Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ LÉČENÍ RÝMY

OBSAH

Domácí magnetoterapie

Magnetoterapie pro domácí použití se skládá z řady permanentních magnetických terapeutických pomůcek ve formě polštářků, bandáží, náramků, vložek do bot, náhrdelníků a podobně. Tyto produkty obsahují speciální permanentní magnety. Podušky a bandáže jsou vhodné k tlumení bolestí kloubů a svalů, zmírňují otoky a zrychlují hojení. Jsou vhodné pro domácí léčení nebo tam, kde není dostupná léčba na příslušném pracovišti. K ostatním formám aplikace mají někteří odborníci rezervovanější postoj.

Zdroj: Léčení magnetem

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Antihistaminika na rýmu

Jsou to léky, které blokují účinek histaminů, látek, které se uvolňují v těle během alergické reakce. Antihistaminika skutečně pomáhají při projevech senné rýmy a při její léčbě jsou opodstatněné. Při léčbě rýmy je však lepší, pokud se jim vyhnete. Působením antihistaminik zhoustne hlen v nose, odtéká pomaleji nebo vysychá, čímž se dýchací cesty ještě více ucpávají. Reklamy na léky, které obsahují antihistaminika, uvádějí, že pod jejich vlivem zastaví vylučování hlenů i kašel. Oba tyto příznaky jsou však projevem přirozeného zhojení chřipky nebo rýmy a jejich zastavení znamená konzervovat chřipku v sobě.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Více jak 40 let mě trápí nosní polypy. Pravidelně jsem to chodila vytrhávat mívám často z rýmy záněty v dutinách nic nepomáhá doktoři mě nutí jít na operaci a tá pry pomůže jen na nějaký čas. Přečetla jsem si váš příspěvek kapat do nosu vit. D
už ho kapu 3 týdny a necítím že by se mi lépe dýchalo. Taky ještě kapu rakytník vyluhovaný v olivovém oleji .Nejvíce se bojím rýmy když nepřejde tak si musím dojit pro antibiotika a doktor se zlobí že nechci na operací .Asi ještě vyzkouším nějakou dietu. Děkuji za jakoukoliv radu. S přátelským pozdravem Dana

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den,
jsem z Prahy 5 a měla bych zájem o rýmovník, buď odnože nebo celý v kořenáči. Kdo mi poradí, kde ho koupit. Děkuji Borovská Vlasta Praha 5

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf Śnep.

Prosím o radu kde je možno koupit rýmovník. Dočetl jsem se o jeho vynikajících vlastnostech
při léčbě rýmy a dalších respiratorních onemocnění.Rád bych vyzkoušel jeho účinky při léčbě
našich vnoučat.
Děkuji za každou zprávu a jsem s pozdravem Śnep

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Je rýma přenosná

Více než 50 % infekčních rým způsobují rhinoviry. Přenos rýmy je kontaminovanými prsty, rozhodující prevencí je častá výměna kapesníků a mytí rukou. U nákaz přenášených kapénkovou cestou je třeba se vyhýbat úzkému kontaktu s nemocnými. Pacient je nejvíce infekční v prvních dvou dnech onemocnění.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Na posílení imunity beru wobenzym a jsem s ním velmi spokojená. Začala jsem ho brát, když už jsem byla zoufalá z neustálého bolení v krku a rýmy. Několikrát mi dělali testy na alergie, nic nenašli a dále se to už vlastně ani moc neřešilo. Někdy jedna dobrá rada, je jak deset dobrých doktorů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Zdroj: diskuze Imunita

Léčba rýmy

Léčba rýmy je symptomatická, celkově se podávají u akutní rýmy antipyretika, důležitý je dostatek tekutin a zvýšený přívod vitamínů. Dětem, které neumějí samy smrkat, je nutné nosní sekret i několikrát denně odsát. Nosní kapky (dekongestanty) se nemají používat déle než týden, neboť zde hrozí riziko návyku (sanorinismus). Po použití není vhodné zbytek nosních kapek či sprejů uchovávat, může se na nich infekce držet. Dále je možné použít nosní sprchu nebo výplach nosu některým z běžně dostupných sprejů se solným roztokem. Při rýmě je třeba udržovat průchodnost nosu, aby nehrozil zánět středního ucha. Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem TLAK POD HRUDNÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Mám dotaz. Při polykání stravy cítím tlak pod hrudníkem, přesněji uprostřed. Jako když spolknete větší kus jídla a ten putuje po celou dobu pod nepříjemným tlakem.
A z počátku jsem trpěla i silnými větry. Nyní tento projev ustoupil.
Dokonce mne přechází i zima. Mám pocit slabých nohou.
Můžete mi prosím, kromě doporučení návštěvy lékaře, říci svůj názor? Děkuji Suchánková Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná se u vás vytvořila brániční kýla, která omezuje průchod stravy. Na tento problém žádné domácí léčení nepomůže a bude potřeba zajít co nejdříve na gastroenterologii, kde vás lékař vyslechne a přesně vám řekne, co je příčinou vašich problémů. Případně se můžete obrátit i na svého praktického lékaře. bližší informace o brániční kýle naleznete zde: www.ceskenemoci.cz/k…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tlak pod hrudníkem

Domácí léčba svrabu

Domácí léčbě svrabu, by vždy mělo předcházet lékařské vyšetření, přestože řada pacientů sama snadno pozná, že trpí svrabem. Příznaky tohoto onemocnění jsou totiž výrazné a obvykle nenechají pacienta na pochybách, co ho postihlo. Hlavním a nejvýraznějším příznakem je extrémně svědivá červená vyrážka, jejíž svědění se ještě zhoršuje večer před spaním. V některých případech může navíc pacient sledovat na kůži malé hrbolky a cestičky kudy se zákožka svrabová zavrtala do kůže.

K domácí léčbě se může využít některá z níže uvedených bylinek.

Zdroj: Bylinky na léčení svrabu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Účinná domácí léčba rýmy

  • Pijte kuřecí vývar
    Je to nejoblíbenější lék proti rýmě od pradávných dob. Kuřecí polévka opravdu pomáhá odstranit zahlenění. Působí velice komplexně, protože účinkuje její pára, vydatnost, ale i vzpomínky na dětství, které vzbuzuje.
  • Buďte v teple
    Když je nachlazený člověk v teple, jeho tělo může nasměrovat svou energii na přímý boj s infekcí, a ne na ohřívání studených nohou.
  • Odpočívejte
    Malátnosti, která provází rýmu, je třeba se poddat. Tělo, které bojuje s infekcí, se vyčerpává, je to energeticky náročný proces a odpočinkem ho šetříme od zbytečného vyčerpávání.
  • Kloktejte
    Alespoň čtyřikrát denně kloktejte teplou slanou vodu.
  • Pijte horké tekutiny
    Velmi vhodný je bylinkový čaj s medem. Aby však i léčení rýmy mělo své kouzlo, je možné si navečer dopřát tento skvělý nápoj. Do šálku horkého bylinkového čaje přidejte čajovou lžičku medu a 50 mililitrů kvalitního alkoholu - whisky nebo slivovice. Zůstaňte však jen při této dávce, jinak byste si mohli ublížit.
  • Hodně pijte
    Pijte stále tolik, abyste měli bezbarvou moč.
  • Napařujte se
    Všichni to známe, hrnec s pářící se vodou a ručník přes hlavu. Napařování má trvat asi 10 minut a opakovat se má třikrát denně. Aby byly páry účinněji, do horké vody lze přidat 2 - 3 kapky eukalyptového, borovicového, rozmarýnového oleje nebo oleje z mateřídoušky.
  • Nezapomínejte na zvlhčování vzduchu.
  • Aromaterapie
    Pod nos si natřete mastičku, která je pro tyto účely speciálně vyrobená a lze ji dostat v lékárně, nebo si ji můžete udělat doma, kdy použijete nějakou neutrální mast, například lékařská vazelína je dobrá, do které se přidá kapka eukalyptového, mentolového oleje nebo kafru. Tuto mast si také můžete natřít na prsa a zabalte se do tepla. Hlavu si podložte výše, aby se snáze uvolňovaly hleny.
  • Dobře jezte
    Pokud možno, nechte se promasírovat a jezte více bílkovin než obvykle.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY PROTI SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milana Svecena.

Prosím o radu, jak používat tea tree olej při léčení opakovaného svrabu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky proti svrabu

Trik na uvolnění nosu

První krok: Dejte si jazyk na „podnebí“, to je oblast v ústech za vrchními zuby, a zatlačte dvěma prsty nad kořen nosu mezi obočím.

Druhý krok: Zmáčkněte si obě nosní dírky palcem a ukazováčkem, zakloňte hlavu a zadržte dech.

Tyto dva jednoduché kroky stačí k tomu, abyste si ulevili od zacpaného nosu.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ KOKTEJL NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Koktejly na hubnutí – kdy opravdu pomáhají? A co naopak výrobci nechtějí přiznat? Na tato témata jsem našla článek, který objektivně pojednává o tom, zda-li se dá skutečně po nějakých koktejlech na hubnutí skutečně zhubnout. Zde je adresa článku na téma koktejl na hubnutí www.asistentka.cz/no…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Nevím jak domácí ale mě osobně koktejl na hubnutí funguje, piju ho pravidelně, cvičím. Udělala jsem si z něj každodenní svačinu a ještě má úžasnou chuť.

Zdroj: diskuze Domácí koktejl na hubnutí

Léky na ucpaný nos

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud se podle tohoto motta řídíte, pak je potřeba zvolit účinnější léčebné prostředky, jako je například legendární Olynth. Ten dokáže velmi rychle uvolnit ucpaný nos a umožnit vysmrkání.

Nejlepší lék na rýmu, i na tu alergickou, je samozřejmě změna prostředí, ne vždy je však rekreace u moře možná. V takových případech si mořskou vodu můžete obstarat sami. V lékárnách najdete spoustu přípravků ve formě nosního spreje s mořskou vodou. A proč mořská voda? Sůl a minerály v ní obsažené sníží otok sliznice a uvolní průchodnost dýchacích cest. Pokud ale raději zůstáváte v českých krajích, pak podobně efektivně zapůsobí i Vincentka ve formě kapek do nosu.

U alergické rýmy se podávají antihistaminika, která pomáhají potlačit celkové projevy alergie. V lékárně vám nabídnou prostředek, který bude jako ušitý na vaše problémy.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČENÍ ZÁCPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kadrová.

Každé ráno snídám ovesné vločky,psylium,sojové mléko,chia semínka

a kustovnici.Přidávám skořici zalji vařící vodou. Přesto trpím


stále zácpou. Poraďte prosím co dělat. Děkuji M. ˇˇSkadrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste použít probiotika. Užívejte je každý den po jídle po dobu jednoho měsíce. Zároveň zkuste při snídani místo horké vody použít jogurt nebo kefír. Také si ráno občas uvařte krupicovou kaši. Vynechte na pár dní maso a nahraďte ho tvarohem nebo sýrem. Kupte si sušené švestky a pojídejte je během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domácí léčení zácpy

Rýma a její infekčnost

Rýma bývá nejprve způsobená viry – rhinoviry, coronaviry, virem Haemophilus influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat pak adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí snáze napadnou bakterie, nejčastěji Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Podle průběhu se rozlišuje rýma akutní a chronická.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Domácí recepty na léčbu pásového oparu

Léčení pásového oparu se soustřeďuje na ošetření akutních projevů tohoto onemocnění, kdy je nutné užívat doplňky až po zahojení puchýřků, a na léčení přetrvávajících bolestí po proběhlé infekci (ty mohou trvat měsíce a někdy i roky). Doplňky užívané k léčení akutních projevů tvoří dvě skupiny – prostředky užívané lokálně na postižená místa a prostředky užívané vnitřně k posílení imunitního systému a lepšímu hojení zanícené kůže a nervů. Kombinace některých výrobků aplikovaných na kůži mohou přinést rychlou úlevu – doporučuje se gel aloe vera kombinovaný s olejem s vysokým obsahem vitaminu E. Obě látky zklidňují a utišují bolest a svědění, podporují hojení kůže a snižují pravděpodobnost druhotného infikování kůže poškozené virem. K vnitřnímu léčení je vhodné užívat některé antioxidanty – velmi účinný je vitamin C kombinovaný s bioflavonoidy (minimálně 1 gram vitaminu C denně rozdělit do několika dávek). Imunitní systém podpoříte také užíváním extraktů echinacei (třikrát denně 200 mg) a omega-3 kyselin (2 gramy denně). Aminokyselina lyzin (třikrát denně 1000 mg) a stopový prvek selen (dvakrát denně 50 mcg) podporují růst zdravé kůže a celkově urychlují procesy hojení. Všechny potravinové doplňky lze užívat společně s předepsanými léky.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Jak na ucpaný nos bez rýmy u dítěte

Nachlazení a rýma představují vždy pro rodinu určitou zátěž. Obzvlášť dlouhodobě ucpaný nos u dětí, které se ještě neumí samy vysmrkat. Není to pro ně nic příjemného, s rýmou si vytrpí svoje a frustruje to i rodiče, kteří se snaží rychle naučit dítě nové dovednosti. Až budete učit děti, jak správně smrkat, nijak s tím nepospíchejte. Asi jim to nepůjde hned a snadno. Chvilku potrvá, než pochopí, jak vzduch proudí jejich ústy a nosem. Začněte tak, že jim sami ukážete, jak smrkáte, a vysvětlíte jim, co a jak.

Osvědčenou metodou, jak na ucpaný nos u dětí, je začít s legračními hrami...

Bubliny ve vaně: Mějte to pod kontrolou, ale nebojte se povzbuzovat děti, aby dělaly bubliny anebo různé vlny tím, že budou do vody nosem vydechovat vzduch.

Zamlžené zrcadlo: Sledujte, kdo nejvíc bublinami vyfukovanými nosem zamlží zrcadlo. Aby to bylo jednodušší, učte je nejdříve, jak to udělat s jednou nosní dírkou ucpanou a druhou volnou.

Foukání pírek: Přizvěte celou rodinu k závodu ve foukání pírek. Foukejte pírka přes celý stůl nejprve ústy a pak závoďte znovu, ale tentokrát foukejte jen nosem – a uvidíte, kdo vyhraje.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Mýty a fakta o rýmě

Kolem rýmy vzniklo mnoho mýtů, které se pokládají za stoprocentně pravdivé a ověřené zkušenostmi. Nejsou však pravdivé a moderní člověk by jim neměl věřit.

Jeden z nejrozšířenějších mýtů říká, že chladné počasí bývá příčinou rýmy. Chlad jako takový má pro vznik rýmy pramalý význam. Ovlivňuje ji však nepřímo. Chlad nutí lidi, aby se zdržovaly v suchých přetopených a špatně větraných místnostech. V takovém prostředí se viry rýmy množí rychleji a snadněji napadají člověka. Výzkumy říkají, že pokud má jeden člen rodiny rýmu, je 40 % pravděpodobnost, že jí onemocní i další členové rodiny. Před více než padesáti lety se ve Velké Británii dělaly pokusy s dobrovolníky, které oblévali vodou a vystavovali účinkům průvanu. Nedařilo se jim o nic hůře než těm, kteří zůstali v suchu a v teple. Rovněž se nepodařilo dokázat, že nekrytá hlava v zimě přivolává rýmu. Pokud je však člověk vystresovaný nebo jinak vyčerpaný, tělo ztrácí zejména přes nepokrytou hlavu cennou energii, kterou přeměňuje na teplo, a tak se nemůže soustředit na zajištění výkonnosti svého imunitního systému. V takovém případě nezaškodí v zimě nosit klobouk či čepici.

Další z mýtů říká, že rýma se přenáší líbáním. Lze říci, že velmi vzácně. Jen velmi málo virů se přenáší takzvaným orálním kontaktem. Virům se obecně lépe daří v nose než v ústech. Galantní nápadníci by si však měli dávat pozor i na líbání rukou svých vyvolených, které právě trpí rýmou. Proč, o tom jsme psali v úvodu našeho článku.

Na závěr ještě jedna perlička. Virolog Elliot Dick z Wiskonsinskej univerzity, přední zastánce teorie o šíření nákazy rýmy vzduchem, vyvinul před několika lety papírové kapesníky napuštěné látkou, která usmrcovala viry. Tyto kapesníky dramaticky snížily šíření rýmy v pokusné skupině. Papírenský koncern Kimberly-Clark začal tyto kapesníky vyrábět ve velkém, ale pro svou cenu, která vycházela třikrát dráž než cena standardních kapesníků, na trhu neobstály.

Zdroj: Kašel a rýma

Pozor na viry

Starobylé civilizace znali rýmu jako katarrhein, podle řeckého slova stékat. V současnosti katar znamená zánět sliznice. Rýma se projeví zánětem sliznice nosu, hrdla a nejbližších dýchacích cest. Původcem rýmy jsou viry, a ne podchlazení nebo nachlazení organismu, jak si mnozí z nás představují. Viry, které rýmu vyvolávají, identifikovali vědci až v roce 1954. Na rýmu nemáme lék. Víme, že můžeme pouze zredukovat útrapy, které způsobuje, pokud na to máme správný recept a několik základních znalostí o tom, co vlastně viry jsou.

Zdroj: Kašel a rýma


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP