Téma: 

dieta čistící játra


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK POZNAT NEMOCNÁ JÁTRA

Jelikož existují různé příčiny vzniku jaterního onemocnění, je i škála příznaků velmi široká. Některé signály nemusí být tak jasné. Proto se neostýchejte navštívit odborníka ani při dlouhodobější únavě, slabosti či nechtěném úbytku váhy. Trvá-li choroba dlouho a není-li či nemůže-li být léčena, je konečné stadium stejné pro všechny nemocné, přestože je původ onemocnění velmi variabilní. Játra dospějí k jaterní cirhóze, což je přestavba tkáně spojená se zmnožením vaziva a poruchami funkcí.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra
Zveřejněno dne: 23.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JÁTRA

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra
Zveřejněno dne: 17.1.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO JE TUKOVÁ DIETA?

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?
Zveřejněno dne: 28.12.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JATERNÍ DIETA

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno dne: 12.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JATERNÍ DIETA

Kdy je dobré držet jaterní dietu

Jaterní dieta se dodržuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě. Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu, ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se aplikuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu vůči mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje, pouze se v rámci prevence doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno dne: 12.3.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Dobrý den mám problem ze žaludkem a strevama . Lékař me doporučil šetřící dietu . Děkuji moc za odpověď

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček
Odesláno dne: 7.11.2017 uživatelem Hana Palatkova
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KRÁLIČÍ JÁTRA

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra
Zveřejněno dne: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: čistící dieta na 28 dní

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, proč nemůže tuto úpravu jídla držet člověk s hypertenzí. děkuji

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 28 dní
Odesláno dne: 31.3.2015 uživatelem Hana Vodicová
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA KRÁLIČÍ JÁTRA

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra
Zveřejněno dne: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: mam nemocna jatra

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra
Odesláno dne: 14.12.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KRÁLIČÍ JÁTRA

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra
Zveřejněno dne: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: mančingová dieta jídelníček

Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .

maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček
Odesláno dne: 18.5.2013 uživatelem Yoanna
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JÁTRA

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra
Zveřejněno dne: 17.1.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: citronová dieta-očista

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista
Odesláno dne: 22.6.2014 uživatelem eva fojtikova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA KRÁLIČÍ JÁTRA

Králičí játra na pórku

Suroviny:

  • 400 g králičích jater
  • 200–300 g bílé části pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.

Zdroj: Recepty na králičí játra
Zveřejněno dne: 21.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Tuková dieta

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Zdroj: diskuze Tuková dieta
Odesláno dne: 15.12.2011 uživatelem Martina
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JATERNÍ DIETA

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta
Zveřejněno dne: 12.3.2014

JÁTRA

Jak snížit zvýšené jaterní testy

U postižení jater bývají všechny 4 enzymy zvýšené. Důležité je dodržovat dietu, úplnou abstinenci alkoholu, dlouhodobý šetřící režim a užívat podpůrné preparáty. Tyto léky jsou bylinného původu a pomáhají regenerovat játra. Patří sem Lagosa nebo Esenciale forte.

Zdroj: Játra
Zveřejněno dne: 17.1.2015

DETOXIKAČNÍ DIETA NA 28 DNÍ

Nevýhody detoxikační diety

  • Nižší nutriční příjem, než u běžného stravování.
  • K dispozici je jen malý výběr receptů na přípravu pokrmů.
  • Vyžaduje používání různých doplňků stravy.
  • Časově náročnější příprava jídla.
  • Dieta způsobuje detoxikační příznaky, které mohou způsobovat bolesti hlavy, únavu zápach z úst a poruchy trávení.

Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní
Zveřejněno dne: 30.10.2013

JÁTRA

Na játra ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský podporuje růst nových jaterních buněk. Hlavní léčivou složkou této byliny jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. Ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.

Zdroj: Játra
Zveřejněno dne: 17.1.2015

DETOXIKAČNÍ DIETA NA 28 DNÍ

Na čem je založena detoxikační dieta

Principem detoxikační diety je hlavně příjem vydatných porcí zeleniny a ovoce, také malého množství proteinů a tuků. Zeleninu a ovoce jezte jen syrové nebo krátce povařené, aby byly co nejčerstvější, a dobré by bylo, aby nebyly chemicky ošetřované. Minimálně dvě porce by měly být bohaté na karotenoidy a vitamín C.

Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní
Zveřejněno dne: 30.10.2013

CO JE TO ATKINSONOVA DIETA

Jídelníček II.

Snídaně: 2–3 kuřecí pochoutkové párky (100 g), hořčice

Svačina: 150 g nízkotučného jogurtu, 10 g vloček

Oběd: 200 g hovězího steaku s křenovou nezahuštěnou omáčkou, zelenina

Svačina: 1 vejce na hniličku

Večeře: 100 g syrečků, zeleninová obloha

Součet:

Energie 3 646 kJ, bílkoviny 82,45 g, sacharidy 20,20 g, tuky 50,7 g, cholesterol 630 mg.

Atkinsonova dieta a její jídelníček může být někdy velice zajímavý, stačí si ho jen správně sestavit. Ovšem nezapomeňte, že tato dieta by se neměla držet příliš dlouho, aby neohrozila vaše zdraví.

Zdroj: Co je to atkinsonova dieta
Zveřejněno dne: 8.4.2015

JÁTROVÁ OMÁČKA

Játrová omáčka pro děti

Ingredience: 400 g drůbežích jater, 6 lžic másla, 1 cibule, 4 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Očištěná játra uvaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a s moukou utvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z jater. Za občasného míchání provaříme. Játra nastrouháme do hotové omáčky, prohřejeme a nepatrně osolíme. Podáváme s rýží.

Zdroj: Játrová omáčka
Zveřejněno dne: 16.10.2016

JATERNÍ DIETA – VHODNÉ POTRAVINY

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny
Zveřejněno dne: 1.8.2017

JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA

Jídelníček na týden

Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.

Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.

Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra
Zveřejněno dne: 6.3.2017

JAK DETOXIKOVAT ORGANISMUS ZA 28 DNÍ

28denní detoxikační plán

Byl vypracován čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Toto stravování má i diagnostické účinky. Pokud se objeví problémy s určitým orgánem, je dobré se zamyslet, kde hledat kořeny tohoto problému. Nejdůležitější věcí je, že pokud se nezmění vstup, nezmění se ani výstup, to znamená, že se nedají očekávat pozitivní změny, když se nezmění způsob stravování a životosprávy natrvalo.

28denní detoxikační plán není dieta. Při očistě je však zapotřebí vytrvalost, odhodlání, disciplína a radost ze změny stravování. Důležitý je i pitný režim, který vyžaduje vypít denně 3,5–4 litry vody, a to následujícím způsobem: 3 x 3 dcl teplejší převařené vody a zbývající doporučené množství tekutin lze doplnit obyčejnou, studenou vodou.

28denní detoxikační plán opravdu není dieta. Dieta je krátkodobá změna stravování, kdy chceme šetřit některý vnitřní orgán, aby se zregeneroval. Detoxikace nemusí trvat jen 28 dnů, je možné ji opakovat dvakrát i třikrát po sobě. Po ukončení detoxikace je nutné pokračovat v nastoupené cestě dál. Pokud dojde k návratu ke starým stravovacím návykům, vrátí se také staré problémy. Při detoxikaci se očišťuje krev, játra, ledviny a celý močový systém, střeva, lymfatický systém, kůže, dýchací cesty.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní
Zveřejněno dne: 1.2.2014

JÁTROVÁ OMÁČKA

Játrová omáčka s knedlíkem

Ingredience: 500 g vepřových jater, 200 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 l hovězího vývaru, sůl, kmín celý, pepř mletý, hladká mouka

Technologický postup: Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibulku nasekanou najemno a osmažíme tak, aby byla sklovitá. Poté vložíme játra nakrájená na kostičky. Játra lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru, opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Po změknutí přilijeme zbytek vývaru, játra vyndáme z omáčky a půlku z nich rozmixujeme. Omáčku přecedíme, vložíme rozmixovaná játra, dosolíme. Přivedeme k varu, zahustíme moukou s vodou a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu minimálně 10 minut. Nakonec vložíme do omáčky zbytek jater a lehce povaříme, aby se játra prohřála. Pravou játrovou omáčku můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Zdroj: Játrová omáčka
Zveřejněno dne: 16.10.2016