Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DUBOVÁ KŮRA VYUŽITÍ

OBSAH

Dubová kůra léčí záněty a účinně tlumí krvácení

Dubová kůra se běžně používá ve formě odvaru, dnes nejčastěji pro vnější užití. Blahodárně působí například při poranění kůže, od malých až po větší rány, které potřebujeme vydezinfikovat a zastavit krvácení. Působí poměrně silně protizánětlivě, nasazuje se i na již zanícené rány, které se špatně a dlouho hojí, její dezinfekční a svíravý účinek byl proto dříve opravdu velmi ceněný. Stejně tak bychom se k ní měli vracet i dnes, jakožto přírodní produkt má totiž minimum nežádoucích účinků. Na kůži ji aplikujeme jako koupel, k oplachování nebo jako obklady. Kromě zmíněných poranění a zánětů kůže léčí například i mokvavé ekzémy, plísňové infekce na kůži, bércové vředy, akné a podobně. Používá se také ke kloktání v případě paradontózy a infekce v krku a ústní dutině.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.

Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Sběr dubové kůry a nákup léků s jejím výtažkem

Dubovou kůru sbíráme ze stromů na podzim, a to pouze z mladých větví o průměru maximálně 2–3 cm. Kůra na větvi se podélně nařízne a postupně odlupuje, pak ji v tenké vrstvě usušíme a uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sáčku a uskladníme v suchu. Jednodušší pro nás asi bude kůru nebo přípravky s jejím výtažkem zakoupit v lékárně. Tyto výrobky nejsou drahé a přitom jsou opravdu účinné.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Diskuze

V diskuzi HEMOROIDY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Jablečný ocet, pohanka, dubová kúra - to jsou sice přírodní postupy, které vám pomohou s léčbou hemeroidů, tak jako mne, ale nevyléčí vás. Pouze vám pomůžou od bolesti. Mně vyléčil přípravek anurex, který mi v kombinaci v dubovou kúrou pomohl od hemeroidů. Koupila jsem na www.anurex.cz. Nerada dělám něčemu reklamu, ale tomuhle jsem velmi vděčná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemoroidy léčba

Dubová kůra v těhotenství

Dubová kůra se v těhotenství používá zevně, kdy využíváme jejich svíravých a stahujících účinků – při křečových žilách, hemoroidech aj. Odvar je vhodný do koupelí a na obklady při nadměrném pocení a omrzlinách. Aplikace dubové kůry v těhotenství nepoškodí ani plod ani placentu. Může se používat po celou dobu těhotenství.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi VAJÍČKOVÁ KÚRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie horáčková.

vše o této léčbě vlasů

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

co to meles jaka vajickova kura ?

Zdroj: diskuze Vajíčková kúra

Je vhodná dubová kůra po porodu?

Dubová kůra je v šestinedělí vhodná při potížích s vyprazdňováním, respektive při ošetřování hemoroidů. Působí velmi hojivě, a to i v době po porodu, kdy se může použít k potírání poporodních poranění (raději vždy konzultujte s lékařem). Má stahující účinky, které jsou známy již od pradávna, působí protizánětlivě a pozitivně posiluje sliznice našeho těla. K dostání je buď gelový přípravek, nebo sušené rostlinky pro přípravu sedacích koupelí. Použít se samozřejmě může i čerstvá kůra dubu.

Zdroj: Dubová kůra

Cena dubové kůry

Zde můžete porovnat ceny dubové kůry.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi DOPLATEK NA BETALOC ZOK 200 MG PROČ JSEM DOPLÁCEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Děkan.

Dcera mi vydzvedla na lékařský předpis léky na tlak ale na internetu jsem se dozvěděl,že tyto léky plně hradí pojištovna. Jak to tedy je. Jedná se o lék Betaloc ZOC 200 mg. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojtěch Kůra.

Jaký lék může být nahrazen za Betaloc ZOK 200mg. ale bez doplatku.
Dekuji za informaci Kůra.

Zdroj: diskuze Doplatek na Betaloc ZOK 200 mg proč jsem doplácel

Dubová kůra v gelu s alantoinem

Dnes dubovou kůru běžně najdeme například v přípravcích proti hemoroidům, velmi rozšířenému a nepříjemnému zdravotnímu problému. Oblíbený a osvědčený je především gel z dubové kůry, který si můžeme vzít všude s sebou a nemusíme trávit čas přípravou sedací koupele. Pomáhá i proti nadměrnému pocení nohou a mykózám nebo na drobnější popáleniny a lehčí spáleniny způsobené nadměrným sluněním. Kromě přírodního extraktu z dubové kůry obsahuje přípravek antimikrobiální přísadu a hřebíčkovou silici s antiseptickým účinkem.

Použití: 2–3x denně, přiměřené množství gelu naneste na postižená místa a vmasírujte.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vláďa.

Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem slivoň Blue free v kontejneru.Po letošní zimě se na spodních větvičkách objevila popraskaná kůra. Děkuji Vláďa.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Zdravotní výhody

Míchané nápoje z dubové kůry byly používány domorodými Američany k léčbě průjmů, úplavice, vředů v ústech a kožních problémů. Dubová kůra je ideální pro uvolnění ledvinových kamenů, močového měchýře a žaludečních kamenů. Také pomáhá s inhibováním bakterií, které jsou spojeny s těmito kameny. Rovněž je vhodná k léčbě vředů a poruch sleziny. Je možné ji využít i k zastavení krvácení z nosu, plic, žaludku a konečníku. Perorální použití dubové kůry působí jako diuretikum. Bílá dubová kůra neléčí základní onemocnění, ale snižuje jeho příznaky. Extrakt z dubové kůry je vhodný k léčbě bolestivých ledvinových kamenů a napomáhá efektivní funkci ledvin.

V moderní alternativní medicíně se používá extrakt z dubové bílé kůry k odstranění parazitů z trávicího traktu a ke snížení bakterií.

Řada komerčně vyráběných doplňků stravy s obsahem dubové kůry má spíše detoxikační vlastnosti. Extrakt bílé dubové kůry je hlavní přísadou v léčivých přípravcích určených zejména pro léčbu střevních parazitů a při hubnutí. Extrakt z dubové kůry je vhodný i na hemoroidy, protože snižuje nepohodlí. Také je možné jej využít na zánět dásní.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ SE KROUTÍ PLODY OKUREK HADOVEK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch Kůra.

Proč se kroutí okurky hadovky jsem se nikde nedozvěděl - Kůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vině bývají nejčastěji problémy s opylováním. I když je ve vaší zahradě spousta opylovačů, podmínky nemusí být vhodné pro zajištění úplného opylení. Pokud nejsou květy okurek opyleny, plodí se z nich křivé okurky. Aby byl pyl potentní, vyžaduje polovlhké a teplé podmínky, a když je příliš sucho a horko nebo se během kvetení vyskytnou dlouhodobé deště, nemusí být vaječníky okurek plně opyleny. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků opylení, můžete okurky opylovat ručně. Jak na ruční opylování a mnoho dalších odpovědí na to, proč se kroutí okurky hadovky naleznete zde: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Proč se kroutí plody okurek hadovek ve skleníku

Mast z dubové kůry

Hemoroidy jsou žilní pletence v oblasti konečníku. Při normálním stavu nezpůsobují žádné obtíže. Typickými příznaky tohoto onemocnění jsou krvácení z konečníku, hlavně při defekaci, svědění, mokvání a zduření žilních pletení. Co se týče jejich léčby, je důležitá prevence, především příjem potravy s vysokým podílem vlákniny. Klasická léčba spočívá v aplikaci mastí, krémů a čípků na postižené místo. Doporučují se koupele v odvaru z dubové kůry a doplňky stravy k posílení cévní stěny. Pokud nic z toho nezabírá, přistupuje se k chirurgickému zákroku.

Mast obsahuje: dubová kůra, panthenol, alantoin a Hamamelis virginiana – mají výrazné protizánětlivé a hojivé účinky. Používá se zevně při hemoroidech, trhlinkách, při podrážděné kůží po slunění a drobných spáleninách.

Dávkování: 2–3x denně jemně vetřít na postižené místo. Určeno k zevnímu použití.

Zdroj: Dubová kůra

Diskuze

V diskuzi OČISTNÁ KŮRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Berkovec.

Dobrý den,
mám dotaz zda se oba postupy aplikují současně, nebo každý sanostatně?
Děkuji
Berkovec

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Každý samostatně.

Zdroj: diskuze Očistná kůra z bobkového listu

Srovnání heparoidu a hemodinu

Heparoid mast snižuje srážlivost krve v místě zánětu nebo pohmoždění při úrazu. Zabraňuje tvorbě krevních sraženin, urychluje vstřebávání krevních výronů, snižuje tvorbu otoků a působí protizánětlivě. Následně po ústupu otoků a krevních výronů se snižuje pocit napětí a bolesti v místě zánětu nebo poranění. Na postižené místo se nanáší 2–3× denně asi 1 mm silná vrstva krému, která se lehce vetře. Heparoid mast obsahuje 60 mg Heparinoidu S ve 30 g krému.

Mast Hemodin dubová kůra má protizánětlivý a hojivý účinek při potížích s hemoroidy (svědění, bolest, otok v oblasti konečníku) a při poraněné pokožce (sluncem, popáleninami, trhlinkami). Použití: 2–3x denně aplikujte přiměřené množství gelu na postižené partie. Hemodin dubová kůra obsahuje panthenol, alantoin a hamamelis virginiana.

Rozdíl v použití Heparoidu a Hemodinu je ve složení a indikaci.

Zdroj: Krém Heparoid proti modřinám

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Dub jako tradiční zdroj léčivých látek

Dubová kůra se používá k léčení od nepaměti, z celého stromu má nejvyšší obsah účinných látek a byla a je lehce dostupným lékem na mnohé zdravotní potíže. Pro nás nejpřínosnější jsou její dezinfekční účinky a schopnost tlumit a zastavovat krvácení, obojí jak při vnější, tak vnitřní aplikaci. O jejích účincích si podrobněji povíme níže. Dříve se běžně používaly k léčbě i dubové listy, například při zažívacích potížích, ale i na všechny níže zmíněné potíže léčené kůrou; listy ovšem mají poněkud nižší obsah účinných látek než kůra. Dokonce i duběnky, kulaté útvary na listech, které jsou domovem larev žlabatky duběnkové, byly účinným lékem, například proti tyfu, na krvácející rány a zanícenou kůži a sliznice. Aplikovaly se ve formě prášku, odvaru nebo výluhu v alkoholu. Z žaludů se vařila „káva“, posilující a dezinfekční nápoj užívaný pro čištění organismu, krvetvorbu a proti vnitřním zánětům, například močových cest.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Koupel z dubové kůry

Koupele z dubové kůry vedou k úlevě od bolesti při onemocnění hemoroidy, k podpoře hojení poporodních jizev, při kožních zánětech, zánětech dásní, mírnějších popáleninách a při pocení nohou. Není vhodné koupat rozsáhle popálenou pokožku a velké rány. Koncentrovaný odvar z dubové kůry barví za tepla i za studena všechny nádoby, v nichž se připravuje nebo chladne.

Zdroj: Dubová kůra

Popis a chemické vlastnosti dubu

Duby rostou v mírném podnebí. Bílý dub není bílý, je jen popelavě šedý, obvykle 20 až 25 metrů vysoký, poměrně masivní a široký. Listy dubu jsou střídavé, přibližně 5 cm dlouhé, krátké, řapíkaté, protáhlé, zvlněné a hrubě pilovité. Plody dubu jsou 4 cm dlouhé, válcovité, leskle hnědé.

V lékařství se využívají kůra a hálky. Hálky jsou výrůstky, které strom produkuje reakcí na plísně a hmyz. Aktivní složkou dubu je tříslovina, přičemž nejdůležitějším prvkem při léčbě je tanin, který má mírně stahující a antiseptické vlastnosti. Bílá dubová kůra obsahuje 15–20 % třísloviny, která má blahodárné účinky. Obsah taninu hraje důležitou roli, protože se váže na proteiny z tkání, posiluje je a zabraňuje bakteriálním infekcím. Tříslovina je protizánětlivá, antimikrobiální, antikarcinogenní a antioxidační. Proto je spíše vhodná pro žaludeční a zažívací potíže. Bílý dub obsahuje také mangan, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, vitamín B a C. Kůra obsahuje také vysoké množství vápníku. V malém množství je přítomen i selen a síra, déle vitamíny C a A a několik vitamínů skupiny B.

Zdroj: Dubová kůra jako lék

Čaj z dubové kůry

Odvar z dubové kůry lze používat i vnitřně, i když dnes už to zdaleka není tak běžný lék jako dříve. Dokáže zmírňovat krvácení i u vnitřních orgánů, podával se při krvácení v trávicím traktu (po poradě s lékařem) nebo pro zmírnění menstruačního krvácení. Dezinfekční účinek zase léčil otravy jídlem, katary a průjmová onemocnění, ale i závažnější problémy jako záněty ledvin a žloutenku. I když se v současnosti čaj užívá poměrně zřídka, někteří léčitelé se k němu stále vracejí.

Zdroj: Dubová kůra

Účinky dubové masti

Dubovou kůru lze používat k léčení od nepaměti, má totiž nejvyšší obsah účinných látek z celého stromu a zároveň je snadno dostupným lékem na mnoho zdravotních potíží. Nejpřínosnější jsou její dezinfekční účinky a schopnost tlumit a zastavovat krvácení, a to jak při vnitřní, tak při vnější aplikaci.

Dubová mast výrazně tlumí epidermální mikroflóru, omezuje odpar tělesné vody, zvláčňuje keratinovou vrstvu pokožky a zlepšuje v ní kapilární funkce. Silice obsažené v dubové masti jsou vlastně pro mikroby nepříjemné, někdy jde až o polojedy blokující látkovou výměnu. Podobně působí i na podrážděnou kožní buňku přeplněnou jejich dráždivými produkty. Do ní se prostě už ani silice nevejdou a pokožka pak reaguje špatně i na dubovou mast. Potom je výhodnější přejít na dubovou mast jemnou.

Dubová kůra má hojivé účinky využívané například při léčbě kožních zánětů, omrzlin, drobnějších popálenin.

Oblíbenou formou použití je gel z dubové kůry, a to především pro jeho snadnou aplikaci ve srovnání s přípravou odvaru. Gelů je nabízena celá řada, máte tedy na výběr několik možností.

Kromě gelů či mastí můžete k léčbě zvolit také účinné čípky, které příznivě pomáhají při léčbě a hojení akutních i chronických ran a kožních defektů konečníku.

Zdroj: Dubová mast u psů

Pomáhá dubová kůra na hemoroidy?

Dubová kůra se běžně používá ve formě odvaru, dnes nejčastěji pro vnější užití. Blahodárně působí při poranění kůže, od malých až po větší rány, které potřebujeme vydezinfikovat a zastavit krvácení. Má poměrně silný protizánětlivý účinek, aplikuje se i na již zanícené rány, jež se špatně a dlouho hojí, proto byla dříve velmi vyhledávaným pomocníkem. Stejně tak bychom se k ní měli vracet i dnes, jakožto přírodní produkt má minimum nežádoucích účinků. Můžeme si z ní připravit koupel, využít ji k oplachování nebo jako obklad. Kromě zmíněných poranění a zánětů kůže léčí i mokvavé ekzémy, plísňové infekce kůže, bércové vředy, akné apod. Lze ji kloktat v případě paradentózy a infekce v krku a ústní dutině.

Odvar na léčbu hemoroidů patří k nejjednodušším domácím lékům, jehož výrobu zvládne každý. Budeme potřebovat hrst nasušené kůry (pokud nemáme vlastní zásoby, bez problémů ji koupíme), kterou nasypeme do hrnce a zalijeme dvěma litry studené vody. Uvedeme do varu a pod pokličkou na mírném plameni povaříme deset minut. Tekutinu přecedíme do vany a doplníme vodou o teplotě přibližně 38 stupňů tak, aby nám hladina sahala nad pupek. Koupeme se zhruba deset minut, poté tělo řádně osušíme. Opakujeme třikrát týdně. Koupele z dubové kůry přináší úlevu, ale neměli bychom zapomínat na to, že se nejedná o léčbu v pravém slova smyslu, ale o zmírňování nepříjemných následků onemocnění. Při dlouhodobých problémech, zvláště pokud se náš stav nezlepšuje, je rozhodně lepší vyhledat lékaře, který doporučí další možná řešení. Dnes je variant více, operace nebývá vždy nutností.

Zdroj: Dubová kůra

Cena

Dubovou mast je možné zakoupit v lékárně nebo na internetových obchodech. Cena dubové masti je různá, záleží na výrobci a prodejci.

Zdroj: Dubová mast u psů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP