Zajímá vás téma DOMÁCÍ UTOPENCI S CIBULÍ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Utopenec, utopenci, utopence – to je oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu. Když se řekne utopenec, spouští se možná mnohým z vás sliny při pomyšlení na originální chuť tohoto pokrmu. Utopenci jsou v podstatě špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu. Český národ, co se týká pokrmů, je velmi vynalézavý, a tak má snad každá rodina vlastní, originální a zaručeně ten nejlepší recept na utopence.
Utopenci podle Pohlreicha
Ingredience: cca 1,5 kilogramu špekáčků, 2–3 větší cibule, 2–3 nakládané okurky, papričky jalapeňos (příčné řezy), pálivá paprika, ¾ litru octa, 5 bobkových listů, 5 ks nového koření, 15 kuliček barevného pepře, cukr, pokud možno párátka
Postup: Špekáčky musíme nejdříve důkladně oloupat a udělat do nich hluboký podélný řez (zhruba do tří čtvrtin). Okurky podélně nakrájíme na tenké plátky tak, abychom měli tolik plátků, kolik budeme mít utopenců. Okurku vložíme do řezu, pak ještě přidáme po celé délce pikantní papričky jalapeňos (měly by stačit přibližně tři kolečka) a raději špekáčky zpevníme párátkem. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, které rozdrobíme. Do sklenice na střídačku vložíme utopence a cibuli (stačí řada uzenin prokládaná kolečky, ne po kuse). Necháme přejít varem ocet smíchaný za studena s litrem vody, cukrem, bobkovými listy, novým kořením a během varu ještě přisypeme pálivou papriku. Nálev na utopence by nyní měl vychladnout, jinak by začal rozpouštět tuk v uzenině, který by přešel do láku. Úplně studený být nemusí, stačí, když klesne na teplotu lidského těla. Sklenici přikryjeme fólií a umístíme do chladu. Pikantní utopencis cibulí se podle tohoto receptu dají jíst už druhý den, ale když jim necháte takové čtyři až sedm dní, budou mnohem lepší (a pikantnější).
V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.
Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.
Špekáčky jsou oloupané a po délce naříznuté nebo rozkrojené na menší části, cibule se krájí na plátky. Nálev se vaří z vody, octa, soli, cukru a koření (pepř, nové koření). Po vystydnutí se jím zalijí špekáčky s cibulí, napěchované nejčastěji do pětilitrové zavařovací láhve, a nechají stát minimálně týden, lépe dva, v chladu. Podává se s chlebem.
Základní recept má řadu variací. V některých verzích se dává i jiná zelenina (pálivá paprika, okurky, zelí), další dochucovadla do nálevu (hořčice, kečup, worcesterová či sójová omáčka), existují i rychlí utopenci se zkrácenou dobou naložení. Kvalitu výrobku ovlivňuje samozřejmě i kvalita použitého špekáčku, popřípadě jeho náhražek, jako je vuřt a jiné napodobeniny špekáčku.
Kuriozita:
Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek, původem snad z Berounska. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli „utopeným“ vuřtům. Kdoví. Ale název utopenci se uchytil.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.
Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)
Ingredience: 8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček, mletý pepř
Postup: Začneme přípravou nálevu na utopence, tudíž si přichystáme takzvaný rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření, a to bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme. Během přípravy nálevu si očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. S cibulí nešetříme. Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat, protože když špekáčky neoloupeme, tak je musíme nechat uležet minimálně, aby vůbec dostaly nějakou chuť. Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. Utopenci musí být lehce pikantní, takže chilli papričky nesmí chybět. Utopence nezapomene spíchnout párátky. Do velké zavařovací sklenice, minimálně vypláchnuté horkou vodou, nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme je cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti. Můžeme vytvořit i z vuřtů.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBKY Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.
Jako jeden z receptů na domácí výrobek z aloe vera je domácí tinktura na záněty a bolesti pohybového aparátu. Domácí tinkturu z Aloe Vera připravíme z Francovky, Acylpyrinu a tří listů aloe vera. Budeme potřebovat dvě lahvičky Alpy, 20 Acylpyrinů, a tři větší listy aloe vera. Do sklenice nalijeme Alpu, ve které rozpustíme Acylpyrin a přidáme do ní na malé kostičky nakrájené listy čerstvé Aloe vera. Celé to uzavřeme a necháme týden ve stínu luhovat. Pak se vzniklou tekutinou promazáváme bolestivé klouby a svaly. Zabírá to skvěle.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience na nálev: 0,5 l octa, 0,25 l vody, 4 tabletky umělého sladidla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup: Nálev svaříme. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Špekáčky podélně nařízneme, potřeme mletou pálivou paprikou a dovnitř vložíme cibuli. Nyní budeme vrstvit do sklenice špekáčky, cibuli, 2 chilli papričky a zelí. Vrstvy takto opakujeme. Nakonec zalijeme horkým nálevem, uzavřeme celofánem a po vychladnutí dáme do lednice uležet na 7 dní.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉK NA BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Česnek a ocet je účinný domácí lék proti bradavicím. Místo octa je možné použít i šťávu z citrónu. Léčba bradavic česnekem s citronem nebo octem se provádí tak, že česnek nakrájíme na tenké plátky a zalijeme octem nebo šťávou z citrónu. Tuto směs necháme uležet 7 dní v uzavřené lahvičce někde v temnu. Samotné ošetření pak provádíme tak, že vezmeme plátek macerovaného česneku, přiložíme ho na bradavici. Přes plátek česneku přiložíme vatičku namočenou v maceračním roztoku a zabalíme, aby z bradavice česnek nespadl. Takto ošetřenou bradavici necháme zrát přes noc do rána, kdy zábal na bradavici sundáme. Mám to odzkoušené a funguje to na 100%.
Je to opravdu 100 procentní.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.
Tak stejně funguje CIBULE A OCET...Nechátenamočenou cibuli v octu zhruba 24 hodin a na noc přiložíte na bradavici a obvážete třeba fáškem....Za 10 dnů je po bradavicích!A už se znovu neobjeví :)
Ingredience: 8 špekáčků nebo vuřtů, 8 kuliček pepře, 2 lžíce cukru, ½ lžičky soli, 4 snítky rozmarýnu, 1 lžička mleté papriky, 6 lžic ajvaru (čalamády z paprik), 2 cibule, 3 červené papriky, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 250 ml octa, 250 ml vody
Postup: Nejdříve rozkrájejte špekáčky nebo vuřty na kolečka a nakrájejte cibuli. Kolečka špekáčků a cibule promíchejte s ajvarem a nechte chvíli odležet. Připravte si nálev. Povařte v hrnci ocet s vodou a s veškerým kořením. Nezapomeňte na rozmarýn. Nakrájejte papriku. Dejte směs vuřtů s cibulí a ajvarem do sklenice, přidejte papriku a vše zalijte nálevem. Neprodyšně uzavřete a vyčkejte pět dní.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- OSOBNÍ ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. PORADÍM
Ingredience: 14 ks nejlepších vuřtů, 7 cibulí, 1 sklenice beraních rohů, 1 malá sklenice Moravanky nebo jiné pikantní zeleniny, 1 lžíce cukru krystal, 10 kuliček černého pepře, ½ lžičky mleté červené papriky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 300 ml octa, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička soli
Postup: Vuřty oloupeme ze střívek. Cibuli také oloupeme, nakrájíme ji na plátky a pokládáme do sklenice po vrstvách. Začneme vrstvou cibule, zaplníme jí dno, pak na ni položíme na půlku překrojené buřty, které jsme špičkou nože propíchali, aby se do nich dostal nálev rychleji. Na ně položíme beraní rohy a rozsypeme trochu Moravanky (nebo jiné sterilované pikantní zeleniny, kterou máte rádi). Poté vše opakujeme až do zaplnění sklenice. Až ji zaplníme, dáme nahoru špejle tak, aby zabraňovaly tomu, že by některé ingredience vyplavaly na hladinu. Poté nalijeme nálev z beraních rohů a Moravanky do hrnce, přilijeme 400 ml vody a 300 ml octa, přidáme všechno koření a vaříme na mírném ohni 5 minut. Pak odstavíme, necháme trošku vychladnout a přimícháme kečup a hořčici. Zamícháme a horkým nálevem zalijeme utopence. Pozor, aby sklenice nepraskla, nálev by měl mít tak 70 °C nebo méně. Necháme uležet a poté konzumujeme.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.
Nabízím tibetskou kefírovou houbu na výrobu vynikajícího zdravého kefíru.Posílám i s návodem a recepty.Mladé zdravé houbičky na 1/4 l mléka,Do 14 dnů se rozmnoží.
Osobně Brno 40,- Kč
Na dobírku 40,-Kč + poštovné radomira.r@seznam.cz
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio- poctivé jednání.
Domácí kopřivový šampon na rychlý růst vlasů a proti vypadávání vlasů u mužů
K výrobě kopřivového šamponu budeme potřebovat jeden hrnek destilované nebo pramenité vody, tři polévkové lžíce sušených kořenů z kopřivy anebo 1/4 hrnku čerstvého kořene z kopřivy. Dále budeme potřebovat 1/3 hrnku tekutého mýdlo Castilie, na špičku lžičky mandlový olej, 25 kapek olej z levandule (levandulový olej), jedna polévková lžíce Aloe vera gel. Ve skleněném hrnci přivedeme vodu k varu. Pak to stáhneme z plotýnky, přidáme bylinky, přikryjte hrnec pokličkou a necháme směs louhovat 20 minut. Pak to scedíme a necháme kapalinu zcela vychladnout. Až bude odvar z kořene kopřivy chladný, tak ho smícháme s přírodním tekutým mýdlem Kastilie. K tomu přidáme mandlový olej, levandulový olej a gel z aloe vera. Po důkladném smíchání se šampon slije do skleněné nádoby, kterou dobře uzavřenou skladujeme v chladničce. Tento domácí šampon z kopřivy neobsahuje žádné konzervační látky, takže nemusí být stabilní, jako kupovaný šampon, proto ho skladujeme v temnu a chladu, bez přístupu vzduchu. Na mytí si vždy trochu odlijeme do malé skleněné lahvičky nejvýše a tři až čtyři dny. Domácí kopřivový šampon je třeba před každým použitím dobře protřepat. Kopřivový šampon účinkuje jemně, a nevytváří příliš pěny. Domácí šampon z kořene kopřivy podporuje silný a rychlý růst vlasů. Také oddaluje plešatění a vypadávání vlasů u mužů. Kořen z kopřivy totiž brání přeměně DHT na testosteron v okolí vlasových cibulek a tím přímo bojuje proti vypadávání vlasů u mužů.
Šampón z jedlé sody
Tyto úžasné způsoby, jak ušetřit peníze s jedlou sodou se týkají i šamponu. Jedlá soda je domácí zcela neškodný produkt, který se dá koupit i v gigantickém tříkilovém balení za stovku (nejlevnější jedlá soda cena). Jedlou sodu používám na všechno, včetně šamponu! Největší přínos po použití jedlé sody je, že to opravdu pomáhá zbavit se nahromaděných nečistot, které usadí na pokožce hlavy i kupříkladu od jiných výrobků pro péči o vlasy. U tohoto šampon nesmíte zapomenout své vlasy opláchnout od jedlé sody s vodou s octem. Jedině tak budou vaše vlasy lehké a načechrané jako vždycky. Sama jedlá soda má totiž tendenci vlasy narovnávat a hlavně vysušovat. Zde je návod, jak si z jedlé sody uděláte domácí šampon, který bude stačit na několik umytí. Smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s 3 šálky vody. Šampon s jedlou sodou skladujte v plastových nebo skleněných nádobách. Můžete si také připravit pokaždé čerstvou směs na mytí vlasů. V takovém případě smíchejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody a jeden šálek teplé vody. Až budete připraveni k použití, tak to
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ DESTILACE SILICE - RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.
K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonda.
Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.
Gulášová polévka podle Pohlreicha
Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.
Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.
Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.
Gulášová polévka s párkem
Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.
Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ PROTEINOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav.
Neměl byste někdo tip na vydatný domácí proteinový nápoj, který bych si mohl v pohodě připravit doma?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ahoj Bohuslave, jako nejlepší domácí přírodní proteinový nápoj doporučuji mléčnou syrovátku, která vzniká při výrobě tvarohu z kvalitního čerstvého kravského mléka - ne z krabicového! Další tip na domácí proteinový nápoj je rozmíchaný nízkotučný tvaroh s odtučněným mlékem, který je možno osladit medem. Další tip je hotové acidofilní mléko, které se prodává už hotové v supermarketu.
Jako přídavek zde uvádím i Smacker, jako dokonalý zdroj hodnotných bílkovin - proteinů. Vyzkoušeli jsme ho v pevné formě a chutná dobře.
Jahodami lze redukovat produkci mazu, pomáhají k odstranění přebytečného oleje z vlasů. Jahody jsou bohaté na vitamín C, který je nezbytný pro zdraví vlasů. Tuto masku můžete vyrobit jen z jahod nebo je možno přidat další ingredience podle volby. Maska by se měla nechat působit po dobu 10 minut.
Domácí maska s bílkem a citronovou šťávou
Jedná se o jednoduchou domácí masku na vlasy. Postačí jeden vaječný bílek, polévková lžíce soli a šťáva z jednoho citronu. Tuto směs zamícháme a naneseme na pokožku hlavy. Měla by se nechat působit po dobu 30 minut a následně opláchnout vlažnou vodou. Nakonec se doporučuje umýt vlasy šamponem a následně ošetřit kondicionérem.
Domácí maska s modrým nebo zeleným jílem
Zelený nebo modrý jíl je velkou devízou, která může být použita pro výrobu domácí vlasové masky proti mastným vlasům. Tato maska vede k odstranění odumřelých kožních buněk z pokožky hlavy a zároveň odstraňuje veškerý nadbytečný maz. Tento jíl je k dostání v prášku, proto se není čeho bát. K výrobě se používá modrý nebo zelený jíl smíchaný s vodou. Tato maska se aplikuje na vlasy a nechá působit po dobu 10 až 15 minut. Poté se umyje šamponem a kondicionérem.
Domácí maska s hlínou a vaječnými žloutky
Opět bude zapotřebí modrý nebo zelený jíl. Jíly obsahují velké množství minerálních látek a také oxid křemičitý, který podporuje růst vlasů a má příznivý vliv na pokožku hlavy. Dalo by se říci, že všechny typy jílu mají absorpční vlastnosti. K výrobě se smíchá jíl se žloutkem a vodou. Masku naneste na pokožku hlavy a nechejte působit po dobu 30 minut. Poté vlasy opláchněte a umyjte šamponem a kondicionérem.
Domácí maska s jogurtem
K výrobě postačí obyčejný jogurt a jedlá soda. Z těchto ingrediencí vytvořte směs. Můžete rovněž přidat citronovou šťávu nebo vyšlehané vaječné bílky. Tato maska by se měla používat na vlasy jednou týdně, a to po dobu 30 až 40 minut. Po zábalu se vlasy opláchnou a omyjí.
Domácí maska s vaječným bílkem a solí
Postačí vaječný bílek a trocha soli. Přidá se citronová šťáva a vše se dobře promíchá. Poté se maska aplikuje na pokožku hlavy a jemně masíruje. Nechá se působit po dobu 30 minut, pak se opláchne vlažnou vodou. Velmi vhodné je i umytí vlasů šamponem. Nedoporučuje se používání domácích masek, pokud máte pokožku na hlavě podrážděnou nebo poškrábanou, protože tato maska obsahuje sůl, která by vás mohla pálit a způsobit jiné nepříjemné pocity.
Domácí maska s medem, citronem a aloe vera
Smíchejte jednu polévkovou lžíci citronové šťávy se lžící medu a gelu aloe vera. Můžete přidat i vaječný žloutek. Vše důkladně promíchejte a naneste na pokožku hlavy. Nechte masku působit po dobu 20 minut a pak opláchněte vlažnou vodou. Po opláchnutí vlasy umyjte šamponem a ošetřete kondicionérem.
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.
Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.
Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.
Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!
Ingredience: 1 kg špekáčků s vysokým obsahem masa, sůl, pepř, 5 cibulí nakrájených na tenká kolečka, 3 feferonky nakrájené na tenké proužky, 2 feferonky v celku
Ingredience na lák: 750 ml octa, 2 lžíce krupicového cukru, 4 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 lžička hořčičných semínek
Postup: Nejdřív si připravíme lák. Do kastrolu nalijeme ocet, přidáme cukr a všechno koření a na mírném plameni zahříváme, až skoro k bodu varu, a mícháme, aby se cukr rozpustil. Sundáme z plotny a necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a každý podélně nakrojíme tak, aby na jedné straně držel při sobě. Na vnitřní, rozevřené straně je osolíme, opepříme, proložíme plátky cibule a několika proužky feferonek. Špekáčky sklapneme do původního tvaru, propícháme je vidličkou, aby dobře nasály lák, a případně spojíme párátkem, aby držely pohromadě. A teď je pěkně utopíme. Na dno sklenice rozložíme cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu v celku a pak špekáčky. Další vrstva je stejná: cibule, feferonky a špekáčky. Poslední vrstva je cibulová. Pěkně je ve sklenici přimáčkneme a zalijeme, aby byly všechny utopené v nálevu. A teď už musíme jen 10 dní vydržet.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ RECEPT Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.
Na záněty a bolesti pohybového aparátu dobře zabírá domácí tintktura z aloe vera. Domácí tinkturu z Aloe Vera připravíme z Francovky, Acylpyrinu a tří listů aloe vera. Budeme potřebovat dvě lahvičky Alpy, 20 Acylpyrinů, a tři větší listy aloe vera. Do sklenice nalijeme Alpu, ve které rozpustíme rozpustíme Acylpyrin a přidáme do ní na malé kostičky nakrájené listy čerstvé Aloe vera. Celé to uzavřeme a necháme týden ve stínu louhovat. Pak se vzniklou tekutinou promazáváme bolestivé klouby a svaly. Tinktura z aloe vera zabírá skvěle a dá se s ní zmírnit jak altróza, tak i revma.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Špenátové rolky s mořskou treskou: 4 větší kusy tresky, 250 g špenátových listu – mražených, 1 cibuli, 1 dl rostlinného oleje, sůl, pepř. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a přidáme kostky mrazeného špenátu, osolíme, opereme a podusíme. Vychladlý špenát naneseme na omyté a osušené kusy ryby, srolujeme, upevníme párátkem a na zbylém oleji ze všech stran orestujeme. Pod pokličkou ještě 20 minut dusíme.
Bezvaječné těstovinové spirálky s hlívou ústřičnou: 150 g spirálek, 1 středně velkou cibuli, 2 vetší mrkve, 400 g hlívy ústřičné, pórek, 1 dl sójové smetany, půl lžičky mletého rozmarýnu. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pórek, na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou, nahrubo nastrouhanou mrkev a rozmarýn, osolíme a dusíme s trochou vody. Nakonec přidáme sójovou smetanu a ještě chvíli podusíme. Smícháme se spirálkami uvařenými v slané vodě.
Špagety s česnekovou omáčkou: 100 g bezvaječných špaget, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 5 lžic rostlinného oleje, na špičku nože mletého rozmarýnu. Na oleji dozlatova osmažíme rozdrcený česnek, osolíme a opepříme, přidáme rozmarýn. Promícháme s uvařenými špagetami. Můžeme podávat s rajčaty nebo špagety posypat strouhaným uzeným tofu.
Zelné nudle s kedlubnem: 150 g bezvaječných širokých nudlí, středně velký kedluben, středně velkou cibuli, 0,5 dcl oleje, sůl, pepř a půl lžičky mleté papriky. Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhaný kedluben, osolíme a opepříme, přidáme červenou papriku a dusíme. Dušený kedluben přidáme do těstovin a podáváme. Těstoviny vypadají, jako by byly se zelím.
Salát s krůtím masem: hlávku ledového salátu, 3 rajčata, 10 žampionů, 200 g krůtích prsou, 0,5 dl rostlinného oleje. Maso a očištěné žampiony nakrájíme na proužky. Na pánvi zahřejeme olej a opečeme na něm maso a žampiony. Osolíme a opepříme a za stálého míchaní opékáme ještě asi 10 minut. Odstavíme ze zdroje tepla. Salát rozebereme, opereme a natrháme na malé kousky, přidáme na kousky nakrájená rajčata. Nakonec přidáme maso a žampiony a polijeme výpekem.
Špagety s cuketovou omáčkou: 100 g bezvaječných špaget, 500 g cukety, 0,5 dcl rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, lžičku sušené bazalky, 0,3 dcl sójové smetany. Cuketu důkladné omyjeme, odstraníme konce a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme olej a cuketu na něm podusíme. Osolíme a přidáme bazalku a rozdrcený česnek. Asi 10 minut dusíme. Přidáme sójovou smetanu a rozmixujeme. Omáčkou přelijeme uvařené špagety.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.
Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.
Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule na kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
V naší poradně s názvem KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kolář.
Dobrý den,
maminka 91 let má bolestí kolenních kloubů. Lékařka poradila kolagenové injekce ale nemá to možnost aplikovat v domácím prostředí jelikož je maminka ležící.
Jak to mám zajistit-např. koupit a aplikovat dle návodu a nebo existuje někdo kdo to umí i aplikovat v domácím prostředí v oblasti Zlín.
Děkuji Z .Kolář Zlín mob.: 739 177 756
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kolagenové injekce nelze aplikovat svépomocí v domácím prostředí. Je potřeba k tomu využít domácí péči. To je zdravotní sestra, která objíždí pacienty autem a u nich doma vykoná potřebné zdravotní úkony. Tuto domácí péči předepíše ošetřující lékař nebo praktický lékař. Náklady na domácí péči jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, pacient nic nedoplácí.
Cibule obsahuje silici aliin transformující se na allicin. Blahodárné účinky této látky spočívají v silném antibiotickém účinku na všechny typy mikroorganismů – ničí bakterie i viry. Proto je cibule (spolu s česnekem) považována za nejvýznamnější přírodní antibiotikum. Antibiotické účinky cibule se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy. Mezi nejznámější lidové recepty pro tyto účely patří šťáva (z nakrájené cibule a cukru nebo medu) a čaj (odvar) z cibule, které usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu, které nemoc vyvolávají. Nemocný by měl tyto „léky“ užívat během nemoci 3–4x denně, aby dosáhl co největšího efektu. Trochu nepříjemné, ale při léčbě zánětlivých onemocnění dutiny nosní velice účinné, je také vdechování výparů z čerstvě nakrájené cibule. Cibule kromě výše uvedené silice obsahuje také široké spektrum vitamínů. V cibuli najdeme především vitamín C, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové) a vitamín E. Cibule má i velkou koncentraci životně důležitých minerálů, jako je železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód.
Cibule jako lék díky svému složení podporuje produkci žluče a žaludečních šťáv, čímž působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev. Velkou roli hraje při regulaci vysokého krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Cibule obecně posiluje srdeční činnost a její konzumace může předcházet dalším onemocněním krevního oběhu (křečové žíly, hemoroidy, poruchy prokrvování), a dokonce i infarktu. Cibuli lze používat také k „vnější léčbě“, například přikládáním čerstvé cibule na bodnutí či štípnutí hmyzem můžeme zabránit vzniku nepříjemných otoků a svědění. Blahodárné dezinfekční účinky cibule byly také zaznamenány při léčbě bradavic a dalších kožních onemocnění a plísní. V neposlední řadě jsou v současnosti pečlivě zkoumány i protirakovinné účinky cibule. Předpokládá se, že může eliminovat vypuknutí některých často zhoubných onemocnění, jako je rakovina prostaty, žaludku a tlustého střeva. Cibule také prokrvuje pohlavní orgány a zvyšuje tak lidské libido.
Cibule má jako lék velký potenciál. Podporuje lidský imunitní systém a funguje jako preventivní ochrana proti spoustě zdravotních problémů, prostě cibule a zdraví jdou ruku v ruce. Zkuste i vy chránit své zdraví konzumací a vdechováním této přírodní plodiny. Její účinky mohou být efektivnější než užívání mnohých průmyslově vyráběných doplňků stravy.
Cibule na hemoroidy: Opečte 4 cibule, následně je uvařte ve 125 g oleje, natřete na pláténko a přiložte. Nebo uvařte cibuli, vymačkejte z ní šťávu, dejte na plátno a přiložte na hemoroidy (možno vlo
V naší poradně s názvem ČASTÉ POCENÍ I BĚHEM DNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar Procházka.
Dobrý den. Prosím o radu. Už asi dva měsíce cítím pálení na hrudníku, opocuji se a cítím únavu. Byl jsem s tím u obvodní lékařky.Ta si mne poslechla a řekla, že dýchání je čisté. Jedná se zřejmě o virózu. Dala mi týdenní antibiotika, která jsem využíval,ale po několika dnech se projevy vrátily. Dva, tři dny je mi dobře, pak se to znovu opakuje stále dokola. Piju zázvorový čaj, cibuli, česnek, jsem v teple.Nechci do sebe sypat chemii. Mám dobré zkušenosti s koloidním stříbrem, které též užívám, ale v tomto případě nepomáhá. Je mi 73 let a jsem jinak velmi aktivní senior. S o deset let mladší manželkou jezdíme na dovolené, výlety do hor, kde bez problémů zvládám celodenní tůry. Pravdou je, že když jsme doma, cítím během dne únavu a chodím si pospat. Pokud mne žena nevzbudí, spím i 2 hodiny. Přes noc musím mít tak 10 hodin spánku. Hlavně mne trápí ty střídající se stavy s pocením, únavou a malého tlaku na prsou. poraďte prosím, co s tím ?
Děkuji ing. Otakar Procházka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bude potřeba, aby vás prohlédl kardiolog a diabetolog. Požádejte svou praktickou lékařku o žádanku na vyšetření k těmto dvěma lékařům.
Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.
Plněná rajčata
Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl
Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.
Těstoviny s houbami
Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka
Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.
Čočková polévka
Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar
Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.
Kuřecí prso
Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn
Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky
Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.
Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Víte, co jsou zač všechny ty chemické látky, které jsou v šamponech a kondicionérech z obchodů? Já taky ne. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv neupravuje, co výrobci mohou dát do přípravků k osobní péči, což znamená, že většina z nás nemá tušení, o jaké chemikálie jde, nebo jaký by na nás mohly mít dopad. Některé velké obchodní značky dokonce ve svých výrobcích používají chemické látky, které jsou spojeny s rakovinou, poruchami imunitního systému, alergiemi a dalšími problémy. Vlastní výroba šamponu je tedy bezpečnější pro vás i vaši rodinu, protože jste při jeho výrobě použili přírodní a známé suroviny.
Domácí šampon lépe myje
Jde spíše o subjektivní pocit. Někteří lidé tvrdí, že jejich domácí šampon funguje mnohem lépe než komerční značky. Další lidé říkají, že si raději každý den koupí komerční šampon. Jak dobře bude váš domácí šampon mýt, bude záviset na receptu, který použijete jeho k výrobě, a zároveň také na typu vašich vlasů.
Domácí šampon je lepší pro životní prostředí
Co se dostane do kanalizace při použití přírodního šamponu? Zase jen přírodní suroviny. Kupované šampony a kondicionéry obsahují tuny syntetických chemikálií, které jdou přímo do vodního systému (zejména pokud je vaše čistička odpadních vod nefiltruje). Z čehož tedy logicky vyplývá, že domácí přírodní šampony jsou ohleduplnější k životnímu prostředí.
Domácí šampon je lepší pro váš domov
Přírodní látky jsou mnohem šetrnější pro vaše odpadní potrubí. Silné chemikálie obsažené v komerčních šamponech mohou způsobit velké škody na vašem odpadním potrubí, jehož oprava pak bude v konečném důsledku stát mnoho úsilí a peněz.
Domácí šampon je dobrá volba pro správné domácí experimentátorky. Domácí šampon se dá vyrobit jak pro vlasy suché, tak i pro vlasy mastné. Suché vlasy se dobře myjí domácím šamponem z Castilie a mastné vlasy zase ze šampónu z jedlé sody. Recept, jak si připravit domácí šampon z jedlé sody a šampon z Castilie, je tady: recepty na domácí šampony.