Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DĚTSKÁ ZÁCPA A POVIDLA

OBSAH

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNOSOLV CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maja.

prosím vás který lékař specialista předepíše magnosolv bez doplatku..
mívám křeče v nohou.....moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Magnosolv je doplatek vždy. Nejnižší doplatek činí 55 Kč za předpokladu, že přípravek předepisuje lékař s touto specializací: psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie, klinická onkologie, dětská onkologie a hematologie, radiační onkologie a onkogynekologie, neurologie, dětská neurologie, vnitřní lékařství, gynekologie a porodnictví, dětská gynekologie, geriatrie.
Když lék předepíše lékař s jinou specializací, tak pak je doplatek přibližně 162 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnosolv cena

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience

  • 4 kg letních jablek,
  • 1 l octa,
  • 1 kg cukru.

Postup

Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Jablečná povidla s octem

Ingredience

  • 5 kg jablek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 1/8 l octa.

Postup

Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Diskuze

V diskuzi ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Čas od čase se u mě zácpa objeví. Dával jsem si Gutalax, ale moc se mi to nelíbilo. Pak jsem musel na toaletu zase častěji. Nedávno mi v lékárně řekli o PrebioLaxu. Vyzkoušel jsem ho a jsem spokojenej.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zácpa

Výroba jablečných povidel v domácí pekárně

Ingredience: 500 g oloupaných a pokrájených jablek, 250 g želírovacího cukru 2:1, 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Do nádoby od pekárny vložíme pokrájená oloupaná jablka, přidáme zbylé ingredience a promícháme. Zapneme pekárnu a bez míchání vše necháme na přístroji. Hotová povidla plníme do čistých skleniček.

Zdroj: Jablečná povidla v domácí pekárně

Diskuze

V diskuzi CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

Zácpa?Může být z čia semínek?

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Švestková povidla v pomalém hrnci

Ingredience: 1,5 kg švestek, 3 skořice, 3 badyány, 6 hřebíčků, šťáva z citronu, až 750 g cukru (množství záleží na zralosti švestek – čím zralejší, tím méně cukru)

Postup: Omyté a vypeckované švestky dejte do pomalého hrnce. Přidejte ostatní přísady a na stupeň 1 vařte 7–8 hodin. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte do sklenic vymytých horkou vodou. Můžete i zakápnout troškou rumu.

Zdroj: Švestková povidla

Diskuze

V diskuzi PROLACTON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

muzou to i deti??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

jak stare deti? je i detska verze prolactonu, tak kouknete na stranky

Zdroj: diskuze Imunita a probiotika

Švestková povidla

Ingredience:

  • 1 000 g zralých švestek vypeckovaných
  • 0–200 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka drceného koření – skořice, badyán, hřebíček

Postup:

Opravdu zralé švestky důkladně omyjte a vypeckujte. Poté je rozemelte na masovém mlýnku a dejte vařit do hrnce na mírný oheň. Za stálého míchání nechte vařit asi 1 hodinu. Pak do švestek vymačkejte šťávu z jednoho citronu, a pokud vám povidla připadají kyselá, přidejte cukr dle chuti. Nepotřebujete-li, nemusíte přislazovat vůbec. Vařte dále za častého míchání ještě alespoň 1 hodinu, aby povidla úplně zhoustla, na závěr do nich přidejte koření. Ještě horká povidla plňte do předem umytých a usušených sklenic, důkladně uzavřete a nechte dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Nejlepší jablečná povidla

Ingredience: 1 kg oloupaných, odjádřených a nastrouhaných jablek, vanilkový cukr, skořice, rumové aroma

Postup: Jablka vložíme do pekárny a zapneme ji na systém „Džem“. Po uvaření vmícháme 1 vanilkový cukr, 1 lžičku skořice a pár kapek rumového aroma. Ještě horké dáme do sklenic, zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru.

Upozornění: Pokud je ovoce perlivější a rychle udělá pěnu při vaření, může v pekárně vytéct!

Zdroj: Jablečná povidla v domácí pekárně

Diskuze

V diskuzi KOLONOSKOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Měla jsem zácpu ale netrpim na ni pravidelně mám jít na kolonoskopii ale nevím jestli je to nutne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Děkuji za odpověď ale zacpa už je pryč a už chodím normálně na toaletu mám i přesto vyšetření podstoupit?Je mi 48.let.A jaká je čekací lhůta na vyšetření.

Zdroj: diskuze Kolonoskopie

Švestková povidla v troubě

Ingredience:

  • 1 000 g zralých švestek vypeckovaných
  • 200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 ml rumu
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, přendejte je do vysokého pekáče, pokapejte citronovou šťávou a vložte do předem vyhřáté trouby na 250 °C. Asi po půlhodině posypte švestky 1/3 cukru a vraťte do trouby, po další půlhodině postup opakujte a znovu vraťte zpět péct cca na 15 minut, kdy dosypte zbylý cukr a ještě naposledy vraťte na 15 minut do trouby. Po celou dobu pečení povidla nemíchejte, nebojte se toho. Nyní můžete troubu vypnout, do povidel přidejte skořici a rum a za pomoci ponorného mixéru vše důkladně rozmixujte. Povidla by měla být dostatečně hustá, pokud ne, můžete je dát ještě na 30 minut do trouby. Ještě horká povidla plňte do čistých a suchých skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda

Švestková povidla v domácí pekárně

Ingredience: 1 kg švestek, 1 lžíce octa, trocha cukru, špetka lžičky mleté skořice, 1 roztlučený hřebíček, 2 polékové lžíce rumu

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet. Ponorným mixérem poté rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny. Zapneme program „Marmeláda“. Po skončení znovu pustíme program „Marmeláda“ a přidáme trochu cukru a rum. A ještě jednou zapneme program „Marmeláda“. Po ukončení nalijeme povidla do skleniček, které si nahřejeme na plechu s vodou v troubě. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a zabalíme ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.

Zdroj: Švestková povidla

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Švestková povidla v troubě

Ingredience: 2 kg švestek, 2 polévkové lžíce octa, 50 dkg cukru krystal, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 polévkové lžíce rumu

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech (ten klasický s vyšším okrajem, jak je u každé trouby) a pokapeme je octem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na 250 °C na 25 minut. Během pečení švestky ani jednou nemícháme! Po uvedené době ovoce posypeme 25 dkg krystalového cukru a dáme péct na 15 minut. Po 15 minutách švestky znovu posypeme cukrem a dáme ještě na dalších 15 minut péct do trouby. Švestky by měly mít kolem sebe trochu šťávy (pokud se vám zdá, že je jí hodně, tak povidla nechte ještě o 5–10 minut déle v troubě), ale po vytažení z trouby je za chvíli ze šťávy hustý sirup. Povidla přelijeme do vyšší nádoby, přidáme skořici, roztlučený hřebíček, rum a vše důkladně ponorným mixérem rozmixujeme. Už během mixování povidla krásně zhoustnou a poté je hned dáme do sklenic, zavíčkujeme a do druhého dne otočíme dnem vzhůru. Nesterilujeme. Povidla krásně ztuhnou a chuťově jsou naprosto vynikající. Z této dávky budete mít dvě velké sklenice o objemu 720 ml.

Zdroj: Švestková povidla

Recept na jablečná povidla v troubě

Ingredience

  • 2 kg oloupaných jablek bez jadřinců,
  • citron dle chuti a kyselosti jablek,
  • 600 g cukru krupice,
  • 1,5 lžičky mleté skořice,
  • 2 vanilkové cukry.

Postup

Jablka pokrájíme na kousky, rozmixujeme ponorným mixérem, dáme do vyššího pekáčku, podlijeme troškou vody (0,2 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme rozpéct se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během pečení mícháme, aby se nám nepřipálila. Pečeme na 180 °C, zamícháme po půlhodince, pak zase po půlhodince a opět po půlhodince. Když jsou jablka rozpečená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady pečeme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme. Protože používáme různé odrůdy jablek, budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet. Dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí. Pečená jablečná povidla plníme do skleniček od majonézy či přesnídávky, a to asi 1 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90 °C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Švestková povidla bez míchání

Ingredience:

  • 1 000 g zralých vypeckovaných švestek
  • 0–200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 ml rumu

Postup:

Švestky by měly být opravdu zralé, důkladně je omyjte a vypeckujte. Rozpůlené švestky přendejte do mísy nebo hrnce, zasypte cukrem dle chuti, přidejte rum a citronovou šťávu, zakryjte a nechte odležet do druhého dne. Druhý den můžete začít s vařením povidel. Nastavte sporák na nejnižší stupeň a nechte vařit 3 až 4 hodiny. Až budou povidla dostatečně hustá, můžete je začít plnit do umytých a suchých sklenic, které uzavřené otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda

Jablečná povidla s octem

Ingredience: 1 kg jablek, 2 dl vody, 1 lžíce octa

Postup: Jablka nakrájíme na malé kousky. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly vložíme 1 kilogram nakrájených jablek, přilijeme 2 decilitry vody a 1 lžíci octa. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program „Džem“ a pekárnu zapneme. Program zopakujeme ještě alespoň dvakrát. Povidla jsou hotová, když jsou dostatečně hustá.

Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek. Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně přešlé prvními nočními mrazíky, aby byl vyšší přirozený obsah cukrů. Povidla se používají jednak přímo jako sladká pomazánka na chleba či jiné pečivo, jednak jako sladká náplň do pečiva (buchet, koláčů, šátečků) a dalších pokrmů (například kynutých knedlíků). Jejich užívání bylo hojnější v minulosti, kdy trvanlivá povidla představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce.

V domácí pekárně je možné připravovat nejen několik druhů chleba (bílý, tmavý, celozrnný, francouzský, bezlepkový), některé druhy koláčů, ale u některých typů pekáren právě i marmeládu či povidla.

Zdroj: Jablečná povidla v domácí pekárně

Jablečná povidla v domácí pekárně

Ingredience

  • 1 kg jablek,
  • 1 lžíce octa,
  • 250 g cukru,
  • špetka mleté skořice,
  • 1 roztlučený hřebíček,
  • 2 polévkové lžíce rumu.

Postup

Jablka umyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet. Ponorným mixérem rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny. Zapněte program „Marmeláda“, což je u Moulinex č. 9 – trvá 1 h a 5 minut, přičemž tento program nejprve 5 minut docela rychle míchá a pak už jen „peče“. Po skončení pustíme znovu program „Marmeláda“ a přidáme cukr a rum, skořici a hřebíček. Pekárna opět pracuje 1 hodinu a 5 minut. Po ukončení spustíme program „Marmeláda“ naposledy. Pak již jsou povidla hustá, takže je nalijeme do skleniček, které si nahřejeme na plechu s vodou v troubě. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru a zabalíme ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.

Dávka z 1 kg upravených jablek vyjde na necelé 2 malé skleničky. Pokud máte doma tolik jablek, že nevíte, co s nimi, zkuste tato jablková povidla z domácí pekárny. Jsou opravdu výborná!

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Druhy zácpy

Akutní funkční zácpa

Termín akutní funkční zácpa označuje krátkodobou poruchu funkce vyprazdňování. Tato akutní zácpa vzniká typicky, když cestujeme, nebo když měníme pracovní místo, tedy ze stresu. Někdy také zácpa vzniká u pacientů na jednotce intenzivní péče, kdy je zapříčiněna studem pacienta před vyprázdněním se v posteli. Pak také zácpa může souviset se změnou stravovacích návyků. Tyto akutní funkční zácpy návratem do normálních podmínek většinou odezní.

Organická zácpa

Organická zácpa vzniká po dlouhou dobu jako důsledek patologických změn na tlustém střevě. Těmito patologickými změnami mohou být nádory, zánětlivé procesy a onemocnění konečníku, pooperační stavy a podobně.
Sekundární zácpa
Se sekundární zácpou se můžeme setkat u onemocnění, která nesouvisí s tlustým střevem. Například vředová choroba žaludku nebo různá gynegologická a urologická onemocnění.

Habituální zácpa

Návyková zácpa neboli zácpa habituální, je novodobý civilizační problém. Tento typ zácpy vzniká útlumem defekačního reflexu. Tedy častými situacemi, kdy se nám chce kakat, ale my to z různých jiných naléhavých důvodů přetlačíme. Tím tento reflex pomalu vyhasíná. Celé se to ještě umocňuje vlivem nedostatku přirozených podnětů, kterými jsou máloobjemná strava (nikoliv nízkokalorická), dále nedostatek vlákniny ve stravě, málo tekutin a také málo pohybu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP