Srovnání Xanax nebo Neurol
V Česku se lék Xanax vyrábí pod názvem Neurol. Jde o generickou substituci přípravku Xanax. To znamená, že Neurol je totožný s přípravkem Xanax. Liší se pouze svým názvem a výrobcem.
Zdroj: článek Xanax
V Česku se lék Xanax vyrábí pod názvem Neurol. Jde o generickou substituci přípravku Xanax. To znamená, že Neurol je totožný s přípravkem Xanax. Liší se pouze svým názvem a výrobcem.
Zdroj: článek Xanax
Ve svém příspěvku LEXAURIN, JAK HO SPRÁVNĚ BRÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paulová.
Dobrý den brala jsem neurol 4kát 050 denně nastaly mi tragické životní situace skolabola jsem ,vysoký tlak byla jsem odvezena RZ a tam mi nasadili Lexaurin 1.5 1-1-1 ale já jsem ten neurol bral asi 10let od umrtí dcery.Mohu ještě kombinovat s lexaurinem mám velké problémy z příjmem potravy a s krevní tlak kolísá.je mi 68 let moc děkuji za jakoukoli radu jsem sama
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Lexaurin, jak ho správně brát
Používá se za účelem uklidnění při úzkostných stavech, u panických poruch, depresí a různých fobií.
Vedlejší účinky Xanaxu: při předávkování léky na spaní může dojít k poruše vědomí s narušením dechového centra, což může vést až k ohrožení života.
Lék Neurol patří stejně jako Xanax mezi léky proti úzkosti a na spaní. K léčbě nespavosti se používá, je-li příčinou potíží špatný psychický stav.
Vedlejší účinky Neurolu: předávkování může způsobit poruchu vědomí s narušením dechového centra, což může vést až k ohrožení života.
Rivotril se užívá při léčbě epileptických záchvatů, úzkosti, panických poruch a fobií.
Vedlejší účinky Rivotrilu: závislost, předávkování může způsobit poruchu vědomí s utlumením dechového centra.
Třetí generace – hypnotika: Pokročilejší hypnotika 3. generace mají menší množství vedlejších účinků a podle všeho je u nich nižší riziko vzniku závislosti. V současné době se jedná o nejdokonalejší léky, co se týče kvality navozeného spánku, množství a závažnosti vedlejších účinků. U starších osob mohou způsobit zmatenost, halucinace a bludy. Třetí generace je nejdokonalejší co do kvality navozeného spánku i do poklesu četnosti a závažnosti nežádoucích účinků. V poslední době se začíná hovořit také o čtvrté generaci hypnotik.
Patří sem:
Zdroj: článek Léky na spaní
Ve svém příspěvku POPRASKANÉ ŽILKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chvalova drahomira.
Dobrý den, mám popraskané žilky na jedné noze a to pod kolenem a boční straně stehna, což se projevuje velkou bolestí .
Mám cukrovku s inzulínem. Prosím poraďte co s tím. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce Krasojizda.cz.
Dobrý den, Drahomíro,
Existuje přímá souvislost mezi stavem cév a onemocněním diabetes a je známé, že diabetici velmi často trpí potížemi s cévami, které mohou vést až k operaci. Je několik možností, co pro sebe můžete udělat:
- Doporučujeme užívání aloe vera, nejlépe ACTIValoe, protože pozitivně ovlivňuje činnost slinivky břišní a regeneruje betabuňky slinivky.
- Navštivte odborníka ohledně stravy a úpravy jídelníčku, v případě potřeby je nutné upravit hmotnost. Strava by měla obsahovat hodně zeleniny a vlákniny, ovoce již v menší míře.
- Absolutně nepostradatelné jsou Omega 3 NMK!
- Můžete užívat některý z doplňků stravy, které obsahují bioflavonoidy, antioxidanty, vitaminy C, E, B
- Vhodné pro průchodnost cév jsou také ginkgo biloba, lecitin a selén.
Jestli je možné něco doporučit pak vyzkoušejte třeba doplněk stravy Veregin (na bázi ginkgo biloba, antioxidantů, kaštanu atd.) anebo Neobotanics Novarix Essence, který má výborné složení (antioxidanty, dále účinné látky diosmin, hesperidin, aescin atd.) a máme s ním dobré zkušenosti.
Dále je potřeba upravit životní styl a zařadit do denního programu pohyb. Pro externí použití doporučuje speciální mastě. Péče o pokožku je základem a přestože mnohé zdroje uvádějí, že krémy a mastě jsou neúčinné, máme na to jiný názor. Obsahují-li kvalitní komponenty budou jistě dobrým pomocníkem. V některých případech lze například hojivou dubovou kůru anebo listy kaštanu použít jako obklad na postižená místa.
přejeme hodně zdraví!
Zdroj: příběh Popraskané žilky na nohou
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onem
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu
V naší poradně s názvem INFRALAMPY A JEJICH POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.
Firma BEURER udává v důležitých upozorněních,že přístroj není vhodný pro diabetiky-zajímalo by mně proč.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tyto informace výrobce uvádí tak zvaně pro sichr. Diabetici patří do rizikové skupiny z pohledu možných komplikací při použití infralampy. Třebaže nebyly doposud prokázány žádné negativní účinky při kombinaci diabetik/infralampa, tak výrobce je z obliga, kdyby se náhodou něco přihodilo v budoucnu. Pokud máte diabetes, tak infralampu klidně používejte a informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Infralampy a jejich použití
MILURIT (R) 100,MILURIT (R) 300
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Tablety k vnitřnímu užití.
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Milurit
V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.
D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
Zdroj: příběh Druhy cukru i pro diabetiky
Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.
První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).
Zdroj: článek Brnění jazyka
V naší poradně s názvem CUKROVKA TYPU B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terézia.
Dobrý deň, chcem sa opýtať či diabetici môžu užívať pangamin.Dakujem za odpoveď.Prajem Vám pekný deň.Terezia.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pangamin nijak neovlivňuje průběh onemocnění diabetem obou typů. Pangamin ale podporuje chuť k jídlu, takže je zde zapotřebí o to více dodržovat dietní opatření a konzumovat malá jídla s nízkým glykemickým indexem každé 3 hodiny.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Cukrovka typu B
V dřívějších letech platilo, že diabetici mají mnohé potraviny zapovězeny. Především to byly poživatiny bohaté na cukry, které dieta postiženým lidem striktně zakazovala. Dnes toto tabu již neplatí, jídelníček je vyvážený a cukrovka pacienty příliš neomezuje. Potraviny na cukrovku se takřka neliší od výživy normálních zdravých lidí. Musí jít zejména o vyvážený příjem potravin bohatých na živiny. Diabetici II. typu, kteří jsou schopni svou výživu obměňovat, mohou hladinu cukru ve své krvi upravit do normálu i bez medikamentů. Diabetikům I. typu se potraviny obsahující cukry dovoluje konzumovat pouze v určité míře. Denní kalorická dávka pocházející z cukrů smí obnášet jen deset procent. Správná životospráva diabetiků se totiž neodvíjí pouze od druhu konzumovaných produktů, ale také od velikosti jednotlivých porcí.
Sacharidy: Tvoří základ stravy pro jedince trpící cukrovkou, a to i navzdory hluboce zakořeněným mýtům. Při výběru jídel je však nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.
Vláknina: Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnná mouka.
Ryby: Výrobky z ryb obsahují důležité bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V našem jídelníčku by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Zdravé jsou zejména mořské ryby, například treska, tuňák, losos či makrela.
Nenasycené tuky: Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené tuky dokonce pomáhají snižovat v krvi hladinu cholesterolu, která je u mnoha cukrovkářů zvýšena. Vhodnou volbou jsou olivový a řepkový olej, ořechy nebo avokádo.
Zdroj: článek Jablka a cukrovka
V naší poradně s názvem NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.
Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepší by bylo dohodnout se se svým lékařem na změně léků, protože dosavadní léčba u vás nestačí. K dispozici jsou i další preparáty, které by mohly zmírnit vaše nepříjemné pocity. Když ucítíte lékařův nezájem, tak zajděte k jinému. Před návštěvou si sepište seznam léků, které jste doposud užíval a v jakém dávkování. Váš problém se určitě dá řešit.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Nepříjemná úzkost
Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Tudíž rozdělení nutričních hodnot odpovídá asi 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin z celkového kalorického příjmu. Sacharidy by měly být přijímány převážně ve formě škrobů a nestravitelné vlákniny, lipidy nejlépe ve formě nenasycených tuků. Kvalita i kvantita přijímané potravy by měla být taková, aby diabetik netloustl ani nehubl, a přitom měl glykemickou křivku v normě. Složení potravy musí také přispívat k dosažení optimální hladiny krevních tuků v krvi (HDL, LDL), jejichž nerovnováha přispívá k ateroskleróze, což je kornatění tepen způsobené ukládáním tuku do jejich stěn. Všeobecně převládá názor, že diabetici nemohou jíst sladké. Při léčbě diabetu II. typu je toto tvrzení oprávněné, protože se většinou léčí pouze dietou a perorálními antidiabetiky, a tudíž má skladba jídla v léčbě obrovský význam. Avšak diabetici I. typu jsou vždy léčeni inzulínem, takže diabetik si může do své diety zakomponovat i malé množství sladkého jídla, které však musí být náležitě kryto inzulínem. Každý diabetik by měl znát glykemické indexy (případně inzulinový index) a počty výměnných jednotek základních potravin, aby měl přehled, jak bude glykemie reagovat na potravinu, kterou hodlá sníst.
Zdroj: článek Cukrovka
V naší poradně s názvem ROZDÍL MEZI WARFARINEM A XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Šťastná.
Prosím o poučení, je mi 88 let a beru léky proti bolesti kloubů, mabron, doretta, micardis, digoxin, cavinton, betahistin, bisoprolol, xarelto, furon, sanval, neurol aj. Měřím 170 cm a vážím 85 kg. DÍKY za odpověď Eva Šťastná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kontaktujte geriatrickou ambulanci v Kalových Varech, kde jsou specialisté, kteří vám pomohou zorientovat se ve svých lécích. Zde je kontakt:
STIV s.r.o., LH Ostende
Přednosta: Vadim Sopine
Ulice: Stará louka 60
Obec: Karlovy Vary
PSČ: 360 01
Telefon: 353 585 216
Zavolejte tam a objednejte se na GERIATRII. V ambulanci se pak lékaře zeptejte na vše, co vás zajímá.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Rozdíl mezi warfarinem a xarelto
Infekce močových cest – zánětlivé procesy v močových cestách jsou obvykle spojeny s výskytem bílkoviny v moči. Dalším typickým příznakem je pálení a řezání při močení či nález krve v moči. K těmto infekcím je nutné zařadit i infekce tkáně ledvin, tj. pyelonefritidy. Ty však většinou probíhají pod obrazem horečnatých stavů s relativně snadným přechodem do sepse.
Zvýšená zátěž organismu – mnohdy najdeme bílkovinu v moči při stresové zátěži či při akutních infekčních stavech. Proteinurie bývá v tomto případě pouze dočasným nálezem. Vhodné je proto po odeznění zátěže vyšetření moči zopakovat.
Vysoký tlak – dlouhodobě zvýšený krevní tlak vede k postupnému poškozování ledvin, jedním z projevů může být objevení bílkoviny v moči. Jako léčba se používají léky na snížení krevního tlaku.
Cukrovka 1. a 2. typu – diabetici jsou zcela speciální podskupinou. Dlouhé roky trvající cukrovka vede k poškození ledvinných cév a filtračních schopností ledvin. Ledviny pak mohou začít do moči propouštět bílkoviny a současně dochází k postupnému zhoršování jejich funkcí. Z toho důvodu musí diabetici chodit na pravidelná vyšetření moči. Ztráta jen malého množství bílkoviny se nazývá mikroalbuminurie a je varovnou známkou toho, že se stav musí řešit – nutná je zejména pečlivá kompenzace cukrovky a udržování nižšího krevního tlaku (především antihypertenziva ze skupiny ACE-Inhibitorů mají ochranný vliv na ledviny).
Glomerulonefritidy – jedná se o zánětlivá neinfekční onemocnění ledvinných filtračních jednotek, glomerulů. Je jich velké množství, jejich klasifikace je složitá a nebudu se o nich detailně zmiňovat. Mají různou prognózu, některé jsou relativně nenápadné, jiné mohou zcela ustoupit, další však vedou k náhlému či postupnému selhání ledvin.
Nádorové procesy v močových cestách – jakýkoli nádor močových cest může být spojen s nálezem bílkoviny v moči. Důležitým příznakem je v tomto případě i nález krve v moči.
Mnohočetný myelom – toto je velmi vzácná příčina bílkoviny v moči, nemohu ji ovšem zcela opomenout. Jedná se o nádorové onemocnění vycházející z krevních buněk, které vytváří bílkovinné protilátky (B-lymfocyty). Nádorové buňky vytváří protilátky také, ale ty jsou defektní. Jejich malé části pronikají do moči. Odborně je nazýváme jako Bence-Jonesovu [Benc-Džounsovu] bílkovinu.
Preeklampsie – tento chorobný stav se týká druhé poloviny těhotenství a je spojen s nálezem vysokého tlaku. Svými komplikacemi může ohrozit na životě těhotnou ženu i plod.
Zdroj: článek Bílkovina v moči
Ve svém příspěvku NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Pěkný den.Asi před 5 týdny jsem mněla každé ráno červené oči.Během dne,bylo vše v pořádku.Tak jsem nic neřešila.Ale v posledních 14 dní mám problém.Nemohu otevřít v noci nebo ráno oči.Nemám je slepené.Musim je promnout a rukou je otevřít.Někdy se stane,že mám pocit písku pod víčky.Někdy jen malinko je otevřu.Každý den je to jiné.Byla jsem u lékaře.Předepsal mně Spersadex Comp.Bohužel,žádné zlepšení.Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Kawulok.
Dobrý den,už dobrý měsíc pocituji zhoršení vidění,svíravé křeče očí,beru antipsychotika,a zpočátku jsem tomu nevěnoval pozornost,později jsem navštívil neurologa a ten mi řekl,že je stav stabilizován,předepsal mi neurol,ten mi moc nepomohl,stav křečovitého stahování očí,kdy si pomáhám při otevírání prsty se rapidně zhoršuje,myslíte ,že mi pomůžou léky nebo botox,akupunkturní vložky do bot se osvědčily krátkodobě,na větší operaci to asi není,při soustředěné práci mi oči se nestahují,nevím co může být příčina,stres nebo jiná nemoc,děkuji za odpověd.Kawulok
Zdroj: příběh Neotevření víček
I zdravý člověk má po jídle zvýšenou hladinu krevního cukru. Rozdíl mezi ním a diabetikem je v tom, jak se jeho tělo s touto situací dokáže vypořádat. U zdravého člověka dojde velmi rychle k úpravě hodnot krevního cukru do normálu, zatímco tělo pacienta s cukrovkou to nedokáže.
Pokud diabetik nesníží zvýšenou hladinu glykemie, ohrožuje sám sebe, celé tělo, všechny svoje orgány. Kvůli cévním komplikacím si navíc zbytečně zkracuje život. Proto se všichni diabetici musí léčit. Každý diabetik má svůj léčebný plán a režim, sestavený individuálně na základě svého zdravotního stavu a závažnosti onemocnění. Všichni diabetici mají ale společné to, že musí udržovat hladiny své glykemie co nejblíže normálním hodnotám.
Zdroj: článek Hladina cukru v krvi - tabulka
Ve svém příspěvku TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.
Dobrý den, v posledním půlroce jsem měla dost stresu a tím pádem jsem špatně spala. Proto mi lékař předepsal trittico ac 75 mg, půlku večer. Před půl druhým rokem mi byl předepsán, nevím proč,neurol. Po něm jsem měla zažívací potíže. Doufám, že po tomto léku zažívací potíže nebudou.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Trittico
Jak již bylo uvedeno, jsou především nutná jistá potravinová opatření. Léčebná výživa je považována za pilíř léčby diabetu. Lidé, kteří mají cukrovku, často nedávají pozor na to, jaké potraviny a kolik jich snědí. Při cukrovce tělo nedokáže dobře hospodařit s přijatou potravou. Inzulin, antidiabetické tablety a tělesný pohyb mohou sice krevní cukr snížit k určitému stupni, ovšem jestliže se ignoruje osobní odpovědnost za správně volenou stravu, stav se zhoršuje a vede ke komplikacím. Další varování! Slovo hladovka nemá v životosprávě diabetika místo!
Aby strava diabetika byla plnohodnotná, musí pacient znát základy léčebné výživy. Je to proto, aby bylo docíleno udržení normální hladiny cukru v krvi.
Při diabetu I. typu je nutné si denně píchat inzulin. Diabetici I. typu jsou vždy štíhlí a nemusí proto jíst stravu chudou na kalorie. Je zde nutné dbát v prvé řadě na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu. 1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovatelných sacharidů. U diabetiků I. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.
Při cukrovce II. typu je možnost správně volenými úpravami stravy a snížením hmotnosti udržovat normální hodnoty krevního cukru. U diabetu II. typu bývá více než 90 % diabetiků obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje pestrá strava chudá na kalorie spolu se zvýšenou tělesnou aktivitou. Diabetici II. typu nepočítají kalorie na chlebové jednotky. Jejich rozmezí je nutné udržovat v hodnotách 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.
Toto jsou obecná pravidla u diabetu. Pokud budete postupovat dle rad lékaře a nutričního specialisty, cukrovka pro vás nebude černou můrou.
Zdroj: článek Cukrovka
Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...
Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.
Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.
Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.
Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.
Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrov
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Co nejíst při cukrovce
Nadměrné pití alkoholu, ať už se jedná o pivo, víno, slivovici a jiné nápoje, může vést k vážným problémům včetně nebezpečně nízké hladiny glukózy (cukru) v krvi a také ke škodlivému vzájemnému působení v těle s diabetickými léky. Pokud máte cukrovku a pijete alkohol, je zvláště důležité, abyste tak činili zodpovědně. Promluvte si se svým lékařem (diabetologem) o tom, jak alkohol zapadá do vaší diabetické péče a stravovacího plánu.
V některých studiích bylo prokázáno, že konzumace alkoholu s mírou (tedy maximálně 1–2 malé skleničky vína nebo 1 malé pivo) má prokazatelné účinky na snížení rizika infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Jiné studie poukazují na to, že občasná konzumace alkoholu s mírou je spojena s nižším rizikem nezdravého cholesterolu a onemocnění ledvin u pacientů s diabetem. Ale důležité je opravdu všeho s mírou. To znamená, že ne více než 2 alkoholické drinky denně u mužů a 1 u žen. Nadměrné pití může způsobovat celou řadu zdravotních problémů včetně vysokého krevního tlaku, poškozování jater, a dokonce i některé druhy rakoviny.
Když máte diabetes, popíjení alkoholu u vás může vést k výraznému snížení hladiny glukózy v krvi, tedy k hypoglykemii. Alkohol v krvi totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater. Pijete-li větší množství alkoholu, zaměstnáte vlastní játra jeho odbouráváním. Pak ale může nastat následující situace: aplikujete si inzulin, máte menší přísun cukrů v potravě a hladina cukru v krvi klesá. Za normální situace jsou tu játra, aby do oběhu vypustila cukr, který zabrání hypoglykemii. Játra zaměstnaná zpracováním alkoholu ovšem cukr nevyrobí, a tak hrozí riziko závažné hypoglykemie. Proto nikdy nepijte nalačno a vždy si kontrolujte hladinu glykemie večer před ulehnutím po proběhlé oslavě. Mějte u sebe pokaždé zdroj cukru (glukózový bonbon nebo něco jiného), a pokud někde slavíte, určitě někoho informujte, že jste diabetik.
Jestliže tedy diabetik pije a nemá dostatek cukru v krvi, tělo nemá patřičné zásoby pro navýšení hladiny cukru v krvi, a tak následně hrozí reálné riziko závažné hypoglykemie. Tedy takové, kdy si pacient nedokáže sám pomoci. Začne se chovat zmateně, mluvit nesrozumitelně, může se i motat a po chvíli (pár minut i několik hodin, zvláště pokud se poté zapomene najíst) upadne d
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny
Dne 21. ledna 2013 udělila Evropská komise marketingovou autorizaci novému inzulinovému analogu degludec (Tresiba). Degludec je dlouhodobý inzulinový analog vyráběný firmou Novo Nordisk, který je distribuován pod obchodním názvem Tresiba. Patří mezi novou generaci dlouhodobě účinkujících inzulinových analog s vyrovnaným působením, u nichž pravidelnost aplikace dávky nemá výrazný vliv na kolísání glykemie.
Při modifikaci humánního inzulinu na dlouhodobý inzulinový analog degludec byla v molekule inzulinu odstraněna koncová aminokyselina treonin na pozici B30. Dále byl na arginin v pozici B29 navázán zbytek kyseliny glutamové, který je nutný pro tvorbu dimerů, společně s šestnáctiuhlíkatou mastnou kyselinou. Po aplikaci degludecu do podkožního tuku se vazebná místa uvolní a hexamery se vzájemně propojí, čímž vznikne multihexamer. Tato obrovská molekula se pomalu rozpadá na dimery a monomery, které jsou postupně a dlouho uvolňovány do krevního oběhu. Díky této pomalé absorpci se poločas účinku degludecu pohybuje kolem 24 hodin a doba jeho účinku kolem 42 hodin. Po celou dobu působení se degludec uvolňuje rovnoměrně a na rozdíl od jiných inzulinů nemá žádný vrchol působení.
Inzulin degludec je určen k léčbě dospělých pacientů s diabetem mellitem 1. typu i 2. typu. U diabetu 1. typu se přípravek kombinuje s rychle působícím humánním inzulinem nebo prandiálním inzulinovým analogem jako součást režimu bazál-bolus. V této kombinaci může být použit i u pacientů s diabetem mellitem 2. typu, kteří jsou již na plné inzulinové léčbě pro vyčerpání sekrece endogenního inzulinu B-buňkami pankreatu nebo pro přítomné kontraindikace perorálních antidiabetik. U diabetiků 2. typu může být inzulin degludec použit i samostatně nebo v kombinaci s perorálními antidiabetiky.
Je určený k subkutánnímu podání jednou denně kdykoli v průběhu dne, přednostně ve stejnou denní dobu. Ovšem existují pacienti, u nichž aplikace ve stejnou dobu dne není možná. Takovou skupinou pacientů jsou především diabetici pracující ve směnných provozech, u nichž je nutno aplikaci inzulinu vzhledem k jejich dennímu režimu často posunovat i o několik hodin. Výše popsaný dlouhý účinek inzulinového analoga degludec ovšem umožňuje pacientovi výrazně uvolněný režim ve srovnání s aplikací humánního NPH-inzulinu, neboť stačí dodržet mezi dvěma aplikacemi inzulinu degludec rozestup 40 hodin (= maximální doporučený rozestup). Nezbytnou nutností je pak dodržet alespoň osmihodinovou prodlevu mezi dvěma aplikacemi inzulinu degludec (= minimální doporučený rozestup).
Flexibilní aplikaci inzulinu však ocení i ostatní pracující diabetici, u nichž se režim pracovního dne podstatně liší od režimu dne mimopracovního. Pacienti s diabetem v posledních letech také častěji než dříve cestují – ať již služebně či soukromě. Uvolněná aplikace degludecu jim komfortně umožní řešit problém, s nímž se až dosud obtížně potýkali – časový posun mezi jednotlivými státy a kontinenty.
Dlouhodobý efekt inzulinu degludec představuje také vyšší bezpečnost pro starší pacienty – přestože jej podají i o mnoho hodin později, jeho hladina je díky vytvořené zásobě stále dostatečná.
Zdroj: článek Tresiba inzulín
Při hubnoucích dietách je doporučeno jíst potraviny s nízkým nebo středním glykemickým indexem. Tyto potraviny mají totiž vyšší obsah vlákniny a déle navozují pocit sytosti. Pro zdravé hubnutí má GI velký význam. Nemáme delší dobu hlad a tím pádem jíme později a nepřijmeme větší množství energie. Vláknina nám je prospěšná i tím, že zvětšuje obsah jídla ve střevech, čímž přispívá k odstraňování zácpy.
Také pro diabetiky jsou vhodné potraviny s co nejnižším glykemickým indexem, protože ovlivňují hladinu cukru v krvi méně než potraviny, které mají GI vysoký. Potraviny s vysokým GI konzumovat možné je, ale například v kombinaci s potravinami, které mají GI nízký. Potom je celkový glykemický index výsledného jídla mnohem nižší. Zcela nevhodné jsou dezerty z mouky a cukrovinky, které jsou složeny zejména z cukru a tuku. Trávíme je velmi rychle a nepříznivým způsobem ovlivňují hladinu cukru v krvi.
Diabetici II. typu, kteří jsou léčeni dietou, by měli jíst jídla převážně složená z potravin s nízkým GI. Jejich slinivka totiž není schopná produkovat tak velké množství inzulínu v krátké době.
Diabetici I. typu nejsou omezeni výběrem potravin podle GI. Měly by alespoň přibližně znát GI potravin, aby mohli dostatečně zvýšit nebo snížit časový rozestup mezi podáním inzulínu a snědením potravin s určitým GI.
Glykemický index nám velmi pomáhá v prevenci civilizačních chorob, jako jsou cukrovka 2. typu, obezita a další. Je důležité myslet nejenom na hodnoty GI potravin a „glykemickou nálož“, protože to nám nezaručuje, že máme dobré stravovací návyky. Například tučné maso nebo bůček mají nepatrný glykemický index. Neobsahují žádné sacharidy, ale mají velké množství cholesterolu a tuků, které nepřispívají k dobrému zdravotnímu stavu.
GI nám velmi pomáhá, ale neměl by být jedinou cestou. Měly bychom mít na paměti i ostatní součásti zdravého životního stylu, jako je dostatečný pitný režim, pohyb a další.
Mějme proto na mysli, že příjem potravin s malým glykemickým indexem zajistí pro vaše tělo průběžný zdroj energie. Nebude nadměrně zatěžován váš organismus. Nebude se rychle dostavovat pocit únavy a hladu. A také nedojde k hromadění tuku, se kterým jsou spjaty zdravotní komplikace. Pokud se vám podaří držet rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie, nemusíte se bát o svůj zdravotní stav, a pokud chcete zhubnout, představuje zdravý způsob, jak toho dosáhnout.
Zdroj: článek Glykemický index
Podklady pro profesionální smuteční projev:
Zdroj: článek Smuteční řeč a její ukázky
(tetryzolini hydrochloridum)
oční kapky, roztok
Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro Vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však přípravek Visine Classic musíte používat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
V příbalové informaci naleznete:
Léčivá látka očních kapek Visine Classic, tetryzolin-hydrochlorid způsobuje zúžení průsvitu cév (vazokonstrikci) spojivkové tkáně a vede k vysušení sliznice spojivkového vaku. Léčebný účinek nastupuje za několik minut po místním použití a přetrvává po dobu 4 - 8 hodin.
Oční kapky Visine Classic můžete používat při překrvení a otoku spojivek s podrážděním očí
vyvolaným kouřem, prachem, větrem, chlorovanou vodou, ostrým světlem, kosmetickými přípravky nebo kontaktními čočkami. Dále je lze použít k odstranění obtíží, tj. ke zmírnění pálení, podráždění, svědění, bolesti a nadměrného slzení u alergických zánětlivých onemocnění, např. u senné rýmy nebo přecitlivělosti na pyl. Přípravek mohou používat dospělí a děti od 2 let.
Nepoužívejte přípravek Visine Classic
Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Visine Classic je zapotřebí
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Oční kapky Visine Classic - informace pro pacienty