CUKROVA MELASA UCINKY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Melasa je zbytek po vycukernění cukrové řepy či cukrové třtiny. Používá se v likérnictví, na výrobu lihu, kyseliny citronové, droždí, k dalšímu vycukernění nebo na zkrmení, ale také jako zdroj uhlíku v pěstebních prostředích. Obsahuje asi 50 % cukru, který však již není schopen pro velký obsah příměsí vykrystalizovat. Je velmi mazlavá a lepkavá.
Co hlavně melasa obsahuje
Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Získaná šťáva se následně několikrát povaří a nakonec rychle zchladí. Na povrchu šťávy vykrystalizuje jantarově zabarvený třtinový cukr. Po oddělení cukrové krusty zůstane v nádobě melasa.
Melasa je hustá, tmavá a poněkud nahořklá látka, z níž se posléze může vyrábět třeba rum. Tato melasa je následně zředěna vodou a prochází filtračními procesy, dokud není směs dostatečně čistá a dokud není dosaženo požadované hustoty a kyselosti. Poté se přidá kultura z kvasnic a začíná fermentace. Tempo fermentace, které má velký vliv na vlastnosti výsledného produktu, je ovlivňováno teplotou. Lehké bílé rumy kvasí přibližně 24 hodin, těžké tmavé rumy až 12 dní. Destiláty vypálené jakoukoliv technikou jsou bezbarvé, barvu získají až zráním v dubových sudech (toto je tradiční postup, právě dřevo dodá rumu kromě barvy také charakteristické aroma) nebo přidáním lihovarnického karamelu (což je lacinější varianta).
Melasa obsahuje vápník, měď, hořčík, glukózu, fosfor, sacharidy, železo, nenasycené kyseliny, sodík, vitamín B, draslík, vitamín A, zinek, vitamín D, chrom a enzymy.
Melasa má specifickou chuť, která nemusí vyhovovat každému. Kdo ji však má rád, může si ji přidávat například do čaje, kakaa, jogurtu, zkrátka obdobně, jako se používá med. V takové podobě je jistě pro spoustu lidí mnohem stravitelnější a snesitelnější.
V naší poradně s názvem UNAVENÁ PLEŤ A NEZDRAVÁ BARVA PLETI - CO TO ZPŮSOBUJE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Melasa obsahuje vitamíny, minerály, nenasycené kyseliny, glukózu a sacharidy. Tyto látky jsou pilířem blahodárných účinků, kterými melasa vůči lidskému organismu disponuje. Může být prevencí, ale též pomocným alternativním lékem různých onemocnění. Úspěch, s jakým se projevuje na našem zdraví, je také dílem snadné vstřebatelnosti všech látek, které melasa obsahuje.
Ve svém příspěvku CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laskonka.
Ahoj Cempírku, právě jsem zkoušela cukrovou pastu a depilaci podle tvého návodu a super! Povedlo se, jsem moc ráda. Pastu jsem ani nenechávala úplně vychladnout, nechala jsem ji v kastrůlku na dlaždičkách a jakmile měla tělovou teplotu, patlala jsem jí proti směru chloupků, přitlačila navrch látkový bílý kapesník a pak rychle strhla a šlo to v pohodě a ani to nebolelo! Super je rada s dětským pudrem, děkuji za radu, budu šířit dále! Laskonka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Laskonka.
Jen ještě dodávám, že pasta chytla barvu světlého, průhledného jantaru, takového toho do světlounce žluta, ani přídech oranžové, natožpak hnědé tam nebyl.
Pravidelná konzumace melasy brání vzniku křečových žil, podporuje činnost lymfatického systému, odstraňuje střevní potíže (zejména zácpu), potlačuje problémy s látkovou výměnou, pomáhá v boji s nadváhou, pomáhá v léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénky), urychluje hojení, čistí a aktivizuje organismus, regeneruje krvetvorbu, mírní projevy alergie, upravuje krevní tlak, podporuje činnost nervové soustavy, posiluje obranyschopnost, zlepšuje stav kloubů a kostí, artrózu, řídnutí kostí.
Melasa je také výraznou pomocí v léčbě onkologických onemocnění – pomocí obsažených látek umí likvidovat vzniklý karcinom. Melasa je tak často doporučována pacientům s obtížemi tohoto typu, a to k dlouhodobému a intenzivnímu užívání i zevní formou, například na kůži zničenou chemoterapií a podobně. Na druhé straně je však i prevencí bránicí rakovinotvornému bujení.
Běžné dávkování je 2 kávové lžičky denně. Sužuje-li vás nějaká nemoc, pak je možné zvýšit tento počet na 4 až 5 lžiček. Vždy je dobré zapít melasu sklenicí vody (pokud ji konzumujete samostatně), aby se v těle lépe vstřebala. Melasu je tedy možné zahrnout do běžného vaření, my vám ale na závěr přinášíme tip, jak ji užít zevně. Pleťová maska s příměsí melasy dodá pokožce látky, které potřebuje ke správné regeneraci a zdravému vzhledu. Stačí přidat lžičku melasy do krému, který používáte, případně ji nanést na pokožku samotnou. Když ji necháte alespoň 20 minut působit, poznáte po následném opláchnutí, že se pokožka rozzářila a vypadá mnohem lépe. Při dlouhodobém a pravidelném užívání je melasa zárukou, že vaše fyzická i psychická kondice budou v co nejlepším stavu.
Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Například perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci. Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70 %.
Domácí melasa v našich podmínkách je nahrazována řepnou formou.
Sirob
Ingredience: cukrová řepa, voda
Postup: Očištěnou řepu nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou a dáme vařit. Řepu vaříme do úplného změknutí. Potom vyvařenou tekutinu scedíme do čistého hrnce a vaříme až do doby, než je hmota hustotou podobná medu. Dále pak využíváme dle vlastní fantazie. Používá se obdobně jako javorový sirup nebo med, například na bramborové placky se sirobem, na makové buchty polévané sirobem či na dozdobení zmrzliny.
Řepný sirob je úžasný přírodní produkt bohatý na minerály s nenapodobitelnou chutí. Kdo jednou okusil, určitě ho bude chtít ochutnat znovu. Jde o produkt zdravé výživy vhodný i pro malé děti.
Sirob – další varianta:
Ingredience: 10 kg cukrové řepy, voda (z tohoto množství připravíte 1,25 litru sirobu)
Postup: Řepu očistíme, nastrouháme nebo nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Vody dáme jen tolik, aby byla řepa potopená (jako když se vaří brambory), pokud se vyvaří během doby vaření, můžeme dolít, aby nebyla řepa nasuchu. Po uvaření vodu scedíme (ale nevyléváme!) a z uvařené řepy po částech přes plátno vymačkáme šťávu. Tu smícháme se scezenou vodou a pomalu, velmi pomalu sváříme do zhoustnutí (nepřipálit!!). Hotový sirob slijeme do sklenic a povážeme. Nekazí se.
Nutričně sirob obsahuje draslík, železo a vápník. Vůně a chuť jsou specifické, ale dobré. Zkuste například chleba s máslem a k tomu pár lžiček poctivého řepného hutného sirupu. Nebo jej přidejte do vánoční černé omáčky, do které patří. A co takhle vánoční buchtičky s jablky, mákem a perníkem? Časově a energeticky je to opravdu náročné, ale proč se do toho nepustit, když se tato činnost spojí s rodinou trachtací, do níž se všichni s radostí zapojí.
Ve svém příspěvku CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Zdravím :) Zkoušela jsem podle návodu cukrovou pastu a nevím, kde sem co udělala špatně, ale nepovedlo se... uvařila jsem podle návodu do světle zlatova, přelila do misky, nechala vychladnout. Mám problém s tou hmotou, když jsem ji pak ohřála, byla taková, že když jsem ji začla zpracovávat, tuhá ( i když jsem přidala vodu) až nakonec jakoby zesklovatěla a byla nepoužitelná, prostě tvrdá. Nevím čím to je, zkoušela jsem 2x a pokaždé to bylo úplně stejné :( Díky za všechny rady ;)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.
Mně to teda taky nešlo, právě jsem doděla můj čtvrtý pokus. První dva pokusy skončili karamelem, pak jsem to nechala zase moc světlé a neztuhlo to. Tak te' jsem zkusila něco mezi a uvidím. Vařila jsem asi na moc velkém plameni, protože když to začlo zlátnout tak za tu chvilku než jsem to přelila do skleničky už to bylo hnědé a po ztuhnutí tvrdé. Pak jsem to nechala zase moc světlé, tak te'd uvidím jak se to povedlo. Když se to nepovede ani te'd, tak zkusím ještě menší plamen, ale pak už vážně nevím :-(
tuky – zásoba tělesné energie, kterou je ale třeba držet v mezích, aby nedocházelo k nadměrnému přibírání tělesné hmotnosti; vhodné zdroje: maso, máslo, zakysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, za studena lisované rostlinné oleje bohaté na omega-9 a omega-3 mastné kyseliny a také za studena lisovaný kokosový olej, ořechy a semínka, vejce, obilniny.
Hlavní zdroj energie po dobu celého těhotenství pochází z důležitých sacharidů neboli cukrů. Ty se nacházejí například v chlebu a obilovinách. Celozrnné produkty poskytují důležité živiny, jako je železo, vitamín B, vláknina, ale i některé bílkoviny. Jednoduché cukry jsou okamžitě využitelné a nalezneme je ve zralém ovoci a částečně také v zelenině. Jedná se především o glukózu a fruktózu. Pozor ale na takzvané „prázdné sacharidy“, které jsou obsaženy například v čokoládě, sušenkách nebo slazených nápojích. Po dobu těhotenství se jim proto raději vyhněte. Opravdu se doporučuje omezit bílý cukr. Skvělou náhražkou může být například med, javorový sirup nebo výše zmiňovaná třtinová melasa.
Melasu mohou konzumovat děti (od 6 měsíců věku), dospělí i senioři. U dětí je podporou zdravého vývoje, u dospělých pomáhá udržovat potřebnou kondici a u seniorů mírní negativní důsledky stárnutí.
V naší poradně s názvem JAK UDĚLAT KARAMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Nnevíte někdo jak udělat karamel? Vím, že se vaří z cukru ale nevím kolik se tam dává másla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept jak doma udělat karamel mě naučila moje baička. Do karamelu se máslo nedává. Jednoduše se vezme rendlík do kterého se nasype 2 deci cukru a přidá se půl deci vody. Tato cukrová směs se přivede k varu a na mírném plameni se za stálého míchání ohřívá. Voda se postupně odpaří a cukr začne hnědnout a roztékat se. Až bude všechen bílej cukr přeměněnej na hnědou kašičku, tak se pomalu začne přidávat voda, aby karamel zůstal i po vychladnutí tekutý. Takovýto domácí karamel je pak výborný jako zálivka k pudingu.
Jelikož se karamel vyrábí z cukru, tak je plný kalorií. Takže dietáři pozor, po karmelu se tloustne!
Cukrovou pastu můžete nejlépe použít na depilaci (odstranění) chloupků na nohou. Zde je návod, jak se cukrová pasta připravuje levně doma. Potřeba na to bude bílý cukr, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a čistá voda.
Tolik tedy k přípravě cukrové pasty. Nyní se podíváme, jak ji použít k depilaci a odstranit tak chloupky na nohou a genitálií. Pokožku, kterou budete chtít depilovat (holit), tak odmastěte mýdlem a poté ji důkladně osušte. To je velmi důležité, protože zbylá voda na kůži by nám naši pastu zředila a vše by šlo mnohem hůř. Vhodné je po osušení použít dětský pudr nebo kukuřičný, či bramborový škrob, které ideálně navážou zbytkovou vodu i případný pot z povrchu pokožky. Nyní si dejte do plastové nádoby připravenou cukrovou pastu a nechte ji zahřát v mikrovlnné troubé nebo ve vodní lázni na teplotu 40 až 45 *C. Hmota musí být při této teplotě vláčná. Ani ne moc tekutá a ani ne moc tuhá. Když je hmota moc tekutá, chvilku počkejte, vychladnutím zhoustne. Je-li moc tuhá, tak se nebude chtít přichytit ke kůži, pak stačí dát kapku vody a znovu propracovat a nanést na pokožku nebo více zahřát. Když je naopak moc tekutá, tak zase nejde dobře sundat z pokožky. V tomto případě vezměte kus nepropracované hmoty a pomocí ní řídkou pastu z nohy odstraníte.
Cukrová pasta dokáže odstranit skoro všechny chloupky. Jen ty jemné chloupky, co nejsou ani vidět, to někde nechá, ale na pohled je to v podstatě dokonalé. Bolest žádná, pupínky nikde, jen v tříslech to trochu bolí, ale je to snesitelné. Chvilku bude pokožka červená, ale po chvilce se to zklidní. Po depilaci (holení) by nemělo nic svědit a neměly by se tvořit ani žádné dlouhodobé červené pupínky. Velká výhoda je, že se to trhá po směru růstu chloupků, takže se tím zamezí následné zarůstání chloupků pod kůži a hlavně to bere chloupky i s kořínkem, takže nohy budete mít pak krásně hladké na dlouhou dobu.
Ve svém příspěvku CUKROVÁ PASTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.
nefunguje... nevim kde ste to vzali že tohle může depilovat... zkoušela sem to, přesně podle návodu a měla sem to řidké .. a ani se to nenalepilo na chloupky... :/
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Už naše babičky říkaly: „S přírodou nebojujte!“ Ano, neměli bychom bojovat s přírodou. Tudíž není dobré se do vyměšování nutit (násilím tlačit není správné), ale také ho nesmíme zadržovat.
Fíky
Fíky jsou zásobárnou vlákniny, která dokáže rozhýbat líná střeva. Jak je použít? Namočte 2–3 fíky do vody na několik hodin. Večer si dopřejte jednu polévkovou lžíci výluhu spolu s medem.
Jogurt
Kvalitní bílý jogurt s obsahem „přátelských“ mléčných bakterií je také dobrým pomocníkem. Dejte si ho na snídani a pak snězte další jeden nebo dva během dne. Vhodný je i kefír.
Kompot
Dle našich babiček pomůže i konzumace rybízového či švestkového kompotu.
Lněný olej
Lněný olej získaný lisováním za studena ze semínek lnu, seženete nejen ve specializovaných obchodech, ale například i v supermarketech. Denně si dopřejte 1 polévkovou lžíci smíchanou s pomerančovou šťávou. Pokud nepomůže, zkuste to za několik hodin zase.
Pampeliška
Pampeliška vám nemusí pomoci okamžitě, protože patří k „jemnějším“ prostředkům proti zácpě. Pijte 3x denně šálek pampeliškového čaje. Na jeden šálek použijte 1–2 čajové lžičky sušených listů, zalijte vodou, nechte 10 minut louhovat a vypijte.
Šaratice
Tato speciální minerální voda má prokazatelné projímavé účinky, takže Šaratice na zácpu je dobrá a hlavně naprosto nenávyková volba, avšak nemusí pomoci vždy (spíše v lehčích případech).
Špenát
Pomůže syrový i vařený. V případě problémů se zácpou umixujte půl šálku listů špenátu se stejným množstvím vody. Přidat můžete i lněná, chia nebo bazalková semínka.
Švestky
Pokud máte k dispozici čerstvé, tak si z nich udělejte šťávu. V případě, že ne, sáhněte po sušených. Ty namočte do vody a snězte. Ideální bude, pokud tak učiníte večer, účinek se dostaví až za několik hodin.
Třtinová melasa
Je vedlejším produktem při výrobě třtinového cukru, je nabitá živinami, a dokonce vám pomůže i při zácpě. Navíc je chutná a můžete ji klidně používat jako zdravou náhradu rafinovaného cukru. Jak na to? Dopřejte si 1–2 čajové lžičky melasy denně. Melasa má specifickou chuť, a pokud vám nechutná, dejte ji do vody s citronem a vypijte.
Zaječice (Zaječická hořká)
Je minerální voda z Českého středohoří s projímavými účinky, která nedráždí zažívací trakt a působí protizánětlivě. Nelze než doporučit!
V naší poradně s názvem CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Cukrovou pastu můžete nejlépe použít na depilaci (odstranění) chloupků na nohou. Zde je návod, jak se cukrová pasta připravuje levně doma. Potřeba na to bude bílý cukr, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a čistá voda.
Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.
Tolik tedy k přípravě cukrové pasty. Nyní se podíváme, jak ji použít k depilaci a odstranit tak chloupky na nohou. Pokožku, kterou budete chtít depilovat, tak odmastěte mýdlem a poté ji důkladně osušte. To je velmi důležité, protože zbylá voda na kůži by nám naši pastu zředila a vše by šlo mnohem hůř. Vhodné je po osušení použít dětský pudr nebo kukuřičný, či bramborový škrob, které ideálně navážou zbytkovou vodu i případný pot z povrchu pokožky. Nyní si dejte do plastové nádoby připravenou cukrovou pastu a nechte ji zahřát v mikrovlnné troubé nebo ve vodní lázni na teplotu 40 až 45 *C. Hmota musí být při této teplotě vláčná. Ani ne moc tekutá a ani ne moc tuhá. Když je hmota moc tekutá, chvilku počkejte, vychladnutím zhoustne. Je-li moc tuhá, tak se nebude chtít přichytit ke kůži, pak stačí dát kapku vody a znovu propracovat a nanést na pokožku nebo více zahřát. Když je naopak moc tekutá, tak zase nejde dobře sundat z pokožky. V tomto případě vezměte kus nepropracované hmoty a pomocí ní řídkou pastu z nohy odstraníte.
Cukrová pasta dokáže odstranit skoro všechny chloupky. Jen ty jemné chloupky, co nejsou ani vidět, to někde nechá, ale na pohled je to v podstatě dokonalé. Bolest žádná, pupínky nikde, jen v tříslech to trochu bolí, ale je to snesitelné. Chvilku bude pokožka červená, ale po chvilce se to zklidní. Po depilaci by nemělo nic svědit a neměly by se tvořit ani žádné dlouhodobé červené pupínky. Velká výhoda je, že se to trhá po směru růstu chloupků, takže se tím zamezí následné zarůstání chloupků pod kůži a hlavně to bere chloupky i s kořínkem, takže nohy budete mít pak krásně hladké na dlouhou dobu.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JANA ŠAMŠONOVÁ.
Dnes jsem uvařila cukrovou pastu.Sice jsem ji třikrát dovářela,než měla správnou hustotu,ale povedlo se.Depilace s ní jde super.Díky za návod.Ušetří to spoustu peněz.
Depilační cukrová pasta svým 100% přírodním složením bez obsahu chemických barviv, konzervantů a alergenů vyhovuje všem typům pokožky a má výborné regenerační účinky.
cukrová pasta nepůsobí na kůži tak invazivně jako depilační vosk
chloupky jsou odstraňovány vždy po směru růstu, a tak nedochází k poranění kůže
výsledný efekt je okamžitý a vydrží až 6 týdnů
pokožka je po ošetření hladká a bez podráždění
chloupky po depilaci cukrovou pastou postupně slábnou a nezarůstají
opakovaným depilováním chloupky po čase mizí úplně
pasta je hygienická, během ošetření se nepoužívají žádné pomůcky a nástroje
V naší poradně s názvem CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ter.
Kolik je jedna odměrka? Moc prosím odpovězte co nejdřív :)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jak je velká odměrka? Může být velká jak chceš, ale musí být u všech ingrediencí stejně velká! Řekněme například malé štamprle (25 ml) by bylo vhodné jako odměrka. Napiš pak jak se ti to povedlo :-)
Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.
Ve svém příspěvku DEPILACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Tento článek se opět moc povedl, mám ráda články, kde je vše hezky shrnuto, s výhodami i nevýhodami, které s sebou daná metoda přináší. O laserové epilaci jsem četla ještě tady - https://epilace-laserem.cz/, ale osobně jsem jejich centrum nenavštívila. Sama totiž upřednostňuji klasické holení pomocí žiletky a pěny, i když v poslední době a i po tomto článku mě docela začíná lákat cukrová pasta :)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nemusíte již nosit opotřebený rolák nebo šály, abyste zakryla vrásky na krku. Existuje několik způsobů, jak na vrásky v oblasti krku. Mezi domácí opravné prostředky pro odstranění vrásek na krku patří následující:
Šťáva z cukrové třtiny. Cukrová třtina je považována za přírodní alfa-hydroxylovou kyselinu. Cukrová třtina je hlavním zdrojem kyseliny glykolové, která má příznivý vliv na odstranění vrásek. Velmi účinná je směs z kurkumy a šťávy z cukrové třtiny. Tuto směs aplikujte na krk a nechte ji působit po dobu 20 až 30 minut. Následně je vhodné důkladné omytí krku. Tato směs by se měla aplikovat dvakrát týdně.
Další možností proti vráskám na krku je používání buničiny obsažené ve zralé papáje nebo i dužiny z ananasu.
Velmi důležitá je správná hygiena krku. Hygiena krku by neměla být jiná, než jakou používáte na obličej.
Krk by měl být hydratovaný, čímž dochází k odstranění a zamezení tvorby vrásek.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Postup je podobný jako u voskové techniky. Ať už používáte pastu zakoupenou, či doma zhotovenou, zahřejte ji na pokojovou teplotu či ji položte do teplé (nikoliv horké) vody. Cukrová pasta je roztíratelná i vlažná, nehrozí tedy popálení kůže.
Depilovanou oblast odmastěte a osušte. Můžete ji poprášit dětským pudrem či klasickým kuchyňským škrobem. Depilujte chloupky o délce alespoň 5 mm, ale maximálně 8 mm, kratší se vám nezachytí a delší více bolí.
Pasta se rozetře špachtlí či prsty proti směru chloupků. Silně přejíždíme po vrstvě, až dokonale přilne. Užitečnou pomůckou na nanášení může být i stará kreditní karta.
Pokud je hmota příliš tuhá, rozehřejte ji na pár sekund v horké vodě či mikrovlnce, ale pouze tak, aby měla příjemnou teplotu. Dalším trikem je přidání kapky vody a prohnětení pasty.
Na strhávání pasty existují dvě možnosti. Buď na ni přiložíte depilační pruhy tkaniny k tomu určené a s jejich pomocí nátěr strhnete, anebo strháváte rovnou pouze cukrovou hmotu. Samy uvidíte, která metoda vám půjde lépe s ohledem na použitý materiál. Pokud používáte pouze pastu, strhávejte ji v krátkých rychlých pohybech, nikoliv celý pruh najednou.
Na rozdíl od voskové depilace se cukrová pasta strhává po směru růstu chlupů, a proto je i méně bolestivá.
Pokud se pasta příliš lepí, vezmeme kousek čerstvé hmoty a s její pomocí natřenou pastu odtrháváme od pokožky.
Pastu lze použít i opakovaně, ale ztrácí poté ideální konzistenci, proto je lepší vždy nová várka.
Ve svém příspěvku GUARANA. ŽIVOTABUDIČ Z AMAZONIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.
tato bylina je opravdu prinosem, protoze neobsahuje pouze kofein ale take guaranosidy coz jsou latky prodluzujci ucinky kofeinu a samy o sobe jsou povzbuzujici ale ucinky ktere uvadite jsou ucinky jsou informace dobre pro obchod.Prosim uvedte nezavisle zdroje ktere vase tvrzeni potvrdi Zil jsem kde je guarana a tak vim o cem mluvim dekuji
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.
Ve svém příspěvku GUARANA. ŽIVOTABUDIČ Z AMAZONIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.
tato bylina je opravdu prinosem, protoze neobsahuje pouze kofein ale take guaranosidy coz jsou latky prodluzujci ucinky kofeinu a samy o sobe jsou povzbuzujici ale ucinky ktere uvadite jsou ucinky jsou informace dobre pro obchod.Prosim uvedte nezavisle zdroje ktere vase tvrzeni potvrdi Zil jsem kde je guarana a tak vim o cem mluvim dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kapitan.
Cukr na cukrovou vatu je speciální ochucený hrubozrnný cukr. Tento cukr nevylétává z výrobníku jako běžný cukr krystal. Krystaly speciálního hrubozrnného cukru na cukrovou vatu ulpí v rotační hlavě, kde se postupně taví a vylétávají ve formě jemných vláken cukrové vaty. Běžný cukr krystal vylétává z rotační hlavy, aniž by se v hlavě roztavil a ulpívá na stěnách výrobníku, případně vylétne mimo výrobník.
Zajímavosti
Cukrová vata je stará víc než 500 let a původ má v Itálii, kde byla pamlskem jen pro lidi z vyšší společnosti. Až roku 1897 vynálezcové Johon Warton a William Morrison sestrojili první stroj na výrobu cukrové vaty, který byl dostupný běžným lidem. To byl průlom v její konzumaci. Od této chvíle se s cukrovou vatou setkáváme při různých příležitostech, jako jsou poutě, posvícení. Kouzlo cukrové vaty spočívá v tom, že si ji člověk nedopřeje každý den. Velká porce cukrové vaty má pouze 55 kalorií. Cukrová vata je zvláštní druh cukrové sladkosti, která je tvořena typickou lehkou, vzdušnou hmotou o různé barvě v závislosti na použitém barvivu. Vzhledově i na dotyk je podobná vatě. Vyrábí se roztavením krystalického cukru na karamel, vzniklá slabá vlákna se pak namotávají na špejli a podávají ke konzumaci.
Recept na přípravu
K výrobě domácí cukrové vaty tedy potřebujete přístroj na výrobu domácí cukrové vaty a krystalový cukr. Přístroj na výrobu cukrové vaty zapnete a dvě minuty počkáte, dokud se nezahřeje na potřebnou teplotu a vypnete ho. Následně do jeho středu, ve kterém se nachází rotační hlavice, nasypete potřebné množství cukru, které určíte odměrkou, a v případě, že chcete vykouzlit barevnou cukrovou vatu, přisypte i potravinářské barvivo nebo již předpřipravený cukr, který je speciálně připraven pro výrobu cukrové vaty. Přístroj opět zapněte, a až nyní nastává proces výroby samotné cukrové vaty. Použijete špejli nebo papírové kužely, které obvykle dostanete k samotnému přístroji, a můžete namotávat vzniklá vlákna.
Úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišují se dva základní typy diabetu: diabetes mellitus I. typu a diabetes mellitus II. typu. Vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.