Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CVIKY NA PÁTEŘ A BOLAVÁ ZÁDA A PLOTENKU PODLE DR KOLÁŘE

OBSAH

Cviky

Určitě nezkoušejte cvičit svépomocí podle videa na internetu, protože byste si mohli ještě více ublížit. Účinné bude jen takové cvičení, které vám fyzioterapeut sestaví přímo na míru. Cvičení berte opravdu vážně, jedině tak se vyhnete operaci. Cviky, které vás naučí fyzioterapeut, byste měli provádět doma 20 až 30 minut nejméně pětkrát týdně. Při léčbě vyhřezlé ploténky se váš fyzioterapeut jistě zaměří i na nácvik správného držení těla, správné provádění pohybů při všedních denních činnostech a v neposlední řadě s vámi probere rizikové faktory a prevenci. Na vyhřezlou ploténku je vhodné cvičení Pilates, které můžete cvičit přímo ve specializovaných centrech pod dohledem trenéra. V současnosti je velmi uznávaná McKenzie metoda. Důležitý je také nácvik zapojení hlubokých svalů, které napřimují páteř, čímž se odlehčí tlak na vyhřezlou ploténku. Existují i vhodné cviky na výhřez ploténky v bederní oblasti.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi BEZ ČERNÝ- LÉČIVÉ LISTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADAMCOVÁ JINDŘIŠKA.

mám velký problém z bolesti zad a o účinku přikládáním rozdrcených listů mám dobré zkušenosti s kolenama. potřebuji radu na páteř přikládání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí

Balení léku Muscoril

6 ampulí po 2 ml.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den,chtěla bych vyzkoušet obklady z alobalu na bolesti bederní páteře a nohy,chtěla bych vědět,zda se může tento obklad používat při užívání Warfarinu.Domnívám se,že ano,ale raději se ptám.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obklady z alobalu nijak neovlivňují účinky Warfarinu a je možné je použít. Zároveň je možné potírat bolavá záda i nohy gelem Voltaren, který také Warfarinu nijak nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi CVIK NA PLOTÝNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den a děkuji. Velmi mě zaujaly ty cviky na matraci, o kterých píšete. Protože bych mohla tyto cviky praktivot každý den hned po probuzení a ty ne pro mě asi nejvíce přípustná možnost. Já se totiž jinak do cvičení moc nedonutím a zrovna záda mi dělají opravdu problém. Možná bych si i měla pořídit nějakou takovou eco-matrace.cz/32-zd… novou zdravotní matraci, to by mi také mohlo pomoci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cvik na plotýnky

Léčivá látka

Thiocolchicosidum 4 mg v 1 ampuli. Thiocolchicosid je synteticky připravený sulfurovaný derivát odvozený od colchicinu. Thiocolchicosid má selektivní agonistickou afinitu ke GABA receptorům s glycinomimetickým účinkem. Přímé působení látky je na postsynaptických receptorech GABA.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Diskuze

V diskuzi CVIČENI NA ROZTROUŠENOU SKLEROZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Valušová.

Prosím mam roztroušenou sklerózu chtěla bych se zeptat na cviky na krční páteř děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cvičeni na roztroušenou sklerozu

Jóga

Jóga vám pomůže zpevnit nejen vnější, ale také vnitřní svaly, což vaše páteř velmi ocení. Postupem času získáte pružné a pevné tělo, které sem tam zvládne i noc ve stanu nebo na gauči.

Před každým cvičením začněte nejprve protažením a zahřátím těla.

Příklady cviků:

Tančící bojovník – Virabhadrásana II

Tato pozice se vám postará o posílení břišních a zádových svalů. Dokáže dostatečně protáhnout svaly nohou a zpevňuje pas. Stejně jako ostatní pozice bojovníka dodá vašemu tělu energii.

Bojovník s rotací –Parivritta virabhadrásana

Díky této pozici získáte zpevněné břišní a zádové svaly. Je velmi důležité se po celou dobu soustředit na základní principy, kterými jsou prodýchání každé pozice a správné držení těla. Jedině tak se vám uvolní ramena, páteř a kyčelní klouby.

Rotace v sedu – Marichyova poloha III

Poloha rotace v sedu vám přinese lepší pohyblivost páteře a svalů v oblasti ramen. Což je přesně to, co například potřebuje člověk se sedavým zaměstnáním. Zároveň s její pomocí opět posílíte svaly v oblasti břicha, zad a pasu. To je neocenitelné pro ty z vás, kdo mají naopak potíže s bederní páteří.

Most – Setu bandásana

Poslední pozice pro úlevu vašich zad je všemi dobře známý most. Ten vám pomůže posílit svaly zádové, hýžďové a stehenní. Při správném provedené protahuje třísla, šíjové i břišní svaly. Celkově je tak vaše páteř pružnější a méně náchylná k zatuhnutí a chronickým bolestem.

Cviky na bolavá záda naleznete zde.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi WELLNESS A RELAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie86.

Dlouhé přemýšlení a musím říci, že výsledek byl skvělý. Osobně si myslím, že wellness je určen opravdu každému bez ohledu na věk. A hlavně si myslím, že lepší jet na wellness než sedět doma a přemýšlet jaký preparát si koupit na bolavá záda či nohy. Osobně máme největší zkušenosti s www.hotelalexandria.… ale musím říci, že jsme byli i v Karlových Varech a tam to bylo také pěkné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wellness a relax

Cviky na krční páteř na míči

Pořiďte si na sezení gymnastický míč. Nemusíte na něm sedět pořád, ovšem každá minuta, kterou na míči strávíte, vám dopomůže k pevnějším zádům a také ke správnému držení těla. Naplánujte si alespoň pár desetiminutových intervalů během dne a záda to ocení.

Postup:

  • Sedněte si na míč, nohy zapřete o podlahu přibližně na šířku boků.
  • Položte pravou ruku na levé ucho přes hlavu a hlavu jemně táhněte k pravému rameni.
  • Levou ruku nechte volně ležet ze strany na míči.
  • S výdechem protáhněte šíji.
  • Stejný pohyb zopakujte také na druhou stranu.
  • Když natočíte v krajní poloze bradu směrem ke klíční kosti, protáhnete také svaly po stranách krku.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emilie.

Dobrý den , potřebuji vědět zda mám začít cvičit nejprve na postiženou stranu ,tj. pravá strana a potom uléhat na levou stranu , cviky dělám doma Brandt daroffovy cviky.Děkuji.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Vyhřezlá ploténka hrudní páteře

Hrudní páteř se může zablokovat špatným pohybem, jednostrannou zátěží při sportu nebo namáhavé práci, ale i dlouhým sezením ve špatné poloze, které „nevyrovnáte“ protažením nebo například procházkou. První pomocí při akutní bolesti v oblasti středních zad a srdce je vyhledat lékaře, nemusí jít totiž vždy o zablokovanou páteř, může to být i srdeční infarkt. Lékař by měl proto nejdřív vyloučit srdeční příhodu (EKG, laboratorní testy) a pak teprve začít řešit bolavá záda. A naopak mnozí lidé s blokádou hrudní páteře se domnívají, že mají srdeční infarkt. Jeho příznaky totiž dokáže blokáda věrohodně napodobit. Pokud jde o blokádu hrudní páteře, pomůže například odborná masáž, rehabilitace nebo napravení. Pro zmírnění bolesti použijte lokální masti proti bolesti a zánětu nebo léky proti bolesti.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Diskuze

V diskuzi BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
nejspíš se jedná o vyhřezlou ploténku v oblasti bederní páteře. Čekací doby na neurologické vyšetření jsou strašné. Pokud se váš stav zhoršil a máte problémy s chůzí (vnímáte slabost postižené končetiny oproti té zdravé), mohlo by se jednat o útlak nervu výhřezem ploténky. Ten by vás měl posunout mezi akutní případy, protože útlak je dobré řešit hned vhodnou rehabilitací v extrémních případech operací. Ve vašem případě doporučuji navštívit centrum profesora Pavla Koláře, kde by vás mohli dát trochu dohromady, popřípadě jiné centrum s kvalitní fyzioterapií. Nečekejte pět měsíců na ošetření proplacené pojišťovnou. Dobrá fyzioterapie vás může zachránit od komplikací a operace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Hezký den, děkuji za reakci. Fyzioterapeuty jsem zkusila 4, z toho rehabilitace denně (celý srpen). Za poslední 2 týdny mě 2x odvezla záchranka, mám za sebou již 10 kapaček. Na neurologii mě neřeší, prý nohu zvednu, není ochrnutá, na jiné řešení nemám věk. Vydupala jsem si MR. Prý koncem února. Konečně mi odebrali krev, hned první věc byla zvýšené CRP a hraniční hodnoty boreliozy. Obvodní lékař mi řekl, ať to řeším na neurologii, ti s tím nic nechtěli mít a poslali mě na infekční, kde mi odebrali krev, aby se udělaly podrobné testy jestli je to borelioza a vzhledem k tomu, že bez berlí už nikam nedojdu, mi dali ATB Doxybene. Před 3dny mě odvážela záchranka, kde řekli, to co spousta známých, že by se mohlo jednat o následek autonehody 08/2016 a že to budou ploténky. Bohužel jediná kontrola po autonehodě proběhla lékařkou od stolu, řekla sundejte si triko, ohněte se, to je ok. Ze dvou metrů. Na bolest páteře si vezměte brufen. Na neurologii dokonce záznam o autonehodě vynechali. Není to tam vůbec zapsané. Minulý týden mi udělali rentgen kyčlí a beder a prý nechápou, co mě může bolet, prý je vše v pořádku. Záchranka řekla, že mě musí okamžitě hospitalizovat, aby se udělaly všechny testy, vyšetřili mě, řekli, že je to psychické, dali mi kapačku a pak mi řekli, jestli se postavím, postavila, tak prý můžu jít. Plazila jsem se před nemocnici skoro po čtyřech!!! Psychicky jsem ok, jen se obávám, jestli tento přístup bude i nadále pokračovat, tak na tom opravdu začnu být psychicky špatně. Za 2 dny končím kapačky. Beru analgetika, která mi nezabírají (Ketonal, Zaldiar). Ostatní léky mi nedělaly dobře. Beru spoustu přírodních preparátů, vitamínů, bylinkové tinktury, předpokládám, že mi to neuškodí. Chodím na akupunkturu, jsem k těmto věcem skeptická, ale už 2x jsem odtud odešla bez berlí. Bolest byla, ale snesitelná. Za 2 hodiny se bolest vrátila. Nyní mám takto fungovat (nefungovat) a na kontrolu přijít v lednu. A čekat na MR. Jiné řešení pro mě nemají. Kdo mi tedy zjistí, zda jsou plotýnky v pořádku? Když neurologie to neřeší? Nebo to se uvidí až na té MR. Jak zjistím, čeho MR mi budou dělat. Neřekli mi to, nedali mi ani žádanku, zařizují si to v HK sami přímo ve FN HK. Je tam MT Lsp. Doufám, že to nebude jako u rentgenu, kde mě bolí i za krkem od té autonehody a oni to nezrentgenovali. Že když už mě budou projíždět, tak se kouknou na celá záda i celou nohu. Nebo si to mám na neurologii ověřit? Nevím, co dál. Pracuji z domů, ale to nepůjde pořád. Nemůžu chodit, sedět, jen chůze mi pomáhá. Ale jsem tak strašně unavená, že daleko nedojdu. Jsem zoufalá. Co je tohle za zdravotnictví.... Sestřička mi u kapačky řekla, šeptem, že prostě mají nařízení, dokud se hýbu a nějak se doplazím, nejsem případ k řešení :( to je jako smutné. Až budu mít zase nějaké novinky, ozvu se. A budu se snažit dostat k nějakému dalšímu fyzioterapeutovi a zkusím nějak zjistit, co ty plotýnky. Děkuji moc za rady zatím

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Jak Muscoril působí na bolavé svaly

Thiocolchicosid má zejména myorelaxační, ale i analgetické a protizánětlivé účinky. Myorelaxačně působí na svalstvo kosterní i viscerální (zejména dělohu). Potlačuje významně svalové spasmy zejména centrálního původu. U hypertonické spasticity snižuje pasivní rezistenci svalů ke stahům a redukuje nebo eliminuje reziduální spasmus. Nemá žádný kurarizační účinek, působí čistě centrálně, bez vlivu na neuromuskulární ploténku, proto nesnižuje výrazněji volní hybnost. Nepůsobí na dýchací svalstvo, nehrozí tedy nebezpečí dechového útlumu. Thiocolchicosid jeko agonista GABA receptorů působí na různých úrovních CNS, což vysvětluje jeho efekt u svalových kontraktur a spasmů různého původu: ovlivňuje spasmy u traumatických i revmatických stavů, jakož i vertebrogenních onemocnění a spasticitu centrálního původu. Nemá účinek na kardiovaskulární systém. Jako GABA agonista působí depresivně na CNS a tento účinek se potencuje s jinými látkami stejného mechanismu účinku, zejména alkoholem a benzodiazepiny. Tato interakce může nepříznivě ovlivnit bdělost a rychlost reakcí, a tím i řízení motorových vozidel, práci ve výškách nebo s běžícími mechanismy.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Cviky na zablokovanou krční páteř

První cvik: Vytáhněte hlavu vzhůru, záda rovná, ramena stáhněte dozadu a dolů. Dívejte se před sebe. Hlavou provádějte střídavě úklony doleva a doprava, co nejdále to půjde.

Druhý cvik: Vytáhněte hlavu vzhůru, záda rovná, ramena stáhněte dozadu a dolů. Dívejte se před sebe. Uvolněně předklánějte hlavu co nejvíce do předklonu a zpět do výchozí polohy (nezaklánět hlavu, krk zůstává rovný, díváte se před sebe).

Třetí cvik: Vytáhněte hlavu vzhůru, záda rovná, ramena stáhněte dozadu a dolů. Dívejte se před sebe. Předkloněnou hlavou otáčejte střídavě doleva a doprava, opět co nejdále to půjde. Podívejte se přes rameno, ale nezaklánějte hlavu.

Čtvrtý cvik: Zvedněte levou ruku, ohněte v lokti a položte na pravý spánek. Hlavou zatlačte proti ruce, klidně dýchejte a po chvíli povolte. Musíte cítit při provádění jemný tlak, hlava musí zůstat rovně v ose - dívá se pořád před sebe.

Pátý cvik: Hlavu mějte rovně, dívejte se před sebe. Ruce spojte za hlavou a zatlačte hlavou proti rukám. Plynule dýchejte a po chvíli povolte. Pro procvičení svalů v opačném směru dejte ruce dlaní dovnitř na čelo a zatlačte hlavou proti dlaním. Oba směry několikrát prostřídejte.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravím já už mám problémi 2mesice a začínalo to taky pálením az brněním jazyka ,tlaky do zubů a strašná bolest hlavY a nohou měl sem veškerá vyšetření a vše v pohodě teď poslední rtg krční páteře a mám vyhrezlou krční ploténku mezi 4a5 obratlem dost mi pomáhá magnézium a 3x denně si mažu krk a celou páteř i z nohama olfen gelem a je to lepší teď mě čeká návštěva u Doktora který mě vyšetří a řekne co dál. Ze začátku si doktoři mysleli že mám panické ataky a vše jen z páteře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obou vašich fotek to nevypadá nebezpečně. Hledejte příčinu v přetížení těch oblastí, kde se to tvoří. Přetížení může být způsobeno nárazovou námahou, špatnou obuví atd. Může se jednat také o problém s krví, při kterém se vám mohou snadno dělat modřiny po těle i takto pod nehty. S tím by vám pomohl praktický lékař popřípadě kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni hlavy,jazyka a rtu

K čemu se používá lék Muscoril

Muscoril se používá ke zmírnění nebo úplnému odstranění bolesti při bolestivých svalových stavech a křečových stazích kosterního svalstva vyvolaných onemocněním páteře, revmatismem nebo úrazem, při zvýšeném svalovém napětí způsobeném onemocněním CNS, při zánětu sedacího nervu (houser), při bolestivých pohybech krčních svalů, při menstruačních potížích. Muscoril lze také použít k celkovému uvolnění před pohybovou rehabilitací.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Vyhřezlá ploténka – cviky

Pokud má naše páteř optimálně plnit svou funkci, musí být pevná a zároveň také dostatečně pružná a pohyblivá. Z tohoto důvodu je velice důležité jí věnovat zvýšenou pozornost. Následující série cviků působí velice komplexně na svalový korzet kolem páteře. Procvičuje rotační funkci hlubokých svalů zádových a uvolňuje páteř v předozadním směru. Dochází k uvolnění a protažení svalů.

Toto cvičení je doporučováno jako prevence proti výskytu vertebrogenních potíží (bolestí zad).

  1. Rotace bederní páteře – Vzpor v kleku. Kolena jsou položena na podložce v šíři pánve, ruce v šíři ramen. S výdechem přibližujeme k sobě hlavu a kostrč (neprohýbáme páteř), s nádechem vracíme do výchozí polohy, kdy je páteř v jedné rovině. Cvik opakujeme 5x s plynulým nádechem a výdechem na každé straně.
  2. Spinální cviky – Poloha vleže na zádech. Natažené nohy máme položené na stopu od sebe, ruce v upažení. S nádechem rotujeme plynule a pomalu hlavu na jednu stranu a špičky nohou na druhou stranu (přibližujeme co nejvíce patu ke špičce nohy). S výdechem se vracíme do výchozí polohy.
  3. Spinální cviky – Poloha vleže na zádech. Natažené nohy máme položené na sebe (pata se opírá o 2. prst), ruce v upažení. S nádechem rotujeme plynule a pomalu hlavu na jednu stranu a špičky nohou na druhou stranu. S výdechem se vracíme do výchozí polohy.
  4. Kočička – Vzpor v kleku. Kolena jsou položena na podložce v šíři pánve, ruce v šíři ramen. S nádechem odtahujeme od sebe temeno hlavy a kostrč do dálky (neprohýbáme páteř) a s výdechem kulatě balíme hlavu k hrudníku (snažíme se co nejvíce záda vyhrbit v oblasti beder). Cvik opakujeme 5x s plynulým nádechem a výdechem.
  5. Uvolnění hrudní páteře – Vzpor v kleku. Kolena jsou položena na podložce v šíři pánve, ruce v šíři ramen opřené o předloktí. S nádechem odtahujeme od sebe temeno hlavy a kostrč do dálky (neprohýbáme páteř) a s výdechem kulatě balíme hlavu k hrudníku (snažíme se co nejvíce záda vyhrbit v oblasti hrudníku). Cvik opakujeme 5x s plynulým nádechem a výdechem.

Při provedení cviků je nezbytné neprohýbat bederní část zad. Pohyb musí být pomalý – 6 až 8 vteřin, cviky opakujeme nejméně 4x na každou stranu ve zvolené pozici.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Cena léku Muscoril

Lék Muscoril je k dostání v injekční formě a také jako tvrdé tablety. Obě dvě varianty léku jsou k dostání pouze na lékařský předpis a pacient doplácí část jejich ceny.

  • Maximální výše doplatku na injekce Muscorilu je zde: injekce Muscoril cena (v balení je 6 injekčních dávek).
  • Maximální výše doplatku na tvrdé tablety Muscorilu je zde: tablety Muscoril cena. (v balení je 20 tablet).

Zdroj: Sanofi

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Co se léčí lékem Muscoril

Muscoril je indikován jako adjuvantní léčba při bolestivých spasmech u vertebrogenních onemocnění a obtížích statického původu, torticollis, bolestí zad, ischialgiích, lumbagu, postraumatických spasmech a reflexních kontrakturách, neurologických a revmatických spastických onemocněních, spasticitě centrálního původu. Dále pak k usnadnění pohybové rehabilitace a u dysmenorey.

Lék je určen pro dospělé, u pacientů v dorostovém věku mezi 15 - 18 lety se rozhodne lékař individuálně. Užívání přípravku Muscoril u dětí mladších 15 let není doporučeno.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Dávkování a způsob podání

Počáteční dávka jsou 2 ampule denně (8 mg/den) i.m., tj. po 1 ampuli v rozmezí 12 hodin.

U akutních bolestí lze dávku postupně zvyšovat vždy za 2 dny na dvojnásobek, výjimečně až trojnásobek počáteční dávky. Při dlouhodobém podávání 6 - 8 týdnů u chronických bolestí postačuje obvykle 1 ampule 1 - 2x týdně, popř. měsíčně.

Pro uvolnění spasmů při rehabilitaci je třeba s cvičením vyčkat 30 - 40 minut po aplikaci.

Způsob podávání: Lék se podává jako každá jiná intramusculární injekce hluboko do zevní horní části gluteálního svalu.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Nežádoucí účinky

Četnost jejich výskytu je poměrně nízká. Může se projevit přecitlivělost, zejména kožní vyrážka nebo svědění. Zřídka se vyskytne nevolnost nebo jiné nepříjemné příznaky ze strany zažívacího traktu, bolest žaludku, nucení na zvracení, zvracení nebo průjem. Velmi vzácně může dojít k náhlému omdlení, může nastat stav rozrušení nebo naopak ospalosti a mohou se vyskytnout i závažné alergické reakce.

Po intramuskulárním podání byly velmi vzácně hlášeny případy anafylaktické reakce, jako například hypotenze nebo anafylaktický šok.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP