Bylinná čajová směs příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Posilující odvar má dezinfekční účinky na celý trávicí trakt. Na jeho přípravu budeme potřebovat 50 gramů suchého jetele rolního nať nebo i květ, dále pak 7 gramů natě saturejky, 7 gramů benediktu, 7 gramů jestřabiny, 15 gramů kořene pampelišky a 15 gramů natě šalvěje. Vše v suchém a popřípadě nasekaném stavu. K přípravě jednoho posilujícího nápoje na slinivku si dáme do hrnku jednu polévkovou lžíci této směsi bylinek a zalijeme ji 1/4 litrem vroucí vody a necháme 20 minut přikryté louhovat. Posilující odvar na slinivku se pije vždy před jídlem.
Ve svém příspěvku DĚLÁ MI DOBŘE SLINIVKÁŘOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sládková.
Dělá mi dobře rostlinná strava na slinivkar cz. Má tam i masové recepty, ale jím je jenom když na mě přijde masová chuť. Myslíte, že maso zatěžuje trávením slinivku hodně? Děkuji Sládková (po akutním zánětu, 2 měsíce)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš Bláha.
První týdny po zánětu bych slinivku zbytečně nezatěžoval masem - musí štěpit tuky takže čím tučnější tím víc práce pro slinivku. Druhá věc je jaké je to maso - myslím původ, jestli nacpané hormony a chemikáliemi z EU, do mletých mas se dává běžně glutaman, nebo prasátko od souseda. Na druhou stranu tělo musíte vyživovat a bílkoviny v nemoci potřebujeme - někdo víc, někdo méně, protože si je vyrobí (když je z čeho) klidně i z komponentů rostliných. Takže vařené maso, optrně a po pár týdnech je v pořádku. Samozřejmě je pacient a pacient, jeden má mírně podrážděnou sliznici, druhý může mít zánět v několika orgánech najednou a zle mu bude ze všeho.
Navíc zátěže se sčítají a odvézt vás mohou i po vařené mrkvi, když se slinivka zrovna rozhodne, že už je hříchů moc. https://www.slinivkar.cz/co…
Pankreatitida obvykle začíná jako náhlý (akutní) útok. Pokud dojde k zanícení slinivky, její trávicí enzymy napadají tkáně, které je vyrábějí. Jeden z těchto enzymů (trypsin) může způsobit poškození tkáně a krvácení, což může být příčinou toho, že buňky tkání a cév začnou bobtnat. V některých případech se mohou tyto útoky opakovat. Tento stav je znám jako chronická pankreatitida. Při chronické pankreatitidě dochází k ukončení produkce enzymů, které jsou nezbytné pro tělo, zejména pro trávení a vstřebávání živin. Tato porucha se nazývá exokrinní pankreatické selhání. Tuky a proteiny v potravě mohou být špatně stráveny nebo absorbovány, což může mít za následek trvalý průjem nebo hubnutí. Pokud je chronická pankreatitida v pokročilém stadiu, dochází k přerušení tvorby inzulínu, což se nazývá endokrinní poruchou, která může následně vést k rozvoji diabetu mellitu.
Příčin onemocnění tohoto orgánu není mnoho, avšak o to víc jsou nebezpečné:
Alkohol. Nejčastějším důvodem všech nemocí slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu. Alkohol ničí tkáň slinivky a může způsobit nejen zánět, ale i karcinom (nádor).
Špatné stravování. Pokud se do jídelníčku zařazují převážně tučná a přepálená jídla, může to slinivku podráždit a způsobit její zánět.
Žlučový kamínek. Pokud je žlučový kamínek malý a rozhodne se cestovat žlučovými cestami, může dojít k ucpání společného vývodu slinivky a žlučníku. Žluč pak poškodí slinivku. I enzymy slinivky, pokud se aktivují přímo v orgánu, mohou slinivku podráždit a vyvolat její zánět.
Příčiny onemocnění se často kombinují a je těžké určit, co za vzniklý problém může nejvíc. Každopádně se k léčbě přistupuje komplexně, aby se zabránilo dalšímu poškození orgánu.
Ve svém příspěvku SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Vážení,dočetla jsem se,že mrkvové štávy nejsou moc dobré na slinivku a někde zase jako zeleninu na slinivku ano.Tak nevím,jestli mrkev ano nebo neChtěla bych se ještě zeptat,na červenou řepu steriizovanou jestli ano nebo ne.děkuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při léčbě pankreatu se osvědčila i stimulace reflexních zón na nohou. Pokud máme se slinivkou problémy, najdeme je velmi jednoduše. Reflexní body ovlivňující slinivku jsou asi ve střední části vnitřní části chodidla. Při silnějším hlubokém tlaku můžeme cítit ostrou bolest, znamená to, že jsme zónu trefili. Při zánětu slinivky či sliznic plošky na chodidle zásadně jen masírujeme uklidňujícím hladivým způsobem. Při slabé funkci slinivky břišní, například při problémech s trávením, můžeme její činnost naopak posilovat střídavě slabým a silným tlakem na tyto plošky několikrát denně.
Ve svém příspěvku ELIXÍR NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Krajčí.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mohu používat přípravek PM elixír na slinivku při podrážděné slinivce, ale nemám diabetes? Děkuji za odpoěd Božena Krajčí
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Příčin onemocnění tohoto orgánu není mnoho, o to víc jsou však nebezpečné:
Alkohol. Nejčastějším důvodem všech nemocí slinivky břišní je nadměrné a dlouhodobé požívání alkoholu. Alkohol ničí tkáň slinivky a může způsobit nejen zánět, ale i karcinom (nádor).
Špatné stravování. Pokud se do jídelníčku zařazují převážně tučná a přepálená jídla, může to slinivku podráždit a způsobit její zánět.
Žlučový kamínek. Pokud je žlučový kamínek malý a rozhodne se cestovat žlučovými cestami, může dojít k ucpání společného vývodu slinivky a žlučníku. Žluč pak poškodí slinivku. I enzymy slinivky, pokud se aktivují přímo v orgánu, mohou slinivku podráždit a vyvolat její zánět.
Příčiny onemocnění se často kombinují a je těžké určit, co za vzniklý problém může nejvíc. Každopádně se k léčbě přistupuje komplexně, aby se zabránilo dalšímu poškození orgánu.
V naší poradně s názvem DIETA PRO EPILEPTIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARKA.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli tuto dietu může nastavit lékař.Má dcera se už léčí 2 roky,paní doktorka si neví rady.Neustále jí mění prášky a je to pořád stejné.Vím,že tato nemoc má velkou spojitost z hlavou,ale jí bolí hlava neustále a nejvíc rano než vstane,jsou to takové migrénozní stavy,které někdy vyústi v epileptický záchvat.Dceři je 24 let.Potřebovala bych pomoci.Děkuji Jarka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jarko, tuková dieta je ve svém principu jednoduchá a není třeba, aby ji nějak zvláštně nastavil lékař. Ošetřující lékař by ale měl vědět, že se něco takového chystáte se svou dcerou podstoupit. V případě epilepsie je tuková dieta komplementrární terapií, tedy doplňkem konzervativní léčby. Tuková dieta sama o sobě epilepsii nevyléčí, ale může ukázat na souvislosti s dosavadním nevhodným stravováním. Prosím, mějte tyto skutečnosti na paměti, abyste mohly korigovat svá očekávání, které do tukové diety vkládáte.
Dieta pankreatická se dělí do 4 stadií. Předepisuje se obvykle po akutním záchvatu slinivky břišní.
První stadium: Nic se nekonzumuje ústy, nasazena je infuzní výživa.
Druhé stadium: Přechází se na něj asi po 3. dnu prvního stadia. Podává se čaj, sacharidové potraviny, zejména takzvané hlenovité polévky, například odvar z vloček, odvar z rýže nebo z ovesných vloček, vodová bramborová kaše, starší pečivo, mrkvové pyré. Ke konci stadia se může přidat netučné mléko, jemné omáčky. Technologická úprava receptu je bez koření a kašovitá.
Třetí stadium: Přechází se na něj 12. až 15. den po akutním stavu. Podávají se piškoty, jemné těstoviny, banán, ovocné šťávy, mrkev, petržel, cuketa, netučný tvaroh, mleté maso kuřecí či telecí, ryby. Ke konci stadia se zkouší 5 g čerstvého másla do hotových pokrmů. Technologická úprava jídel je stále bez koření a kašovitá.
Čtvrté stadium: Následuje 3. týden od hladovky. Přechází se na dietu č. 4, což je dieta s omezením tuků. Pankreatická dieta méně potrápí milovníky sushi, které je možné beze strachu ve čtvrtém stadiu konzumovat.
U onemocnění slinivky břišní (pankreatu) je potřeba si v první řadě uvědomit, že tento orgán má v lidském těle dvě funkce. Slinivka je tvořena dvěma odlišnými částmi. Zaprvé je to žláza s vnitřní sekrecí (její produkty jsou uvolňovány do krve). Tato část je tvořena Langerhansovými ostrůvky (skupiny zvláštních buněk pankreatu), které vytvářejí a produkují hormony (inzulín, glukagon, somatostatin). Hormony jsou pak uvolňovány a dále ovlivňují různé pochody v organismu.
Druhá část buněk tvoří žlázu s vnější sekrecí (její produkt – trávicí šťáva, je uvolňován do tenkého střeva). Tato část produkuje enzymy: trypsin (štěpící bílkoviny na aminokyseliny), amylázu (přeměňující sacharidy) a lipázu (přeměňující bílkoviny). Všechny tyto enzymy jsou produkovány v neaktivních formách (proenzymech), neaktivní formy (proenzymy) jsou aktivovány až pomocí dalších enzymů, které jsou přítomny ve dvanáctníku (duodenu), kam ústí vývod zevně sekretorické části slinivky (té, která produkuje trávicí šťávu). Tento mechanismus aktivace enzymů zajišťuje kontrolu nad tím, aby se enzymy neaktivovaly dříve, než je třeba, a nepoškodily tak slinivku nebo její vývod.
Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné se vyvarovat tučných druhu masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora). Tuk dávejte při přípravě až do hotových pokrmů, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé, vhodné je tedy jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění používejte pečivo bílé, rohlíky, veky, chléb bílý, vánočka, piškoty, suchary. U této diety je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda, a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích kůrek a spálených částí.
Dieta s omezením tuků (dieta č. 4):Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, pouze má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.
pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr
Vhodné jídlo
1 až 2 měsíce po normalizaci laboratorních hodnot jaterních testů platí přísný zákaz požívání alkoholických nápojů. Na doporučení lékaře se může protáhnout dieta až na rok po akutním průběhu onemocnění. Nevhodná jsou (alespoň zpočátku) smažená a tučnější pečená jídla a používání koření (například ostré papriky nebo chilli). Doporučuje se jíst kvalitní, plnohodnotnou stravu, aby nechyběly potřebné živiny. Strava by měla být pravidelná, rozložená v průběhu celého dne. Důležitý je dostatečný přísun nenasycených mastných kyselin, bílkovin, ovoce (a přírodních ovocných šťáv) a zeleniny. Po odeznění akutního onemocnění může u někoho přetrvávat nesnášenlivost (intolerance) některých jídel, a proto jsou nutné individuální úpravy jídelníčku.
Tato dieta má šetřící charakter, a to jak z hlediska termického (vynechat horké a ledové), chemického (ne nadýmavé a dráždivé) i mechanického (nejíst tuhé slupky, zrníčka, kůrky a podobně). Pokrmy se připravují vařením, dušením, vhodné je i pečení v alobalu, kdy nevzniká kůrka. Důležitá je pravidelnost v jídle a dostatečný přísun tekutin. Platí úplný zákaz alkoholu (ani nealkoholické pivo není zcela prosté alkoholu). V pooperační dietě při zánětu slinivky z jídelníčku zcela vypouštíme grilovaná, smažená a kořeněná jídla. Nepoužívá se cibulový základ ani opékání na oleji. Zahušťovat je možné zálivkou z mouky a vody. Malé množství tuku (například čerstvé máslo, do 10 g) přidáváme až do hotového pokrmu. Důležitý je zákaz kouření.
Tipy: Veka raději alespoň den stará (čerstvé pečivo nadýmá), netučný sýr a kefír jsou v pořádku, co se týká ovoce, pozor na druhy s tvrdými slupkami a zrnky.
NE: maliny, jahody, rybíz, hrušky
ANO: jablka, meruňky, broskve, banány, pomeranče, kompoty a ovocné přesnídávky z povolených druhů ovoce, obecně spíše vyzrálejší ovoce
Ovesné vločky je lepší povařit či alespoň nechat změknout v jogurtu přes noc. Tuňáka v olivovém oleji v malé porci jíst můžete, olej nechte důkladně okapat. Vodové bílé pečivo bez posypky je mnohem lépe stravitelnější než klasický pšeničný chléb. Klasický chléb se na pankreatickou dietu ani na dietu s omezením tuků nedoporučuje.
Důležité je vyhýbat se celým zrnům, posypkám, zrníčkům a semínkům. To znamená, že celozrnné pečivo v této dietě není vhodné. Nať jarní cibulky by měla být bez problémů. Rajčata je lepší vypeckovat. Po určité době od operace se doporučuje velice pozvolna zkoušet zařazovat do jídelníčku některé dříve vynechávané potraviny a vysledovat, jak je budete tolerovat. Nové potraviny zkoušet v malém množství a doporučuje se též nezkoušet je večer, ale během dne, pro případ, že by se objevily trávicí potíže. Při potížích je třeba se vrátit o krok zpět. Strava bývá velice individuální a každý snáší něco jiného. To se týká například celkového množství tuku ve stravě, mléčných výrobků, druhů zeleniny a podobně. Doba dietního omezení závisí na intenzitě proběhlého zánětu slinivky, ale obecně se doporučuje celoživotní dietní omezení (vynechat smažená, příliš tučná a ostrá jídla) s individuálně zařazenými potravinami.
U lehkého zánětu slinivky břišní je potřeba dodržovat slinivkovou dietu. V jídle se vyvarujte tučných jídel, přesolených a překořeněných pokrmů. Z masa vybírejte libové druhy, jako je kuřecí, králičí maso, ryby, vepřová kýta, hovězí zadní. Z uzenin se doporučuje jen jemná libová, například kuřecí párek, kuřecí šunka. Mléčné výrobky zařazujte polotučné nebo nízkotučné, sýry do 30 % tuku v sušině. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – kefír, podmáslí, acidofilní mléko, jogurty bílé nebo ovocné s meruňkovou, broskvovou, jablečnou příchutí. Vhodné jsou tvarohy, a to jak tvrdý na posypání, tak měkký (opět polotučné nebo nízkotučné varianty). Pečivo jezte spíše bílé, ne čerstvé hned po upečení (takové pečivo nadýmá). Pokud vám bude dělat problém celozrnné pečivo, tak ho raději vynechte. Ze zeleniny používejte mrkev, celer, petržel, dýni, cuketu, malé množství hrášku, malé množství květáku, špenát, brokolici, hlávkový salát, červenou řepu, čínské zelí, kedlubnu.
Vynechte česnek, cibuli, zelí, kapustu, papriku. Z příloh jsou vhodné brambory, rýže, těstoviny. Vejce se hodí jen na přípravu pokrmů, nedoporučují se vejce smažená nebo vejce natvrdo. Nepoužívejte ostré druhy koření, vhodné je používat bylinky – pažitka, petrželka, bazalka.
Technologická úprava pokrmů: nepoužívejte smažení, grilování, vhodné je vaření, dušení, zapékaní ve vodní lázni, předcházejte tomu, aby se na jídle tvořila spálená a opečená místa. Vše připravujte nasucho (opékaní masa, rýže), tuk dávejte do hotového pokrmu, vhodný je olivový olej, zahušťujte moukou opraženou nasucho a 20 minut povařenou. Obecně pak u pankreatické diety dodržujte režim diety č. 4 s omezením tuku.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kopecká.
můžu tvarůžky? nebo i romadúr, děkuji za odpověď Kopecká
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Olomoucké tvarůžky jíst můžete, ale romadůr už ne, protože obsahuje mnoho živočišných tuků. Aby byla vaše slinivka zdravá, zaměřte se na potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, mají nízký obsah živočišných tuků a obsahují antioxidanty. Vyzkoušejte libové maso, fazole a čočku, čiré polévky a náhražky mléka (například lněné mléko a mandlové mléko).
Pankreatická dieta patří k tvrdším dietám, není tedy divu, že je jednou z jejích charakteristik i úplný zákaz požívání alkoholických nápojů. Omezit bychom poté ve velkém měli tuky, dobře korigovat přísun bílkovin, a naopak podpořit množství vitamínů, které se do našeho těla dostávají. Vše ovšem záleží i na současném zdravotním stavu nás, pacientů. Například těsně po operaci bývá zvykem pouhý přísun nápojů, které mohou být doplněny umělou výživou.
Tato dieta není trvale stejná a je třeba ji upravovat podle střídání fází zlepšení s fázemi občasného zhoršení. Dokonce se objevují i klidová mezidobí, kdy je nemocný téměř bez potíží. Vleklá pankreatitida, jak se toto onemocnění označuje, nepatří mezi vzácná onemocnění. Méně často je postižena i ta část slinivky, která produkuje inzulín, a u nemocného se objeví příznaky cukrovky (diabetu), nebo se ve vývodných cestách slinivky začnou tvořit drobné kaménky, které brání odtoku pankreatické šťávy.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Pro uzdravení slinivky je třeba omezit ve stravě příjem tuků, zejména živočišné.
Chceme-li uzdravit svou slinivku, tak zásadně nesmažíme a vyhýbáme se smaženým a mastným jídlům.
Pro uzdravení slinivky ze stravy vyloučíme rafinovaný bílý cukr, sladkosti a alkohol.
Při pojídání se snažme stravu velmi důkladně rozžvýkat a smíchat se slinami, čímž ulehčíme slinivce při trávení.
Pro uzdravení slinivky je třeba vždy čtvrthodinu před každým hlavním jídlem sníst trochu nějaké kořenové zeleniny, například strouhanou mrkev, červenou řepu, petržel a podobně.
K uzdravení slinivky břišní zvýšíme ve stravě příjem vitaminu A a také zinku prostřednictvím potravních doplňků.
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou například jahody, meloun, mango, mandarinky, pomeranče, je nutno konzumovat jen v době od probuzení až do 3 aktivní doby dne a to v rovnoměrných porcích (ne najednou!!!). Obvykle platí, že poslední ovoce by se mělo sníst nejpozději 4 hodiny před spánkem a mělo by být méně sladké, kupříkladu černý rybíz, ostružiny, jablko. Hmotnostní podíl ovoce na celodenním příjmu by měl být 15%, což je dost velká porce sladkostí.
Libové maso, drůbež a ryby z chladných vod jsou nezbytnou součástí dobré stravy. Tyto potraviny totiž obsahují základní kameny našich těl – bílkoviny. Bez bílkovin nemůže tělo existovat. Maso patří mezi potraviny bohaté na kvalitní bílkoviny. Libové maso v této dietě nesmí být z přežvýkavců! U přežvýkavců, při jejich složitém trávení vznikají transmastné kyseliny, které jsou pak vylučovány s mlékem a část jich zůstane právě i v mase přežvýkavců. Ve smyslu boje proti vysokému krevnímu tlaku je nebezpečné maso hovězí, kozí, ovčí (skopové), ale také maso z jelena, ze srny anebo z antilopy, či z muflona. Bližší informace o tom, jak je hovězí maso škodlivé, jsou zde. Těla mořských ryb z chladných oblastí obsahují rybí tuk, který sebou nese důležité „dobré tuky“, což jsou omega 3 mastné kyseliny. Tyto tuky se významně podílí na snižování cholesterolu a předcházejí tak vzniku nebo rozvoji vysokého krevního tlaku. Hmotnostní podíl těchto potravin bohatých na bílkoviny na celodenním příjmu je 11%.
Dalším cenným zdrojem bílkovin v této dietě je prášek ze syrovátkové bílkoviny. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina má velké přednosti, jednak že se velmi dobře vstřebává a pak také dokáže v těle odstartovat proces, který blokuje tvorbu angiotenzinu ACE, který se účastní především kontroly krevního tlaku. Přesněji: angiotenzin v těle způsobuje vazokonstrikci a vazodilataci. Na základě těchto prokázaných poznatků je možné říci, že hydrolyzovaná syrovátková bílkovina snižuje krevní tlak. Hydrolyzovaná syrovátková bílkovina se prodává jako suchý prášek, který se přelije nízkotučným mlékem, nebo lépe studenou vodou. Pak se proteinový koktejl nechá 5 odstát a teprve pak se pomalu pije. Některé proteinové nápoje obsahují také cukr a ty jsou pro tuto dietu nevhodné. Vhodné jsou výrobky s 80% podílem hydrolyzované syrovátkové bílkoviny. Proteinový koktejl je nejvíce vhodný těsně před spaním a také jako odpolední svačina. Hmotnostní objem této bílkoviny na celkovém denním příjmu je 10%.
Vařené fazole, čočka, hrách a cizrna obohacují dietní stravu tím, že obsahují důležité bílkoviny rostlinného původu, středně rychlé cukry a důležitou vlákninu. Luštěniny se nehodí jako večerní jídlo, ani jako příloha k večeři, protože tehdy by tělo dostalo velkou dávku energie před spaním a dorána by obteklo tukem, ztloustlo by přes noc. Hmotnostní podíl na celkovém denním příjmu je 4%.
Semínka a ořechy konzumované v přírodním stavu, v jakém se nacházejí po vyloupání, tedy bez soli a bez pražení! Semínka a ořechy v sobě obsahují důležité stopové prvky, například zinek, který pomáhá lépe hospodařit s přijatými cukry. Dále semena a ořechy obsahují vzácné tuky, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny jsou tak zvané dobré tuky, které příznivě působí proti vzniku a rozvoji aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob. Pro Čechy jsou nejvýznamnější vlašské ořechy, které jsou přírodně dostupné každý podzim v ČR. Hmotnostní podíl semen a ořechů na celkovém denním příjmu je 1%.
Nízkotučné mléčné produkty jsou v této dietě důležitým zdrojem bílkovin a vápníku. Naprosto ideální by byly mléčné výrobky bez tuků, protože se ukázalo, že tuky z kravského mléka přímo ovlivňují vznik a rozvoj aterosklerózy a s tím spojeného vysokého krevního tlaku. Proto je třeba důsledně upřednostnit nízkotučné mléčné výrobky. Bezva je nízkotučný tvaroh, tvrdý nebo i měkký. Dále pak jsou vhodné nízkotučné tvrdé sýry a nízkotučné jogurty. Hmotnostní objem mléčných výrobků na celkovém příjmu je 7%.
Tuky a oleje jsou nedílnou součástí této diety, protože tělo tuky nezbytně potřebuje ke své činnosti, zejména mozek. Hlavní důraz je třeba klást na výběr správných tuků, kde by naprosto významně měly být omezeny živočišné tuky z těl přežvýkavců. To se týká jak tuků přijatých z masa, tak i tuků přijatých prostřednictvím jejich mléka, kde se vyskytují transmastné kyseliny nejvíce. Maso je třeba volit libové a máslo či sádlo nahradit rostlinnými tuky. Transmastné kyseliny by měly být vyloučeny ze stravy úplně! Transmastné kyseliny byly pomalým zabijákem poválečné doby, kdy se vyráběla náhražka másla ve formě ztuženého tuku. Bohužel se s těmito tuky setkáváme i dnes, kdy jsou používány v cukrářství, kde se stále ještě používají při pečení sladkého pečiva nebo zákusků ztužené tuky. Naopak upřednostněny by měly být tuky s obsahem polynasycených a monoNEnasycených tuků. Hmotnostní poměr dobrých tuků z celodenního příjmu je 15%.
Červené víno, které obsahuje flavonoid resveratrol příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu a omezuje vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku. Červené víno se při této dietě pije více odpoledne a nejvíce večer. Množství pravého červeného vína vyrobeného z nezelených hroznů révy vinné je v této dietě 300 ml denně.
Pokud trpíme onemocněním slinivky břišní či jejím zánětem, tak zvanou pankreatitidou, nebo je naše slinivka jen podrážděná, tak můžeme vedle klasické léčby zkusit podpořit hojivé a regenerační procesy i touto bylinnou kúrou. K přípravě odvaru na hojení budeme potřebovat 50 gramů dobromyslu obecného, 30 gramů mateřídoušky, 30 gramů řepíku, 30 gramů řebříčku, 30 gramů třezalky tečkované a 30 gramů máty peprné. Vše v suchém a nasekaném stavu. Hojivý odvar na slinivku se uvaří tak, že se jedna vrchovatá čajová lžička zalije 1/4 litrem vroucí vody a nechá se nejvýše 15 minut louhovat. Čaj se pije vždy čerstvý, jeden ráno a jeden večer.
Čerstvá šťáva z bílého hlávkového zelí se používá nejen k léčbě slinivky, ale i při vředové chorobě žaludku, dvanáctníku a také při onemocnění jater. Doporučená léčebná dávka jsou 2 deci čerstvé šťávy 2 krát denně. Na přípravu čerstvé šťávy z hlávkového zelí je třeba použít výkonný odšťavňovač.
Při zánětu slinivky se pije během dne po doušcích odvar z ovsa. Na přípravu odvaru z ovsa potřebujeme 100 gramů ovsa a 1,5 litru vody. Do hrnce se dá oves, zalije se potřebným množstvím vody a na mírném ohni se nechá vřít, dokud se neodpaří asi půl litru. Potom se odvar odstaví, scedí se a přelije se do termosky. Celé množství se pak pije vždy teplé v průběhu celého dne. Na každý den se připravuje vždy čerstvý odvar.
Čaj z oddenku puškvorce na podrážděnou slinivku břišní
Výluh z puškvorce působí na celý žaludeční a trávicí trakt, včetně žlučníku, sleziny a také i slinivky břišní. Na výrobu léčivého odvaru z puškvorce se použije jedna zarovnaná čajová lžička pomletého oddenku puškvorce a zalije se večer čtvrt litrem studené vody a nechá se přes noc vyluhovat. Ráno se to ohřeje na 70°C a hned scedí. Před každým použitím se tento čaj z puškvorce přihřeje ve vodní lázni.