
Léky: Nepříjemné pocity hořkosti v ústech jsou spojené i s užíváním celé řady léků. Poměrně často reagují lidé pocitem hořkosti na nově nasazená antidepresiva a některá antibiotika. Nepříjemné pocity hořkosti v ústech a nechutenství se objevují také u pacientů, kteří užívají velké množství různých léků.
Otrava olovem: Kovová nahořklá chuť v ústech se spolu s bolestmi břicha, zvracením a křečemi objevuje u akutní otravy tímto kovem.
Hormonální změny: Nepříjemné pocity v ústech se mohou objevovat také v průběhu menstruačního cyklu, kdy dochází ke změnám hladin ženských pohlavních hormonů. Podobné obtíže se objevují i u žen v přechodu.
Psychické příčiny: Pocit hořkosti v ústech může být pochopitelně i ryze psychiatrickým problémem.
Aby bylo možné zjistit příčinu hořkosti v ústech, je nezbytný rozhovor s pacientem, rozebrání jeho obtíží a zjištění, jaké léky užívá. Z dalších možných vyšetření lze provést například gastroskopii k vyloučení nebo potvrzení refluxní choroby.
Při konkrétní léčbě hořkosti v ústech záleží na vyvolávající příčině. Obecně je vhodné zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivou stravu a zlepšit zubní hygienu. U pacientů s příliš velkým počtem léků je vhodné vysadit nadbytečné léky. Užívá-li člověk antidepresiva, je prospěšné je po konzultaci s psychiatrem změnit za jiná. Je-li příčinou refluxní choroba, jsou vhodným lékem přípravky na překyselení žaludku.
V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.
dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.
Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.
Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.
Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.
Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.
Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!
Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.
Ve svém příspěvku SLANO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Sochorová.
Dobrý den,mám velký problém a to slano v ústech.Začalo to po přípravcích Energy,které jsem začala brát.Bylo to z důvodu suchého dráždivého kašle.Sice kašel se zlepšil,ale nastala stálá, slaná chuť.Ihned jsem přípravky přestala brát,ale v ústech mám slano pořád 24 hod.denně už 4 roky. Je to strašné,žádné jídlo není dobré a nic mi nechutná.Hledám informace,kde se dá,ale zatím nic.I u lékařů.
Je mi 62let a léčím se už mnoho let se štítnou žlázou a beru Letrox 100 5x v týdnu.
Prosím poraďte mi.
S pozdravem Sochorová Lenka
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.
V naší poradně s názvem RAKOVINA ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.
Dobrý den často se mi dělá takovýto povlak na jazyku. Jazyk neboli. Jen mi občas přijde že mám sucho v ústech. Před 14 dny jsem dobrala antibiotika na zánět hltanu. Po kontrole na ORL krk prý jako nový. Mám strach z rakoviny. Mám zvětšené i listové papily. Bojím se . Můžete mi prosím poradit jestli šílet a nebo být v klidu. Děkuji za odpověď jste zlati
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Antibiotika mohou přispívat jak k bílému jazyku, tak k suchu v ústech. Antibiotika mohou narušit přirozenou rovnováhu bakterií v ústech, což může vést k nadměrnému množení kvasinek (candida), které se může projevit jako bílý povlak na jazyku. Některá antibiotika mohou navíc způsobovat sucho v ústech jako vedlejší účinek. Rakovinu jazyka určitě nemáte, v tomto ohledu můžete být v klidu. Bílý povlak na jazyku můžete řešit se svým praktickým lékařem. Existují léky a postupy, které vás této nepříjemnosti rychle zbaví.
Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď, ale nabízí se hned několik vysvětlení. V období čekání na miminko jsou zkrátka čich a chuť zjitřenější, to dosvědčí snad každá těhotná žena. Vděčíme za to hormonálním změnám v těhotenství. Na druhou stranu může být hořkost v ústech varovným signálem, že něco není v pořádku, například že tělu chybí železo nebo že bojuje s infekcí, v krajním případě se může jednat o projev duševní poruchy. Ovšem ve většině případů se jedná o přechodný stav, který posléze odezní.
Ve svém příspěvku ÚSTA HOŘKO POCIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaan.
Již několik dní mám po ráno pocit hořkosti v ústech. Právě jsem prodělala chřipku, předtím jsem měla zánět močových cest - antibiotika, užívám léky na nervy , tlak a cholesterol, ale tyto léky užívám již dlouho. .poraďte nějaký domácí lék na tento problém???
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.
Ve svém příspěvku LEUKOPLAKIE V ÚSTECH PO OPERACI-ODSTRANĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Prosím poradte dcera prodělala odstranění lekoplakie v ústech na horním patře dutiny ústní... jak jíst,co jíst...co pomůže aby se co nejdřív a bez bolesti z toho dostala,nikde není žádná diskuze a rady.Je nepříjemné mít díru na patře,hůř se to hojí,po týdnu ji praskla cevka a měla plnou pusu krve,odvezla ji rychlá a zacelili ji to.
Prosím poradte...máma za dceru....děkuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V naší poradně s názvem LICHEN JEN V ÚSTECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Už asi rok mně trápí zevnitř na rtech, tvářích a jazyku jakási "spálená,poleptaná" místa.Jak vznikla nevím, je to velmi citlivé, v noci se i budím, zvláště, když mi vyschne v ústech.Zprvu mi stomatolog , specialista na parodontózu podával nějaké výplachy (magistraliter, takže složení neznám).Všechno v podstatě působilo tak 3 dny.Při poslední kontrole mi už jenom řekl, abych používal všelijaké (nejmenoval ani jednu) bylinky a bez objednání další kontroly skončil.Zatím to zklidňuje nejvíc odvar z řepíku, šalvěj jsem zkoušel také, ale teď mi to spíš rozdráždí.Je mi sice už přes sedmdesát, ale ještě nechci dostat rakovinu.Co s tím?Vůbec nevím co to mám za nemoc, všechny popisy lichenu se týkají spíše povrchu těla než dutiny ústní.Nikdy jsme neměl žádná alergická onemocnění, mám jen asi 10 let diabates II.typu.Děkuji za každou odpověď, Pavel
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ve vašem věku bude nejvhodnější při léčbě nehazardovat a spolupracovat s lékařem. Pokud vám nevyhovuje jeden, tak zkuste jiného. Problémy na vašem jazyku nejspíše nebudou rakovina, to by poznal už stomatolog, když vás vyšetřoval. V klidu si najděte nového ochotného stomatologa, popřípadě se poraďte i s lékařem z ORL.
Sucho v ústech příčina může být u mnoha lidí právě cukrovka. Zvýšená hladina cukru v krvi vede k častějšímu močení, dehydrataci a následnému vysychání v ústech.
Zkušenosti pacientů ukazují, že sucho v ústech bývá výraznější ráno, často se kombinuje se sucho v ústech únava, zvýšenou žízní a pálením jazyka.
Doporučení lékařů zahrnuje kontrolu glykémie, úpravu pitného režimu a zvýšenou péči o dutinu ústní, protože suchost v ústech zvyšuje riziko kazů a zánětů.
V naší poradně s názvem HEXA PHAN - PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich krejci.
koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10
U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?
Děkuji
O.Krejčí
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.
Černé skvrnky v ústech mohou být způsobeny řadou faktorů, od neškodných jevů, jako jsou skvrny od jídla a znaménka, až po závažnější problémy, jako je zubní kaz nebo rakovina ústní dutiny. Je důležité pochopit potenciální příčiny, abyste zjistili, kdy vyhledat odbornou zubní nebo lékařskou pomoc.
Možné příčiny černých teček v ústech
Zubní kaz (kazy)
Bakterie v ústech produkují kyseliny, které narušují zubní sklovinu, což vede ke vzniku kazů, které se mohou projevit jako černé nebo tmavě hnědé tečky.
Zbarvení od jídla a nápojů
Některé potraviny a nápoje, jako je káva, čaj, červené víno a limonády, mohou zabarvit zuby a způsobit jejich změnu.
Užívání tabáku
Kouření a žvýkání tabáku může zabarvit zuby a dásně, což vede k černým nebo tmavě hnědým skvrnám.
Amalgámové tetování
Kovové částice ze starých výplní se mohou usadit a usadit v dásních nebo jiných tkáních ústní dutiny a vytvořit tmavé tečky.
Névy v ústech (znaménka)
Jde o nezhoubné výrůstky, které se mohou objevit jako tmavé skvrny v ústech, obvykle na dásních, vnitřní straně rtu nebo tvářích.
Kuřácký melanóm
Stav, kdy kouření způsobuje zvýšenou produkci melaninu, což vede k tmavým skvrnám na dásních.
Melanom ústní dutiny
Vzácná, ale závažná forma rakoviny ústní dutiny, která se může projevit jako tmavá tečka na dásních, vnitřní straně tváře nebo v jiných oblastech úst.
Krevní puchýře
Tyto puchýře se mohou projevovat jako tmavě červené, fialové nebo černé skvrny a mohou být způsobeny poraněním dásní nebo tváře.
Peutz-Jeghersův syndrom
Genetické onemocnění, které může způsobit tmavé pihy kolem úst a uvnitř tváří, stejně jako polypy v gastrointestinálním traktu.
Fluoróza
Nadměrný příjem fluoridů během vývoje zubů může vést k bílým nebo tmavým tečkám na zubech.
Kdy vyhledat odbornou pomoc
Pokud je černá tečka nová, mění velikost nebo tvar nebo způsobuje bolest či nepohodlí, je důležité navštívit zubaře nebo praktického lékaře.
Jakékoli podezřelé skvrny na dásních, tvářích nebo jazyku by měl vyšetřit odborník, aby se vyloučila rakovina ústní dutiny nebo jiné závažné onemocnění.
Pokud jste v minulosti kouřili, je nezbytné podstupovat pravidelné kontroly rakoviny ústní dutiny.
Stručně řečeno, černé tečky v ústech mohou mít různé příčiny, některé neškodné a jiné potenciálně závažné. Důležité je věnovat pozornost jakýmkoli novým nebo měnícím se skvrnám a v případě potřeby vyhledat odbornou pomoc, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Sucho v ústech (xerostomie) vzniká při snížené tvorbě slin nebo při jejich nadměrném odpařování. Typickým příznakem je pocit sucha v ústech, lepkavé nebo pěnivé sliny, obtížné polykání, změna chuti a potíže při mluvení.
Pacienti často popisují také suchý jazyk, suchý popraskaný jazyk, bílý povlak v ústech, případně pálení jazyka. Přidává se sucho v krku, sucho v ústech a krku, pocit cizího tělesa nebo knedlík v krku při polykání.
Kandidóza je infekce způsobená druhem houby patřící do rodu Candida. Kandidy/kvasinky normálně žije na kůži a uvnitř našeho organismu, na místech, jako jsou ústa, krk, střeva a vagina, aniž by způsobovaly jakékoli problémy. Při změně na prostředí podporující růst plísní v ústech, krku nebo jícnu se ale mohou přemnožit a způsobit infekci.
Kandidóza v ústech a krku se také nazývá orofaryngeální kandidóza. Kandidóza v jícnu, což je trubice, která spojuje hrdlo se žaludkem, se odborně nazývá Candida esophagitida. Jícnová kandidóza je jednou z nejčastějších infekcí u lidí žijících s HIV, respektive s AIDS.
Mezi osoby, u nichž je riziko získání kandidózy v ústech a krku vyšší, patří děti, zejména děti mladší než 1 měsíc, a dále jedinci, u nichž je přítomen alespoň jeden z těchto faktorů:
zubní protéza;
diabetes mellitus;
rakovina;
HIV/AIDS.
užívání antibiotik nebo kortikosteroidů, včetně inhalačních kortikosteroidů, při stavech, jako je astma;
užívání léků způsobujících sucho v ústech, nebo zdravotní stav, který způsobuje sucho v ústech;
kouření.
Většina lidí s kandidózou v jícnu má oslabenou imunitu, což znamená, že jejich těla bojují s infekcemi. Patří sem lidé mající HIV/AIDS a lidé s rakovinou krve, jako je leukémie a lymfom. Lidé, kteří mají kandidózu v jícnu, mají obvykle také kandidózu v ústech a krku.
Ve svém příspěvku CO ZNAČÍ SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing,Miroslav Satora.
Sucho v ústech, pálení jazyka, únava - prý nedostatek Fe, B12 a jiných minerálů. V noci spím jen po půlhodině, pořád musím lokat hlt vody. Pak usínám i přes den.
Ale jak to řešit ? Existují na to nějaké léky ? Mám cukrovku, píchám Humalog a Toujeo, jsem kardiak a beru i léky na hypertenzi.
Hrozně mě to unavuje, poradíte jak na TO ????
Děkuji Mirek
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Sucho v ústech v noci, sucho v puse v noci nebo noční sucho v ústech je velmi časté. Vzniká při dýchání ústy, chrápání nebo při snížené tvorbě slin během spánku.
Pacienti často popisují sucho v ústech po ránu, slané sliny v ústech, bílý povlak na jazyku a současně sucho v krku v noci nebo neustálé sucho v krku.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je dobře, že se na nás obracíte, když nerozumíte doktorské řeči a chcete lidštější výklad svého zdravotního stavu. Na fotografii jste poslala zprávu z gastroskopie, která vám byla provedena, aby se zjistil stav žaludku po dříve prodělaných žaludečních vředech a také příčina klidně probíhajícího zánětu dvanáctníku. Epizoda se žaludečními vředy pro vás skončila dobře - žádné aktivní vředy na stěně žaludku nemáte. Zbyly vám tam pouze jizvy, které se za ten čas již překryly zdravým povrchem - epitelem. To znamená, že žaludek po vředech funguje správně.
Ze zprávy také vyplývá, že máte již delší dobu zánět na dvanáctníku, který se nedaří zcela vyléčit. Pro volbu další léčby byly odebrány dva vzorky sliznice žaludku a čeká se, až co řekne laboratoř.
Další věc, která u vás nefunguje, je vstupní svěrač na žaludku, tak zvaná inkompetence kardie. Je to vstupní svěrač v místě, kde do žaludku ústí jícen. Problém je, že svěrač není schopen se zcela pevně uzavřít a dochází tak k vytékání kyselého obsahu žaludku do jícnu, kde se tím leptá jeho sliznice. Díky tomu máte na jícnu tak zvané refluxní změny, ale vše je zhojené a v klidu. Aktuálně tedy nemáte bolesti, ale může vás občas pálit žáha. Právě na pálení žáhy byste se měla soustředit. Aby k němu nedocházelo, můžete do značné míry ovlivnit stravou a některými dalšími opatřeními:
- Udržujte si zdravou váhu.
- Přestaňte kouřit.
- Přizvedněte si matraci tak, abyste spala v mírném polosedu.
- Začněte spánek na levé straně.
- Po jídle si nelehejte.
- Jídlo jezte pomalu a důkladně žvýkejte.
- Objevte potraviny a nápoje, které u vás vyvolávají pálení žáhy a vyřaďte je.
- Nenoste příliš upnuté nebo těsné oblečení v oblasti trupu.
Současná medicína má velmi účinné řešení, o kterém byste měla vážně uvažovat. Nazývá se fundoplikace žaludku a jde o chirurgický zákrok, při kterém se z kousíčku žaludku vytvoří manžeta kolem dolní části jícnu, a ta pak zastoupí funkci svěrače. Když po operaci nebudete polykat velké kusy nebo velké množství potravy najednou, tak vám to může po dlouhou dobu vyřešit problém s pálením žáhy.
Podle zprávy vám byl předepsán lék Controloc, který redukuje epizody pálení žáhy, ale nelze ho takto používat dlouhodobě po zbytek života.
Proč je pro vás důležité omezit pálení žáhy?
Ze zprávy je zřejmé, že problémový svěrač, kvůli kterému vás pálí žáha, je u vás natolik oslaben, že vám nemohlo být ani zcela uděláno vyšetření řasení vnitřní stěny žaludku. K tomuto vyšetření je totiž potřeba žaludek nafouknout přes tu černou hadici, co jste měla v ústech. Ale to u vás nešlo, protože během nafukování všechen vzduch unikal kolem volného svěrače do jícnu a ven krkáním. Jícen máte jen jeden a když si ho necháte propálit žaludeční kyselinou, tak nebudete moci normálně jíst ústy. Pálení žáhy sice samo o sobě rakovinu nezpůsobuje, ale pokud se objevuje po dlouhou dobu, může to vést k dalším změnám ve výstelce jícnu a to zvyšuje riziko rakoviny, jako je Barrettův jícen.
To je vše, co se dá s
Ve svém příspěvku ZNIČENÉ VLASY MASKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kik.
prosimváš jak mám rozumět tomuto ? :že pokud každý den udržíte lžíci kvalitního oleje v puse alespoň 4 - 5 minut
to ten olej polikat nemám ? to ho tam mám jenom 5minut držet a pak vyplivnout ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Ano, jen udržet v ústech po dobu 4-5 minut. V ústech je sliznice, která dokáže absorbovat některé účinné látky, jenž jsou podpůrné mimo jiné i pro růst a kvalitu vlasů. Takže v tomto případě skutečně nepolykat!
Rozhodně Vám prospěje, když zařadíte kvalitní olej do své stravy, třeba do salátové zálivky a ten pak doporučuji s chutí spolknout. :-)
Vředy se vyskytují v ústech a na horním patře. Způsobují nepohodlí a mohou ztěžovat jídlo a pití.
Vředy v ústech mají tendenci vymizet do 2 až 4 týdnů, ale v některých případech mohou přetrvávat, krvácet nebo se infikovat.
Některé běžné faktory, které přispívají k vředům v ústech, jsou:
dehydratace;
špatná péče o ústa nebo ústní hygiena;
těžké užívání alkoholu;
užívání tabáku;
nedostatek bílkovin ve stravě;
nedostatky vitamínů;
některé léky nebo léčby, jako je radiační terapie.
Konzumací měkkých, nevýrazných jídel a pitím vlažné vody mohou lidé získat určitou úlevu od vředů v ústech. Jednotlivec se také může chtít vyhnout potravinám, které jsou hrubé, slané nebo kyselé, dokud vředy z úst nezmizí, protože mohou dráždit postiženou oblast a zvyšovat nepohodlí.
U refluxní choroby jícnu se žaludeční kyseliny dostávají do jícnu a hltanu, což vede k podráždění sliznic. Typické je sucho a hořkov ústech, sucho v krku, pálení žáhy a ranní chrapot.
Zkušenosti pacientů potvrzují, že obtíže se zhoršují v noci, kdy se objevuje sucho v krku v noci a pocit cizího tělesa v krku.
Doporučení lékařů zahrnuje úpravu jídelníčku, vyvýšení horní části těla při spánku a omezení alkoholu a kouření.
Mýdlová chuť v ústech může být výsledkem přílišné konzumace a používání fluoridu (fluorid sodný). Fluorid sodný je krystalická sůl (NaF), která se používá ve stopovém množství při fluoridaci pitné vody a je obsažena v zubních pastách. Fluorid sodný se používá i v pesticidech, insekticidech a jiných průmyslových aplikacích a ve vyšších koncentracích je jedovatý. Nízké hladiny fluoridu, které se nacházejí v zubní pastě či v pitné vodě, jsou pokládány za bezpečné.
Co má tedy fluorid sodný společného s mýdlovou chutí v ústech? Celkem hodně, vlastně tato chuť signalizuje to, že jste požili příliš mnoho fluoridu sodného a je jedním z příznaků otravy fluoridem sodným. Tento může být přijímán kromě již zmíněné pitné vody a zubních past i během ošetření v zubní ambulanci fluoridem sodným, dále požitím kontaminovaných suchých potravin, jako je sušené mléko, mouka, prášek do pečiva. Tyto suché potraviny mohou obsahovat insekticidy nebo rodenticidy obsahující fluorid sodný, tudíž představují zdravotní riziko.
Riziko onemocnění z fluoridu sodného je vážnější u lidí, kteří pracují v prostředí, kde jsou vystaveni této chemické látce. Krátkodobé a akutní vystavení se působení fluoridu sodného může způsobit příznaky, jako je mýdlová chuť v ústech, zvracení nebo šok. Dlouhodobá expozice může rozvinout chronické zdravotní problémy, jako je bronchitida nebo fluoróza. Příznaky jsou poté podráždění pokožky, podráždění očí, hrdla a nosu, kašel, sípání a dušnost.
Lidé mohou mít zvýšené riziko otravy fluoridem sodným, pokud pracují v následujících oblastech:
zemědělství (prostřednictvím insekticidů);
těžby a úpravy hornin;
výroby oceli;
výroby skla;
svařování;
galvanického pokovování;
úpravy vody.
Ale nezoufejte, mýdlová chuť nutně nemusí znamenat otravu fluoridem sodným. Některé potraviny také vyvolávají tuto pachuť v ústech, konkrétně se jedná o mrkev a koriandr. Mrkev totiž obsahuje sloučeninu zvanou terpenoid, která způsobuje tento pocit. Mýdlová chuť je při konzumaci koriandru způsobena našimi geny, tím, jak mozek zpracovává vůni této bylinky. Mýdlová pachuť z jídla by tedy neměla být důvodem k obavám.