Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DÁSEŇ

OBSAH

Váček na dásni

Vytékání hnisu z dásně značí závažnější stupeň zánětu dásně, popřípadě dásní, a to parodontitidu. Hnis se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se svým zubním lékařem, který zahájí vhodnou léčbu. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu zubu, který je postižen. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný parodontální chobot, který při neléčené parodontóze může zadržovat hnis a vytvořit tak parodontální váček. Váček se může rozšířit i na kostní tkáň zubní jamky čelisti, při neléčeném abscesu hrozí vynětí zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA OTEKLOU DÁSEN TVÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

napřed mě bolel zub a ted mám oteklou vnitřní dásen a tvář ale mám panickou hrůzu ze zubařů/špatné zkušenosti/poradíte mi prosím děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Můžete počkat až se váš stav zhorší do té míry, že vás to donutí k návštěvě zubního lékaře. To pak samozřejmě znamená i větší bolestivost při zákroku a další prohloubení špatných zkušeností, a tak celý život dokola.
Druhá možnost je sebrat rozum do hrsti a přijmout fakt, že zubař není řezník a vyplatí se k němu chodit na preventivní prohlídky každý rok. Protože zákrok provedený na počátku problému nebolí a rychle se vše urovná. Život se zdravými zuby je mnohem příjemnější. Zdravé zuby = každý rok prohlídka u zubaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Něco na oteklou dásen tvář

Čištění pomocí dentální nitě

Užívání dentální nitě je velmi důležité. Nit by se měla používat každý den, pomáhá odstranit plak z míst, kam se zubní kartáček nedostane. Dbejte však na to, abyste si nepoškodili dáseň a nezpůsobili krvácení. Čištění pomocí dentální nitě by se mělo provádět opatrně a po křivce každého zubu. Videa, na kterých je vidět technika čištění pomocí dentální nitě, jsou vidět tady čištění zubů nití.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

dobrý den,mužeře mi poradit narostla mi obnormalni dasen je svisla a tvrda a neboli.Děkuji za odpoved

Zdroj: diskuze Váček na dásni domácí léčba

Hnis v ústech

Hnis v ústech značí závažnější stupeň zánětu dásně (popřípadě dásní), a sice paradontózu. Hnis v dásni se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu postiženého zubu. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný paradontální chobot, jenž při neléčeném zánětu může zadržovat hnis a vytvořit tak paradontální absces. Co dělat s hnisem v dásni? Vždy je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se zubním lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi USTUPUJICI DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den,pred lety mi byl vytrzen zub a udelana proteza,nyni jsem zjistila,ze mi ustoupila dasen,jako kdyby tam byl zub,tak se ptam jestli s tim takto mohu zit.Dekuji Marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ustupujici dasen

Nateklá dáseň

Dáseň neboli gingivitida je vlastně sliznice v ústech, která obklopuje jak horní, tak dolní zuby. Zdravá dáseň má světle růžovou barvu, je hladká, lesklá a je pevná (nepohybuje se od spodiny) a těsně přiléhá k jednotlivým zubům. Mezi zuby pak vybíhá v mezizubní papily. Zdravá dáseň by neměla být na dotek citlivá nebo bolestivá. Dáseň těsným kontaktem k zubům zabraňuje odhalení zubních krčků a tím je chrání před kontaktem s potravou, případně před tvorbou zubního kazu pod zubem. Pokud jsou krčky kryté, nedochází ke vzniku nepříjemných pocitů až bolesti při konzumaci teplých nebo studených nápojů, zmrzliny, kyselých potravin a podobně.

Zánět dásní neboli gingivitida je infekční onemocnění způsobené dlouhodobým působením bakterií zubního plaku, který se tvoří kolem zubu a na dásních. Zubní plak je vlastně lepkavý biofilm, což je organizované společenství různých bakterií, které ulpívají na povrchu zubů a dásní v kombinaci s hlenem a zbytky potravy. Plak je tvořen takzvanými oportunními patogeny, které vzájemně komunikují, aby jejich populace mohla růst. Vlastnosti plaku se mění podle přítomnosti daných mikrobů, a to v závislosti na pozřené potravě, lokálních podmínkách v ústech a místě plaku (hluboké prostory parodontálních chobotů umožňují přežívání i anaerobním bakteriím). Plak postupně tvrdne a tvoří se zubní kámen. Na tvorbě zubního plaku se podílejí Streptococcus mutans, laktobacily a orální streptokoky. Tyto bakterie uvolňují řadu agresivních látek, proti kterým se tělo brání zánětem. Zánět dásní se pak projevuje zarudnutím, podrážděním, otokem a bolestí. Nateklé dásně jsou křehké a lehce dochází k poranění a krvácení.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLA TVÁŘ A DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den mužete mi poradit co mam delat ze vcera na dnesek mi otekla tvar a jde mito od dasne co mam delat jak lecit dekuji Marcela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě navštivte zubního lékaře. Ten vám dásně vyšetří a předepíše roztok na vyplachování úst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest a zánět dásní

Hlavní příčiny zánětu dásní

Zánět dásní způsobuje nedostatečná ústní hygiena. Mezi rizikové skupiny patří hlavně těhotné ženy, špatně kontrolovaní diabetici, osoby užívající orální antikoncepci, kortikoidy či některé speciální léky. Neléčený zánět dásní se časem rozvíjí v závažnější onemocnění, v takzvanou parodontitis (lidově parodontóza), která je příčinou úbytku kosti kotvící zuby a následně vede až k jejich ztrátě. Zánět dásní způsobují bakterie, které se hromadí v ústech a vytvářejí zubní plak, což je tenká vrstva, která přilne na povrch zubů. Není-li zubní plak pravidelně odstraňován, postupně ztvrdne a změní se v zubní kámen. Ten pak dráždí dáseň a poskytuje větší prostor pro růst bakteriální infekce. Je-li onemocnění dásní zachyceno v počáteční fázi, lze jej úplně vyléčit. U neléčeného pacienta však zubní kámen postupně roste a dráždí okolní dáseň, která reaguje ústupem. Počáteční zánět tak vyústí v parodontitidu, kde společně s dásní ustupuje i kostěné lůžko zubů, které se působením bakterií postupně rozkládá a následně dochází ke ztrátě zubů.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Diskuze

V diskuzi CHCI ZUB NA DASEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den vcera jsem byla u zubare a vtrhla mi pani zubarka ve predu na prave strane koren zubu mohl by ste pomoc co mam delat kdyz chci natu dasen nasadit zub a za jak dlouho se to muze provest ?sem zoufala a pani zubara nedovede mi to vysvetlit dekuji naschle

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chci zub na dasen

Akutní zánět dásní

Bolestivý zánět dásní mohou vyvolat bakteriální infekce (například syfilis, kapavka), virové (herpes, HIV) a kvasinkové infekce, dále alergie na rtuť, kovy, plasty, chemikálie obsažené v ústních vodách, zubních pastách, žvýkačkách či v potravě, v neposlední řadě jej může způsobit poranění. Často je postižena nejen dáseň, ale i další části sliznice v dutině ústní a léčba obvykle vyžaduje spolupráci s dalšími odborníky. Nakažlivost je dána příčinou onemocnění, objevuje se – i když výjimečně – i v těhotenství. Někdy je patrný i váček na sliznici.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Diskuze

V diskuzi AFT V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda kubíková.

dnes jsem zrovna byla s dcerou 5 let u zubaře protože jí bolela dáseň zvenku nad zubem - měla aft, takže je asi možnost výskytu na dásni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aft v puse

Léčba váčku na dásni

Léčba spočívá v řádné zubní hygieně, a to zejména v odstraňování plaku a zubního kamene. Tyto usazeniny a povlaky při kontaktu zubu s dásní totiž dráždí dáseň, která má tendenci k zánětlivým reakcím a ústupu. Pokud se u vás objeví hnisání dásní, zubní lékař nejprve ošetří odchod hnisu z dásně a doporučí prostředky, které dásně stáhnou a zbaví bakterií. Vhodné je také navštívit dentální hygienistku, která vám poradí jak přesně čistit zuby, aby nedocházelo k usazování plaku a kamene, doporučí vám nejvhodnější kartáček a mezizubní kartáček. Riziko parodontitidy se výrazně zvyšuje u kuřáků.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Halada.

PS, super je namočit zubní kartáček do obyčejného mýdla a vyčistit si opakovaně dáseň,Jde to super odstranit.

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Otok tváře po vytržení zubu

Oteklá tvář souvisí s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Jak se zbavit otoku zubu? Většinou vám nezbyde nic jiného než navštívit zubního lékaře. Oteklou dáseň však někdy není třeba speciálně ošetřovat, neboť postupně dojde ke zmírnění a opadnutí otoku. Ovšem pokud pocítíte bolest, zvýšenou teplotu a objeví se hnis, bude návštěva lékaře opravdu nutná.

Na otok tváře je vhodné přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Černé dásně

Dáseň je tkáň, která pokrývá povrch alveolární kosti (část čelisti), oblast krčku zubu a vyplňuje mezizubní prostor – jednoduše řečeno je připojena ke kosti a k zubu. Obecně je zdravá dáseň světle růžová a má tužší konzistenci, ale barevně se může měnit vlivem individuální pigmentace (hnědá až černá), počtem cév a podobně. Její vnější povrch připomíná svou strukturou pomerančovou kůru, protože je pokrytý dlaždicovitým, rohovatícím se epitelem. Šířka připojení (pevné gingivy) je u zdravé dásně od dvou do deseti milimetrů a tato šířka může být u každého zubu odlišná. V případě, že pevná gingiva je slabší než dva milimetry, jedná se o patologickou, tedy nezdravou šířku.

Tvar zdravé dásně v mezizubí závisí na šířce mezizubního prostoru, vždy ale tvoří trojúhelník a vyplňuje celý mezizubní prostor. Základna trojúhelníku je pod bodem kontaktu zubů a jeho vrchol, který má tvar ostrého hrotu, přesahuje nad bod kontaktu zubů. Pokud je dáseň v zánětu, hrot trojúhelníku je tupý, zvětšený anebo kráterovitý.

Příčiny

Zdravotní stav dásně se určuje posouzením čtyř charakteristik: barvou, tvarem, strukturou a konzistencí. Zánět dásní vzniká drážděním biofilmu plaku a taková dáseň je pak lesklá, opuchlá a zvětšuje svůj objem. Otok postupuje směrem od krčku zubu k jeho kousací ploše. Žlábek okolo zubu se otokem zvětšuje a dáseň se od zubu odtahuje. Takový stav se označuje jako nepravý parodontální chobot (někdy také kapsa). Jasně červená dáseň signalizuje akutní zánět a tmavočervená až cyanotická barva zase zánět chronický. Při zánětu se také ztrácí tuhost dásně, při dotyku cítíme její měkkost a silné překrvení. Dáseň v zánětu na dotyk krvácí, případně krvácí spontánně (tedy bez dotyku).

Úroveň změn při zánětu dásní závisí na délce dráždění plakem. Lehký, začínající zánět vzniká přibližně po 2 až 14 dnech neodstraňování plaku. Zpočátku se zánět projevuje pouze mírným zvětšením dásně, jejím krvácením na podráždění a dáseň také tmavne, protože je více prokrvená. Po 14 dnech začíná být povrch dásně lesklý a napjatý. Po dvou až třech týdnech, kdy již hovoříme o středním zánětu, je dáseň červená, opuchlá a krvácí, ať už na podnět nebo spontánně, povrch je lesklý a hladký. Pokud se biofilm plaku neodstraní, dráždění plakem přetrvá a problém se zhoršuje, v takovém případě již hovoří o těžkém stupni zánětu. Dáseň je tmavočervená až cyanotická, krvácí a parodontální choboty dosahují hloubky 3 mm a více.

Obnova

Nejde o zděděný problém, dědičnost nemá se zánětem dásní příliš společného a je jen velmi vzácným faktorem vzniku tohoto onemocnění. Navzdory pověrám je totiž možné udržet zdravé dásně a zuby po celý život, stačí být důsledný v ústní hygieně, pravidelně spolupracovat s dentální hygienistkou a zubařem.

Zdroj: Jak obnovit dásně

Jak zabránit vypadnutí korunky

Není toho moc, co byste mohli udělat, pokud vaše korunka nebyla správně nasazena do úst nebo pokud zeslábl cement. Ale stále můžete být proaktivní v péči o svou korunku, abyste snížili pravděpodobnost, že se uvolní.

Několik rad proti vypadnutí korunky:

  • nekousejte led (například z nápojů);
  • vyhněte se nebo buďte velmi opatrní při konzumaci velmi lepkavých nebo potravin vyžadujících dlouhé žvýkání;
  • čistěte si zuby dvakrát denně;
  • pravidelně používejte nit;
  • používejte mezizubní kartáček, abyste odstranili veškerý plak z oblasti, kde se vaše dáseň setkává se zubem a korunkou.

Pokud v noci skřípete zuby, zubař vám může také doporučit, abyste nosili chránič zubů, který chrání korunku a ostatní zuby.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den už 14 dni mám zánět okostice v dasni můj zubar mi první uřízl dasen vyčistil druhý den mi zub vytrhl a třetí den jen drenoval ale bolest je nevidrženi točí se mi hlava bolí mne spánek ucho spatne se mi dícha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Oteklé dásně

Latinský název dásně je gingiva. Dáseň je vlastně sliznice ústní dutiny, která obklopuje zuby. Dásně najdeme na horní i dolní části čelisti. Zdravé dásně mají korálově červenou barvu. Mají hladký obloukovitý nebo vroubkovaný vzhled kolem každého jednoho zubu. Nejsou citlivé na dotek a jsou pevné. Tkáň dásní, která je nezdravá, má často měkkou strukturu a je citlivá na dotek. Signálem je i páchnoucí dech nebo zvláštní pachuť, kterou postižený pociťuje. Mezi další projevy patří otok, brnění, napětí nebo krvácení dásní. Signálem, že se něco děje, je také změna barvy. Vedle zarudlosti mohou být postižené dásně namodralé, nebo dokonce zabarvené do bílé barvy.

Nateklá dáseň po vytržení zubu není nic neobvyklého. Otok by však měl během několika dní vymizet. Pokud přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, navštivte zubního lékaře. Může se jednat o infekci v ráně. V podobném duchu to je i s bolestí.

Rakovina se může projevovat různými boulemi a zduřeninami, které může laik zaměnit za otok dásně. Ačkoliv se říká, že rakovina nebolí, nemusí tomu tak být. I proto je v případě jakýchkoliv problémů a nejasností vhodné navštívit lékaře.

U parodontózy se může objevit otok a bolestivost dásní. Jestliže trpíte tímto onemocněním, měli byste být v péči zubního lékaře.

Infekce ve váčku může způsobit bolest dásní a okolní otok tkáně. Řešením je rozříznutí váčku, vypláchnutí dutiny a nasazení antibiotik.

Bolest a nateklá dáseň se po odstranění zubního kazu mohou vyskytnout u hlubokého zubního kazu, nebo pokud byl kaz v bezprostřední blízkosti dásně. Obojí by mělo během pár dní odeznít.

Na oteklé dásně je nejlepší šalvěj lékařská. Připravte si silný čaj a dlouho vyplachujte, tekutina musí být přiměřeně teplá. Použijte i řapík lékařský, který je vynikající nejen na oteklé dásně, ale i na afty či dásně poraněné třeba od oříšků nebo bonbonů. V lékárně se dá koupit – nejlepší je sypaný, ne v sáčcích.

Zdroj: Nemoci dásní

Pomocníci

  • Žínka – dáseň se v místě rostoucího zubu může lehce zanítit, místo tedy můžete omývat žínkou.
  • Gelová kousátka s výstupky – gelová kousátka jsou přímo určena pro naběhlé dásně. Můžete je dát vychladit do ledničky (ne do mrazničky, to by mohla v ústech přimrznout). Místo kousátka lze použít i kůrku od chleba (pozor na vdechnutí části kůrky), suchar nebo kousek tvrdé zeleniny/ovoce.
  • Obklady – kapesník namočený do studené vody příjemně uleví dásním i opuchlé tváři.
  • Balzám na dásně – dá se zakoupit v lékárně, má zklidňující efekt.
  • Masáže dásně tzv. prsťáčkem, který se používá na čištění zoubků a masáži dásní, dá se zakoupit v lékárně.

Toto NE:

  • Nenamáčet kousátko do medu nebo sirupů, hrozí předčasný vznik zubního kazu!
  • Nedávat léky proti bolesti!
  • Neignorovat potřeby miminka, klidně ho i trochu rozmazlujte!

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Dásně v těhotenství

V době těhotenství je ženský organismus ovlivněn výraznými hormonálními změnami. Mění se vnímání chuti, pachů a zvyšuje se dávivý reflex. V dutině ústní je těmito hormonálními změnami nejvíce ovlivněna dáseň. Hlavním projevem těhotenské gingivitidy (zánětu dásní) je krvácení dásní při čištění chrupu, někdy při jídle, výjimečně jde i o krvácení spontánní. Zanícená dáseň je zarudlá, zduřelá, hladká a lesklá a někdy i mírně bolestivá. Těhotenská gingivitida vzniká hlavně u žen, které již měly zánětlivé změny na dásni před otěhotněním. Příčinou zhoršení stavu je hormonálně navozená vyšší citlivost dásní. Samotný zánět dásně je vyvolán přítomností zubního plaku, který produkuje řadu toxických látek a enzymů. Pokud se tyto látky dostanou do krevního oběhu ženy, zvyšuje se riziko předčasného porodu. Odborníci v USA tvrdí, že správným ošetřením dásní by se dalo zabránit každému pátému předčasnému porodu.

Při déletrvajícím zánětu dásní dochází k jeho šíření na kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu. V takovém případě již hovoříme o parodontitidě neboli parodontóze. Pokud chceme projevům těhotenské gingivitidy předejít, měly by se ihned na počátku těhotenství či ještě dříve odstranit všechny příčiny, které mohou vést k dráždění dásní. Především je třeba navštívit zubního lékaře a nechat si odstranit zubní kámen. Je třeba úplně přestat kouřit, ale tento požadavek je u těhotné ženy samozřejmý z důvodu ochrany plodu. Pokud má žena v ústech snímatelné či fixní náhrady, je třeba zkontrolovat, zda někde netlačí či mechanicky dáseň nedráždí. To se týká také zubních výplní, které mohou mít ostré hrany. A nejdůležitější je co možná nejpečlivější dodržování ústní hygieny. Při čištění by se neměly opomenout mezizubní prostory, protože plak se kromě zubních krčků zpočátku hromadí hlavně tam. Na zanícené dásně také velmi dobře působí výplachy chlorhexidinem, roztokem pro takzvané „chemické čištění zubů“. Ten lze volně zakoupit v lékárnách. Výplachy těmito roztoky se také doporučují ženám, které si z důvodu zvýšeného dávivého reflexu a následně vyvolaného zvracení dočasně nemohou čistit zuby zubním kartáčkem.

Zdroj: Nemoci dásní

Kdy dochází k prořezávání zoubků

Úplně první zárodky zoubků se začínají utvářet už v době, kdy je dítě ještě v děloze, zhruba v druhém trimestru. První zoubky se začnou obvykle prořezávat mezi 4. a 7. měsícem, nejčastěji však kolem 6. měsíce, kdy se prořezávají nejprve jedničky (spodní řezáky), za nimi se pak objevují horní přední řezáky, které následují postranní řezáky (dvojky). Přibližně kolem prvního roku pak začínají růst stoličky, poté špičáky a přibližně okolo druhého roku života dítěte přijdou na řadu druhé stoličky. Všechny časové údaje jsou ale jen orientační. Samotná doba růstu i individuální bolest při prořezávání může být velmi rozdílná. U někoho se tak mohou první zoubky objevit už ve třech měsících, občas se může první zoubek objevit až kolem prvního roku života dítěte. Řada miminek růst zoubků špatně snáší. Nateklá dáseň bolí, špatně se jim pije, spí, jsou ukňourané, neví, co se děje.

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Osvědčené rady

Existuje celá řada osvědčených rad či přípravků, které minimálně uleví od bolesti. V první řadě můžete zkusit dítěti přikládat na tváře, případně i na dásně studené obklady, někdy pomůže i mírná masáž dásní, která alespoň na chvíli uleví od bolesti a pomůže také změkčit pokožku, takže se zoubky mohou snadněji klubat ven. Můžete dítěti dát i něco na žužlání, stačí kousek mrkve či chleba (pozor na polknutí menších kousků), některé děti rády cumlají lžičku, pomáhají také různá kousátka, která se na pár minut vloží do lednice a poté při cumlání příjemně chladí dáseň. Některé maminky doporučují šalvějový čaj. Lze využít také éterické masážní oleje (Nobilis Tilia Jakoubek – obsahuje olej z heřmánku římského a levandule) nebo masážní gely (Citrovital – dentální gel pro děti obsahuje výtažky z grapefruitu a aloe vera; Calgel – obsahuje místní znecitlivující a antiseptické látky, které tlumí bolest).

Zdroj: Jak na prořezávání zoubků

Jak můžete zabránit zubnímu plaku?

  • Chcete-li zabránit hromadění plaku, čistěte si zuby nejméně dvakrát denně jemným kartáčkem. Zvláštní pozornost věnujte prostorům, kde se setkává dáseň se zuby. Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu.
  • Alespoň jednou denně používejte dentální nit k odstranění zbytků potravy a bakterií mezi zuby.
  • Choďte na pravidelné kontroly ke svému zubnímu lékaři nebo ústnímu hygienikovi každých šest měsíců.
  • Zeptejte se svého zubaře, jestli je pro vás vhodný zubní tmel. Zubní tmely jsou tenké plastové povlaky, které se aplikují na žvýkací plochy zubů, aby tak byly zuby lépe chráněny před tvorbou děr a před rozkladem.
  • Jezte vyváženou stravu a omezte počet konzumace v rychlých občerstveních. Pokud potřebujete svačinu, zvolte jogurty, sýry, ovoce nebo syrovou zeleninu. Celer například pomáhá k odstranění zbytků potravin a vede k neutralizaci slin, které produkují bakteriální kyseliny.

Používejte antibakteriální ústní vodu ke snížení počtu bakterií způsobujících zubní plak a onemocnění dásní.

Zdroj: Zubní plak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP