Téma: 

druhy vitamínů a bylin


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEJLEPŠÍ VITAMÍNY A BYLINKY PRO VLASY

Zdravé vlasy od kořínků ke konečkům závisí na několika faktorech, mezi nimi je zapotřebí uvést asi ten nejdůležitější – stravu. Vlasy pro svůj růst potřebují nejen protein, ale pro udržení zdraví a krásy také různé vitamíny a minerály. Vitamíny se aplikují lokálně nebo se užívají perorálně prostřednictvím potravin, ve kterých jsou obsaženy, či v některých doplňcích stravy představujících přírodní alternativu pro zlepšení a udržení zdraví vašich vlasů bez vedlejších účinků farmaceutických metod. Vlasům prospívají také některé byliny.

Zdroj: Nejlepší vitamíny a bylinky pro vlasy
Zveřejněno dne: 30.11.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VITAMÍN D

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je jedním z vitamínu rozpustných v tucích, aby byl pro organismus přínosem, měl by být tedy připravován s olejem nebo jinými tuky. Přímým zdrojem vitamínu D jsou všechny druhy ryb s vysokým obsahem tuku, zejména losos. Možnou alternativou je použití vajec a některých hub. K dorovnání správného množství vitamínu D mohou být užívány potravinové doplňky s obsahem vitamínu D, nejlépe v kombinaci s vápníkem.

Zdroj: Vitamín D
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky
Odesláno dne: 6.2.2018 uživatelem Milada Škařupová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN K

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: červené zelí a warfarin

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené zelí a warfarin
Odesláno dne: 1.2.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN B1

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zahlenění

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Zdroj: diskuze Zahlenění
Odesláno dne: 8.2.2018 uživatelem Milada Škařupová
Počet odpovědí: 0

VITAMÍN E

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Zdroj: Vitamín E
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku
Odesláno dne: 15.8.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN B5

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: bylinky na rty

Na popraskané a suché rty je dobré z bylin použít měsíček lékařský vysmažený v husím nebo vepřovém sádle.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty
Odesláno dne: 16.3.2012 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN B12

Příznaky nedostatku vitamínu B12

Větší nedostatek vitamínu B12 způsobuje fyzické vyčerpání a ztrátu paměti, v krajních případech může dojít k trvalému poškození nervů. Chcete-li si zajistit dostatečný přísun vitamínu B12, přidejte k základní stravě i potravinové doplňky obsahující tento vitamín. Žaludeční a střevní onemocnění spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny mohou být také zapříčiněna nedostatkem vitamínu B12.

Zdroj: Vitamín B12
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Léčba warfarinem

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno dne: 28.7.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN C (KYSELINA ASKORBOVÁ)

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VITAMÍN K

Příznaky nedostatku vitamínu K 

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kolik?

Doporučená denní dávka vitamínu B5 je 6 mg. Můžete užívat i více, ale většinou se tyto přebytky ihned vyloučí močí. Obvykle je vhodné doplňovat celé spektrum vitamínů řady B například pomocí přípravku B-komplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik?
Odesláno dne: 14.1.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN B9

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9
Zveřejněno dne: 9.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vitaminu b9

Tloustne se po vitaminu B9?

Zdroj: diskuze vitaminu b9
Odesláno dne: 18.5.2014 uživatelem Markéta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN D

Příznaky nedostatku vitamínu D

Nedostatek slunečního světla inhibuje produkci vitamínu D na kůži, zejména v zimě. Vzhledem k tomu dochází k nedostatku vitamínu D a bránění vstřebávání vápníku, což vede postupně k měknutí a řídnutí kostí (bolestivost kostí, častá lámavost). U dětí to pak může vést k rachitidě, která způsobuje trvalé poškození kostry.

Zdroj: Vitamín D
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B5

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B1

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1
Zveřejněno dne: 9.4.2013

OLEJ Z 31 LÉČIVÝCH BYLIN - INFORMACE A VYUŽITÍ

Účinky bylin obsažených v oleji:

  • při bolestech kloubů, svalů, páteře, revmatismu, artritidě a růstových bolestech
  • při akutních potížích se uplatní během nachlazení, při rýmách, bronchitidách, chřipkách, potížích s hlasivkami, astmatu, zánětech dutin a středního ucha
  • při bolestech v krku, aftech, oparech, paradontóze
  • při zažívacích obtížích, plynatosti a nechutenství
  • při zánětech močových cest, problémech s prostatou, vaginálních potížích proti bolestem hlavy, preventivní užití směsi dlouhodobě posiluje imunitní systém k prokrvení, dodání energie, po námaze, po sportu, pro posílení aktivity a koncentrace
  • při cestovní nevolnosti, štípnutí či bodnutí hmyzem,
  • potížích vlasové pokožky a padání vlasů

Just Olej z 31 léčivých bylin je koncentrovaná směs éterických olejů. Používá se po kapkách a to i v případě vnější aplikace. Že není radno podcenit jeho sílu svědčí i zkušenosti některých uživatelů v diskusních fórech, u nichž došlo k podráždění kůže po aplikaci tohoto oleje.

Zdroj: Olej z 31 léčivých bylin - informace a využití
Zveřejněno dne: 11.1.2014

VITAMÍN B2 (RIBOFLAVIN)

Zdroje vitamínu B2

Riboflavin neboli vitamín B2 (laktoflavin) se vyskytuje hlavně v mléčných výrobcích. Ale maso, celozrnný chléb a některé houby jsou také dobrým zdrojem tohoto vitamínu. V kulturách, v nichž je kukuřice jednou ze základních potravin, dochází k nedostatku vitamínu B2, protože riboflavin v kukuřici obsažen není.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B12

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B6

Charakteristika vitamínu B6

Vitamín B6 je důležitý pro metabolismus, červené krvinky, imunitní a nerovový systém, konstrukci endogenních proteinů.

Optimální denní příjem vitamínu B6:

  • ženy 1,2 mg
  • muži 1,5 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B6 (pyridoxinu) je obsažena v:

  • 300 g banánů
  • 240 g avokáda
  • 110 g lososa
  • 240 g hovězího masa
  • 470 g žitného chleba

Zdroj: Vitamín B6
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B2 (RIBOFLAVIN)

Příznaky nedostatku vitamínu B2

Při nedostatku vitamínu B2 obvykle nedochází k vážnějším potížím, mohou se objevit trhlinky v ústních koutcích, záněty dásní, pálení očí a záněty spojivek. V tomto případě stačí přidat doplňky stravy, které obsahují dostatečné množství tohoto vitamínu. Pokud není nedostatek řešen, může se projevit chudokrevností, světloplachostí nebo poruchami funkce nervů.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B6

Zdroje vitamínu B6

Vitamín B6 se nachází v mnoha potravinách, zejména pak v mase, celozrnných obilovinách, bramborech, různé zelenině, banánech a avokádu. Nicméně drobný nedostatek není ničím výjimečným, zejména v případě nadměrného příjmu stravy bohaté na proteiny, které zvyšují potřebu vitamínu B6. Jednoduchým řešením je pak doplnění každodenní stravy přípravky s obsahem vitamínu B6.

Zdroj: Vitamín B6
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN B2 (RIBOFLAVIN)

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)
Zveřejněno dne: 9.4.2013

VITAMÍN A

Příznaky nedostatku vitamínu A

Tělo má schopnost ukládat vitamíny na dlouhou dobu, takže krátkodobý nedostatek lze překlenout. Případný nedostatek vitamínu A se projevuje možnou ztrátou chuti, zastavením růstu, celkovou poruchou obranyschopnosti a hlavně začínající šeroslepostí.

Zdroj: Vitamín A
Zveřejněno dne: 9.4.2013