DOMÁCA VÝROBA ZÁZVOROVÉHO OLEJA a nejen to se dozvíte v tomto článku. Mladý zázvorový kořen (Rhizoma zingiberis officinalis recens) se jí nejlépe čerstvý k masitým jídlům i polévkám, a to nastrouhaný na nitky. Zázvor je jako česnek, nedá se ho sníst mnoho, ale je mimořádně zdravý a má i protivirové účinky. Zázvor se se svou užitečností blíží ženšenu – také pomáhá na mnoho neduhů.
Čaje
Zázvorový čaj podporuje správné trávení. Pomáhá stimulovat produkci slin a tím odstranit kyselinu, která se vrací do jícnu. Je to vynikající alkalizující nápoj, který pomáhá léčit bolest na hrudi a také regurgitace spojené s GERD.
V následujících receptech můžete použít buď čerstvý kořen zázvoru, nebo sušený prášek. Pijte 20 minut před jídlem, abyste předešli kyselému refluxu. Po dobu nejméně 2 hodin po pití zázvorového čaje neužívejte aspirin.
Zázvorový čaj
Postup: Nastrouhejte jeden centimetr zázvoru. Do šálku vody přidejte nastrouhaný zázvor. Vařte 5 minut. Odstraňte z tepla. Zakryjte víkem a nechte louhovat 20 minut. Sceďte a přidejte ½ čajové lžičky medu a citronové šťávy podle chuti. Pijte 2x denně před jídlem, abyste se zbavili refluxu kyseliny. Můžete přidat 3 drcené zelené kardamomové lusky.
Zázvorový čaj s citronovou trávou
Postup: Přiveďte čtyři šálky vody k varu, přidejte 2 lžičky oloupaného a nastrouhaného zázvoru a 1 stopku nasekané citronové trávy. Snižte teplotu a provařte 10 minut. Odstraňte z tepla a nechte louhovat 5 minut. Poté sceďte a postupně popíjejte.
Pikantní zázvorový čaj
Tento pikantní čaj má nízký obsah kalorií, přičemž poskytuje okamžitou energii. Navíc snižuje reflux.
Postup: Přiveďte vodu k varu, přidejte zázvor, pomerančovou kůru, hřebíček a kardamom. Snižte teplotu a nechte mírně provařit 10–13 minut. Přidejte listy čaje a mléko, provařte další 3 minuty. Odstraňte z tepla a nechte louhovat 5–7 minut. Přidejte hnědý cukr. Postupně popíjejte.
Zázvorovo-rajčatový čaj
Ingredience: ½ šálku nakrájeného kořenového zázvoru, 3 skořicové tyčinky, 1 šálek sušených rajčat, ½ šálku medu, 2 litry vody
Postup: Vařte vodu. Přidejte zázvor a skořici. Snižte teplotu a vařte 30 minut. Sejměte z tepla, přidejte sušená rajčátka a med. Dejte zchladit do lednice.
Čaj ze zázvorového esenciálního oleje
Postup: Přidejte 2–4 kapky zázvorového esenciálního oleje na 1 šálek teplé vody. Dobře promíchejte a pijte.
V naší poradně s názvem ORECHOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Debnarova.
Domácavýroba orechového oleja a jeho účinky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na výrobu domácího oleje z ořechů budete potřebovat velké množství zralých jader ořechů. Čím kratší doba od jejich sklizně, tím lépe. Ořechy umelte a drť dejte do vlažné vody na jeden den. Kontrolujte aby ořechy byly stále ponořené ve vodě a voda nevychladla. Pak směs zahřejte na 50 až 60 °C. Přeceďte zahřátý obsah přes jemný cedník. Pevnou hmotu, která zbude pak pomocí lisu ihned vylisujte. Lisování musí být důkladné a rychlé, dokud je vše teplé. Pevnou hmotu můžete znovu zalít teplou vodou a za hodinu postupného zahřívání můžete znovu lisovat. Získanou tekutinu nalijte do skleněné nádoby s úzkým průměrem a dejte vychladit na 2 až 4 °C. Po vyhlazení je možné sejmout pevnou vrchní vrstvu, kterou tvoří domácí ořechový olej. Ořechy obsahují olej, ale z pohledu extrakce, jen v malém množství. Takže na deci oleje budete potřebovat 2 až 3 kila ořechů.
Co se týče účinků, tak ořechový olej bude prospěšný pro pokožku a vlasy při jeho zevním použití. Prospěšný bude také na polykání, ale to raději doporučuji jíst ořechy v původním stavu.
Ve svém příspěvku PŘEDÁVKOVÁNÍ ZÁZVORU JAKO PŘÍČINA SÍŇOVÉ FIBRILACE SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Minka Sedláčková.
Prodělala jsem paroxysmální síňovou fibrilaci srdeční bez jiné zřejmé příčiny než je několikatýdenní pití koncentrovaněho zázvorového čaje v množství 1 l denně
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Dávkování: 4 kapky zázvorového éterického oleje rozmíchejte v 1 dcl tučného mléka nebo smetany. Nalijte do teplé vody. V ní pak zůstaňte alespoň 15 minut.
Ve svém příspěvku MASKA S CUKRU MEDU A OLIVOVÉHO OLEJA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.
ja tiez som teraz tuto masku vyskúšala a je to uplne super,a funguje to. Nie lenže po umytí z pokozky sa mi odstránila odumretá koza ale tvár pred spaním nemusím vobec krémovat je uplne vláčna. Doporučujem
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ve svém příspěvku RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.
Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.
Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na https://www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana
Dávkování: Nejprve ohřejte vodu. Vroucí ji nalijte do nádobky, pod kterou už hoří zapálená svíčka. Do vody nakapejte maximálně 3 kapky éterického zázvorového oleje. Nechte 15 až 20 minut působit. Rozhodně ne více. Pro osvěžení a zahnání stresu či přepracování můžete zázvor smíchat s oblíbeným citrusem. A to tak, že do nádobky nakapete 2 kapky zázvoru a 1–2 kapky vybraného citrusu.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristepane.
Kdyby dotycny vedel, ze umele kortikoidy se vyrabej z solanum tuberosum nebo hlavne solanum aviculace.. a hormony pohlavni ze soji...tak by nepsal takovyhle blbosti. Ovsem vyroba po domacku je bohuzel z tech latek nemozna..
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Dávkování: Pro domácí masáž smíchejte 15 kapek zázvorového éterického oleje v 50 ml základního nosného oleje (mandlový, meruňkový, olivový). Masírujte místa, kde potřebujete. Pro celkovou masáž je vhodná směs éterických olejů se zázvorem. Budete-li chtít, namíchá vám ji každý odborný aromaterapeut.
Zředěný samotný éterický olej, případně ve směsích, se používá jako podpůrný prostředek při léčbě a pro zlepšení krevního oběhu a stavu i zdravých žil. Je to častý doplněk směsí pro masáže, na artritidy i bolestivé svaly. Pokud jej nakapete do aromalampy, pak budete léčit nevolnost, deprese, špatnou náladu, únavu, přepracování a stres. Zázvorový éterický olej celkově posiluje organismus při slabosti a chladu, posiluje činnost ledvin, sleziny, žaludku, srdce a plic. Působí afrodiziakálně, posiluje vůli a zdravou ctižádost, dodává sebejistotu a vitalitu.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.
Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)
Potřebujete: 2 – 3 citrony, 1 kousek čerstvého kořene zázvoru (o velikosti palce), 1/2 až 1 šálek medu
Postup: Umyjte citrony a nakrájejte je na plátky nebo klínky. Nakrájený citron vložte do čisté, suché nádoby. Nastrouhejte kořen zázvoru a přidejte do sklenice s citronem. Naplňte sklenici medem. Uzavřete nádobu a nechte stát alespoň po dobu 24 hodin před použitím. Skladujte v chladničce nebo tmavé, chladné spíži. Do šálku s vroucí vodou dejte 1 lžičku této směsi a nechte několik minut odstát, poté čaj přefiltrujte a můžete konzumovat.
Poznámka: Takto připravený med je bezpečný i pro děti.
Recept na kandovaný zázvor
Suroviny: 500 g čerstvého zázvoru, 800 g cukru, 1 l vody
Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Přendejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vařte za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijte (uschovejte), plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 min povařte. Tento postup opakujte 4x, abyste odstranili štiplavost. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijte vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidejte cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na tři kusy zázvoru jsou potřeba 4 vrchovaté lžíce cukru. Přiveďte k varu a za občasného zamíchání vařte do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor; trvá obvykle 20–30 min, než se většina tekutiny vyvaří. Na závěr přendejte na talíř, oddělte od sebe jednotlivé kousky a nechte zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžete ještě kousky obalit v krupicovém cukru.
Poznámka: Schované vývary ze zázvoru můžete použít například do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.
Recept na zázvorový čaj
Potřebujete: 4–6 tenkých plátků syrového zázvoru, 1 a půl až 2 šálky vody, 1–2 lžíce medu, citron dle chuti
Příprava zázvorového čaje: Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vložte do vody a vařte 10 minut. Pro silnější čaj nechte směs vařit 20 minut nebo více, můžete používat více plátků zázvoru. Tekutinu odstraňte z tepla a přidejte limetkovou, citronovou šťávu a med podle chuti.
Poznámka: Domácí zázvorový čaj je vynikající prostředek, který uklidňuje žaludeční bolesti a přispívá k lepšímu trávení. Také je vynikající při chřipce a nachlazení.
Zázvorový čaj příznivě působí na trávicí trakt – potlačuje pálení žáhy a nadýmání, a navíc podporuje trávení a chuť k jídlu. Zázvorový čaj se také dobře hodí jako prevence proti chřipce a rýmě, napomáhá proti nevolnosti a migréně, dovede podpořit lidské tělo v boji s rakovinou.
Zázvorový čaj dále působí protizánětlivě, posiluje imunitu, stimuluje krevní oběh, napomáhá se snižováním tělesné váhy, předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest, zmírňuje nevolnost při cestování a během těhotenství a v neposlední řadě působí i jako afrodiziakum.
Zázvor ovšem není vhodný úplně pro každého. Vyhnout by se mu měly děti do dvou let a také dlouhodobě nemocní lidé (například diabetici). Doporučené množství zázvoru jsou čtyři gramy (v případě čerstvého stavu).
Recept na přípravu: Na připravení zázvorového čaje budete potřebovat jeden kus čerstvého zázvoru, litr vody a podle chuti med nebo citronovou šťávu. Z připraveného zázvorového kořene si odkrojte kousek, který bude zhruba pět centimetrů dlouhý. Tento kousek oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Následně zázvor s vodou přiveďte k varu a vařte přibližně patnáct minut. Nálev posléze sceďte. Zázvor má štiplavou chuť, která se dá trochu zmírnit pomocí citronové šťávy a medu. Jakmile si připravíte zázvorový čaj, musíte ho začít popíjet ještě teplý, aby měl ty správné účinky na váš organismus. Ovšem med ani citron by se neměly dávat do vařícího čaje, protože vysoká teplota ničí jejich účinné prvky.
Kandovaný zázvor je vynikající a originální pochoutka k čaji. Jeho konzumace navíc přináší úlevu až příjemné pocity při nachlazení. Kandovaný zázvor si můžete koupit buď v různých kamenných obchodech a stáncích, anebo v mnoha e-shopech. V obchodech je také možné sehnat zázvorové bonbony. Kandovaný zázvor si také můžete připravit sami. Je to snadné a celá příprava vám zabere něco přes hodinu.
Recept na přípravu: Oddenek zázvoru ostrouhejte škrabkou na brambory a pak dle své volby nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu, v troubě, nebo v mikrovlnce. Pozor, v mikrovlnce maximálně nahřát jen několik sekund, ne několik desítek sekund. Aby byla vaše příprava kandovaného zázvoru pokud možno bezodpadová, použijte zázvorový vývar a cukerný roztok k přípravě zázvorového drinku, zázvorového čaje nebo zázvorové limonády.
Ve svém příspěvku VÝROBA MÝDEL NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.
super, vyzkoušela i když jsem pozměnila ingredience. Dala jsem kokosový tuk a bambucké máslo a mažu tím syna s atopickým ekzémem. Ne, že by mu zmizel, to ne, ale každopádně mu na pleť má mastička funguje stejně, jako komerčně prodávané a stokrát dražší. Důležité je sehnat kvalitní suroviny, já beru tady: https://www.ekokoza.cz/esho…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Účinky zázvoru jsou nezpochybnitelné. Chemické sloučeniny v zázvoru mohou pomoci snížit celkový krevní cholesterol, stejně tak lipoproteiny, které jsou složkami cholesterolu. Tyto mohou přispět k onemocnění srdce. Cholesterol a lipoproteiny mohou přispívat k lepkavému plaku podél stěn tepen a cév. To vytváří překážky, které mohou přispět k vysokému krevnímu tlaku omezením vnitřního průměru cév a tepen. Plak může také snížit elasticitu tepen, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku.
Užívání zázvoru má i svá rizika. Ačkoli zázvor může být prospěšný pro léčbu hypertenze, může také vyvolat nežádoucí účinky. Lidem, kteří konzumují kořen zázvoru, může způsobit nevolnost nebo žaludeční problémy. Můžete také způsobit pálení žáhy. Poraďte se se svým lékařem před použitím zázvoru při řešení vysokého krevního tlaku. U tohoto závažného stavu byste neměli používat zázvor místo léčby.
Při perorálním užívání a nepřekračování denních povolených dávek (1000 mg v případě zázvorového extraktu nebo prášku a 1 až 2 šálků zázvorového čaje denně) je konzumace zázvoru pravděpodobně bezpečná.
Zázvor může podstatně snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, má tedy silné antidiabetické účinky.
Studie z roku 2015, které se zúčastnilo 41 pacientů s diabetem druhého typu, potvrdila snížení hladiny krevního cukru nalačno až o 12 % při užívání 2 gramů zázvorového prášku denně. Navíc došlo také k podstatnému snížení glykovaného hemoglobinu HbA1c (látka, jejíž koncentrace v krvi se měří za účelem sledování hladiny cukru v krvi v dlouhodobém měřítku), a to o 10 % za 12 týdnů. Kromě toho došlo také ke snížení poměru apolipoproteinů ApoB/ApoA-I o 28 % a ke snížení koncentrace oxidovaných lipoproteinů o 23 %.
Jak to funguje: Zázvor obsahuje gingerol. Tato látka způsobuje ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé s žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře. Je proto nutné to se zázvorem nepřehánět. Zázvorové bonbony jsou sice výtečné i zdravé, ale rozhodně není vhodné se jimi přejídat. Zázvor také silně zahřívá. Pro osoby, které jsou přirozeně horkokrevné, tedy není zázvor vhodný. Při vysokých dávkách může zázvor způsobit nadýmání a také vysušování organismu.
Opatření: Výše uvedené ukazatele jsou významnými rizikovými faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky studie jsou sice ohromující a neuvěřitelné, je ale nutné je ještě potvrdit ve větších studiích a teprve potom mohou lékaři začít pacientům zázvor doporučovat jako lék.
Závěr: Zázvor snížil hladinu cukru v krvi nalačno o 10,5 %. Pokud účastníci užívali placebo, došlo naopak ke zvýšení glykemie nalačno o 21 %. Zlepšení glykemie nalačno také přispělo ke snížení hladiny HbA1c. Kromě toho se u skupiny užívající zázvor zlepšila inzulinová rezistence a citlivost na inzulin.
Ve svém příspěvku PEELING DOMÁCÍ VÝROBA PROTI ČERNÝCH TEČKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel :).
Ahojte:) sama sem si před chviličkou udělala ten cukrovej peeling :)) ao pravdu to pomohlo !! :)) ale nedělala sem to stím olivovím olejem ale se slunečnicovím:)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: jeden z těchto tuků – lékařská vazelína, sádlo, nebo bambucké máslo, dále propolisová tinktura (1 pětina množství v poměru k množství tuku)
Postup: Do vodní lázně vložíme nádobu, v níž pozvolna rozpustíme tuk, nakapeme tinkturu a zhruba při 50, 60 °C jemně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.
Výroba tinktury
Ingredience: alespoň 60% líh k vnitřnímu užití, najemno nakrájený propolis
Postup: Ingredience promícháme, vložíme do tmavé skleněné lahvičky, necháme louhovat při pokojové teplotě cca 20 dnů. Občas protřepeme. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátno.
Výroba propolisového másla (vhodné i pro děti)
Ingredience: 250 g másla, 60 g propolisu
Postup: Máslo zvolna rozpustíme, do něj vložíme nakrájený propolis a mícháme, dokud se nerozpustí. Můžeme přecedit. Po mírném vychladnutí nalijeme do sklenice, kterou uchováváme v lednici. Toto máslo pomáhá při léčení zápalu plic, podporuje vykašlávání, tlumí suchý kašel. Užívá se 1 lžička třikrát denně a je velmi vhodné i pro děti. U dětí se dá toto máslo při mírném kašli použít například do teplého mléka, nebo jen tak lžičku na jazyk, nechat rozpustit – „pohladí“ jim sliznici krku a stimuluje jejich imunitu. Při těžších formách potíží s průduškami se užívá i 2 měsíce. Ale skutečně záleží na konkrétním problému. Někdo může mít na propolis alergii, je nutno brát v potaz i tuto možnost.
Surový, nijak nezpracovaný propolis se používá spíše při bolestech zubů, na bradavice a podobně.
Pro vnitřní užití je lepší propolisová tinktura. Neředěná tinktura se užívá pod jazyk, kde se lépe vstřebává. Ale pozor, obsahuje alkohol, který na sliznici pálí, je tedy vhodnější ředit vodou.
Postup: 1 kořen zázvoru vymačkejte pomocí odšťavňovače a v poměru 1 : 1 smíchejte se sezamovým olejem. Vyrobte jen malé množství a před upotřebením protřepte. Uchovávejte v ledničce.
Způsob použití a dávkování
Je nutné počítat s tím, že zázvorový éterický olej je silně prohřívající, tedy bohatě stačí použít poloviční dávkování oproti jiným olejům.
Bez porady s odborným aromaterapeutem v žádném případě nepoužívejte zázvorový éterický olej jinak než hodně naředěný. Nikdy neaplikujte éterický olej přímo na pokožku a neužívejte vnitřně. Ze zředěného éterického oleje však nemusíte mít obavy.
U citlivějších osob se nežádoucí účinky zázvoru mohou objevit už při běžném dávkování. Mezi tyto nežádoucí účinky patří pálení žáhy, dráždění žaludku, alergie. Zázvor není vhodný pro osoby s podrážděným žaludkem nebo žaludečními vředy. Užívání zázvoru by se měli vyhnout diabetici, jelikož zázvor teoreticky může potencovat hypoglykemii (u dávek větších).
Konzumace více než 4 g sušené drogy za den může vést ke zvýšené stažlivosti dělohy, což je velmi nebezpečné při těhotenství. Výjimečně může už u těchto dávek docházet k tvorbě žlučových kamenů a k ovlivnění CNS (deprese). U zázvoru byla zaznamenána i interakce s dimenhydrinátem. Dále by zázvor neměl být užíván s Aspirinem, Heparinem, Warfarinem a dalšími léky ovlivňujícími srážlivost krve. Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, o zázvoru to platí dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 g, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.
Koupě bylinné tinktury je velmi drahá, zejména pokud je koupena v obchodě se zdravou výživou. V závislosti na příslušných bylinách a na značce, mohou stát 300 Kč za lahvičku. Výroba tinktury je docela jednoduchá, k výrobě nepotřebujete moc vybavení. Pokud máte vlastní bylinky, tak si z nich můžete udělat léčivé čaje, nebo si vyrobte vlastní tinkturu, která bude cenově výhodnější. K výrobě tinktury se používají sušené listy, stonky, květy, kořeny, ale také i semena a sušené plody.
Spíše než říkat „rozpouštědlo“, bude mnoho bylinkářů používat slovo „menstrum“. Obecně i alkohol je rozpouštědlo, které se používá k výrobě bylinných tinktur. Léčivé vlastnosti bylin se snadno rozpouští v alkoholu a díky tomu snadněji účinkují v těle. Ale nejen to, alkohol má také konzervační vlastnosti a to pomáhá tinktuře zůstat svěží po velmi dlouhou dobu. Čistý ethanol je tím nejlepším základním rozpouštědlem pro vaši tinkturu. Tento alkohol zřeďte na polovinu s vodou před tím, než budete vyrábět své léky anebo použijete již naředěný 60% etanol. Glycerin nebo olej je také dobrým rozpouštědlem a funguje dobře v tinktuře pro děti. Dříve se používal čistý jablečný ocet jako menstrum, zejména pokud se používala tinktura dlouhodobě a každý den. Výroba bylinné tinktury je jednoduchá a spočívá v usušení rostliny, jejím nasekáním na drobné kousky a úplném namočení do rozpouštědla. Macerace probíhá po dobu několika týdnů za každodenního promíchání. Po maceraci se oddělí pevné části od tekutiny pomocí sítka nebo lépe bavlněného hadříku, přes který se vylisuje z pevného obsahu všechna tekutina. Nejcennější léčivé látky jsou vždy ty, co se musí nejvíce ždímat a lisovat.