Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DŽEM


Aronie (častěji psáno arónie) neboli černá jeřabina je ovoce původem ze Severní Ameriky, které začíná být velmi populární pro vysoký výskyt antioxidantů, tříslovin, vitaminů a rutinu. Černý jeřáb roste u nás jako keř nebo roubovaný strom, plody jsou velmi trvanlivé a po sklizni vydrží až 2 měsíce.

Zdroj: článek Džem z aronie

Příběh

Ve svém příspěvku ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zdravotní účinky

Jahodový džem s Pektogelem

Suroviny:

  • 1 kg jahody
  • 60 dkg cukru
  • 1 sáček Pektogelu

Postup:

Zralé jahody nejprve dobře omyjte a nechte oschnout. Potom odstraňte stopky s lístky a jahody nasypte do studeného, velmi lehce vymaštěného hrnce. Přidejte trošku vody a za stálého míchání prudce vařte do té doby, než se částečně voda odpaří. Potom přisypte po částech cukr smíchaný s Pektogelem, ale dávejte pozor, aby se jahody nepřestaly vařit. Povařte ještě cca 5 minut. Horký jahodový džem přelijte do čistých, nahřátých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Jahodový džem nechte takto vychladnout.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Džem ze šišek a pomeranče

Ingredience

  • 0,5 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • kůra z 1 velkého pomeranče;
  • 1 l vody.

Postup

  1. Naplňte hrnec vodou a šiškami a vařte 1 hodinu.
  2. Poté do směsi přidejte pomerančovou kůru nakrájenou na plátky a vařte další půl hodiny, přičemž odstraňujte pěnu.
  3. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem z aronie s jablky

Ingredience: 1 200 g jablek, 300 g aronie, 500 ml vody, 1 000 g krystalového cukru, 3 hřebíčky, 1 Želírfix 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice, 25 ml rumu

Postup: Hřebíčky povaříme ve vodě 15 minut, poté je vyjmeme. Přidáme omyté aronie a na kostičky oloupaná a pokrájená jablka. Směs ovoce vaříme 5 minut, potom plody rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Odvážíme cukr a trochu odebereme. V odebraném cukru rozmícháme Želírfix, vsypeme do vařícího ovoce a povaříme 5 minut. Poté po částech přisypáváme zbývající cukr. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citronovou, skořici a rum. Džem naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Zdroj: článek Džem z aronie

Jahodový džem bez Pektogelu

Suroviny:

  • 1 kg jahod
  • 800 g cukru
  • kyselina citronová

Postup:

Nepřezrálé čerstvé jahody dobře opláchněte a vytáhněte stopku a okvětí. Velké jahody rozkrojte a vše zasypte cukrem. Takto nechte 24 hodin v chladné místnosti či ledničce. Proslazené jahody vařte v malých dávkách do zhoustnutí. Každou dávku před dovařením okyselte malým množstvím kyselin citronové (asi na špičku nože). Hotový džem plňte ještě horký do čistých zavařovacích sklenic. Uzavřete víčky a převraťte dnem vzhůru, aby se víčko dobře chytlo. Nechte převrácené 10–30 minut (podle velikosti sklenic). Džem můžete po uzavření víčkem ještě sterilovat 10 minut při teplotě 90 stupňů.

Zdroj: článek Jahodové recepty

Džem ze šišek s kyselinou citronovou

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 3 g kyseliny citronové.

Postup

  1. Šišky zalijeme vodou, přidáme k nim cukr a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Poté směs zchladíme, vrátíme na oheň, přidáme kyselinu citronovou, vše promícháme a vaříme dalších 30 minut na mírném ohni.
  3. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a zavíčkujte.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem ze šišek s piniovými oříšky

Ingredience

  • 1 kg borovicových šišek;
  • 350-450 g piniových oříšků;
  • 1 kg cukru krystal;
  • 0,5 l vody.

Postup

  1. Připravené šišky vložíme do hrnce s vodou, zasypeme cukrem a zahříváme. Přiveďte směs k varu, poté vařte 1,5 až 2 hodiny, míchejte a odstraňujte pěnu, která se objeví.
  2. Na pánvi bez přidání oleje orestujte piniové oříšky do zlatova.
  3. Hotový džem uložte do sterilních sklenic, přidejte piniové oříšky a zavíčkujte.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Jahodový džem

Zdroj: článek Jahodové recepty

Jak dlouho se doporučuje džem skladovat?

Džem ze zelených šišek skladujte v uzavřené nádobě v temnu a chladu například ve sklepě nebo pod zemí. Sklenice se nedoporučuje uchovávat v lednici. V důsledku teplotního rozdílu (dvířka se často otevírají a zavírají) může výrobek ztratit své léčebné vlastnosti.

V lednici je povolena pouze 1 malá otevřená sklenice pro denní použití. Hlavní polotovary by měly být na jiném chladném místě.

Domácí borový med se doporučuje spotřebovat do 6-12 měsíců od data přípravy.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem ze šišek a brusinek

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 110-140 g brusinek;
  • 1,5 kg cukru;
  • 1,5 l vody;
  • 5 g mleté skořice.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky a vaříme na mírném ohni 20 minut.
  2. Omyté brusinky rozdrťte na kaši pomocí hmoždíře nebo mixéru, přidejte na šišky a za občasného míchání vařte další 1,5 hodiny. Pokud se objeví pěna, odstraňte ji.
  3. Pár minut před koncem přidejte do pochoutky skořici a jemně promíchejte. Horký džem nalijte do sterilních sklenic a zazátkujte víčkem.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Dávkování džemu

Vzhledem k tomu, že džem ze zavařených borovicových šišek má výrazně kyselou a sladkou chuť, je těžké ho sníst hodně. Kromě toho má produkt poměrně vysoký obsah kalorií. Odborníci nedoporučují dospělým konzumovat více než 1-2 čajové lžičky denně. Džem lze jíst v čisté formě nebo přidat do teplého (ne horkého) čaje.

Pokud mluvíme o malých dětech, je lepší se poradit s lékařem. Pokud neexistují žádné kontraindikace, se svolením odborníka můžete od 7 let dítěte podávat 1/3 čajové lžičky denně a postupně tuto dávku zvyšovat na 1 čajovou lžičku denně. Je důležité, sledovat aby nedocházelo k negativním reakcím dětského těla.

Jako léčivé tonikum můžete ráno a večer vypít půl sklenice vody s lžičkou přípravku zředěného v ní. Džem, který má tonizující účinek, se nedoporučuje užívat před spaním.

Než začnete používat borový džem pro léčebné účely, měli byste se vždy poradit se svým lékařem, který určí vhodnost produktu v závislosti na vlastnostech průběhu konkrétního onemocnění.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Džem z mladých šišek bez vaření

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1,5 kg cukr.

Postup

  1. Připravené mladé šišky nakrájíme na malé kousky, z nichž každý obalíme v krystalovém cukru. Poté vložte do sklenice v malých vrstvách a každou vrstvu posypte cukrem. Postup opakujte, dokud nebude sklenice plná.
  2. Poté sklenice zakryjte gázou nebo tenkou látkou a postavte je pod sluneční paprsky. Během procesu infuze denně obsah sklenice protřepejte.
  3. Když se cukr rozpustí, džem je hotový. Lze nalít do sterilních sklenic a uzavřít víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Jablečná marmeláda v domácí pekárně

Ingredience: 1 kg nakrájených jablek, cukr, 1 Gelfix, 2 lžičky kyseliny citronové

Nebo: 1 kg nakrájených jablek, želírovací cukr, 2 lžičky kyseliny citronové

Nastavení pekárny: program Džem/Marmeláda

Postup: Do formy pekárny dáváme malé kousky nakrájených jablek a použijeme buď Gelfix, nebo z receptu vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Vždy se řídíme návodem na sáčku – poměr ovoce a cukru! Spustíme program Džem/Marmeláda. Po ukončení programu ihned formu vyjmeme (pozor, je horká, použijeme kuchyňské rukavice, chňapku či utěrku) a lijeme do čistých sklenic, ale neplníme až po okraj – můžeme zalít 1 víčkem rumu. Poté ihned uzavřeme a otočíme aspoň na 10 minut na víčko, aby se chytlo. Po úplném vychladnutí uložíme do chladna.

Kdo nemá rád kousky ovoce anebo se mu nebude zdát džem dostatečně hladký, může jej ihned po ukončení programu dát do mixéru. Z 1 kg ovoce je asi pět 375 ml skleniček.

Zdroj: článek Jablečná povidla v domácí pekárně

Šišky se zázvorem

Ingredience

  • 1 kg šišek;
  • 1 kg cukru;
  • 100 g zázvoru;
  • 1 l vody.

Postup

  1. Svaříme vodu s cukrem, přidáme k nim připravené zelené šišky, znovu provaříme a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
  2. Poté se směs ochladí po dobu 6 až 8 hodin nebo se nechá přes noc. Studený džem znovu zahřejeme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 30 minut, přičemž sbíráme vysráženou pěnu.
  3. Nechte směs znovu vychladnout a poté pokračujte třetím posledním vařením.
  4. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky libovolného tvaru, přidáme ke směsi a vaříme 30 minut.
  5. Hotový džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete víčky.

Zdroj: článek Recepty na zavařené borovicové šišky

Palačinky hrníčkové

Ingredience na těsto: 2,5 hrnku mléka, 2 vejce, 2 hrnky mouky, 1,5 polévkové lžíce cukru moučka, olivový olej, džem, marmeláda, nutela, mák, tvaroh (2 vaničky), rozinky, kokos

Postup: Do mísy nalijeme mléko a pak přidáme 2 vejce, cukr a mouku. Promícháme a rozmixujeme mixérem do jemného těsta, aby v těstě nebyly hrudky. Pak si vezmeme pánev a potřeme ji olejem. Postavíme na sporák a nalijeme na pánev naběračkou těsto. A pak už jenom smažíme. Poté vezmeme 2 vaničky (nebo jednu) plnotučného tvarohu. Tvaroh dáme do misky, nasypeme rozinky, cukru, kolik chcete, kokos a marmeládu nebo mák, nutelu, džem. Potom všechno zamícháme a máme hotovo.

Zdroj: článek Palačinky

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková


dystymie
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
džus
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Trojklaný nerv příznaky

Ludmila Raabová

Dobrý den,mám taky takový problém,když mě to chytne tak mám na to Apo Gab,ale už taky přestává účinkovat.Docela mě pomáhá Aronie,dělám si z toho džem za studena,taky nevím na jak dlouho to pomůže,nevím co potom budu dělat,protože ty bolesti jsou nesnesitelné.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zdravotní účinky

václav

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.