Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DĚTSKÉ NEŠTOVICE FOTO

OBSAH

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Neštovice

Neštovice jsou velmi častým infekčním onemocněním.

Příznaky

Neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte zobrazí všechna stadia nemoci současně. Z růžových flíčků se stanou bezbarvé puchýřky, které se potom změní ve stroupky. Vyrážku nejprve zpozorujete ve vláskách, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i na ústní sliznici.

Co s tím dělat

Dítě je nakažlivé až 10 dní, dokud se nevyloupne poslední stroupek. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem či gelem. Důležité je dohlédnout, aby se děti neškrábaly. Když se stroupek strhne, zůstávají po něm jizvy.

Obrázky

Takto vypadají neštovice u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

NEŠTOVICE

Neštovice jsou virovým onemocněním, pro které je typická vyrážka a strupy na kůži. Nejznámější jsou dva typy neštovic a to pravé a plané. Pravé neštovice jsou v současnosti považovány za vymýcené, a proto se již proti nim neočkuje.

Příznaky a průběh

Plané neštovice zvané varicella jsou vysoce nakažlivé, pokud jimi člověk jednou onemocní, tak má zajištěnou doživotní imunitu. Nemoc se šíří vzdušnou cestou a přímým kontaktem. Příznaky jsou horečka, malátnost, bolest hlavy a charakteristické pupeny, které se postupně mění ve vodnaté svědivé puchýřky. Vyrážka se obvykle objevuje na hlavě, krku, zádech a končetinách. V těžších případech může být i na víčkách, v dutině ústní a na pohlavních orgánech. Akutní onemocnění trvá 4 až 8 týdnů. Neštovice se léčí různými mastmi a pudry na svědivou kůži.

Fotografie neštovic

Příznaky toto choroby si můžete prohlédnout zde: neštovice foto.

Léčba

Člověk nakažený neštovicemi by neměl chodit do kolektivu, dokud mu nezaschne poslední pupínek. Měl by se zcela vyhnout fyzické námaze. Protože tyto pupínky jsou velmi svědivé, doporučuje se je mazat například tekutým pudrem či jiným přípravkem, který vám doporučí v lékárně. Pacient by měl být v klidu a dodržovat pitný režim. Pokud se u něj objeví horečka, měl by užívat léky na její snížení, případně zábaly.

Pravé versus plané neštovice

Pravé neštovice, jak již bylo zmíněno, se dnes již nevyskytují, a proto se proti nim neočkuje. Původně to bylo velmi nakažlivé onemocnění, které mělo i velmi vysokou úmrtnost. Pravé neštovice se přenášely jen mezi lidmi, proto řešením této nemoci bylo nemocné izolovat a jejich blízké naočkovat.

Plané neštovice jsou v současnosti jedním z nejčastějších infekčních onemocnění. I proti planým neštovicím existuje vakcína. Tato vakcína je dobrovolná.

Neštovice u dospělých

U dospělých osob je toto onemocnění těžší. Objevují se různé komplikace, například meningitida, encefalitida, pneumonie a další.

Neštovice v těhotenství

Pro těhotnou ženu může být toto onemocnění velmi nebezpečné, obzvlášť pokud je již v pokročilém stupni těhotenství. Obzvlášť proto, že placenta virus nezastaví a plod může být infikován, což by vedlo k různým vrozeným vadám, může být i postižen centrální nervový systém.

Zdroj: Dětské nemoci nejen u dětí

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA NEHTECH U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strunová Jitka.

Dobrý den,ráda bych se zeptala,náš syn (1 rok),má na nožičce na palečku na nehtu plísen.Ráda bych se poradila jak ho toho mohu zbavit?Děkuji,Strunová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto malého dítěte bych nejdříve ověřil, že se jedná skutečně o plíseň, protože to v tomto věku nebývá moc obvyklé. Doporučuji zajít k nějaké starší dětské lékařce a poradit se s ní. Ta totiž už bude mít mnoho zkušeností a přesně vám řekne co to váš syn na palci má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na nehtech u dětí

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Wichová.

Chtěla bych se zeptat na svědění boků,můj přítel už tři týdny trpí svěděním obou boků, nemá žádnou vyrášku,ale uškrabal by se, už jsem vyměnila prací prášek, mýdlo má dětské, kučníky vyvařené, pořád to svědí a nevím co stím,už byl u dvou lékařů a neví co stím, prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste koupit lék Claritine a použijte ho podle přiloženého návodu po dobu 30 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi TETRA TEA TREE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Zdravím o Tea three už jsem toho dost slyšela o účincích skrze zdraví ale že vyrábí i dětské matrace jsem nevěděla. Jako ono je spousty druhů z paměťové pěny ortopedické se na těchto www.eco-matrace.cz/ stránkách jsem narazila i na matraci kokosových vláken je spousty druhý ale jak vybrat tu pravou ať už pro dítě nebo pro nás do ložnice?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tetra Tea Tree

Příznaky vší – foto

Zde jsou fotografie příznaků vší: příznaky vší foto

Zdroj: Jak se rychleji zbavit vší

Poradna

V naší poradně s názvem PISIVEK,KOZOJED-K-OTHRINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobru den,
chtela by jsem se zetat jestli K-Othrine, muzu postrikat i plysove hracky. Neni a nebude to skodlive pro deti?
Dekuji moc za odpoved. DANIELA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

K-Othrine obsahuje látku deltamethrin, která je pro člověka jedovatá. Jed působí na nervovou soustavu a při kontaktu s kůží může způsobit zarudnutí, pálení nebo svědění. Výrobce uvádí, že jeho výrobek vydrží účinkovat až tři měsíce v závislosti na povrchu, na který byl nastříkán. Z výše uvedeného je zřejmé, že aplikace K-Othrine na dětské plyšové hračky je absolutně nevhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pisivek,kozojed-K-Othrine

Potničky u miminka

Potničky u miminka obvykle vznikají, když je venku horko nebo se dítě zapaří ve více vrstvách oblečení.

Příznaky

Vyrážka vypadá jako kapičky potu na kůži, později mění barvu v červenou.

Co s tím dělat

Na potničky pomáhá Sudocrem a jiné dětské pudry, které kůži lehce vysuší.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renáta.

Děkuji no sou maličké a červené má to jen na tom ramene a pár na noze neštovice to asi nejsou?

Zdroj: diskuze Pupinky

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI VYRÁŽKA FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý večer chci se zeptat co to může být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Popkova.

Mám Shi_tzu krmim pouze granule po alergii jsme presli z hovězího s ryzi (měla kvasinky v uších a opruzeniny po těle)na jehně s ryzi, kvasinky sice zmizely i opruzeniny, ale zase se nám objevily po asi 4 měsících opruzeniny. A drbe se, sampon máme dezinfekcni od veterinare, myslím,že to asi bude spojeno se solí po ošetření chodníku,přesto že máme oblečení. Co použít, veterináři moc nevěřím, akorát to stojí prachy, snažím se ošetřit roztokem betadinu a dětské krémy.Nevim jak dal.
s

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Roupy u člověka foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět roup u dětí i u dospělých, roupy foto.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erik.

ahoj je mi 12 a předevčirem jsem dostal neštovice nevite ja nejrihlec se jih mužu zbavit.děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit neštovic

Rychlé účesy pro děti

Všechny maminky touží mít to nejkrásnější dítě na světě. Při výběru účesu je třeba si uvědomit, že dětské vlásky jsou velmi jemné a ne každý střih je pro ně vhodný. U dětí platí totéž co u dospělých – výběr účesu závisí na tvaru obličeje a na kvalitě vlasů. Růst se u každého dítěte liší. Některé děti mají v roce vlasy na ramena a některé jen krátké chmýří. Doba prvního stříhání je tak individuální.

Dětské účesy můžeme rozdělit dle věku, a to střihy pro děti mladší 12 let a střihy pro děti starší 12 let. Starší děti už obvykle hledají populární trendy účesů a chtějí vypadat dobře. Oproti tomu mladší děti obvykle nepotřebují moderní a stylové účesy. Jsou pro ně vhodné praktické střihy a jednoduché úpravy účesů, ale stále je nejlepší volbou roztomilý vzhled. Do této kategorie patří dětské účesy z krátkých vlasů.

Zdroj: Dětské účesy

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice

Příznaky a symptomy

U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, svalů a vyčerpáním. Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie), zatímco neštovice ne. Inkubační doba (doba od infekce k příznakům) u opičích neštovic je obvykle 7–14 dní, ale může se pohybovat v rozmezí 5–21 dní.

Na začátku nemoci se objevuje:

  • Horečka
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Bolest zad
  • Zduřené lymfatické uzliny
  • Zimnice
  • Vyčerpání

Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po objevení horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří do dalších částí těla.

Než léze zmizí, procházejí následujícími fázemi:

  • Makuly
  • Papuly
  • Vezikuly
  • Pustuly
  • Strupy

Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny. V Africe bylo prokázáno, že opičí neštovice způsobují smrt až 1 z 10 lidí, kteří onemocní touto nemocí.

Zdroj: Opičí neštovice

Diagnostika planých neštovic

Lékař vás vyšetří a zeptá se na příznaky, což mu dodá dostatek informací o tom, zda máte plané neštovice. Zdravé děti s příznaky planých neštovic nemusejí navštěvovat lékaře, stačí jen telefonický rozhovor. Díky tomu může zůstat vaše dítě doma a nešířit virus v okolí. Je dobré však lékaře informovat, protože může chtít vaše dítě vidět.

Teenageři, dospělí, těhotné ženy a lidé se zdravotními problémy by měli vždy navštívit lékaře. To je důležité zejména u těhotných žen, protože plané neštovice mohou během těhotenství způsobit vrozené vady.

Zdroj: Plané neštovice

Léčba planých neštovic

Většině dětí a dospělých stačí na plané neštovice jen domácí léčba, což znamená dostatek odpočinku a užívání léků na snížení horečky a svědění. Doporučuje se ovesná koupel, která pomáhá na příznaky svědění. Lidé dlouhodobě nemocní nebo mající jiné zdravotní problémy mohou potřebovat speciální léčbu (imunoglobulinovou léčbu nebo antivirotika).

Zdroj: Plané neštovice

Neštovice u kojence

Matka, která prodělala v dětství neštovice, poskytne svému dítěti v průběhu těhotenství dostatečné množství protilátek, které by ho měly ochránit před nákazou planými neštovicemi v prvních třech měsících života. Přísun protilátek je zároveň podporován mateřským mlékem, tedy kojením, proto se neštovice u kojenců v průběhu kojení většinou nevyskytují. Existují samozřejmě také výjimky. V případě nákazy kojenců však bývá průběh onemocnění ve většině případů lehký a bezproblémový.

Dětem oblékáme bavlněné šaty, které nedráždí pokožku, a nepodáváme jim nic s kyselinou acetylsalicylovou, tu obsahují běžně vyráběné léky, jako je Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin a jiné, protože mohou hlavně u mladších dětí vyvolat velice nebezpečný Reyův syndrom – potenciálně smrtelné onemocnění, které způsobuje vážné poškození vnitřních orgánů, zvláště mozku a jater.

Zdroj: Neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP