Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DRUHY BAKTERII V MOCI

OBSAH

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Poradna

V naší poradně s názvem GARDNERELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
přítelkyni zjistili infekci gardnerella. Jak zjistím, jestli jí mám taky a jak jí vyléčit? K jakému doktorovi si zajít.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nákaza bakterií gardnerella se u mužů dá poznat z vyšetření moče. Moč můžete k vyšetření předat u svého praktického lékaře, kde rovněž dostanete vhodnou nádobku na naplnění. Výsledky vyšetření moči na přítomnost bakterií bývají obvykle do týdne. V laboratoři rovnou vyzkouší i účinné antibiotikum, které vám pak lékař předepíše a vy ho bezezbytku využíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gardnerella

Leukocyty v moči a rakovina

Pokud se vyskytují bílkoviny v moči, může být příčinou i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobry den,
Chtela bysem se vas zeptam,nadli mi bakterii v zaludku hdlicobackter,brsla jsem anitibiotika,chvili vse v poradku,ale ted se me zase vytvorily fleky,pupinky kere se slily do sebe..mam je ruzne po tele a i za usima a otikaji mi aji usi..xadox nepusobi,msm drzet stale dietu a cim mam nahradit rohliky kery pry mohu,ale nedelaji me dobre..dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše příznaky nasvědčují na úbytek užitečných bakterií ze střev, který může být spojen s léčbou antibiotiky. Zkuste na doplnění bakterií užívat probiotika a stav by se měl začít zlepšovat. Taktéž požádejte svého lékaře o ověření, že už v žaludku nemáte přemnožení Helicobacter.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka

Souvisí leukocyty v moči s rakovinou?

Bílé krvinky pomáhají všem tělům bojovat proti infekci, a proto existují i jiné příčiny, kdy se vyskytují bílkoviny v moči, a mezi tyto příčiny patří i rakovina, a to přímo některé druhy rakoviny, jako je rakovina prostaty, močového měchýře nebo ledvin.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klotylda.

V neděli jsem se vrátila od svého přítele-kamioňák. Před tím jsem už s ním byla. Pak, při močení mě tam pálilo. Potom jsem musela použít kelímek, protože WC bylo daleko a nedošla bych tam. Moč byla zakalená a páchla jinak. Pomůžete mi. Díky..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoc je ve vašem případě jednoduchá - udělat laboratorní vyšetření moči, jestli jste se nenakazila nějakou bakterií. Laboratorní vyšetření vám zprostředkuje váš praktický lékař a nebo gynekolog. Jiná možnost efektivní léčby neexistuje dokud nebude známá příčina vašich obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE DRUHY A CENY INJEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kaštylová.

mám nepravidelnou menstruaci, potřebuji poradit v srpnu mám jet k moři a mám strach ze ,se nebudu moci koupat mám problémy s křečovými žílami .Brala jsem v minulosti DEPO PROVERU,ale cévní lékař nedoporučuje další užívání.Letos mi bude 50let můžete mi poradit co dělat děkuji za kladnou odpověd.KAŠTYLOV'A

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce druhy a ceny injekce

Nejčastější bakterie v moči

Infekci močového měchýře ve většině případů způsobuje tyčinková bakterie tlustého střeva Escherichia coli, patřící do velké skupiny střevních bakterií. Bakterie E. coli žijí v tlustém střevě a na kůži v okolí konečníku. Pokud se dostanou přes pochvu do močové trubice, mohou vyvolat infekci močového měchýře. 80–90 % případů zánětu močových cest způsobí právě Escherichia coli. Na druhém místě jsou stafylokoky (5–20 %) a proteus, příležitostně lze prokázat i některé gramnegativní bakterie, jako je klebsiella. Uvedené údaje platí pro nekomplikované záněty u ambulantních pacientů.

Bakterie dráždí stěny měchýře a vyvolávají zánět sliznice. Ve většině případů by se to dalo přirovnat ke spálení kůže od slunce. Infekce přetrvává v organismu a vyvolává těžkosti, které komplikují život. Příznaky bakterií v moči: přítomnost krve v moči, bolest ve spodní části zad nebo v bederní oblasti, zvýšená teplota, nevolnost a zvracení.

Bakterie v moči a způsobené záněty jsou léčeny antibiotiky. Někdy je před jejich nasazením nutno provést takzvanou kultivaci, aby byl zjištěn přesný typ bakterie. Jako prevenci lékaři doporučují dodržování hygienických zásad, dostatečný přísun tekutin, vyhýbání se rizikovému chování. Jako prevence infekčních cest se doporučuje konzumace brusinek, respektive produktů obsahujících brusinky.

Zdroj: Bakterie v moči

Diskuze

V diskuzi SLOVNÍ DRUHY URČOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Náš mladej začal brát ve škole slovní druhy a dost s tím zápasí. Máte někdo radu na procvičování slovních druhů na internetu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Nejlepší cvičení na slovní druhy jsou tady tema.pravopiscesky.c…

Zdroj: diskuze Slovní druhy určování

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Infekce dolních močových cest (cystitida)

Rodiče mohou poměrně lehce rozpoznat příznaky, které toto onemocnění doprovázejí. Pokud dítě chodí na WC častěji, než je obvyklé, přičemž pokaždé močí jen velmi málo a při močení pociťuje pálení a řezání, jedná se s největší pravděpodobností o cystitidu (zánět močového měchýře). Pokud dítě dokáže lokalizovat svoji bolest, pak je důležité vědět, že pro tuto diagnózu je typická bolest v podbřišku. Infekci doprovází jen mírně zvýšená teplota (někdy zůstává dítě zcela bez teplot). K projevům cystitidy patří i to, že se dítě pomočuje. V jedné třetině případů dochází i ke změně zabarvení moči (do červena zbarvená moč), někdy ale může jít o zavádějící jev, protože u zdravého dítěte mohou změnu barvy moči způsobit i některé medikamenty (například B-komplex), konzumace červené řepy anebo přibarvované nápoje.

V novorozeneckém věku je výskyt cystitidy častější u chlapců, později zase u dívek (roli zde hrají anatomické poměry – krátká močová trubice a blízkost konečníku – tedy lehký přístup bakterií ze stolice).

Léčba infekcí dolních močových cest u dětí probíhá ambulantně, trvá pět až sedm dní. A na co by měli rodiče dbát především? Měli by dítěti zabezpečit dostatečný příjem tekutin. Pití vody a čaje přispívá k vyplavení bakterií a znemožňuje jejich průnik do sliznice močového měchýře.

Zdroj: Krev v moči

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ VINNÉ RÉVY NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruda.

...prosím potřeboval bych ostříhat vinnou révu je to možné v tuto dobu???..děkuji RV

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Současné období (začátek března) je ideální doba na řez vinné révy. Ostříhejte to co nejdříve, protože později již začne proudit míza, která když moc vytéká, tak tvoří na šlahounech prostředí pro přemnožení nebezpečných bakterií.

Zdroj: diskuze Stříhání vinné révy návod

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jsem po léčbě močových cest.Léčení bylo drastické.Dvoje antibiotika jsem užívala od obvodního lékaře neúspěšně,potom mě poslal k urologovi,ten si mě nechal v nemocnici na kapačkách,zase antibiotika,zase bez úspěchu.Stále únava,prožívala jsem velké zimnice,nevolnosti,bolesti.Nyní jsem doma týden,Je to lepší,ale pocení,náhlé,jako když to na mě hodí,zimnice už menší. moje pocení je i přes den,nárazově a není to pocení,že bych se musela převlékat,jen jsem zvlhlá od hlavy po paty a potom to schládne,je to moc nepříjemné. podotýkám,že od začátku bez teplot.Nevím stále co se mnou je.laborator.výsledky moče stále špatné,kultivace pozitivní.Už nechci antibiotika.budu ráda,jestli mě někdo poradí.předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za Vaše pocení může bakteriální nákaza ve Vašich močových cestách. Jinak, než antibiotiky, se toho nezbavíte. Musíte plně důvěřovat svému lékaři a dodržovat PŘESNĚ jeho pokyny při užívání antibiotik, i když jste vnitřně přesvědčena o jejich škodlivosti. Váš lékař zná bakterii, která u Vás sídlí a může Vám nejrychleji a bezpečně pomoci. Vydržte na kontrolní rozbor moči a pak se poraďte o dalším postupu se svým lékařem.
Po skončení léčby začněte alespoň jeden měsíc užívat probiotika, která obnoví škody způsobené antibiotiky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ K LÉČBĚ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdá.

Dobrý den,
prosím Vás o radu,děda má cukrovku II. a má otevřené rány na nohou- pata,prsty u nohou,jsou to takové zhnisané mokvající rány,okolí je zarudlé,už to bude skoro rok a stále se to nelepší,ani lékaři nepomáhají! Lékaři udělali i stěr z rány na rozbor,ale žádná bakterie se nenašla. Používal na to dezinfekci nebo peroxid,i nějaké mastičky a říká jak ho to pálí. Máme velké obavy,aby nedošlo k amputaci. Předem děkuji za odpověd´. S pozdravem Hrdá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průvodním jevem u diabetu bývají otevřené rány na kůži. Tomuto stavu se říká diabetická noha. Přítomnost bakterií je zde až na druhém místě, kdy se infekce dostane do vzniklé rány. Účinným řešením je vhodné krytí těchto postižených míst pomocí takzvaného hydrofilního obvazu. To jsou obvazy se speciálním povrchem, který udržuje žádoucí vlhké prostředí, což umožňuje regeneraci postižené kůže a zároveň zabraňuje vniknutí bakterií. Hydrofilní krytí můžete koupit v lékárně. Tady jsou vidět nabídky a jejich cena www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Vysvětlení hodnot

  • Albumin v moči fyziologicky (u zdravého jedince): do 30 mg/l
  • Mikroalbuminurie: 30–150 mg/l
  • Proteinurie (bílkovina v moči): nad 150 mg/l

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Zápach moči po amoniaku

U moči je zápach po čpavku vcelku přirozený, byť by neměl být zvláště nápadný. Výraznější zápach po čpavku v moči se vyskytuje při nedostatečném příjmu tekutin.

Při zesíleném dýchání a případně i zvýšeným výdejem potu ztrácí člověk dost tekutin, které je třeba záhy doplnit. Po zvýšeném množství tekutin dojde k úpravě zápachu moči.

Zdroj: Páchnoucí moč

Únik moči při kýchnutí

Stresová inkontinence je únik malého množství moči například při kýchnutí, smíchu, zakašlání či při těžké fyzické námaze, jako je zvedání břemen nebo cvičení. Tento typ je také nejlépe léčitelný, přičemž je důležité problém včas konzultovat s lékařem.

Zdroj: Únik moči

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP