Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOČASNÝ VÝVOD PO OPERACI STŘEV

OBSAH

Umělý vývod tlustého střeva

Častou příčinou operace je onemocnění konečníku nebo střeva, kdy je nutné je odstranit. Po takovéto operaci je vytvořena stomie (sigmoideostomie) na sestupném tračníku nebo v oblasti esovité kličky (stolice je již formovaná). Další typ operace na tlustém střevě se nazývá resekce podle Hartmanna. Při této operaci je odstraněna část tlustého střeva před konečníkem, konečník zůstane zachován, ale konec střeva s ním nemůže být z různých důvodů ihned spojen. V takovém případě lze někdy přistoupit k další operaci, při které se střevo s konečníkem spojí. Podobná operace se provádí i na horní části sestupného tračníku. Po těchto zákrocích jsou vývody dvouotvorové a později se odstraní (zanoří). Častým důvodem k vývodu je odlehčení střevu, například při zánětu. Po vyléčení je vývod zanořen.

Kolostomie je souhrnné označení pro vývody tlustého střeva. Kolostomie může být vyvedena v různých částech střeva – od těch jsou odvozeny i názvy konkrétních vývodů. Coecostomie je umístěna na přechodu tenké střevo – tlusté střevo (obsah je ještě řídký). Transversostomie se vyvádí na příčném tračníku (obsah je již kašovitý), sigmoideostomie se provádí na esovité kličce (obsah je tuhý, formovaný).

Kolostomie je malý kruhový otvor červené barvy (zabarvení je dáno barvou střevní sliznice) o průměru 2–5 cm, trochu vyvýšený nad povrch pokožky (podobný našpuleným rtům). Její povrch je neustále vlhký a lesklý. Není citlivá na bolest, neboť ve sliznici se nenacházejí nervová zakončení. Přesto vyžaduje ošetřování jistou opatrnost, sliznice se snadno poraní a začne krvácet. Krvácení není nikdy silné, stačí přiložit malý tamponek na několik vteřin a krvácení samo ustane.

Zdroj: Vývod tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA PO RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Borovka.

Po odstranění konečník/ vývod trvalý/ došlo ke strátě sex.aktivity. Kde je příčina a zda je možné to léčit. Věk 70 let. Po operaci 19 let.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy se ztrátou sexuální aktivity se dají řešit. Pomůže vám s nimi lékař urolog, který nejdříve zjistí funkčnost reprodukčních orgánů a hladiny důležitých hormonů v krvi. Podle výsledků pak vám předepíše léky, které vám umožní plnohodnotný sexuální život. Objednejte se na urologii a poraďte se tam s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi VÝVOD PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mění se sáček denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bláha Emil.

V roce 2017 jsem byl 38x ozařován pro rakovinu¨ ¨prostaty.Ozařováním mě poškodíli tlusté střevo 8 cm od konečníku (krvácím už rok ) Vyjmout tu poškozenou část nejde protože je blízko konečníku.Zda je možné udělet dočasný vývod před poškozeným místem a po zahojení dané části střevo znovu napojit. Takhle je ta poškozená část neustále rušena stolicí . Nebo mě hrozí trvalý vývod,protože tak jak to mám teď se stav stále zhoršuje Už má 4 transfuze
a věčně prý transfuze nelze dávat,
Moc děkuji za odpověď Bláha Emil Nové Město na Moravě

Zdroj: diskuze Vývod po operaci tlustého střeva

Co to znamená zauzlení střev

Zauzlení střev bývá způsobeno mechanickou překážkou. Překážka se může nalézat uvnitř střeva, ve střevní stěně nebo zcela mimo střevní stěnu. Dále může být střevní neprůchodnost způsobena porušením nervového či cévního zásobení střeva. Nejčastěji však ileus vzniká jako komplikace jiné choroby, například bývá často bezprostřední příčinou smrti u pokročilé rakoviny střev. Od funkční nebo počínající střevní zástavy je nutné odlišit prostou zácpu a nadýmání po požití nevhodného jídla nebo z pouhého nedostatku tekutin. Je také velmi těžké odlišit funkční ileus od jiného. Ošetřující lékař musí opakovaně kontrolovat stav a v pravou chvíli se rozhodnout pro operaci nebo jinou léčbu.

Zpočátku má pacient pocit plnosti v břiše a žaludeční nevolnost. Vnímá ztížený nebo žádný odchod plynů (laicky zaražené větry) a většinou nemůže na stolici. Celé břicho je nafouklé a začíná být bolestivé. Tento stav se označuje jako počínající ileus (subileus). Stav označovaný jako „počínající ileus“ může být projevem pouhé funkční poruchy trávení. Překážka ve střevě způsobená nevhodnou potravou se může uvolnit a potíže samovolně ustoupí. Má-li však střevo skutečnou překážku, pak je subileus jen začátkem potíží, které se časem vystupňují v úplný střevní uzávěr (ileozní stav). Tehdy je celé břicho silně vzedmuté (nafouklé), neodcházejí větry ani stolice a pacient opakovaně zvrací.

Pacienta se střevní neprůchodností musí vyšetřit zkušený lékař, nejlépe chirurg. Převážná většina ileozních stavů je po potřebných vyšetřeních řešena operací. Někdy je vhodnější vyčkávat a podávat léky podporující činnost střeva (u funkčních a neurogenních typů). Při operaci střevní neprůchodnosti se vždy chirurg snaží odstranit překážku. Při manipulaci s nepřipraveným tlustým střevem musí být vždy alespoň dočasně založen vývod střeva bokem (kolostomie). Často následuje definitivní operační řešení problému s časovým odstupem několika týdnů až měsíců, kdy je možnost tlusté střevo na operaci připravit (vypláchnout a zbavit bakterií).

Zdroj: Zauzlení střev

Lázně po operaci střev

Lázně po operaci střev doporučují ošetřující lékaři a návrh na ně podávají praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a dorost na předtištěném formuláři zdravotní pojišťovny. Rovněž může péči doporučit lékař v nemocnici, pokud je pacient hospitalizován. Lékaři doporučí pacientovi, do kterých lázní pojede podle zaměření lázní, revizní lékař zdravotní pojišťovny může toto změnit, například z důvodu kapacity lázní, ale i jiných důvodů. V případě léčby komplexní je pobyt v lázních 21 dnů, v případě léčby příspěvkové pak 14 nebo 21 dnů. Dostat se do lázní ale můžete pochopitelně i za své finance. Možností, jak načerpat síly a neutratit vysoké částky, jsou také zkrácené wellness pobyty, které trvají od 3 do 10 dnů. Na ty vám sice pojišťovna nepřispěje, ale i tak se dají některé sehnat za přijatelnou cenu.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Černá.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli je možné začít s ozařováním pokud není zahojená pooperační rána po operaci střev.,rána prosakuje, neboť není zahojen tračník.......také má sestra udělaný vývod.Sestra je mladá a potřebovala by velmi rychle zahájit chemoterapie kuli metastázím v dutině břišní.Velice děkuji.K.Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI ILEUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Prosím o doporučení lázní po operaci střev - Ileus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi nejlepší lázně léčící onemocnění žaludku a střev patří Lázně Luhačovice, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Lázně Karlovy Vary. Na Slovensku to jsou pak Lázně Lúčky a Lázně Brusno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi VÝVOD Z TLUSTÉHO STŘEVA STOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

jsem po operaci tlustého střeva stomie a mám dotaz mám tlak do konečníku jako když potřebuji vykonat potřebu má to tak být nebo je něco špatně děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vývod z tlustého střeva stomie

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Mám nárok na lázně po operaci střev ( Ileus ) ?
V případě , že ANO, jaké lázně jsou vhodné?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O lázních rozhoduje vaše zdravotní pojišťovna. Na základě návrhu sepsaného vaším praktickým lékařem. Postup ziskání lázní je následující. Nejdříve se dohodnéte se svým lékařem, který vám léčí střeva, aby vám napsal doporučení, že je pro vás vhodná lázeňská péče. S tímto doporučením jděte k praktickému lékaři, aby vám sepsal návrh na lázně. Pojišťovna do 30 dnů rozhodne jestli vám na lázně přispěje a dozvíte se také kam můžete jet a v jakém úhradovém režimu se tam budete léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav siffer.

mam zhoubny nador 12 cm od konecniku budu mit umely vyvod nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To teď nejde s určitostí říci. Často se vytvoří jen přechodná stomie (vývod), než se zahojí rána po odstranění stávajícího nádoru. Ale i kdyby jste měl trvalou stomii, tak za cenu přežití to není vůbec špatné. Dnešní stomie jsou velmi jednoduché na výměnu a pacientovi nezpůsobují žádné nepohodlí. Nebojte se ničeho a přijměte veškerá doporučení, která od svých lékařů dostanete. Na vše se dá zvyknout. Důležité je přežít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi LÉKOŘICE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karpíšek.

Snědl jsem 3 kila lékořice a zkolaboval jsem, byl jsem na IP 6 měsíců, dne jsem napojen na umělé srdce a mám vývod, kůže mi zčernala a stále voním.Nejhorší na tom je ,že stále můžu a při tom nemůžu. Vypadám jak rom. Prosím nejezte větší množství !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékořice nežádoucí účinky

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP