Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

EPILEPSIE

OBSAH

Ketogenní dieta a epilepsie

Jsou popsány pozitivní vlivy cyklické ketogenní diety na léčbu epileptických záchvatů. Z lékařského hlediska byla tato dieta používána pro léčbu epilepsie a dodnes má své uplatnění i mezi odborníky v moderní medicíně.

Zdroj: Cyklická ketogenní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Vitamíny

Vitamíny jsou nezbytné pro naše zdraví, ale jejich vysoké dávky mohou být škodlivé, dokonce mohou zhoršovat příznaky epilepsie. Doporučuje se vyvážená strava, v níž se nachází dostatečné množství vitamínů. Pokud je to nutné, můžete užívat vitamínové doplňky, zejména kyselinu listovou, která vyrovnává ztrátu vitamínů způsobenou léky (pro těhotné ženy je důležitá jako prevence proti vrozeným vadám). Lidé s epilepsií mají zvýšenou potřebu vápníku a vitamínu D, které udržují zdraví kostí.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie

Typy epilepsie

Existuje mnoho typů epilepsie, ale všechny mají společné to, že vyvolávají záchvaty. Nejen z tohoto důvodů bývá těžké je rozlišit, u každého jedince se totiž mohou projevovat z různých příčin a různou formou.

Některé specifické typy epilepsie:

  • Dětská benigní fokální epilepsie způsobující ztuhlost a trhavost svalů po celém těle. Tento druh epilepsie se vyskytuje zejména v noci.
  • Dětská a juvenilní epilepsie s absencemi způsobující zírání do prázdna, částečné ochrnutí oka a mírné svalové záškuby.
  • Infantilní spasmy způsobující svalové křeče, které ovlivňují hlavu, trup a končetiny. Infantilní spasmy se obvykle objevují do 6 měsíců od narození.
  • Juvenilní myoklonická epilepsie je příčinou škubání v ramenou nebo pažích.
  • Lennox-Gaastautův syndrom způsobující časté a různé záchvaty. Tento syndrom vede k pádům během záchvatů a způsobuje různá poranění.
  • Epilepsie temporálního laloku (nejběžnější typ u dospělých) vyvolává samovolný pohyb rtů, tření rukou, citové nebo myšlenkové poruchy a halucinace zvukové, pachové či chuťové.

Epilepsie není druh mentálního postižení nebo duševní nemoci. Několik forem dětské epilepsie je spojeno s podprůměrnou inteligencí, problémy s fyzickým a duševním rozvojem. Ale sama epilepsie tyto problémy nezpůsobuje. Záchvaty vypadají často děsivě nebo absurdně, ale nedělají z člověka blázna nebo násilníka.

Ne každý, kdo dostane záchvat, trpí epilepsií. Záchvaty mohou být vyvolány z mnoha jiných příčin (otrava, horečka, mdloby, opilost nebo drogové odnětí). Rovněž záchvaty vyskytující se v době vzniku onemocnění, zranění nebo nemoci nesouvisejí s epilepsií. Pokud se záchvaty vyskytují opakovaně (chronicky) a vyskytují se týden, měsíc či rok po úrazu nebo nemoci, došlo pravděpodobně v důsledku stavu k epilepsii.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Poradna

V naší poradně s názvem SKOLABOVANI.S KŘEČEME NA PAR SEKUND se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel.

dobry den,me mjeno je,,Marcel.Ferko.Nar.,,27.2.1990....a chtel bich se zeptatt na sve zdravi proto že si mislim že sem mjel asi EPILEPTICKY ZACHVAT...ale to nevim na 1000%% tak přet 6.až.7,,,tydnami sem bil na ceste z Usti Nad Labem domu do Dečna a ve Vlaku sem stratil kontrolu na svim tele co si pamatuji to je jenom že sem bil na podlaze ve Vlaku a muj kamarad videl co se semnou deje a on mi to řekl.....On mi rekl ze sem bil celej v KREČI asi tak 8sekund a že mi chtel chitit Jazyk a ja sem mu skousnul prsti..a pak kdis sem se probral tak sem oničem nevjedel i přesto kdiš mi to rekyli Policajti ČR.. po nekolikati tak sem tomu uz vjeřyl..tak ti 2policajti mi hnet zavolali PRVNI POMOC..tak vlak zastavil ve stanici...a šel sem z polici do Sanitkyy a tam mje vištřyli a vše sem mjel OK....podle nich ale ja sem se cejtil i takk nejak divne a druhej den mje boleli svali na nohou a rukou pateeř mje bolela kolena....a i hlava spiš Mozek..a ot ti doby sem nebil u Lekaře..Ale jinak DIKY PANU JEŽIŠKOVI MI JE FAJ......Ale i přesto se saam osebe bojimm .....taak vas moc prosim jestli mi poradite co mam delat jestli mam jit do nemocnice na ČETEČKO..A VEŠKERE VIŠETŘENI................DEKUJI... MARCEL.FERKO Nar.27.02.1990 Me Trvale Bydlište..V Šidlišti-381 BOLETICE-NAD-LABEM Okres..Děčin Dne..22.03.2014 Moje....E-mail.........www.marcel.ferko@seznam.cz Děkuji.....Přeju Hesky Den....NAVIDENOU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marceli, je potřeba abyste zašel na neurologii a nechal se tam vyšetřit. To co popisujete může být příznak nejen epilepsie. Neurologovi řekněte svůj příběh tak, jak jste ho popsal zde. Neodkládejte to a jděte tam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skolabovani.s křečeme na par sekund

Epilepsie

Epilepsie je onemocnění projevující se opakovaným výskytem epileptických záchvatů. Epileptický záchvat je vyvolán náhle vzniklou nerovnováhou mezi excitačními (stimulujícími) a inhibičními (tlumícími) systémy v mozku, tato nerovnováha vede k převaze stimulujících mechanismů a projevuje se záchvatem.

Léčba

Léčba epilepsie musí být ordinována uvážlivě. Ojedinělý epileptický záchvat ještě neznamená, že jedinec trpí epilepsií. Může být odezvou organismu na mimořádné podmínky (nedostatek spánku, alkohol, fyzická vyčerpanost). Před nasazením léčby je nutné zvážit, za jakých okolností k záchvatu došlo, a posoudit nález na EEG záznamu. Při užívání léků musí být dodrženo několik zásad. Ze strany pacienta jsou to: spolupráce, pravidelné užívání léků dle rady lékaře a absolutní vynechání alkoholu. Pacient musí dodržovat pravidelný spánkový režim a vyvarovat se spánku během dne. Dále nesmí pracovat na směnný provoz, to znamená zákaz nočních služeb. Při neúčinnosti léků je v určitých případech doporučována chirurgická léčba. Selháním lékové terapie se rozumí dva roky přetrvávající nezlepšující se opakované záchvaty i přes vyzkoušení veškeré dostupné odpovídající medikamentózní léčby.

Zde je článek, který se více zaobírá problematikou epilepsie.

Zdroj: Nemoci mozku

Diskuze

V diskuzi PALENI OCI A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maradkova.

Dobrý den chtěla bych se zeptat někdy mně začnou pálit oči o točí se mi hlava léčím se na epilepsií a zároveň ! mám problém s krční páteří chtěla bych se zeptat čím to může být způsobeno,betsinoi zato bolest přichází ráno a zajímavé je že je to z kraje tydne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paleni oci a epilepsie

Bezpečné léky na epilepsii během těhotenství

Které léky na epilepsii jsou bezpečné? Bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Nejsou žádné léky, které jsou zcela bez rizika vzniku vrozených vad. Ale některé léky se zdají být nebezpečnější pro vyvíjející se dítě než ostatní, lékař by vám je tedy neměl předepisovat (například Lamictal ve vyšších dávkách).

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Voslař.

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci prasklého 5H obratle - dle operatéra byl příčinou záchvat epilepsie (v noci, ve spánku). Beru 1,5 tablety Depakine 500 2x denně a 2/3 Trittica na noc. Mám v noci, někdy k ránu problémy - živé sny, podle manželky třesu rukama, rameny, něco mumlám, či vykřiknu, ráno jsem unavený. Dopoledne se to lepší, přes den a večer žádné zdravotní problémy nemám, v noci a k ránu se nepříjemný stav znovu opakuje. K lékařce (neuroložce) jsem objednán až za delší dobu. Nevím, zdali v té medikaci není někde chyba, případně zda bych lék Trittico neměl vysadit.
Děkuji velice za radu.
Petr Voslař

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolova Vlasta.

Dobrý den. Od 25let mám urazovou epilepsii.Nyni mi je 52let.Kazdy měsíc mám 5 záchvatu. Beru Topamax 100mg,epilan a Briliact.Ted mi paní doktorka předepsala Cipralex 10.Bude tento prášek pro mě dobrým lékem?

Zdroj: diskuze Trittico a epilepsie

Melatonin

Melatonin je hormon produkovaný mozkovou epifýzou. Melatonin je látka podporující spánek, zároveň je antioxidantem, protože chrání mozek před volnými radikály (molekulami), které jsou pro tělo škodlivé. Žádná vědecká studie však důvěryhodně nepotvrdila účinnost melatoninových potravinových doplňků, tudíž by bylo nesprávné tvrdit, že melatonin působí jako prevence epileptických záchvatů.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie

Zkušenosti s Gabanoxem

Gabanox se využívá zejména k léčbě epilepsie, a to jako prevence opakování epileptických záchvatů. Kromě toho má využití v terapii chronické bolesti vyvolané postižením nervů, ideálně při léčbě bolestí při a po výsevu pásového oparu.

Gabanox může ovlivňovat pozornost a působit tlumivě. Někteří uživatelé si stěžují na motání hlavy, změnu chuti k jídlu a různé nespecifické trávicí obtíže, dále na poruchy citlivosti, otoky, sucho v ústech, bolesti hlavy, nervozitu, úzkost a častější infekce dýchacích cest včetně zánětů středního ucha.

Lék musí být vždy užíván dle doporučení ošetřujícího lékaře. Vyrábí se ve formě tobolek o síle 100 až 400 miligramů a běžná denní dávka pro dospělého člověka se většinou pohybuje mezi 900–3 600 miligramy.

Gabanox předepisuje neurolog či psychiatr pro léčbu parciálních záchvatů epilepsie se sekundární generalizací nebo bez ní. Gabanox může také předepsat algeziolog, diabetolog, geriatr a revmatolog k léčbě neuropatické bolesti. Lék Gabanox je pouze na předpis.

Zdroj: Lék Gabanox

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BUZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, píši sem, neboť už jsem zoufalá a nevim co dělat. Už to bude 2 týdny co mi dcera 5 let omdlela ve školce a byla v bezvědomí. Odvezla nás záchranka a po vyšetření EEG nám bylo řečeno, že měla slabý epileptický záchvat. Dostsly jsme léky, které nejdřív užívala na noc, pak rano i vecer a teď jen ráno. Jsem zoufalá tím, ze od doby v nemocnici se v noci malá budí tím, ze se vzbudí, sedne si, vykulenýna očima kouká kolem sebe ( oči vypadají jako rozkapane, velké zornice), nereaguje, trěse se a je ve stavu jako by se něčeho šíleně bála. Trvá to tak 15 vteřin a po utišení si lehne a spinká dal. To buzení je treba 10x za noc a už jsme vyřízené:( přeci není normální, aby tyto stavy úřad mela. Prosim můžete mi někdo poradit co to míůže být a jak jí toho zbavit? Děkuji moc Lenka T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte tyto nové jevy konzultovat s lékařem, který vám předepsal léky, o kterých se zmiňujete. Epilepsie je onemocnění mozku a může způsobovat i tyto noční epizody. Když nenaleznete podporu u současného lékaře, tak se obraťte na jiného. Určitě existuje léčba, která vám pomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční buzení

Léčba

Pokud lékař získá podezření na onemocnění meningokokem, okamžitě je zahájena léčba silnými dávkami antibiotik, a to ještě předtím, než se diagnóza potvrdí rozborem krve. Pacient je převezen do nemocnice, kde se případně zajistí jeho životní funkce. Diagnózu lze potvrdit i provedením lumbální punkce a následným rozborem mozkomíšní tekutiny. Smrt u tohoto onemocnění nastává nejčastěji do 24 až 48 hodin od vypuknutí nemoci. Pokud dotyčný nemoc přežije, nese si často s sebou po zbytek života trvalé následky v podobě postižení srdce, hluchoty, slepoty, amputovaných částí těla, epilepsie, ochrnutí nebo psychomotorické retardace.

Zdroj: Meningokok

Diskuze

V diskuzi KDYŽ SE ČLOVĚK NEPOTI CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem silnější postavy.Mám i stanovené diagnozi, jako arytmie, glaukom, artroza,hypertenze,epilepsie.Cítím, jaké mi je horko,mivam i návaly horka a nepotim se.Co může byt příčinou? Může mi někdo,odpovědět? Děkuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když se člověk nepoti co je příčinou

Epilepsie a námaha

Mnoho žen s epilepsií se obává, že mohou dostat záchvat v průběhu porodu. To je pochopitelný strach. Jak vaše těhotenství postupuje, dochází ke změnám v metabolismu. V devátém měsíci těhotenství je například krevní objem ve vašem těle o 50 % větší, než tomu bylo předtím. To znamená, že budou léky ve vašem těle více ředěny. Takže lékař bude během vašeho těhotenství sledovat hladinu léků v krvi, pokud by byla příliš nízká, může dávku zvýšit, což však může při námaze (zrychlení metabolismu) způsobit to, že u vás záchvat vznikne snadněji. Ale neznamená to, že musíte dostat záchvat během porodu, i když malé riziko tu existuje.

Co se stane, jestliže máte záchvat v průběhu porodu? Lékař vám může dát léky na zastavení záchvatu. Pokud to nefunguje, budete muset podstoupit císařský řez, protože antikonvulziva někdy mohou snížit schopnost funkce svalů dělohy. Ale zpravidla většina žen s epilepsií rodí klasicky.

Všechna vyjmenované překážky se zdají být nepřekonatelné, ale nenechte se znepokojit. Většina žen s epilepsií je během těhotenství v pořádku. Vaše šance, že budete mít zdravé dítě, jsou velké, zvláště pokud budete konzultovat vše se svým lékařem. Řiďte se pokyny, které jste dostala, a pečujte o sebe.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Parciální záchvaty

Parciální záchvaty začínají v určité oblasti mozku. Mezi nejčastější typy parciálních záchvatů patří:

  • Jednoduché parciální záchvaty, které nemají vliv na vědomí.
  • Komplexní parciální záchvaty, které ovlivňují úroveň vědomí. Může dojít k částečné nebo úplné ztrátě vědomí.
  • Parciální záchvaty se sekundární generalizací začínají jako jednoduché nebo komplexní parciální záchvaty, ale následně dojde k jejich rozšíření do dalších částí mozku a pak vypadají jako generalizované tonicko-klonické záchvaty. Tyto dva typy záchvatů lze snadno zaměnit, ale ošetřují se odlišně. Většina tonicko-klonických záchvatů u dospělých začíná parciálním záchvatem, který způsobuje částečnou epilepsii. Generalizované tonicko-klonické záchvaty jsou častější u dětí.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, je to už pět let,co se mi to stalo,,asi při mě stáli všichni anděle, i podle doktoru, stalo se mi to v práci,velké štěstí, kdyby doma ,byl by konec, našli mě v práci v bezvědomí, než jsem se dostala přímo na sál,uplynulo moře času, jedno procento na přežití říkali doktoři mojí dceři, ctrnáct dní umělý spánek, obrovský otok mozku, probrala jsem se a stav se pomaličku zlepšoval, doktoři nevěřili, prý zázrak, za dva měsíce druhá strana operována, aby se to neopakovalo, byla zástava srdce u operace, po operaci plicní embolka, . Néjaké zdravotni problémy zůstaly, chvála pánům doktorům, nebojte se ,dobře to dopadne, držím pěstičky. Mě bylo v té době 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri Ruzicka.

Dekuji za odpoved,dnes uz je nastesti vse v poradku.Manzelce voperovali titanovou sitku misto kosti a do ostatnich cev v mozku tzv stenty neco jako vyztuha.Sice se projevila pourazova epilepsie kterou zvladame keprou.Ale jinak je v poradku.Taky maly velky zazrak rikali.

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Nemoci s podobnými příznaky

Je důležité zdůraznit, že toto nemocnění se u psů a koček vyskytuje vzácně. Po více než roce byl v ČR zaznamenán jeden případ Aujeszkyho choroby na začátku letošního roku. Jednalo se o labradorského retrívra, který býval v kontaktu s divokými prasaty.

Diferenciálně diagnosticky jsou jiná - mnohem častější – onemocnění: od neurologických postižení (např. epilepsie), přes infekce psinky, leptospirózy, až po různé dermatologické potíže projevující se svěděním, atd.

Nemoc Aujezskyho chorobě nejpodobnější po klinické stránce – vzteklina – se u nás od roku 2002 nevyskytuje ani u lišek, Česká republika je zemí prostou této nákazy. Obezřetnost je na místě především při vycestování se psem do zahraničí, neboť vzteklina představuje smrtelné riziko i pro člověka.

Zdroj: Aujeszkyho choroba

Biofeedback

Biofeedback je terapeutický postup, který zahrnuje měření osobních fyziologických veličin jako krevní tlak, tep, teplotu, pocení, svalové napětí (EMG) v reálném čase a prezentuje je ve vhodné formě pacientovi. Tyto funkce se měří pomocí elektrod, stavy se zobrazují na monitoru. Odborník popisuje pacientovi různé stresové situace a učí ho různé relaxační techniky. Pacient vidí na monitoru rozdíly mezi stresovou a klidovou situací. Díky relaxačním technikám se cítí uvolněně a dokáže kontrolovat své tělesné funkce. U biofeedbacku bylo prokázáno, že pomáhá lidem s vysokým krevním tlakem, migrénou a bolestí. Také pro jedince trpící záchvaty úzkosti nebo stresem může být tato terapie přínosná.

Zdroj: Alternativní léčba epilepsie

Generalizované záchvaty

Záchvaty začínající na celém povrchu mozku se nazývají generalizované. Mezi hlavní typy generalizovaných záchvatů patří:

  • Generalizované tonicko-klonické záchvaty, během kterých upadají pacienti na zem a mají svalové křeče.
  • Záchvaty nepřítomnosti, při nichž osoby pozorují oblohu po dobu několika sekund, pak procitnou, aniž by věděli, že se něco stalo.
  • Myoklonické záchvaty způsobující škubání těla, čímž připomínají šok.
  • Atonické záchvaty způsobující ztrátu svalového tonu, jedinci bez varování spadnou.
  • Tonické záchvaty způsobující svalovou ztuhlost, což vede k pádům.

Křeče vyvolávající škubnutí jsou společnou charakteristikou záchvatů. Epileptické záchvaty bývají často zaměňovány s psychogenními záchvaty, které nejsou vyvolány abnormální elektrickou funkcí. Psychogenní záchvaty jsou psychologickou reakcí na stres, zranění, emocionální trauma nebo jiné faktory.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Jak se předem připravit na těhotenství s epilepsií?

Možná vám lékař bude chtít před otěhotněním změnit léky, které užíváte na epilepsii, ale je i možné, že je vše v pořádku a budou vám ponechány stávající léky. Pokud užíváte více než jeden lék, může vám lékař doporučit, abyste léčbu omezila jen na jeden lék. To proto, že kombinování léků přináší vyšší riziko vzniku vrozené vývojové vady. Pokud vám je doporučena změna léků, mělo by to být alespoň rok před otěhotněním. Nový lék zpravidla lékaři předepisují před zastavením užívání starého léku. Pokud byste otěhotněla během této doby, mohlo by být vaše dítě vystaveno oběma lékům, namísto jednoho. Ať už užíváte jakékoli léky, nezapomínejte na užívání kyseliny listové. Kyselina listová je prenatální vitamín, který by se měl užívat během celého těhotenství. U kyseliny listové bylo prokázáno, že snižuje riziko některých vrozených vad o 60 až 70 %. Udělejte tedy vše, co můžete, abyste snížila možná rizika.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Štípání jazyka

Štípání jazyka může souviset s otravou těžkými kovy, epilepsií nebo mozkovou mrtvicí.

Příčiny

Otrava těžkými kovy: Příkladem může být otrava olovem a otrava rtutí. Průvodním příznakem je mimo jiné i štípání jazyka.

Epilepsie: Štípání jazyka může být součástí aury, což je stav předcházející epileptickému záchvatu. Aura je u každého jedince jiná a může kromě štípání jazyka zahrnovat velké množství dalších smyslových vjemů včetně čichových, zrakových a sluchových.

Mozková mrtvice: Mrtvice může způsobovat poruchy citlivosti jednotlivých částí těla včetně jazyka. Poruchy citlivosti mohou zahrnovat i štípání jazyka, které může být spojené s poruchami řeči, hybnosti nebo citlivosti dalších částí těla. Takový stav je okamžitým důvodem k návštěvě lékaře, a to i když popsané obtíže rychle vymizí. V takovém případě totiž může jít o situaci známou jako TIA (tranzitorní ischemická ataka), která může být následována rozsáhlou mozkovou mrtvicí.

Léčba

Léčba je vždy individuální, záleží na primárním onemocnění. Výše uvedené stavy jsou život ohrožující a vyžadují rychlý lékařský zásah.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Otěhotnění s epilepsií

Je možné, že pro vás bude obtížné otěhotnět. Ženy s epilepsií mívají méně dětí, jejich plodnost se pohybuje mezi 25 % a 33 %. Proč tomu tak je? Zde jsou některé možné důvody:

  • Ženy s epilepsií bývají častěji neplodné, protože se u nich častěji objevuje takzvaný polycystický ovariální syndrom.
  • Ženy s epilepsií obvykle mají nepravidelný menstruační cyklus, což rovněž snižuje možnost otěhotnění.
  • Ženy s epilepsií mohou mít menstruační cykly, které nepřinášejí vajíčka. Jedná se o takzvané anovulační cykly.
  • Některé léky na epilepsii mohou mít vliv na hladinu hormonů ve vaječníku, čímž ovlivní reprodukční funkci.
  • U žen s epilepsií se častěji objevují abnormality v hormonech, které se zapojují v těhotenství.

Pokud nemáte své záchvaty pod kontrolou, může to mít rovněž vliv na vaši plodnost. Odborníci říkají, že pokud má žena záchvat v době, kdy se její tělo připravuje na ovulaci, může být tento proces přerušen. Pokud již těhotná jste, je ještě důležitější, aby vaše záchvaty probíhaly kontrolovaně. Záchvaty během těhotenství mohou mít totiž vliv na zdraví vašeho dítěte (pád, přerušení přívodu kyslíku). Bohužel některé z nejčastěji používaných léků pro kontrolu záchvatů zvyšují riziko vrozených vad. Chcete-li snížit pravděpodobnost vrozených vad (zejména defekty neurální trubice), které mají vliv na mozek a míchu, měla byste před tím, než otěhotníte, užívat nejméně 0,4 mg kyseliny listové denně.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP