Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO ZNAMENÁ VYSOKÝ SPODNÍ TLAK

OBSAH

Jaký je normální tlak

Optimální tlak se pohybuje okolo hodnot 120/80. Hodnoty horního tlaku nad 140 a spodního nad 100 se povazují za vysoký krevní tlak. U všech rasových skupin se pohybuje ideální tlak člověka na přibližně stejné úrovni. Žádná rasa není vůči vysokému krevnímu tlaku imunní.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ SPODNÍ KREV 90/80/110 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zde.

Dobrý den trpim spíše na nízký tlak ale poslední dobou mám spodní vyšší a tep přes 100 a není mi moc dobře.Lejarka zatím nijak nepomohla.Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vysoký spodní krev 90/80/110

Diastolický tlak nad 90

Diastolický tlak nad hodnotu 90 mm Hg je považován za vysoký diastolický krevní tlak, případně se mluví o diastolické hypertenzi. U lidí s tímto vysokým krevním tlakem dochází k postižení malých cév. Cévy jsou zjizvené, tuhé, málo pružné a více náchylné k ucpání anebo prasknutí. Náchylnost k tomuto stavu stoupá s věkem, ale výskyt vysokého krevního tlaku riziko navyšuje a urychluje, a proto je tolik důležité udržovat si normální hladinu tlaku. Snižujete tak riziko srdečního selhání, cévní mozkové příhody anebo poškození dalších orgánů.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Buchtová.

Dobrý den. Jaký lék na vysoký tlak a zvýšený cholesterol?P.doktorka mi předepsala lék Euvascor. užívám ho 2 měsíce ale při mírném rozrušení mám tlak stále vysoký.děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Já užívám Cosyrel - 1 tabletu ráno a večer 1 tabletu Orcal Neo. Jsem spokojený, žádné nežádoucí obtíže.
Za několik týdnů využiju Cosyrel k opačnému užití, kdy požiju cca 15 tablet a tím se 100% odtlakuju a zastavím srdce. 46-let mi v tomto státě stačilo, ale to je osobní.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den, když už mám vysoký krevní tlak, pomůže mi ho snížit nějaký přípravek z lékárny bez předpisu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skarlettka.

S vysokým tlakem si nezahravejte lékařskými pokusy. Ma to vždy vážný důvod a vy to nevíte. Na každou příčinu je jiný přístup.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK,NA ODVODNĚNÍ TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena šejvlová.

beru lék Caramlo na vysoký tlak a poslední dobou jsem oteklá, asi zavoněná, potřebuji poradit

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak,na odvodnění těla

Léčba vysokého spodního tlaku

Krevní tlak vzrůstá od kojeneckého období do období dospívání, ale po dosažení dvaceti let zůstává u zdravých lidí na stejné úrovni během celého života. Jestliže chcete snížit diastolický tlak, může vám pomoci změna životního stylu a zhubnutí. Dále pak také cvičení a úprava jídelníčku (snížení tuků, navýšení ovoce a zeleniny, omezení soli a alkoholu). V případě, že ke snížení tlaku nedojde, je zapotřebí vzít si na pomoc léky na krevní tlak.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ DRASLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka 65 let.

užíval jsem 15 let prestarium neo . dnes mi zjistili vysoký obsah draslíku v krvi, který je obsažen právě v prestárium. můžete mi doporučit jiný lék na vysoký tlak bez draslíku ? Děkuji J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez draslíku

Tabulka s krevním tlakem a hodnoty podle věku

Hodnoty můžete nalézt zde hodnoty krevního tlaku podle věku.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Filák.

Dobrý den.
Je mi 75 let beru prášky na tlak Prestance 5/5
Tlak mám od 120 do135 ale spodní mám stále do 50

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš spodní tlak (diastolický tlak) je nízký a dochází u vás k tak zvané diastolické hypotenzi. Prestance působí tak, že rozšiřuje vaše cévy a snižuje diastolický tlak více než systolický, čímž může způsobit izolovanou diastolickou hypotenzi. Také věk může být významnou příčinou nízkého diastolického krevního tlaku, a díky tomu není vždy možné tento stav změnit. Co s tím? Musíte si promluvit se svým lékařem, abyste našli způsob, jak vyrovnat spodní diastolický tlak na fyziologicky přijatelnou úroveň. Sám si můžete pomoci tím, že budete nosit pravidelně a často kompresní punčochy, které zlepší váš krevní oběh. Také můžete zařadit více kávy s kofeinem, postupně můžete navýšit až na čtyři šálky denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak a hodnoty podle věku

Tlak 120/80

Při každém měření krevního tlaku jsou zaznamenávány hodnoty vyššího, takzvaného systolického, a nižšího, takzvaného diastolického tlaku. Pod hodnotami normálního systolického a diastolického krevního tlaku mohou různí lidé chápat různé věci. Jako normální krevní tlak je již po dlouhou dobu označována hodnota asi 120/80 mm Hg, která je vlastní většině našich obyvatel. Typické laboratorní hodnoty nemusí vždy znamenat hodnoty žádoucí, tedy takové, které jsou pro nás ideální.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU V TABULKÁCH PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vratislav Štěpánek.

Dobrý den, teď v Lednu mi bylo 64 let a mám průměrný krevní tlak kolem 135/84, nejvíce během 10 dnů byl 143/85. Na tento údaj jsem dostal prášky Tezeo 40mg. Prý mám vysoký tlak. Beru ho jen ráno a točí se mi hlava. Mám to brát? Velice děkuji.Mgr.Štěpánek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krevní tlak nad 140 a nad 80 je vysoký a z dlouhodobého hlediska by znamenal riziko zdravotních komplikací. Pokud nelze tlak snížit dietou a změnou životního stylu (dieta bez soli, bez alkoholu a pravidelné cvičení a saunování), tak potom jsou namístě léky na tlak. Když je nebudete užívat, zkrátíte si tím dobu svého dožití. Při užívání léků na tlak by se měl krevní tlak pohybovat okolo 130 a ten spodní do 75. K dispozici je mnoho různých léků na snížení krevního tlaku, proto hned kontaktujte svého lékaře a sdělte mu, že vám Tezeo nevyhovuje, abyste mohli nalézt lepší variantu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Kdy je tlak vysoký

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty pod 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku lze hovořit tehdy, když lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK PLNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Zábrahová.

Užívám lék na vysoký tlak - Valsacor.
Chtěla bych znát lék obdobný bez doplatku. Děkuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Valsacor obsahuje účinnou látku valsartan. Za Valsacor se při výdeji doplácí. Avšak existuje varianta se stejnou účinnou látkou s názvem Valzap, který je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na tlak plně hrazené pojišťovnou

Diastolický tlak nad 100 

45 % úmrtí u mužů a 50 % u žen je způsobeno nemocemi srdce a oběhového systému, které stojí ruku v ruce s arteriální hypertenzí, jako například ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, srdeční selhání, selhání ledvin, cévní mozková příhoda a ischemická choroba tepen. Při dlouhodobém vysokém diastolickém tlaku jsou ohroženy cévy, srdce a další orgány, tudíž je nutné tento stav léčit.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kyliánková.

Na vysoký tlak užívám lék Inhibaceˇplus 5/12,5 a Rivocor 5 mg.Tyto léky jste nikde nauváděli.Prosím o vyjádření k těmto lékům,děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký krevní tlak vedlejší účinky

Tenormin

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou atenolol. Tenormin primárně používaný k léčbě vysokého krevního tlaku a bolesti na hrudi spojené se srdcem. Mezi další použití patří prevence migrén a léčba určitých nepravidelných srdečních tepů. Může být také použit s jinými léky na krevní tlak. Tenormin je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazen pojišťovnou a pacient ho v lékárně dostane zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím vás kdo mi poradí
užívala jsem Sorvasta lék na cholesterol a mám svalové křeče
léky na bolest nepomáhají a v nemocnici na neurologii mi řekli
že to nic není vážného a poslali mě domů, jsem předávkovaná
léky od paní doktorky a teť mám už asi měsíc bolesti svalů.
Masáže mi ze začátku pomohli,jelikož jsem léky brala dál
tak mám bolesti v levé noze koleno a v přední část stehna.
Prosím vás může mi někdo pomoci .Děkuji Kejíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Užívám lék Amprillan na vysoký tlak.Objevily se u mne svalové bolesti,mám vysokou hladinu kreatinkineazy 43.Co způsobuje vysokou hladinu kreatinkineazy,mohou to být léky na vysoký tlak?

Zdroj: diskuze Léky na cholesterol

Krevní tlak u dětí

  • Při narození jsou hodnoty krevního tlaku průměrně 70/50 mm Hg a postupně rostou.
  • Ideální krevní tlak u kojenců je 80/45 a u větších dětí 110/70 mm Hg.
  • Hodnoty vysokého krevního tlaku u dětí znamenají více než 120/80 mm Hg.
  • Hodnoty nízkého krevního tlaku u dětí bývají pod 105/60 mm Hg – zde je to ovšem velmi individuální.

Vysoký krevní tlak se u dětí vyskytuje pouze v 1–3 %. V přepočtu to znamená, že touto chorobou trpí až 30x méně dětí než dospělých, což znamená, že hypertenzí trpí každé třicáté až sté dítě. Obvykle je vysoký krevní tlak spojen s nějakým dalším zdravotním problém (onemocnění srdce anebo obezita). Dítě s vysokým krevním tlakem si může stěžovat na bolest hlavy, únavu, může se objevit krvácení z nosu, může se více potit, trpí nechutenstvím a nemusí celkově prospívat. I u dětí může vysoký krevní tlak způsobit vážné zdravotní potíže. Jedná se hlavně o poškození srdce a ledvin. U dětí to v neřešeném a podceněném případě (při tom nejhorším scénáři) může dospět dokonce až do fáze selhání ledvin, kdy pak bude potřebná jejich transplantace.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Egiramlon

Tento lék na vysoký krevní tlak je kombinací dvou účinných látek amlodipinu a ramiprilu. Amlodipin patří mezi blokátory kalciového kanálu (BKK) což jsou účinné léky, které se dobře kombinují s ACE-Inhibitory, jako je ramipril. Lék Egiramlon může zřídka způsobit otoky. Lék Egiramlon je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Nízký spodní krevní tlak

Nízký spodní tlak se nazývá diastolický tlak. Pokud je hodnota diastolického tlaku nižší než 60 mm Hg, mluví se o nízkém diastolickém tlaku. Možnými příčinami tohoto snížení jsou například léky na potenci, tricyklická antidepresiva, alfa- a betablokátory, diuretika a léky na Parkinsonovu chorobu. Nízký diastolický tlak se může objevit i v těhotenství kvůli zátěži plodu na matčin krevní oběh. Zvláště v těhotenství je proto nutné mu věnovat dostatečnou pozornost.

Nízký spodní tlak může mít nepříjemné projevy, jako jsou mdloby, mžitky před očima, závratě, slabost, studené končetiny či hučení v uších. Kvůli nízkému tlaku jsou totiž mozek a končetiny nedostatečně prokrvovány, a tedy málo okysličeny.

Zdroj: Mám nízký tlak

Správný krevní tlak u osob starších 70 let

Zatímco co se hojně debatuje o tom, jak a kdy by se měl léčit příliš vysoký krevní tlak u starších pacientů, definice zdravého krevního tlaku se s věkem nemění. Normální krevní tlak je hodnota pod 120/80. Vyšší číslo 120 je vždy systolický tlak a udává tlak krve v momentě srdečního úhozu. Nižší číslo 80 je diastolický tlak, a udává tlak krve, když je srdce v klidu mezi rytmy. Zdravý krevní tlak by měl být pod oběma těmito čísly.

Zdroj: Krevní tlak v 70 letech

Bisogamma

Je lék na vysoký krevní tlak ze skupiny beta-blokátory s účinnou látkou bisoprolol, používaný k léčbě srdečních onemocnění. Léčí tachyarytmii, vysoký krevní tlak, bolest na hrudi způsobenou nedostatečným průtokem krve do srdce a srdeční selhání. Mezi časté nežádoucí účinky patří bolest hlavy, pocit únavy, průjem a otoky nohou. Závažnější vedlejší účinky zahrnují zhoršení astmatu, blokování schopnosti rozpoznat nízkou hladinu cukru v krvi a zhoršující se srdeční selhání. Bisogamma je lék na vysoký krevní tlak, který je plně hrazený zdravotní pojišťovnou a pacient ho dostane v lékárně zdarma na lékařský předpis.

Zdroj: Léky na vysoký krevní tlak plně hrazené pojišťovnou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP