Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI

OBSAH

Co znamená leukocyty v moči 11–20

Jde o konkrétní počet změřených leukocytů v mikrolitru. Norma je do 20 leukocytů/µl, takže se jedná o normální nález.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek Beranek.

Dobrý den,prosím vás výsledek vzorku moče byl- U Leukocyty 310 arb.j. B Leukocyty 17,93 B Neutrofily 11.410 Děkuji za odpovědˇ F,B,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší odpověď dostanete od svého praktického lékaře, který zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může lépe poznat problém, na který ukazují hodnoty, které jste poslal. Leukocyty v moči by normálně být vůbec neměly. Hodnota 310 je vysoká a může ukazovat na tyto stavy:
- Zánět močových cest: potíže s močením (pálení, řezání), krev v moči, bolest při močení, zvýšená teplota.
- Zánět ledvin: bolest v dolní části zad nebo břicha, krev nebo hnis v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, časté nutkání na močení, které je bolestivé a pálí.
- Zánět prostaty: bolest hráze, problémy s ejakulací, horečka, zvětšená a citlivá prostata.
U každého z těchto onemocnění je nezbytná lékařská pomoc, proto zůstaňte v kontaktu s lékařem, který inicioval vyšetření moči a dodržujte jeho pokyny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Co značí zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči

Zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči mohou naznačovat přítomnost onemocnění různých orgánů. Přítomnost zvýšeného množství erytrocytů může naznačovat onemocnění ledvin, močové trubice, prostaty, močového měchýře. Zvýšenými erytrocyty a leukocyty se mohou projevovat močové kameny, cystitida, pyelonefritida, nefróza, hypertenze, urolitiáza či nádory.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Co znamenají zvýšené leukocyty v moči u dospělých

Příčinou (příčina) výskytu bílých krvinek v moči bývají zánětlivá onemocnění cest močových, prostaty, intersticiální nefritidy. Dále je lze pozorovat u malformací močopohlavního ústrojí, při urolitiáze, u nádorů močových cest a močového měchýře.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klara.

Leukocyty mám 19,4 je to zvýšené nebo znizene ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Leukocyty

Souvisí leukocyty v moči s rakovinou?

Bílé krvinky pomáhají všem tělům bojovat proti infekci, a proto existují i jiné příčiny, kdy se vyskytují bílkoviny v moči, a mezi tyto příčiny patří i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči v těhotenství

V těhotenství je jakýkoliv výskyt leukocytů v moči – i asymptomatický, tedy takový, při kterém nemáte žádné obtíže – brán jako rizikový. Pokud by se infekce močových cest nezaléčila, mohla by vést k předčasnému ukončení těhotenství či k jiným komplikacím. Proto se každý nález bílkovin v moči léčí. Pokud chcete mít jistotu, požádejte svého gynekologa o provedení vyšetření moči v laboratoři, a to jak na sediment, chemicky, tak na kultivaci. Nejlepší je léčba podle výsledků z laboratoře.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY V MOČI HODNOTA 840 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den, byla jsem na gynekologické prohlídce a řekla jsem paní doktorce
že často močím, tak mě nechala udělat rozbor moče. Vše bylo v pořádku, akorád
leukocyty byly červeně označeny a jejich hodnota byla 840. Tak velké číslo mě zarazilo a paní doktorka mě řekla, že si toho nemám všímat. Za 14 dnů mám opět přijít na kontrolu. Ptám se: Je hodnota leukocytů vysoká, nebo nízká ?!
Předem děkuji za odpověď. M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Leukocyty v moči hodnota 840

Leukocyty v moči a rakovina

Pokud se vyskytují bílkoviny v moči, může být příčinou i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím,co znamená -U...Leukocyty 3arb.j. 296/ul ..?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Leukocyty

Co znamená leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči okolo hodnoty 500 může být spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu, zvláště u žen a dívek, léčbu určí lékař. Než se k lékaři dostanete, je nutné neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje (heřmánek, řepík a podobně). U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÉ VÁLEČKY VE STOLICI, CO ZNAMENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Co to muze dyt.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žluté válečky ve stolici mohou být důsledkem nestrávené potravy, zbytky z kapslí podávaných léků nebo parazitární infekce.
Změny stravy a typů léků mohou tyto projevy vyléčit a jednoduché léky mohou vyléčit parazitární infekce.
Každý, kdo má podezření, že má střevního parazita, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože léky na parazity jsou dostupné pouze na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Léčba

Léčba leukocytů v moči závisí na příčině a případné infekci. U některých stavů, jako je například bakteriální UTI, antibiotická terapie poměrně rychle vyčistí infekci. U závažnějších infekcí nebo těch, které nelze snadno vyřešit, může být zapotřebí podrobnější lékařská léčba. V některých případech může být nutná hospitalizace. Změny životního stylu mohou pomoci snížit příznaky některých stavů, které způsobují, že leukocyty putují do moči.

To zahrnuje:

  • pít více tekutin
  • nezadržovat močení, když musíte jít
  • bránit se prochladnutí

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi LEUKOCYTY B-WBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ČENĚK.

Je hodnota 11,4, která má limit 10,0 již nebezpečná? Co bych měl učinit, abych se dostal na hodnotu 4,0-10,0?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ida.

Pozor, může znamenat onkologické onemocnění.

Zdroj: diskuze Leukocyty B-WBC

Co značí leukocyty v moči u dětí

Leukocyty v moči dítěte obvykle ukazují na přítomnost infekce a rozvoj zánětlivého procesu. V opačném případě se tento stav označuje jako leukocyturie. Přítomnost hnisu může vypovídat o pyurii, což je ještě vážnější patologie.

Příčiny:

  • infekce ledvin (pyelonefritida)
  • cystitida, nejčastěji diagnostikována u dívek
  • zánět sliznice pohlavních orgánů
  • alergie
  • nedodržování pravidel hygieny
Projevy:
  • Malí pacienti si začínají stěžovat na močové problémy, což je často doprovázené silnými bolestmi. Dalším charakteristickým příznakem je změna barvy, a dokonce i textury moči. U infekce močových cest se může objevit horečka, zimnice a zvracení.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ HRBOLATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samuel.

Co mám dělat je mi 14
Nevím

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Samueli, musíš dojít ke kožnímu lékaři, aby zjistil, co se ti to stalo. Na fotce to vypadá, že máš i zánět, takže tě to asi i bolí. Návštěva v ambulanci kožního lékaře ti to pomůže rychle odstranit. Ke kožnímu lékaři můžeš jít i sám, bez rodičů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají hrbolaté nehty

Leukocyty v moči 250

Pokud se u vás objeví hodnota leukocytů v moči 250, může se jednat o zánět. U těhotných je dobré vyloučit pomocí kultivace, zdali jde opravdu o zánět či o kontaminaci těhotenským výtokem.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Co znamenají zvýšené leukocyty v moči u dětí

Zvýšený počet leukocytů v moči u dětí je možný ze dvou důvodů (příčina). Tím prvním je pochybení při sběru a analýze patogenních procesů v těle. Druhou příčinou je patologický stav. V raném věku bývá zjištěn přebytek bílých krvinek například u vyrážky. Podobný výsledek byl pozorován při záměrném zpoždění aktu močení. Pokud děti mají vydržet dlouhou dobu bez močení, povrch močového měchýře je podrážděný a jsou pozorovatelné emise leukocytů.

Existují také vážnější důvody, jako je cystitida, pyelonefritida nebo zánět vyvolaný nedostatečnou hygienou v okolí močového a pohlavního ústrojí. Někdy se může jednat o odchylky ve vývoji urogenitálního systému, může se objevit zpětný tok moči, takzvaný vezikoureterální reflux. To je patologický stav vedoucí k chronické pyelonefritidě a hydroureteronefróze u dětí.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Vysvětlení hodnot

  • Albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • Mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • Proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči je spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu – zvláště u žen a dívek. Léčbu určí lékař, snažte se neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje, jako je heřmánek, řepíček a podobně. U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Norma pro leukocyty v moči

Všechny stavy, kdy se v moči nacházejí leukocyty, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10 µl (miliontina litru!).

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Příznaky leukocytů v moči

Leukocyty v moči způsobují různé příznaky u různých lidí, ale existuje několik příznaků nebo známek, které naznačují, že v moči mohou být přítomny leukocyty.

Jedním z nejviditelnějších příznaků je zakalená nebo páchnoucí moč. Mezi další příznaky patří časté močení, bolest nebo pocit pálení při močení nebo přítomnost krve v moči.

Mezi další příznaky patří:

  • třes a horečka;
  • bolesti dolní části zad a boku;
  • akutní pánevní bolest;
  • nevolnost nebo zvracení;
  • dlouhodobé bolesti pánve;
  • bolestivý sex.

Zdroj: Leukocyty v moči a rakovina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP