Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DRUHY VITAMÍNŮ A BYLIN

OBSAH

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je jedním z vitamínu rozpustných v tucích, aby byl pro organismus přínosem, měl by být tedy připravován s olejem nebo jinými tuky. Přímým zdrojem vitamínu D jsou všechny druhy ryb s vysokým obsahem tuku, zejména losos. Možnou alternativou je použití vajec a některých hub. K dorovnání správného množství vitamínu D mohou být užívány potravinové doplňky s obsahem vitamínu D, nejlépe v kombinaci s vápníkem.

Zdroj: Vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den.Prosím o radu,jestli můžu při Warfarinu užívat živočišné uhlí.Děkuji za odpověď. Jarolímková Lida

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před použitím aktivního uhlí spolu s Warfarinem se poraďte se svým lékařem. Výrobky obsahující aktivní uhlí mohou rušit vstřebávání mnoha léků a snižovat jejich účinnost. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jeden přípravek, který by obsahoval všech 45 esenciálnch živin, není. Ale pohodlně to složíte ze dvou produktů. V obchodě se sportovní výživou lze koupit výrobky s označením "Essential amino", to je kombinace všech esenciálních aminokyselin ve správných poměrech. A k tomu můžete koupit multivitamin, který obsahuje všechny uvedené minerály a vitamíny. Je dobré také vědět, že všechny esenciální živiny získáte přirozeným způsobem z vyvážené stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Příznaky nedostatku vitamínu B12

Větší nedostatek vitamínu B12 způsobuje fyzické vyčerpání a ztrátu paměti, v krajních případech může dojít k trvalému poškození nervů. Chcete-li si zajistit dostatečný přísun vitamínu B12, přidejte k základní stravě i potravinové doplňky obsahující tento vitamín. Žaludeční a střevní onemocnění spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny mohou být také zapříčiněna nedostatkem vitamínu B12.

Zdroj: Vitamín B12

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČERVENÁ ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Hana.

Nevyznám se v naprosto rozdílných instrukcích, které nacházím na různách stránkách warfarin-dieta, diskuze-ceskaordinace, lecba-warfarinem. Jsou to weby zaměřené na poradnu pacientům s warfarinem, zdá se, že odpovídají odborníci, ale přesto se zde vyskytují naprosto rozdílné odpovědi, což je matoucí. Jednou červená řepa nevadí, protože má málo vit.K. Potom je zase potřeba ji konzumovat každý den ve stejném množství. Na těchto stránkách warfarin-dieta je v článku o červené řepě vypsáno množství různých druhů zeleniny "Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství". Ale přímo v knize o léčbě antikolaguanty a na jiných stránkách jsou zrovna tyto zeleniny ( kromě listové ) uváděny jako neproblematické s nízkým obsahem vitamínu K, které není třeba omezovat. Takže mají se tyto v nepatrném množství, nebo se nemusí omezovat? Netroufnu si manželovi vařit z jiných než těchto, i tak se mu drží INR stále kolem 2,1-2,3. Kdybych si tedy dovolila přidat zeleninu se středním obsahem vit. K, už by se dostal pod INR 2 a to je nebezpečné. Ani si nedovolím mu dát kuřecí nebo hovězí maso, které má snad 300 mcg vit. K. To bych potom musela denně dosahovat stejných hodnot v zelenině? Já tomu prostě vůbec nerozumím, jak máme vlastně vařit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moc to řešíte. Stačí znát jen druhy potravin s vysokým obsahem vitamínu K a na ty dávat pozor. Vysoký obsah vitamínu K má jen zelená listová zelenina, kam patří zelí (bílé i červené), kapusta, růžičková kapusta, tuřín, brokolice, ledový salát, špenát, atd. Tyto druhy je třeba do jídelníčku zařazovat, ale jen v malém množství každý den stejně. Ostatní potraviny není třeba řešit. Důležité je absolvovat pravidelná měření srážlivosti krve, ideálně jednou za měsíc. Ze zbylých potravin, zde neuvedených, je možné pohodlně vytvořit vyváženou stravu s omezeným množstvím tuku na 50 gramů za den, s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a červená řepa

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.

Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Příznaky nedostatku vitamínu K 

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Diskuze

V diskuzi OLEJ Z 31 LÉČIVÝCH BYLIN - INFORMACE A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

dá se to koupit popř.množství cena..???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olej z 31 léčivých bylin - informace a využití

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zahlenění

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Charakteristika vitamínu B6

Vitamín B6 je důležitý pro metabolismus, červené krvinky, imunitní a nerovový systém, konstrukci endogenních proteinů.

Optimální denní příjem vitamínu B6:

  • ženy 1,2 mg
  • muži 1,5 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B6 (pyridoxinu) je obsažena v:

  • 300 g banánů
  • 240 g avokáda
  • 110 g lososa
  • 240 g hovězího masa
  • 470 g žitného chleba

Zdroj: Vitamín B6

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1

Účinky bylin obsažených v oleji:

  • při bolestech kloubů, svalů, páteře, revmatismu, artritidě a růstových bolestech
  • při akutních potížích se uplatní během nachlazení, při rýmách, bronchitidách, chřipkách, potížích s hlasivkami, astmatu, zánětech dutin a středního ucha
  • při bolestech v krku, aftech, oparech, paradontóze
  • při zažívacích obtížích, plynatosti a nechutenství
  • při zánětech močových cest, problémech s prostatou, vaginálních potížích proti bolestem hlavy, preventivní užití směsi dlouhodobě posiluje imunitní systém k prokrvení, dodání energie, po námaze, po sportu, pro posílení aktivity a koncentrace
  • při cestovní nevolnosti, štípnutí či bodnutí hmyzem,
  • potížích vlasové pokožky a padání vlasů

Just Olej z 31 léčivých bylin je koncentrovaná směs éterických olejů. Používá se po kapkách a to i v případě vnější aplikace. Že není radno podcenit jeho sílu svědčí i zkušenosti některých uživatelů v diskusních fórech, u nichž došlo k podráždění kůže po aplikaci tohoto oleje.

Zdroj: Olej z 31 léčivých bylin - informace a využití

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Charakteristika vitamínu K

Vitamín K je důležitý pro syntézu enzymů, srážlivost krve, kostní formace. Optimální denní dávka pro ženy představuje 0,06 mg a pro muže 0,07 mg. Průměrná denní dávka vitamínu K je obsažena v:

  • 25 g růžičkové kapusty
  • 50 g telecích jater
  • 220 g tvarohu
  • 400 g hub
  • 500 g jahod

Nedostatek vitamínu K způsobuje špatnou srážlivost krve (dlouhodobější krvácení rány), špatné hojení ran, křehkost kostí. Zdrojem vitamínu K jsou luštěniny, špenát, zelená zelenina, játra, vaječný žloutek, mléko, rajčata.

Zdroj: Vitamín K


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP