Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DLOUHÁ MENSTRUACE

OBSAH

Kdy se dá říci, že menstruace je moc dlouhá

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Nikdy nepodceňujte tento stav.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobry den, je možné že můžu přijít do přechodu v 39 letech ? mám posledni rok dosti podivné nálady, bolesti havy ,nechut k sexu a další negativa ;( ted poslednich pul roku si menstruace dělaji co chtějí , jsem úplně zoufala, 7.10 jsem začala špinit do toho bolest na leve strane vaječníku a zad, bolest ustala a od 11.10 pak silné krvácení do 15.10 a doposud slabé krvácení. Nikdy jsem problém s menses neměla až poslední půl rok, tohle je asi nejzávažnější. Předem děkuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To asi ještě nebude přechod. Za výkyvy ve vašem cyklu možná může estrogen. Třeba u vás došlo k poklesu tohoto ženského pohlavního hormonu, což by chtělo ověřit laboratorním vyšetřením krve. Prodiskutujte to se svým gynekologem, určitě vám navrhne vhodné řešení, které vás zbaví těchto nepříjemností.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace

Dlouhá menstruace v přechodu

Za dlouhé krvácení v menopauze mohou hormony, a to estrogen a progesteron.

Estrogen má za úkol zvyšovat děložní sliznici před menstruací. Takže pokud je estrogen „zmatený“ během nastávající menopauzy, může děložní sliznice narůst nadmíru nebo vůbec. Poznáte to dle intenzity a zabarvení menstruace.

Progesteron zase hraje roli v uvolňování vajíčka. Je také zodpovědný za intenzitu a dobu trvání menstruace. Když progesteron klesá během menopauzy, vede k nepravidelné menstruaci.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Dlouhá slabá menstruace

Dlouhá slabá menstruace může být projevem počátečního těhotenství, nebo se objevuje u děvčat, která začínají menstruovat. Je opravdu běžné, že v začátcích bývá menstruace slabá a dlouhá.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHÁ MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Dáňová.

Je mi 55 od nového roku stále slabě krvácím mám myom a nevím jestli je to k přechodu nebo bych měla navštívit gynekologa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každé delší krvácení je potřeba zkonzultovat s gynekologem. Co nejdříve se objednejte a nebo se alespoň poraďte po telefonu. Váš gynekolog zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může rychle reagovat na tyto nepříjemnosti. I pro váš vnitřní klid bude návštěva gynekologa tím nejlepším řešením v této situaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi ZOLADEX A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Andrlová.

Dobrý den, po roční léčbě a zjištění pozitivního karcinomu prsu(chemoterapie, biologická léčba, operace CA prsu), mě byl předepsán onkologem Zoladex v intervalech podání 1x za tři týdny. Užívám ho rok a musím nadále ještě 4 roky.
Zajímalo by mě, kdy se dostaví první menstruace. Nyní mám hrozné křeče v podbřišku již asi týden a bolesti prsou. A druhý dotaz může se léčba Zoladexem odmítnout?Nebo se musí dodržet z důvodu recidivy karcinomu po pěti letech. Já musím Zoladex brát ještě 4 roky a zdá se mě to dlouhá doba.
Děkuji za odpověď Andrlová Ilona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den dlouhodobě užívám injekce Zoladex z důvodu recidivy karcinomu prsu. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se musí Zoladex užívat? Nemenstruuji a nyní dne 1.12. jsem dostala menstruaci. Znamená to nějaké riziko? A může pacientka ukončit léčbu po pěti letech?Nebude riziko recidivy?Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Zoladex a menstruace

Menstruace dlouhá tři týdny

U takto dlouhé menstruace je vhodné ultrazvukové vyšetření. Je podstatné zjistit, jaká je sliznice při nepravidelném cyklu. Pokud se jedná o jednorázové krvácení, tak se většinou samo upraví, protože menstruace závisí na mnoha faktorech.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD DLOUHÁ MENSTRUACE PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ella.

Dobry den, vegetarianum muze chybet zelezo, to je v koprivovem caji. A Pak Vam mohou chybet bilkoviny.
Mohla byste z zvazit udelat jeden krok zpet a udelat prechod na veg. stravu mirnejsi a dva Tri mesice zkusit jistt vajicka, jestli by to pomohlo a dat telu sanci si zvyknout. Telo je zvykle si brat ziviny, vitaminy, mineraly, bilkoviny, esencialmi oleje a takhle se musi znovu adaptovat na nove zdroje. Take tahini, mandlova pasta, kesu pasta jsou intenzivnim zdrojem techto veci.

Zdroj: diskuze Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

Delší menstruace než obvykle

Dlouhá menstruace si žádá gynekologickou prohlídku s provedením sonografického vyšetření. Vhodné je podání vitamínu C, který by mohl krvácení zmírnit, ale důležité je skutečně gynekologické vyšetření, neboť lékař může nasadit vhodnou terapii na lékařský předpis dle svého zvážení. Obecně platí, že pokud stále při antikoncepci krvácíte, jistě to není normální, takže neodkládejte vyšetření.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Dlouhá menstruace při antikoncepci

Pokud zapomenete na tabletku, nemá žádný smysl užít zapomenuté tabletky najednou, příště užijte jen tu danou v určený den. Tímto postupem by mohl být ovlivněn i menstruační cyklus, který se může projevit dlouhou menstruací. Je dobré navštívit gynekologa.

Hormonální antikoncepce je uzpůsobena tak, aby do určité míry napodobovala menstruační cyklus, tedy tablety se vynechávají proto, aby došlo k poklesu hladin hormonů a proběhla menstruace.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Menstruace po 20 dnech

Menstruace po 20 dnech nebo mezi periodami může signalizovat problém, zejména pokud je dlouhá nebo silná. Nejčastější příčinou krvácení uprostřed cyklu je vynechání antikoncepční pilulky. Abnormální krvácení může být ale způsobeno například i problémy v těhotenství, ovulací, perimenopauzou, kojením, nadměrným cvičením nebo hormonální nerovnováhou v důsledku onemocnění štítné žlázy nebo diabetu.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobrý den chci se zeptat jestli může mít trittico vliv na zpoždění menstruace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Trittico obecně neovlivňuje menstruaci.

Zdroj: diskuze Trittico a menstruace

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi PRODLOUŽENÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lea.

Dobrý den dnes jsem byla na injekci na zastavení menstruace. Nějaká hormonální. Je mi 48 let a mám cystu. Za jak dlouho injekce zabere. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prodloužená menstruace

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Dlouhá menstruace v těhotenství

Krvácení se klidně může objevit i po početí. Nejedná se ale o klasickou menstruaci.

Nejčastější druhy krvácení i po početí jsou dvojí:

  • tzv. implantační krvácení;
  • krvácení při nedostatečné produkci hormonů.

S implantačním krvácením se může žena setkat kolem 4.–6. týdne těhotenství. Jedná se převážně o slabé krvácení či špinění způsobené implantací, tedy vniknutím vyvíjejícího se embrya do stěny děložní, přičemž může dojít k porušení cévy ve sliznici děložní s následným krvácením. Pokud se takovéto krvácení objeví, nemusejí se ženy obávat. Jedná se o přirozený jev, který nevyžaduje léčbu.

Další relativně častou příčinou krvácení v prvním trimestru těhotenství je takzvaná hormonální insuficience (nedostatečná produkce hormonů), kdy tělo ženy produkuje nedostatek hormonu, který má podporující vliv na zdárný vývoj těhotenství. Tento hormon se nazývá progesteron a pomáhá udržet těhotenství do vytvoření funkční placenty, přibližně do 12.–13. týdne těhotenství.

Každopádně každé krvácení v těhotenství by měl posoudit lékař!

Zdroj: Prodloužená menstruace

Dlouhá menstruace

Silné nebo prodloužené menstruační krvácení se nazývá menoragie a může postihovat ženy v období hormonálních změn (nástup menstruace, výjimečněji v období krátce před menopauzou).

Příčiny

Délka menstruace může znamenat také velmi časný potrat, mnohdy ani žena nepozná, že vůbec byla těhotná. Prodloužené krvácení se také může objevit jako důsledek hormonálního výkyvu po vysazení hormonální antikoncepce. Dále může být vedlejším účinkem mnohých, nejčastěji hormonálních léků. V tomto případě stojí za to problém konzultovat se svým gynekologem, který případně navrhne jinou léčbu.

Někdy může být prodloužené krvácení způsobeno zánětem nebo nádorem v děložní dutině, takže jestli je například doprovázeno bolestí, navštivte co nejdříve svého gynekologa.

Jak si pomoci

Základní bylinkou, kterou by doma měla mít každá žena, je kontryhel. Této bylině se právem přezdívá „ženská bylinka“. Menstruaci harmonizuje, upravuje a pomáhá i při bolestivém a příliš silném krvácení. Jeden až dva šálky denně si můžete dopřávat pravidelně po celý měsíc nebo jen v období, kdy menstruaci očekáváte.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Bolestivá menstruace v přechodu

Pokud se objeví při menstruaci bolesti, je vhodné projevit pochopení, ale situaci zbytečně nedramatizovat. Jsou-li bolesti silné a neustávají, je rozumné navštívit lékaře. Cílem je odhalit, zda za bolestmi během menstruace nestojí jiný, vážnější problém. Psychické problémy mohou být příčinou bolestivé menstruace i u dospělých žen – stačí, když se dvakrát až třikrát po sobě objeví bolesti během menstruace, a každou následující menstruaci už pak žena očekává se strachem z další bolesti. Stejně negativně se pod tyto problémy podepisuje stres. Pokud je totiž člověk ve stresu, často se cítí, jako by měl stažené vnitřnosti, a to doslova.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP