Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PŘI NEMOCNÉ SLINIVCE

OBSAH

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PRI PODRÁŽDĚNĚ SLINIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Slabenakova.

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice se používá jen jako dochucovadlo, takže se jí zkonzumuje jen malé množství. Malé množství skořice nemá na slinivku žádný vliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Tuková dieta a možné dopady na zdraví.

Tuková katogenní dieta se začala užívat již ve dvacítých letech minulého století na léčbu epilepsie. Většina pacientů katogenní - tukovou dietu dobře a dlouhodobě snáší a její účinnost a bezpečnost byla lékři prokázána v mnoha klinických studiích. U většiny epileptiků dokáže tato katogenní dieta snížit výskyt záchvatů až o polovinu. U necelé třetiny epileptiků klesly frekvence záchvatů až o 90 procent i více. Základní princip katogenní tukové diety je, že se ze stravy zcela vyloučí sacharidy. To znamená, že při tukové katogenní dietě se přijímaná strava ochudí o velké množství energie a tím může být tato dieta prospěšná při hubnutí. Odstraněním sacharidů ze stravy se ovšem významně zúží výživová rozmanitost, na kterou je naše tělo několik tisíc generací připravováno. Z tohoto hlediska je tuková dieta zdraví škodlivá. Významně zde totiž hrozí deficit vitamínů řady B. Dále také mnohých minerálů, které se do těla dostávají s obilnými potravinami, například zinek. Před započetím pravé a dlouhodobé tukové diety je třeba nechat se vyšetřit u lékaře a vyloučit její možné nežádoucí přínosy. Pokud se s lékařem neporadíte, tak pak by se tuková katogenní dieta měla držet nejdéle jeden měsíc. Po jejím ukončení je třeba tělo znovu dva týdny přivykat na sacharidy, jejich postupným a hlavně pomalým začleňováním do stravy, jinak hrozí velmi rychlý jojo efekt!

Zdroj: Co je tuková dieta?

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Zvětšená slinivka břišní

Zvětšená slinivka, tedy slinivka větší, než by měla být, může být způsobena mnoha faktory. Stejně jako v ostatních orgánech v těle, tak i ve slinivce břišní se mohou vyvinout různá onemocnění, zde například pankreatitida, akutní pankreatitida, chronická pankreatitida, pankreatické pseudocysty, cystadenom, absces a rakovina slinivky břišní.

Dalo by se zjednodušeně říci, že nádory, diabetes a enzymatická nedostatečnost mohou způsobit zvětšení slinivky břišní.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Dieta na podrážděnou slinivku

Jestliže se u vás projeví podrážděná slinivka, měli byste dodržovat preventivní opatření, a to:

  • vyhýbejte se alkoholu;
  • nekuřte;
  • vyhýbejte se stresovým situacím;
  • nekonzumujte příliš tučná jídla;
  • nepřehánějte to se sladkostmi;
  • snažte se nemít nadváhu;
  • hlídejte si hladinu cholesterolu;
  • dávejte pozor na problémy se žlučníkem a žlučovými cestami;
  • vyřešte žlučníkové kameny, pokud jimi trpíte;
  • konzultujte prevenci s lékařem v případě rodinné anamnézy zahrnující problémy se slinivkou;
  • nezvedejte příliš těžké věci;
  • pozor na údery do břicha (bojové sporty a podobně);
  • stravujte se podle zásad slinivkové diety.

Dieta při podrážděné slinivce je popsána v řadě brožur a knih. Jedná se o kombinaci diety diabetické a žlučníkové, vhodné je dodržovat i principy dělené stravy. Trvání dietního omezení může záviset na intenzitě prodělaného záchvatu, ale v zásadě by mělo mít trvalý charakter.

Následující potraviny byste měli z jídelníčku vynechat, máte-li potíže se slinivkou: tučné maso (zejména kachna, husa, vepřové), uzeniny a uzené výrobky, sádlo, škvarky, oleje, silně kořeněná a pikantní jídla, nadýmavé potraviny (kapusta, zelí, hrášek, fazole, květák), majonézy, dresinky, tatarská omáčka, kečup, tučné sýry a tučné mléčné výrobky (nejlépe konzumovat nízkotučné), všechny druhy oříšků, černá káva, smetana, šlehačka, mák, čokoláda, sladkosti, alkohol, smažená jídla, cibule, česnek a jiné dráždivé potraviny.

Trvání dietního režimu závisí na průběhu a intenzitě proběhlého zánětu. Při dlouhodobém zánětu dochází k nevratným změnám, čímž je řada funkcí slinivky poškozena trvale. Dietní režim se v těchto případech doporučuje dodržovat celoživotně. Mějte stále na paměti, že každý dlouhodobý zánět slinivky potřebuje odborný přístup a pravidelné lékařské kontroly.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Já bych v tomto případě hledal příčinu ve žlučníku a nebo ve slinivce břišní. Vitamíny zde nebudou hrát velkou roli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Děkuji za reakci. Minulý týden jsem byl na gastroskopii a nic mi nenašli. Nevím, jestli při tomto zákroku i kontrolují slinivku břišní, ale pan doktor mi pouze sdělil, že mám lehký zánět v žaludku, ale že to není nic závažného. Teď mě ještě čeká kolonoskopie, ale to až za 2 měsíce.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Gordon – alkalická minerální voda

BONAQUA (Coca-Cola), GORDON –alkalická minerální voda z Veselí nad Lužnicí (zásaditá minerálka). Jedná se o vodu obohacenou o minerály. Kvůli množství minerálů se nehodí k přípravě kojenecké stravy. Z chemického hlediska jde o zásaditou minerálku.

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Diskuze

V diskuzi ELIXÍR NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Krajčí.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mohu používat přípravek PM elixír na slinivku při podrážděné slinivce, ale nemám diabetes? Děkuji za odpoěd Božena Krajčí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Elixír na slinivku

Problémy a poruchy slinivky u dětí

Trávicí enzymy jsou ve slinivce břišní, problémy s nimi spojené mají tedy téměř vždy co dočinění s onemocněním slinivky břišní, z čehož vyplývá, že slinivka nevytváří trávicí enzymy, nebo dochází k jejich blokování. Když se dítě narodí, může tyto enzymy postrádat, to se pak projevuje problémy s přibíráním na váze či zapáchající stolicí. Děti mohou mít potíže se slinivkou břišní i během dospívání. Jednou z nejčastějších příčin těchto problémů je pankreatitida nebo cystická fibróza. Příznaky cystické fibrózy jsou malabsorpce, úbytek tělesné hmotnosti, chronický průjem a anémie. Problémy se slinivkou břišní u dětí jsou vzácné, mohou však způsobit zpomalení růstu.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Diskuze

V diskuzi TUMOR SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Marcela Krejčová.

Dobrý den,manželovi byl diagnostikován po operaci tumor na slinivce.Byla mu doporučena chemoterapie.Je možné provádět ještě jinou léčbu např. protonové záření,biologická léčba nebo jiná.Děkuji M.Krejčová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tumor slinivky

Nejlepší alkalický džbán

Alkalizující džbán na vodu má objem 2 l a zásobník dokáže proměnit 2500–3000 l vody na alkalickou. Má elegantní design vhodný do dveří ledničky.

Charakteristika: nádoba vhodná do dveří chladničky

Objem: 2,0 l

Životnost zásobníku: 2500–3000 l

Maximální ORP: -200 mV

Maximální pH: 7,8–10

Velikost balení: 23 x 13 x 26 cm

Cena: alkalický džbán cena

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Diskuze

V diskuzi ALKALICKÉ MINERÁLKY PRO NEMOCNÉ DNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lu.

Nenacházím odkaz na ten Nejlepší alkalický džbán a Konvici

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mládková zd..

Nikde v celém článku neni uvedena ani jedna alkalická minerálka - značkou- jestli mattoni, magnézia atd.Pak veškeré informace tady nemají žádnou cenu. děkuji ml.

Zdroj: diskuze Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Jód a nadledvinky

Nadledvinky a štítná žláza jsou propojené orgány, takže je nutné podporovat je vzájemně. Pokud mají lidé problém s nadledvinkami, je nutné řešit nejprve nadledvinky, a až se vzchopí, začít dodávat jód. Protože pokud se rychle nastartuje štítná žláza, tak nadledvinky nestíhají.

Jako skvělá kombinace funguje: lékořice, ženšen (právě kvůli štítné žláze), jiaogulan, včelí pyl a vitamíny a minerály.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Vhodné potraviny

U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:

  • bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
  • sacharidy – 300 g/den;
  • tuky – 70 až 80 g/den.
Jaterní dieta spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a v úplném zákazu alkoholu.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
  • libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
  • nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
  • nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
  • zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
  • ovoce;
  • netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
  • zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na tinkturu z vlaštovičníku. Rozpouští žlučníkové kameny? A prosím jak se vyrábí. Vlaštovičníku roste kolem nás hodně. Je to vhodné i při nádoru na slinivce?
Děkuji Marta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Doporučení

Funguje takzvaná zlatá trojka na nadledvinky: lékořice, ženšen a třezalka. Třezalka je hlavně na uklidnění, dodává serotonin. Ženšen je přírodní stimulant GABA aminokyseliny, takže je skvělý na potlačení stresu a pro správnou funkci štítné žlázy. Lékořice – nejlepší zkušenosti jsou s lékořicí čínskou (Glycyrrhiza uralensis), méně s naší lékořicí lysou, i když ta také částečně funguje.

Skvělé výsledky má také jiaogulan, shizandra čínská, kopřiva a také včelí pyl, který je velmi doporučován.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Dieta po operaci žaludečního vředu

Vyhněte se dráždivé stravě, tedy jídlům kořeněným, pálivým a těžce stravitelným. Nepijte kávu a koncentrovaný alkohol (destiláty, víno). Nejezte nalačno větší množství sladkého. Nekuřte, kouření zhoršuje a prodlužuje hojení vředu.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Stadia pankreatické diety

Dieta pankreatická se dělí do 4 stadií. Předepisuje se obvykle po akutním záchvatu slinivky břišní.

První stadium: Nic se nekonzumuje ústy, nasazena je infuzní výživa.

Druhé stadium: Přechází se na něj asi po 3. dnu prvního stadia. Podává se čaj, sacharidové potraviny, zejména takzvané hlenovité polévky, například odvar z vloček, odvar z rýže nebo z ovesných vloček, vodová bramborová kaše, starší pečivo, mrkvové pyré. Ke konci stadia se může přidat netučné mléko, jemné omáčky. Technologická úprava receptu je bez koření a kašovitá.

Třetí stadium: Přechází se na něj 12. až 15. den po akutním stavu. Podávají se piškoty, jemné těstoviny, banán, ovocné šťávy, mrkev, petržel, cuketa, netučný tvaroh, mleté maso kuřecí či telecí, ryby. Ke konci stadia se zkouší 5 g čerstvého másla do hotových pokrmů. Technologická úprava jídel je stále bez koření a kašovitá.

Čtvrté stadium: Následuje 3. týden od hladovky. Přechází se na dietu č. 4, což je dieta s omezením tuků. Pankreatická dieta méně potrápí milovníky sushi, které je možné beze strachu ve čtvrtém stadiu konzumovat.

Zdroj: Dieta na slinivku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP