Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIETA PRO KREVNÍ SKUPINU A

OBSAH

Potraviny pro krevní skupinu AB

Pro tuto krevní skupinu jsou nejvhodnější potraviny, které urychlují metabolismus: tofu, ryby, zelenina, kysané mléčné výrobky, ovoce, luštěniny, ananas, mléčné výrobky, řasy.

Doporučení: mezi nevhodné potraviny patří červené maso, kukuřice, pohanka, pšenice, pomeranče. Mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Z bylin a koření nepoužívejte: anýz, balzamikový ocet, jablečný ocet, kapary, kajenský, černý a bílý pepř, rajský protlak, vinný ocet, želatinu, worchestrovou omáčku. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu AB

Cyklistika, plavání, golf, tanec, rychlá chůze, aikido, taj-či, hathajóga.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlíčková Lucie.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit jestli by šlo napsat detoxikacni jídelníček na sedum dni na každy den? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, prosím vás o 7denni detoxikační plán. Moc děkuji a ještě bych se chtěla zeptat když mám krevní skupinu O co pro mě je a není vhodné moc děkuji

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Potraviny pro krevní skupinu

Jídlo má obsahovat vysoký podíl bílkovin, to znamená maso, ryby, zeleninu, ovoce. Nutné je omezit obilniny a luštěniny.

Vynechat: pšenici, fazole, čočku, květák a hořčici!

K redukci váhy u krevní skupiny 0 pomáhají mořské řasy, ryby, maso, kapusta, špenát, brokolice a vitamíny B, K, minerály vápník, jód.

Hlavním faktorem váhového přírůstku u krevní skupiny 0 je lepek, který se nachází v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. V tomto případě dochází k porušení metabolismu inzulínu a k narušení efektivního využití kalorií.

Doporučení: nekombinujte ovocné a zeleninové šťávy. Jedinou výjimkou je mrkvová šťáva. Z bylin a koření nepoužívejte ocet, kapary, černý a bílý pepř, muškátový oříšek, kukuřičný škrob.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu 0

Intenzivní aerobní cvičení, kolo, kontaktní sporty, například tanec, běh.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BOZENA P.

DOBRÝ VEČER, PROSIM JAK SNÍŽIT KREVNÍ TLAK NAMERILA 170/110 mam delsi dobu stres. Jake doplnky si mam pořídit. Děkuji a jsem s pozdravem Ptackova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoký krevní tlak

Zažívací soustava

Ten, kdo zdědil krevní skupinu B, je téměř bez žaludečních problémů.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU V TABULKÁCH PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vratislav Štěpánek.

Dobrý den, teď v Lednu mi bylo 64 let a mám průměrný krevní tlak kolem 135/84, nejvíce během 10 dnů byl 143/85. Na tento údaj jsem dostal prášky Tezeo 40mg. Prý mám vysoký tlak. Beru ho jen ráno a točí se mi hlava. Mám to brát? Velice děkuji.Mgr.Štěpánek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krevní tlak nad 140 a nad 80 je vysoký a z dlouhodobého hlediska by znamenal riziko zdravotních komplikací. Pokud nelze tlak snížit dietou a změnou životního stylu (dieta bez soli, bez alkoholu a pravidelné cvičení a saunování), tak potom jsou namístě léky na tlak. Když je nebudete užívat, zkrátíte si tím dobu svého dožití. Při užívání léků na tlak by se měl krevní tlak pohybovat okolo 130 a ten spodní do 75. K dispozici je mnoho různých léků na snížení krevního tlaku, proto hned kontaktujte svého lékaře a sdělte mu, že vám Tezeo nevyhovuje, abyste mohli nalézt lepší variantu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Správný druh sportu

Pokud máte krevní skupinu A, zdědili jste ji od tvrdě pracujících zemědělců, kteří žili ve velkých společenstvích. Proto jsou pro vás vhodné především vytrvalostní sporty. Soutěživé a bojové sporty vám vyhovují méně. Ideálním sportem pro krevní skupinu A je cyklistika, plavání, jóga, aerobik, tanec, golf, gymnastika, strečink.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: www.ceskaordinace.cz… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH www.ceskenemoci.cz/d…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Zažívací soustava

Pokud máte krevní skupinu AB, máte citlivý trávicí trakt a často trpíte zánětem žaludku.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Potraviny pro krevní skupinu A

Jedinci s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém. Těžko tráví bílkoviny a tuky. Dobře snáší zeleninu, tofu, obilí, luštěniny a ovoce. Živočišné bílkoviny u této skupiny brzdí metabolismus. Maso u krevní skupiny A odebírá energii a koncentraci. Jedinci s krevní skupinou A nemají dostatek žaludeční kyseliny na chemické rozložení těžko stravitelné potravy.

K redukci váhy u krevní skupiny A pomáhají rostlinné oleje, které ulehčují trávení, brání zadržování vody, lépe se tráví zelenina. Další potravinou vhodnou pro tuto skupinu je ananas, který zvyšuje využití kalorií a zrychluje hybnost střev. Dalším důležitým krokem je vyřazení masa, jelikož ho tato krevní skupina ukládá jako tuk.

Doporučení: nemíchejte ovocné a zeleninové šťávy, mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Nevhodné jsou také tyto čaje: jetelový, rebarborový, šťovíkový a čaj ze šanty. Z bylin a koření nepoužívejte balzamikový ocet, hruškový olej, jablečný ocet, kayenský pepř, černý a bílý pepř, raatový kečup, vinný ocet, worchestrovou omáčku, želatinu.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu A

Je mírné – strečink, jóga, delší svižná chůze, břišní tance.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Diskuze

V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vesna.

pre: sulcova: Nafukuje ťa, pretože máš v tej diete priveľa sacharidov. Tie vykrmujú kvasinky a tie sa radostne množia a ich metabolizmus Ti zaplavuje organizmus toxínmi a potom Ťa nadúva.. Máš tam hrozienka, med, červenú repu, mrkvu, kiwi, banán a pod. Z kombinácie jogut, orechy a med alebo pohankové vločky, sojové mlieko, strúhané jablko, orechy, med,, by nadulo aj úplne zdravého jedinca s dostatkom žalúdočnej kyseliny a železným trávením. Táto dieta môže slúžiť naozaj iba na schudnutie, nemá nič spoločné s detoxikáciou a očistou organizmu, také detox-diety vyzerajú úplne inak.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yoanna.

Koncim zrovna druhy tyden detoxu, ani ne pro hubnuti.;spise na procisteni organismu(tedy detox). Mohu klidne potvrdit, ze spise naopak nejsem vubec nafoukla, doplnuji, ze zatim presne dodrzuji kuru a nakupuji predevsim Bio, a piji 3l, 3 1/2l denne. Samozrejme clovek potrebuje alespon nejaky pohyb. V pripade premnozeni kvasinek zrovna v detoxu nejak nehrozi(neni- cukr, kava, cokolada, alkohol, koreni ect.. ktere prave dopomaha ke kvasinkam) .

maly priklad, kdi trpi problemy s kvasinkami
2.PROTIKVASINKOVÁ DIETA

Léčení kvasinkového onemocnění musí být vždy doplněno protiplísňovou ( protikvasinkovou ) dietou, při které s jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.

Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, raata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).

Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.

Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.

Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.

Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.

Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.

Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.

Oleje a tuky
za studena lisovaa nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.

Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.

Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).

Zcela nevhodné potraviny

Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.

Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.

Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.

Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.

Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.

Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.

“Zlatá pravidla“ protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.

Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
Vyhněte se konzervám všeho druhu.
Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení “nepřátelé“ kvasinek.
Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Kůra většinou trvá od 3 do 6 měsíců
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě.

3. OBNOVA PŘIROZENÉ STŘEVNÍ MIKROFLÓRY
Lactobacilus acidophilus
konzumace bílých jogurtů s živou mikroflórou.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba následující: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Poradna

V naší poradně s názvem KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle krevních skupin. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. A ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Potraviny pro krevní skupinu B

Držitelé krevní skupiny B by si měli dávat pozor na pohanku, arašídy, čočku, kukuřici, sezam, pšenici, tyto potraviny narušují účinnost metabolických procesů. Jestliže dochází ke špatné kombinaci potravin, objevuje se pocit věčného hladu. Krevní skupina B reaguje zpomaleným metabolismem na lepek obsažený v pšenici a pšeničných produktech, ten se pak ukládá ve formě tuku.

K redukci váhy u krevní skupiny B pomáhají vejce, nízkotučné mléčné výrobky, maso (kromě drůbeže), zelená zelenina, čaj ze skořice.

Doporučení: mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Nevhodné je drůbeží maso, výrobky ze sóji, brambory nekombinujte s bílkovinami. Z bylin a koření nepoužívejte: ječný slad, černý a bílý pepř, kukuřičný sirup, mandlový extrakt, raatový kečup, skořici, želatinu. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, lipový, podbělový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu B

Tělesná aktivita by měla být složena ze tří nebo více dnů v týdnu věnovaných intenzivnímu tělesnému cvičení a dvou dnů relaxačních cvičení. Vybírejte aerobik, tenis, bojová umění, gymnastiku, kolo, plavání, golf, taj-či, hathajógu.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Krevní skupina 0 – Lovec

Dějiny moderního člověka začaly před více než 40 000 lety v Africe, a to krevní skupinou 0. Krevní skupina 0 je nejstarší lidskou krevní skupinou. Duševní schopnost druhu Homo sapiens, jeho šikovnost a schopnost používat předměty a zbraně umožnily člověku vzestup až na samý vrchol potravinového řetězce. Lov byl důležitým zdrojem potravy, maso tvořilo značnou část jídelníčku. Proto musel mít člověk takovou krev, která by si poradila nejen s živočišnými bílkovinami, ale která by také poskytla protilátky jako ochranu před mnohými původci chorob, a právě tyto vlastnosti má krevní skupina 0.

Zvláštností krevní skupiny 0 je, že nevytváří antigeny. V případě nouze je možno tuto krevní skupinu poskytnout vzhledem k její univerzálnosti všem ostatním skupinám.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Krevní skupina AB – Hybrid

Vývojově a historicky nejmladší krevní skupina je AB. Existuje jen 1 000 až 1 200 let a jde o vzácnější krevní skupinu. Má ji asi jen 5 % obyvatel naší planety. Vznikla v době, kdy se někdejší obyvatelé východní a střední Evropy s krevní skupinou A promísili s mongolskými obyvateli z Asie s krevní skupinou B. Krevní typ AB tedy představuje spojení znaků skupiny A a B. Pro lidi s touto skupinou se nejlépe hodí vyvážená strava. Trávicí ústrojí lidí typu AB je ovšem méně odolné vůči typické stravě skupiny A a B. Proto je zde rozhodující správná kombinace stravy. Také imunitní systém lidí krevní skupiny AB vykazuje některé zvláštnosti. Lidé s touto krevní skupinou jsou velmi dobře chráněni proti autoimunitnímu onemocnění, mají protilátky, které je dobře ochraňují před infekčními nemocemi.

V krevní skupině AB se spojila většina vlastností krevních skupin A a B. Pro tyto lidi je vhodná vyvážená smíšená strava. Většina lidí s krevní skupinou AB může jíst potraviny krevní skupiny A i potraviny krevní skupiny B.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Krevní tlak u mužů podle věku

Věk: 15-19 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 105 117 120
Diastolický krevní tlak 73 77 81

Věk: 20-24 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 108 120 132
Diastolický krevní tlak 75 79 83

Věk: 25-29 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 109 121 133
Diastolický krevní tlak 76 80 84

Věk: 30-34 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 110 122 134
Diastolický krevní tlak 77 81 85

Věk: 35-39 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 111 123 135
Diastolický krevní tlak 78 82 86

Věk: 40-44 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 112 125 137
Diastolický krevní tlak 79 83 87

Věk: 45-49 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 115 127 139
Diastolický krevní tlak 80 84 88

Věk: 50-54 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 116 129 142
Diastolický krevní tlak 81 85 89

Věk: 55-59 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 118 131 144
Diastolický krevní tlak 82 86 90

Věk: 60-64 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 121 134 147
Diastolický krevní tlak 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Vysoký tlak v těhotenství

Vysoký krevní tlak je v těhotenství jedním z nejčastějších problémů, a proto ho měří gynekolog při každé kontrole nastávající maminky. Ve skutečnosti krevní tlak u většiny těhotných na počátku těhotenství klesá a k normálu se jeho hodnota vrací během druhého trimestru. Rizikovými faktory, které mohou zapříčinit zvýšení krevního tlaku, jsou zejména nízký věk nastávající maminky, nebo naopak věk nad čtyřicet let, cukrovka a vícečetné těhotenství. Rizikovou skupinu tvoří také ženy-kuřačky a obézní matky. Vysoký krevní tlak se objevuje častěji u prvního těhotenství. U žen, jež čekají druhé dítě, se hypertenze nerozvíjí tak často. Především těžší formy zvýšeného tlaku znamenají pro těhotnou ženu a nenarozené dítě velké nebezpečí, neboť mohou způsobit zpomalení růstu plodu, předčasný porod, předčasné odlučování placenty a někdy i potrat. Při zvýšeném tlaku dochází hlavně k potížím při přísunu kyslíku a živin do plodu, což má za následek zpomalení jeho růstu a vývoje. Zvýšený tlak samozřejmě působí problémy i nastávající rodičce, může dokonce poškodit tepny, ledviny a mozek.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP