Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DUŠNOST PŘI CHŮZI

OBSAH

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pražák Petr.

Již několik let se lečím na neuropatii dolních končetin před rokem jsem byl vlázních na k l l kdy mohu dostat opětovně k l l. Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Jiří Trčka.

Potíže s chůzí, kratší krok, bolest při chůzi.
Prosím o radu ke zlepšení současného stavu. Děkuji!

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Co s tím dělat

Před stanovením diagnózy bude chtít lékař vědět, jak dušnost vznikla, co jste dělali, co způsobilo, že se cítíte špatně, zda máte teplotu, kašel, bolest na hrudi, vykašláváte hlen, kouříte, zda dušnost způsobil pohyb, zda se dušnost objevuje v klidu, jestli jste cestovali letadlem a další. Lékař může provést testy plicní funkce, rtg vyšetření, krevní testy, vyšetření štítné žlázy a jiné.

Při vzniku akutní dušnosti nepanikařte a okamžitě přivolejte vy nebo nejbližší rodinní příslušníci rychlou lékařskou pomoc! Pokud jste astmatik, použijte své léky a zavolejte lékaře.

U chronické dušnosti můžete použít praktiky pro správné dýchání, které mohou pomoci při snížení dušnosti.

Léčba je vždy závislá na pravděpodobné příčině dušnosti.

Metody k uvolnění chronické dušnosti:

  • Uvolněné, pomalé, hluboké dýchání: Jemně dýchejte nosem a vydechujte přes nos a ústa. Zkuste se cítit uvolněně a klidně.
  • Stimulace dýchání: To může pomoci při chůzi nebo při chůzi po schodech. Pokuste se dýchat v rytmu pomalého kroku.
  • Ovládané dýchání: Jedná se o dýchání s použitím membrány a dolních svalů hrudi, tak abyste nedýchali horní částí hrudníku za pomoci ramenních svalů. Dýchejte jemně a udržujte uvolněná ramena a hrudní svaly.
  • Používejte různé úlevové sedící a stojné polohy, když cítíte dušnost, například:
  • Když se postavíte, opřete se o boky s předloktími o něco, co je v pohodlné výšce, jako je pracovní židle nebo kuchyňská pracovní plocha.
  • Když stojíte nebo při chůzi si položte ruce do boku nebo do kapes.
  • Když se posadíte, nakloňte se dopředu, položte předloktí na kolena, na židli nebo na stůl.
  • Uspořádejte věci, které používáte každý den, abyste se ujistili, že jsou pro vás snadno dosažitelné při dušnosti. Snažte se zůstat aktivní, ale odpočiňte si, když se dostaví dušnost, po odeznění můžete v činnosti pokračovat.

Dále omezte činnosti, které vedou k dušnosti:

  • Omezte kouření nebo přestaňte kouřit.
  • Řešte obezitu pohybem a zdravým životním stylem.
  • Nestresujte se.
  • Začleňte se do kroužků, klubů.
  • Učte se novým věcem.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Diskuze

V diskuzi DUŠNOST U KONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, kobylka 10 let, od září pokašlává. Ne moc, ve stáji jen vyjímečně, ale po práci častěji. A pokud venku nacválám, kašle intenzivněji, vždy cval ukončuji...může to být dušnost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dušnost u koní

Co znamená dušnost a bolest na hrudi

Dušnost je často provázená bolestí na hrudi. Může však být i samostatným příznakem, jehož příčiny ukazují na bezvýznamné potíže, ale také na vážné onemocnění. Proto by dlouhodobější bolesti na hrudi měly člověka vést k návštěvě lékaře. Bolest na hrudi většinou vychází ze svaloviny a kostí. K jejímu zhoršování dochází zpravidla při hlubokém dýchání, kašli či jakékoliv námaze.

Zdroj: Dušnost

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Léčba

Léčba dušnosti je závislá na zjištěné příčině, často je nutná mezioborová spolupráce lékařů. Jako základní pravidlo platí, je-li dušnost tak silná, že se člověk stává zmatený, má závratě nebo nekontrolovatelně lape po dechu, volejte okamžitě rychlou záchrannou službu. Lékař bude nejlépe schopen diagnostikovat příčinu dušnosti.

Dušnost podle MKN.

Zdroj: Dušnost

Dušnost v noci

Na srdeční původ ukazuje noční záchvatovitý vznik dušnosti. Hrubým vodítkem může být pravidlo, že nemocní se srdeční dušností na lůžku sedí a nemocní s plicní dušností spíše leží. Srdečního původu je i těžká akutní dušnost u mozkové mrtvice, kterou způsobila embolie krevní sraženiny z levé srdeční síně do oblasti mozkového dechového centra.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den . Prosím o radu , v roce 2019 jsem prodělal transplantací obou plic , v roce 2021 mne zjistily Polyneuropatii dolních končetin , pán lékař mne naordinoval při chůzi používat chodítko neb sem tam spadnu na zem a berle, mám problém s chůzi . Prosím o radu mám nárok na průkaz ZTP. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vašem nároku na průkaz ZTP může rozhodnout pouze Úřad práce. Vy musíte vyplnit tiskopis, který dostanete na Úřadu práce. Tiskopis k žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením můžete vidět také tady: www.mpsv.cz/document…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Bolest vnitřní strany chodidla

Bolest vnitřní strany chodidla může být způsobena plochou nohou. Problém s plochýma nohama nastává, když se klenba nohou zploští (často při stání nebo chůzi), což způsobuje bolesti chodidel a další potíže.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Jedličková.

Prosím o radu. Moje maminka 80let má již pár let potíže s chůzí, je nejistá, při chůzi musí mít jistotu, že se může o něco opřít, občas vrávorá, prošla různými vyšetřeními, CT hlavy, TK léčený, zrak, neurologie, vše v normálu, žádný nález nejištěn.. mám dojem, jestli nemůže mít problém v uchu, kde je centrum rovnováhy.. jestli by to bylo nějak možné zjistit, případně léčit. Pro úplnost dodávám, že alkohol nepije, nekouří. děkuji za odpověď. Jedličková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař v ordinaci ORL by vám mohl potvrdit vaší hypotézu s problémem v centru rovnováhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucho

Dušnost u dětí

Dušnost představuje u dětí velmi závažný příznak. Může provázet kritický stav vedoucí k respiračnímu selhání. Adekvátní přednemocniční péče a v případě urgentního stavu včasná následná intenzivní péče rozhodují o další prognóze pacienta. V případě akutní dušnosti by měl být postup dětských lékařů sjednocený, měla by být dobrá spolupráce s regionálním dětským oddělením a vždy možnost odeslat pacienta na specializované pracoviště k eventuálnímu řešení akutních situací včetně bronchoskopie. U stavů akutní dušnosti s respiračním selháním je každá minuta drahá.

Zdroj: Dušnost

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste úplně vyřadit chůzi na boso a nahraďte ji chůzí ve volné ortopedicky vhodně tvarované obuvi. Například sandály, žabky a podobně. Tyto speciální letní boty se dají koupit ve zdravotních potřebách. Taktéž pravidelně provádějte cviky s chodidly (kreslení osmiček nohou, oblékání ponožek jen za pomocí nohou, masáž chodidla pomocí šlapání na golfový míček, atd).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčne ploché nohy poradna

Uzdravující chůze

Chůze se často nazývá králem fyzických aktivit. Abyste se o tom přesvědčili, stačí, když si při chůzi přiložíte ruku ke svému pasu a zjistíte, že pracují všechny svaly. Při žádné jiné fyzické aktivitě nedosahujete takové harmonie. Chůze přitom nevyžaduje žádný speciální úbor. Projít se můžete za každého počasí. Každodenní procházka (aspoň 1–3 kilometry) je perfektním stimulátorem srdečního svalu a cévního oběhu. Chodit můžete kdekoliv, po parku, po ulicích, v lese, v bytě, po balkóně. Choďte volně, ležérně, není kam spěchat. Myslete jen na to, že každým krokem proplouvá krev vašimi cévami, čistí a vyživuje tělo, naplňuje je energií a zdravím. Krok za krokem si opakujte: „Jsem zdravý, silný, mladý, krásný, mám hodně energie.“ Když jdete, je důležité, abyste chůzi nepociťovali jako únavu – jak už bylo řečeno, choďte lehce, ležérně. Při chůzi byste měli cítit lehkost a svěžest. Zátěž zvyšujte postupně.

Zdroj: Jak žít dlouze a zdravě

Diskuze

V diskuzi PŘÍČNE PLOCHÉ NOHY PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika spicakova.

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVONA.

Prosím o radu ,mám propadlou klenbu a lékař mě doporučil nosit srdíčka do bot ,Jenže při chůzi mě noha bolí ještě víc a pálí .Děkuji za radu Ivona

Zdroj: diskuze Příčne ploché nohy poradna

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě byste měl navštívit lékaře ortopeda. Ten zjistí stav chodidel a může vám poskytnout předpis na vložky do bot a rehabilitace. Když to necháte jen tak, tak se stav bude zhoršovat a chůze se stane nemožnou. Bez lékařského vyšetření se jen tak naslepo určit příčina problémů nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Úleva od bolesti

Zabránit bolesti při chůzi nebo dotyku mohou vatové náplasti nebo obvazy, které dětem umístíte na prsty u rukou a nohou. Také teplé koupele nebo výhřevné podložky mohou pomoci snížit bolest a otok kolem vápenaté usazeniny.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Mám oteklé kotníky, hlavně když dlouho sedím. Někdy mě nohy při chůzí neposlouchají musím odpočívat. Ráda bych alternativní léčbu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na bolavé a oteklé nohy vyzkoušejte přípravek Mobivenal Micro, který je volně prodejný v lékárně. Prospěšné je jednou až dvakrát týdně si dopřát lymfodrenáž respektive lymfomasáž. Také pomáhá často procvičovat lýtka prostřednictvím výponů na špičky. Výpony je vhodné dělat několikrát v průběhu dne. Také opírání nohou v leže o stěnu, aby směřovaly vzhůru. Takto je potřeba vydržet 15 až 30 minut. Také střídání teplé a studené koupele je prospěšné při takto bolavých nohách. Dělá se to tak, že ponoříte po kolena nohy do nádrže s velmi teplou vodou, necháte je tam 5 minut a potom je ponoříte do stejné nádrže, ale se studenou vodou a zase je zde necháte 5 minut. Takto to vystřídáte dokud bude voda dostatečně teplá a bude vám to příjemné.
Pokud byste chtěla profesionální pomoc, tak ji najdete u lékaře internisty - kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky nohou

Kdo je postižen dušností

Dušnost může postihnout všechny z nás, když cvičíme, zvláště pokud máme nadváhu nebo nejsme v kondici. Dušnost, která se objeví náhle nebo neočekávaně, může však být signálem vážného onemocnění.

Akutní dušnost:

  • astma – dušnost může být vyvolána infekcí nebo alergickou reakcí
  • pneumonie – dušnost vyvolána infekcí
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – jedná se o dlouhodobý plicní stav, který způsobuje poruchy dechu a kašle a může vést k akutní dušnosti
  • srdeční onemocnění – u srdečního selhání může dojít k akutní dušnosti
  • plicní embolie – sraženina v plicích, která způsobí náhlou a život ohrožující dušnost
  • úzkost – pocit paniky, zrychlení dechu může vést k akutní dušnosti
  • léky – některé léky mohou způsobit akutní dušnost, například užívání betablokátoru (propranolol) nebo aspirinu může způsobit dušnost, pokud máte astma
  • jiné příčiny – bolesti a anémie
Chronická dušnost:
  • obezita a nedostatek zdraví
  • astma, které není dobře kontrolované
  • chronické obstrukční plicní onemocnění (CHOPN) – plicní onemocnění obvykle kvůli kouření
  • srdeční selhání – postupný nástup dušnosti a otoky; postihuje většinou starší lidi, a to kvůli tomu, že srdce čerpá neefektivně
  • problémy se srdečním rytmem – například nepravidelný srdeční tep až fibrilace síní
  • anémie – v krvi není dostatek hemoglobinu k přenosu kyslíku do buněk, což způsobuje únavu a dušnost
Další možnosti:
  • gastroezofageální refluxní nemoci
  • pleurální bolest – jedná se o tlak na hrudi doprovázený bolestí, která se mění dýcháním nebo vyzařuje do zad
  • anafylaxe – život ohrožující alergická reakce
  • tachykardie až po infarkt myokardu a nepravidelný srdeční rytmus (arytmie)

Všechny tyto stavy vždy vyžadují lékařskou péči.

Zdroj: Špatné dýchání a tlaky na hrudi

Barefoot boty pro děti

Chůze v botách, které simulují chůzi naboso, je nejlepší a nejpřirozenější pro rostoucí dětské chodidlo, oproti botám se silnou neforemnou podrážkou a podporou nožní klenby. Dětské barefoot boty nohy dětí nijak neomezují, naopak umožňují volnost pohybu od paty ke špičce. Ultratenká podrážka nabízí maximální senzorickou zpětnou vazbu a zároveň největší možnou ochranu chodidlům. Bosé boty zabezpečí dětem kontakt se zemí, takže se přirozeněji hýbou a lépe vnímají odezvu těla.

Zde můžete vidět, jak vypadají barefoot boty pro děti.

Zdroj: Barefoot boty

Dušnost z alergie

Alergie je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po anafylaktický šok, který může končit i smrtí.

Alergie je bouřlivá lokální nebo systémová reakce na alergeny. Lokálními symptomy mohou být: zduření nosní sliznice (alergická rýma), zarudnutí a svědění anebo otoky očí (alergický zánět spojivek), zúžení průdušnice, průdušek, dušnost a dechová nedostatečnost, někdy doslova astmatický záchvat, pocit zaplnění až bolesti v uších, zhoršení sluchu vlivem neprůchodné Eustachovy trubice, ekzém, vyrážka (kopřivka) a další kožní reakce, řídce i bolesti hlavy.

Systémová alergická reakce se nazývá anafylaxe. V závislosti na míře závažnosti může vyvolat kožní reakce, zúžení průdušek, otok, snížení krevního tlaku a dokonce smrt. Takový život ohrožující stav se nazývá anafylaktický šok.

Zdroj: Dušnost

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Trochu z historie

V roce 2004 se britská společnost Terra Plana stala průkopníkem v kategorii barefoot (bosé) obuvi. Tehdy na trh uvedla boty značky Vivobarefoot. Vivo znamená latinsky žít, barefoot znamená v překladu z angličtiny bos. Jednalo se o první barefoot boty s patentovanou ultratenkou podrážkou odolnou proti oděru, navíc s ochrannou technologií odolnou proti propíchnutí. Tato podrážka nabízela maximální senzorickou zpětnou vazbu mozku a zároveň největší možnou ochranu chodidlům.

Chůzi naboso lze v současných podmínkách aplikovat jen výjimečně, a proto vzrostl požadavek na výrobu bot, které co nejvíce bosou chůzi připomínají, zároveň ale poskytují ochranu proti zranění ostrými předměty a ochrání nohy před klimatickými vlivy počasí, a tak za vědecké podpory vznikla značka Vivobarefoot nabízející nejširší nabídku barefoot (bosých) bot na trhu. Boty Vivobarefoot mají rozdílné druhy tenkých podrážek určených do města, k běhání na silnici, v terénu, na fitness i do hor, aby si vybral opravdu každý.

Značka Vivobarefoot u všech svých výrobků klade důraz na co nejmenší zatížení životního prostředí. Proto k výrobě své obuvi využívá recyklované i recyklovatelné materiály, materiály z místních zdrojů s využitím ekologicky šetrných výrobních postupů, s důrazem na funkčnost, komfort a kvalitu. Značka Vivobarefoot je již i na českém trhu.

Zdroj: Barefoot boty

Dušnost v těhotenství

Mezi velmi časté těžkosti v těhotenství patří také pocit nedostatku kyslíku a rychlé zadýchání. Dušnost zpravidla provází druhou polovinu gravidity. Nastávající maminka má pocit, že se jí nedostává dostatek vzduchu, a to už po pár krocích anebo při běžné činnosti, jako je například uklízení. Mnohdy jsou tyto obtíže způsobeny rostoucí dělohou, která takto utlačuje plíce, ale může se také jednat o počáteční příznaky anémie (nedostatku železa), onemocnění srdce či štítné žlázy. Dušností také více trpí nastávající maminky při vícečetném těhotenství.

Během těhotenství dochází v těle nastávající maminky ke zvýšení objemu krve, jejímž hlavním úkolem je zabezpečit dostatek kyslíku všem tkáním organismu maminky i plodu. Srdce a plíce jsou tak nuceny pracovat mnohem rychleji, proto těhotné ženy často zaznamenávají zrychlený puls a rychlejší dýchání. Jedná se o reakci organismu ve snaze pokrýt zvýšenou potřebu kyslíku. Ačkoliv se srdce i plíce snaží dodat tělu kyslíku dostatek, přesto vzniká kyslíkový deficit a nastávající maminky jsou zadýchané a lapají takzvaně po dechu. Tyto obtíže se však vyskytují zejména při tělesné aktivitě a po chvilce odpočinku opět vymizí.

Zdroj: Dušnost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP