Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIURETIKA BEZ PŘEDPISU

OBSAH

Odvodnění organismu

Zadržování vody v těle může vést ke zvýšení hmotnosti. Voda je přirozenou součástí našeho organismu, ale pokud je jí nadbytek, trápí nás otoky, pocity plnosti, únava i nevolnost. Také celulitida může být projevem zadržování vody v těle (odborně retence vody). Ta se ukládá právě v problémových partiích, tedy na stehnech, bocích a na břiše. Na odvodnění organismu se používají diuretika. Diuretika jsou léčiva, která zvyšují tvorbu moči a podporují vylučování škodlivin z těla. Zejména se jedná o vylučování močoviny (konečný produkt metabolismu bílkovin), kyseliny močové (konečný produkt metabolismu purinových nukleotidů) a kreatininu (konečný produkt odbourávání svalového kreatinu). Tato léčiva ovlivňují acidobazickou rovnováhu (rovnováhu mezi kyselinami a zásadami v lidském těle, zjednodušeně řečeno řízení hodnoty pH, kterou tělo musí udržovat na určité hodnotě, aby správně fungoval metabolismus a vstřebávání a vylučování látek). Diuretika jsou velmi důležitá a často používaná léčiva. Slouží k léčbě srdečního selhání, otoků (edémů), vysokého krevního tlaku a také se používají při léčbě některých otrav. Podle mechanismu a způsobu jejich působení lze diuretika rozdělit na inhibitory karboanhydrázy, kličková diuretika, thiazidová diuretika, kalium šetřící diuretika a osmotická diuretika.

Zdroj: Forfemina

Poradna

V naší poradně s názvem MICARDIS PLUS 80 2015 DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich špaček.

nenašel jsem Micardis 80,ani micardis 80 plus.špaček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Micardis je zmiňován v tomto článku: www.ceskenemoci.cz/l…
O doplatku se informujte ve své lékárně. Lék MicardisPlus 80 je drahý a doplatek může být až 385 Kč. V lékárně je však k dostání varianta se stejnou účinnou látkou a je plně hrazena ze zdravotního pojištění, takže je bez doplatku. Jeho název je Tezeo 80. Oproti MicardisPlus neobsahuje diuretika, takže ta by se musela doplnit jiným přípravkem. Zkuste se na to zeptat svého lékaře a možná ušetříte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Micardis plus 80 2015 doplatek

Antidepresiva bez předpisu jako první pomoc

Antidepresiva bez přepisu mají v České republice status doplňků stravy, nejedná se o léky. Při používání antidepresiv bez předpisu je vždy nutné upravit denní režim jednotlivce. Doporučuje se zdravý životní styl, který by měl zahrnovat zdravou stravu, více spánku, pohyb na zdravém vzduchu, přísný zákaz konzumace alkoholu. Pokud se zdravotní stav i po této změně nezlepší do několika týdnů, je čas zajít k lékaři. Samo léčení deprese může být bez konzultace s odborným lékařem nebezpečné.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Motyková.

Prosím o radu jestli se dá přípravek použít v kombinaci s léky godasal....děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Groprinosin obsahuje účinnou látku inosin pranobex, která posiluje imunitu při virových infekcích. Lék Godasal obsahuje kyselinu acetylsalicylovou na zmírnění horečky a tlumení bolesti. Oba tyto léky je možné společně užívat, protože nemají žádnou vzájemnou interakci.

Groprinosin by se neměl užívat společně s léky na dnu, jako jsou inhibitory xantinoxidázy (allopurinol), léky zvyšující vylučování kyseliny močové a diuretika, včetně thiazidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Rozdělení diuretik

  1. Diuretika působící v proximálním tubulu (proximální diuretika) – inhibitory karboanhydrázy: acetazolamid, dorzolamid.
  2. Diuretika působící v distálním tubulu (distální diuretika) – thiazidy: hydrochlorothiazid, chlortalidon.
  3. Diuretika působící v Henleově kličce (kličková diuretika) – diuretika Henleovy kličky: furosemid, kys. etakrynová, muzolimin, etozilin.
  4. Diuretika šetřící exkreci kalia – kalium šetřící: spironolakton, amilorid, triamteren.
  5. Diuretika zvyšující exkreci vody – osmotická diuretika: mannitol.
  6. Kombinovaná diuretika: hydrochlorothiazid + amilorid, chlortalidon + amilorid.
  7. Nová diuretika: antagonisté ADH.

Zdroj: Léky na odvodnění na předpis

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIDEPRESIVA BEZ PŘEDPISU LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotna.

Nejak spatne chapu.Da se tedy Lexaurin volne koupit v lekarne nebo ne.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lexaurin nejde koupit bez předpisu. Je to komplikovaný lék a je třeba ho užívat s vědomím lékaře. Lexaurin je lék proti depresi a je jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antidepresiva bez předpisu lexaurin

Rozdělení diuretik

Diuretika se dělí do několika skupin:

  • Působící v proximálním tubulu (proximální diuretika) – inhibitory karboanhydrázy: acetazolamid, dorzolamid.
  • Působící v distálním tubulu (distální diuretika) – thiazidy: hydrochlorothiazid, chlortalidon.
  • Působící v Henleově kličce (kličková diuretika) – diuretika Henleovy kličky: furosemid, kyselina etakrynová, muzolimin, etozilin.
  • Šetřící exkreci kalia – kalium šetřící: spironolakton, amilorid, triamteren.
  • Zvyšující exkreci vody – osmotická diuretika: mannitol.
  • Kombinace: hydrochlorothiazid + amilorid, chlortalidon + amilorid.
  • Nově: antagonisté ADH.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diskuze

V diskuzi LÉKY BEZ PŘEDPISU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolina Forstová.

Indap,Moduretik

APO-Allopurinol

Detralex

Amprinal

Zaildar

Tyto léky jdou nahradit léky bez předpisu?Poraďte,prosím

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky bez předpisu?

Přírodní diuretika na hubnutí

Přírodní diuretika vám nepomohou s odstraněním ošklivého tělesného tuku, ale pomohou vám s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin z těla.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Cjhtěl jsem se zeptat, kde bych mohl uvedený lék koupi bez lék,předpisu. Vůběc si nemumím představit, že bych šel k doktorovi s problémem, že mám roupy. Bohužel mám s tím problém a nevím jak jej mám vyřešit. Exituje nějaký jiný účinný lék bez předpisu na roupy.?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vermox

Jak fungují diuretika

Diuretika jsou velmi jednoduchá: pomáhají vašemu tělu zbavit se přebytečné nahromaděné vody a soli. Jak toho dosáhnou? Tím, že vás přimějí více čůrat.

Diuretika jsou užitečná, pokud máte zdravotní stav, který vás nutí zadržovat vodu, jako je selhání ledvin nebo městnavé srdeční selhání. Ve skutečnosti jsou také často součástí léků používaných k léčbě vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Močopudné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová Jaroslav.

Dobrý den,ráda bych věděla ,proč mi v lékárně nechtějí prodat lék anopyrin bez předpisu?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin je bohužel jen na lékařský předpis. Anopyrin obsahuje 100 mg kyseliny acetylsalicylové. Existuje řešení v podobě jiného přípravku se stejným obsahem kys. acetylsalicylové ale bez předpisu. ASPIRIN PROTECT a STACYL jsou registrovaná léčiva a s ověřením obsahují také 100 mg kyseliny acetylsalicylové a jsou k dostání bez předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anopyrin

Diuretika

Diuretika jsou léčiva, která zvyšují tvorbu moči a podporují vylučování škodlivin z těla. Zejména se jedná o vylučování močoviny (konečný produkt metabolismu bílkovin), kyseliny močové (konečný produkt metabolismu purinových nukleotidů) a kreatininu (konečný produkt odbourávání svalového kreatinu). Tato léčiva ovlivňují acidobazickou rovnováhu (rovnováhu mezi kyselinami a zásadami v lidském těle, zjednodušeně řečeno řízení hodnoty pH, kterou tělo musí udržovat na určité hodnotě, aby správně fungoval metabolismus a vstřebávání a vylučování látek). Diuretika jsou velmi důležitá a často používaná léčiva. Slouží k léčbě srdečního selhání, otoků (edémů), vysokého krevního tlaku a také se používají při léčbě některých otrav. Podle mechanismu a způsobu jejich působení lze diuretika rozdělit na inhibitory karboanhydrázy, kličková diuretika, thiazidová diuretika, kalium šetřící diuretika a osmotická diuretika.

Zdroj: Forfemina přípravek na odvodnění

Diskuze

V diskuzi se k tomuto tématu vyjádřil uživatel .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viagra.

leky-pro-erekci.webn… kvalita a účinnost zaručena

Zdroj: diskuze Err-cist_db udaje(path, web, )

Chřest - špargl, patří mezi zelené potraviny?

Chřest se neřadí mezi zelené potraviny, ačkoli je velmi zdravý. Často se detoxikace zaměňuje s odvodněním organizmu. Chřest je vynikající diuretikum, je močopudný, ale se samotnou detoxikací nemá mnoho společného. Chřest tedy velmi dobře pomáhá při odvodnění těla a organizmu. To se může hodit například tam, kde jsou nateklé nohy. Dalšími pomocníky, při odvodnění organismu a těla, jsou káva a černý čaj. Toto vše by se dalo nazvat jako přírodní diuretika bez lékařského předpisu.


Zdroj: Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení

Diskuze

V diskuzi HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olová dita.

jak to, že nemáte u příbalových letáků vedlejší účinky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Diuretika – léky na odvodnění

Diuretika jsou látky, které zvyšují vylučování moči, tedy snižují množství vody v těle.

Princip účinku

V ledvinách proběhne filtrace krve, tím však zázrak očišťování krve nekončí. Ve zfiltrované moči je řada hodnotných látek, které se následně vstřebávají zpět do krve. Právě tyto kroky zpětného vstřebávání blokují diuretika, čímž zabraňují zpětnému vstřebávání nejen minerálů, ale i vody.

Vliv na tlak

Úbytek vody způsobuje snížení krevního tlaku, čímž můžeme diuretika řadit mezi antihypertenziva. Krevní tlak ovlivňují přes ledviny (přesněji přes hormon aldosteron) též látky ze skupiny inhibitorů systému renin-angiotenzin-aldosteron. Při vysokém krevním tlaku má odvodnění organismu jiný smysl než zvýšenou tvorbu moči a mělo by být vždy řízené lékařem.

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

je možné koupit antibiotika bez lékařského předpisu nebo který lékař mi je může předepsat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Antibiotika jinak než na předpis koupit nejdou. Předepsat je může kterýkoli doktor, i praktický lékař. Na svědění penisu zpravidla antibiotika nepomůžou. Na to se předepisuje mast s kortikoidy, která nepříjemné svědění rychle odstraní. Doporučuji nestydět se a zajít ke kožnímu lékaři, nežli se snažit o samoléčbu ATB.

Zdroj: diskuze Svědění penisu

Diuretika bez předpisu

Volně prodejná diuretika jsou pouze přípravky, které obsahují bylinky, jež působí močopudně – DR. POPOV Edemin čaj 50 g, Megafyt čaj KOPŘIVA 20 × 1.5 g. Další možností jsou KNEIPP 3 bylinky na odvodnění cps 60. Silnější diuretika předepisuje pouze lékař.

  • Bylinný čaj Edemin Dr. Popov 50 g MEKKA při otocích a vodnatelnosti. Podporuje vylučování tekutin močí. Doporučení: nepít minerální vody s obsahem sodíku (Na+) nad 100 mg/litr. Zcela vyloučit alkohol. Zde se můžete podívat, jaké jsou ceny čaje Edemin Dr. Popov 50 g MEKKA.
  • Megafyt čaj KOPŘIVA 20 × 1.5 g je čaj v nálevových sáčcích – porcovaný. Má mírný močopudný účinek, podporuje příznivě metabolismus. Tento čaj je kontraindikován u nedostatečné činnosti srdce a ledvin, provázené otoky. Zde se můžete podívat na ceny Megafyt čaj KOPŘIVA.
  • KNEIPP 3 BYLINKY NA ODVODNĚNÍ CPS 60 je speciálně vyvinutá kombinace přírodních látek ze tří rostlin, které jsou známé diuretickými (močopudnými) účinky odpradávna: nať kopřivy a petržele, plody jalovce. Biotin přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Kyselina listová přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Ve spojení s vyváženou stravou, dostatečným příjmem tekutin a pohybem se budete cítit mnohem lépe. Vhodné pro ty, kdo trpí otoky nohou, nebo ve spojení se zavodněním organismu způsobeným některými léky. A zde se můžete podívat na ceny KNEIPP 3 BYLINKY NA ODVODNENI CPS 60.

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Dobrý den.Mohu na kyselinu močovou požívat syrovou cibuli nebo
citron? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Holofernos.

Proč byste proboha nemohl?

Důležité je omezit příjem fruktózy, která je taky součástí sacharózy - tzn. prakticky všeho sladkého, sladkých nápojů, ale třeba i jogurtů s příchutěmi, atd. To je nejdůležitější. Druhá věc, omezit potraviny s puriny (jak již bylo napsáno v článku).

Třetí věc by byla omezit látky, které blokují vylučování kyseliny močové, což jsou např. ketony (ano, v tomto případě je ketogenní dieta nebo pravidelný půst kontraproduktivní) nebo kyselina mléčná resp. laktáty (tzn. i tréning s velkou intenzitou - anaerobní tréning - může vést ke zvýšení kys. močové!). Podobně můžou fungovat i některé medikamenty, např. některá diuretika (třeba Hydrochlorothiazid).

Ale předpokládám, že největší podíl u Vás bude mít ta fruktóza resp. sacharóza, protože ji výrobci potravin přidávají téměř do všeho (a je úplně šumafuk, zda-li přidávají cukr nebo fruktózo-glukózový sirup, všechno je to stejný jed!). Paradoxně nejmíň se člověk musí bát ovoce (pozor,ne ovocných nápojů nebo smoothies!), protože vláknina v něm obsažená brání příjmu fruktózy do těla - ale pokud máte problémy s kys. močovou, vynechal bych i ovoce a nahradil je (pestrou skladbou) zeleniny.

Zdroj: diskuze kyselina močová

Léky na odvodnění

Neordinujte si sami žádné léky ve formě běžně dostupných odvodňovacích tablet. Mění hladinu soli, a proto mohou narušit celou „vodní rovnováhu“ ve vašem těle. Bez konzultace s lékařem nebo alespoň lékárníkem nic neužívejte. Teprve na základě výsledků vyšetření vám lékař navrhne plán léčby nebo vás doporučí ke specialistovi – internistovi, kardiologovi nebo nefrologovi.

Na odvodnění se používají diuretika. Diuretika jsou léky působící přímo na ledviny. Zvyšují diurézu, mají vliv na transport Na+, inhibují zpětné vstřebávání NaCl a vody z tubulu. Mechanismus účinku diuretik souvisí s membránovým transportem. Diuretika mohou tento transport ovlivňovat v různých částech nefronu. Také mohou inhibovat některé transportéry i mimo ledviny. Nejvýraznější je jejich účinek v ledvinách díky nejvyšší koncentraci těchto transportérů.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Seznam léků na odvodnění

  • Kličková diuretika – Furosemid, Furon, Furorese, kyselina etakrynová, Torasemid, Piretanid.
  • Thiazidová diuretika – Hydrochlorothiazid: Accuzide, Amprilan H, Apo-Amilzide (amilorid a hydrochlorothiazid), Apo-Combilos, Arionex Combi, Berlipril H, Blessin, Cancombino, Carzap HCT, Cazacombi, Combiso, Diroton Plus H, Enap-H, Giovax Plus, Hartil-H, Ifirmacombi, Kylotan Plus H, Lodoz, Loradur, Lorista, Losagen Combi, Lozap, Medoram, MicardisPlus, Miril Plus H, Moduretic, Monace Combi, Nebilet Plus, Ramipril H, Rasilez HCT, Kylotan Plus H, Rasilez HCT, Rhefluin, Sangona, Sarten Plus H, Stadapress, Tritazide, Valsacombi, Valzap Combi, Xaleec Combi.
  • Indapamid: Apo-Perindo, Gleperil Combi, Indap, Perinalon, Perinpa, Prenewel, Prestarium Neo Combi, Pricoron Combi.
  • Klopamid, Xipamid.
  • Draslík šetřící diuretika – Amilorid, často v kombinaci s hydrochlorothiazidem: Amicloton, Apo-Amilzide, Loradur, Moduretic, Rhefluin.
  • Blokátory aldosteronu – Eplerenon: Inspra, Kalium-kanreonát: Aldactone, Spironolakton: Verospiron.
  • Inhibitory karboanhydrázy – Acetazolamid: Diluran, Brinzolamid: Azarga, Azopt, Dorzolamid: Cosopt, Dorzogen Combi, Dorzolamid, Dozotima, Oftidor, Trusopt.
  • Osmotická diuretika
  • Aquaretika
  • Xantiny

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu

Co je to diuretikum?

Diuretika zvyšují vylučování vody a různých škodlivin močí. Používají se při potížích s vysokým tlakem, některých otravách a také na různé nepříjemné otoky. Patří mezi často předepisované léky, ale určitě stojí za to se poradit se svým lékařem, jestli v tom či onom konkrétním případě by nebylo pro tělo šetrnější použití nějaké přírodní alternativy.

Zdroj: Potraviny na odvodnění

Přírodní diuretika

Rostlinná diuretika způsobují zvýšení průtoku krve ledvinami, zvyšují filtraci a tvorbu primární moče, ovlivňují vodní bilanci organismu. Proto jsou vhodná ke zvýšení tvorby moče a odvodnění organismu. Nejčastější formou užívání přírodních diuretik jsou čajové směsi a z nich připravené nálevy, odvary. Méně časté jsou rostlinné tinktury a používání čerstvých rostlin bez úpravy. Podle odborníků, kteří nezpochybňují odvodňovací účinky rostlinných přípravků, patří mezi nejpříjemnější diuretika arabská káva, přírodní čaje a kakao. Miřík celer (nať, bulva), bříza bradavičnatá (list), přeslička rolní (nať), sadec nachový, pýr plazivý (oddenek, kořen), jalovec obecný (podle doporučení lékaře), libeček lékařský (nať), kukuřice setá, řebříček obecný (květ a nať), jehlice trnitá, trubkovec tyčinkovitý, drnavec lékařský, fazol obecný, truskavec rdesno ptačí, rybíz černý, bez černý (květ, plod), zlatobýl obecný (nať s květem), maliník obecný (list), pampeliška (smetanka) lékařská, kopřiva dvoudomá, medvědice lékařská, klikva velkoplodá, brusinka obecná.

Zdroj: Tablety na odvodnění organismu

Hypnox cena

Hypnox je možné koupit volně v lékárně bez předpisu. Na lék Hypnox nepřispívá zdravotní pojišťovna. Léky hypnox je možné také koupit v internetovém obchodě, kde je také vidět jeho aktuální nejnižší cena: Hypnox cena.

Zdroj: HypnoX léčí problémy se spánkem bez předpisu

Indikace diuretik

Diuretika se předepisují na:

  • Edémy – zvýší se vylučování Na+ a vody. Sníží se plazmatický objem, v krvi se zvýší koncentrace bílkovin, a tím i onkotický tlak, který přitáhne do krve extravazální tekutinu a zmenší otok.
  • Hypertenze – snížení periferního cévního odporu, čímž se sníží tlak.
  • Srdeční insuficience – snížení periferního odporu ulehčí práci srdci, zvýší se minutový srdeční výdej a zlepší se výkon myokardu.
  • Prevence renální insuficience a snížení funkce jater – v důsledku krvácení hrozí selhání oběhu, jater a zástava moči.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP