Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DHA


DHA je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Pěkná snědá pokožka je součástí uvážlivého vzhledu a vynikajícího obecného pocitu. Krásné opálené pokožky lze dosáhnout dvěma různými postupy hnědnutí. Jeden je pomocí UV světla, v tomto případě může být zdrojem světla slunce nebo solárium. Druhým řešením je hnědnutí bez UV světla, a to pomocí samoopalovacích přípravků ve formě krémů, sprejů, nástřiků nebo tabletek. Jednou z možností je použít samoopalovací tabletku Beauty Sun.


Nástřik

Samoopalovací nástřik Beauty Espresso BAR je unikátní systém nástřiku tonerů v různých odstínech. Výsledkem je dosažení jakéhokoliv odstínu včetně možnosti dokonalého a trvalého zakrytí nedostatků kůže, jako jsou pigmentové skvrny, akné, vitiligo, růžovka, jizvy a podobně. Pro salony krásy jsou k dispozici 3 profesionální systémy.

Základní přístroj pro samoopalovací nástřik Beauty Espresso je profesionální a inovativní kompaktní zařízení, které bylo vyvinuto za účelem použití zcela nových kosmetických procedur That'so: Espresso, Cappuccino a Latte. Přístroj pro samoopalovací nástřik opálení je vybaven inovativním duálním dávkovacím systémem se dvěma stříkacími pistolemi: hnědou pro tmavé krémy That'so a bílou pro čistě bílé. Tento dvousložkový efekt zaručuje dokonalou přilnavost přípravků na kůži a lze tak docílit libovolného tónu. Bez fleků, bez zápachu, beze skvrn.

Přístroj Beauty Espresso je extrémně tichý, takže aplikace nijak neruší atmosféru salonu. Samoopalovací nástřik lze aplikovat na celé tělo i na obličej, přičemž pokožka získává ihned požadovaný odstín opálení, spolu s homogenizací a rozjasňujícím efektem.

Nástřik je zdravotně nezávadný, neboť jde o 100% přírodní systém. 6 minut opalování se systémem DHA stačí k dosažení trvalého opálení na minimální dobu 10 dnů za jedinou aplikaci. K udržení stálého opálení se doporučuje opakovat samoopalovací nástřik každých 14 dní. Samoopalovací nástřik se provádí v salonech speciálním přístrojem, který celé tělo rovnoměrně opálí speciálním krémem určeným ke kompresornímu použití - to vše bez potřeby nákladných samoopalovacích kabin. Opálení je viditelné okamžitě po aplikaci a zvyšuje svou intenzitu během 24 hodin, kdy získá svou trvalou podobu. Aktivní složka DHA (dihydroxyacetone) je 100% přírodní, jedná se o bezbarvý výtažek z cukrové třtiny, který reaguje po spojení s proteiny vyskytujícími se v první vrstvě tělové pokožky. DHA nevniká do vnitřní vrstvy kůže, pouze do vrchní části pokožky, díky tomu v žádném případě nehrozí alergická reakce. Při tomto druhu opalování není aktivní melanin. Opalovací systém DHA se aplikuje z 90° úhlu s dvojitou hlavicí, takže se přístroj velmi snadno obsluhuje a zároveň se tím snižují náklady. Toto opalování je neporovnatelně bezpečnější než návštěvy solárií.

Samoopalovací nástřik DHA není barva či pigment. Jedná se o čistý DHA extrakt. Každý pomocí něj docílí přírodního opálení bez oranžových nádechů a beze skvrn, jako tomu bylo u pigmentových nástřiků, které jsou běžně známé. Dobu opálení prodloužíte, když budete používat pro domácí ošetření samoopalovací sprej That'so. Samoopalovací sprej má stejné složení jako samoopalovací nástřik. A má výhodu v tom,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Samoopalovací tabletky

Poradna

V naší poradně s názvem POSOUZENÍ K DOPLŇKU STRAVY PŘI LÉČBĚ WARFARINEM EŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mrštná.

Dobrý den.
Chci se vás zeptat na doplňky stravy k Warfarinu. Může se užívat OMEGA-3 PURE ALGAE ? Složení DHA 100%, olej z řas obohacena vitamínem D3 a D1
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 i vitamín D3 mohou zesilovat účinky Warfarinu a proto je nutné uvědomit o této doplňkové léčbě lékaře, který na jejím začátku a v průběhu může kontrolovat srážlivost krve a vyhodnotit tak vliv těchto doplňků stravy na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Www lecba_warfarinem cz

Účinky a přednosti

Pozitivní vliv konzumace omega-3 mastných kyselin pocházejících z mořských tučných ryb na zdraví srdce je zcela jasně prokazatelná. Při užívání pouze dvou malých kapslí OmegaMarine Forte denně si zajistíte dostatečné množství DHA a EPA pro podporu normální funkce vašeho srdce.

Lidský mozek je tvořen převážně tukem. Tím nejdůležitějším stavebním kamenem v mozku, který hraje klíčovou roli pro udržení jeho zdraví, jsou právě omega-3 kyseliny, především DHA. DHA je esenciální omega-3 mastná kyselina, která je potřebná pro optimální funkci mozku.

Dobrý zrak a zdravé oči jsou důležité po celý život a je vědecky potvrzeno, že omega-3 mastná kyselina DHA přispívá k dobrému zraku a zdraví očí.

Omega-3 mastné kyseliny mají celkově příznivý vliv na lidské zdraví, především na srdce, mozek a oči. Dostatečný příjem této nezbytně důležité látky si zajistíte pravidelnou konzumací ryb alespoň třikrát týdně. Pokud však nejíte mořské tučné ryby tak často, doporučuje se doplňovat hladinu omega-3 kyselin konzumací vhodných doplňků stravy.

Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro vaše zdraví stejně důležité jako vitamíny a musí se do stravy přidávat, protože si je tělo neumí samo vyrobit.

Produkt OmegaMarine Forte obsahuju navíc vitamín D. Přirozeným zdrojem tohoto vitamínu je slunce, v našich zeměpisných podmínkách však nemáme – zejména v zimě – tolik slunečního svitu, kolik bychom potřebovali, proto i evropské zdravotnické úřady (EFSA) vydaly doporučení dodávat pravidelně do stravy vitamín D. Většina vitamínů se v našem těle vstřebává navázáním na tuky, takže díky ideální kombinaci rybího oleje a vitamínu D je tato absorpce maximálně efektivní.

Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti a zuby, posiluje imunitní systém, je nezbytný pro normální svalovou funkci, přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu, hraje důležitou roli v procesu dělení buněk.

Zdroj: článek OmegaMarine Forte

Nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin

Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, jejich pozitivní účinky proto nejsou moc velké.

EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.

DHA (kyselina dokosahexaenová) je obsažena zejména v tučných mořských rybách a v rybím oleji. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.

ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.

Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2-3x týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.

Zdroj: článek Warfarin a omega 3

Samoopalovací krémy podle dTestu

Samoopalovací přípravky slibují přirozeně a rovnoměrně zlatavou barvu pokožku, která dlouho vydrží. Tento slib však dokázaly dodržet pouze čtyři z testovaných samoopalovacích krémů. Značky Louis Widmer, Nivea Sun a Vichy dosáhly dobrého hodnocení kvality mimo jiné proto, že hnědé zbarvení nohou bylo rovnoměrnější než u ostatních výrobků a vypadalo přirozeněji. Čtvrtý přípravek, a to Garnier Ambre Solaire, byl sice v otázce zhnědnutí pokožky též dobrý, ale kvůli nečitelnosti informací na obalu (rozluštit obsažené látky bylo nad lidské síly), což bylo právem „odměněno‟ pětkou, se s celkovým hodnocením přesunul do skupiny uspokojivých přípravků. Tato skupina byla nejpočetnější a právě na ni se snesla i vlna kritiky dobrovolnic, které „daly k dispozici‟ své nohy. A jak tedy nohy vypadaly po aplikování přípravků? Byly buď příliš světlé, nebo příliš žluté, také flekaté a proužkované... Test rovněž prokázal, že není vždy dobré řídit se cenou, neboť ta o kvalitě vskutku nevypovídá. Drahé přípravky často slavných značek tak nejsou z hlediska účinku lepší než levnější produkty. Do testu byla zařazena i jedna kosmetická vychytávka, a sice přípravek po opalování „se zásobníkem opálení‟ Nivea Sun Apres-Creme. Tento krém se samoopalovacími účinnými látkami slibuje uchovat již existující opálení po delší dobu. S výsledným efektem přípravku Nivea Sun Apres-Creme byly ženy a dívky, které ho testovaly, spokojeny.

Přibližně 10 až 15 % žen i mužů na dihydroxyaceton vůbec nereaguje. (Z testovaných výrobků na tuto skutečnost upozorňuje pouze přípravek firmy Louis Widmer.) Proč v některých případech umělé opálení nevzniká, není zcela jasné. Za nejpravděpodobnější vysvětlení lze považovat nedostatečné množství rozhodujících bílkovin. Přírodní kosmetika Lavera používá kromě DHA ještě další druh sacharidu, a to erytrulózu, že by byl ale účinek přípravku díky této látce lepší, se v testu neprokázalo.

Někdy umělé opálení vydrží na začátku používání samoopalovacího krému jen jeden den, při častějším používání se pak účinek stabilizuje. Záleží totiž na tom, jak rychle se vrchní vrstva pokožky (skládající se z odumřelých a odlučujících se buněk) zase obnoví, což může být různé, jelikož svoji roli zde hrají kromě jiného i individuální předpoklady každého jedince.

Pro sacharid DHA je typický zápach, který připomíná plesnivinu. Pro mnohé spotřebitele byl natolik odpuzující, že samoopalovací přípravky v minulosti odmítali. Dnes už mléka, krémy a lotion nejsou tak výrazně cítit, poněvadž se velmi intenzivně parfemují, nicméně když vůně vyprchá, zápach se vrátí a citlivějším jedincům může vadit.

Obaly samoopalovacích přípravků (krémů, lotion, mlék i spr

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Samoopalovací krémy − cesta k nejrychlejšímu zhnědnutí

Složení

250 mg EPA/DHA denně, 250 mg DHA denně a 100 % DDD vitamínu D denně.

Zdroj: článek OmegaMarine Forte

Omega-3 z Norska

Rybí olej primárně obsahuje omega-3 mastné kyseliny, avšak často je ve výsledné podobě kombinován s vitamíny A a D. Hlavními funkčními látkami jsou EPA a DHA (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová). Ty přispívají ke správné funkci srdce. Příznivého účinku lze dosáhnout pravidelným přísunem 250 mg EPA a DHA. Průměrný Čech ovšem konzumuje v průměru o 50 % méně ryb, než je průměr na člověka v Evropské unii. V porovnání s Norskem je to dokonce 4x méně!

Produkt OmegaMarine Forte získal popularitu zejména díky své vysoké kvalitě a také účinkům na lidské zdraví. Omega-3 kyseliny představují totiž asi nejvíce studovanou látkou s prokázaným pozitivním účinkem na srdce, mozek, oči a imunitu.

Omega-3 mastné kyseliny je možné získat konzumací prakticky většiny druhů ryb. Rybí maso je zdrojem prvotřídních bílkovin a takzvaných zdravých tuků. Díky kombinaci s vitamínem D je rybí tuk přirozeným antioxidantem a jeho příjem – především pak přechod ze „špatných tuků“ obsažených v oblíbeném červeném mase na tuk dobrý – má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Zdaleka ne všechny ryby však pocházejí z průzračně čistých vod s prokazatelným původem, složením krmiva a informacemi o případných chemických látkách, kterým mohly být během chovu vystaveny. Oproti tomu olej použitý v kapslích OmegaMarine Forte pochází jedině z ověřených zdrojů a je tak 100% dohledatelný. Při zpracování oleje, ke kterému dochází jen během několika málo hodin po ulovení, je olej navíc dodatečně očištěn. Výsledkem je tedy purifikovaný a 100% bezpečný zdroj omega-3 mastných kyselin.

Zdroj: článek Rybí tuk z norského lososa

Nestlé Beba Pro 1

Unikátní složení této náhradní stravy posiluje obranyschopnost dětského organizmu.

  • Opti Pro 1 je speciálním procesem získaná směs bílkovin, která přesně vyhovuje nutričním potřebám dítěte a nezpůsobuje zátěž ještě nevyzrálých orgánů;
  • DHA a ARA jsou dvě polynenasycené mastné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v mateřském mléce a které jsou důležité pro správný vývoj imunitního systému a přispívají k rozvoji mozku a zraku;
  • Bifidus efekt pomáhá chránit vaše dítě podporou zdravé střevní mikroflóry.

Kojenecká výživa je určena pro děti od narození do ukončení 6. měsíce.

Zdroj: článek Umělá strava pro kojence

Použití

Omega-3 mastné kyseliny se využívají u níže uvedených problémů.

Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů

Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb, mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuky). Několik studií prokázalo, že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšují poměr HDL/LDL cholesterolu.

Hypertenze – vysoký krevní tlak

Asi 17 studií potvrdilo, že příjem cca 3 g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.

Srdeční choroby

Klinické zkušenosti ukazují, že příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pomáhá snížit rizikové faktory pro vznik srdečních příhod včetně hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ukázalo se, že rybí olej u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí na další srdeční příhodu, snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách. Osoby, které užívají léky proti srážení krve a prodělaly hemorhagickou mozkovou příhodu by se však měly před užíváním rybího oleje obsahujícího omega-3 mastné kyseliny poradit s lékařem.

Diabetes mellitus – cukrovka

Lidé trpící diabetem mají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Rybí olej může pomoci snížit hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpících diabetem. Jiný typ omega-3 mastných kyselin jako ALA (například z lněného oleje) nemusí mít stejný účinek jako rybí olej.

Alergie

Pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega-3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií – sezonní rýma, astma bronchiale, ekzémy a podobně.

Revmatoidní artritida (RA)

Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy RA, tedy bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů. Nebylo však prokázáno zastavení progrese onemocnění, pouze zmírnění jeho příznaků. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).

Makulární degenerace sítnice

Většina studií naznačuje, že konzumace rybího tuku (to je omega-3 mastných kyselin) má preventivní účinek na vznik makulární degenerace sítnice.

Osteoporóza

Některé studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají se zvýšením hladiny vápníku v organismu a zlepšují pevnost kostí. U lidí s nedostatkem některých esenciálních mastných kyselin je tedy větší pravděpodobnost úbytku kostní hmoty.

Deprese

Omega-3 mastné kyseliny jsou účinné proti depresím, zejména snižují jejich příznaky. Tyto kyseliny jsou mnohdy účinnější než antidepresiva. Deprese je závažn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Potraviny pro zdravé oči

Ryby z chladných moří – ze studené mořské vody pocházejí sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny označované zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.

Ovoce a zelenina – mají vysoký obsah vitaminů A, C a E. Například mrkev má vysoký obsah karotenů, ze kterých v našem těle vzniká vitamin A. Dostatek tohoto vitaminu nás chrání před šeroslepostí. Mrkev vám může pomoci zlepšit noční vidění, ale nedokáže již zlepšit poškozený zrak.

Špenát, kapusta a další listová zelenina – tyto rostliny obsahují kromě prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením způsobovaným například ultrafialovým zářením.

Vejce – také vaječný žloutek je bohatý na lutein. Vejce dále obsahují lecitin, cystein a další aminokyseliny a také sloučeniny s obsahem síry. Ty pomáhají chránit oči před vznikem šedého zákalu.

Česnek, cibule a kapary – tyto rostliny jsou bohaté na síru, která je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.

Sója – oblíbená potravina vegetariánů obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamin E a přirozené protizánětlivé látky.

Borůvky a hroznové víno – tohle ovoce obsahuje anthokyaniny, které také zlepšují vidění za šera a v noci.

Víno – blahodárný nápoj se často zmiňuje pro své příznivé účinky na srdce a oběhový systém. Kromě toho pomáhá také chránit náš zrak, pravděpodobně rovněž díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních. Důležité je ale poznamenat, že umírněnost je v tomto případě obzvláště na místě.

Ořechy a semena – tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě. Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Olivový olej – nejen svým očím, ale celému tělu prospějeme, pokud občas máslo a další tuky nahradíme kvalitním olivovým olejem.

Zdroj: článek Dieta na zdravé oči

Nežádoucí účinky

Objevily se i zprávy z Velké Británie o možné interakci mezi Warfarinem a brusinkami, takže pacientům, kteří se léčí Warfarinem, bylo doporučeno omezit nebo se vyhnout pití brusinkového džusu.

K dnešnímu dni již existují důkazy, že níže uvedené bylinné, vitamínové a minerální produkty mohou měnit hladinu Warfarinu v krevním řečišti nebo mohou přímo ovlivnit srážení krve samy o sobě:

  • chondroitin a glukosamin
  • koenzym Q10 – také známý jako ubichinon, ubidecarenone
  • ďáblův dráp (Harpagophytum procumbens)
  • Dong quai – také známý jako Danggui, čínská angelica (Angelica sinensis)
  • doplňky s rybím olejem, které obsahují kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA)
  • ginkgo biloba
  • ženšen (Panax ginseng)
  • zelený čaj (Camellia sinensis)
  • jírovec (Aesculus hippocastanum)
  • Lycium barbarum – také známý jako čínské bobule, Di Gu Pi, Goji Berry, Gou Qi Zi
  • papája extrakt (obsahující papain)
  • třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
  • vitamín A
  • vitamín K
  • libavka (použitá na kůži) – také známá jako methylsalicylát

Další potraviny, které mohou mít vliv na hladinu Warfarinu:

  • avokádo
  • brusinková šťáva
  • len (lněné semínko)
  • česnek
  • zázvor
  • mango
  • cibule
  • papája
  • mořské řasy (sushi)
  • sójové bílkovinné produkty (včetně sójového mléka a tofu)

Podobně jako všechny léky, může mít i Warfarin nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

1 až 10 % pacientů se může v průběhu léčby přípravkem Warfarin setkat s krvácením. Slabé krvácení (z nosu nebo z dásní, nebo tvoření podlitin) jsou nejobvyklejšími formami krvácení. Méně častá je krev v moči, černá nebo krvavá stolice, silnější nebo delší menstruační krvácení, případně jiné krvácení. Objeví-li se neobvyklé krvácení, je třeba sdělit to lékaři nebo se poradit s lékařem.

Velmi vzácnými nežádoucími účinky jsou reakce z přecitlivělosti, projevující se obvykle kožní vyrážkou, reverzibilním zvýšením hladin jaterního enzymu, bolestí žlučníku, vznikem vaskulitidy, reverzibilní ztrátou vlasů, priapismem (obvykle na začátku léčby), syndromem purpurových prstů (načervenalé bolestivé kožní léze na prstech nohou a chodidlech).

Jestliže se vyskytne některý z těchto nebo jakékoliv jiné neobvyklé příznaky, kontaktujte lékaře.

Zdroj: článek Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Čím nahradit omega-3

Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.

Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.

Zdroj: článek Warfarin a omega 3

Bylinky na zánět prostaty

Organické potraviny – nejlepší je držet všechny chemické látky a pesticidy daleko od těla.

Rajčata – rajčata obsahují lykopen, který je pro zdraví prostaty velmi důležitý, zvláště účinný je ve vařených produktech z rajčat.

Dýňová semínka – tato semínka jsou plné zinku, který je pro zdravou prostatu potřebný.

Ryby – ryby obsahují velké množství omega-3 tuků, které mohou pomoci při zmírnění zánětu prostaty.

Zelený čaj – zelený čaj pomáhá při detoxikaci, i proto je dobrý pro zdraví prostaty.

Zinek (50 mg denně) – zinek je potřebný pro zdraví prostaty.

Olej z dýňových semínek – 8–10 gramů nebo 1 polévková lžíce denně může pomoci se zmírněním příznaků.

Rybí olej (1 000 mg denně) – EPA / DHA obsažený v rybím oleji pomůže zmírnit zánět.

Kořen kopřivy – 120 mg 2x denně může pomoci zmírnit příznaky.

Vitamín D – vitamín D3 dokáže pomoci udržet zdraví prostaty.

Při zánětu prostaty střídavě po dni popíjejte čaje s názvem Imunita, Ledviny muži a Prostatin. K tomu denně užívejte tinkturu z pupenů lichořeřišnice a kapsle prodávané pod názvem Ochránce.

Zdroj: článek Zánět prostaty

Přírodní rybí olej – definice

Rybí olej je forma mastné kyseliny, která je extrahována z tkání tučných ryb. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny včetně eikosapentaenové kyseliny (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA). Vysoce purifikovaný rybí olej je vynikajícím přírodním zdrojem vitamínů A a D a omega-3 mastných kyselin. Olej je vhodný k užívání zvláště během zimního období, kdy se nevytváří dostatek vitamínu D v pokožce působením slunce.

Zdroj: článek Rybí tuk z norského lososa

Jak snížit triglyceridy

Obézní lidé s vysokým příjmem omega-3 mastných kyselin mají triacylglyceridy a CRP koncentrace ve stejné úrovni jako lidé s normální váhou. Vysoký příjem omega-3 kyselin z mořských ryb totiž chrání před některými nebezpečnými dopady obezity. U lidí s nižší hladinou DHA a EPA obezita silně zvýší hladinu triacylglycerolů a C-reaktivního proteinu v krvi. Zvýšené hladiny následně zvýší riziko srdečních chorob a možná i cukrovky. Potraviny s vysokým obsahem kalorií vedou k tomu, že tělo při jejich dlouhodobé konzumaci ztrácí svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů. Maximální zvýšení hladiny triglyceridů, ke kterému dochází u citlivých jedinců, lze očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. Prakticky u všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň.

Potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a průvodní ochranou zajištěnou dostatkem vlákniny zabrání zvýšení hladiny triglyceridů a způsobí dokonce její pokles u těch, kteří ji měli před přechodem na nový jídelníček zvýšenou.

Hladina triglyceridů obvykle klesne i v případě, že nemocný začne pravidelně cvičit nebo pokud se začne věnovat aktivnímu pohybu a daří se mu shazovat nadbytečná kila. Stejně důležité je omezit alkohol nebo ho přestat pít úplně, přejít na racionální jídelníček a zredukovat sladké nápoje i další sladkosti. Pomůže také to, když se přestane kouřit a dokážou se kompenzovat stresy. Pokud vše uvedené nestačí, musí se začít užívat léky.

Zdroj: článek Triacylglyceridy zvýšená hladina

Dieta při adrenální insuficienci

Dieta je jedním z nejdůležitějších faktorů, které pozitivně (nebo v případě špatných stravovacích návyků naopak negativně) působí na činnost nadledvin. Existuje řada potravin, které podporují správnou funkci nadledvin a dodávají nadledvinkám energii, což jim umožní postupně obnovit svou funkci. Je ovšem nutné z jídelníčku vyřadit všechny těžko stravitelné potraviny a nejíst potraviny, které obsahují toxické látky a škodlivou chemii. Smyslem je zásadně omezit příjem potravin, které negativně působí na nadledviny a přispívají k jejich únavě.

Mezi nevhodné potraviny a nápoje při adrenální insuficienci patří:

  • Kofein – může narušit váš spánkový cyklus, což vede k tomu, že nadledviny nemají dostatečný čas na to, aby si odpočinuly a obnovily svou funkci. Pokud si bez kávy nebo nápojů s obsahem kofeinu nedovedete život představit, pijte je v omezeném množství a pouze v ranních hodinách (před polednem).
  • Cukry a umělá sladidla – kromě rafinovaného cukru z jídelníčku vyřaďte i kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a umělá sladidla. Nejezte obilniny (cereálie), bonbóny a další sladkosti a pochutiny. Uvědomte si, že cukr je přidáván jako přísada do pečiva, kořenicích přísad či různých omáček. Snažte se vyloučit co nejvíce cukrů. Namísto toho objevte tajemství stévie nebo surového medu.
  • Průmyslově vyráběné potraviny a jídla ohřívaná v mikrovlnné troubě – samotné ohřívání pokrmů v mikrovlnce má svá vlastní rizika, ale pokud si v supermarketu kupujete polotovary pro ohřátí (přípravu) v mikrovlnce, vězte, že obsahují řadu konzervačních přísad a dalších chemických látek, které jsou těžko stravitelné a vysávají vám z těla energii. Namísto nakupování v supermarketu vyzkoušejte raději farmářské trhy a snažte se v co největší míře vařit si své vlastní pokrmy doma.
  • Hydrogenované oleje – rostlinné oleje, včetně sójového, kukuřičného nebo řepkového oleje, působí prozánětlivě a mohou vyvolat zánět nadledvin. Namísto hydrogenovaných olejů (olejů ošetřovaných vodíkem) se naučte používat kvalitní tuky, jako je kokosový nebo olivový olej, organické máslo nebo přepuštěné máslo ghí (ghee).

Vhodné potraviny pro léčbu únavy nadledvin:

  • kokos;
  • olivy;
  • avokádo;
  • brukvovitá zelenina (květák, brokolice, růžičková kapusta a podobně);
  • tučné ryby (například losos chycený v živé přírodě, nikoli pěstovaný v líhních a sádkách);
  • kuřecí a krůtí maso;
  • ořechy – například vlašské ořechy nebo mandle;
  • semena (dýňová semena, šalvěj hispánská (chia) nebo lněné semínko);
  • chaluha bublinatá (kelp) a mořské řasy;
  • keltská nebo himálajská mořská sůl.

Tyto potraviny vám pomohou vypořádat se s únavou nadledvin, protože jsou bohaté na živiny, obsahují málo cukru a naopak dostatečné množství zdravých tuků a vlákniny.

Doplňky stravy při adrenální insuficienci (nedostatku):

  • rybí olej (EPA/DHA);
  • hořčík;
  • vitamin B5;
  • vitamin B12;
  • vitamin C;
  • vitamin D3;
  • zinek.

Zdroj: článek Jak posílit nadledvinky

Losos a warfarin

Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.

Zdroj: článek Warfarin a maso

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


dgl tablety
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dhea
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.