Hroznový cukr neboli glukóza se nachází v rostlinách jakožto jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Zároveň je ale také přítomna v krvi živočichů, a to v podobě D-glukózy. Zde funguje jako zásobárna energie pro všechny tělesné tkáně. Výrazně je cukr využíván pro mozek a červené krvinky. V těle se nacházejí orgány, které se bez příjmu cukru neobejdou, proto má výrazný vliv na naše zdraví. Je dobré tělu dodávat potřebné živiny a mít hladinu cukru pod kontrolou. Je-li tělo dlouhodobě ve stresu, nebo když hladoví, začne vytvářet glykogen samo i za cenu oslabení organismu. V takovém případě se doporučuje tělu dodávat cukry a zdraví prospěšné látky. Hroznový cukr dodá tělu energii (kalorie), ale nepodporuje tloustnutí.
Účinky hroznového cukru:
posiluje imunitní systém;
je rychlým zdrojem energie;
zklidňuje nervový systém;
podporuje výživu krevních destiček;
podporuje pozornost a paměť;
dodává živiny svalové hmotě;
podporuje budování svalstva;
urychluje metabolismus;
podporuje trávení;
zvyšuje chuť k jídlu.
Hroznový cukr je možno koupit v lékárnách jako:
Cukr třtinový Very Dark - je bohatý na minerály a další přírodní látky, má bohaté aroma a chuť díky vysokému obsahu melasy, je vhodný zejména k přípravě mnohých nápojů, slazení kávy, cereálií, jogurtu, čerstvého ovoce a na pečení koláčů a moučníků.
Glukopur hroznový cukr - doporučuje se na celkové posílení organismu, podává se jako nápoj ve vodě, mléku, kakau, citronové šťávě a podobně.
Intact hroznový cukr s vitamínem C - oblíbený vitamínový přípravek pro dodání energie a vitamínu C. Vybrat si můžete z příchutí jahoda, ananas, citron, černý rybíz a řady dalších.
Hroznový cukr mohou užívat sportovci, lidé s fyzicky namáhavým zaměstnáním a ti, kdo potřebují doplnit energii. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.
Nutriční hodnota - hroznový cukr (100 g):
kJ - 1 579,2
kcal - 376
sacharidy - 78 g
tuk - 0,2 g
vláknina - 1 g
vápník - 17 mg
draslík - 201 mg
Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie, i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem je třeba "zacházet" opatrně, abyste na něj nenavykli svůj glykemický index. Díky konzumaci hroznového cukru posílíte imunitu, výdrž, svalovou hmotu a podpoříte fungování mozku.
V naší poradně s názvem CUKR PO INTENZÍVNÍM SPORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Jsem diabetik 1. stupně už 11 let, a ted se mi nejak nedaří držet cukr při sportu.
V 17.00 cukr 5,2, opravdu jeden plátek toustového chleba (25 g) a cca 10 g gervais, od 17.30 do 18.30 polozávodní čtyřhra v bembajsu a v 19.00 cukr 17,9 !!!!
To nemohl být cukr z jídla, ale údajně játra začly produkovat cukr z svalů a tuků. Stalo se mi to víckrát, je k tomu nějaká rada? Najíst se před bembajsem a píchnout inzulín? Dík za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Váš problém se nazývá hyperglykemie s ketonurií (preexercice high glukose with ketones) a je u diabetiků 1. stupně běžný. Jde o akutní deficit inzulinu, kdy glykemie vystoupá nad 16 mmol/l. V tomto stavu byste již neměl cvičit/hrát a měl byste v klidu vyčkat kompenzace další dávkou inzulinu. Inzulín neaplikujte před cvičením. Taktéž byste měl s tímto problémem seznámit svého diabetologa. S ním pak můžete přesně naplánovat stravu a dávkování inzulínu ve dnech sportu a ve dnech volna.
Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné se vyvarovat tučných druhu masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora). Tuk dávejte při přípravě až do hotových pokrmů, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé, vhodné je tedy jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění používejte pečivo bílé, rohlíky, veky, chléb bílý, vánočka, piškoty, suchary. U této diety je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda, a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích kůrek a spálených částí.
Dieta s omezením tuků (dieta č. 4):Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, pouze má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.
Ve svém příspěvku TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.
Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regen
Ve svém příspěvku DLUHODOBI CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.
dalši podvod na narodu vypočty a šilencovy počty prumneri sou vedecke deri v patrani jakim koli -prumner u dvou lidi jeden zežere dva kuřata druhy nic v prumneru snedli každy jedno kuře tosou vaše prumneri nesmysli na ojebani lidi vymysli pil sem vlete počas horkich dni 12 piv dene dluhodobej cukr byl vinikajici pivo je sami cukr co odpovite volove že sem alkoholik -telo si žada človjek si da,v zimne vipiju 2 piva tidne v prumneru dluhodoby cukr je špatny co blboni vysvietlit co se deje do prdele strava stejna z stejny vyvařovny,tak vypadaj vaše vypočty v realite,dotas proč do mne doktor diabetyk cpe inzulin 4xdene 3x richlej 1x pomalej při tom ma ze špitalu napsano že jsem rezistentni na inzulin naco ho mam pichat aby si zničil jatra a ledvyny aby namne doktoži vyc vydelali na procentech co berete za předepsany leki a vyrabieli zemne vyc nemocneho pacianta,babyčka mnela cukrovku bes lečby izulinem mimo špital žila s cukrovkou 40 let tata pichal inzulin 2x dene pak 4x dene dožil se chdak 25let od zišteni cukrovki co nato žeknou vědatoži potvori.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.
Pepo, možná jsi jen provokatér, nebo o tomto problému nevíš vůbec nic, jsi zkrátka "samorost".....Lohni pivo dokud máš obě nohy, podle psaní máš našlápnuto "správným"směrem.....
Pokud máte prehypertenzi a jinak jste zdraví, s největší pravděpodobností nebudete muset brát léky na vysoký krevní tlak. Ale jestli máte prehypertenzi a diabetes, nebo onemocnění ledvin či srdce, lékař vám může předepsat léky na snížení krevního tlaku.
Léčba 1. etapy vysokého krevního tlaku (140/90 až 159/99)
1. fázi nebo etapu vysokého krevního talku máte tehdy, když máte systolický tlak v rozmezí 140-159, nebo diastolický tlak v rozmezí 90-99. Zda se obě čísla nacházejí v tomto rozsahu, tak je jisté, že máte 1. fázi vysokého krevního talku. Jako první změnu, kterou můžete udělat, je ta, že přijmete zdravý životní styl, který sníží riziko dalšího zhoršování. S největší pravděpodobností vám budou předepisovány tyto léky na vysoký krevní tlak:
Diuretika (močopudné léky)
Jako první a nejčastější možnost vám může lékař předepsat diuretika, což jsou tak zvané vodní pilulky. Diuretika odvádějí přebytečnou vodu a sodík z těla ven, což snižuje krevní tlak. Také vám lékař může stanovit dietu, popřípadě kompletní změnu životního stylu, čímž také může snížit zvýšený krevní tlak. K dispozici jsou 3 druhy diuretik, mezi první volbu patří thiazidová diuretika, která mají méně nežádoucích účinků, nežli zbylé typy diuretik. Thiazidová diuretika, nebo také nazývána jako saluretika mají silnou ochranu před vznikem mrtvice a srdečního selhání, které může způsobit vysoký krevní tlak.
Další léky na vysoký krevní tlak
Diuretika nejsou jediné léky, které mohou být použity na vysoký krevní tlak. Lékař vám může předepsat i další jinou léčbu nebo jiné léky, ale jen za určitých okolností.
Angiotensin-konvertující enzym (ACE) inhibitory, které umožňují rozšíření cév, což pak vede k zabránění vniku angiotensinového hormonu do krve. Mezi často předepisované ACE inhibitory patří kaptopril (Capoten), lisinoprel (Prinivil, Zestril) a ramipril (Altace).
Angiotensin II receptor blokátorů (ARB), umožňuje krevním cestám odpočinek, když pozastavuje účinky angiotensinu. Často jsou předepisovány tyto léky, losartanem (Cozaar), olmesartan (Benicar).
Beta blokátory, pracují tak, že blokují určité nervy a hormonální signály do srdce a cév, a tím snižují krevní tlak. Předepsané beta blokátory jsou metoprolol (Lopressor, Toprol XL), nadrol (Corgard) a penbutolol (Levatol).
Blokátory kalciových kanálků zabraňují přístupu vápníku do srdce a svalových krvinek, což způsobuje odpočinek buněk a má za následek také snížení krevního tlaku. Mezi čast
Ve svém příspěvku CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šroubková.
braly jsem těžké prážky na srdce- amiadaron, eliquis, betalog 50, omeprazpoeum na vředy.Má cukrovka 2 je toxického původu a nežádoucích učinků kombinac e užívaných léků, kromě diabetu vyvolaly léky na žaludeční vředy také arythmii, kterou jsem neměla.Přes stovky odběrů nikdy nikdo diabetes nediagnostikoval.z ničedho nixc se objevily půchýře na bércích vředy, rudá kůže. a chkrovku mi našli z iniciativy kožní lékařky.Cukr jsem měla 10, maximum 12.(tlustá jsem od narození i většina rodiny z matčiny strany, v mládí jsem vážila až 164kg, byla jsem bez potítží.nyní se držím na 1oo-103 kg)dostala jsem stadamed 500 gliclacid 30 2krát denně a dietu.Cukr mi vzrostl ze záhadných důvodů na 20+ po 14jednotkách 3x ve dne a 4 v noci cukr neklesá-ráno po jídle 18,3 ostatní hodnoty 19,3 -19,6.jím pár gramů, přikrmy žádné sladké žádne ,nesladím, jsem ortodoxní abstinent celý život.maso málo, uzeniny max.50gr,vyjímečně a stav se nelepšé. prosím pomozte mi.diabetoložka mi předepsala pár greamů jidl DENNĚ, JSEM SLABÁ JAKO MOUCHA.POSLOUVHÁM A CUKR NEKLESÁ. TEL 721994641.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vysoký krevní tlak je často provázen dalšími zdravotními problémy. Jestli je váš zdravotní stav vážný a zároveň máte vysoký krevní tlak, tak nejspíš léčba, kterou budete potřebovat, může být agresivní.
Mezi vážný zdravotní stav patří:
selhání srdce,
infarkt,
vysoké riziko ischemických srdečních chorob,
zvětšení či zahuštění levé srdeční komory (hypertrofie levé komory),
cukrovka,
chronické onemocnění ledvin,
mrtvice.
Vysoký krevní tlak sám o sobě zvyšuje riziko, že se v budoucnu nevyhnete jedné z těchto nemocí. Jestliže máte více těchto nemocí a vysoký krevní tlak k tomu, může se stát, že vaše vyhlídky budou ohroženy, protože mohou začít narůstat různé zdravotní komplikace. Agresivní přístup léčby může snížit riziko těchto komplikací. Lékař vám může doporučit konkrétní léky na vysoký krevní tlak, ale musí brát ohled na tyto nemoci. Například, pokud máte bolesti na hrudi (anginu pectoris), může vám lékař doporučit beta blokátor, který snižuje krevní tlak a tím preventivně předchází bolesti, snižuje tepovou frekvenci srdečního svalu a zároveň snižuje rizika úmrtí. Jestli máte cukrovku a vysoký krevní tlak, tak je nejvhodnější užívat diuretika a inhibitory ACE, které takto společně snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Ale jestli máte cukrovku, vysoký krevní tlak a k tomu ještě onemocnění ledvin, tak bude nezbytně nutné přidat ještě další léky, jako je angiotensin II receptor blokátorů (ARB).
V naší poradně s názvem DIETA PRO EPILEPTIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARKA.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli tuto dietu může nastavit lékař.Má dcera se už léčí 2 roky,paní doktorka si neví rady.Neustále jí mění prášky a je to pořád stejné.Vím,že tato nemoc má velkou spojitost z hlavou,ale jí bolí hlava neustále a nejvíc rano než vstane,jsou to takové migrénozní stavy,které někdy vyústi v epileptický záchvat.Dceři je 24 let.Potřebovala bych pomoci.Děkuji Jarka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jarko, tuková dieta je ve svém principu jednoduchá a není třeba, aby ji nějak zvláštně nastavil lékař. Ošetřující lékař by ale měl vědět, že se něco takového chystáte se svou dcerou podstoupit. V případě epilepsie je tuková dieta komplementrární terapií, tedy doplňkem konzervativní léčby. Tuková dieta sama o sobě epilepsii nevyléčí, ale může ukázat na souvislosti s dosavadním nevhodným stravováním. Prosím, mějte tyto skutečnosti na paměti, abyste mohly korigovat svá očekávání, které do tukové diety vkládáte.
To, že člověk držící mléčnou dietu zhubne, je jisté. Kolik kilogramů to ale bude, záleží na různých faktorech. Kromě fyzických dispozic jedince ovlivní úbytek váhy i doba držení diety. Pokud si někdo zvolí držet osmidenní mléčnou dietu, úbytek váhy bývá zhruba 4 kilogramy. Pokud si někdo vybere klasickou třináctidenní dietu, tak je redukce váhy asi 8 kilogramů. U nejdelší varianty (šestnáctidenní) bývá úbytek kolem 10 kilogramů.
U této diety je opravdu velmi důležité respektovat daný jídelníček, aby se výsledek dostavil a další již uvedené zásady: pitný režim, pravidelnost, intervaly stravování, vyhýbání se soli, alkoholu a pokud možno i kávě.
Každý, kdo se s touto dietou rozhodne začít, by se měl nejprve seznámit nejen s jejím jídelníčkem, ale třeba i s názory lidí, kteří už danou dietu vyzkoušeli. Vždy se doporučuje danou dietu konzultovat s lékařem. Je třeba si také uvědomit, že tato dieta byla původně určená pro nemocné, kteří byli upoutáni na lůžko, a proto se u nich nepředpokládal velký výdej energie. Pokud tedy mléčnou dietu drží člověk, který je zdravý, chodí do práce, občas cvičí atd., tak příjem živin pro něj rozhodně nebude dostatečný. Tělo sice bude mít dostatek vápníku (to způsobuje vysoké zastoupení mléčných výrobků v jídelníčku), ale budou mu chybět jiné živiny, například sacharidy. Nejen příjem živin je nízký, porce jsou velmi malé, a proto se často stává, že člověk opravdu hladový, alespoň v prvních dnech diety, které bývají nejhorší (první den je na jídelníčku pouze mléko).
Malé porce spojené s nízkým příjmem živin a vyšším (běžným) výdejem energie mohou způsobovat nepříjemné pocity slabosti a malátnosti. V takovém okamžiku to je vždy na rozhodnutí člověka, jestli bude v dietě pokračovat, nebo ji ukončí. Nikdo by neměl své možnosti přeceňovat, protože by si tím mohl způsobit závažné zdravotní problémy.
Mléčnou dietu si obvykle vybírají lidé, kteří chtějí rychle a výrazně zhubnout za krátkou dobu. Tito lidé by si měli uvědomit, že je to velmi náročný způsob hubnutí, který zatěžuje organismus a který není pro každého. Jinak je tato dieta vhodná a i určená pro osoby upoutané na lůžko. I příjem živin tomu odpovídá, a proto je tato dieta absolutně nevhodná pro aktivní sportovce a lidi vykonávající těžkou fyzickou práci. Tato dieta by se také měla držet maximálně jednou ročně.
Tato mléčná dieta je tedy vhodná pro ty, kteří chtějí do 14 dní zhubnout zhruba 10 kilogramů. Výhodou této diety je i to, že se nemusíte zamýšlet nad tím, co budete jíst, jídelníček je přesně daný. Pro některé jedince může být výhodou i to, že jídelníček obsahuje vysoké množství mléčných produktů, které obsahují vápník a bílkoviny. Pokud má někdo těchto živin nedostatek, během této diety se jejich příjem vylepší. Naopak klesne příjem potravin s obsahem vitamínů, minerálů a tuků.
Mnoho vedlejších účinků při zahájení ketogenní diety lze omezit. Pomoci může zmírnění diety a užívání minerálních doplňků.
Ačkoli je tuková dieta obvykle bezpečná pro většinu zdravých lidí, mohou se objevit některé počáteční vedlejší účinky, zatímco se vaše tělo přizpůsobuje.
Existuje několik neoficiálních důkazů o těchto účincích, které se často označují jako keto chřipka. Na základě zpráv od uživatelů je to obvykle za několik dní.
Mezi hlášené příznaky keto chřipky patří průjem, zácpa a zvracení. Mezi další méně časté příznaky patří:
málo energie a otupělost duševní funkce;
zvýšený hlad;
problémy se spánkem;
nevolnost;
zažívací potíže;
snížený výkon při cvičení.
Abyste to minimalizovali, můžete prvních pár týdnů vyzkoušet běžnou dietu s nízkým obsahem sacharidů. To může naučit vaše tělo spalovat více tuku, než úplně vyloučíte sacharidy.
Tuková dieta může také změnit vodní a minerální rovnováhu vašeho těla, takže přidání soli do jídla nebo užívání minerálních doplňků může pomoci. Poraďte se se svým lékařem o svých nutričních potřebách.
Alespoň na začátku je důležité jíst, dokud nebudete sytí a vyhnout se přílišnému omezení kalorií. Obvykle ketogenní dieta způsobuje hubnutí bez záměrného omezení kalorií.
Má tuková dieta nějaká rizika?
Keto dieta má některé vedlejší účinky, o kterých byste se měli poradit se svým lékařem, pokud plánujete zůstat na dietě dlouhodobě. I když má keto dieta své výhody, dlouhodobé setrvání na ní může mít některé negativní účinky, včetně těchto rizik:
nízký obsah bílkovin v krvi;
extra tuk v játrech;
ledvinové kameny;
nedostatek mikroživin.
Typ léku nazývaný inhibitor sodno-glukózového kotransportéru 2 (SGLT2) pro diabetes typu 2 může zvýšit riziko diabetické ketoacidózy, nebezpečného stavu, který zvyšuje kyselost krve. Každý, kdo užívá tento lék, by se měl vyhnout keto dietě.
Provádí se další výzkum, aby se zjistila bezpečnost tukové z dlouhodobého hlediska. Vždy informujte svého lékaře o svém stravovacím plánu, aby se tím řídil při výběru postupu léčby.
Ve svém příspěvku JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.
To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.
Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira
Tuková ketogenní dieta se začala užívat již ve dvacátých letech minulého století na léčbu epilepsie. Většina pacientů ketogenní - tukovou dietu dobře a dlouhodobě snáší a její účinnost a bezpečnost byla lékaři prokázána v mnoha klinických studiích. U většiny epileptiků dokáže tato ketogenní dieta snížit výskyt záchvatů až o polovinu. U necelé třetiny epileptiků klesly frekvence záchvatů až o 90 procent i více. Základní princip ketogenní tukové diety je, že se ze stravy zcela vyloučí sacharidy. To znamená, že při tukové ketogenní dietě se přijímaná strava ochudí o velké množství energie a tím může být tato dieta prospěšná při hubnutí. Odstraněním sacharidů ze stravy se ovšem významně zúží výživová rozmanitost, na kterou je naše tělo několik tisíc generací připravováno. Z tohoto hlediska je tuková dieta zdraví škodlivá. Významně zde totiž hrozí deficit vitamínů řady B. Dále také mnohých minerálů, které se do těla dostávají s obilnými potravinami, například zinek. Před započetím pravé a dlouhodobé tukové diety je třeba nechat se vyšetřit u lékaře a vyloučit její možné nežádoucí přínosy. Pokud se s lékařem neporadíte, tak pak by se tuková ketogenní dieta měla držet nejdéle jeden měsíc. Po jejím ukončení je třeba tělo znovu dva týdny přivykat na sacharidy, jejich postupným a hlavně pomalým začleňováním do stravy, jinak hrozí velmi rychlý jojo efekt!
Ve svém příspěvku JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
Nic si nesladím, čaj i kávu piju bez cukru, během dne jemně perlivou neochucenou vodu, občas víno nebo pivo. Nejím ovoce, ovocné ani sladké jogurty, nemlsám, nepiju sladké limonády. Přesto mám po nedávném odběru krve zvýšenou hladinu cukru. :-(
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobry den
Byla jsem na krvi
A zjistili mi ze mam vysi cukr tak mam prijit
Znovu a ze pry mi udelaji znova krev
na dlouhodoby cukr
Chci se zepta
Co bych mela pit a bych
to melav normalu
Dekuji za radu
Mléčná dieta není vhodná pro každého jedince. Neměl by s ní začínat někdo, kdo ještě dietu nedržel, protože je velmi náročná psychicky, ale i fyzicky. Tato dieta rozhodně také není vhodná pro ty jedince, kteří trpí alergií na laktózu a mléčné bílkoviny.
Doba držení této diety je omezená, jedinec ji nemůže držet dlouhodobě. Doporučuje se maximálně 13 dní, a proto všechny jídelníčky k této dietě s touto dobou také počítají. Tato dieta je tedy určená hlavně k nastartování metabolismu a pomáhá jedinci naučit se pravidelně stravovat. Pokud někdo tuto dietu bude plně držet po celou dobu a pak se opět vrátí k nepravidelnému stravování a k nevhodným potravinám, tak dieta byla v podstatě zbytečná.
Během této diety člověk přijímá ve vysoké míře potraviny obsahující mléko a naopak jiné potraviny z jídelníčku zcela v době mléčné diety vymizely. Pokud si člověk vybírá v mléčných výrobcích, měl by zvolit ten, který obsahuje více tuku, protože nízkotučné produkty neobsahují skoro žádné živiny. Důležité je také dodržovat pravidelný pitný režim. Denně by se měly vypít minimálně dva litry tekutin, samozřejmě neslazených. Tato dieta je těžká i pro lidi, kteří každý den pijí několik šálků kávy. Kávu je totiž také potřeba omezit. Pít se může jen jednou a to v den, kdy je na jídelníčku i mléko. Omezit se musí i používání soli. Doporučenou zeleninu může jedinec konzumovat jak syrovou, tak i vařenou. Jak mu je to příjemnější. K dochucení je možné použít stévii, nebo nějaké bylinky. Jedinec by se měl při této dietě zcela vyhýbat smaženým a pečeným jídlům.
V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.
může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: http://www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH https://www.ceskenemoci.cz/…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.
Strava obsahuje tři základní skupiny živin: sacharidy, bílkoviny a tuky. Sacharidy jsou v naší obvyklé stravě hlavním zdrojem energie, tvoří kolem 50 % (často i více) našeho energetického příjmu. Problém je, že zvyšují hladinu krevního cukru (glykemii) a ke svému zpracování vyžadují inzulin. A to je u člověka s cukrovkou problém. Proto je nutné příjem sacharidů snížit.
Bílkoviny také mírně zvyšují hladinu krevního cukru, ale mnohem méně než sacharidy. Jejich potřeba je v těhotenství zvýšená (pro správný růst plodu), a proto se v jejich konzumaci nijak neomezujte. Tuky nezvyšují glykemii, naopak zpomalují trávení sacharidů, proto mají příznivý dopad na výsledný glykemický index jídla. Je však třeba volit kvalitní zdroje tuků.
Ve stravě se rozlišují dvě skupiny sacharidů – jednoduché a složité. Jednoduché sacharidy (neboli cukry), z nichž nejvíce zastoupená je glukóza, mají sladkou chuť, rychle se vstřebávají, výrazně zvyšují glykemii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Přirozeně jsou obsaženy v ovoci a mléku, problémové jsou však zejména ty, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných výrobků – ve formě přidaného cukru. Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Jeho vstřebávání zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny. Pro člověka s cukrovkou jsou nejbezpečnějšími zdroji sacharidů takové druhy potravin, které obsahují hodně vlákniny a málo cukrů či škrobů. Na prvním místě je to nesladká zelenina. Příjem ostatních potravin s obsahem sacharidů je třeba hlídat, některé je nutné zcela vyloučit (sladkosti, sladké nápoje).
Základem diety je tedy úprava příjmu sacharidů. Tato dieta vyžaduje následující opatření...
Nesladit, tedy vyloučit jednoduché cukry, jako jsou bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr, sirupy (javorový a další), obilné sladěnky a podobně. Jednoduché cukry se vstřebávají ze střeva velmi rychle a při cukrovce mohou výrazně zvýšit glykemii – mají takzvaný vysoký glykemický index. Je nutné také výrazně omezit, nejlépe vyřadit, konzumaci všech potravin, které jednoduché cukry obsahují. Kromě sladkostí, sušenek, sladkého pečiva, sladkých jídel a slazených nápojů (limonády, džusy) jsou tak pro vysoký obsah jednoduchých cukrů rovněž nevhodné snídaňové cereálie, müsli tyčinky, kompotované a kandované ovoce, zavařeniny, marmelády (včetně „dia“), povidla, kečup, doslazený rajský protlak, sterilované a&
V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.
Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.
Ve svém příspěvku DLUHODOBI CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.
dalši podvod na narodu vypočty a šilencovy počty prumneri sou vedecke deri v patrani jakim koli -prumner u dvou lidi jeden zežere dva kuřata druhy nic v prumneru snedli každy jedno kuře tosou vaše prumneri nesmysli na ojebani lidi vymysli pil sem vlete počas horkich dni 12 piv dene dluhodobej cukr byl vinikajici pivo je sami cukr co odpovite volove že sem alkoholik -telo si žada človjek si da,v zimne vipiju 2 piva tidne v prumneru dluhodoby cukr je špatny co blboni vysvietlit co se deje do prdele strava stejna z stejny vyvařovny,tak vypadaj vaše vypočty v realite,dotas proč do mne doktor diabetyk cpe inzulin 4xdene 3x richlej 1x pomalej při tom ma ze špitalu napsano že jsem rezistentni na inzulin naco ho mam pichat aby si zničil jatra a ledvyny aby namne doktoži vyc vydelali na procentech co berete za předepsany leki a vyrabieli zemne vyc nemocneho pacianta,babyčka mnela cukrovku bes lečby izulinem mimo špital žila s cukrovkou 40 let tata pichal inzulin 2x dene pak 4x dene dožil se chdak 25let od zišteni cukrovki co nato žeknou vědatoži potvori.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hert Brant.
Inzulin je jen byznys bílých pláštů..Jejich jedovaté léky ti zničí metabolismus,játra a ucpou cévy..Jsem tři roky diabetik a neberu už půl roku ani metformin ani inzulin,prostě nic..Stačí dieta a funguje mi tělo do 10 mmol.. 10 mmol je u starých lidí běžné!!!Chce to dietu a vykašlat se na bílé pláště a často si měřit z prstu cukr a použít svůj mozek..Informací je všude o cukrovce dost!!! Na ty jejich byznysové jimi vnucované léky je času dost nad hrobem Jsou to jen s.r.o. a generují zisk na lidech a lžou.Nakonec jako každý kapitalistický zmetek..Čau..
Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.
Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.
Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.
Potraviny, které jíst můžete:
libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
vařená či dušená šunka, dietní párky
tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.
Dobrý den dekuji za odpoved ,chtel bych jen dodat ze jsem.mnel cukr v normě dokud jsem nebral warfarin a to dobrejch deset let a warfarin beru asi tri mesice a za tuto dobu mam cukr někdy i 10 i tak vam.moc dekuji s pozdravem Neubauer Otakar
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takhle to vypadá, že si myslíte, že Warfarin způsobil zvýšení vašeho krevního cukru. Ale Warfarin nijak neovlivňuje hospodaření s glukózou. Krevní cukr závisí na funkci slinivky břišní a na míře přijímaného množství glukózy ve stravě. Když nebudete jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, tak nebudete mít vysoký cukr v krvi.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.
dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.
Virová hepatitida je zánět způsobený různými viry v játrech. Rozlišuje se virový zánět jater typu A až G, ale nejčastějšími typy jsou hepatitidy A, B a C. Jejich výskyt je celosvětově velice vysoký.
Virová hepatitida A je nejméně závažným typem zánětu jater, jelikož probíhá pouze akutně a téměř vždy se spontánně vyléčí. Přenáší se špinavýma rukama, kontaminovanou potravou a vodou. V rámci léčby je potřeba dodržovat dietu, vyvarovat se alkoholu a tělesné aktivitě.
Virová hepatitida B je závažnějším onemocněním, které může probíhat akutně i chronicky. Přenáší se krví, pohlavním stykem, slinami a kontaminovanými jehlami. Proto jsou zvláště ohroženou skupinou narkomani. Virová hepatitida typu B často vzniká přechodem z neléčené akutní formy a její nebezpečí tkví v tom, že přechází v jaterní cirhózu, na jejímž základě často vzniká zhoubný nádor jater.
Virová hepatitida C se přenáší krví, pohlavním stykem a přenosem z matky na plod. Může probíhat v akutní, bezpříznakové formě, ale udává se, že až 85 % případů je ve formě chronické. Často přechází v jaterní cirhózu a karcinom jater.
Mezi časté příznaky patří stále narůstající únavnost, tlak v pravém podžebří, bolesti kloubů a svalů, chřipkové příznaky. Není ale vzácností, že onemocnění probíhá bezpříznakově. Často nebývá vyjádřena ani žloutenka, tedy žluté zbarvení kůže a očních bělim. Proto pacienti často navštíví lékaře s potížemi, které jsou již důsledkem vazivové přestavby jater, tedy cirhózy, která byla způsobena chronickou bezpříznakovou infekcí hepatitidou B nebo C. Pacienti s chronickou hepatitidou jsou tedy vystaveni několikanásobně vyššímu riziku rozvoje jaterní cirhózy, často až řadu let od prvotní nákazy virem hepatitidy. Na poli cirhózy se poté ještě navíc často rozvíjí zhoubný nádor jater, talzvaný hepatocelulární karcinom. Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda nemocný trpí infekcí hepatitidou B nebo C, je pak přímé zjištění viru v krvi.
Jak poznat onemocnění jater u dětí. U dětí je situace komplikovanější, zvláště u malých dětí se nemusí onemocnění klinicky významně projevit a nemusí dojít ani k zežloutnutí. Dítě trpí nechutenstvím, může ho pobolívat bříško, někdy se objeví zvýšená teplota. Příznaky infekčního zánětu jater jsou ale lehké, takže rodiče stav zvládnou doma sami, aniž by onemocnění bylo diagnostikováno, respektive se o něm začne zpětně uvažovat, až když se nakazí spolužáci nebo rodina. K popsaným
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.
Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.
Vysoký krevní tlak je nad 140/90 mm Hg. Krevní tlak je tlak, který vyvíjí proudící krev na stěnu tepen v oběhovém ústrojí. Problematika vysokého krevního tlaku spočívá především v častosti jeho výskytu. Udává se, že v České republice trpí vysokým krevním tlakem až 1 milion lidí. Hodnota krevního tlaku během dne přirozeně kolísá, avšak bylo stanoveno, že ideální hodnota krevního tlaku, měřeného v klidu, je 120/80 torr. O vysokém krevním tlaku mluvíme tehdy, pokud krevní tlak překročí hranici 140/90 torr.
Projevy vysokého krevního tlaku
Řada lidí neví, že trpí vysokým krevním tlakem, jelikož se tento nikterak neprojevuje. V takovém případě se na něj přijde náhodně při preventivní prohlídce. Pokud se příznaky objeví, může se jednat o bolest hlavy, neklid, únavu, závratě nebo pocit tlaku na spáncích. Rovněž si pacienti mohou stěžovat na bušení srdce, krvácení z nosu, podrážděnost či změny nálad. Většinou se však tyto příznaky vyskytují při náhlém vzestupu krevního tlaku. U většiny lidí dochází k pozvolnému zvyšování tlaku, a proto tyto příznaky často nemají.
Komplikace vysokého krevního tlaku
Vysoký krevní tlak je nutno léčit zejména z důvodu možného vzniku široké škály komplikací. Následky totiž mohou být velmi závažné, až život ohrožující. Obecně lze říci, že čím je krevní tlak vyšší, tím má těžší následky. V důsledku neléčeného vysokého krevního tlaku může dojít k rozvoji infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě, zúžení ledvinných cév, vedoucí k poškození ledvin, či k ischemické chorobě dolních končetin. Vysoký krevní tlak rovněž může narušit menší cévy a může tak způsobit krvácení z nosu, prasknutí cév oka či ledvin a v neposlední řadě i prasknutí cév mozku, které opět vede k rozvoji cévní mozkové příhody. V neposlední řadě vede neléčený vysoký krevní tlak k selhání srdce.
Příčiny vysokého krevního tlaku
Vysoký krevní tlak rozdělujeme podle příčin na primární a sekundární. U primárního vysokého krevního tlaku nejsou známé faktory, které se podílejí na vzniku onemocnění. Avšak předpokládá se účast nezdravého životního stylu s nadměrnou konzumací tučného jídla, kouření, konzumací alkoholu a nedostatku pohybu. Sekundární vysoký krevní tlak vzniká na podkladě jiných již probíhajících onemocnění, jako je onemocnění ledvin, nadledvin, hormonální poruchy, cukrovka, onemocnění srdce a další.