Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO ZNAMENÁ VYŠŠÍ CRP

OBSAH

Zvláštní zbarvení moči

Když si všimnete, že vaše moč změnila barvu nebo má divný zápach, může být příčinou buď něco fádního, například jídlo, které jste měli k večeři (červená řepa nebo chřest), nebo může být tato změna příznakem vážnějšího stavu, například infekce nebo rakoviny. Pokud je vaše moč velmi bledá, znamená to, že jste buď hodně pili, nebo užíváte diuretika, léky, které nutí tělo zbavovat se přebytečné vody. Moč může změnit barvu a odstín, ale to ještě nemusí být nutně důvod k poplachu. Například některé léky mohou změnit barvu moči na zelenou nebo modrou, mrkev obarvuje moč do oranžova, vitamíny mohou dát moči žlutý odstín a dědičné onemocnění zvané porfyrie může zbarvit moč do barvy portského vína. Pokud má tedy vaše moč červený odstín, nepropadejte hned panice. Vždy se nejprve poraďte se svým lékařem o dalším postupu. Výrazně žlutá moč je po vitamínu B-komplex, kde je obsažen vitamín B2 riboflavin. Riboflavin se díky této schopnosti obarvovat na žluto využívá i v potravinářství jako barvivo. Jeho vyšší příjem ve stravě učiní moč neobvykle žlutou.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PODĚBRADY HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marianna Strmeňová.

Dobrý den,
prosím chtěla bych se zeptat co to znamená "Poplatek za vyšší standart"?
S pozdravem
Marianna Strmeňová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyšší standard znamená, že sociální zařízení je přímo na pokoji, dále je k dispozici chladnička, televize, wifi. U každého ubytovacího zařízení je to jiné, proto pro více informací volejte číslo 325606500

Zdroj: diskuze Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, kdy se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem. Ve většině případů se vyšší koncentrace kyseliny močové vyskytuje u mužů. Ženský organismus si s ní umí poradit lépe. Tato kyselina je špatně rozpustná ve vodě.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František .

Dobrý den nemůžete mi prosím poradit beru tramal a algifen na bolesti ale nepomáhá to už si nevím rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena.

Dobry den. Na sonu mě byla zjištěno Pankreas nezvetsen, s difusne zhrubelou strukturou a vyšší echogenitou. Můžete mě prosim říct, co to znamená a jak moc je to pro mne ohrožující. Mohu pro to neco delat ? Za pripadnou odpověď predem dekuji

Zdroj: diskuze Slinivka

Jak poznat dvojčata podle hCG

Vícečetné těhotenství je poznat i podle hladiny hormonů hCG v těle, hladina je totiž výrazně vyšší.

Zdroj: Co znamená hCG

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Závislost GGT na alkoholu

GGT je výrazně zvýšené u alkoholiků, u nichž se jeho stanovení používá ke kontrole léčby. Při opětovné konzumaci se totiž výrazně zvýší. I malé množství alkoholu vypité v rozmezí 24 hodin do odběru krve může dočasně zvýšit hodnoty GGT. Pokud k tomu dojde, je třeba, aby si lékař ověřil opakováním vyšetření z nového odběru krve, že je vše v normě.

Hodnoty GGT se mohou snižovat po jídle, proto se doporučuje, aby se odběr krve prováděl nejméně 8 hodin po jídle (nalačno).

Zvyšovat hodnoty GGT může také kouření.

Hodnoty u mužů jsou většinou o něco vyšší než u žen. Se vzrůstajícím věkem se hodnoty GGT u žen zvyšují.

Lidé afrického původu mají přibližně dvakrát vyšší hodnoty GGT než Evropané.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Co znamená černá stolice u dětí

K tmavé stolici může u dětí dojít například při zácpě. Zde je důležité především řešit zácpu, aby dítě netrpělo.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová

Hodnoty a norma

  • Obecná norma: 0,05–0,72 μkat/l
  • Muži: 0,14–0,84 μkat/l
  • Ženy: 0,14–0,68 μkat/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT PLÍSNĚ NEHTŮ NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Pišingr.

Chtěl bych se zeptat na lék Terbinafin kolik stojí a jeli k dostání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék TERBINAFIN ACTAVIS je k dostání v lékárně na lékařský předpis a pacient na něj doplácí cca 73 Kč za 28 tablet. Ovšem za podmínky, že předpis vystaví kožní lékař. Recept od jiného lékaře znamená vyšší doplatek a to až 160 Kč. O dostupnosti tohoto léku se informujte ve své lékárně, kde vám sdělí i přesnou výši doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit plísně nehtů na nohou

Co je to hCG

Pod pojmem hCG je myšlen hormon tzv. humánní choriový gonadotropin, který vzniká ve chvíli, kdy se oplodněné vajíčko usadí v děložní sliznici a postupně začne uvolňovat do ženského těla různé chemické látky a hormony, které současně zastavují ženinu menstruaci. Tento hormon produkují buňky, které jsou základem pro vznikající placentu a vyvíjející se embryo. Hladina tohoto hormonu v krvi i v moči se měří v jednotkách mIU/ml (= milli-international units per mililiter).

Hormon hCG se projevuje tedy v krvi i v moči, měření ale ukazují, že v krvi je jeho hodnota o něco vyšší než v moči, i proto se těhotenství dá zjistit dříve z krve (zhruba 9. den po oplození) než z moči (zhruba v době očekávané menstruace).

Zdroj: Co znamená hCG

Poradna

V naší poradně s názvem KDYZ JE HODNOTA FERITINU 219 CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE.

chtela jsem se zeptat byla mi namereno feritin 219 nevim co to znamena ma nekdo s touto hodnotou zkusennosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle hladiny feritinu se posuzuje množství železa v lidském organismu. Ženy mají rozpětí feritinu 12 až 150 nanogramù na 1 ml krve. Pokud máte naměřenu hodnotu 219, tak máte přebytek železa, což může ohrozit játra a přispět k tvorbě nádorů. Další informace o tom co znamená přebytek železa se dočte tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdyz je hodnota feritinu 219 co to znamena

Krvavý průjem u psa

Krvavý průjem může být důsledkem podrážděného řitního otvoru psa. Při tomto problému je krve ve stolici menší množství. Psa určitě nechte vyšetřit veterinárním lékařem, který stanoví diagnózu a psa bude léčit.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin T..

Dobrý den, co znamená sáček v jednotkách hmotnosti ? Co znamená mimo dosah hostitele v praxi ? Mrazák :-) ?
Dekuji.
M.T.

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

hCG v moči po oplodnění

Hormon hCG není hned po oplodnění vajíčka v těle žádný, až v průběhu několika dní se začíná vylučovat nejprve do krve a následně do moči. U žen se může objevit od jedenáctého dne, ve většině případů se v moči objevuje až kolem čtrnáctého dne těhotenství.

Zdroj: Co znamená hCG

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika červenková.

Dobrý den,před dvěmi lety jsem měla mrvici.Do dnes beru anopyrin a trombex.Stává se mi,že když dlouho ležím,mám tzv tvrdé nohy hlavně ve stehnech.Znamená to,že se mi ucpávají cévy?
Protože jsem měla vyšší tlak,byla jsem na vyšetření na interně a p doktotka mi řekla,že bych už neměla brát dohromady trombex anopyrin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.

DOBRÝ DEN. Prosím mně slabou mozkovou příhodu užíval jsem anopirin k tomu p. doktorka přidala TROMBEX mám tzv tvrdé nohy hlavně ve stehnech BOLÍ MNĚ SVALSTVO I NA HORNÍCH KONČETINÁCH PROSÍM O ODPOVĚD

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin příznaky

Věková skupina 25 až 40

  • V období dospělosti krevní tlak stoupá s postupujícím věkem a vzestup je vyšší pro systolický tlak. Tlak je opět vyšší u mužů než u žen. Rozdíly se vyrovnávají až ve vyšším věku.
  • Ideální krevní tlak této věkové skupiny je 130/80 mm Hg.
  • Hodnoty vysokého krevního tlaku u věkové skupiny 25 až 40 jsou vyšší než 140/90 (naměřeno opakovaně, minimálně při dvou různých měřeních).
  • Hodnoty nízkého krevního tlaku u věkové skupiny 25 až 40 jsou u žen méně než 100/60, u mužů méně než 100/70 mm Hg.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN BRALA SOM 5 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Halamová.

Dobrý večer ! Od minulého leta, keď som bola v nemocnici s fibriláciou a arytmiou, mi bol naordinovaný Warfarín. Chodím na pravidelné kontróly. Pred tromi týždňami som mala hodnotu Quicku 2,9 naordinovala mi.p. dr. pokračovať v 5 mg, včerá som bola na kontróle a mala som hodnotu Quicku 4,5 . Ako mám upraviť stravovací režim . Ďakujem !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Quick 2,9 je optimální. Vyšší čislo znamená málo zeleniny. Když víte, že v daném dni nesníte příliš zeleniny, tak si pro tento případ kupte hlávku zelí a v tom dni snězte dva listy zelí. Snažte se každý den sníst stejné množství zeleniny. Hodnotu Quick ovlivňuje jen zelenina. Ostatní jídlo, jako je maso, rýže, těstoviny, knedlíky a pečivo nemusíte hlídat vůbec, protože téměř neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nechci

Jak roste hCG

Množství hormonu hCG v krvi určuje, že je žena v jiném stavu, ale také to, jak dlouho v něm zhruba je. Zajímavé je, že část maminek má hladinu hormonu zhruba 5 mIU/ml asi 3. týden od poslední menstruace (to odpovídá zhruba osmému dni od oplodnění). Při testování hladiny hCG v moči je vhodné testovat ráno, kdy je v moči hladina nejvyšší.

Hladina hormonu hCG v krvi rychle roste během prvních tří měsíců těhotenství (takzvaný trimestr). Na počátku tohoto období se dokonce hladina hCG hormonu dokonce znásobuje zhruba každé dva dny. Postupně se ale hladina hCG zdvojnásobuje pomaleji. Nejvíce tohoto hormonu je v ženském těle zhruba kolem 9. týdne těhotenství, v dalších týdnech hladina poklesne a zhruba kolem 25. týdne se ustálí. Hormon je pak po porodu vylučován močí a zhruba sedmý den po porodu je zcela z těla vyloučen. Množství hCG v ženském těle má velmi široké rozpětí a je u žen individuální. Podle některých tvrzení je hladina hCG vyšší u žen, které čekají dívku, než u žen, které čekají kluka.

Zdroj: Co znamená hCG


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP