Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA OPERACE APENDIXU

OBSAH

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Finda ing..

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Problémy spojené se zánětem slepého střeva

Apendicitida nastává, když je slepé střevo zablokováno a infikováno v důsledku invaze střevních bakterií. Příčin zánětu slepého střeva může být několik:

  • Adheze střev;
  • Otok lymfatické tkáně slepého střeva v důsledku virové infekce;
  • Cizí těleso;
  • Fekalit (malá, tvrdá masa fekálií), která způsobuje ucpání, zánět a infekci.

Pokud se zánět slepého střeva neléčí, může způsobit prasknutí apendixu. Pokud apendix praskne, infikovaný obsah vyteče do dutiny břišní. To může způsobit mnohem závažnější problém známý jako peritonitida, což je zánět membrán lemujících břišní stěnu a orgány. Bez včasné léčby může být peritonitida život ohrožující.

Chirurgie je preferovanou léčbou apendicitidy. Odkládání operace (v naději, že se slepé střevo „usadí“) jen zvyšuje riziko prasknutí apendixu.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Chronický zánět slepého střeva

Chronický zánět slepého střeva je charakteristický dlouhodobými proměnlivými bolestmi břicha. Bolesti vyskytující se kolem pupku se pozvolna stěhují k pravému podbřišku. Místo největší bolesti se většinou nachází ve dvou třetinách spojnice pupku a výběžku pánevní kosti. Tento bod se označuje McBurneyův a je pojmenován podle amerického chirurga, který jej poprvé popsal. Doprovodnými příznaky bývají často pocity na zvracení, zvracení, teploty kolem 37,5 °C, zrychlený tep, zácpa, nadýmání, nechutenství a citlivost břicha na dotek. Ojediněle se může vyskytovat i menší průjem. Bolesti se většinou zvětšují při chůzi a jiných otřesech, při kýchnutí či zakašlání. Nemocný vyhledává úlevovou polohu, kterou je většinou leh na zádech s pokrčenými koleny. Pokud už je zánět v pokročilém stadiu a začíná dráždit i břišní stěnu, objevuje se bolestivé píchnutí při náhlém uvolnění prstů při předchozím stlačení. Kromě těchto typických syndromů může toto onemocnění probíhat v různých variacích, popřípadě napodobovat jiná břišní onemocnění. Proto je nutné při jakýchkoliv problémech v oblasti břišní dutiny navštívit lékaře! Apendicitis může být často zaměněn s ledvinovou kolikou, zánětem žlučníku či gynekologickým onemocněním.

Pacient je ve většině případů ihned hospitalizován na chirurgickém oddělení. Nesmí nic jíst ani pít a je mu podána infuze. Lékař dle stavu pacienta volí konzervativní, nebo operační postup.

Konzervativní přístup znamená pobyt na nemocničním lůžku, přísnou dietu a ledové obklady na břicho. Většinou jej lékaři navrhnou, pokud bolesti ustupují nebo je zánět nepatrný. Až v 50 % odezní zánět apendixu bez nutnosti chirurgického zákroku. Zánět se však po nějaké době může objevit znova.

Častěji se však volí léčba operativní, a to i v případě, že diagnóza není zcela jasná, ale zánět slepého střeva nelze vyloučit. Zanícený apendix je odstraněn buď jedním krátkým řezem, nebo laparoskopicky (pomocí malé kamery a tenkých nástrojů). Po laparoskopickém zákroku zůstanou na břiše většinou dvě nebo tři malé jizvy. O tom, jakým způsobem bude operace provedena, rozhodne chirurg v závislosti na akutnosti zánětu a celkovém stavu pacienta. Většinou se jedná o nenáročný chirurgický zákrok, nevyžadující velkou přípravu. Po operaci je pacient většinou ještě 1 den nalačno a pak je mu předepsána dieta s postupným přidáváním potravin do jídelníčku. Pokud je průběh zánětu vážnější, případně dojde až k prasknutí apendixu či poškození pobřišnice, měla by být indikována lázeňská léčba. Po chirurgickém zákroku se již toto onemocnění nikdy nemůže opakovat.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Diskuze

V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.

pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yoanna.

Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .

maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Poradna

V naší poradně s názvem KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Léčba zánětu slepého střeva

Jakmile budete v nemocnici, bude zmapována vaše teplota, puls, dechový vzorec a krevní tlak. Pokud má chirurg podezření, že vaše slepé střevo vykazuje známky toho, že by mohlo prasknout, budete co nejdříve převezeni na operační sál.

Pokud je diagnóza méně jasná, může být před rozhodnutím o operaci zapotřebí další vyšetření pomocí metod, jako je CT vyšetření nebo ultrazvuk a krevní testy.

Postup apendektomie

Dvě hlavní chirurgické techniky zahrnují otevřenou a laparoskopickou apendektomii. Patří mezi ně:

  • Otevřená apendektomie – řez je veden přes kůži, pod ní ležící tkáň a břišní stěnu za účelem přístupu k apendixu.
  • Laparoskopická apendektomie – zahrnuje provedení tří malých řezů v břiše, kterými se zavádějí konkrétní nástroje. Do břišní dutiny je jemně pumpován plyn, aby se oddělila břišní stěna od orgánů. To usnadňuje vyšetření slepého střeva a vnitřních orgánů.

Typ operace, kterou podstoupíte, bude záviset na tom, jak závažná je vaše apendicitida. Chirurg s vámi probere vaše možnosti. Pokud něco chcete vědět nebo vám není jasné, je důležité požádat svého lékaře nebo chirurga, aby vám to vysvětlil tak, abyste všemu rozuměli. Laparoskopická apendektomie může přejít v otevřenou operaci, pokud apendix během výkonu praskne.

Jakmile je slepé střevo zpřístupněno buď otevřenou nebo laparoskopickou operací, krevní cévy, které ho zásobují, jsou zasvorkovány a apendix je přeříznut a odstraněn. Při laparoskopické apendektomii se apendix vytáhne jedním ze tří malých řezů.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PRI PODRÁŽDĚNĚ SLINIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Slabenakova.

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice se používá jen jako dochucovadlo, takže se jí zkonzumuje jen malé množství. Malé množství skořice nemá na slinivku žádný vliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE DRŽÍ DIETA PO ZÁNĚTU TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Prosím, po léčbě zánětu tlustého střeva,jak dlouho se musí držet dieta? Díky za odpovědi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se drží dieta po zánětu tlustého střeva

Keratokonus operace

ICRS (intrastromální rohovkový segment) je protéza složená ze dvou polokruhových segmentů o průměru 5 mm různé tloušťky. Jsou vyrobeny z Perspex CQ akrylátu, což je materiál používaný již přes 50 let k výrobě umělých nitroočních čoček. Jsou nejmodernější a bezpečnou léčbou keratokonu. Zpočátku byly operace prováděny manuálně. Od roku 2009 se implantuje ICRS pomocí femtosekundového laseru. V první fázi operace vytvoří tunely pro rohovkové prstence automaticky femtosekundový laser, v druhé fázi operace vsune zkušený rohovkový chirurg do vytvořených tunelů rohovkové prstence. Tento zcela unikátní typ operace zvýšil komfort pacientů a zkrátil délku operace. Navíc je implantace ICRS za pomocí femtosekudového laseru bezkonkurenční, co se týče centrace rohovkových prstenců a hloubky implantace rohovkových prstenců. Tyto pak zásadně ovlivňují výsledek operace, to je kvantitu i kvalitu vidění.

Zdroj: Keratokonus

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Operace

U těžších refluxů a jejich komplikací je někdy nevyhnutelné operační řešení. Jedná se především o refluxy, které jsou i v noci a ohrožují tak nemocného vdechnutím žaludečního obsahu, dále refluxy, na něž nezabírá farmakologická léčba, a operace je rovněž určena pro mladé pacienty, kde je tím nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením. Zákrok se provádí laparoskopicky, takže není pro pacienta zatěžující. Má velmi dobré výsledky s minimálním výskytem komplikací.

Zdroj: Reflux jícnu

Komplikace operace slepého střeva

Každá operace s sebou nese určitý stupeň rizika. Jednou z nejčastějších komplikací po apendektomii je infekce. Přibližně u 20 procent lidí, kteří mají prasklé slepé střevo, se asi dva týdny po apendektomii vyvine absces (hnisavá koule) v břišní dutině. Tyto abscesy je nutné chirurgicky drénovat. Dalším běžným typem infekce po apendektomii je infekce rány.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Kdy je nutná operace

Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Laser a jsem bez brýlí!

Nejen u dospělých, ale čím dál častěji i u dětí je možné zlepšit zrak třeba laserem. Někteří lékaři se tomu nebrání, jiní upozorňují na to, že dětské oko se vyvíjí až do 20. roku života, a první operace v dětském věku tak nemusí být poslední. Laserem je zlepšován zrak tisícům dospělých Čechů. Lékaři jim základní oční vady odstraní během několika minut. Pacienti už večer mohou sledovat televizi nebo pracovat na počítači bez svých, dříve nezbytných, brýlí. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Operace močových kamenů u psů

Před samotnou operací je potřeba vysvětlení nutnosti zákroku u psa a následná dietní omezení. Kameny se tvoří převážně v močovém měchýři, mnohem vzácněji v ledvinách. Z močového měchýře mohou být drobnější kamínky protlačeny močovou trubicí ven, mohou ovšem také ucpat dolní močové cesty a způsobit velice bolestivé a nebezpečné akutní stavy.

Průběh

Operace močového měchýře je pro zvíře i majitele zátěží, a proto je nutno na operaci zvíře připravit a stabilizovat. Po chirurgickém zákroku následuje infuzní terapie a další léčba, pooperačně jsou medikována antibiotika a léky proti bolesti, většinou spojená s krátkodobou hospitalizací. Při následné kontrole cca za dva dny po operaci je pes v dobré kondici a nemá s močením žádné problémy.

Ovšem kamínky někdy není možné vypláchnout z trubice ven. Zde může být dána indikace k takzvané uretrostomii, při které vytvoříme chirurgicky trvalý „náhradní“ vývod z močové trubice. Chirurgií ovšem terapie nekončí. Bez řešení infekce, která tvorbu samotných kamenů vyvolala, a bez striktní speciální diety nelze očekávat úspěšnou léčbu.

Odstraněné močové kameny je vhodné podrobit analýze ve specializované laboratoři. U těch typů konkrementů, jejichž složení to umožňuje, se předepíše speciální dieta, která slouží jako prevence vzniku dalších urolitů.

Cena

Chirurgické odstranění močových kamenů (cystotomie) se pohybuje v rozmezí od 2 800 do 4 000 Kč.

V ceně operačních zákroků je zahrnuta cena za kanylaci, infuzní terapii, anestezii při použití intravenózních anestetik a cena za léky v den operace.

Veškeré ceny jsou smluvní, mohou se u jednotlivých pacientů lišit v závislosti na technické a časové náročnosti operačních zákroků.

Zdroj: Močové kameny u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP