Charakteristickou látkou pro čeleď cucurbitaceae, do které patří i dýně, je aminokyselina cucurbitin. Aminokyselina cucurbitin je obsažená v semenech dýně a má silné smrtící účinky proti parazitům, jako jsou tasemnice anebo i škrkavky. Základem dýňové očistné kůry proti parazitům jsou tedy semena dýně. Při očistné kůře z dýně se jí 70 gramů syrových semínek 2 x denně, vždy na lačno, tedy před jídlem, po dobu jednoho týdne. Následující týden se pak dýňovákůra přeruší a další týden se v ní zase pokračuje.
Dýňovou šťávu smíchejte s domácím kuřecím vývarem, přidejte kousky jablka, kari a smetanu a vše promixujte. Pak to krátce povařte a podávejte v misce. Další recept na polévku z dýně používá také kuřecí vývar a šťávu z dýně, ke kterým se přidává restovaná zelenina se smetanou. Dýňová polévka se zdobí snítkem fenyklu a smetanovou stopou do spirály.
Dubová kůra se v těhotenství používá zevně, kdy využíváme jejich svíravých a stahujících účinků – při křečových žilách, hemoroidech aj. Odvar je vhodný do koupelí a na obklady při nadměrném pocení a omrzlinách. Aplikace dubové kůry v těhotenství nepoškodí ani plod ani placentu. Může se používat po celou dobu těhotenství.
V příběhu DOPLATEK NA BETALOC ZOK 200 MG PROČ JSEM DOPLÁCEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Děkan.
Dcera mi vydzvedla na lékařský předpis léky na tlak ale na internetu jsem se dozvěděl,že tyto léky plně hradí pojištovna. Jak to tedy je. Jedná se o lék Betaloc ZOC 200 mg. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojtěch Kůra.
Jaký lék může být nahrazen za Betaloc ZOK 200mg. ale bez doplatku.
Dekuji za informaci Kůra.
Ingredience: cca 500 g dužiny z dýně, 3 mrkve, 1 petržel + svázaná nať na vyvaření, 4 brambory, 50 g másla, sůl, pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, sladká nebo zakysaná smetana na ozdobu
Postup: Na másle opečeme nakrájenou mrkev a petržel, přidáme nakrájenou dýni a chvilku opékáme. Podlijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a svázanou nať, osolíme a okořeníme. Vaříme asi 10 minut. Poté vyndáme petrželovou nať (polévka by jinak byla zelená) a vše rozmixujeme. Na talíři pro zjemnění a ozdobu přidáme smetanu.
V příběhu PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.
Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vláďa.
Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem slivoň Blue free v kontejneru.Po letošní zimě se na spodních větvičkách objevila popraskaná kůra. Děkuji Vláďa. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Dubová kůra je v šestinedělí vhodná při potížích s vyprazdňováním, respektive při ošetřování hemoroidů. Působí velmi hojivě, a to i v době po porodu, kdy se může použít k potírání poporodních poranění (raději vždy konzultujte s lékařem). Má stahující účinky, které jsou známy již od pradávna, působí protizánětlivě a pozitivně posiluje sliznice našeho těla. K dostání je buď gelový přípravek, nebo sušené rostlinky pro přípravu sedacích koupelí. Použít se samozřejmě může i čerstvá kůra dubu.
V naší poradně s názvem PROČ SE KROUTÍ PLODY OKUREK HADOVEK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch Kůra.
Proč se kroutí okurky hadovky jsem se nikde nedozvěděl - Kůra.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Na vině bývají nejčastěji problémy s opylováním. I když je ve vaší zahradě spousta opylovačů, podmínky nemusí být vhodné pro zajištění úplného opylení. Pokud nejsou květy okurek opyleny, plodí se z nich křivé okurky. Aby byl pyl potentní, vyžaduje polovlhké a teplé podmínky, a když je příliš sucho a horko nebo se během kvetení vyskytnou dlouhodobé deště, nemusí být vaječníky okurek plně opyleny. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků opylení, můžete okurky opylovat ručně. Jak na ruční opylování a mnoho dalších odpovědí na to, proč se kroutí okurky hadovky naleznete zde: https://www.ceskenapady.cz/…
Postup: Máslovou dýni oloupejte, nakrájejte, nalijte trochu vody, osolte, opepřete, přidejte nové koření a bobkový list. Vařte, dokud dýně nezměkne, ne však příliš dlouho. Pak rozmixujte, přidejte lžíci másla a můžete podávat. Pro zvýraznění chuti můžete přidat majoránku a rozhodně opraženou housku a našlehanou smetanu.
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.
Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.
Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dorota Zemanová.
Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.
Ingredience: 1 dýně hokaido (cca 15cm průměr), 2 cibule, trocha pálivé papriky, sůl, 1 lžička celého pepře, cca 0,5 cm zázvoru, mléko, bujon
Postup: Dýni hokaido vydlabejte (loupat se nemusí) a s nakrájenou cibulí osmažte, nechte trochu změknout, posolte, a až dýně pustí trochu barvu, zalijte vodou (cca 0,5 litru). Po změknutí (asi 10 minut) rozmixujte s mlékem (cca 0,5 litru). Přidejte bujon, ochuťte pálivou paprikou a nastrouhejte kousek zázvoru. Nechte přibližně 10 minut povařit a máte hotovo.
Ingredience: 1 dýně (Hokaido, eventuálně jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě), masový vývar, sůl, čerstvě mletý pepř, sladká smetana, několik česnekových stroužků, pražená dýňová semínka
Postup: Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte na opražení. Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny 30 až 40 minut. Necháme mírně zchladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, dochutíme solí, špetkou pepře a nezbytnou smetanou. Smetanu přidáme podle chuti a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do nahřátých talířů a ozdobíme kopečkem ušlehané neslazené šlehačky nebo lžící kysané smetany, kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem a hrstí pražených dýňových semínek.
Postup: Na oleji zesklovatíme nasekaný zázvor a cibuli. Přidáme nakrájenou dýni a opékáme asi minutku. Přimícháme cukr a necháme zase minutku rozpouštět. Podlijeme bílým vínem. Přilijeme vývarem, opepříme, osolíme. Dusíme doměkka cca 15 minut. Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Přimícháme zakysanou smetanu a pomerančovou šťávu a už nevaříme. Ještě promixujeme. Otrháme koriandr a ozdobíme jím polévku v talíři.
Ingredience: 1 kg dýně hokaido, 1 l zeleninového vývaru, 120 ml kokosového mléka, 1 cibule (nebo 2 šalotky), sůl, čerstvě umletý pepř
Postup: Dýni rozkrojte a pečlivě vydlabejte semínka (neloupejte). Pak ji nakrájejte na kostky. Šalotku (nebo cibuli) nakrájejte na kostičky a opečte na másle s trochou olivového oleje. Přidejte dýni a chvíli společně restujte. Zalijte vývarem a vařte do měkka. V papiňáku postačí 15 minut, klasickým způsobem pak 30, maximálně 40 minut. Tyčovým mixérem (nebo v mixéru) umixujte na hladký krém. Přilijte kokosové mléko a krátce provařte. Výslednou konzistenci můžete doladit trochou vody nebo vývaru, nepřežeňte to ale. Dohušťovat tuto výbornou polévku by pak bylo škoda.
Postup: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme 15–20 minut. Směs rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, některé kousky dýně můžete nechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou, a kdo má rád, může tento recept vylepšit lžící zakysané smetany.
Dýňová semena jsou ceněna jako zdroj minerálů a zinku. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich konzumaci jako dobrý způsob, jak získat potřebné minerály pro organismus. Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže a při nemocech žaludku a střev. Dýňová semena obsahují asi 10 mg zinku, pražená dýňová semínka ho obsahují asi 7–8 mg. Přestože dýňová semena nejsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, nedávné studie prokázaly, že nám poskytují vitamín E v široké rozmanitosti forem.
Tipy pro přípravu pražených dýňových semen doma: nepražte déle než 15–20 minut. Toto doporučení podpořila nová studie, která označila 20 minut, jako mezní čas pro změnu tuků v dýňových semenech. V této nedávné studii byla dýňová semínka pečená v troubě po různě dlouhou dobu a zaznamenané změny potvrdily jako optimální čas 20 minut. Semena by po opražení měla šustit.
Zdravotní výhody dýňových semínek: antioxidant, minerální zdroj (fosfor, hořčík, mangan, měď, zinek a železo), prevence diabetu, prevence rakoviny, prevence benigní hyperplazie prostaty.
Semena pražte následujícím způsobem: odstraňte semínka z vnitřní dutiny dýně a otřete je papírovým ručníkem, v případě potřeby odstraňte přebytečnou vlákninu, která může být přilepená na semenech. Rozložte je rovnoměrně na papírový sáček a nechte vyschnout přes noc. Druhý den pražte v troubě při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Pražená semena se dají koupit i v obchodě.
Tipy na konzumaci dýňových semen: dýňová semínka s restovanou zeleninou. Nasypte dýňová semena na vrch zelených salátů. Nebo promíchejte dýňová semena s čerstvým česnekem, petrželkou a koriandrovými listy se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájená dýňová semínka ke svým oblíbeným teplým nebo studeným cereáliím. Zamíchejte je do ovesných vloček s rozinkami. Dýňová semínka můžete také přidat do mletého masa.
Postup: Dýni Hokaido pořádně kartáčem umyjte. Pokrájejte ji na kousky i se slupkou. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a rozpulte. Brambory oloupejte a pokrájejte. Rozehřejte olej a opražte dýni, cibuli, mrkev, osolte, opepřete a přidejte kari. Přidejte vývar a brambory. Vařte přibližně 40 minut na mírném ohni. Poté rozmixujte na hladkou kaši ručním ponorným mixérem. Polévku můžete podávat ve vydlabané dýni Hokaido, kterou 5–10 minut předpečete v horké troubě. Polévku zjemněte lžičkou bílého jogurtu a posypte vyloupanými dýňovými semínky.
Ingredience: 1 dýně Hokaido, 2 paličky česneku, 500 ml vývaru (dle potřeby), 100 ml smetany či kokosového mléka (dle chuti), sůl, olivový olej, bylinky dle chuti
Postup: Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku, a to tak, že do jedné půlky dýně dáme 1 paličku česneku, lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, například tymián, rozmarýn. Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1–1,5 hodinu (200 °C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil. Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti. Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.
Existují květy morginy i v jiných barvách? Jakého stáří se dožívá strom? ( V našich podmínkách). Je choulostivější než keř fík, nebo pistácie? Dá se využít i kůra? Děkuji předem za odpověď.