Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ENTEZOPATIE VELKÉHO TROCHANTERU

OBSAH

Svalové bolesti v oblasti kyčelního kloubu

Entezopatie adduktorů kyčelního kloubu je onemocnění úponů svalů, které provádějí přitažení kyčelního kloubu (přinožení). Přetížení úponů svalů se projeví bolestí na stydké kosti, která vystřeluje do podbřišku a na vnitřní stranu stehna. Je omezen pohyb kyčle do zevní rotace.

Entezopatie čtyřhlavého stehenního svalu, převážně jeho přímé hlavy (musculus rectus femoris), která začíná na kyčelní kosti nad kloubem kyčelním, se projevuje bolestí v třísle, na přední straně stehna a vystřeluje ke kolenu. Je omezené zanožení, které zkrátí délku kroku. Bolest při přednožení v zátěži znemožňuje výstup do schodů či do kopce.

Entezopatie ischiokrurálních svalů, tedy svalů zadní strany stehna, se projevuje bolestí pod hýždí, hlavně při zátěži v předklonu, vystřeluje po zadní straně stehna až ke kolenu.

Důsledky těchto entezopatií lze nalézt v celé dolní končetině. Vlivem svalového zřetězení mohou být narušeny kloubní vůle v kyčelním kloubu, v kolenním a hlezenním kloubu. Změna se může projevit v postavení pánve a následně i páteře.

Opatření: Místa lokální bolesti se ovlivňují technikami měkkých tkání, manuální trakcí, postizometrickou relaxací, antigravitační relaxací, fyzikální terapií. V řetězených oblastech se zasáhne mobilizací kloubů dolní končetiny, pánve. Tělesným a senzomotorickým cvičením se aktivují svaly stabilizačního systému celé dolní končetiny, pánevního pletence, páteře.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI OČISTĚ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

bolí mě stále loket a u kyčle trochanter
chtěla bych se očistit ,abymě to nebolelo,když
mi řekla lékařka, že mám zánětto je v tom trochanteru,
Nechci tablety a tvrdé diety.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thea.

Nemusíš žádnou tvrdou dietu. Stačí několikahodinový postup, vyplatí se najít si na něj jednou-dvakrát do roka čas. Buď kávový klystýr nebo očistu jater olivovým olejem a citronovou šťávou (www.detoxikuj.netstr…). Je i lepší zábava, ale stojí to za to. Určitě lepší, než pilulky nebo procedury ve špitále.

Zdroj: diskuze Jídelníček při očistě organismu

Boule na chodidlech

Entezopatie je označení pro skupinu onemocnění úponových šlach. Slovo enthesis vychází z řečtiny a označuje úpon. Pro toto onemocnění se používá také označení syndrom úponových bolestí a řadí se mezi syndromy z přetížení měkkých tkání pohybového aparátu. Jde vlastně o patomorfologické změny v místě úponu šlach, vazů a kloubních pouzder. Entezopatie vznikají na základě zánětlivých změn v kloubním pouzdře a v oblasti úponů šlach.

Entezopatie se mohou vyskytovat samostatně pouze na jedné části těla nebo mohou být součástí revmatických onemocnění. Většina entezopatií vzniká jako následek přetížení s následnou poruchou prokrvení a látkové výměny. Entezopatie se vyskytují u obou pohlaví bez výjimky, nejčastěji pak v produktivním věku nebo u mladých a středně starých sportovců.

Entezopatie vznikají nejčastěji opakovaným přetěžováním šlachových úponů. Přetěžování může být běžně prováděná denní činnost, ale nejčastěji se týká sportovních aktivit nebo pracovní zátěže. U některých případů entezopatií jsou příčiny multifaktoriální. Přetížení může být akutní nebo chronické. Následkem je porucha mikrocirkulace v oblasti přechodu šlachy v kost. Jakmile dochází k opakované nadměrné námaze v oblasti úponu, chrupavčitá zóna v oblasti přechodu se ničí a dochází k její přestavbě. Při námaze dochází k mikrotraumatizaci úponů, jejich špatnému prokrvení, nekróze a zánětu.

Prvotním příznakem akutních entezopatií je jednoznačně bolest při pohybu. Většinou jde o bolest velmi dobře lokalizovanou, kdy nemocný může přesně ukázat na bolestivé místo úponu šlachy a jeho okolí. Typický je také otok. Hybnost je omezená a k úlevě dochází při znehybnění končetiny. Bolest se však objevuje také při palpaci postižené oblasti s vyzařováním bolesti do okolí. Akutní entezopatie typicky vymizí do šesti týdnů od prvních příznaků, a to bez ohledu na spontánní odeznění nebo jako reakce na léčbu. Pokud se bolesti a další obtíže spojené s entezopatií vyskytují déle než 6 týdnů, jde o entezopatii chronickou. Při přechodu do chronicity může být bolest také klidová a v oblasti nad úponem se mohou objevit změny jako zarudnutí kůže a neustupující otok.

Onemocnění entezopatiemi se velmi často diagnostikuje pouze na základě anamnézy. Pokud pacient zmíní úponové bolesti při sportu nebo pracovní činnosti, je možné rychle stanovit podezření na entezopatie. Klinická vyšetření jsou ale nezbytná, jelikož lékař pod kůži nevidí a nemůže bez dalších vyšetření prohlásit, že jde o entezopatie bez toho, aby vyloučil jiné, mnohdy mnohem závažnější příčiny (revmatoidní artritida, lupus apod.). Důležité je zkontrolovat všechny ostatní velké klouby, zda není postižení rozšířeno jinde, pak by mohlo jít o jiné onemocnění. Pro entezopatie je typické, že na první pohled většina z nich nenasvědčuje žádnému poškození (otok a zarudnutí nejsou tak časté).

Pro léčbu entezopatií je velmi důležité zjistit příčinu vzniku a této činnosti se vyvarovat. Další přetěžování příslušného úponu by vedlo ke zhoršování příznaků. Pokud nemocný není schopný končetině ulevit, je možné doporučit sádrovou imobilizaci nebo dlahu. Velmi účinná se zdá lokální aplikace léků a fyzikální terapie.

Zdroj: Boule na nohou

Diskuze

V diskuzi VYPADAVANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Chtěla bych se zeptat. Vypadávají mi vlasy vůbec je jinak nenamáhám nežehlím je ani nestahuju do gumyčky a ani nedržím žádne diety ani nebarvím ale před rokem a půl jsem měl velký stres ale mslím si že od toho je to už dlouhá doba může to být stále od too ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Ahoj. Měla jsem s vypadáváním také velké problémy. Spustilo se mi v době velkého stresu kolem státnic, jenže po nich se nezastavilo, naopak mi vlasy padaly čím dál více....

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu

Výhody velkého balení

Výhody velkého balení spočívají v cenových relacích a v úspoře času.

Ceny se odvíjejí od velikosti balení:

  • Detralex 500 MG 30 potahovaných tablet stojí 213 korun, doplatek činí 168 Kč.
  • Detralex 500 MG 60 potahovaných tablet stojí 392 korun, doplatek činí 301 Kč.
  • Detralex 500 MG 120 potahovaných tablet stojí 754 korun, doplatek činí 572 Kč.
  • Detralex 500 MG 180 potahovaných tablet stojí 1 102 korun, doplatek činí 829 Kč.

Detralex nelze koupit bez lékařského předpisu! [1]

Zdroj: Detralex 180 tablet

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Německý velký stříbřitý (oficiální označení: NVS)

Toto plemeno pochází z Německa, jak již název napovídá.

Vzhled

Toto plemeno se podobá velkému světlému stříbřitému králíkovi, ale je štíhlejší. Jeho srst působí stříbrně. Ideální váha je kolem 5 kilogramů.

Chov

Chov německého velkého stříbřitého králíka je stejný jako u jiných plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie německého velkého stříbřitého králíka na googlu: německý velký stříbřitý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso i kožešinu

Poradna

V naší poradně s názvem LIPOM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobrý den,píše se tu,že odstranění lipomu je ambulantní zákrok,jaký důvod tedy má chirurg,který mě objednal na odstranění lipomu ze zadní části stehna do nemocnice s pobytem na 3dny.Mám tam 2 větší-(cca8x5,5x4cm) a 2 menší lipomy-(2x2cm)Prý mi dají celkovou narkozu,je to nutné?Mohli by mě to vyndat někde ambulantně?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto velkého počtu excizí je hospitalizace normální. Obvykle se nepoužívá celková narkóza, ale jen umrtvení dolní části těla pomocí lumbální punkce. Ambulantně by to šlo udělat postupně po jednom, ale to by bylo tak na měsíc. Tahle rychlejší varianta je pro vás lepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lipom

Zkušenosti

Condrosulf 800 indikuje revmatolog či ortoped. U výrobků dle zkušeností uživatelů Proenzi, GS Condro a další potravinových doplňků není garantován léčebný účinek. Nejde o návykový lék, tudíž může být jeho použití dlouhodobé.

Condrosulf je balen v platech, jde o poměrně velké tobolky, které se však dají dobře polknout. Nutno pořádně zapít. Přípravek opravdu účinkuje a ulevuje od bolesti. Pomáhá při artróze. Je cenově dostupný.

SÚKL garantuje přítomnost i množství účinné látky. Potvrzena je mnohaletá dobrá zkušenost velkého počtu pacientů. Výhodou je možnost koupení velkého balení.

Zdroj: Condrosulf 800 - recenze

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den ještě bych se ráda zeptala co znamená když nemám Lunulu pulmesice na všech nehtech dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nehty jsou krásné a zcel zdravé. Bílé tečky nebo skvrnky na nehtech vznikají při nějaké nerovnováze v organismu, například z velkého stresu, z výkyvů ve výživě nebo hormonálních výkyvů. Nejsou nebezpečné a samovolně odrostrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Snížená kontrastní citlivost

Konzumace velkého množství alkoholu má za následek změnu kontrastní citlivosti čili problém s rozlišením odstínů (nejčastěji odstíny šedé). Snížená kontrastní citlivost je pak příčinou mnohem nebezpečnější jízdy v dešti nebo mlze.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Dávkování pro psa

Preparát NO-SPA by měl být podáván pouze na doporučení veterinárního lékaře. Vyrábí se v tabletách o síle 40 miligramů a běžná dávka pro velkého psa je 1 tableta denně. Pro malé psy by měla být dávka poloviční.

V ojedinělých případech je možné podávat lék 2x denně.

Zdroj: Tablety NoSpa pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Brandejsová.

Horní listy rajčat (nejmladší) se kroutí.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vysoká teplota, výkyvy v zálivce a moc odstraněných listů bývají nejčastější stresory, které se na rostlině rajčete projeví kroucením listů. Vysokou teplotu lze korigovat instalací zástěny, která omezí přímý sluneční svit. Zálivka by měla být tak akorát a v případě velkého úbytku listů vyštípáváním lze s tím přestat a nechat rostlinu zmátořit.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Rizika ananas a Warfarin

Při konzumaci velkého množství ananasu společně s lékem Warfarin může dojít ke krvácivým stavům. Dieta při užívání Warfarinu totiž spočívá v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny a ovoce bez větších výkyvů v jejich množství. Důležité je zachovávat stabilitu jídelníčku v obdobích mezi měřením INR. INR se měří jednou měsíčně.

Zdroj: Warfarin a ananas

Diskuze

V diskuzi PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jelinek Jiri.

Dobry den vyskytl se mi takovy problem - od znameho jsem dostal v loni hroznove vino v kvetinaci .Kvetinac byl maly vino nic moc velkeho vzrustu.Na podzim jsem cele vino presadil do velkeho kvetinace dal na balkon a udelal k nemu mensi drevenou konstrukci.Na jare se vino docela krasne zazalenalo ale vyskytl se onen zmineny problem na cele sazenici ( listy i stonek ) se objevilo neco co vypada jako kdyby to nekdo posypal cukrem crystal - nevim co to je a jestli s tim mam neco delat - na listech je to ze spoda - poradi mi nekdo prosim i s dalsi veci - docetl jsem se ze se ma vino zastipovat jako u rajcat - jsem zrejme zahradnik praclovek - nevim o cem je rec. Predem vsem dekuji za rady.

Jelinek Jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilém.

Zdravím před 2 Romana jsem byl na sběru vína ve Francii u Bordeaux a super zážitek a nové zkušenosti. S tím že o víno je se potřeba starat celý rok, od vyvazování zastřihávání až po sběr a zpracování je to náročná práce. Víno i rád piju a ve Francii je nekonečný výběr dala se tam sehnat i láhev za 2eura ale taky třeba za 20euro. A občas si i objednávám nějaka francouzské víno tady www.vinigrandi.cz/ mají tam výběr zahraničních vín a dost i z Francie.

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Oční masáž

Tato masáž se začíná u kořene nosu. Kdy vedete ukazováčky bez tlaku podél oční kosti a kůže, aniž by došlo k narušení vnějšího a vnitřního koutku oka. Oční masáž se opakuje, v jednom plynulém pohybu, bez nějakého velkého tlaku. Oční masáž se provádí buď jedním prstem, nebo vnitřním okrajem ukazováčku. Oční masáž předchází tvorbě vrásek.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem PLAVUŇ NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr. Bocek.

Před dvaceti léty jsem si koupil brožuru p. Marie v. Treben. Asi za 5 let mi doktoři řekli, že mám vysoký cholesterol. Ptám se: Proč?Jíte tlusté, špatně žijete! Musíte držet dietu. V brožuře jsem našel, že to je špatná práce jater. Jsem silný pivař. Pět týdnů jsem pil rovnou čajavou lžičku plavůvně s kopřivou,2 x denně. Neměl jsem jíst vejce, zvěřinu(i králíka), mastné, pečené, prostě dieta. Jedl jsem cellkem normálně, i pečené maso, nepřejídám se, pivo jsem nevipil zacelou dobu. Pak mně doktor pochválil, jak jsem si jeho rady vzal k srdci. Asi za dva roky kluci od známých dostali hepatitidu(nebo něco takového). Nabídl jsem jim mou radu, ale plavůn jen půl. lžičky. Oba se z toho dostali. Jeden je dokonce jeden je ing. na spec. lékařskké stroje a přístroje. Až teď, po delší době jsem zabruslil na tyto stránky a všude se píše o nebezpečí otravy nervového systému, nebo jeho poškození. V čem přesně spočívá toto nebezpečí, jak se projevuje, jeho důsledky? Má zpověď je dlouhá, ale na odpověˇbudu netrpělivě čekat, protože si chci játra zase pročistit. Děkuji předem! Fr. Bocek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plavuň vidlička ve svých stoncích obsahuje látky, které mohou u vnímavých lidí paralizovat nervovou soustavu. Proto je potřeba dbát pokynů výrobce sušiny a užívat jen v doporučených dávkách. K projevům intoxikace dochází až při pozření opravdu velkého množství plavuně. Když budete plavuň vidličku používat s rozumem, tak se paralizace vubec neprojeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plavuň nebezpečí

Kuní velký (oficiální označení: Kuv)

Toto plemeno se řadí k českým plemenům vyšlechtěným asi na začátku 20. století. Toto plemeno není úplně populární, a proto je počet chovatelů kuního velkého králíka nízký.

Vzhled

Barva srsti tohoto plemene je hnědá a modrá. Barva krycího chlupu je u obou barev pastelová. Pro toto plemeno je typický tmavý pruh na hřbetě, tmavé zbarvení srsti kolem uší, nosu, očí, pírka a na končetinách. Barva oči u hnědého kuního králíka je hnědá, u modrého je šedomodrá. Délka uší je 11 cm. Pro toto plemeno je typická váha kolem 5 kilogramů.

Chov

Toto plemeno není na výstavách běžné, protože málokterý jedinec má zcela přesný barevný ráz. Toto plemeno není nijak náročné na chov.

Obrázky

Odkaz na fotografie kuního velkého králíka na googlu: kuní velký králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Heřmanová.

Potřebovala bych zmenšit korunu katalpy. Lze sestřihnout už na podzim a dále pokračovat na jaře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Katalpa snese velmi radikální řez a je to dobře, protože roste jak z vody, a když se nezastříhává, tak vás vystěhuje z pěkně velkého kusu vaší zahrady. Nebojte se katalpu zkrátit jako vrbu. Přikládám zde video, na kterém je vidět hodně radikální řez, který katalpě nijak neublíží: youtu.be/XdKE7pxXxak
Po takovém řezu bude katalpa jako zelená koule. Řez proveďte v dubnu.

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy

Co je to Višněvského balzám

Višněvského balzám (višňovského balzám) se používá již 90 let. Balzám poprvé vytvořil v roce 1927 Alexandr Vasiljevič Višněvskij, vojenský a experimentální chirurg, který to dotáhl až na akademika věd. Velkého využití se tato látka dočkala za druhé světové války, kdy Višněvskij vyměnil jednu ze složek – drahý a nedostupný peruánský balzám – za dostupný a levnější březový dehet. Suspenze se tehdy na vynálezcův pokyn aplikovala na všechna střelná poranění, ne pokaždé s úspěchem. A používá se dodnes.

Zdroj: Višněvského balzám

Siamský velký (oficiální označení: Siv)

Jedná se o české plemeno uznané na konci 20. století.

Vzhled

Pro toto plemeno jsou typické dvě barvy, a to žlutá a modrá. Siamský králík se pozná podle tmavšího zbarvení kolem uší, končetin, pruhu na hřbetu a díky skvrnám na skráních. Barva očí je hnědá u žluté varianty, u modré jsou oči modrošedé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Jeho chov je celkem náročný, ale i tak se mezi chovateli toto plemeno rychle rozšiřuje. Chovatelé oceňují hlavně zbarvení srsti.

Obrázky

Odkaz na fotografie siamského velkého králíka na googlu: siamský velký králík.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Třešně a vitamín K

Při užívání Warfarinu může lékař doporučit, abyste si hlídali konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako jsou:

  • špenát,
  • kapusta,
  • všechny jedlé zelené listy,
  • brukev,
  • zelí bílé i červené,
  • chřest,
  • jarní cibulka,
  • okurky.

Množství vitamínu K v jednom hrnku syrových, vypeckovaných sladkých třešní je pouze 3,23 mikrogramů. Jak je vidět, tak třešně mají jen nízký obsah vitamínu K, což znamená, že pravděpodobně nebudou mít významný vliv na Warfarin. Jejich konzumace v nadměrném množství (na kila) by však mohla způsobit výkyv v příjmu vitamínu K, proto se během užívání Warfarinu vyhněte nárazové konzumaci velkého množství třešní i jakéhokoli jiného ovoce nebo zeleniny obsahující vitamín K.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Francouzský stříbřitý (oficiální označení: Fs)

Jak název napovídá, původ tohoto králíka je ve Francii zhruba v 18. století. V České republice se toto plemeno chová jen výjimečně.

Vzhled

Stejně jako u velkého světlého stříbřitého králíka je i u tohoto plemene typické to, že se mláďata rodí černá a až pak se jejich barva mění. Jak již název napovídá, barva srsti připomíná stříbro. Okolí uší, očí, končetin i ocasu bývá ale tmavší. Srst je dlouhá asi 3 cm. Uši jsou dlouhé asi 13 cm. Oči francouzského stříbřitého králíka jsou hnědé. Ideální váha je také kolem 5 kilogramů.

Chov

Tento králík je chován hlavně pro svou kožešinu a pro maso, případně i jako sportovní plemeno.

Obrázky

Odkaz na fotografie francouzského stříbřitého králíka na googlu: francouzský stříbřitý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Velký světlý stříbřitý (oficiální označení: Vss)

Původ tohoto plemene je v Německu ve 20. století. Králík byl vyšlechtěn z francouzského stříbřitého. I toto plemeno je často využíváno nejen pro chov na maso, ale i k výstavám.

Vzhled

Pro toto plemeno je typické to, že jejich mláďata mají na počátku černou srst a až postupně se jejich srst zesvětluje. Pro výstavy je ale důležité, aby barva srsti byla po celém těle stejná. Srst je dlouhá asi 3 cm. Oči má tento králík hnědé, drápky jsou tmavé, až černé. Uši jsou dlouhé asi 12 cm. I u tohoto králíka je ideální váha kolem 5 kilogramů.

Chov

Srst tohoto králíka je mezi zpracovateli velmi žádaná, a proto musí být králík udržován v čistotě, aby si svou srst neponičil. Velký světlý stříbřitý králík se často používá také ke křížení.

Obrázky

Odkaz na fotografie velkého světlého stříbřitého králíka na googlu: velký světlý stříbřitý králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy středních plemen králíků chovaných na maso

Suroviny:

  • 4–5 kg zralých plodů černého bezu
  • 2 kg cukru
  • 4 lžíce instantní kávy
  • 1 l rumu
  • 2 ks citronu
  • 5 ks hřebíčku
  • 5 l vody (odhadem)

Postup:

Očistíme a odstopkujeme zralé plody černého bezu, omyjeme a dáme do velkého hrnce. Nakrájíme citrony na kolečka, přidáme k očistěnému bezu a zalijeme vodou tak, aby byly kuličky úplně pod vodou. Dále přihodíme hřebíček a začneme vařit. Vaříme zhruba 5 minut. Poté vše přecedíme přes umělohmotný cedník nebo vymačkáme přes plátno či starou utěrku. Do takto nachystané šťávy přidáme cukr, rozpuštěnou instantní kávu a povaříme ještě přibližně 15 minut. Bezinkový likér mícháme vařečkou, aby se nepřipálil. Můžeme ho ochutnat a případně dochutit. Necháme vychladnout a do již studeného likéru přilejeme 1 litr rumu. A bezinkový likér je na světě. Nalijeme ho do čistých skleněných láhví. Skladujeme v chladu a temnu, nejlépe v lednici. Bezinkový likér podáváme nejlépe vychlazený s ledem.

Zdroj: Domácí bezinkový likér


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP