Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DÝŇOVÁ SEMÍNKA ROUPI


DÝŇOVÁ SEMÍNKA ROUPI je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Roupi jsou paraziti. Roup dětský parazituje pouze u člověka, a to v tlustém střevě. Samičky během spánku hostitele vylézají z konečníku a kladou vajíčka v jeho okolí. Onemocnění vyvolané tímto střevním parazitem se odborně nazývá enterobióza.


Roupi v těhotenství

Roupi se nevyhýbají ani těhotným ženám. Roupi se zmnoží a je to velmi nepříjemné, prakticky se nevyspíte. Přítomnost parazitů ve střevě může ve vzácných případech způsobit vážné komplikace. Vyvolává zánět střevní sliznice nebo slepého střeva. Velmi ojediněle mohou roupi proniknout skrz močovou trubici do močového měchýře, a dokonce až do ledvin, kde způsobují vážný zánět. Tudíž riziko těchto komplikací je vyšší než jednorázové použití tablety. Nezapomeňte přeléčit i ostatní v rodině (nákaza se u nich nemusí projevit, ale mohou vás opětovně nakazit) a je nutné vyvařit (eventuálně vyhodit) spodní prádlo a lůžkoviny. Z lidové medicíny prý na roupy funguje česnek, ale Vermox je 100% účinnější.

Mebendazol, což je účinná látka léku Vermox, se ze zažívacího traktu vstřebává nekompletně, asi 20 % obsahové dávky dosáhne krevního oběhu. Pro jeho možné teratogenní účinky je rizikové užití zejména v 1. trimestru. Studie na těhotných ženách neprokázaly výraznější riziko poškození, pokud byl lék podán v pozdějších fázích těhotenství. Proto jej někteří lékaři běžně doporučují od 2. trimestru dále.

Zdroj: článek Jak vypadá roup dětský

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jem

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA HUBNOUCÍ ZÁZRAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den chci se zeptat opravdu se jí 3 lžičky semínek denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka hubnoucí zázrak

Komplikace roupů

Pokud se roupi neléčí, může se infekce dál rozvinout a objeví se průjmy, neprospívání z malabsorpce (nedostatečné vstřebávání živin z trávicího traktu), noční pomočování (enuresis), svědění genitálu, vaginální výtok, který může být spojen s drážděním kůže v okolí vulvy a vznikem vyrážky. Při postupu červů výš pohlavním ústrojím žen a dívek mohou následkem zánětu vznikat jizvy na stěnách reprodukčních orgánů. Při průniku nákazy do močových cest může dojít k zánětu močového měchýře, výjimečně až zánětu ledvin. I když roupi napodobují zánět slepého střeva, je jejich skutečný podíl při jeho vzniku rozporuplný. Někteří autoři uvádějí, že zánět slepého střeva roupi vyvolat mohou, jiní, že se jim to nikdy nepovedlo prokázat.

Zdroj: článek Jak si poradit s roupy

Příběh

Ve svém příspěvku JAK PECT DÝNOVÁ JADRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek fekete.

při kolika stupnich se maji péct dýnová jádra a jak dlouho,poradte diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terina.

Odpovězte mi prosím, jak vyloupat dýňová semena.Děkuji Terina

Zdroj: příběh Jak pect dýnová jadra

Komplikace infekce roupy

Pokud se roupi neléčí, může se infekce dál rozvinout a objeví se průjmy, neprospívání z malabsorpce (nedostatečné vstřebávání živin z trávicího traktu), noční pomočování (enuréza), svědění genitálu, vaginální výtok, který může být spojen s drážděním kůže v okolí vulvy a vznikem vyrážky.

Při postupu červů výš pohlavním ústrojím žen a dívek mohou následkem zánětu vznikat jizvy ve stěnách reprodukčních orgánů.

Při průniku nákazy do močových cest může dojít k zánětu močového měchýře, výjimečně až zánětu ledvin.

I když roupi napodobují zánět slepého střeva, je jejich skutečný podíl při jeho vzniku rozporuplný. Někteří autoři uvádějí, že zánět slepého střeva roupi vyvolat mohou, jiní, že se jim to nikdy nepovedlo prokázat.

Zdroj: článek Pyrvinium

Seznam potravin

Hrášek

Množství bílkovin: 8 g v 1 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Hrášek má v sobě 8krát více bílkovin než špenát. Zároveň je v něm vysoká hodnota vitamínu C, která pokryje téměř ze 100 % jeho denní potřebu. Pokud máte dostatek bílkovin a vitamínu C, bude váš imunitní systém fungovat výborně. Přidávejte hrášek do salátu nebo k vajíčkům, zvýšíte tím jejich výživnost.

Guava

Množství bílkovin: 4,2 g v 1 hrnku (8 % doporučené denní dávky)

Guava je ovoce s nejvyšším obsahem proteinu, hrnek guavy ho obsahuje více než 4 gramy a spolu s 9 g vlákniny má celkem jen 112 kalorií. Zároveň má 6krát více vitamínu C, než je jeho denní potřeba. 1 hrnek guavy vydá za 7 středně velkých pomerančů! Toto tropické ovoce je třeba oloupat a sníst. Také ho můžete přidat do jakéhokoliv salátu nebo nakrájet na plátky a ponořit do vody, tím vytvoříte speciální nápoj, který detoxikuje vaše tělo. Nebo si z něj připravte mražený krém a přidejte do něj jen nezbytně nutné množství cukru.

Konopná semena

Množství bílkovin: 6 g na polévkovou lžíci (11 % doporučené denní dávky)

Konopná semena se chuťově podobají slunečnicovým semínkům. Při stejné hmotnosti mají konopná semena vyšší obsah bílkovin než například hovězího maso anebo ryby. Zároveň obsahují nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi dobrá pro fungování srdce. Tyto ořechy najdete v obchodě se zdravou výživou nebo v sekci přírodních produktů v klasickém supermarketu.

Čočka

Množství bílkovin: 18 g v 1 hrnku (36 % doporučené denní dávky)

Jeden hrníček čočky má stejný obsah bílkovin jako tři vejce a přitom méně než 1 g tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny má také velkou sytící schopnost a urychluje spalování tuků. Lidé, kteří jedí čočku 4krát týdně, ztrácejí rychleji na váze a hodnota cholesterolu v jejich těle je nižší. Jezte tedy čočku jako přílohu nebo si z ní uvařte polévku.

Kozí sýr

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Všechny mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, ale tento sýr je skutečnou proteinovou jedničkou. Z jedné porce získáte skoro 10 % svého denního příjmu bílkovin a tělu dodáte 76 kalorií. Přidejte kozí sýr do salátu a zalijte jej octovou zálivkou. Abyste zvýšili rychlost spalování tuků, jezte jej spolu s melounem nebo cizrnou. Také ho můžete použít spolu se sýrem feta, rukolou a rajčaty při výrobě domácí pizzy.

Dýňová semínka

Množství bílkovin: 8 g v 1/2 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Polovina hrnečku semínek má o 20 % více bílkovin než vejce. Obsahují i vysoké množství železa, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Při

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Studynka.

Jsou slunečnicová seminka močopudná ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Slunečnicová semínka vliv na člověka

Nejlepší dýňová polévka pro pacienty s Warfarinem

V Čechách obecně máme skvělé klima pro pěstování dýní. Proto každý podzim obchody s potravinami prodávají levné a lahodné dýně. V posledních letech jsem se do této skvělé zeleniny zamilovala.

Dýně, a zejména dýně Hokkaido, nebyly v českých zemích vždy standardní zeleninou. Jak se svět zmenšoval a globalizace zvětšovala, tato skvělá zelenina se stala stále oblíbenější u lidí v Česku.

Tato pikantní polévka Hokkaido se velmi snadno připravuje a osobně si myslím, že má skvělou chuť s nejlepší krémovou konzistencí – přesně tak, jak by měla být.

Dýně Hokkaido pochází původně z Japonska, ale našla si cestu i do Česka. Dýně má tvrdou slupku a měkké jádro, které je naplněno tou nejlahodnější dýňovou dužinou.

Při čištění dýně byste měli odstranit semínka, ale slupku nechat. Semínka se snadno odstraní lžící. Nezapomeňte si semínka uschovat. Jakmile je očistím od největších zbytků, tak je peču při 200 °C asi 30 minut, vytvořím z nich fantastickou ozdobu do hotové polévky. Když připravuji tuto pikantní polévku z hokkaida, vždycky dýni rozdělím na čtvrtky, odstraním nadýchanou dužinu se semínky a zbytek nakrájím na hrubé kousky včetně tvrdé slupky. Semínka tak zatím můžu péct v troubě, zatímco si připravuji zbytek ingrediencí na polévku. Do trouby k semínkům můžete ještě přidat nakrájený chléb, aby se stal voňavým a křupavým – hodí se pak k polévce. Výsledná konzistence polévky je osobní záležitost. Obvykle mám ráda polévky hustší, zatímco jiní lidé preferují tekutější polévku. Osobně si myslím, že nejlepší konzistenci dosáhnete podle níže uvedeného receptu. Pokud ale máte raději hustší nebo řidší polévku, můžete snadno přidat méně vody, nechat polévku déle vařit nebo ji můžete přidat až na konci. Je to zcela na vás a vašich preferencích.

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido se slupkou;
  • 1 červená cibule;
  • 1 červená chilli paprička;
  • 2 konzervy rajského protlaku (2x140 g);
  • 1-2 brambory, střední velikosti;
  • 1 pórek;
  • 1 petrželová nať na ozdobu;
  • 1,5 l kuřecího vývaru;
  • 2 lžíce citronové šťávy;
  • 2 lžíce jablečného octa (lze vynechat);
  • 1 lžička cukru;
  • 1 lžička sušeného tymiánu;
  • 1 lžička papriky;
  • 2-3 lžičky soli;
  • 2,5 dl smetany ke šlehání.

Postup

Všechnu zeleninu očistěte a nahrubo nakrájejte. Dýni Hokkaido rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Dýni Hokkaido nahrubo nakrájejte i se slupkou. Nezapomeňte si semínka uschovat.

Ze semínek odstraňte největší zbytky dužiny a pečte je v troubě při 200 °C asi 20-30 minut nebo dokud nezkřupají. Pozd

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dýně Hokkaido a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Rajčata v jakém množství?
Chia semínka z warfarinu - lze?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chia semínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chia semínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chia semínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka účinky

Hubnutí s chia semínky

Semínka chia obsahují hodně proteinů, které jsou potřebné pro udržení svalové hmoty. Mnoho lidí hubne naprosto nesprávným způsobem, a to tak, že tělu nedopřává dostatečný přísun bílkovin. Tělo si pak v případě hladovění vyrábí energii z vlastní svalové hmoty. Právě proto mnoho lidí během hubnutí ztrácí svalovou hmotu a ne tuky. Ztracená svalová hmota má za následek zpomalení metabolismu a zpomalení celého procesu hubnutí. Mnoha lidem, kteří drží dietu, se nedostávají důležité minerály, vitamíny a sacharidy. Chia semínka všechny tyto důležité živiny obsahují. K hubnutí velmi významně přispívá gel z chia semínek. Konzumací gelu se v žaludku vytvoří fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Díky tomu je mnohem delší přeměna sacharidů na jednoduché cukry. Výkyvy hladiny cukru v krvi jsou tak mnohem menší a snižuje se tím i chuť na sladké. Lidé, kteří budou při dietě konzumovat chia semínka zažehnají lépe stavy, kdy budou mít chuť na sladké potraviny, které do jejich dietního jídelníčku rozhodně nepatří. Chia semínka můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a tím pádem bude sytější. Chia semínka můžete míchat i do nápojů. Ty jsou pak mnohem hustší a zasytí vás. Stačí přidat jednu či dvě lžičky do pokrmu a váš žaludek se bude cítit mnohem sytější a nebudete mít potřebu tak často jíst. Gel z chia semínek si můžeme připravit i předem. Stačí smíchat 1 díl chia semínek s 9–10 díly vody. Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní. Hustota gelu lze libovolně měnit. Chcete-li hustší gel, přidejte chia semínka, v opačném případě pak vodu.

Zdroj: článek Chia semínka – hubnoucí zázrak

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dorota Zemanová.

Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.

Zdroj: příběh Priprava domáceho dynovy oleje

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvětšená slezina dieta

Bylinky na snížení cholesterolu

Borůvky: Borůvky jsou nejen výborné ovoce, ale navíc pomáhají snížit cholesterol a cukr v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se řadí borůvky k nejcennějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak ty naše, tak i kanadské. Podobný účinek mají brusinky. Pokud z borůvek chcete získat maximum, zmrazte si je.

Cibule: Cibule patří mezi tradiční zeleninu, obsahuje mnoho cenných látek a v kuchyni je opravdu nedocenitelná, navíc opravdu snižuje cholesterol.

Cibulový nápoj: Smícháme šťávu z 300 gramů cibule s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer je dobré dopřát si jednu skleničku tohoto nápoje.

Čekanka: Čekanka je jedna z nejúčinnějších bylinek na mnoho civilizačních onemocnění. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla ještě dřív, než se stihnou uložit. Konzumace čekanky je i výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle. Stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky, působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pozor, pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.

Česnek: Česnek je opravdu všelék. Dokáže mimo jiné snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu a zlepšuje stav cév. Jako prevenci je dobré jíst 1 až 2 stroužky česneku denně. Je třeba jej prolisovat, podrtit nebo pořádně rozkousat, aby se účinné látky náležitě uvolnily do těla. Existují i potravinové doplňky s česnekovým výtažkem, ty ale zdaleka nedosahují síly čerstvého česneku.

Hlíva ústřičná: Hlíva posiluje imunitu, je prevencí proti rakovině, snižuje krevní cukr, a dokonce i cholesterol. Velkou výhodou je, že nejsou známy její nežádoucí účinky. Nesmíme ji ale sbírat v okolí silnic a ve znečištěném prostředí, protože jako ostatní druhy hub do sebe „natahuje“ i toxiny z okolí. Můžeme si ji připravit v podobě asijských jídel, jako řízek, přidávat ji do nádivek nebo polévek. Většinou chutná i lidem, kteří jinak houbám neholdují. Hlívu můžeme i usušit nebo si ji koupit jako doplněk stravy. Hlíva ústřičná Premium, obohacená o vitamín C, pomůže nejen s cholesterolem, ale s celým imunitním systémem.

Kotvičník zemní: Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Dokáže kromě jiného snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže u mužů zvýšit

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem DCERA MA ROUPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,rada bych se zeptala...? Dcera ma roupi,koupili jsme prasky Vermophyt...bere je treti den... Jenze mi neji,nepije a stale zvraci...ikdyz nema vlastne co....,? Zvraci uz jen stavy..nevim co mam delat... Prosim o radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na roupy je nejlepší Vermox, který má nejméně škodlivé vedlejší účinky. Uvědomte si, že roupy se léčí tím, že se otráví, takže každý lék na roupy obsahuje jed. Proto raději neexperimentujte a raději vemte svou dceru k dětskému lékaři a nechte si předepsat Vermox. Za deset dní bude vyléčená a naprosto bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dcera ma roupi

Co je to sezam

Sezam je jednoletá bylina dosahující výšky 80 až 200 cm, porostlá jemnými chloupky. Kvete bíle až růžově. Plody jsou čtyřpouzdré tobolky rostoucí vzhůru, obsahující malá, žlutohnědá, 2 mm dlouhá semínka, která jsou velmi podobná lněným semínkům. Užívanou částí je právě semínko. Sezamová semínka nebývají vždy pouze bílá, vyskytují se také hnědá a černá, označovaná jako černý sezam.

Sezam pochází z oblasti Eufratu a je považován za nejstarší koření na světě. Dnes se pěstuje téměř ve všech teplých oblastech po celém světě, nejvíc pak v Indii, Číně, Súdánu, Barmě a Mexiku. Sezamová semínka obsahují až 60 % oleje, který je velice prospěšný pro naše zdraví. Semena mimo to obsahují také bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Z minerálů je obsažen fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a mangan.

Semínka sezamu je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Jejich účinek je všestranný. Měli bychom je konzumovat alespoň 2–3x týdně. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou vynikajícím lékem na choroby očí, sliznic, kůže, nehtů a vlasů. Jsou velmi prospěšná na prevenci a léčbu osteoporózy, osteomalacie, zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů. Pro vysoký obsah vitaminů B, hořčíku, fosforu a vápníku jsou sezamová semínka hodně prospěšná na nervy, jsou výborným lékem na neurózy, deprese a psychózy. Prospívají sportovcům, studentům a těžce pracujícím. Jsou nepostradatelná při nemocech srdce a cévního oběhu. Zvyšují imunitu a výrazně zlepšují látkovou přeměnu. Stejně jako mák je sezam vysoce prospěšný těhotným a kojícím ženám. Pro vegetariány může být podobně jako jiná semena dobrou náhradou masa. Zevně se sezamový olej vyžívá při bolestech v uších a spáleninách, kdy se nanáší vatou do ucha nebo na spálenou kůži. Při horečce má mazání kůže horko odnímající účinek. Sezamový olej je vhodný pro diabetiky, jeho stravitelnost je výborná, působí protizánětlivě a doporučuje se i pro děti.

Sezam nemá téměř žádné aroma, protože neobsahuje éterické oleje. Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy. Samotná semínka se používají jako posyp jak na slané, tak na sladké pečivo. Sezam je součástí i některých proslulých orientálních cukrovinek, jako je baklava či chalva. Baklava je tučný sladký zákusek, který se objevuje v zemích, které kdysi ovládala osmanská říše. Chalva je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Název pochází z arabského slova hilwa, sladký. Před druhou světovou válkou se chalva vyráběla i u nás a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích.

Kvůli vysokému obsahu tuku se nesmí sezam dlouho skladovat, protože může vzniknout hořký sezam, který je nepoživatelný.

Zdroj: článek Warfarin a sezam

Příběh

Ve svém příspěvku DCERA MA ROUPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,rada bych se zeptala...? Dcera ma roupi,koupili jsme prasky Vermophyt...bere je treti den... Jenze mi neji,nepije a stale zvraci...ikdyz nema vlastne co....,? Zvraci uz jen stavy..nevim co mam delat... Prosim o radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kotec.

Zkuste přírodní - bylinný produkt Vernikabon - objednávky na vernikaboncz@seznam.cz

Zdroj: příběh Dcera ma roupi

Vedlejší účinky konopného semínka

Konopná semínka jsou poměrně mastná a obsahují spoustu tuku. Jedna polévková lžíce obsahuje 3 až 4 gramy tuku. Většina tohoto tuku jsou nenasycené tuky (což je „dobrý“ druh tuku), omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Takové množství tuků může vyvolat mírný průjem. Pokud tedy víte, že váš trávicí systém je citlivý na změny, začněte s malým množstvím semen a to postupně navyšujte až do doporučené dávky 2 lžíce denně.

Nemusíme se obávat toho, že konzumace konopných semínek bude mít stejné účinky jako kouření marihuany. Podle výzkumů bylo prokázáno, že THC se tvoří pouze v květinách, pupenech a listech rostliny, nikoli v semínkách. Protože jsou však semínka v kontaktu se všemi částmi rostliny, může se i u nich objevit určité množství THC – toto množství je ale tak nízké, až je zanedbatelné. Přesné výše THC se liší podle značky konopných semínek, takže pokud trpíte citlivostí na THC, sledujte řádně etikety na obalech. Pokud si koupíte konopná semínka s nadprůměrným množstvím THC (a jste citliví na THC), může dojít k pocitu euforie či halucinacím. Je alw velmi nepravděpodobné a téměř nemožné mít pozitivní testy na drogy po požití konopných semínek.

Od roku 2011 nejsou známy žádné interakce s běžnými léky, ale pokud berete nějaké léky na předpis dlouhodobě, měli byste se poradit s lékařem o zařazení konopných semínek do jídelníčku. Pozornost by tomu měli věnovat zejména lidé, kteří mají problémy se srážlivostí krve.

Vedlejší účinky konopných semínek jsou zanedbatelné ve srovnání s jejich výhodami. Diskutované vedlejší účinky jsou buď velmi nepravděpodobné, nebo nespecifické pro konopná semínka, kdežto pozitiva jsou zřejmá. Konopná semínka jsou jedním z mála přírodních zdrojů všech esenciálních aminokyselin (celkem jich je devět, tělo si je nedokáže samo vyrobit), stejně tak jako obsah neesenciálních aminokyselin (těch je celkem jedenáct). Esenciální mastné kyseliny mají příznivý vliv na onemocnění a jsou prospěšné pro zlepšení celkového zdravotního stavu. Mohou být bezpečně přijaty všemi, kteří jsou citliví na ostatní doplňky stravy obsahující tyto aminokyseliny, včetně dětí.

Léčebné účinky konopného semínka: Snižuje špatný cholesterol, léčí záněty a s nimi spojená chronická onemocnění, posiluje obranyschopnost organismu, zmírňuje nepříjemné projevy premenstruačního syndromu, léčí akné, dodává energii, podporuje růst svalové hmoty, omlazuje pleť a vlasy, je prevencí astmatu, vředů a artritidy.

Zdroj: článek Konopné semínko

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den. Chtela jsem se zeptat , jestli mohu pridavat do jidla nebo piti take ghia seminka memu malemu synovi ,ma 11 mes. Jen jestli to nevadi u deti
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chia semínka jsou prospěšná i pro 11 měsíčního syna. Nechte je 15 minut před konzumací namočená v mléce, jogurtu, kefíru nebo ve vodě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka vedlejší účinky

Příčiny svědění konečníku

Nedodržování osobní hygieny po toaletě je typickou příčinou svědění konečníku. Po odchodu stolice je vhodné se nejen otřít toaletním papírem, ale i osprchovat vlažnou vodou. Paradoxně nadměrná hygiena v této oblasti může způsobit vysušení okolí konečníku a vyústit ve stejné obtíže, nebo naopak špatná hygiena může podpořit kvasinky v okolí konečníku, které způsobují nepříjemné svědění.

Další příčinou jsou paraziti, především roupi. Roupi jsou typické u dětí, ovšem ani dospělým se nevyhýbají. Nákaza roupy je klasickou „infekcí špinavých rukou“. Samička roupů sídlí ve střevě, v noci vylézá až ke konečníku a tam klade vajíčka. Člověk se škrábe, tím se mu mohou vajíčka dostat na prsty a nakonec z rukou do dutiny ústní, nebo se opět jako nemoc špinavých rukou přenesou do trávicího traktu jiného jedince. Po nálezu vajíček se podává protiparazitární lék Pyrvinium, který roupy hubí.

Onemocnění hemoroidy se také projevuje svěděním konečníku. Kromě toho je typickým příznakem nález čerstvé krve na toaletním papíře. Hemoroidy se léčí buď konzervativně sedacími koupelemi, mastmi a léky, nebo se pomocí speciálního přístroje podvážou a následně odumřou. Více najdete v příslušném článku.

Řitní trhlina je poranění zadní stěny konečníku, které vzniká při jejím nadměrném roztažení. Kromě svědění a pálení se projevuje zejména krvácením a bolestmi při odchodu stolice. Léčí se buď konzervativně pomocí sedacích koupelí a mastmi nebo chirurgickým zákrokem.

Častější svědění konečníku u lidí trpících cukrovkou spočívá v jejich zhoršené imunitě a následnými častými kvasinkovými infekcemi konečníku. Podobné obtíže mají pacienti s AIDS.

Zdroj: článek Svědění konečníku u dospělých

Odčervení lidí

Nejčastějším domácím parazitem je prvok s latinským názvem Toxoplasma gondii, který způsobuje onemocnění s názvem toxoplazmóza, které patří mezi nejnebezpečnější. Přenašečem jsou naši domácí mazlíčci, a to kočky, v jejichž trusu se tento prvok vyskytuje ve formě takzvaných oocyst (může se ale vyskytovat ve formě tkáňových cyst v mase všech druhů zvířat). Pokud si po kontaktu s kočkou pečlivě neumyjeme ruce, může dojít k přenosu ústy. Nemoc je nebezpečná zejména pro pacienty s oslabenou imunitou (například po chemoterapii, ozařování, transplantaci orgánů či pro pacienty s infekcí HIV). Lidé, kteří jsou nakaženi parazitem Toxoplasma gondi, mohou snadněji onemocnět rakovinou krve či prostaty, hrozí jim častěji infarkt a sexuálně přenosné infekce. Toxoplazmóza se ve většině případů podobá chřipce, po odeznění příznaků akutní infekce přežívá parazit v člověku ve formě tkáňových cyst (hlavně v nervové tkáni) někdy až do konce života, někdy několik měsíců. Nebezpečí při oslabení imunity spočívá v tom, že parazit ožije a projeví se například horečkou, zvětšením uzlin, poruchami vidění, křečemi. Při nákaze v těhotenství může toxoplazmóza vyvolat závažné poškození plodu. Toto onemocnění se dá potvrdit pomocí zobrazovacích metod (ultrazvuk, CT, magnetická rezonance), kdy dojde k objevení abscesu v těle pacienta.

Jsou zde i další paraziti, kteří nejsou již tak nebezpeční, ale dostatečně nepříjemní. Jsou to roupi (Enterobius vermicularis) napadající hlavně děti (přenáší se nemytýma rukama a projevují se svěděním v konečníku). Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu a mouchami. Onemocnění se projevuje únavou, často potřebou se vyprázdnit, bolestí břicha, průjmem, podrážděností, svěděním a kopřivkami. Ve stolici se začínají objevovat nejen oplozená vajíčka, ale i dospělí roupi. Pro postižené ženy představuje tento parazit riziko neplodnosti.

Na děti se zaměřují i škrkavky, které patří mezi hlístice (latinsky Nematoda). Žijí v tenkém střevě a nakazit se jimi můžete špatně omytou zeleninou. Hlístice je jednou z nejpočetnějších a nejrozšířenějších skupin živočichů. Je známo téměř 20 tisíc druhů. Způsobuje nemoc známou pod názvem ascaridóza. Škrkavka může být dlouhá 15–20 cm. Samice klade až 200 000 vajíček. Příznaky nemoci jsou nechutenství, zvracení, bolesti hlavy, v těžkých případech dokonce ochrnutí končetin. Napadený je oslabován fyziologicky (nedostatek živin, zplodiny metabolismu parazita) i mechanicky (ucpání střeva, případně jeho protržení).

Na dospělé číhá při nedostatečně tepelně upraveném m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Wurm-Ex příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U každého působí chia semínka trochu jinak, a jestli právě vám způsobují zácpu zjistíte tak, že je na pár dní nebudete používat a uvidíte, jestli se vše vrátí do původního stavu. Kdyby ne, tak do jogurtu přidejte kromě chia semínek i trochu psyllia. Psyllium je vláknina, která omezuje vznik zácpy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Chia semínka účinky

Roupi

Roup je parazit bělavé barvy, má vřetenovitý tvar. Dospělci přežívají ve střevě tím, že se přichycují na výstelku střeva (sliznici) speciálními přísavkami. Oplodněné samice naplněné vajíčky (obsahují jich 10 tisíc a víc) cestují směrem ven z těla přes konečník k řitnímu otvoru, kde na kůži v okolí konečníku svá vajíčka uloží. Vajíčka totiž potřebují k dozrání přítomnost kyslíku, který ve střevech není. Samice pak umírají. Zde můžete vidět, jak vypadají roupi.

Zdroj: článek Jak vypadá roup dětský

Příznaky

Jedinec a nejenom dítě se nakazí ústy pozřením vajíček. Roup se nejčastěji vyskytuje u dětí, které se jednoduše nakazí ve školkách a školách, kde si mnohdy zapomenou umýt ruce, a tak má přenášení vajíček volnou cestu. Nakazit se mohou ale i dospělí. Příznaky nemusejí být vůbec nebo jen lehce zjevné, když je infekce mírná. Oplozená vajíčka způsobují nepříjemný pocit svědění, pálení uvnitř a kolem konečníku. Dítě se škrábe a na konečcích prstů mohou ulpět oplozená vajíčka. Neumyté ruce jsou tak často zdrojem opětné nákazy, takzvané autoinfekce. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce prouděním vzduchu a mouchami. Onemocnění se projevuje únavou, častou potřebou se vyprázdnit, bolestmi břicha, průjmem, podrážděností, svěděním a kopřivkami. Ve stolici se začínají objevovat nejen oplozená vajíčka, ale i dospělí roupi. Velmi výjimečně mohou roupi způsobit další komplikace. Byla popsána souvislost mezi zánětem slepého střeva a roupy. Některé studie popsaly raritní výskyt roupů v ledvinách. U žen se mohou velmi ojediněle nacházet i v pohlavních a močových cestách.

Zdroj: článek Jak vypadá roup dětský

Co je to mít roupy

Není výjimkou, že děti předají neznalým rodičům několik miniaturních vajíček, a tak se často musí léčit celá rodina. A pozor, onemocnění roupy (enterobióza) někdy probíhá i bez typických svědivých příznaků! Roupi v pochvě u děvčátek a žen nejsou při nakažení žádnou výjimkou, také roupy v těhotenství nebo roupy v pochvě si mohou některé ženy zažít.

Roup dětský je nenápadný, tenoučký, sotva 2 cm dlouhý bílý parazit, který dokáže svému hostiteli pořádně znepříjemnit život. A co více, může být i potencionálně nebezpečný, ve výjimečných případech může kupříkladu vyvolat zánět slepého střeva.

Sameček roupa je drobnější a z hostitelova útočiště je vypuzen až po smrti, k níž dochází za krátký čas po kopulaci se samičkou. Ta naopak ze svého útulného úkrytu v tlustém a tenkém střevě, a dokonce i v apendixu vycestovává ráda. Samičky roupa navečer vylézají ze svého útočiště a kladou vajíčka do záhybů řitního otvoru, což vyvolává úporné svědění. Vylíhlí roupi se opět vrací do úkrytu. A koloběh se opakuje! Někdy je samička roupa tak aktivní a zvědavá, že naklade vajíčka v okolí poševního vchodu či močové trubice. No, a kam se její potomci vrátí? Právě do prostor nakladení, to je do močové trubice nebo poševního vchodu, a na problém je zaděláno ještě více.

Příznakem osídlení roupy je svědění konečníku, a to zvláště v noci, kdy samičky kladou vajíčka. Pociťovat můžete nejen svědění, ale i pálení. Ovšem existují i další nespecifické příznaky, kterými hostitel může trpět. Patří mezi ně bolesti břicha, nevolnost, hubnutí, průjmy, podrážděnost, neschopnost soustředění, poruchy spánku a bolesti hlavy. U postiženého se nemusí projevit všechny příznaky najednou.

Zdroj: článek Roupy u dospělých lidí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


dýňová semínka loupání
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dýňová semínka sušení
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.