Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA RUTIN

OBSAH

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU K PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamberská M..

Prosím jaká je možná denní dávka vitamínu K při užívání warfarinu_?
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případě léčby Warfarinem je adekvátní příjem vitaminu K pro dospělé muže 120 mikrogramů a pro dospělé ženy 90 mcg. Po celou dobu léčby je třeba udržovat příjem vitamínu K na stejné úrovni. Konzumace malého množství potravin, které jsou bohaté na vitamín K, by neměla způsobovat problém. Vyvarujte se konzumace velkého množství těchto potravin:

Kapusta
Špenát
Růstové klíčky
Kapustové listy
Brukev sítinovitá
Mangold
Brokolice
Chřest
Zelený čaj

Některé nápoje mohou zvýšit účinek Warfarinu, což vede k problémům s krvácením. Vyvarujte se nebo konzumujte jen malé množství těchto nápojů při užívání warfarinu:

Brusinková šťáva
Alkohol

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká je denní dávka vitamínu k při varfarinu

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Já.

Doporučená denní hodnota vitamínu B5 je 6 mg. ????????????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučená denní dávka vitamínu B5 je 6 mg. Můžete užívat i více, ale většinou se tyto přebytky ihned vyloučí močí. Obvykle je vhodné doplňovat celé spektrum vitamínů řady B například pomocí přípravku B-komplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik?

Rutin a jeho zdravotní účinky.

Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Šťastný.

Dobrý den,stále jsem se nedozvěděl jaká je doporučená denní dávka purinů a jak je
možné,že uvádíte výše brokolici jako potravinu s nízkým obsahem purinů,ale v přehledu dole je naopak s nejvyšším obsahem purinů.
Děkuji,
Martin Šťastný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U dny nejde o dodržování doporučeného množství purinů, jako spíš o to, vyladit jídelníček tak, abyste udržel hodnoty kyseliny močové ve snesitelné míře. Proto je potřeba znát seznam nevhodných potravin, které byste neměl jíst vůbec a nebo jen svátečně. Pravidelně a často choďte na měření kyseliny močové, abyste se stačil rozpamatovat, který z vašich stravovacích prohřešků má největší vliv a ten pak omezte.
Když zmiňujete brokolici, tak ta je, co se purinů týče, bezpečná. Její riziko je jen v případě užívání Warfarinu, protože obsahuhe vitamín K a rázové zařazení nebo naopak vyškrtnutí z jídelníčku může rozkolísat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny

Zelený nebo žlutý

Hrách žlutý obsahuje 7 µg vitaminu K ve 100 g. Čerstvý, tedy zelený hrách, použijte pouze jako doplněk na ozdobu a zpestření stravy. Zelený hrášek totiž obsahuje 24 µg vitaminu K ve 100 g.

Doporučená denní dávka vitaminu K je 70–80 µg, dávka by v žádném případě neměla překročit 250 mikrogramů za den.

Zdroj: Hrách a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny s obsahem železa

Rutin, jako doplněk ztravy.

Nejlepším přípravkem na pohodlné doplnění rutinu a zároveň i potřebného vitamínu C je preparát Ascorutin. Aktuální nejlevnější nabídka léku Ascorutin a jeho cena je zde.

Zdroj: Rutin v potravinách

Diskuze

V diskuzi RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rutin, Askorutín, Walfarin

Rutin 50 mg

Dávkování: Užívejte 1 tabletu denně, zapijte tekutinou.

Složení: V jedné tabletě je 50 mg rutinu, protispékavé látky (celulóza, stearát hořečnatý), plnidlo (fosforečnany vápenaté).

Upozornění: Nevhodné pro děti do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: Rutin v potravinách

Doporučení k vápníku

Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT ŽLUČOVÝCH KAMENŮ • STYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
můžete mi prosím upřesnit jaká je potřeba denní dávka vitamínu C, zda ta lipotropní kombinace - se dá koupit? Její název? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit žlučových kamenů • styl

Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Zdroj: Čaj z pohanky

Poradna

V naší poradně s názvem MNOŽSTVÍ PURINŮ NA DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xenie.

Dobrý den,
nikde jsem se nedočetla, kolik by měla být při dietě maximální denní dávka purinů?
Děkuji za odpověď. Xenie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste v purinové dietě, tak byste měla denně přijmout maximálně 100 až 150 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Množství purinů na den

Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Zdroj: Čaj z pohanky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP