Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

EMG VYŠETŘENÍ RUKY

OBSAH

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, poslední dobrou mam problém s levou rukou kterou jsem mela ve 12 letech zlomenou a operovanou. Poslední dobou me v noci brni prsty je to nepříjemné a někdy to přetrvává celou noc pres den se mi to taky stava ale brnění není tak silné. Když me nebrni prsty tak se mi ruka třese nevíte cim to muze byt a popřípadě k jakému lékaři si mam zajit? Dekuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brnění může souviset s úrazem z dětství, ale také nemusí. Mohl se vám během života někde na nervové cestě vytvořit výrůstek, který utlačuje nerv levé ruky a to způsobuje ono brnění. Lékaře do svého problému budete muset zasvětit dva a to neurologa a ortopeda. V lepším případě můžete očekávat léčbu ve formě léčebných cviků v dalším pak operativní řešení. Uvidíte podle výsledků provedených vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky ve spánku

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS SVRABU PODÁNÍM RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Zvonek.

Prosím jdeto přenést pouhým dotykem ruky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, svrab je možné přenést i pouhým dotykem ruky. Pokud se na dotýkaných plochách zrovna vyskytuje roztoč, může přelézt na pokožku zdravého člověka a tam se začne množit. Chvíli mu to potrvá, než se zavrtá a proto okamžité umytí rukou nebo použití kontaktní desinfekce pomůže uchycení svrabu zabránit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos svrabu podáním ruky

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA HYBNOSTI PRSTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novotny.

Přestal jsem ovládat prsteník a malik pravé ruky. Stalo se mi to druhý den po probuzení z narkozy. Neurologické vyšetření neukázalo žádny duvod tohoto stavu. Jsem bezradný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tyto problémy souvisí s dlouhodobým ležením. Po lékařském výkonu jste určitě takto dlouho ležel a tím došlo k uskřinutí nervu, ovládající oblast těchto dvou prstů. Protahování a cvičení s pomocí fyzioterapeuta určitě pomůže a vrátí vše zpět do původního stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta hybnosti prstu

Brnění ruky od páteře

Příčinou častého mravenčení je někdy ztuhlost krční páteře, zejména v oblasti krku. K odstranění potíží a zároveň i jako preventivní opatření vyzkoušejte pohybová cvičení, která ztuhlé svalstvo v oblasti krční páteře uvolní.

Možnou příčinou může být krční spondylóza (deformace krční páteře), při níž jsou postiženy pouze horní končetiny.

Další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo při pohledu vzhůru.

Je vhodné cvičit, v případě velké bolesti užít léky na bolest. Pokud se bolesti objevují každý den, je vhodné navštívit praktického lékaře. Ten provede vyšetření a rozhodne o další postupu, například rehabilitace páteře.

Těmto problémům můžete předejít pravidelným pohybem. Pravidelná rychlá chůze po dobu minimálně 1 hodiny je ideálním řešením.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVY PALEC U RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Lišková.

Dobrý den četla jsem komentáře k bolavým palcum ale nenašla jsem příznaky mé bolesti tak bych se chtěla zeptat bolí mě palec od nehtů dolů bolí v klidu i když něco vemu do ruky nebo loupu třeba brambory,ta bolest u nehtu je jako by mi tam někdo vrazil nůž můžete mi poradit kam s tím a nebo jestli to časem přejde? Děkuji za odpověď Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu bolesti může nejrychleji odhalit lékař ortoped a nebo pak kožní. Podle výsledku vyšetření se zvolí vhodná léčba. Sama si můžete zkusit pomoci kostivalovou mastí, popřípadě přípravky na revma a revmatoidní artritidu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavy palec u ruky

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Komplikace

V případě, že se nemocný nepodrobí léčbě a onemocnění postupuje, může dojít až k nevratnému poškození nervu. To se projeví ztrátou citlivosti a poruchou hybnosti ruky a palce, který není schopen postavit se proti ostatním prstům, čímž ruka ztratí veškerou manipulační funkci. Rizika chirurgické léčby se objevují velice zřídka. Po operaci se může objevit malý otok, modřina nebo bolestivost v oblasti jizvy. Tyto potíže bývají pouze přechodného charakteru. Závažnější komplikací je infikování rány nebo poškození některé větve mediálního (středového) nervu. Vyskytnout se mohou i přetrvávající otoky, zarudnutí a bolestivost.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ RUKY A PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Vožeh.

Dobrý den,
zbrní mi celá levá ruka v leže na levé straně, na pravé straně se mi to nestane a naopak brnění odezní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může mít řadu příčin. Přeležením počínaje až po nedostatečné prokrvování nebo uskřinutí nervu. Blíže to může určit lékař neurolog ve spolupráci s ortopedem a kardiologem. Obraťte se na na svého praktického lékaře a požádejte ho o doporučení k vyšetření na neurologii. Do té doby se snažte ležet jen na pravé straně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Brnění ruky a prstů

Bolest ruky

Ruka se skládá z 27 kostí, několika svalů, šlach a vazů a tisíců nervových zakončení. Bolest rukou může postihnout prsty, ruce a zápěstí a je často způsobena zraněním, nadměrným používáním, artritidou nebo zánětem. Nebezpečné je to, když je bolest intenzivní a trvá déle než několik dní, nebo pokud je slyšet prasknutí, zhoršuje se pohyblivost nebo dojde k silnému otoku.

Pokud ale jsou všechna vyšetření negativní (například včetně toho na boreliózu), je na místě zkusit nutriční terapii, která na základě rozboru stravovacích návyků, může odhalit metabolické pozadí vašich potíží, které v mnohých případech lze korigovat dietními opatřeními a vhodnou kůrou bionutričními přípravky.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Prevence syndromu karpálního tunelu

Vzhledem k tomu, že se nemoc týká nejčastěji administrativních pracovníků sedících hodiny u počítače, bylo vynalezeno mnoho ergonomických pomůcek, které mohou pomoci se tomuto onemocnění vyvarovat. Užívají se speciální podložky pod zápěstí, které zajistí, abyste drželi zápěstí v jedné rovině s předloktím. Dále byste si v práci měli dělat pravidelné přestávky na protažení paží, zápěstí, ramenních kloubů a krční páteře. Vhodné je také masírování a protahování prstů. U dělnických a jiných namáhavých profesí je vhodné používání všech předepsaných pracovních pomůcek a postupů, aby se onemocnění předešlo. Nikdy však léčbu syndromu karpálního tunelu dlouho neodkládejte, protože by mohlo dojít k trvalým změnám ve funkci a struktuře ruky a zápěstí.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ NA ÚROVNI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evik.

Zdravím a přeji hezké odpoledne,a něco k mým problémům.V září mi začaly problémy:pocení(bez teplot),bolesti hlavy,bolesti pravé ruky(mírný otok za zápěstím),potom i levé ruky.Prodělala jsem vyšetření CT mozku,EEG,EMG,test na boreliozu,rtg páteře,vyšetření na rewmatologii a nakonec lumbální punkci.Vše bylo v normě.Jen z rtg rukou vyšla artritida kloubů na prstech obou ruk.měsíc jsem brala FLAMEXIN,ASENTRU a LEXAURIN.bolesti se mi zhoršily hlavně v noci.Ráno v zápěstí pravé ruky mám bolest až do lokte,nemám v něm sílu něco udržet v ruce, a na noze za levým palcem.Myslíte,že by mi pomoh přípravek LIGNISUL 3?Jsem z léčení,které zrvá již 4.měsíc nešťastná a moje psychika je dost narušená.Brala jsem 2 měsíce homeopatika,chodila na akupunkturu,ale můj stav se nijak nezlepšuje.Poraďte,děkuji Eva :armati3:

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčení na úrovni příčiny

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tatiana.

Dobrý deň, už 10 mesiacov bojujem s dyshidrotickym ekzémom. Začalo to príchodom z pôrodnice. Ako správna matka som sa snažila dodržiavať hygienu pri novorodencovi. Neustále som si umývala ruky, používala antibakteriálne gély a mydlá to. Prvý pľuzgier a rana sa mi spravila na prostredníku. Neskôr po rozskriabani sae mi ekzém rozšíril na dlaň. po neúspešného liečbe ( kožná dr. ) su moje ruky dnes v hroznom stave. Akákoľvek manipulácia s dieťatkom je bolestivá, nehovoriac o srpche. Momentálne si ruky natieram kozim mliekom.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ekzém

Brnění prstů levé ruky

Brnění levé ruky může být způsobeno syndromem karpálního tunelu, kdy jsou postiženy pouze ruce. Projevuje se častěji u žen. Mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často bolí i v klidovém stavu. Postižení uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Syndrom lze klinicky diagnostikovat například studií nervového vedení či metodou EMG.

Pro úlevu od bolesti se doporučuje v pravidelných intervalech přikládat na zápěstí led. Led tlumí bolest a urychluje hojení zánětu. Při pravidelné činnosti rukou je vhodné činit pravidelné přestávky, často ohýbat prsty a třepat rukama. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšení příjmu vitamínu B6.

Léčba je možná několika způsoby. Jedinou účinnou léčbou je však dekomprese karpálního tunelu. Té lze v počáteční fázi dosáhnout udržováním ruky v klidovém stavu, injekcemi kortikoidů a použitím fyzikální terapie. Při plně rozvinutém syndromu je nutné přetnutí zápěstních vazů, čímž se tlak na nerv odstraní. Operace se provádí ambulantně při lokální anestezii a trvá asi půl hodiny.

Abyste předešli problémům poškození karpálního tunelu, ulevujte si při práci, dopřávejte si pravidelné pauzy, během kterých si ruce protáhnete. Měňte činnosti. Dodržujte zdravou a vyváženou stravu

Zdroj: Brnění levé ruky

Reflexní body na ruce

Reflexologie ruky je jemná, účinná a také velmi příjemná metoda. Hodí se pro diagnózu a ovlivňování hlavně psychosomatických dysfunkcí. Podporuje harmonizaci, zklidnění a posílení celého organismu. Ruce odhalují v tělesné oblasti zvlášť rychle různé akutní problémy.

Zde můžete vidět reflexní body na rukou.

Zdroj: Reflexní terapie

Reflexní terapie rukou

Reflexní terapie rukou představuje sice nejprogresivnější postup reflexní terapie jako metody, přesto je v praxi málo používána. I když je nejsnadnější, nejpoužitelnější a tím také nejefektivnější. Reflexologie ruky je jemná, účinná a také velmi příjemná metoda. Hodí se pro diagnózu a ovlivňování hlavně psychosomatických dysfunkcí. Podporuje harmonizaci, zklidnění a posílení celého organismu. Ruce odhalují v tělesné oblasti zvlášť rychle různé akutní problémy. Reflexologie ruky dokáže výrazně posílit imunitní systém a mízní oběh, zlepšit obranyschopnost organismu, uvolnit tělo od stresů a nervozity. Tato nenáročná a většinou i příjemná technika je skvělým impulsem ke spuštění samoléčebných procesů. Ošetření reflexních zón na rukou provádí reflexní terapie dlaní. Lze ji použít místo reflexní terapie chodidel nebo jako její doplnění. Její princip je naprosto stejný a indikace jsou tytéž.

Zdroj: Reflexní terapie

Prognóza

Čím déle postižený člověk vyčkává, tím více se zbavuje možnosti zachránit většinu srdečního svalu a tím horší má prognózu. Pokud někoho postihne srdeční infarkt, rozhodně to nemusí znamenat trvalé závažné poškození srdce, nebo dokonce smrt. Moderní medicína přináší řadu možností, jak ho léčit, ale vždy záleží na tom, za jak dlouho se pacient dostane na odborné pracoviště a jak rozsáhlý je uzávěr nebo zúžení věnčité tepny.

Zdroj: Brnění levé ruky

Rizikové faktory syndromu karpálního tunelu

Rizikem tohoto onemocnění bývají stále se opakující pohyby ruky a prstů, k nimž dochází například při psaní na stoji, hraním na hudební nástroj, prací na pásu a podobně. Přetížení může vyvolat zánět šlach a vazů, při němž dojde k otoku struktur v oblasti karpálního tunelu a následnému utlačení nervu. Vznik potíží nebo výrazné zhoršení se zvyšuje v souvislosti s hormonálními změnami. Provází tedy především užívání hormonální antikoncepce, menstruační cyklus, těhotenství nebo klimakterium. Nejčastější výskyt je u žen s nadváhou ve věkovém rozmezí 30–60 let. Syndrom karpálního tunelu může být také jednou z komplikací systémových onemocnění, například Raynaudovy choroby, revmatoidní artritidy nebo diabetu mellitu. Je prokázáno, že i tato choroba může mít genetické predispozice v rodině, které se mohou, ale nemusí projevit.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Léčba syndromu karpálního tunelu

Postižení středového nervu útlakem je zpočátku reverzibilní, ale po dlouhodobém neléčeném stlačení mohou nastat i nevratné změny, proto je vhodné začít s léčbou co nejdříve, popřípadě se snažit předejít onemocnění výše zmíněnou prevencí. Včasná léčba může do několika měsíců způsobit zmírnění až vymizení obtíží, zatímco chronický průběh trvá roky a ani po tomto časovém období nemusí dojít k vyléčení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP