Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DALACIN C 300 MG UŽÍVÁNÍ

OBSAH

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

DALACIN C

Přípravek DALACIN C patří do skupiny antibiotik a je ve velké míře využíván stomatology jako antibiotikum na zuby.

Tyto léky se užívají k léčbě bakteriálních, případně i jiných infekcí. Přípravek DALACIN C obsahuje léčivou látku klindamycin. Ta zastavuje růst určitých typů bakterií nebo je usmrcuje. Přípravek mohou užívat i pacienti přecitlivělí na jiná antibiotika, například peniciliny a cefalosporiny. Přípravek DALACIN C se používá u dětí a dospělých k léčbě infekcí postihujících horní a dolní cesty dýchací (například zánět vedlejších nosních dutin nebo středního ucha, angína, spála, zápaly plic či zánět průdušek), infekcí kůže a měkkých tkání (například akné nebo jiné záněty kůže projevující se vznikem hnisavých puchýřků a nebo záněty podkoží), infekcí kostí a kloubů, krve, srdce, zubů a ústní dutiny, gynekologických infekcí v oblasti malé pánve (například zánět vejcovodů či vaječníků či děložní sliznice), břišních infekcí (například zánět pobřišnice).

Tento léčivý přípravek obsahuje laktózu. Sdělil-li vám někdy lékař, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, kontaktujte před užitím přípravku DALACIN C svého lékaře.

Přípravek DALACIN C s jídlem a pitím

DALACIN C tobolky se užívají s jídlem nebo se zapíjejí plnou sklenicí vody (250 ml), aby se zabránilo podráždění jícnu.

Těhotenství, kojení a fertilita

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Účinky klindamycinu na schopnost řídit a obsluhovat stroje nebyly systematicky hodnoceny.

Jak se přípravek DALACIN C užívá

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Užívejte pouze dávky předepsané lékařem. Níže je uvedeno běžné dávkování, které se však může lišit podle závažnosti a typu infekce.

Dospělí: obvyklá dávka je 600 až 1 800 mg/den rozdělená do 2, 3 nebo 4 stejných dávek.

Děti (od 1 měsíce věku): 8–25 mg/kg/den ve 3 nebo 4 stejných dávkách.

Novorozenci (do 1 měsíce věku): pro tuto věkovou skupinu pacientů je určena injekční forma přípravku DALACIN C.

Jestliže jste užili více přípravku, než jste měli

Pokud náhodně užijete příliš mnoho tobolek, informujte o tom svého lékaře. Jestliže jste zapomněli užít přípravek DALACIN C, nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradili vynechanou dávku.

Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Časté nežádoucí účinky, které se vyskytly u 1 až 10 pacientů ze 100: bolest břicha, průjem, abnormality jaterních testů.

Méně časté nežádoucí účinky, které se vyskytly u 1 až 10 pacientů z 1 000: nevolnost, zvracení, vyrážka ve formě skvrn a pupínků, kopřivka.

Četnost není známa (z dostupných údajů nelze určit): snížení počtu určitého typu bílých krvinek (agranulocytóza), snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie), zvýšení počtu určitého typu bílých krvinek v krvi (eosinofilie), přechodné snížení počtu neutrofilů (druh bílých krvinek), leukocytů (druh bílých krvinek), alergické reakce (anafylaktoidní reakce), porucha chuti, vřed jícnu, zánět jícnu, žloutenka, závažné kožní reakce (známé jako Stevens-Johnsonův syndrom, toxická epidermální nekrolýza, multiformní erytém), při kterých dochází k tvorbě vyrážky, výsevu puchýřů, cárovitému odlučováním svrchní vrstvy kůže, v ještě závažnějších případech s horečkou a současným postižením sliznic, kožní puchýře, svědění, odlučování povrchových vrstev pokožky (příznaky exfoliativní dermatitidy), vyrážka podobná spalničkám, svědění, zánět poševní sliznice, tvorba puchýřků na kůži (vezikulobulózní dermatitida).

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to prosím svému lékaři nebo lékárníkovi.

Jak přípravek DALACIN C uchovávat

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C v původním obalu, aby byl léčivý přípravek chráněn před vlhkostí.

Obsah balení a další informace

DALACIN C obsahuje léčivou látku clindamycin. Dalšími složkami jsou kukuřičný škrob, monohydrát laktózy, mastek, magnesium-stearát, oxid titaničitý, želatina.

Popis přípravku

  • DALACIN C 150 mg: bílé tvrdé želatinové tobolky označené „Clin 150“ a „Pfizer“, obsahující bílý prášek.
  • DALACIN C 300 mg: bílé tvrdé želatinové tobolky označené „Clin 300“ a „Pfizer“, obsahující bílý prášek.
  • Velikost balení: 16 a 100 tvrdých tobolek, PVC/Al blistr, krabička.
  • Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci

Pfizer spol. s r.o., Praha, Česká republika

Výrobce

Pfizer PGM, Pocé-sur-Cisse, Francie

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to byla folikulitida a nejčastěji ji způsobí bakterie. Hojení je závislé na typu původce a trvá přibližně 10 dní. V případě opakování zkuste použít roztok Dalacin k potírání. Jsou to antibiotika na předpis a výrazně zkrátí hojení a zmírní bouřlivý průběh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kadlecová.

Když jsou zubní kanálky vyčištěny zubním lékařem a následně se zánět léčí antibiotiky Dalacin C 300 - otok tváře zmizí, silná bolestivost nad zubem také, ale stále je to na tlak mírně bolestivé. Je vhodné užívat ještě jedno balení tohoto léku? Děkuji za odpověď. Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je vždy důležité užít všechny. Když lékař předepíše dvě balení, tak je nutné užít obě balení, i když příznaky zánětu již odezněly. Předejde tím komplikacím spojených s rezistentními bakteriemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká antibiotika na zánět zubu

Nebezpečí zázvoru při užívání některých léků

Střední interakce

Léky zpomalující srážení krve jsou podobné jako zázvor. Zázvor může zpomalit srážení krve, a tak užívání zázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, warfarin a ibuprofen.

Užívání zázvoru spolu s warfarinem může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Může být nutné zvýšit dávku warfarinu, pokud se objeví nějaké změny.

Menší interakce

Léky na cukrovku mohou spolu se zázvorem snížit hladinu cukru v krvi. Užívání zázvoru spolu s těmito léky pak může způsobit, že hladina cukru v krvi bude kriticky nízká. Proto je důležité, aby docházelo k měření hladiny krevního cukru takzvaným selfmonitoringem.

Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby. Užívání zázvoru spolu s těmito léky může způsobit příliš znatelnou hypotenzi, tedy snížení krevního tlaku, na enormně nízké hodnoty nebo může dojít k nepravidelnému srdečnímu tepu.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Diskuze

V diskuzi KLEBSIELLA V POCHVE LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Mám v pochvě bakterii Klebsiellu Beru Cifloxinal 500mg.Beru už třetí balení zatím bez efektu.Předtím jsem brala Dalacin zaváděla ovestin večer a ráno k tomu Cicatridinu asi 5dní. Nyní jsem začala brát Wobenzzm 3x po 5 tabl deně a k tomu 1xprobiotikum. Bohužečl už je to 3.měsíc já už to nezvládám hlavně nespím Děkuji za radu popř.pomoc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Klebsiella v pochve lecba

Mast z rýmovníku

Mast z rýmovníku se používá k léčení modřin, ran a popálenin.

Recept

Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku

Postup: Tuk se rozehřeje při teplotě zhruba 110 °C, přidají se čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty se nechá směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté se tuk s listy dá do chladu na 24 hodin a následně se celý proces louhování ještě jednou zopakuje. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

Užívání

Mastí se mažou kožní defekty 2x denně.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Diskuze

V diskuzi PARODONTÁLNÍ ABSCES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Kalábková.

Dobrý den, včera jsem navštívila zubní lékařku pro velkou bolest zubů. Rentgenem mi byl zjištěn chobot, který propláchla. Dnes mi začala z nosu vytékat žlutá tekutina a také trochu při smrkání.
Je to v pořádku, nebo se mám něčeho obávat. Bylo mi sděleno, že pokud bolesti ustoupí, nemám brát předepsaná ATB / Dalacin C CPS DUR 300MG 16/.
Bolesti ustoupily a ATB jsem brát nezačala.
děkuji za odpověď
M. Kalábková, Brno

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Parodontální absces

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem PODKOŽNÍ AKNÉ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak se zbavit podkožního akné, které se mi objevuje pouze na bradě, je bolestivé a neustále se opakuje. Tento problém nastal v 45letech . Děkuji předem za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akné na bradě je fenomén dospělých. Často ho způsobují bakterie, ale někdy také malí roztoči - trudovník neboli demodex. Na akné na bradě pomůže přestat se koupat v horké vodě a jen se sprchovat. Tato přestávka musí trvat déle, klidně i dva tři měsíce a týká se vynechání veškerých činností, které způsobují pocení (sauna, těžký sport, atd). Dále je zapotřebí na stejně dlouhou dobu omezit kontakt obličeje s ostatními lidmi, zejména při orálním sexu nebo při mazlení a líbání. Účinné léky jsou Dalacin T a Rosalox na zevní potírání. Proti demodexu je účinný krém Soolantra. Vše uvedené je vázáno na lékařský předpis. Z domácích pomůcek pak účinkuje mýdlo se sýrou a šampon na vlasy se zinkem (Head & Shoulders), se kterým si myjte postižené oblasti obličeje. Kdyby nic z toho nevedlo k vyléčení, tak je možné užívat antibiotika vnitřně. Tabletky se jmenují Deoxymykoin a užívá se 1 tableta po 12 hodinách po dobu dvou až tří týdnů a pak další tři týdny půl tablety po 12 hodinách.


Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podkožní akné na bradě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP