Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PŘI ZVÝŠENÉ HLADINĚ KYSELINY MOČOVÉ

OBSAH

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, kdy se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem. Ve většině případů se vyšší koncentrace kyseliny močové vyskytuje u mužů. Ženský organismus si s ní umí poradit lépe. Tato kyselina je špatně rozpustná ve vodě.

Zdroj: Kyselina močová v krvi hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVÉ MASO A KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Matičková.

Dobrý den.
Nikde jsem nenašla jestli můžu nahradi,t při zvýšené hladině kyseliny močové, maso masem sojovým. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sójové maso má na dnu stejné účinky, jako maso ze živočichů. Sójové maso může při dně sloužit jako náhražka za maso živočichů, ale jen pro zpestření jídelníčku. Sójové maso dnu nijak neléčí, naopak existují nepotvrzené názory odborné veřejnosti, že sójové maso může dnu vyvolat a nebo zhoršit záchvaty dny. Pokud se tedy rozhodnete konzumovat sójové maso, pak v ten den omezte jiné potraviny bohaté na puriny. Určitě není dobré jen tak pro nic za nic úplně přestat jíst živé maso a zcela ho nahradit masem sojovým.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.

Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.

Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.

Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society gouteducation.org/di… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: www.researchgate.net… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.

Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jidelnicek na snizeni kyseliny mocove

Zvýšené hodnoty

Zvýšená kyselina močová v krvi signalizuje to, že se ve vašem těle něco děje. Při zvýšené hladině se přihlásí jako první bolesti v kloubech, což může být předzvěstí onemocnění dnou. Norma kyseliny močové není pro organismus nebezpečím. Kyselina močová se může zvedat více způsoby – zvýšeným příjmem, zvýšeným rozpadem buněk. Zvýšení koncentrace kyseliny močové v krvi bez klinických projevů nemusí znamenat závažné onemocnění. Pro vysoký obsah purinů nebo nepříznivý vliv na metabolismus se doporučuje vyloučit z jídelníčku vnitřnosti, některé plody moře a alkohol, zejména pivo a destiláty. Doporučuje se přizpůsobit jídelníček současnému stavu a s odstupem cca 1/4 roku podstoupit kontrolní laboratorní vyšetření.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Zdravim , mal som zvýšenú kyselinu močovej 440 jednotiek, nemal som žiadne zdravotné problému ,lekárka mi predpísala Milurit 300.Chcem sa spýtať ak berieme Milurit ráno môžem cez víkend večer k Tv dať dve tri poháre vína ? Alebo sa nesmie nič na tieto lieky ? Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jakýkoliv alkohol zhoršuje dnu, která je následkem dlouhodobě zvýšené kyseliny močové. Takže, pokud to myslíte s léčbou dny vážně, a nechcete skončit s bolestmi kloubů, tak úplně vynechejte veškerý alkohol. Víno k televizi můžete popíjet, ale jen to bez alkoholu. Dnes se dá vybrat z mnoha druhů nealkoholických vín.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Proč se nechat vyšetřit?

Kvůli zjištění zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi, která by mohla být příznakem dny. Dále kvůli sledování hladiny kyseliny močové při chemoterapii nebo léčebném ozařování.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Duchoňová.

Dobrý den, mám zvýšenou hladinu kys. močové. Dr. mně předepsala Purinol, prý to žádnou dietou nesnížím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Doporučení

To, zda budete muset brát léky, závisí na důvodech zvýšené koncentrace kyseliny močové. Pokud vás postihne prudký záchvat dny s vysokou hladinou kyseliny močové, bude vás lékař léčit kolchicinem a protizánětlivými léky typu aspirinu nebo ibuprofenu. Taková léčba je obvykle krátkodobá. Je však možné, že budete muset několik let užívat takzvanou udržovací léčbu, která udrží koncentraci vaší kyseliny močové pod kontrolou. Budou to buď léky, které zvýší vylučování kyseliny močové z vašeho organismu (například probenecid), nebo léky, které sníží tvorbu kyseliny močové (například alopurinol). Pokud jste léčeni ozařováním nebo cytostatiky, bude potřeba opakovaně vyšetřit koncentraci kyseliny močové v krvi a možná ji i léčebně ovlivnit.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Proč je vysoká hladina kyseliny močové v krvi?

Ačkoli ledviny obvykle udržují hladinu kyseliny močové ve zdravé úrovni, tak někdy nejsou schopny to udělat dostatečně a nadbytek kyseliny močové je pak zachován v krvi, kde dále koluje.
Dvě z hlavních příčin vysoké hladiny kyseliny močové v krvi jsou:

  • Ledviny nepracují s plným potenciálem tak, aby byly schopny zpracovat a vyloučit kyselinu močovou dostatečně rychle.
  • V organismu je mnoho metabolizujících purin, což i u zdravých ledvin vrací kyselinu močovou zpět do oběhu a výsledkem je vysoké množství kyseliny močové v krvi.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Naxera.

Dobrý den,
mám hodnoty kys. močové 470 umol/l, limit je 420, ale nikde se nemohu dočíst, jak moc je to zvýšená hodnota. Dostal jsem Milurit a upravuji stravu. Mohu si sem tam dopřát nějaké pivko?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše hodnota kyseliny močové je mírně zvýšená. Znamená to, že se krystalky kyseliny močové pohybují v krvi a mohou se usazovat v kloubech, kde pak bolí. Musíte dostat hodnoty pod uvedenou mez, jinak si zažijete muka.
Jak s pivem? Pivo, maso, sladkosti jsou hlavním spouštěčem zvýšené kyseliny močové. Takže pivo ne, pokud to myslíte s léčbou vážně.
Hodně pijte čistou vodu bez bublin a hlídejte si příjem masa ve stravě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Jak je vyšetření využíváno?

Stanovení koncentrace kyseliny močové v krvi pomáhá získat informaci, zda v těle neprobíhá příliš rychlé a intenzivní odbourávání buněk nebo zda není sníženo vylučování kyseliny močové. Vyšetření se používá také při sledování hladiny kyseliny močové v krvi při chemoterapii nebo léčebném ozařování.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Zemanová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli se hodnoty kyseliny močové měří na lačno, nebo je to jedno? A proč mám někdy kyselinu močovou zvýšenou a někdy zase nízkou.Dodržuji pořád stejný jídelníček, dá se říci dietní /dia/.

Děkuji Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová se zjišťuje z krve a není třeba ji odebírat nalačno. Výkyvy hodnot kyseliny močové jsou způsobeny jednak stravou a pak aktuální funkcí ledvin. Nedostatečná funkce ledvin je právě primární příčina zvýšené kyseliny močové v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Pivo a dna

Pivo a dna k sobě nejdou. Pivo nízkopurinová dieta nedoporučuje, jelikož pivo zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění, a to ze dvou důvodů: zaprvé zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a zadruhé brání tělu snadno „vypláchnout“ purin z organismu.

Zdroj: Jídelníček při dně

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Referenční hodnoty

Referenční hodnoty kyseliny močové v krvi by měly být v rozmezí 140–340 mikromolů na 1 litr u žen, u mužů může být hodnota kyseliny močové do 420 mikromolů na 1 litr.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezní hodnoty kyseliny močové v krvi jsou pro muže 420 µmol/l a pro ženy 340 µmol/l. Hodnota kyseliny močové 530 µmol/l je vysoká a hrozí nebezpečí rozvinutí onemocnění dnou. Pokud jde o první zjištění takto zvýšené kyseliny, tak se dá snížit dietou zaměřenou na snížení příjmu purinů. Když by to nepomohlo, tak pak existují léky, které pomohou dostat přebytečnou kyselinu močovou ven z těla. Doporučuji zůstat v péči lékaře a pravidelně kontrolovat obsah kyseliny v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Další informace

Mnohé léky mohou zvyšovat nebo snižovat koncentraci kyseliny močové v krvi. Zvláště diuretika thiazidového typu mohou zvýšit hladinu kyseliny močové. Aspirin a jiné salicyláty mohou mít různý vliv na kyselinu močovou. Nízké a občasné dávky aspirinu mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v krvi. Na druhou stranu vysoké dávky aspirinu (například takové, které se používají v léčbě revmatoidní artritidy) koncentraci kyseliny močové snižují. Lidé, kteří mají ledvinové kameny z kyseliny močové nebo trpí dnou, by neměli konzumovat jídla s vysokým obsahem purinů. Mezi taková jídla patří vnitřnosti (například játra nebo ledvinky), sardinky, ančovičky a další. Je třeba se vystříhat alkoholu, protože zpomaluje vylučování kyseliny močové. Lačnění, redukční diety a intenzivní cvičení mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové. Z hodnot kyseliny močové v krvi není možné definitivně stanovit diagnózu dny; stanovení solí kyseliny močové v kloubní (synoviální) tekutině je v tomto případě přínosnější.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Co způsobuje zvýšenou hodnotu kyseliny močové v moči?

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Jaká onemocnění způsobuje vysoká hladina kyseliny močové v těle?

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi, je onemocnění samo o sobě známé jako hyperurikémie. V průběhu času může hyperurikémie vést až k tvorbě krystalů z kyseliny močové, které se mohou usadit v kloubech, na šlachách a v okolních tkáních. Tyto krystaly mají tvar jehly a chovají se jako cizí předměty, takže způsobují typické reakce. Přirozené protizánětlivé procesy proti těmto krystalům způsobují zarudnutí, otok, teplotu, zánět, tuhnutí a velmi velké bolesti. To jsou všechno příznaky onemocnění zvané dna. Jinými slovy, vysoké hladiny kyseliny močové v těle vedou ke dně.

Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Kdy je vyšetření požadováno?

Má-li lékař podezření na vysokou koncentraci kyseliny močové, žádá vyšetření její hladiny v krvi. Někteří pacienti s vysokou hladinou kyseliny močové mají onemocnění zvané dna. Jde o vrozené onemocnění s poruchou odbourávání purinů. Pacienti s dnou trpí bolestmi kloubů, nejčastěji kloubu palce u nohy, ale i jiných kloubů. Vyšetření se obvykle požaduje i při sledování, zda hladina kyseliny močové při chemoterapii nebo ozařování není nebezpečně vysoká. Vyšetření se provádí i při selhávání funkce ledvin. Pacienti s vysokou hladinou kyseliny močové někdy dostávají léky, které pomáhají její hladinu snížit.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Co je vyšetřováno?

Kyselina močová vzniká při odbourávání purinů. Puriny jsou chemické sloučeniny, které jsou součástí nukleových kyselin (DNA). Do krevního oběhu se dostávají buď ze vstřebávané potravy, nebo při normálním rozpadu a obnově buněk těla. Většina kyseliny močové je z těla vyloučena ledvinami a močí; zbytek je vyloučen se stolicí. Tvoří-li se v těle příliš kyseliny močové nebo je jí vylučováno málo, může se v těle hromadit. Nadbytek kyseliny močové v těle může vyvolat onemocnění zvané dna – zánětlivé postižení kloubů, v jejichž kloubní tekutině se tvoří krystalky kyseliny močové. Nejčastější příčinou hromadění kyseliny močové v těle je vrozená porucha s tendencí její nadměrné tvorby nebo poškození funkce ledvin, které vede k jejímu sníženému vylučování.

Zdroj: Kyselina močová - hodnoty

Nebezpečí opakování dny

Mnoho lidí si neuvědomuje, že nejedná se svou dnou řádným způsobem a opakující se záchvaty dny mohou být velmi škodlivé. Často opakující se dna může vést k řadě zdravotním problémů, jako je například trvalé a vážné poškození kloubů anebo problémy s ledvinami, jako jsou bolestivé ledvinové kameny. To, co dělá ze zvýšené hladiny kyseliny močové problém je fakt, že osoby, které prožili jednou dnu, mají mnohem větší šanci, že ji zažijí znovu. Ve skutečnosti, to je téměř jisté, pokud nepřijmou vhodná opatření, která zabrání opakování dny.

Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Jak přírodně snížit hladinu kyseliny močové v krvi?

Toto jsou tři z nejúčinnějších přírodních způsobů, jak lze snížit hladinu kyseliny močové.

  1. Pijte dostatečné množství vody, mezi 2 – 3 litry vody denně. Pijte pravidelně malé množství po celý den. Voda pomáhá ledvinám se proplachovat a lépe tak zpracovávat a odvádět kyselinu močovou z těla.
  2. Konzumace jedlé sody, pomáhá rozpustit krystaly kyseliny močové a zvýšit její rozpustnost. Jedlá soda se v této souvislosti dá také zařadit mezi léky na dnu bez předpisu. Přidejte ½ čajové lžičky jedlé sody do ¼ litru vody a důkladně promíchejte a vypijte. Takových sklenic je možné vypít za den maximální 8. Jedna před spaním, jedna ráno, a jednou za 2-4 hodiny mezi jídly. Opakujte každý den, dokud nezmizí příznaky dny.
  3. Purinová dieta také sníží hladinu kyseliny močové v krvi přírodní cestou. Při purinové dietě musíte omezit mastné maso, červené maso, vnitřnosti, drůbež a mořské plody. Je důležité, aby se při této dietě zabránilo užívání alkoholu, zejména pivo. Pivo totiž patří mezi hlavní spouštěče onemocnění dnou. Naopak potravin, které tvoří nízkou purinovou stravu, jsou esenciální mastné kyseliny (tuňák, losos), nízkotučné mléčné výrobky, složené sacharidy (chléb, cereálie, těstoviny, rýže, zelenina, ovoce), ovoce, jako jsou třešně, jahody, borůvky, hroznové víno. Také čerstvě naklíčená vojtěška je účinnou zbraní při snížení kyseliny močové v krvi.
  4. Řapíkatý celer a matonka. Pojídání celerových řapíků a popíjení velkého množství matonky rozpouští krystalky kyseliny močové a uvolňuje od bolesti.


Zdroj: Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP