Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DEFORMACE NEHTŮ NA RUCE

OBSAH

Široké, vypouklé nehty

Někdy dojde k rovnoměrnému rozšíření prstu nebo nehtu, které je viditelné za posledním kloubem prstu. Normální nehty jsou užší než prst. Pokud se nehet rozšiřuje také, může dojít k zalomení kolem špičky prstu, takže nehet vypadá jako obrácená lžíce. Tyto extrémně široké nehty se nazývají paličkovité nehty. Vypouklé nehty jsou příznakem plicních chorob. Protože se tvar nehtů mění po mnoho měsíců nebo let, lidé si často změny neuvědomí, a tak mohou snadno přehlédnout hrozící onemocnění, v tomto případě rakovinu plic. Deformace nehtů je však často doprovázena dalšími příznaky, a to dušností a kašlem.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Příčina je ukryta v místě, kde nehet vzniká, v lůžku. Co se tam stalo nejde z fotky poznat a bude potřeba vyšetření. Zajděte do ordinace kožního lékaře, aby vám udělal potřebné vyšetření. Rozhodně to nenechávejte být.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada dědinová.

děkuji za radu

Zdroj: diskuze Deformace nehtů na ruce

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada dědinová.

už asi 3 měsíce mám na palci jakoby prasklinu ne atevřenou ale vystouplou od lžka a pomalu mi nehet i roste i na odrostu prasklina je vyšší takže je jako hrbol..díky za odpověď....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina je ukryta v místě, kde nehet vzniká, v lůžku. Co se tam stalo nejde z fotky poznat a bude potřeba vyšetření. Zajděte do ordinace kožního lékaře, aby vám udělal potřebné vyšetření. Rozhodně to nenechávejte být.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Deformace nehtů na ruce

Vroubkaté nehty

Vroubky na nehtech jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné až viditelné. Příčinou vroubkatých nehtů může být zanesení organismu. Vroubky na nehtu vznikají také po úrazu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají vroubkaté nehty.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech se objevují tím více, čím jsme starší, a obecně nesvědčí o špatném zdraví ani o vážné zdravotní komplikaci. Ovšem svislé rýhy na nehtech mohou být zapříčiněny plísňovým onemocněním nehtů.

Zde se můžete podívat, jak vypadají svislé rýhy na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Diskuze

V diskuzi NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Strnadová.

Dobrý večer,dělají mně starosti narudlé pruhy na nehtových lůžkách.Nikdy jsem to nepozorovala.Vždy byli jenom narůžovělé.A také na palcích mám asi tak 3 měsíce deformace nehtů.Nehty si nemaluju.Nevím je to v pořádku? Děkuji Vám za odpověď.Strnadová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Koupel na ruce

Po základním ošetření nehtů, základní manikúře, může následovat další péče – zaměřená již na ruce. Ještě před lakováním nehtů vám manikérka nanese na ruce jemný peeling, kterým odstraní odumřelé buňky pokožky rukou a případnou zhrublou kůži. Poté vám ruce umyje a nechá je ponořené v lázni, následně nanese na ruce vrstvu výživné masky, která dodá pokožce potřebnou výživu a vláčnost. Nakonec se ruce s maskou namočí do parafínu nebo do speciálních tepelných rukavic. Teplo totiž pomáhá lepšímu vstřebání výživných látek a vitamínů. Vaše ruce budou po této proceduře krásné a hebké. Kompletní manikúru je vhodné podstoupit minimálně 1x za měsíc.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE A KAZY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Stránský.

Dobrý den. Roste mi zdeformovaný nehet už několik let. Používal jsem několik přípravků a byly vidět i změny, ale postupem času rostl opět zdeformovaný. Nějaká rada?
Díky

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie to vypadá na psoriázu nebo psoriatickou artritídu. Psoriáza je autoimunitní onemocnění a může způsobit právě deformaci nehtu a červené, šupinaté skvrny na kůži, které jsou vidět na vašem prstu kolem nehtu. Léčba probíhá pomocí masti s vitamínem D a injekcemi kortikoidů do postižené oblasti. V krajních případech je řešením chirurgické odstranění nehtu, kdy nový nehet může být bez deformace. Doplňky stravy s obsahem kolagenu, vápníku a vitamínu C mohou nehet zpevnit, ale neodstraní deformity. Zeptejte se v ordinaci kožního lékaře na způsob léčby ve vašem konkrétním případě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčně prasklý nehet u nohou

Zpevnění lámajících se nehtů

Ingredience: 2 dl silného heřmánkového čaje, 1 lžička kokosového oleje, 1 lžička medu

Postup: Do teplého heřmánkového čaje přidejte lžíci medu a lžíci kokosového oleje a míchejte, dokud se olej a med nerozpustí. Pak si do teplé koupele ponořte prsty (nehty i pokožku v okolí nehtu) a nechte působit alespoň 10–15 minut. Pak si ruce umyjte v teplé vodě a můžete promazat. Tuto léčivou koupel lze aplikovat 1–4x týdně podle potřeby. Tato koupel navíc regeneruje i poškozenou pokožku v okolí nehtů.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC NEHTŮ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Urbancová.

Prosím,o radu od září 2011 mi nehty nerostou a stále se třepí.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kde vám tak dlouho nerostou nehty? Na noze nebo ruce?

Zdroj: diskuze Nemoc nehtů ruce

Vazelínová maska

Postup: Naneste silnější vrstvu bílé vazelíny (k dostání v lékárnách a drogeriích) na ruce a nehty. Navlékněte si bavlněné rukavice a nechte vazelínu působit přes noc. Abyste docílili lepšího vzhledu nehtů, přeleštěte je bavlněným hadříkem. Jde o velmi účinnou posilující kůru. Vyzkoušejte!

Výborná je také citronová šťáva v kombinaci s olivovým olejem. A jaké typy máte vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Domácí léčba třepivých nehtů

Mandlovo-medový krém

  • 2 polévkové lžíce mandlového oleje
  • 1 polévková lžíce medu

Postup: Smíchejte včelí med a mandlový olej a jemnou masáží aplikujte na ruce. Ráno si umyjte ruce vlažnou vodou. Na noc použijte lehké bavlněné rukavice, abyste neznečistili prostěradlo. Směs má výborné regenerační účinky rovněž na suché nebo popraskané ruce. Je-li potřeba, můžete recept použít i následující noc.

Rychlé řešení třepivých nehtů

  • Z doplňků stravy doporučujeme přípravky s obsahem kolagenu (například Colafit), dále zinek (v chelátové vazbě), hořčík a křemík. Vitamíny skupiny B a široké spektrum minerálních látek získáte nejlépe z pivovarských kvasnic.
  • V kosmetickém studiu vyzkoušejte parafínový zábal. Okamžitě zlepšuje stav pokožky a nehtů. Pro lepší účinek vyžaduje pravidelnou aplikaci zhruba jednou týdně.
  • Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují.

Zdroj: Domácí triky proti třepení nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,na palci u nohy se mi nehet loupe jakoby po vrstvách vůbec mě to nebolí,když nehet odlupuji. Jen se bojím zda to neni nějaká plíseň.Prosím o radu.
Děkuji Michaela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Michaelo, problém, který zmiňujete, nebude zcela jistě způsoben plísní nehtu, ale zřejmě špatnou výživou a nebo působením nějaké chemikálie na nehet, například Savo, Opilka a nebo i bazénová voda. Nejprve si zkraťte své nehty, aby byly po střihu pevné. Pak zkuste chránit své ruce gumovými rukavicemi. Naordinujte si multivitamínový doplněk stravy (například Calibrum) a kupte si v drogérii krém na ruce a nehty (Kamil, Garnier). Po šesti měsících takovéto péče o své ruce by se to mělo spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Miluno, na řešení vašeho problému bych doporučoval použít léčivý lak Loceryl a postupovat přesně podle návodu, který je u tohoto léku přibalen. Loceryl je na lékařský předpis, takže se ani nevyhnete kontrole u KOŽNÍHO lékaře, což také přispěje k lepšímu určení příčiny vašeho problému s ulamujícím se nehtem na prsteníčku. Zkuste to prosím takto udělat, abyste se toho co nejdříve mohla zbavit!

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,
mne spíše trápí ta plíseň a rukou. Pracuji v rukavicích , dbám o ruce, ale mám je jako loupáček a to přesně ukazováček, palec, a také malíček. To vše u jedné ruky.
Jsem z toho dosti unavená a smutná. Zkrátka ruce mám jako loupáček a to jsem vyzkoušela vše...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů na rukou

Pomerančová koupel na polámané nehty

Ingredience: 1 pomeranč, 2 lžíce olivového oleje

Postup: Pomeranč odšťavněte a jeho šťávu dejte do misky. K pomerančové šťávě přidejte olivový olej a míchejte, dokud se tekutiny nespojí. Do této směsi si ponořte prsty (nehty i pokožku okolí nehtů) a nechte 15–25 minut působit. Poté si umyjte ruce. Tuto kúru můžete opakovat 1–2krát týdně. Pomeranč je spolu s olivovým olejem pro krásné a zdravé nehty doslova vitamínovou bombou, vyzkoušejte to!

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Bílé vodorovné pruhy na nehtu

Bílé pruhy na nehtu způsobuje otrava arzenikem. Mohou se objevit na jednom, nebo na několika nehtech, směřují rovnoběžně ke špičce nehtu. Důležitý je následný test vlasů a tkáně, aby mohla být otrava potvrzena.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Stupně artrózy

I. stupeň: zúžení kloubní štěrbiny v důsledku ztenčování chrupavky.

II. stupeň: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

III. stupeň: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

IV. stupeň: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Při léčbě I.–II. stupně artrózy se používá konzervativní terapie a pro stupně III.–V. už je určena výhradně operační léčba.

Zdroj: Artróza prstů na ruce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP