Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOMÁCÍ VYŠETŘENÍ MOČI

OBSAH

Vyšetření moči

Moč je kapalný vedlejší produkt těla, vylučovaný ledvinami. Prochází uretery (trubice spojující močový měchýř a ledviny), močovým měchýřem (vak, kde se moč shromažďuje) a nakonec se vylučuje přes močovou trubici (průchod pro odtok moči z těla). U zdravého člověka je moč sterilní, což znamená, že není nositelem žádného onemocnění způsobeného bakteriemi. Někdy však mohou být v moči přítomny určité chemické látky, které lze zjistit více způsoby. Vyšetření moči je možné pouhým pohledem nebo pomocí diagnostických papírků, které jsou dostupné v lékárně. Testem moči je možné pozorovat, zkoumat a vyhodnocovat různé její složky. Analýza moči vám může poskytnout informace o vašem zdraví i případné nemoci. Téměř 95 % moči tvoří voda.

Vyšetření moči je orientační diagnostická metoda, která umí relativně snadno a rychle upozornit na chorobný stav. Moč jako taková nás informuje nejen o stavu a funkci močového ústrojí, ale i o lidském organismu jako celku. Vyšetření moči má více úrovní dle složitosti a náročnosti. Nejjednodušší vyšetření pomocí diagnostických papírků je velmi levné a lze ho snadno provést i doma. Moč může být na vyšetření odebírána kdykoli, ale optimální je první ranní vzorek moči, protože je více koncentrovaný a pravděpodobnost záchytu abnormálních složek je vyšší.

Pokrok ve zdravotnických technologiích umožňuje provést orientační stanovení některých laboratorních hodnot i v domácích podmínkách. Tyto testy mohou upozornit na některé změny, které je však vždy potřeba konzultovat s lékařem, který naměřené hodnoty ověří v předepsaných laboratorních podmínkách.

Při vlastním odběru moči je dobře začít močit nejprve do toalety a teprve pak vymočit cca 100 ml moči do odběrové nádoby; zbytek vymočit opět do toalety. Takovémuto postupu se říká odběr středního proudu moči. Vyšetření vzorku moči má smysl jen tehdy, pokud je odběr proveden čistě a do čisté nádoby. Moč může být znečištěna i bakteriemi a buňkami z okolní kůže, proto je důležité si před odběrem důkladně omýt a očistit genitálie.

Zdroj: Domácí vyšetření moči

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Leukocyty v moči v těhotenství

V těhotenství je jakýkoliv výskyt leukocytů v moči – i asymptomatický, tedy takový, při kterém nemáte žádné obtíže – brán jako rizikový. Pokud by se infekce močových cest nezaléčila, mohla by vést k předčasnému ukončení těhotenství či k jiným komplikacím. Proto se každý nález bílkovin v moči léčí. Pokud chcete mít jistotu, požádejte svého gynekologa o provedení vyšetření moči v laboratoři, a to jak na sediment, chemicky, tak na kultivaci. Nejlepší je léčba podle výsledků z laboratoře.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem BLANKY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

V moči mě plavou malé blanky jedna větší blána.Co to je?
Bolí mě v podbříšku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše máte zánět močových cest. Bližší určení příčiny je možné po laboratorním vyšetření moči. Zastavte se u svého praktického lékaře nebo zajděte na urologii, kde vám pomůžou objasnit tyto projevy.

Zdroj: diskuze Blanky v moči

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Test na cukrovku droždí do moči

Test na cukrovku pomocí droždí? Tak tuto metodu praktikovaly naše prababičky. Rozdrobily kvasnice a pomočily je (nebo do moči kvasnice vhodily). Když kvasnice reagovaly, znamenalo to, že je v moči cukr a onen člověk má cukrovku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

múže zvýšená kys.močová v moči způsobit pálení okolo moč,trubice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Bílkovina v moči – hodnoty

Celková bílkovina v moči se hodnotí pomocí indikátorových proužků. Jedná se o proužky napuštěné v látce, která v přítomnosti bílkoviny mění barvu. Bílkoviny je možno prokázat i mikroskopicky z močového sedimentu. Některá doplňující vyšetření vyžadují i zjištění množství dalších látek v krvi. K tomu je zapotřebí vzorek žilní krve, která se odebírá nejčastěji z pažní žíly tenkým vpichem. V některých případech je nutné vyšetření moči za určité časové období, například 24 hodin i více. Vyšetření se provádí jako součást prevence, při ambulantním příjmu, jako screening hypertenze či cukrovky i ke kontrole léčby.

Možné hodnoty:

  • albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Diskuze

V diskuzi KREV V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Digi Molova.

Dobrý den neustále mám krev v moči brala jsem i antibiotika a nic byla jsem i na vyšetření močového měchýře mám ji na výměnu kolene v Dubnu mám velké bolesti kolene četla jsem že ledviny jsou odraz nemocných kolen ano? a pokud ano zlepší se můj zdravotní stav po operaci? zánět v moči nemám tak bych mohla jit děkuji.Molova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krev v moči

Co znamená zákal v moči

Mikroskopická analýza může odhalit zákal moči vznikající například na základě výskytu krevních buněk, které se normálně v moči neobjevují. Nanejvýš jedna nebo dvě krevní buňky mohou být nalezeny v jednom poli. Zranění a nemoci ledvin nebo močových cest mohou způsobit nadměrné krvácení. Pokud se v moči objeví velké množství krvinek, dochází k jejímu zbarvení dočervena. Další možností zákalu je písek a kameny. Někdy jsou v moči ve větší míře pozorovatelné krystaly, což jsou amorfní látky v moči obvykle přítomné v určitém množství. U zdravého jedince je obvykle při mikroskopickém vyšetření moči detekováno několik takových krystalů. Při vyšetření moči se někdy ukáže přítomnost dlaždicových buněk. Ty bývají přítomny v důsledku kontaminace, například při výtoku z pochvy. Plovoucí částice v moči lze někdy pozorovat i pouhým okem, když naberete moč do čisté láhve. Jsou-li přítomny bakterie a paraziti, může být moč zakalená.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Poradna

V naší poradně s názvem GARDNERELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
přítelkyni zjistili infekci gardnerella. Jak zjistím, jestli jí mám taky a jak jí vyléčit? K jakému doktorovi si zajít.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nákaza bakterií gardnerella se u mužů dá poznat z vyšetření moče. Moč můžete k vyšetření předat u svého praktického lékaře, kde rovněž dostanete vhodnou nádobku na naplnění. Výsledky vyšetření moči na přítomnost bakterií bývají obvykle do týdne. V laboratoři rovnou vyzkouší i účinné antibiotikum, které vám pak lékař předepíše a vy ho bezezbytku využíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gardnerella

Co dělat, když pes čůrá krev

Když zjistíte, že váš pes má krev v moči, tak neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který provede patřičná vyšetření, stanoví diagnózu a zahájí léčbu. Určitě tento indikátor nepodceňujte.

Zdroj: Krev v moči u psa

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Ketony v moči u dětí

I u dětí do 13 let se mohou ketony vyskytovat v moči ve větším množství. V první řadě je třeba vyloučit onemocnění diabetes mellitus, které je charakterizováno zvýšeným množstvím ketonů v těle. Pokud po pečlivém přezkoumání dítěte není diagnostikována cukrovka, může se jednat o porušení acidobazické rovnováhy (kyselé – zásadité prostředí).

Aceton se v moči u dětí může vyskytovat i z několika dalších důvodů, například změnou stravování, hladověním, únavou nebo stresem.

Příčinou tohoto problému může být rovněž onemocnění jako chřipka, spála, anémie, pankreatitida, úplavice, stejně jako řada dalších infekčních onemocnění. Proto u dětí nestačí spoléhat jen na vyšetření moči. Důležité je také vyšetření krve, což je v podstatě jediný způsob, jak lékař může diagnostikovat správně, a tomu následně přizpůsobit nejlepší postup léčby.

Běžně by se v dětské moči ketolátky neměly objevovat.

Zdroj: Ketony v moči

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA KOSMETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Začínající blog o vyzkoušených receptech na domácí výrobu kosmetiky! :-)
belnatura.blogspot.com/

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba kosmetiky

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klotylda.

V neděli jsem se vrátila od svého přítele-kamioňák. Před tím jsem už s ním byla. Pak, při močení mě tam pálilo. Potom jsem musela použít kelímek, protože WC bylo daleko a nedošla bych tam. Moč byla zakalená a páchla jinak. Pomůžete mi. Díky..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoc je ve vašem případě jednoduchá - udělat laboratorní vyšetření moči, jestli jste se nenakazila nějakou bakterií. Laboratorní vyšetření vám zprostředkuje váš praktický lékař a nebo gynekolog. Jiná možnost efektivní léčby neexistuje dokud nebude známá příčina vašich obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ KOKTEJL NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Koktejly na hubnutí – kdy opravdu pomáhají? A co naopak výrobci nechtějí přiznat? Na tato témata jsem našla článek, který objektivně pojednává o tom, zda-li se dá skutečně po nějakých koktejlech na hubnutí skutečně zhubnout. Zde je adresa článku na téma koktejl na hubnutí www.asistentka.cz/no…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Nevím jak domácí ale mě osobně koktejl na hubnutí funguje, piju ho pravidelně, cvičím. Udělala jsem si z něj každodenní svačinu a ještě má úžasnou chuť.

Zdroj: diskuze Domácí koktejl na hubnutí

Test na cukrovku z moči

DiaPhan pro sebetestování jsou proužky pro diabetické pacienty určené ke sledování dvou základních analytů, kterými jsou glukóza a ketony. Glukóza patří mezi fyziologické součásti moči. Zvýšené vylučování glukózy do moči je průkazným příznakem diabetu. Druhou sledovanou složkou jsou ketony, jejichž detekce v moči je velmi důležitá pro včasné rozpoznání významných změn látkové výměny. Produkty pro sebetestování se vyznačují jednoduchostí metody, srozumitelností návodu a snadným použitím.

Dávkování a způsob užití

Nejprve si připravte moč, ve které test provedete. Těsně před provedením testování vyjměte proužek z obalu a poté ho svisle ponořte na 1–2 vteřiny do moči. Položte proužek na vodorovnou, suchou, čistou a nesavou podložku. Po 60 vteřinách vyhodnoťte zabarvení reagenční zóny srovnáním s barevnou stupnicí na štítku.

Zdroj: Domácí test na cukrovku

Diagnostické proužky

Na našem trhu je k dostání celá řada diagnostických proužků k analýze lidské moči. Nejčastěji se proužky používají k určení pH moči a hladiny bílkovin, protože ty mohou značit závažná onemocnění ledvin. Dále je možné zjistit hodnotu glukózy nebo přítomnost ketonů a krve. Některé testy vám umožní vyšetřit i obsah leukocytů, bilirubinu nebo dusitanů. Záleží jen na vaší volbě. Testy na jednotlivé látky fungují na různých principech. Určení bílkovin v moči probíhá na základě změny barvy acidobazického indikátoru vlivem bílkovin. Zjištění ketonů oproti tomu využívá takzvané Legalovy reakce a přítomnost krve odhalí peroxidasová aktivita hemoglobinu. Podrobné informace o možných způsobech diagnostiky naleznete vždy v příbalovém letáku zakoupeného výrobku.

Obsahem balení je uzavíratelná tuba, ve které jsou uschovány diagnostické proužky. Je důležité, abyste při vyjmutí proužku tubu hned opět uzavřeli, aby nedošlo k navlhnutí ostatních proužků. To by mohlo mít za následek jejich znehodnocení. Na proužcích jsou barevně vyznačeny reakční plochy, které při kontaktu s močí mění barvy. Ze vzniklé barvy se pak určuje výsledek podle vzorových barev na obalu tuby.

K vyšetření použijte vždy čerstvou, dobře promíchanou a neodstředěnou moč bez konzervačních přísad, kterou je třeba odebrat do čisté nádoby. Moč by měla být maximálně 4 hodiny stará a u některých testů je nutné použít první ranní moč, proto si vždy přečtěte příbalový leták. Proužky slouží na orientační stanovení glukózy, ketolátek, bílkovin a některých dalších látek v moči.

Zdroj: Domácí vyšetření moči

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Co znamená bílkovina v moči

Nadbytek bílkoviny (proteinů) značí zdravotní problém nebo chybu, kterou děláme. Někdy to může ukazovat na nemoci, v některých případech stačí upravit stravu – zejména snížit obsah bílkovin v našem jídelníčku. Mezi bílkoviny se řadí mléčné výrobky, tuňák, tvaroh, proteinové nápoje, různá masa, vejce ad. Bílkovina v moči sama o sobě nebolí ani se nijak neprojevuje. Bývá proto objevena buď při vyšetření k docela jiným účelům, nebo její přítomnost potvrdí diagnózu nemoci, která u nemocného člověka měla i jiné příznaky. Bílkovinou v moči se projevuje mnoho chorob.

Zdroj: Bílkovina v moči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP