Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DÝNĚ A NADÝMÁNÍ

OBSAH

Může příliš mnoho dýně způsobit plynatost?

Jíst příliš mnoho jakéhokoli jídla může způsobit plynatost a nadýmání, včetně dýně. U většiny lidí však konzumace mírného množství dýně pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.

Dýně je vysoce výživná potravina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávení a zabránit zácpě. Nadměrná konzumace vlákniny však může také vést k plynatosti a nadýmání, zvláště pokud na to vaše tělo není zvyklé.

Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost nebo nadýmání, může být užitečné snížit její příjem nebo ji zkusit uvařit jiným způsobem. Pečení nebo grilování dýně může pomoci rozložit část vláken a usnadnit její trávení. Kromě toho, pití velkého množství vody a přiměřená aktivita můžou také pomoci podpořit zdravé trávení a snížit riziko plynatosti a nadýmání.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divišová Vladimíra.

ahoj mám přerostlé hokaido dýně a jsou ještě pořád žluté, semínka jsem měla z lonské dýně usušené.Zkusila jsem je zasadit vyrostly krásně máme plantáž,ale nevím kdy je sklidit a hlavně jjestli mi nezmutovali s okurkama ,které mám hned vedle.Jsou pořád žluté a hlavně jsou velké poradte děkuji Vladka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Toto jsou žluté dýně, je to jejich konečná barva, mám je také. Oranžové ani dalším zráním nebudou.

Zdroj: diskuze Dýně hokaido

Dýně a FODMAP: Co byste měli vědět

FODMAP je zkratka pro skupinu fermentovatelných sacharidů s krátkým řetězcem. FODMAP jsou skupinou cukrů, které mohou být pro některé lidi obtížně stravitelné, zejména pro ty, kteří mají syndrom dráždivého tračníku. Dýně obsahuje některé FODMAP, včetně oligosacharidů a fruktózy. Zatímco někteří jedinci mohou po konzumaci dýně pociťovat plynatost a nadýmání, jiní nemusí mít žádné problémy.

Je důležité si uvědomit, že množství zkonzumované dýně může také hrát roli v tom, jak silné bude následné nadýmání. Malá porce dýně nemusí způsobit žádné příznaky, zatímco větší porce může vést k nepohodlí. Kromě toho mohou způsoby vaření také ovlivnit obsah FODMAP v dýni. Pražení nebo pečení dýně může snížit FODMAP, což usnadňuje trávení pro osoby se syndromem dráždivého tračníku.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi DYNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Pěstuji dýně hokaido. Na několika svolech mi kromě oranžových dýní vyrostly velké zelené dýně, které drží zelenou barvu a ta je stále tmavší a tmavší. Na několika stvolech mi vyrostly malé zelené dýně, které nerostou ani nežloutnou, jsou podobné okurce nakládačce. Setkal se s tím někdo? Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To mne také zajímá, snad někdo napíše - řeším přesně to samé - dýně nám vyrostly z původně šedé a oranžové a máme oranžovou,šedé a zelené... Nevíte někdo? A stejně nepoznám, jeslti jsou už ok, rostliny povadly poté, co jsem jim teď v říjnu už ostříhala listy a další výhony, ale že by měly stonek dřevnatý mi nepřijde... Některé se při stříhání podařilo nechtě oddělit (rostliny mi různě prorostly do sebe a rozbujely se a nebylo možné to rozklíčovat :D

Zdroj: diskuze Dyně hokaido

Nutriční hodnoty dýně

Dýně je potravina bohatá na živiny, vitamíny a minerály. Jeden hrnek vařené dýně poskytuje asi 200 % denní potřeby vitaminu A, stejně jako draslíku, vitaminu C a vitaminu E. Má také nízký obsah kalorií, pouze 49 kalorií na jeden hrnek pokrájené dýně.

Kromě působivého nutričního profilu je dýně také skvělým zdrojem vlákniny. Jeden šálek vařené dýně obsahuje 3 gramy vlákniny, která může pomoci podpořit zdravé trávení a udržet pocit sytosti na delší dobu. Dýňová semínka jsou navíc dobrým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, což z nich dělá skvělou výživnou svačinku.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.

prosím jestli máte zkušenost s pěstováním prolezl jsem mraky článku a nikde nic dají se zaštipovat???dik za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýně se dají normálně zkrátit, aby nepřerostly do míst, kde je už nechcete. Stačí ustřihnout hlavní šlahoun. Dýně pak již neporoste do délky, ale do šířky. Zde je k tomu video, sice v angličtině, ale je názorné: www.youtube.com/watc…

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Verdikt o tom, zda dýně způsobuje plynatost a nadýmání

Dýně je výživná a chutná zelenina, která u většiny lidí pravděpodobně nezpůsobí plynatost ani nadýmání, pokud je konzumována v mírném množství. U některých jedinců však konzumace dýně může přispět k trávicím příznakům, jako je plynatost a nadýmání. Je důležité naslouchat svému tělu a podle potřeby provést úpravy, jako je začlenění dýně alternativními způsoby nebo zmenšení velikosti porcí. Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy.

Kromě toho, že je dýně chutnou a zdravou potravinou, nabízí také řadu zdravotních výhod. Je bohatá na vitamíny A a C, které jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky a silného imunitního systému. Kromě toho je dýně dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat trávení a podporovat pocity plnosti.

Existuje mnoho způsobů, jak začlenit dýni do svého jídelníčku, jako je pečení, pyré nebo přidání do polévek a dušených pokrmů. Můžete také zkusit použít dýňová semínka jako výživnou svačinku nebo posyp do salátu. Díky své všestrannosti a zdravotním přínosům je dýně skvělým doplňkem každé diety.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Diskuze

V diskuzi DYNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

To mne také zajímá, snad někdo napíše - řeším přesně to samé - dýně nám vyrostly z původně šedé a oranžové a máme oranžovou,šedé a zelené... Nevíte někdo? A stejně nepoznám, jeslti jsou už ok, rostliny povadly poté, co jsem jim teď v říjnu už ostříhala listy a další výhony, ale že by měly stonek dřevnatý mi nepřijde... Některé se při stříhání podařilo nechtě oddělit (rostliny mi různě prorostly do sebe a rozbujely se a nebylo možné to rozklíčovat :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Nebude to zkřížením (přenos pylu) s cuketou? Někde jsem četla, že právě tím, když pěstujeme obě rostliny kousek od sebe, může dojít k mutaci dýně.

Zdroj: diskuze Dyně hokaido

Potraviny přispívající k plynatosti a nadýmání

Kromě dýně existují další potraviny, které mohou přispívat k plynatosti a nadýmání, jako jsou fazole, brukvovitá zelenina, mléčné výrobky a sycené nápoje. Věnujte pozornost tomu, které potraviny nebo nápoje mohou způsobovat vaše příznaky, a zkuste omezit jejich příjem nebo najít alternativní možnosti.

Každý máme jiný trávicí systém a to, co může způsobit plynatost a nadýmání u jedné osoby, nemusí ovlivnit jinou. Mezi další běžné viníky patří cibule, česnek, jablka, hrušky a umělá sladidla. Vedení potravinového deníku a sledování příznaků vám může pomoci určit, kterým potravinám se ve stravě vyhnout nebo je omezit.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Sacharidy v dýni a jejich vliv na trávení

Dýně je dobrým zdrojem sacharidů s asi 12 gramy na šálek. Typ sacharidů v dýni je však komplexní, což znamená, že jejich trávení trvá déle a poskytují pomalejší uvolňování energie. To může být skutečně prospěšné pro trávení, protože nás to pomáhá udržet sytými na delší dobu a může to zabránit přejídání.

Kromě komplexních sacharidů obsahuje dýně také vysoké množství vlákniny. Jeden hrnek vařené dýně obsahuje asi 3 gramy vlákniny, což je asi 12 % doporučeného denního příjmu. Vláknina je důležitá pro zdravé trávení, protože pomáhá regulovat pohyby střev a může předcházet zácpě. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

chci se zeptat, jestli se má zaštipovat dýně hokaido, nebo nechat růst, jak chce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ano, zaštipování je vhodné. Pomůže rostlině vyvinout větší plody. Hlavní šlahouny se zkrátí na délku 3 až 5 metrů a postranní na délku 3 metry. Rovněž je vhodné zredukovat počet vyvíjejících se plodů - jednu třetinu jich odstraňte. Po zkrácení začne rostlina vysílat nové postranní výhony, které je potřeba vylamovat. Po zkrácení je také vhodné změnit poměr živin v zálivce - omezit dusík a posílit draslík.

Zdroj: diskuze Dýně hokaido

Obsah vlákniny v dýni a její vliv na zdraví střev

Dýně má vysoký obsah vlákniny, asi 3 gramy na hrnek pokrájené vařené dýně. Vláknina je nezbytnou součástí zdravé výživy, protože pomáhá udržovat náš trávicí systém ve správném rytmu a podporuje růst prospěšných střevních bakterií. U některých jedinců však konzumace přílišného množství vlákniny může vést k plynatosti a nadýmání. Je důležité postupně zvyšovat příjem vlákniny a zůstat hydratovaný, abyste předešli nepříjemným příznakům trávení.

Kromě obsahu vlákniny je dýně také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín A, draslík a železo. Vitamin A je důležitý pro udržení zdravého zraku a pokožky, zatímco draslík pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje funkci svalů. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík po celém těle. Přidání dýně do vašeho jídelníčku může poskytnout řadu zdravotních výhod nad rámec pouhého obsahu vlákniny.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Dvořáková.

Jak skladovat Dýni Hokaido.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýni Hokkaido lze skladovat až 8 měsíců v závislosti na možnostech. K tomu je ideální místo ve sklepě chráněné před světlem, suché a vzdušné. Nejlepší je dýně zavěsit v sítěném pytli na strop. Tímto způsobem se zabrání otlakům a růstu plísní. Pokud je dýně Hokkaido již nakrájená, měla by být spotřebována během několika dnů.

Zdroj: diskuze Skladování dýně hokaido

Kdy říct lékaři o nadýmání a plynatosti

Pokud pociťujete přetrvávající plynatost a nadýmání, je důležité, abyste si promluvili se svým lékařem, abyste vyloučili jakékoli základní zdravotní stavy, jako jsou potravinové alergie, celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev.

Kromě toho, pokud zaznamenáte jakékoli další příznaky, jako je bolest břicha, průjem, zácpa nebo neúmyslný úbytek hmotnosti, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Tyto příznaky mohou být známkou vážnějšího stavu, který vyžaduje okamžitou léčbu.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Recepty na koláče z dýně

Z dýně je možné také péct. Zde je několik video-receptů na koláče z dýní, ze kterých je vidět jak to správně upéci dýně recepty.

Foto: Evan Swigart

Zdroj: Jak se dají zpracovat dýně

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Proces trávení dýně

Než se ponoříte do tématu dýně a jejího vlivu na trávení, je důležité mít základní představu o tom, jak funguje náš trávicí systém. Když sníme dýni, tak prochází trávicím systémem, kde ji enzymy a žaludeční kyselina rozkládají na menší kousky. Živiny se pak vstřebávají stěnami střev a odpad se vylučuje stolicí.

Proces trávení není jen mechanické štěpení potravy. Trávicí systém je také ovlivněn naším nervovým systémem a hormony. Například vzhled a vůně jídla mohou vyvolat uvolňování trávicích enzymů a žaludeční kyseliny, a to ještě předtím, než si dáme první sousto nějakého skvělého pokrmu z dýní.

Navíc druhy potravin, které s dýní kombinujeme, mohou mít významný dopad na náš trávicí systém. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je dýně, mohou pomoci regulovat trávení a předcházet zácpě. Na druhou stranu potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru mohou zpomalit trávení a vést k nepohodlí a nadýmání.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Role střevních bakterií při trávení dýně

Naše střeva jsou domovem bilionů bakterií, které hrají zásadní roli při trávení a celkovém zdraví. Některé z těchto bakterií se specializují na trávení komplexních sacharidů, jako jsou ty, které se nacházejí v dýni. Pokud však dojde k nerovnováze v našich střevních bakteriích nebo k přemnožení škodlivých bakterií, může to vést k trávicím příznakům, jako je plynatost, nadýmání a průjem.

Výzkum ukázal, že konzumace dýně může pomoci podpořit růst prospěšných střevních bakterií, jako jsou Bifidobacterium a Lactobacillus. Tyto bakterie mohou pomoci zlepšit zdraví střev a snížit riziko poruch trávení.

Kromě své role podporující zdraví střev je dýně také bohatým zdrojem živin, jako je vitamín A, vitamín C a draslík. Tyto živiny jsou důležité pro udržení zdravé kůže, zraku a imunitních funkcí. Dýňová semínka jsou také dobrým zdrojem bílkovin, zdravých tuků a minerálů, jako je hořčík a zinek.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Dýně hokaido cena

Běžná cena dýně hokaido se v kamenných obchodech pohybuje kolem 32,90 Kč za kus, ale záleží samozřejmě na velikosti.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Jak předejít nadýmání po dýni

Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost a nadýmání, existují určité kroky, které můžete podniknout, abyste nepohodlí předešli. Nejprve zkuste jíst menší porce a jídlo důkladně rozžvýkat. Kromě toho zkuste dýni vařit různými způsoby, jako je pečení nebo pyré, protože některé způsoby přípravy mohou být snazší na trávení. Nakonec se ujistěte, že pijte hodně vody a zůstáváte hydratovaní, abyste podpořili zdravé trávení.

Je také důležité poznamenat, že někteří lidé mohou být citlivější na určité druhy dýní, jako jsou ty se silnější slupkou nebo vláknitější dužinou. Pokud zjistíte, že po konzumaci dýně neustále pociťujete nepohodlí, možná budete chtít zkusit experimentovat s různými odrůdami, abyste zjistili, zda existují nějaké, které jsou pro vaše trávení lepší. Navíc, pokud máte nějaké základní zažívací potíže, jako je syndrom dráždivého tračníku, je vždy dobré si promluvit se svým lékařem, než provedete jakékoli významné změny ve vaší stravě.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Přípravy dýně pro snadnější trávení

Pokud si chcete pochutnat na dýni, ale zjistíte, že vaše zažívání je na ni citlivé, existují alternativní způsoby přípravy, které mohou být pro vaše střeva jednodušší. Zkuste například začlenit dýni do polévek nebo k dušenému masu, protože tekutina může pomoci rozložit vlákninu a usnadnit její trávení. Navíc pečení dýně může pomoci karamelizovat cukry a usnadnit jejich trávení.

Dalším alternativním způsobem, jak si připravit dýni, je udělat z dýně pyré a použít ho jako náhradu másla nebo oleje v receptech na pečení. To může vašemu pečivu dodat vlhkost a živiny a zároveň se snáze tráví. Můžete také zkusit přidat dýni do smoothies nebo jako zálivku do ovesných vloček či jogurtu pro výživnou a snadno stravitelnou snídani.

Zdroj: Dýně a nadýmání

Dýně hokaido foto

Zde si můžete prohlédnout, jak dýně hokaido vypadá.

Zdroj: Dýně hokaido


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP