Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA CUKROVKA RECEPTY

OBSAH

Cukrovka (diabetes) je chronické onemocnění s trvalou poruchou přeměny glukózy, která vede ke zvýšeným hladinám glykémie a k dalším změnám metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. V důsledku diabetu se mohou vyvinout chorobné změny v nervových vláknech (diabetická neuropatie) a drobných cévách (diabetická mikroangiopatie). Diabetes je vyvolán nedostatkem inzulinu nebo inzulinovou rezistencí a změnou jeho vylučování. Dlouhodobá prognóza a kvalita života diabetiků závisí na vývoji a závažnosti kardiovaskulárních komplikací.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Příprava a recepty

Zde jsou vhodné recepty pro diabetiky, a nejen pro ně.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Diskuze

V diskuzi PANKREATICKÁ DIETA JÍDELNÍČEK-RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr vacula.

dobry den,potreboval bych nejakou knizku nebo navody,recepty popr.rady a jidelnicek,nejlepe hotove recepty.dekuji predem a s pozdravem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pankreatická dieta jídelníček-recepty

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem SCHUDKOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA ZOUNAROVA.

DOBRY DEN POTREBUJI PORADIT KDE MAM NAJIT NEJAKE RECEPTY NA SCHUDKOVOU DIETU DEKUJI ZA PRIPADNE INFORMACE S POZDRAVEM RENATA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recepty, jak provádět schůdkovou metodu najdete v knize od Mačingové, tady: www.prozdravi.cz/zhu…

Zdroj: diskuze Schudkova dieta

Je dieta podle Mačingové vhodná při dně

Sami posuďte, zda je detoxikace podle Mačingové vhodná i při onemocnění dnou. Určitě ani vy nepřijdete na jednoznačnou odpověď, zda ano či ne. Vždy je důležité přihlédnout k aktuálnímu stavu daného jedince.

Zdroj: Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Vacek .

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Recepty při dně a cukrovce

Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.

Zdroj: Dieta při dně a cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Může cukrovka zmizet

U cukrovky lze její průběh kompenzovat, zastavit její progresivnost a výrazně zmírnit symptomy. Dieta je prvořadým a nejúčinnějším způsobem terapie u diabetu 2. stupně zejména v jeho počátku. Pokud je cukrovka v rodině, je pravděpodobnost, že jí onemocníte, vysoká. Ale to, nakolik se projeví, ovlivňujete vy sami svým životním stylem. Pravdou je, že se v rodině nedědí pouze geny, ale i životní styl – zvyky, jak trávit volný čas a jak nakupovat a vařit. Vliv rodiny je proto veliký a působí hlavně v dětství, kdy dítě kopíruje rodiče. Veďte tedy děti k pohybu, sportu a zdravé, čerstvé stravě. Významná je také úloha kojení, neboť dokáže působit preventivně na rozvoj cukrovky, a to jak pro maminku, tak pro dítě už v neútlejším věku.

Zdroj: Cukrovka

Pohanka pro diabetika

Pohanka zřejmě obsahuje určité chemické látky, které snižují po jídle hladinu krevního cukru. Jednou z těchto látek může být chiroinositol, který se v pohance vyskytuje v relativně vysokém množství. Diabetici by tedy měli pohanku zahrnout do svého jídelníčku. Mimo jiné pohanka dokáže skvěle očistit, uvolnit žaludek a střeva. Osvědčila se i jako dieta při cukrovce, kdy je možné zhubnout až 14 kilogramů.

Zdroj: Pohanka a cukrovka

Diskuze

V diskuzi DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuju moc za recepty .Ja mam i zvyseny cholesterol,tak se ptam jestli ta strava ,a vhodne potraviny plati take nebo je to jinak. Dekuju za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta po operaci žlučníku

Tabulky ovoce s vysokým GI

Vhodně zvolená dieta je nutná jak v akutních stavech, tak u léčby chronických onemocnění. Veškeré ovoce (vyjma citronů) je potřeba započítat do denního příjmu sacharidů.

MÉNĚ VHODNÉ OVOCE

Mezi méně vhodné ovoce patří: banány, hroznové víno, ryngle, švestky, hrušky, cukrový meloun.

NEVHODNÉ OVOCE

Zcela nevhodné jsou: datle, fíky, kandované ovoce, sušené ovoce, sladké kompoty, džemy, marmelády.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CIRHÓZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

Manžel přijde domů z nemocnice, kde má dietu č.4 , a já neznám přesné a vhodné recepty, co mu a jak správně uvařit, prosím, sdělte mně, kde to nadu, resp, kdo mně poradí, jak vařit, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta číslo 4 se soustředí na omezení tuků. Je určena všem pacientům s onemocněním jater. Máme zde několik článků, které vysvětlují jak sestavit jídelníček i jak si poradit s recepty na přípravu dietních jídel. Zde je jejich seznam:
1. www.ceskenemoci.cz/j…
2. www.ceskenemoci.cz/j…
3. www.ceskenemoci.cz/j…
4. www.ceskenemoci.cz/j…
5. www.ceskenemoci.cz/d…
6. www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi DĚLÁ MI DOBŘE SLINIVKÁŘOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sládková.

Dělá mi dobře rostlinná strava na slinivkar cz. Má tam i masové recepty, ale jím je jenom když na mě přijde masová chuť. Myslíte, že maso zatěžuje trávením slinivku hodně? Děkuji Sládková (po akutním zánětu, 2 měsíce)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den,

táta akutní zánět slinivky prodělal a vím, že relativně dlouhou dobu musel "konzumovat" jen vařené maso (ve vodě), pokud možno drůbeží nebo králičí.

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Pomelo a cukrovka

Pomelo je ovoce vhodné pro diabetiky, neboť přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi, a to dvěma způsoby. Zaprvé pomáhá snížit sekreci inzulinu, což tlumí chuť k jídlu. A zadruhé při slané chuti sníží spotřebu sacharidů, což rovněž snižuje tvorbu cukru v krvi. Podobně toto ovoce pomáhá obézním lidem při redukci váhy. Pomelo také redukuje hladinu cholesterolu, což snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a poruch souvisejících se srdcem. Vitamin C obsažený v pomelu navíc podporuje imunitní systém a draslík pomáhá pravidelně odvádět moč z organismu.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Recepty

Recepty pro diabetiky jsou poskládány tak, aby byly chutné a obsahovaly všechny důležité hodnoty.

Ukázka menu – 1 800 kcal

Snídaně: 370 kcal, 40 g sacharidů

  • 200 ml mléka do kávy či čaje, 10 g rostlinného másla, 60 g pečiva, 50 g bílkovinných potravin – nízkotučný sýr, tvaroh, maso, libová uzenina, 100 g zeleniny

Přesnídávka: 120 kcal, 20 g sacharidů

  • 100 g ovoce, 20 g pečiva

Oběd: 550 kcal, 20 g sacharidů

  • 20 g rostlinného tuku, 10 g mouky, 150 g zeleniny, 100 g masa, 150 g brambor (cca 3 středně velké brambory) a jedna z uvedených možností:

170 g bramborové kaše = 1 a ½ polévkové lžíce nebo 70 g bramborového knedlíku = 2 plátky nebo 70 g houskového knedlíku = 2 a ½ plátku nebo 130 g vařených těstovin = 1 a ½ polévkové lžíce nebo 90 g dušené rýže = 4 polévkové lžíce nebo 200 g vařených luštěnin = 10 polévkových lžic nebo 70 g pečiva

Svačina: 180 kcal, 25 g sacharidů

  • 200 ml mléka, 30 g pečiva

Večeře: 480 kcal, 45 g sacharidů

  • 15 g rostlinného tuku, 150 g zeleniny, 100 g masa, 150 g brambor nebo přílohy z oběda

2. večeře: 100 kcal, 20 g sacharidů

  • 150 g ovoce

Zdroj: Cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP