Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIAGNOZA F432

OBSAH

Pityriasis rosea – diagnóza

Diagnóza se stanoví na základě průběhu vzniku kožních ložisek popsaného pacientem a charakteristického nálezu na kůži. V některých případech je nesnadné odlišit pityriasis rosea od jiných kožních onemocnění. Odebrání malé části postižené kůže k mikroskopickému vyšetření není většinou zapotřebí. Lékař obvykle počká, jak bude nemoc probíhat v několika dalších týdnech.

Zdroj: Pityriasis rosea u mládeže

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Diagnóza sarkoidózy

Sarkoidóza je diagnostikována vyloučením jiných onemocnění, je často objevena během pravidelné lékařské prohlídky. Na hrudi se mohou objevit granulomy a kožní uzliny, které jsou viditelné pouhým zrakem. Další vyšetření se provádí pomocí X-ray paprsků. Příznaky se týkají dotčených orgánů a mnohé z nich jsou asymptomatické. Diagnóza se opírá o anamnézu, která zahrnuje rutinní laboratorní testování, fyzické zkoušky a případně tkáňovou biopsii.

Zdroj: Sarkoidóza

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY FRANCOUZSKÝCH BULDOČKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Tracheální hypoplazie...tato diagnoza byla diagnostikována mému štěněti fr. buldočka.Má prosím někdo zkušenosti s touto diagnozou? Co se Vám osvědčilo a čeho se naprosto vyvarovat, ap.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté zdravotní problémy francouzských buldočků

Diagnóza akantózy

Pro správné stanovení se doporučuje vyšetření glykolizovaného hemoglobinu a glukózo-toleranční test se stanovením inzulínu. Součástí vyšetření je i vyloučení malignit a také se musí vyloučit Addisonova nemoc, hemochromatóza a pelagra.
 

Zdroj: Akantóza

Diskuze

V diskuzi MRTVICE MICHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Benesova.

Moje diagnoza je mrtvice michy jsem ochrnuta na ruce a nohy Ma s tim take nekdo zkusenosti

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mrtvice michy

Diagnóza 307

Pod kód diagnózy 307 patří:

  • D307 - Jiné močové orgány
  • S307 - Mnohočetná povrchní poranění břicha‚ dolní části zad a pánve
  • T307 - Poleptání třetího stupně‚ část těla NS
  • V307 - Osoba vně vozidla zraněná při provozní (silniční) nehodě

Zdroj: Diagnózy

Diskuze

V diskuzi CERVENY NOS AKA JE TO DIAGNOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludka.

trapi ma stale cerveny nos iba spicka nosa a tvoria sa mi na nom niekedy take male pupenceky naplnene zltkastou tekutinou a ked si dam makeup tak sa to vzdy zhorsi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cerveny nos aka je to diagnoza

Diagnóza

Lékař může diagnostikovat herpes ucha podle viditelných příznaků – charakteristické puchýře a zarudnutí kolem ucha. Další testy se provádějí tehdy, když nastanou komplikace a je nutno detekovat patogeny. Přímá detekce virů se provádí pomocí polymerázové řetězové reakce z postižené tkáně nebo puchýřů.

Mozkomíšní mok prochází zánětlivými změnami, přičemž dochází k výskytu většího množství buněk a proteinů v imunitním systému, než je obvyklé. Diagnóza mozkomíšního moku se provádí pomocí lumbální punkce. Jedná se o dutou jehlu, která se zavede do páteřního kanálku a odebere se vzorek moku. Tento mok se následně zkoumá pod mikroskopem.

Zdroj: Herpes v uchu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ O LÉČENÍ V LÁZNÍCH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra Kozdasová.

Dobrý den, mám pouze dotaz: praktická lékařka píše návrh na lázeňskou léčbu KLP nebo PLP. Má diagnoza je M161 a S4220, mám nárok na lázeňskou léčbu? Další postup již znám. Děkuji předem Kozdasová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz o léčení v lázních.

Diagnóza

Postup při diagnostikování zánětu močové trubice je u žen minimálně invazivní. Lékař jen fyzicky vyšetří vaši vagínu, odebere vzorek vaginální tekutiny a poté budete vyzvány k poskytnutí vzorku moči.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI TENKÉHO A TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Hýža Ing.

Prodělal jsem ileocekální resekci.

Diagnoza :
M1: M82630 - adenom tubulovilózní - pravděpodobnost jistá
M2: M74008 - dysplazie těžká - pravděpodobnost jistá

Jsem pojištěncem zdravotní pojišťovny 211

Prosím o sdělení, jaký mám po nedávných změnách nárok na lázeňskou péči.

Děkuji !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Rylkova .

Mám nárok na lázně po operaci tlustého střeva měla jsem rakovinový nádor byla jsem 22.12.2015 operovaná a teď jsem skončila chemoterapii . Děkuji za kladnou odpověď Marie Rylkova

Zdroj: diskuze Lázně po operaci tenkého a tlustého střeva

Diagnostika

Diagnóza Huntingtonovy choroby je založena na otázkách a odpovědích, obecných fyzických zkouškách, přezkoumání rodinné anamnézy, neurologických a psychiatrických vyšetřeních.

Neurologická vyšetření se týkají:

  • reflexe
  • svalové síly
  • svalového tonusu
  • hmatu
  • vize a pohybu očí
  • sluchu
  • koordinace
  • duševního stavu
  • nálady

Psychiatrická vyšetření zjišťují:

  • emociální stav
  • vzory chování
  • kvalitu úsudku
  • zvládání dovedností
  • známky poruch myšlení
  • užívání návykových látek

Zdroj: Huntingtonova nemoc

Diskuze

V diskuzi LICHEN SKLEROSUS ET ATROFICA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Machálková.

Dobrý den, je mi 55 let a tato diagnoza mi byla stanovana a následně po histologickém vyšetření potvrzena. Kožní lékařka mě posílá ke gynekologovi a jediná léčba je hormonální. Nechci brát kortkosterodidy do konce života a po mastičce od kožní lékařky mě postižené místo pálilo. Poradíte mi prosím nějakou
alternativní léčbu?

Děkuji

Alena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen sklerosus et atrofica

Diagnóza pomočování

Při diagnóze jsou rodičům a dětem kladeny otázky týkající se příznaků, frekvence pomočování a současných léčebných metod, to vše může být důležité pro stanovení správné diagnózy a následnou terapii. Také jsou důležitá různá fyzikální vyšetření (včetně ultrazvuku ledvin) a vyšetření moči. Vedení 24hodinového protokolu může pomoci určit frekvenci močení a tvorbu moči. Je nutné zjistit, zda se problém vyskytuje pouze v noci, nebo i v průběhu dne.

Zdroj: Pomočování (enuréza)

Poradna

V naší poradně s názvem WWW LÉČBA WARFARINEM CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Machová.

Dobrý den, ještě jednou. Děkuji moc za odpověď na můj předešlý dotaz. Píšete abych si zjistila proč jsem dostala Warfarin. Warfarin jsem dostala na kardiologii v nemocnici Motol kvůli fibrilaci síní. Takže bych měla mít nárok na příspěvek od pojišťovny ? Mám revmatoidní artritidu a beru Plaquenil a Salazopyrin, může to mít vliv na srdce ? Po Plaquenilu špatně vidím a také mi něco dělá s krví, že mám podobné výsledky krve jako při mylenomu, ale ten prý nemám. Myslíte, že bych měla jít na Karlovo nám. na hematologii jestli to nemá spojitost ? Také jsem po gynekologické operaci. Moc děkuji za odpověď. Zdraví Vás Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli máte nárok na příspěvek od pojišťovny může rozhodnout jen vaše zdravotní pojišťovna. S lékařem kardiologem se můžete poradit o tom, jestli vaše diagnóza splňuje podmínky dané zákonem pro příspěvek od pojišťovny na lék Eliquis.
Máte-li podezření na nežádoucí účinky některého z užívaných léků, tak je určitě namístě návštěva na hematologii, jak se o ní zmiňujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis porovnat ceny

Diagnóza F 432

Pod tuto diagnózu spadají poruchy přizpůsobení – podrobnější diagnózy: F430 - Akutní stresová reakce, F431 - Posttraumatická stresová porucha, F432 - Poruchy přizpůsobení, F438 - Jiné reakce na těžký stres, F439 - Reakce na těžký stres NS.

Jako stres se označuje reakce na situaci, kdy je organismus vystaven nějaké zátěži, situaci, kterou vyhodnotí jako nebezpečí, kdy hrozí poškození organismu, integrity či identity. Aby se organismus s touto situací vyrovnal, musí zapojit ochranné mechanismy. Pod stresem se tedy skrývá nespecifická reakce organismu, která probíhá jako takzvaný adaptační syndrom. Ten se projeví psychickými a fyzickými reakcemi. Stres se často dělí na psychický a fyzický, ale oba jsou vzájemně propojené, co začíná jako fyzický stres, vyvolá i reakci psychickou, a naopak.

Reakce, která následuje v organismu při zátěžové situaci, se u lidí neliší a má obvykle tři části:

  • Poplachová fáze – jedná se o rychlé zmobilizování organismu k obraně, útěku, udržení organismu v pohotovosti. Aktivuje se sympatický vegetativní systém, vyplavuje se adrenalin, noradrenalin, kortikosteroidní hormony (stresové hormony) a další mobilizující substance. Výsledkem je zvýšení tepové frekvence, zvýšení svalového napětí i síly (svaly jsou více prokrveny), snížení prokrvení orgánů dutiny břišní, zrychlení dechu a zlepšení okysličení, zúžení cév a aktivace krevní srážlivosti pro případ poranění, rozšíření zornic, snížení vnímání bolesti, zvyšuje se pocení, mění se metabolismus živin – jsou mobilizovány zásoby glukózy ve formě glykogenu, syntetizuje se nově glukóza, plýtvání zdroji a energií, zlepšuje se hmat a vnímání.
  • Fáze adaptace – zvládání, tato část stresové reakce je založená na přizpůsobení se. Mizí bouřlivé reakce předešlé fáze stresu a tělo je lépe schopno hospodařit s energií. Budují se nové účinné obranné mechanismy, aby tělo mohlo úspěšně bez poškození čelit tlakům. Je to časté u opakujících se stresů.
  • Fáze vyčerpání – obranné mechanismy již nejsou schopné správně fungovat, důsledkem může být nemoc, například vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, psychické poruchy či syndrom vyhoření, deprese. Tato fáze může skončit i smrtí vyčerpáním organismu.

Rozeznáváme 4 dimenze stresu:

  • Eustres – což je běžný aktivační stres, který nás žene kupředu, motivuje, po něm zavládne opět vyváženost – homeostáza.
  • Distres – jedná se o reakci na vysoce zátěžové okolnosti, které už označujeme za vyvolavače škodlivého stresu.
  • Hypostres – stresory vyvolávají malou odezvu. Organismus se na ně může adaptovat, zvyknout si.
  • Hyperstres – stresory jsou natolik silné, že jdou již za hranice adaptibility organismu. Může se dostavit fyzické nebo psychické zhroucení, někdy i smrt.

Dále je možné stres dělit na akutní, trvající minuty až hodiny, nebo chronický, který může trvat roky, a také posttraumatický.

Příznaky provázející stres jsou:

  • Fyziologické – jedná se o bušení srdce, bolest a sevření na hrudi, nucení na močení, sexuální dysfunkce, poruchy menstruačního cyklu, svalové napětí v oblasti šíje a zad, poruchy imunitního systému, svíravé bolesti břicha a průjem, bolesti hlavy a migrény, vyrážky a ekzémy, zhoršené zaostřování.
  • Emocionální – změny nálad, podrážděnost, nespavost, únava, úzkosti, poruchy paměti a soustředění, nadměrné starosti a trápení.
  • Behaviorální – neschopnost se rozhodnout, pracovat, práce ztrácí efektivitu, člověk se vyhýbá povinnostem, vymlouvá se, ztrácí chuť k jídlu, nebo se dostaví přejídání, sklon k požívání povzbuzujících a návykových látek, problémy s usínáním.

Na omezení stresu je možné věnovat se různým relaxačním technikám, dechovým cvičením, sportu a pohybu vůbec, snížit požadavky sám na sebe, umět se ohodnotit, dokázat zahnat negativní myšlenky, pozitivně se naladit, věnovat se koníčkům, ale i odpočinku, umět se radovat i z maličkostí.

Posttraumatická stresová porucha je psychiatrická diagnóza charakterizovaná úzkostnými stavy, vnucujícími se vzpomínkami, vyhýbáním se mnohým situacím a jinými změnami chování a vnímání. Je následkem velmi stresující události.

Zdroj: Diagnózy

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE KULATE FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobry den dcera ma na nohou cervene kulate fleky asi uz pres 3 mesice a porad se to zhorsuje byla jsem sni nekolikrat u lekare ale nic ji nepomaha..ty fleky jsou cervene a kulate ma to skoro na celych lytkach a uz se ji to dela i na stehnach..predem dekuji za vasi radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dano, z takto malého množství informací se nedá určit diagnóza ani vhodná léčba. Červené kulaté fleky na nohou vaší dcery je potřeba vidět. V tomto případě bude nutné pokračovat dále v návštěvách lékaře a zkoušet, co na to zabere. Buďte prosím trpělivá a dodržujte přesně léčebné postupy, které vám určí lékař. Zkuste návštívit i alergologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene kulate fleky na nohou

Diagnóza 432

Jedná se o stavy subjektivního utrpení a emoční poruchy, které brání v sociální interakci a výkonnosti. Vznikají v době adaptace na závažné změny v životě nebo na stresovou situaci. Většinou jde o tyto spouštěcí stresory:

  • Událost, která poškodí pacientovo sociální spojení (ovdovění, rozvod).
  • Zhroucení vlastního systému sociálních jistot a hodnot (stěhování, emigrace).
  • Vážný vývojový mezník nebo krize (nastoupení do školy, rodičovská role, nedosažení stanoveného osobního cíle, penzionování).

Individuální náklonnost nebo zranitelnost sice hraje důležitou roli při riziku vzniku a ztvárnění projevů adaptačních poruch, nicméně se předpokládá, že porucha by nevznikla bez stresoru.

Jak už bylo zmíněno výše, porucha přizpůsobení je maladaptivní reakce na psychosociální stresor. Je klasifikována jako duševní porucha. Maladaptivní reakce obvykle zahrnuje jinak normální emocionální a behaviorální reakce, které se projevují intenzivněji než obvykle (s ohledem na kontextové a kulturní faktory), což způsobuje výrazný stres, zaujatost stresorem a jeho důsledky a funkční poškození chování.

Diagnóza poruchy přizpůsobení je častá. Odhady celoživotní prevalence u dospělých se pohybují od pěti procent do 21 %. Dospělé ženy jsou diagnostikovány dvakrát častěji než muži. U dětí a dospívajících je stejně pravděpodobné, že u dívek a chlapců bude diagnostikována porucha přizpůsobení.

Jiné názvy pro poruchu přizpůsobení jsou syndrom reakce na stres a situační deprese, protože je jedním z nejčastějších příznaků.

Zdroj: Diagnóza F 432

Diskuze

V diskuzi BOLEST ČELISTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Již 6 let trpím bolesti horní čelisti po vynětí zubní protézy. Byla mi stanovena diagnoza zánět trojklanného nervu bez jakéhokoliv dalšího vyšetření. S protézou v ústech vydržím maximálně 3 hodiny, pak mi je na zvracení, když jivyndám mám neskutečnou bolest na kterou mi za bere pouze čtvrtina léku na spaní.Bez léku na spaní jsem nespala už 5 let. Snad to do smrti vydržím. Je mi 59 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest čelisti

Jak se pozná lupénka ve vlasech?

Někteří pacienti mají různě těžké projevy svědění, a u většiny z nich lupénka ve vlasech může způsobit různé nepříjemné pocity, jako je sucho, napětí nebo bolesti. Někdy pacienti pociťují vypadávání vlasů kolem postiženého místa. Diagnóza je obvykle snadná. Často se objevují červené skvrny s ostrými okraji a prominentními stříbrnými šupinami, které jsou poměrně charakteristické. Podobně jako lupénka se projevují také lupy, šupinatý ekzém a na vlasové pokožce plísňová infekce, která se může zdát laickému oku podobná lupénce. Tyto nemoci lze snadno vyloučit pomocí lékařského posudku a vyšetření.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Možné komplikace

Včasná diagnóza a léčba by měly zabránit vzniku komplikací. Jednou z komplikací je krvácení následkem poranění sliznice močových cest průchodem konkrementu a vznik infekce. Když kámen ucpe močové cesty a zabrání tak odtoku moči (obstrukce), zvyšuje se náchylnost organismu k infekci. Může vzniknout zánět močového měchýře, močovodů, ale hlavním rizikem je postup infekce dále k ledvinám se vznikem zánětu ledvin (pyelonefritida) až celotělové sepse (urosepse). Při postižení urolitiázou na obou stranách se vznikem oboustranné obstrukce hrozí riziko selhání ledvin. Sice vzácná, ale také nebezpečná je možnost protrhnutí stěny močovodu a vypadnutí kamene do břišní dutiny se vznikem zánětu pobřišnice.

Zdroj: Močové kameny

Posttraumatická stresová porucha

Charakteristika: Posttraumatická stresová porucha začíná jako opožděná nebo protrahovaná odpověď na stresovou událost nebo situaci (krátkého nebo dlouhého trvání) mimořádně ohrožující nebo katastrofické povahy‚ která je schopná způsobit silné rozrušení téměř u každého. Predisponující faktory‚ jako jsou rysy osobnosti (nutkavé‚ astenické) nebo neuróza v anamnéze‚ mohou snižovat práh vzniku tohoto syndromu nebo zhoršovat jeho průběh‚ ale pro vysvětlení jeho vzniku nejsou nutné ani dostačující. Typické jsou epizody znovuoživování traumatu v neodbytných vzpomínkách („flashbacks“)‚ snech nebo nočních můrách‚ které se objevují na přetrvávajícím pozadí pocitu tuposti a emoční oploštělosti‚ stranění se od lidí‚ netečnosti vůči okolí‚ anhedonie a vyhýbání se činnostem a situacím upomínajícím na traumatický zážitek. Obvykle se objevuje vegetativní hyperreaktivita a zvýšená bdělost‚ zesílené úlekové reakce a nespavost. S uvedenými příznaky je obvykle spojena úzkost a deprese a nejsou řídké ani suicidální myšlenky. Nástup následuje po traumatu s latencí od několika týdnů do několika měsíců. Průběh je kolísavý‚ ale ve většině případů dochází k úpravě. U malého počtu pacientů může nastat chronický průběh a trvalá změna osobnosti.

Tuto poruchu je možné poznat podle snížené hladiny kortizolu v krvi. Provádí se test krve.

Číslo diagnózy je F62.0. ( diagnoza F620 )

Zdroj: Diagnóza častých duševních chorob

Rizikové faktory

Ti, kteří jsou vystaveni opakovanému traumatu, jsou vystaveni většímu riziku, i když toto trauma vychází z minulosti. Věk může být faktorem kvůli tomu, že malé děti mají méně prostředků na zvládání a protože je méně pravděpodobné, že si uvědomí důsledky potenciálního stresoru.

Stresor je obecně událost vážné, neobvyklé povahy, kterou zažívá jednotlivec nebo skupina jednotlivců. Poruchy přizpůsobení mohou pocházet ze široké škály stresorů, které mohou být traumatické nebo relativně malé, jako je ztráta přítelkyně/přítele, špatné vysvědčení nebo přestěhování do nové čtvrti, či nástup do nové školy. Předpokládá se, že čím častěji se stresor vyskytuje, tím je pravděpodobnější, že způsobí poruchu přizpůsobení. Objektivní povaha stresoru je druhořadá. Stresor získává svůj patogenní potenciál, když jej pacient vnímá jako stresující. Identifikace kauzálního stresoru je nezbytná, pokud má být stanovena diagnóza poruchy přizpůsobení.

Existují určité stresory, které jsou běžnější v různých věkových skupinách:

Dospělost:

  • Manželský konflikt;
  • Finanční konflikt;
  • Zdravotní problémy se sebou samým, partnerem nebo závislými dětmi;
  • Osobní tragédie, jako je smrt nebo osobní ztráta;
  • Infekční epidemie (např. COVID-19);
  • Ztráta zaměstnání nebo nestabilní pracovní podmínky, např. převzetí společnosti nebo propouštění.

Dospívání a dětství:

  • Rodinný konflikt nebo rozchod rodičů;
  • Školní problémy nebo změna školy;
  • Problémy sexuality;
  • Smrt, nemoc nebo trauma v rodině.

Zdroj: Diagnóza F 432

Diagnóza FH

Diagnóza FH označuje familiární hypercholesterolémii, což je vrozená odchylka metabolismu. V praxi to znamená, že hladina cholesterolu dotyčné osoby je už od narození vyšší než u ostatních lidí. Přestože familiární hypercholesterolémie představuje vysoké riziko časného rozvoje ischemické choroby srdeční, většina lidí o ní ani neví. Pokud není správně léčena, 50 % mužů a 30 % žen onemocní ischemickou chorobou srdeční v 55 letech. Je-li hypercholesterolémie diagnostikována dříve, než cholesterol poškodí tepny v životně důležitých orgánech, pacienti žijí stejně dlouho, jako kdyby byli zdraví.

Klasickými příznaky familiární hypercholesterolémie jsou hrbolky a boule v blízkosti kotníků nebo Achillových šlach, žluté hrudky v okolí očí, bledý kroužek na duhovce.

Všechny tyto útvary představují cholesterol uložený do tkání, ale na jejich přítomnost nelze spoléhat. Spolehlivým příznakem je jedině vysoká hladina cholesterolu naměřená při laboratorním vyšetření a přítomnost genu pro hypercholesterolémii potvrzená při genetickém zkoumání.

Familiární hypercholesterolémii nestačí léčit dietou. Bez léků na snížení hladiny cholesterolu se neobejdete. Velmi důležité je také vyšetření rodinných příslušníků, aby byli všichni nemocní včas odhaleni a mohla být zahájena jejich léčba. Ta spočívá, kromě režimových opatření a diety, v pravidelném a celoživotním užívání léků snižujících hladinu cholesterolu, takzvaných statinů. V současné době jsou už i v Evropské unii registrovány (ale zatím nejsou uvedeny na trh) nové léky, které cholesterol velmi účinně snižují. Fungují na zcela jiném principu než dosavadní medikamenty, podávají se podkožní injekcí s frekvencí jednou za 14 dní.

Zdroj: Diagnózy

Diagnóza smrti

Pod kód diagnózy smrti patří:

  • I461 - Náhlá srdeční smrt
  • O364 - Péče o matku pro intrauterinní smrt (plodu)
  • O95 - Smrt (matky) z neznámé porodnické příčiny
  • O96 - Smrt (matky) z kterékoli porodnické příčiny‚ která nastala více než 42 dnů‚ ale méně než jeden rok po porodu
  • O960 - Smrt (matky) z přímých porodnických příčin
  • O961 - Smrt (matky) z nepřímých porodnických příčin
  • O969 - Smrt (matky) z neurčených porodnických příčin
  • O97 - Smrt (matky) z následků porodnických příčin
  • O970 - Smrt (matky) z následků přímých porodnických příčin
  • O971 - Smrt (matky) z následků nepřímých porodnických příčin
  • O979 - Smrt (matky) z následků neurčených porodnických příčin
  • P95 - Smrt plodu z neurčené příčiny
  • R95 - Syndrom náhlé smrti dítěte (kojence) [SIDS]
  • R950 - Syndrom náhlé smrti dítěte (kojence) [SIDS] se zmínkou o pitvě
  • R959 - Syndrom náhlé smrti dítěte (kojence) [SIDS] bez zmínky o pitvě
  • R96 - Jiná náhlá smrt z neznámé příčiny
  • R960 - Okamžitá smrt
  • R961 - Smrt‚ která nastala dříve než 24 hodin od začátku příznaků‚ jinak nevysvětlená
  • R98 - Smrt bez svědků
  • R99 - Jiné nepřesně určené a neurčené příčiny smrti
  • Z634 - Zmizení nebo smrt člena rodiny

Zdroj: Diagnózy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP