Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PŘI PODRÁŽDĚNÉM ŽLUČNÍKU

Příznaky podrážděného žlučníku

Žlučník obvykle reaguje tehdy, pokud není zcela v pořádku. Mezi nejčastější zdravotní problémy patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, rakovina žlučníku nebo žlučovodů.

Příznaky:

  • nadýmání
  • škytání
  • říhání
  • plynatost
  • pocit plnosti
  • nepříjemné pocity v pravém podžebří
  • bolest břicha
  • bolest v pravém podžebří vystřelující do zad
  • bolest může vystřelovat až k pravé lopatce
  • průjem
  • pocit na zvracení nebo přímo zvracení
  • schvácenost
  • horečka

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník

Diskuze: Re: Re: dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku
Počet odpovědí: 4

Zásadité potraviny

  • zelenina
  • ovoce (v technologicky neupraveném stavu)
  • ořechy
  • luštěniny
  • produkty ze sóji

Zdroj: Alkalická dieta

Diskuze: dieta po laparoskopické operaci žlučníku

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku
Počet odpovědí: 4

Překyselení organismu – příznaky

  • únava
  • bolest hlavy
  • nespavost
  • zadržování vody v těle
  • migréna
  • kožní onemocnění
  • zažívací problémy
  • záněty kloubů, osteoporóza
  • obtížné polykání
  • pálivý pocit v ústech
  • nízký krevní tlak

Zdroj: Alkalická dieta

Diskuze: Re: dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku
Počet odpovědí: 4

Životní styl po operaci žlučníku

Do životního stylu po operaci žlučníku se řadí dostatečný pitný režim, omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku, následně se pacient může vrátit zpět ke stylu života, který vedl před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl pacienta, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný režim dodržovat nadále, u obézních pacientů se zase musí nadále dbát na omezení jídel obsahujících tuk a podobně.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Diskuze: Re: recepty při jaterní cirhoze

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze
Počet odpovědí: 1

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Diskuze: Tuková dieta

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Zdroj: diskuze Tuková dieta
Počet odpovědí: 1

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze: Re: Re: Re: červená čočka a pohanka

Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka
Počet odpovědí: 1

Příznaky nemoci jater

Charakteristickým příznakem onemocnění jater a žlučníku je zabarvení pokožky do žlutého odstínu. Také se může objevit tmavá moč, svědění pokožky a výrazná únava. Mezi nejběžnější onemocnění jater ve spojitosti s onemocněním žlučníku patří záněty žlučníku, kameny ve žlučníku a žlučovodech a dále nádorová onemocnění. Včasná diagnostika těchto nádorů je velmi obtížná a z tohoto důvodu byste nikdy neměli podceňovat bolestivé příznaky v pravém podžebří.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Diskuze: Re: dieta po laparoskopické operaci žlučníku

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku
Počet odpovědí: 4

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Diskuze: Re: Dieta při rakovině slinivky břišní

Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní
Počet odpovědí: 2

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze: Eliquis - dieta

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta
Počet odpovědí: 3

Další léčba mononukleózy

Když má nemoc vážný průběh, je nutná hospitalizace v nemocnici. Většinou ale postačí docházení pacienta na infekční oddělení nejbližší nemocnice. Protože se jedná o onemocnění virové, nemají na průběh nemoci vliv ani antibiotika. Léky se podávají pouze na zmírnění doprovodných chorob, jako je kašel a rýma. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích: klid a dieta. A platí, že čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší je uzdravení.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Diskuze: Re: Re: Re: mančingová dieta jídelníček

Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .

maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček
Počet odpovědí: 2

Jaterní dieta a káva

Nebyly prokázány škodlivé účinky kávy na činnost jater. U jaterní diety se doporučuje káva instantní, ale slabá s mlékem a pokud možno bez cukru. Dále můžete použít Caro, Vitakávu a jiné kávoviny. Umělá sladidla jsou u jaterní diety nevhodná.

Zdroj: Jaterní dieta

Banán a cukrovka

Banán by se při cukrovce měl konzumovat opravdu v omezeném množství, protože patří do skupiny sladkého ovoce.

Zdroj: Dieta při začínající cukrovce

Základní pravidla:

  • snížený přísun tuků
  • jídla lehce stravitelná, nenadýmavá
  • jídlo v malých porcích víckrát denně
  • kuchyňská úprava vařením, dušením a pečením ve vodní lázni
  • nepřejídat se, ale ani nehladovět
  • přiměřená tělesná aktivita (například pravidelné procházky)
  • stravu konzumovat v přiměřené teplotě (zažívacímu traktu škodí jak příliš studená, tak i horká jídla)
  • omezit alkohol a kouření
  • rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci se uvádí 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží však na profesi a na tom, jak se budete cítit vy sami

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Žlučníková dieta

Základem žlučníkové diety (při podráždění žlučníku) je úplná změna stravovacích návyků a alespoň do pominutí problémů vynechání tučných, smažených a výrazně sladkých jídel, jež stav zhoršují. Lékaři doporučují jíst suchary a dopřávat si vlákninu, která napomůže správné činnosti střev. Měli byste též minimálně kořenit a nejíst cibuli, česnek a majonézu. Vyřadit ze svého života byste měli i alkohol. Dále se vyhýbejte syceným nápojům, ale pijte alespoň dva litry vhodných tekutin denně. Do jídelníčku pak zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, bílé maso a vlákninu. Jídlo se doporučuje připravovat v páře, dušením a vařením.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Recepty při dně a cukrovce

Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.

Zdroj: Dieta při dně a cukrovce

První pomoc

Ve všech případech koliky by měla být okamžitě přivolána rychlá první pomoc! Je vhodné neužívat žádné tišící prostředky před lékařským zákrokem, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím účinkům.

Postižený by měl být v klidu, v teple, a pokud to jde, pít teplý čaj ze lžičky sušených lipových květů a 250 ml vroucí vody, který uvolňuje svalové křeče a pomáhá vypudit uvízlý kamínek.

Preventivní opatření rozvoje ledvinové koliky je založeno především na opatřeních, která snižují rozvoj ledvinových kamenů – dostatečný příjem vody, ledvinová dieta snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát), dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Dieta po operaci žlučníku

Dietní omezení po operaci žlučníku jsou u každého pacienta jiná. Obecně se dnes nedoporučuje žádná striktní dieta po operaci žlučníku jako dříve, ale přesto platí, že je dobré se vyhnout tučným, smaženým a příliš kořeněným jídlům, tučným sladkostem a potravinám rychlého občerstvení. Stejně jako pro zdravé jedince platí i zde dodržování požadavků zdravého stravování, aby se nezatěžoval trávicí trakt. Každý člověk je individuální a snáší zátěž stravou rovněž individuálně. Na dietní chybu vás upozorní žaludeční nebo trávicí obtíže (bolest břicha, pálení žáhy, zvracení, průjem, křeče v břiše, velká únava). Vy sami si budete nejlepším pozorovatelem. Doporučuje se tedy dodržování zásad správného stravování, zejména jíst pravidelně 5x denně menší porce.

Základní principy žlučníkové diety:

  • omezte příjem tuků – tuků nesmí být více než 60 g za den, pokud hubnete, tak i méně
  • vybírejte si především tuky rostlinné
  • maso ani zeleninu nesmažte, nepečte, negrilujte
  • vhodné maso je pouze libové (například krůtí, telecí, králičí)
  • konzumovat můžete ryby – vybírejte pouze čerstvé, tepelně upravené
  • jídla musí být lehce stravitelná, nepoužívejte moc koření
  • strava by neměla obsahovat tvrdé a špatně stravitelné části (například tvrdé slupky, zrníčka)
  • vylučte nadýmavé druhy zeleniny, jako je květák, zelí nebo kapusta
  • vajíčka zařazujte pouze v malém množství na přípravu pokrmů
  • vyvarujte se konzumaci vnitřností (například játra)
  • nesmíte používat tučné, zrající a plísňové sýry a mléko na pití nebo do jídel
  • nejezte kynuté pečivo ani čerstvé pečivo
  • vylučte tučná dochucovadla (například majonézu, tatarku)
  • pozor na ovoce a zeleninu se slupkami, zrníčky a peckami
  • neměli byste pít alkohol, černou kávu ani perlivé nápoje
  • nevhodná je také čokoláda

Každý pacient má k potravinám jinou toleranci, proto by strava měla být poskládána individuálně s ohledem na doporučené a nedoporučené potraviny.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Bolesti po operaci žlučníku

Jsou shodné jako po jiné operaci a odezní. Mějte na paměti, že operovaná oblast není po měsíci ještě zcela úplně zhojena (rány jsou srostlé, ale úplná regenerace operované tkáně trvá minimálně 6 týdnů). Pokud by bolesti přetrvávaly, případně kdyby se přidružily další obtíže (teploty, průjem a podobně), informujte o tom lékaře. Obvykle je nález v normě a bolesti způsobuje něco jako přecitlivělost žlučových cest; zkrátka někdy se i po vynětí žlučníku bolesti nepřestávají objevovat, i když už nemají žádnou ovlivnitelnou příčinu, ale bolesti mohou být výjimečně způsobeny i zánětem nebo srůsty a podobně.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Jídelníček

Dieta má být po operaci dodržována 4 až 8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu bývá zpravidla kratší, a to 2 až 3 týdny. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení odborníků.

Strava přijímaná při obtížích se žlučníkem nebo po jeho operaci má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením (doporučuje se maso pro lepší chuť a barvu nejprve opéct nasucho, pak podlít vodou a dále upravovat). Jíška se nahrazuje nasucho opraženou mouku nebo zálivkou z mouky a vody. Pokrmy se samozřejmě nesmaží, příliš vhodné však není ani grilování či vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek. Povolené množství tuku, to je máslo nebo kvalitní olej nejlépe do 10 g na porci, přidávejte až do hotových pokrmů.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Jak žít zdravě po operaci žlučníku

Po operaci jsou obvyklé dočasné zažívací problémy, které jsou způsobené tím, že trávicí systém najednou není schopen rozpouštět a emulgovat tuky. Nekontrolovaná velká konzumace tuků po odstranění žlučníku pak může způsobovat průjmy. Protože je bez žlučníku trávení obtížné, jsou změny v dietním plánu nevyhnutelné. Bezprostředně po chirurgickém zákroku je běžná tekutá strava, později polotuhá, každopádně ale musí být netučná a s nízkým obsahem sacharidů. Obvykle měsíc po zákroku je možné přejít na normální stravu, samozřejmě opět s nízkým obsahem tuků, a dále se doporučuje vyhýbat se například kořeněným jídlům, celozrnným výrobkům, oříškům, arašídům, brokolici, květáku, zelí a kapustě.

Zdroj: Podrážděný žlučník

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU

Energy  Artrin 50 ml

Energy Artrin 50 ml

Cena: 330 Kč