Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DECHOVÁ ARYTMIE

OBSAH

Dechová arytmie

Dechová arytmie je odchylka od normálního srdečního rytmu, při které dochází k pravidelným, cyklickým změnám srdeční frekvence v závislosti na dýchání. Srdeční rytmus vychází normálně ze sinoatriálního uzlu, jde tedy o sinusový rytmus. Příčinou je kolísání aktivity center bloudivého nervu, která jsou ovlivňovaná z dýchacího centra. Bloudivý nerv ovlivňuje činnost sinoatriálního uzlu a tím i srdeční frekvenci. Při nádechu se tak frekvence tvorby vzruchů zvyšuje a nejvyšší je na vrcholu nádechu, při výdechu naopak srdeční frekvence klesá. U většiny lidí se toto kolísání příliš neprojeví a při sinusovém rytmu je tak frekvence stálá. Respirační sinusovou arytmii nacházíme často u mladých lidí v klidu (při námaze převáží aktivace sympatiku a srdeční frekvence se zrychluje) nebo u lidí vegetativně labilních, například u neurotiků. Existuje i nerespirační sinusová arytmie, při níž dochází ke kolísání srdeční frekvence bez vazby na dýchání. Vyskytuje se u starších osob, zejména pokud užívají srdeční glykosidy.

Zdroj: Arytmie

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna dragieva.

Dobry de,chci se zeptat,jestli se na lek prostarium neo combi muze pit alkohol.Beru ho na vysoky tlak.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje krevní tlak a Prestarium Neo Combi má zase krevní tlak snižovat. Z toho vyplývá, že alkohol a Prestarium jdou proti sobě. Alkohol je u tohoto léku možný, ale jen pro chuť - orientační dechová zkouška na alkohol by neměla být vyšší než 1 promile, což odpovídá litru piva nebo půllitru vína během čtyř hodin. U každého člověka je tato hranice individuální a je je závislá na mnoha faktorech (sytost, únava, stres). Proto je třeba více sledovat své tělo a při výskytu nepříjemných pocitů, jako například hučení v hlavě, bušení srdce, arytmie, tak s konzumací alkoholu ihned přestat a nahradit jej nealkoholickým pitím. V žádném případě nezkoušejte Prestarium vysadit proto, abyste mohli pít alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi a alkohol

Arytmie po jídle

Kolem jícnu a žaludku vede tzv. bloudivý nerv (nervus vagus). U citlivých jedinců může při podráždění tohoto nervu (například při snědení velkého množství jídla, při nadýmání, ale i po relativně normálním množství jídla) dojít k srdečním arytmiím. Pokud trpíte arytmií po jídle a pokud jsou všechna běžná laboratorní vyšetření v pořádku, doporučuje se takzvaný holterovský (24hodinový) monitoring tlaku krve k upřesnění příčin jeho případného kolísání, poté je stanovena léčba. Tyto arytmie se mohou projevovat jakoby vynecháním tepu. Je to velice nepříjemné, tento stav může doprovázet dušnost a kašel.

Zdroj: Arytmie

Diskuze

V diskuzi ARYTMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šima.

Dobrý den,mam arytmii a beru warfarin a mohu k tomu užívat OmegaMarineForte+
(omega-3 z Norsa) Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše Dorazilová.

Dobrý den . Mám artrozu III stupně , operované koleno po úraze a několik let beru colafit,přestala se mi rozpadávat chrupavka. V srpnu mi byl doporučen Celadrin locomotive. Než jsem jej začala užívat, tak mě byla zjištěna arytmie a nasazen warfarin 3mg. Nevím, jestli ho můžu užívat.Dále jsem brala CORDYCEPS , který mě dělal velice dobře, nebyla jsem vůbec nachlazená, také nevím zda mohu užívat. Ještě jsem se chtěla zeptat na SARGADIN ( dračí krev). Užívání spolu s warfarinem. Děkuji za odpovědˇ. Vím, že pokud něco budu moci tak s ohledem na lékaře, a test Quik.

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Teplota

Teplota králíčka je o něco vyšší než u člověka v průměru je to kolem 38,5 stupně celsia. Zajímavé je, že králík nemá potní žlázy a pokud je v klidu, tak jeho dechová frekvence je asi 50 dechů za minutu a pulz je 120/150 minutu.

Zdroj: Fyziologie zakrslých králíčků

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Nováková.

Dobrý den, před cca měsícem veterinářka zjistila u Labradora13 let srdeční poruchu...nevím přesně jakou. Léčila mu infekci na noze a na mé sdělení, že poslední dobou má dávivý kašel ho poslechla a řekla, že v budoucnu budeme řešit srdce. Zatím mu léčila tu nohu. Pes nám 8.2. zemřel, zřejmě na zástavu srdce, a mně by zajímalo, proč mu tedy nenasadila hned léky i na srdce a zda se jeho konec mohl prodloužit. Dále se trápím myšlenkou, zda při umírání moc netrpěl...našli jsme ho už doma mrtvého, měl bílou pěnu u tlamy. A zda se dá při poslechu zjistit i vodu na plicich...to mně trápí že všeho nejvíc...zda se nakonec neudusil, protože to je asi ta nejhorší smrt. Nebyl nikde oteklý, ani packy...ale proč měl ten dávivý kašel ??? Děkuji moc za odpovědi, M. Nováková, Chomutov.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, máme stejný problém,12 let bišonek, 3-ti antibiotika s žádné zlepšení dávivého kašle. Zjištěná arytmie srdce, zatím prý bez medikace. Už nevíme co s ním.
Poradíte? Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Jak na odkyselení organismu

Účinnou zbraní proti překyselení mají být údajně dechová cvičení a relaxace, fyzická aktivita, změny ve stravování a životním stylu a podobně. Protože samotná myšlenka překyselení vznikla pravděpodobně jako komerční tah, je samozřejmě v prodeji i bezpočet nijak zvlášť levných přípravků, pomůcek a prostředků, jak s tímto problémem bojovat.

Zdroj: Odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi HRADÍ PRADAXU POJIŠŤOVNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Humplíková.

Dobrý den,
manžel byl již 2x na tzv. ablaci, má stále silné arytmie (je mu 72 let).
Kardiolog mu předepisuje Pradaxu, ale v plné výši si tento lék musí hradit sám. Je nějaká možnost, aby ho proplácena pojišťovna (třeba i s doplatkem)?
Děkuji Humplíková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hradí pradaxu pojišťovna

Léčba arytmie srdce

Pacientům, u nichž byla diagnostikována některá forma srdeční arytmie, se předepisují antiarytmika, což jsou léky, které upravují srdeční rytmus. Je jich velké množství a výběr proto vždy záleží na ošetřujícím lékaři. U bradyarytmií (zpomalená srdeční činnost) může být pacientům pod kůži voperován kardiostimulátor (takzvaný „budík“), který hlídá srdeční rytmus a v případě potřeby upravuje činnost srdce pomocí elektrických výbojek. Další možností úpravy srdečního rytmu je defibrilace (v případě fibrilace komor) či kardioverze (v případě arytmií lokalizovaných jinde, než v komorách). Princip obou zákroků je stejný, pomocí speciálního přístroje se za krátkodobé anestezie pacienta provede elektrický výboj, který vyruší veškerou chaotickou činnost srdce a dá tak srdečnímu rytmu šanci se „vzpamatovat“ a naběhnout na normální frekvenci.

Zdroj: Arytmie

Poradna

V naší poradně s názvem STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Calonova.

Dobrý den,
je mi 64 let jsem ročník 1957. Do telefonu jsem si nainstalovala aplikaci na měření tlaku a tepu. 110/80/50. Někdy se mi stává jako bych pociťovala arytmii,
slabost a cítím se dost unavená. S ničím se neléčím.Co stím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tlak 110/80 a pulz 50 je v pořádku. S pocitem arytmie a únavy se budete muset obrátit na svého praktického lékaře, protože bude třeba odhalit příčinu dalšími vyšetřeními.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stanovení krevního tlaku podle věku

Arytmie v klidu

Činnost srdce je řízena tzv. převodním systémem srdečním. Jedná se o specializované buňky myokardu, které mají autonomní schopnost vytvářet elektrické vzruchy a vést je po celém srdci. Tyto vzruchy slouží jako signály, které říkají, kdy a jak se má srdce stahovat. Při správné funkci převodního systému se srdce kontrahuje přibližně 70krát do minuty, při zvýšené tělesné námaze stoupá srdeční akce až nad 100 tepů za minutu. Poškození tohoto automatického systému vede k chybné tvorbě vzruchů nebo k poruše jejich šíření po srdečním svalu – vznikají poruchy srdečního rytmu neboli srdeční arytmie. Arytmie často vzniká při poškození srdeční svaloviny hypoxií (nedostatek kyslíku) a ischémií (odumírání buněk v důsledku hypoxie). Příčinou může být i zánět srdečního svalu a jeho následné zjizvení. Poruchy rytmu nejsou vzácné ani u vrozených anatomických vad srdce. Kromě poškození samotné srdeční svaloviny může arytmie vyvolat i požití některých léků, alkoholu a dalších návykových látek a změny hladin hormonů či pokles obsahu důležitých iontů v krvi (například nedostatek draslíku).

Arytmie se projevuje bušením srdce nebo silnými údery, chvěním v hrudi nebo v krku, únavou, pocity na omdlení, dušností, bolestí na hrudi, záchvatem mdloby.

Zdroj: Arytmie

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pajda.

Oni to sledují průběžně, přenosy probíhají každý den jednou, nejvíc v noci. Takže pokud k něčemu dochází (třeba arytmie nebo vybíjení ) tak by o tom měli být informoaný právě z těch průběžných záznamů. Ale v akutním případě jde prý zpráva automaticky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka

Alkalický stav může způsobit

  • onemocnění pohybového ústrojí
  • zažívací potíže
  • únavu a nedostatek energie
  • deprese a nadměrnou nervozitu
  • onemocnění kardiovaskulárního systému, nízký krevní tlak, srdeční arytmie
  • bolesti hlavy, migrény
  • zubní kaz
  • ledvinovou nerovnováhu
  • nedostatek svalové vytrvalosti
  • nízkou toleranci bolesti

Zdroj: Odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Posledník.

Dobrý den, mám časté arytmie a potíže s tlakem, podle mých studií jsem adeptem na implantaci kardiostimulátoru. Kde bych se mohl dozvědět více o tom, jak přístroj funguje a jaké omezení znamená pro kardiaka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

jejdánek. Copak to tady máme za bebíčko? A doktor si taky myslí, že potřebujete budíka? Jenom si dovolím upozornit, že tyhle přístroje jsou jednak děsivě drahy a taky že to není jako si doma namontovat poličku.

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka

Léčba

Léčba je zaměřena na ovlivnění stavů, které vyvolávají obtíže.

  • Infekce: je zapotřebí podávat širokospektrální antibiotikum (například trimetoprim/sulfamethoxazol nebo tetracyklin či ampicilin). Léčbu ihned opakujeme při prvních známkách opětovného objevení se infekce. U osob s častým vzplanutím infekce se doporučují pravidelné kůry širokospektrálními antibiotiky.
  • Stažení průdušek (takzvaný bronchospasmus): řešíme léky roztahujícími průdušky, například theofylinem.
  • Zahušťování sekretu z dýchacích cest: k prevenci zahušťování je nutné dostatečné celkové zavodnění organismu. Někomu pomůže inhalace páry, polohová drenáž a dechová cvičení.

Zdroj: Chronická bronchitida

Diskuze

V diskuzi TEZEO 40 A ALKOHOL-DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chci se zeptat,jestli se muze na leky na hypertenzi Tezeo 40 uzit obcas alkohol.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Františka Malá.

Byl mi jednorázově změřen vyšší tlak,okamžitě nasazen Tritace a godasal,následně pak srdeční arytmie a změněno na warfarin.Je mi 75 let a dosud jsem byla bez potíží a bez léků. V příbalovém letáku je psáno,že tritace může způsobit arytmii, lékař mi řekl, že je to nesmysl.Tak jak to je ? Zdraví Fr.Malá.

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Arytmie v těhotenství

Arytmie v těhotenství není choroba, ale symptom. Těhotenství může vést k vyššímu výskytu poruch rytmu. Vysvětlení se nachází v hormonálních, hemodynamických a autonomních změnách, které jsou pro graviditu charakteristické. Hladina estrogenu a choriogonadotropinu se dramaticky zvyšuje. Dochází ke zvýšení cirkulujícího objemu, který vede k dvojnásobnému zvýšení srdečního výdeje, zvětšení jak systolických, tak diastolických objemů. Vysoká hladina cirkulujících katecholaminů a zvýšená senzitivita adrenergních receptorů zvyšuje sympatickou aktivaci. Všechny tyto změny mohou působit proarytmogenně. Léčba poruch rytmu v graviditě je obtížná, protože je třeba myslet na možné poškození plodu. Převážná většina arytmií v graviditě je prognosticky i hemodynamicky nezávažná a vyžaduje především uklidnění pacientky. Užívání jakýchkoliv léčiv v průběhu gravidity je často velmi problematické vzhledem k možnému negativnímu vlivu na vývoj embrya, respektive plodu. V případě supraventrikulárních i komorových extrasystol obvykle není zapotřebí žádná léčba. U paroxysmální supraventrikulární tachykardie jsou doporučovány vagové manévry, a teprve při jejich nedostatečné účinnosti je doporučováno nasazení adenosinu. U fibrilace síní je jednoznačným cílem dosažení sinusového rytmu. Symptomatická bradykardie jen ojediněle komplikuje těhotenství a její léčba je v zásadě stejná jako u zbylé populace.

Zdroj: Arytmie

Diskuze

V diskuzi KÁVA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Feri.

Od detsva som mal mierne arytmie, ktore vyvrcholili v 60 roku fibrilaciou predsieni. Ale aj mladych rokoch som pocitoval arytmie po silnejsej kave, predovsetky pocas vecerneho kludu v kresle. (A to som ani nepozeral televizne spravodajstvo !)
Pretoze mam kafe automat s automatickym mletim kavy, pouzival som
bezkofeinovu zrnkovu nemletu kavu z Rakuska (Spar, 3,45 Eura/0,25 kg) Regio Früh Bis Spät, teraz cez Coronu zo slovenskych obchodov tu dobru brazilsku bezkofeinovu nemletu kavu Santos (12 Euro/0,25 kg). Pri mojej spotrebe 10 kaviciek denn zatial ziadne negativne ucinky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Káva a Warfarin

Diagnóza žaludečního vředu

Spolehlivá diagnóza je možná jen pomocí horní endoskopie s odebráním tkáňových vzorků. Tyto vzorky se používají k vyloučení žaludečního karcinomu, který pouhým okem nelze odlišit od žaludečního vředu. Může být vidět jen pod mikroskopem. Gastroskopie zahrnuje odebrání vzorku z dvanáctníku. Během vyšetření může nastat mírné krvácení. V některých případech se při diagnóze používají dechové zkoušky nebo testy na antigeny ve stolici. Vyloučení rakoviny v tomto případě není možné. Při diagnóze duodenálního vředu se nahrazuje dechová zkouška zkouškou tkání. Úspěch léčby by měl být kolem čtyř až šesti týdnů po iniciální diagnóze znovu zkontrolován pomocí gastroskopie s biopsií.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ Z MEDUŇKY LÉKAŘSKÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Lédlová.

Vzhledem k problémům se spaním jsem pila před spaním 1 šálek čaje z Meduňky lékařské. Nyní jsem nucena užívat Warfarin z důvodu arytmie srdečních předsíní a nejsem si jista, zda lze tento čaj požívat i nadále.
Děkuji za odpověď.
Lédlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U čaje z meduňky lékařské nebyl prokázán vliv na srážlivost krve ani na účinky Warfarinu. Meduňka by při Warfarinu vadila, jen když byste zkonzumovala opravdu velké množství její listů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Srdeční arytmie

Diuretika, která jsou běžně předepisovaná ke snížení krevní tlaku, zároveň mohou snížit hladinu draslíku v těle a způsobit tak srdeční arytmii nebo abnormální srdeční tep. Některé léky mohou snížit srdeční tep až příliš. Ve všech případech tento problém konzultuje s lékařem. Řešením je předepsat nižší dávky diuretika a kombinací s jinými léky je možné dosáhnout cíleného výsledku a zabránit tak vedlejším efektům. Některá léčiva chrání před poklesem draslíku v těle, takže se nemusíte ničeho obávat.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Projevy dušnosti

Tlak na hrudi mohou doprovázet další příznaky, které se liší v závislosti na základním onemocnění.

Jedná se o tyto projevy:

  • závratě nebo mdloby
  • nepravidelná srdeční frekvence (arytmie)
  • rychlá srdeční frekvence (tachykardie)
  • respirační příznaky, které se mohou vyskytnout spolu s tlakem na hrudi
  • kašel nebo sípání (pískot dechu)
  • otok nosní sliznice
  • bolest břicha
  • obtížnost polykání
  • pálení žáhy
  • nevolnost se zvracením nebo bez něj
  • reflux obsahu žaludku do jícnu, hrdla nebo úst
  • náhlé průjmy

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Jak řešit závislost na Coca Cole?

Jediným řešením je svěřit se lékaři, nechat si stanovit hladinu glukózy a eventuálně navštívit kromě internisty také psychologa kvůli možné závislosti na chuti tohoto nápoje. Sečteme-li celkové množství přijaté tekutiny, dostaneme se na 7 litrů, přičemž horní hranice přijatelného množství za den se pohybuje kolem 4 litrů, fyziologická kolem 2 litrů. Při takovémto nadměrném pití tohoto nealkoholického nápoje tělo ztrácí důležitý draslík a vlivem dlouhodobě vysokých dávek kofeinu se může rozvinout srdeční arytmie nebo hypertenze, což ve společné kombinaci s nedostatkem draslíku může skončit až smrtí takového spotřebitele. Je potřeba vyhledat lékaře!

Zdroj: Závislost na coca-cole

Co všechno hloh léčí?

Hloh obecný léčí především počáteční stavy nemocí srdce. Například, když se objeví vysoký tlak, který je ukazatelem na blížící se infarkt, tak pravidelně a dlouhodobě užívaná tinktura z hlohu dokáže tento trend zvrátit a snížit riziko tohoto infarktu. Hloh má obecně blahodárné účinky na srdce, nejen že podporuje lepší prokrvení srdečního svalu, ale zároveň zmírňuje silné bušení srdce a mírní srdeční arytmie, takže uklidňuje činnost srdce. Hloh také rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce a pomáhá odstranit vápenaté usazeniny v cévách, čímž podporuje odvápnění věnčitých tepen. Hloh léčí dobře, ale velmi pomalu. Léčebné účinky hlohu jsou znatelné až po několika týdnech, někdy i měsících pravidelného a nepřerušeného užívání, ale za to jsou zase překvapivě silné a trvalé.

Zdroj: Tinktura z hlohu obecného

Použití rajského plynu

Rajský plyn (Entonox) můžete dostat kdykoliv během porodu. Směs lze dýchat pomocí masky nebo náustku, a to vždy přes antibakteriální filtr. V počátečním stadiu porodu se však doporučují jiné prostředky k odvedení pozornosti od bolesti, například dechová cvičení, chození nebo jemné pohupování na porodním míči. Rajský plyn se používá především v poslední fázi porodu, aby se zmírnila velká bolest.

Zde nabízíme přesný postup, jak se rajský plyn používá:

  • použijte náustek nebo masku;
  • přes náustek nebo masku rovnoměrně a zhluboka dýchejte;
  • dýchejte, dokud se nedostanete do stadia, ve kterém se vám točí hlava – v této fázi sejměte masku nebo náustek;
  • během několika vteřin se budete cítit naprosto normálně.

Ke správnému načasování je potřebná praxe. Rajský plyn se dostává do krve asi po 30 sekundách. Jakmile se objeví kontrakce, začněte vdechovat rajský plyn. Pokud budete čekat s dýcháním na bolestivé kontrakce, účinky rajského plynu se objeví mezi kontrakcemi. Rajský plyn by se neměl vdechovat mezi kontrakcemi nebo po dlouhou dobu, protože může dojít k závratím a k mravenčení.

Zdroj: Entonox alias rajský plyn

Bylinky na arytmie

Pacientům s arytmií často prospívají potravinové doplňky s obsahem hořčíku, protože mnozí z nich mají tohoto minerálu nedostatek. Hořčík je životně důležitý pro koordinaci nervové a svalové činnosti srdečního svalu. Hloh je léčivka užívaná jako srdeční tonikum již celá staletí. Zvyšuje přítok krve do srdce, vydatnost srdečních stahů a upravuje srdeční rytmus. Rovněž koenzym Q10 pomáhá stabilizovat srdeční rytmus a může příznivě působit hlavně u lidí, kteří již dříve prodělali infarkt nebo trpí jiným srdečním onemocněním. Rozsáhlé studie byly provedeny ke zjištění účinku rybího tuku na srdeční onemocnění, první výsledky silně svědčí pro jeho schopnost zklidňovat arytmie. Srdeční rytmus mohou stabilizovat i další doplňky. Stopový prvek mangan pomáhá udržovat v dobrém stavu nervy. Aminokyseliny taurin a karnitin zlepšují zásobení srdce kyslíkem. Bylo zjištěno, že kozinec, užívaný v tabletách, tobolkách, tinktuře (30 kapek třikrát denně) nebo jako čaj, obsahuje různé látky, které stabilizují srdeční rytmus. Lékaři příležitostně předepisují i potravinové doplňky s draslíkem, aby zabránili arytmii, i když většině lidí stačí – a je to pro nás lepší – jíst dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, abychom měli dostatečné zásoby tohoto minerálu.

Dávkování:

  • Hořčík: 400 mg dvakrát denně (neužívejte, máte-li nemocné ledviny)
  • Hloh: 100 až 150 mg výtažku třikrát denně
  • Koenzym Q10: 50 mg dvakrát denně (používejte při jídle)
  • Rybí tuk: jednu tobolku po 1 000 mg třikrát denně (diabetici nesmějí nikdy překročit stanovenou dávku)
  • Mangan: 20 mg každé ráno
  • Aminokyseliny: 1 500 mg L-taurinu dvakrát denně a 500 mg L-karnitinu třikrát denně (neužívat v těhotenství a při kojení)
  • Kozinec: 400 mg dvakrát denně. Čaj z kozince (astragalu) může pomoci stabilizovat srdeční rytmus, ale nepijte ho příliš často. Bylinné čaje jsou velmi účinné, proto omezte příjem na tři šálky denně.
  • Nesnášíte-li chuť kozince, zkuste jiné bylinné čaje nebo tinktury, například dřišťál obsahuje složky známé jako berberiny, které mohou také zmírňovat arytmii. Andělika obsahuje směs látek potlačujících poruchy srdečního rytmu, hloh a jinan (Gingko biloba) zlepšují přítok krve do srdce.

Zdroj: Arytmie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP