Co je dna? Organismus trpící dnou neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu, který by z těla odbourával kyselinu močovou. Ta vzniká při metabolismu některých složek potravy. Hlavním projevem nemoci je právě zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.
Normální hladina kyseliny močové v krvi je:
140–340 µmol/l (ženy)
220–420 µmol/l (muži)
Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje silnou bolestí, mluví se tak o akutním dnovém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, nejčastěji pak v ranních hodinách. Postižený kloub je oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.
Posledním stadiem choroby je takzvaná chronická tofózní dna. Ložiska krystalků kyseliny močové, takzvané tofy, jsou patrné na pohled v oblasti kloubů dolních i horních končetin, nezřídka také jako drobné boule na ušních lalůčcích. Onemocnění může dlouhodobě vyústit až v trvalé poškození kloubů a snížení pohyblivosti. Kyselina močová bohužel často vykrystalizuje až v močové kameny. Nejhorší stadia nemoci jsou spojena s poškozením ledvin. Choroba je nezřídka provázena také dalšími metabolickými poruchami, například cukrovkou.
Nemoc dna anglicky
Nemoc dna se anglicky řekne gout. Ve spojitosti s tím je důležité i uric acid, což je kyselina močová a purines, což jsou puriny.
V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Dobrý den,
může se během diety při dně konzumovat zázvorový čaj? Myslím z čerstvého nastrouhaného zázvoru, oslazený medem + citron. Díky za info :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je komplexní forma artritidy charakterizovaná ukládáním krystalů kyseliny močové v těle, která postihuje klouby. Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů v těle, je životně důležitým prvkem pro syntézu DNA, cirkulaci, trávení a vstřebávání živin. Krev transportuje kyselinu močovou do ledvin a přebytečné množství se vylučuje přes ně ven. Když ledviny nemohou eliminovat přebytek kyseliny močové, ukládá se v těle a způsobuje dnu, nazývanou také hyperurikemie.
Zázvor a dna?
Zázvor je všestranná bylina známá pro své silné léčebné a kulinářské účely. Silné protizánětlivé účinky zázvoru snižují zánět, otoky a snižují hladinu kyseliny močové v krvi a poskytují úlevu při záchvatech dny.
Recept na zázvorový čaj
Nastrouhejte 3cm zázvoru, zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut a pravidelně tento silný odvar pijte po celý den, abyste si ulevili od bolesti kloubů.
Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné se vyvarovat tučných druhu masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora). Tuk dávejte při přípravě až do hotových pokrmů, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé, vhodné je tedy jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění používejte pečivo bílé, rohlíky, veky, chléb bílý, vánočka, piškoty, suchary. U této diety je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda, a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích kůrek a spálených částí.
Dieta s omezením tuků (dieta č. 4): Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, pouze má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.
pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr
Vhodné jídlo
1 až 2 měsíce po normalizaci laboratorních hodnot jaterních testů platí přísný zákaz požívání alkoholických nápojů. Na doporučení lékaře se může protáhnout dieta až na rok po akutním průběhu onemocnění. Nevhodná jsou (alespoň zpočátku) smažená a tučnější pečená jídla a používání koření (například ostré papriky nebo chilli). Doporučuje se jíst kvalitní, plnohodnotnou stravu, aby nechyběly potřebné živiny. Strava by měla být pravidelná, rozložená v průběhu celého dne. Důležitý je dostatečný přísun nenasycených mastných kyselin, bílkovin, ovoce (a přírodních ovocných šťáv) a zeleniny. Po odeznění akutního onemocnění může u někoho přetrvávat nesnášenlivost (intolerance) některých jídel, a proto jsou nutné individuální úpravy jídelníčku.
V naší poradně s názvem DIETA PRO EPILEPTIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARKA.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli tuto dietu může nastavit lékař.Má dcera se už léčí 2 roky,paní doktorka si neví rady.Neustále jí mění prášky a je to pořád stejné.Vím,že tato nemoc má velkou spojitost z hlavou,ale jí bolí hlava neustále a nejvíc rano než vstane,jsou to takové migrénozní stavy,které někdy vyústi v epileptický záchvat.Dceři je 24 let.Potřebovala bych pomoci.Děkuji Jarka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jarko, tuková dieta je ve svém principu jednoduchá a není třeba, aby ji nějak zvláštně nastavil lékař. Ošetřující lékař by ale měl vědět, že se něco takového chystáte se svou dcerou podstoupit. V případě epilepsie je tuková dieta komplementrární terapií, tedy doplňkem konzervativní léčby. Tuková dieta sama o sobě epilepsii nevyléčí, ale může ukázat na souvislosti s dosavadním nevhodným stravováním. Prosím, mějte tyto skutečnosti na paměti, abyste mohly korigovat svá očekávání, které do tukové diety vkládáte.
Primární dna vzniká na základě dědičně podmíněného narušení vylučování kyseliny močové ledvinami. Pokud se však sníží přísun purinů do organismu, ledviny jsou ještě schopny kyselinu močovou vyloučit. Pokud však postižený pokračuje v konzumaci potravin s vysokým přísunem purinů, dochází k jejímu hromadění v organismu.
Sekundární dna
Sekundární dna vzniká jako důsledek jiných onemocnění. Jedná se o choroby spojené se zvýšeným zánikem buněk (například leukémie) nebo porušenou funkcí ledvin.
Ve svém příspěvku WOBENZYM A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Jaké máte, prosím, zkušenosti s WObenzymem a DNA ostatní? Wobenzym užíváme celá rodina na nejrůznější neduhy a s úspěchem, a tak mne zajímá i DNA. Děkuji Marie
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
K vyvolání dny může vést infekce, nadměrný přísun alkoholu a jídla, stres, chirurgický výkon, únava. Chceme-li předcházet výskytu této nemoci, je potřeba dodržovat životosprávu, ale bohužel na její vznik mají vliv i genetické faktory. Nemoc se často vyskytuje ve spojení s cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu a obezitou. Dna má několik stadií:
asymptomatická hyperurikémie – příznakem je pouze zvýšená hladina kyseliny močové v krvi;
akutní záchvat dny – velká citlivost a bolestivost kloubů signalizují zánět, kloub napuchne, zčervená, kůže na něm se napne a leskne, na dotek strašně bolí, většinou je prvním napadeným kloubem palec u nohy, poté dochází k zánětu jiných kloubů rukou i nohou;
interkritické období – následuje po akutním dnavém záchvatu, většinou je pacient bez obtíží, zdá se být vše vyléčeno; toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky;
chronická tofózní dna – v tomto stadiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Někdy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, například v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech může dojít k protržení kůže, ze které vyteče hustý, křídově bílý výtok.
V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.
Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:
Dna je typ zánětu kloubů (artritidy) postihující asi 10 % populace České republiky. Nejčastěji jí trpí muži nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové. Organismus není schopen v dostatečné míře odbourávat puriny, což má za následek nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Za vše může trávicí enzym urikáza, který oxiduje kyselinu močovou. Bez rozpuštění nebo přeměny na rozpustnou látku nemůže být tato kyselina vyloučena ven z těla. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky v kloubech, částečky zde mohou uvíznout a ostrým hrotem se do kloubů zabodávat. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách. Postižen může být i ramenní kloub nebo ušní lalůček. Krystaly mohou způsobovat jak mechanické obtíže, tak působit na bílé krvinky, čímž zapříčiní vznik zánětu. Ten se potom projevuje jako velmi bolestivý dnavý záchvat.
Mezi rizikové faktory patří přílišná konzumace masa, alkoholu, špatný pitný režim, dlouhodobé užívání diuretik, nadváha a nedostatek pohybu. Ke dně mohou vést i genetické vlohy. Dalším znevýhodňujícím faktorem je pohlaví, protože dna postihuje muže až dvacetkrát častěji a také dříve než ženy. Jednotlivé příznaky se liší podle stadia onemocnění. Obvykle však nejsou žádné viditelné projevy, pouze se vyskytuje zvýšená hladina kyseliny močové v krvi.
Cílem léčby dny je odstranit akutní záchvat a předcházet jeho opakování. Při akutních záchvatech se užívají léky snižující bolest a zastavující zánět. Jedním z předepisovaných léků je i kolchicin, jehož užívání je však doprovázeno mnoha nežádoucími účinky (průjem, zvracení). K léčbě dny se tak často podávají nesteroidní protizánětlivé léky. Dlouhodobá léčba dny v klidovém období je zaměřena na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi a na úpravu jídelníčku.
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
V prvotním stadiu, nazývaném jako asymptomatická hyperurikémie, se nemoc nemusí nijak projevovat. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.
Normální hladina kyseliny močové v krvi je:
140–340 µmol/l (ženy)
220–420 µmol/l (muži)
Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje jejich silnou bolestí. Mluvíme o akutním dnavém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, v ranních hodinách. Daný kloub je pak oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.
Jak se pozná dna od jiných onemocnění, nelze jednoduše stanovit, jelikož se dna, jak bylo výše popsáno, projevuje bolestí, otoky, zarudnutím kloubů, omezením jejich pohyblivosti, což je charakteristické také pro jiná onemocnění. Typické u dny je postižení drobných kloubů nohou a rukou. Nejčastěji se zánět projevuje na palci nohy. Kyselina močová a uráty se mohou vytvářet také v ledvinách a vyvolávat vznik ledvinových kamenů nebo jiné problémy až selhání ledvin. Nemoc zhoršuje obezita, podobně jako při cukrovce, a může ji doprovázet vysoký krevní tlak.
Prevence onemocnění spočívá především v zabránění přechodu akutní dny do chronického stadia jednak kvalitní terapií, jednak dietetickými opatřeními.
Závažným projevem tohoto onemocnění je dnavý záchvat, který provází silná bolest v některém z kloubů, nejčastěji v palci u nohy. Postižený kloub je velmi citlivý, dochází k napuchnutí a kůže reaguje zarudnutím. Ukládání krystalků kyseliny močové (tofů) v okolí kloubu může vést až k poškození tkání, což má za důsledek zhoršenou hybnost kloubů a také jejich viditelnou deformaci.
Ve svém příspěvku DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.
já dnou trpím, není to sranda.. ale hodně mi pomáhá doplněk stravy Enzycol DNA, beru jej v pauze mezi léky, kterou mám vždy dvakrát do roka.. Nemám žádné potíže, můžu občas i zhřešit v jídle a navíc je to přírodní, takže nezatěžuje orgány.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Prokeš, nutriční terapeut.
Bez úpravy výživy nepřináší pouhá léková terapie dny trvalé výsledky. Příčinou dny je nevhodná výživa způsobující nadměrné ukládání krystalů kyseliny močové v kloubech a ledvinách. Účinná terapie zahrnuje přechodné vyloučení potravin, které způsobují zvýšený obsah této kyseliny v těle (některé z nich jsou překvapující) a použití konkrétních bylin a doplňků pro její vyplavení z těla. Poradím jak si upravit stravu, abyste se dny trvale zbavili. Kdo by měl zájem, může mne kontaktovat na čísle 608 155 338.
Říká se, že onemocnění dna je způsobeno životním stylem a stravováním. Naše potraviny obsahují ve velké míře kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a vysoký příjem cukru zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle. Vysoká hladina cukru v těle však vede i k řadě jiných závažných zdravotních problémů, ukázalo se, že polovina všech pacientů s dnou je obézní nebo trpí nadváhou.
Další příčinou dny je konzumace vysoce purinových potravin. Jedná se o vnitřnosti, ančovičky, sledě, chřest, a dokonce i houby. Jíst méně takových potravin je tedy jedním ze způsobů, jak se pokusit odvrátit dnu.
Wikipedia uvádí, že dna neboli pakostnice (pokud postihuje palec u nohy, označuje se též jako podagra), odborně arthritis urica (v některých pramenech arthritis uratica), je onemocnění obvykle charakterizované opakujícími se záchvaty akutní zánětlivé artritidy, projevující se zarudlým, velmi citlivým a horkým otokem kloubu. Nejčastěji je postižen metatarzofalangeální kloub u kořene palce u nohy (přibližně v 50 % případů). Nemoc se ale může projevit i jako tofus, ledvinové kameny nebo urátová nefropatie. Způsobena je zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Kyselina močová krystalizuje a vzniklé krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a okolních tkáních.
V naší poradně s názvem DNA NEMOC KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Binh Nguyen Van.
Dobry den. Mam Dna nemoc kloubu, muzu kolik kavu za den?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pití kávy může snížit množství kyseliny močové a tím se zmírní projevy dny. Káva může být ochucena mlékem ale vždy bez cukru. S kávou vypijte vždy i sklenici čisté vody.
Dna je zánětlivé onemocnění kloubů projevující se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi neboli hyperurikémií. Kyselina se přemění v drobné krystalky, které se laicky řečeno zabodávají do okolní tkáně (zejména do kloubů), vyvolávají zánět a způsobují bolest. V těle kyselina močová vzniká při rozkladu potravin, které obsahují velké množství purinů, nacházejících se především v mase a vnitřnostech. Objevuje se také při renální (ledvinové nedostatečnosti) a dalších interních poruchách.
Nejčastěji se dna vyskytuje u mužů (až 90 % případů) ve středních letech, a to obzvlášť tehdy, kdy k ní mají genetické sklony. Ohrožené jsou však i ženy po menopauze a lidé s onemocněním ledvin. Doprovázena bývá obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem.
Obvyklá horní hranice je 6,8 mg kyseliny močové na 1 dl krve. Cokoli nad 7 mg/dl se považuje za zvýšenou hladinu a mohou se objevit první příznaky. U žen je podle některých zdrojů tato hranice ještě nižší: 5,7 mg/dl.
Nadměrná hladina kyseliny močové v krvi vznikne často tehdy, pokud člověk není dostatečně vybaven enzymy, které látky purinového charakteru odbourávají. Přitom vybavení enzymy je vrozené! Pokud je člověk enzymy vybaven méně a zatěžuje organismus potravou bohatou na purinové látky, dojde k onemocnění.
Ve svém příspěvku KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Staubr.
MÁM STRAŠNÉ BOLESTI V KOTNÍKÁCH A PALCÍCH.NEMOHU SE BOLESTMA POHNOUT.JE MĚ 73 LET,MÁM VÁHU CCA 140 KG.BERU PRÁŠKY NA TLAK,RÁNO VWEČER.TÉŽ BERU DENNĚ FURON NA ODVODNĚNÍ.JINAK SE ZAVODNUJI A ŠPATNĚ DÝCHÁM.MYSLÍM SI ŽE STÁLÍM ODVODNOVÁNÍM SE MĚ ZHORŠUJE TA DNA.JAK TO MÁM TEDY VŠE SKLOUBYT??
DÁLE MNE ZAJÍMÁ ZDA MOHU JÍST KYSANÉ ZELÍ,NAKLÁDANOU ČERVENOU ŘEPU,JABLKA,POMELO,CITRONY. ZDA MOHU DENĚ UŽÍVAT JEDLOU SODU A DOČETL JSEM SE ZDE,ŽE SE CUTRUSOVÝ PLODY A SODA ELIMINUJÍ.JAK TO TEDY UŽÍVAT.??
DOČETL JSEM SE ZDE ,ŽE NEJRYCHLEJI POMŮŽE VÝTAŽEK Z OCŮNU PODZIMNÍHO.VÍM,ŽE JE JEDOVATÝ JAK SI VÝTAŽEK UDĚLAT A JAK DÁVKOVAT?
DĚKUJI ZA INFO A.Š
BOLEST JE TO UKRUTNÁ,TĚŽKO NĚKOMU KDO NEZAŽIL POVÍDAT.
UDĚLAL BYCH PRO TO COKOLIV.
Pokud máte dnu, první věc, kterou musíte udělat, je odstranit přebytečný cukr, bílou mouku a maso z denního jídelníčku. Především musíte snížit závislost na cukru, jelikož cukr je zdrojem obživy pro kvasinky, také je důležité vyhnout se bílému pečivu a masu. Maso je plné nezdravých hormonů a antibiotik, která jsou pro organismus kyselá. Pokud jde o nápoje, je důležité, abyste se zdrželi konzumace alkoholu. Dieta a zdravý životní styl jsou to nejlepší, co můžete udělat, abyste odstranili příznaky dny. Měli byste konzumovat dostatek zeleniny, ovoce a pít hodně vody.
Jak léčit dnu, respektive odstranění kyseliny močové z těla?
Změňte stravu a životní styl, jednou z prvních věcí je odstranit výše uvedené nevhodné potraviny a nápoje. A vyzkoušejte šest přírodních léků na léčbu dny. Pokud budete postupovat podle těchto tipů, můžete se zbavit dny do 24 hodin nebo i méně.
1. Zeleninový extrakt ze semen
Konzumujte extrakt z osiva celeru. Je prokázáno, že zeleninový výtažek z osiva snižuje tvorbu kyseliny močové v těle. V celeru bylo zjištěno 30 různých typů antioxidantů, mezi něž patří například fenolové kyseliny, jako je kyselina kávová a kyselina ferulová, a flavaoly jako quecetin. Díky tomu je celer užitečný při léčbě široké škály onemocnění, která jsou doprovázena zánětem: bolest kloubů (artritida), dna, infekce ledvin a jater, kožní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku a infekce močových cest.
2. Extrakt z třešňové šťávy
Je prokázáno, že třešňová šťáva snižuje výskyt dnových záchvatů o 35 % a při současném podávání s allopurinolem, což je lék na dnu v zahraničí, se riziko výskytu dny snížilo dokonce o 75 %. Třešňová šťáva snižuje zánět a tvorbu kyseliny močové v těle. Pokud přidáte celer a černou třešňovou šťávu do své stravy, uvidíte velmi rychle výsledky.
3. Kopřiva
Kopřiva je silný protizánětlivý fytonutrient, který si můžete zakoupit v sušené formě, ze které si můžete připravovat čaj, který budete pravidelně pít.
4. Rybí olej
Rybí olej nefunguje tak rychle jako předešlé ingredience, ale dlouhodobým užíváním může rybí olej snížit riziko vzniku dny, protože jedním z přínosů rybího oleje jsou omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánětlivé procesy v těle. Vzhledem k tomu, že dna je formou artritidy a rybí olej je účinnou léčbou artritidy, má smysl omega-3 ve formě rybího oleje užívat.
5. Proteolytické enzymy
Proteolytický enzym, jako například bromelain, léčí dnu. Bromelain se nachází v jádře ananasu a je to trávicí enzym, který pomáhá snížit výskyt kyseliny močové a zánětů. Bromelain by tedy měl být rovněž součástí vašeho jídelníčku.
6. Hořčík
Hořčík je alkalický minerál. Také tento alkalický minerál může snížit tvorbu kyseliny močové v těle a studie ukazují, že hořčík je účinnou léčbou dny zvláště u akutních případů. Pokud máte nedostatek hořčíku, můžete být náchylní ke vzniku dny, takže je dobré přidat do svého seznamu přírodních léků na léčbu dnavých příznaků potraviny bohaté na hořčík nebo doplňky hořčíku.
Pokud se zbavíte věcí, jako je alkohol, cukr, bílá mouka, maso, a pokud přidáte stravu s vyšším podílem ovoce a zeleniny spolu s uvedenými šesti ingrediencemi, uvidíte, že brzy dojde ke zlepšení vašeho zdravotního stavu.
V naší poradně s názvem DNA A VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr.Michal Bruna.
Při dně jsem si "naordinoval"malé množství kvalitního stolního vína nebo bílé suché.Je to špatně?Sedět s lidmi večer u limonády je stresující,tedy nezdravé...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Často na základě neoficiálních informací existují protichůdné názory na vliv vína na dnu. Nicméně výsledky vědeckých studií dospěly k závěru, že alkohol v jakékoliv formě spouští opakující se záchvaty dny. Studie nezjistily, že by se riziko opakujících se záchvatů dny lišilo podle typu vypitého alkoholu. Konečným závěrem je, že množství etanolu v jakémkoli alkoholickém nápoji je odpovědné za opakující se záchvaty dny.
Jinými slovy, nesnížíte riziko vzniku dnavých záchvatů pitím vína místo piva nebo alkoholických koktejlů.
Tato studie z roku 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.go… jasně prokazuje, že pití 1 nápoje vína (150 ml) jednou za 24 zvyšuje riziko dnavého záchvatu o 36%.
Jak bolí dna určité víte. Také víte, jakou slast vám přináší vypití jedné sklenky vína. Takže můžete porovnat tyto strasti s slasti a sám si vybrat, jak budete dále pokračovat.
Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.
Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.
Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.
Dieta pankreatická se dělí do 4 stadií. Předepisuje se obvykle po akutním záchvatu slinivky břišní.
První stadium: Nic se nekonzumuje ústy, nasazena je infuzní výživa.
Druhé stadium: Přechází se na něj asi po 3. dnu prvního stadia. Podává se čaj, sacharidové potraviny, zejména takzvané hlenovité polévky, například odvar z vloček, odvar z rýže nebo z ovesných vloček, vodová bramborová kaše, starší pečivo, mrkvové pyré. Ke konci stadia se může přidat netučné mléko, jemné omáčky. Technologická úprava receptu je bez koření a kašovitá.
Třetí stadium: Přechází se na něj 12. až 15. den po akutním stavu. Podávají se piškoty, jemné těstoviny, banán, ovocné šťávy, mrkev, petržel, cuketa, netučný tvaroh, mleté maso kuřecí či telecí, ryby. Ke konci stadia se zkouší 5 g čerstvého másla do hotových pokrmů. Technologická úprava jídel je stále bez koření a kašovitá.
Čtvrté stadium: Následuje 3. týden od hladovky. Přechází se na dietu č. 4, což je dieta s omezením tuků. Pankreatická dieta méně potrápí milovníky sushi, které je možné beze strachu ve čtvrtém stadiu konzumovat.
Dna je jedna z nejbolestivějších forem artritidy, nemoci kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění s vysokým množstvím kyseliny močové v krvi. Ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Bolest se často projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.
Nemoc dna vyžaduje jiný pohled na složení jídla a proto i recept na jeho přípravu bude trochu nezvyklý. V jídelníčku při onemocnění dnou je třeba vyloučit masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti (podle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, ale jen hovězí a vepřové zadní). Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny.
Příklady receptů, pro pacienty, které trápí dna:
Tzatziky
Ingredience: 250 g salátové okurky, kopr (svazek), 50 g česneku, 200 ml olivového (slunečnicového) oleje, 250 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, pepř, sůl, šťáva z citrónu (cca 40 ml)
Postup: Okurku omyjeme, nastrouháme, kopr omyjeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme, jemně nastrouháme a smícháme s koprem a olejem. Tvaroh s jogurtem vymícháme do hladka. Do umíchaného tvarohu s jogurtem přidáme nastrouhanou okurku a česnek smíchaný s koprem a olejem, opepříme, osolíme a zakapeme šťávou z citrónu.
Rybí salát
Ingredience: 100 g mrkve, 200 g jablek, 160 g upečeného filé, sůl, 20 g oleje, citrónová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, hlávkový salát
Postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka omyjeme, odstraníme jadřince a dužinu hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny pak zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme jogurtem naředěným olejem a salát promícháme. Necháme uležet v chladu a podáváme vychlazené. Podle chuti lze okořenit i špetkou mletého pepře.
Zeleninová polévka
Ingredience: 20 g řapíkatého celeru, 60 g polotučného mléka, 20 g pšeničné hladké mouky, 20 g mrkve, 1 špetka muškátového oříšku, 10 g čerstvého másla, 20 g petrželky, 1 kávová lžička soli, 0,5 l vody
Postup: Omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. Vložíme ji do studené vody, osolíme a vaříme doměkka. Na teflonové pánvi nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studeném mléce. Opraženou moukou zahustíme hotový zeleninový vývar a dobře provaříme. Opatrně dochutíme muškátovým oříškem a dle chuti dosolíme. Hotovou polévku zjemníme máslem a ozdobíme sekanou petrželkou. Vývar solíme dle chuti tak, abychom nepřesolili, opatrně zacházíme i s muškátovým oříškem.
Hovězí s mrkví a šunkou
Ingredience: 40 g cibule, 160 g zadního hovězího, 20 g pšeničné hladké mouky, 40 g mrkve, 20 g rostlinného oleje, 1 polévková lžíce soli, 40 g dušené šunky, 500 ml vody
Postup: Maso omyjeme a protkneme mrkví nakrájenou na klínky a šunkou. Na oleji zpěníme cibuli, vložíme maso a orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studené vodě. Maso vyjmeme a šťávu zahustíme opraženou moukou, řádně provaříme a dochutíme solí. Maso vrátíme zpět a znovu prohřejeme. Podáváme s karlovarskými nebo houskovými knedlíky, ale vhodná je i rýže nebo těstoviny.
Zapečené brambory
Ingredience: 500 g brambor, 120 g brokolice, 20 g cibule, 100 ml polotučného mléka, 120 g mrkve, 5 g petrželové natě, 30 g eidamu (30%), 100 g vařeného uzeného masa, 1 vejce, 10 g řepkového oleje
Postup: Brambory omyjeme a uvaříme je ve slupce. Současně dáme vařit mrkev, brokolici a uzené maso. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Uvařenou mrkev a uzené maso nakrájíme na kostičky, pokrájíme brokolici, na plátky nakrájíme cibuli a nasekáme zelenou petrželku. Všechny připravené suroviny smícháme a dáme zapéct v zapékací formě vymazané olejem. Po zapečení zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce, zasypeme strouhaným sýrem a znovu zapečeme.
Rizoto
Ingredience: 20 g hrášku, 40 g mrkve, 10 g másla, 1 špetka petrželové natě, 200 g dušené rýže, 40 g eidamu (30%), 1 kávová lžička soli, 160 g libového vepřového masa, 20 g řepkového oleje, 500 ml vody
Postup: Maso omyjeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a vložíme na olej na zpěněnou cibulku. Podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Propláchneme rýži, na kostičky nakrájíme mrkev. Rýži, mrkev a hrášek nasypeme k masu, přidáme máslo, zalijeme vodou, promícháme a dusíme. Přimícháme nasekanou petrželku. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Bramborové noky
Ingredience: 200 g kupovaných bramborových noků, 10 g olivového oleje, 1 kávová lžička petrželové natě, 1 kávová lžička soli
Postup: Bramborové noky vaříme dle návodu v osolené vodě přibližně 5–8 minut. Po uvaření scedíme a omastíme olejem. Na talíři podáváme ozdobené zelenou petrželkou.
Asymptomatická hyperurikémie je bez jakýchkoliv obtíží a znamená, že máte pouze zvýšenou koncentraci kyseliny močové v krvi.
Akutní dnavý záchvat je obvyklým příznakem dny. Jedná se o bolest kloubu, která přechází k zánětu, zčervenání, otoku, vzniku extrémní citlivosti na dotek (nelze vydržet ani dotek deky) a kůže je napnuta tak, že odráží světlo. Prvním postiženým kloubem bývá typicky palec u nohy. Nicméně postiženy mohou být i jiné klouby jako kolena, hlezna, drobné klouby nohou a rukou.
Interkritické období následuje po akutním dnavém záchvatu a nemocný je zcela bez obtíží a o nemoci vůbec neví. Toto období trvá od 6 měsíců do 2 let.
Chronická tofózní dna je stav, kdy dlouhodobě dochází k ukládání krystalků do kloubní chrupavky a do tkání v okolí kloubu ve formě takzvaných tofů (uzlovitá ložiska obsahující krystalky kyseliny močové). Nejčastěji se hromadí v okolí prvního kloubu palce u nohy, ale i v měkkých tkáních na ušním boltci, na loktech a rukou. V tomto stadiu už dochází k postižení funkce kloubů. Zcela zřídka se tofy provalí na povrch kůže, což se projevuje vytékáním husté křídově bílé hmoty.
Mezi nejvíce doporučované doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět pak zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin zase snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem. Při akutních záchvatech se doporučuje Nimesil či Aulin (obsahují stejnou účinnou látku). Někomu pomáhá Diclofenak. Velmi účinný je i Enzycol.
Enzycol DNA tob. 100 + 40 je doplněk stravy určený pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Obsahuje unikátní kombinaci nazývanou Multi Clean UPTM komplex – je složen z extraktu kyselé višně, celerových semínek, pistácie a kurkuminu. Svým složením Enzycol příznivě působí na stav zdravé hladiny kyseliny močové v krvi.
Enzycol obsahuje:
kurkumin – omezuje bolestivost kloubů
extrakt z pistácie (Pistacia vera) – omezuje tvorbu kyseliny močové
extrakt z višně obecné (Prunus cerasus) – příznivě ovlivňuje záněty pohybového aparátu
extrakt z celeru miříku (Apium graveolens) – příznivě ovlivňuje poruchy metabolismu kyseliny močové
vitamín C – napomáhá k normální tvorbě kolagenu, který je důležitý pro správnou funkci chrupavek a kostí
Pro rychlejší nástup účinku se užívají 4 tobolky denně (2 ráno a 2 večer) do polevení příznaků.
Při pravidelném užívání se doporučují 2 tobolky denně (1 ráno a 1 večer) po dobu 2–3 měsíců. Léčebnou kúru se doporučuje opakovat alespoň 2x ročně.
Tobolky se užívají na lačno, minimálně 20 minut před jídlem či 30 minut po jídle, a zapíjí se vodou.
1 tobolka Enzycolu DNA (605 mg) obsahuje:
extrakt z višně 200 mg
extrakt z pistácie 160 mg
extrakt ze semen celeru 150 mg
kurkumin 25 mg
vitamín C 20 mg
stearan hořečnatý 20 mg
dietní vlákninu 30 mg
Dle recenzí uživatelů je tento potravinový doplněk účinný a je pomocníkem při léčbě onemocnění dnou.
Potvrzením klinické diagnózy je přítomnost charakteristických krystalů v kloubní tekutině. Symptomy se obvykle zlepší po nasazení nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), steroidů nebo kolchicinu. Jakmile akutní záchvat odezní, hladinu kyseliny močové lze obvykle udržovat na nízké hodnotě prostřednictvím změny životního stylu; u osob s častými záchvaty přispívá podávání allopurinolu či probenecidu k dlouhodobé prevenci.
Výskyt dny se v posledních desetiletích zvýšil: v určitém okamžiku života postihuje tato nemoc kolem 1–2 % obyvatel západního světa. Má se za to, že k tomuto nárůstu dochází rozvojem rizikových faktorů, k nimž patří metabolický syndrom, prodloužení očekávané délky života a změna ve způsobu stravování. Dna byla v historii známa jako „nemoc králů“ či „nemoc bohatých“.
V lékařství se určitá forma dny označuje podle místa uložení krystalických hmot kyseliny močové nebo podle místa vzniku záchvatů: noha – podagra, ruka – chiragra, rameno – omagra.
Jak snížit kyselinu močovou v krvi? Řešení je opravdu jednoduché, změňte stravu a upravte svůj životní styl.