Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

COTRIMOXAZOL A KYSELÉ

OBSAH

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobry den chci se zeptat beru antibiotika Cotrimoxazol AL forte ale mam horecku mohu to kombinovat s Coldrexem Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání antibiotika Cotrimoxazol AL forte by se na bolest a na horečku neměly používat přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu a kyseliny acetylsalicylové. Na horečku je možné užít jen paracetamol. Coldrex v sobě obsahuje právě paracetamol, ale bohužel také vitamín C, který společně s těmito antibiotiky škodí ledvinám a proto není vhodné užívat Coldrex a Cotrimoxazol AL forte dohromady. Na snížení herečky použijte raději samotný Paralen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana kudkackova.

Mám ráda domácí kysele okurky mužů je jíst samozřejmě v minimálním množství díky Kudláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při Warfarinu je důležité udržet každý den stejné množství přijatého vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Kyselé okurky mají středně vysoký obsah vitamínu K. Takže jednoduše, když si dáte kyselou okurku, tak ten den vyřaďte jinou potravinu se středním obsahem vitamínu K. Pokud sníte na posezení jednu sklenici kyselých okurek, tak tím přijmete asi jednu čtvrtinu celkového množství vitamínu K. Čili okurky ano, ale jen jednu nebo dvě a zároveň snížit příjem jiné zelené potraviny, kterou byste jinak v ten den snědla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselé okurky

Proč je zelí kyselé

Kysané neboli kyselé zelí je, jak všichni víme, jemně nakrájené hlávkové zelí, které se nechalo zkvasit pomocí bakterií mléčného kvašení. Za jeho charakteristickou kyselou chuť může tedy kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů obsažených v čerstvém zelí.

Zdroj: Kysané zelí

Mýdlo s kyselým pH

Kyselá mýdla jsou ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Jeho používání je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Kyselé mýdlo podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. V neposlední řadě mýdlo s pH 5,5 zabraňuje množení plísní a bakterií na povrchu pokožky.

Zdroj: pH u mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Mohu jíst švestkové koláče, buchty a kyselé zavařované okurky. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na snědené množství. Z vašeho výčtu stojí za zmínku zavařené okurky, protože ty mají vyšší obsah vitamínu K a je třeba s nimi počítat v celkovém denním příjmu vitamínu K.
- Švestkový koláč o průměru 10 cm má přibližně 6 mikrogramů vitamínu K.
- Buchty mají zanedbatelné množství vitamínu K, ať už mají náplň tvarohovou nebo makovou. Pokud jsou s povidly ze švestek, tak jedna buchta bude obsahovat zhruba 4 mikrogramy vitamínu K.
- Zavařené okurky (jedna malá sklenička 250 ml) bude obsahovat přibližně 25 mikrogramů vitamínu K. Pokud byste snědla v jednom dni 4 skleničky okurek, tak byste vyčerpala všechen povolený limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již nemohla jíst žádné jiné potraviny s vitamínem K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Čím dochází k překyselení?

Především naším „moderním“, přesněji řečeno sebevražedným jídelníčkem. Leckde na internetu najdete podrobnější seznamy, které potraviny jsou kyselinotvorné, které jsou neutrální a které jsou naopak zásadotvorné. Úmyslně se píše „kyselinotvorné“ a „zásadotvorné“, nikoliv kyselé či zásadité, protože samotná chuť potraviny není rozhodující. Pro příklad: citron chutná kysele, a přesto je to potravina, která tělu pomáhá udržet zásaditější (zdravější) vnitřní prostředí.

Zdroj: Rady na odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Kyselé zelí - potažmo šťáva přeci obsahuje zvýšené množství vitamínu K, která nemocným škodí. Je to uvedeno v článku nahoře! Být vámi, přečtu si ho pořádně.

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Třešně nebo třešňový džus

Třešně jsou, ať už kyselé, sladké, červené, černé, ve formě extraktu, šťávy nebo syrové, velmi populárním a potenciálně úspěšným domácím lékem pro mnoho lidí. Třešně dokonce mohou pomoci jako prevence proti výskytu dny.

Zdroj: Dna a přírodní léčba

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Staněk.

Děkuji za odpověď.Chtěl bych jen doplnit, že operace proběhla laparoskopicky a jestli jsem dostával atb po operaci, tak jedině v kapačkách. Cotrimoxazol jsem dostal až při propuštění, prý na základě nálezu z ranního odběru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika po operaci prostaty

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Hodnoty pH u kyselého mýdla

Hodnota ochranného pláště naší pokožky je mírně kyselá, pH 4,5–5,5; zabraňuje množení plísní a bakterií na jejím povrchu. Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže vzniká mýdlo kyselé. Na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir cerny.

mohu kvalitni kysele zeli uschovat do sklenic se zavitem-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír cerný.

mohu kvalitni kysele zeli uschovat do sklenic se zavitem

Zdroj: diskuze Zavařování kysaného zelí

Výhody kyselého mýdla

Mýdlo s kyselým pH je ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Použití je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. Pro mytí kůže se používají mírně kyselá mýdla – syndety (SensiGyn, Sensitive).

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Metoda

Mytí kyselinou citronovou je nejúčinnější u bazénu, který byl po vypuštění vyčištěn a zbaven všech nečistot. Kyselé mytí se aplikuje z květinové konve. Naplňte konev 1 dílem vody, poté přidejte 1 stejný díl krystalické kyseliny citrónové, vždy v tomto pořadí. Stěny bazénu se nejprve navlhčí vodou z hadice a poté se kyselá směs aplikuje na jednu plochu a nechá se 30 sekund stát, než se umyje kartáčem namočeným v kyselině a opláchne se. Opakujte po částech po celém povrchu bazénu. Zbytky kyseliny na dně bazénu se před likvidací neutralizují jedlou sodou.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, pokud sním k obědu kyselé zelí nebo kapustu, mohu ten den vynechat dávku warfafinu?

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bohužel takhle nefunguje. Některé potraviny sice zesilují účinky Warfarinu ale nenahrazují jeho roli. Jde o to, že při kombinaci Warfarinu a některých potravin se Warfarin lépe vstřebává do organismu a pak hrozí riziko krvácení. Když ale Warfarin nevezmete a sníte tyto potraviny, tak se nic nestane, protože se neprojeví žádný podpůrný efekt, neboť v těle není žádný Warfarin. Samotnými potravinami nelze dostatečně regulovat srážlivost krve. Samovolné vysazení Warfarinu zvyšuje riziko ucpání krevního oběhu a může být velmi nebezpečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Kde koupit mýdlo s kyselým pH

SensiGyn

SensiGyn patří do skupiny kyselých mýdel určených pro intimní hygienu. Obnovuje a udržuje optimální kyselé pH intimních partií a tím brání růstu nežádoucí mikroflóry. SensiGyn neobsahuje dráždivé tenzidy a jeho mycí vlastnosti jsou založeny na obsahu cukerných, dermatologicky příznivých detergentů. Přípravek je vhodný rovněž pro mytí velmi citlivé a dětské pokožky.

Aplikace: Zvlhčete intimní místa a naneste do dlaně malé množství SensiGynu. Intimní partie omyjte a opláchněte vodou.

Doporučená frekvence použití: 1x denně večer nebo pokaždé, když existuje riziko snížení úrovně hygieny intimních partií.

Zde můžete vidět cenu kyselého mýdla SensiGyn.

Dettol Sensitive mýdlo

Sensitive mýdlo je hygienické mýdlo, které pomáhá uchovávat přirozenou vlhkost pokožky a zabraňuje jejímu vysoušení. Obsahuje ochranu, která jemně čistí a pomáhá chránit proti široké škále bakterií. S příjemnou vůní a přidanou zvlhčující složkou pomáhá uchovat pokožku hygienicky čistou a jemnou. Je vhodné pro každodenní použití.

Dávkování: Naneste na vlhkou pokožku a opláchněte. Používejte dle potřeby.

Zde můžete vidět cenu kyselého mýdla Dettol Sensitive.

Fa Sensitive

Fa tekuté mýdlo Sensitive nabízí jemnou péči a příjemnou svěžest díky krémové receptuře s jogurtovým proteinem.

Zde můžete vidět cenu mýdla Fa Sensitive.

Sebamed Syndet 100 g – kyselé mýdlo

Kyselé mýdlo Sebamed Syndet je určeno pro mytí citlivé a jemné dětské pokožky, zanechává ji hebkou a měkkou, minimalizuje riziko vysušení a podráždění. Díky hodnotě pH 5,5 podporuje vývoj přirozeného kyselého pláště kůže.

Zde můžete vidět cenu kyselého mýdla Sebamed Syndet.

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Kysané zelí dušené I.

Suroviny:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 40 g sádla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl, cukr

Postup:

Kysané zelí zalijte vařící vodou, přidejte kmín, sůl a za občasného zamíchání duste do poloměkka. Na rozpáleném tuku osmahněte dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte ji hladkou moukou a po mírném osmahnutí zamíchejte do zelí. Za občasného promíchání doduste doměkka. Ke konci dušení zelí přislaďte a podle potřeby dosolte. Takto připravené zelí je vhodné jako příloha k pečené drůbeži, k uzenému nebo pečenému masu. Zelí můžete připravit i bez zahuštění moukou. Když máte k dispozici moc kyselé zelí, propláchněte ho před dušením pod tekoucí vodou, ale zbavíte se tím vitaminů a minerálů, které obsahuje.

Zdroj: Kysané zelí

Co mají společného cukrovka a kysané zelí

Cukrovkáři to s potravinami nemají jednoduché, ale existují i potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. A mezi ně patří i kyselé zelí.

Tento kysaný zázrak na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Kysané zelí dušené II.

Suroviny:

  • 500 g červeného nebo bílého kysaného zelí
  • 1 polévková lžíce sádla, nebo 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 střední cibule
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky, nebo 1 středně velký syrový brambor, nastrouhaný najemno
  • voda dle potřeby
  • cukr dle chuti
  • bobkový list, kmín

Postup:

Nejprve zelí ochutnejte, jestli není moc kyselé. Pokud ano, vymačkejte z něj lák, ale nevylévejte ho, bude se vám hodit. Poté si rozpusťte sádlo, nebo dejte trochu vyškvařit slaninu a škvarečky vyndejte. Na takto připraveném tuku zpěňte cibulku. Potom vložte kysané zelí bez láku, podlijte ho vodou, přidejte kmín, bobkový list a duste téměř doměkka. Kyselost regulujte přiléváním láku ze zelí. Nakonec dochuťte cukrem, případně solí, a kdo má rád, i pepřem. Pro zahuštění zaprašte moukou, nebo přidejte jemně nastrouhaný brambor a nechat ještě chvíli provařit. Při podávání lze zelí posypat osmaženou cibulí nebo škvarečky. Dobrou chuť!

Zdroj: Kysané zelí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP