Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

EPSOMSKÁ SŮL


Epsomská a Glauberova sůl – rozdíly

Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4). Tento síran hořčíku je silně hygroskopický a po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu MgSO4·7H2O, zvaného epsomská sůl (epsomit) nebo hořká sůl. Tato látka byla objevena v 17. století ve městě Epsom v anglickém hrabství Surrey.

Epsomská sůl je možná k vnitřnímu i zevnímu užívání. Vnitřně je užívána formou projímadla s cílem očisty organismu, zevně je využívána ve formě koupelových solí, kdy pomáhá ke zklidnění organismu, proti migréně, bolestem kloubů a proti zadržování vody v organismu. Vzhledem k poklesu množství hořčíku v lidském těle při nadbytku stresu je epsomské soli někdy přisuzována schopnost odbourávat stres, zlepšovat spánek a podporovat dobrou náladu.

Ačkoliv se epsomská sůl používá k léčebným účelům už několik století, existence jejích léčivých účinků nebyla nikdy vědecky prokázána a podle některých názorů jde pouze o placebo efekt. Je významnou součástí mořské vody i některých českých minerálních vod (Šaratica, Zaječická hořká).

Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově velmi podobná kuchyňské soli, její chuť se od kuchyňské soli značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.

Někteří lidé se pokoušejí epsomskou sůl konzumovat po rozpuštění ve vodě (a následně směs vypít jako běžný nápoj). Do jídel ji však rozhodně nepřidávejte, opravdu je hořká. Existuje řada různých způsobů, jak si vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také zakoupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – tedy síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Rozdíly mezi epsomskou a Glauberovou solí spočívají již v chemickém složení. Epsomská sůl je hořká sůl a zcela jistě to není Glauberova sůl.

Síran hořečnatý, který je hlavní účinnou látkou v epsomské soli, může při požití ústy vyvolat některé nežádoucí účinky. Jejich vzniku můžete zabránit, pokud budete důsledně dodržovat dávkování epsomské soli doporučené vaším lékařem a nebudete překračovat doporučené dávky v příbalovém letáku.

Zdroj: článek Glauberova sůl na očistu těla

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Co je to epsomská sůl

Epsomská sůl je svými blahodárnými účinky pro zdraví a krásu známá stovky let. Její historie začíná v 17. století, kdy farmář žijící nedaleko městečka Epsom v Anglii objevil pramen bohatý na sloučeninu hořčíku a síry (síran horečnatý) a krátce poté byly odhaleny i léčivé účinky této sloučeniny.

Epsomská sůl je složena z minerálů hořčíku a síranu. Výzkumy prokázaly, že hořčík a síran se snadno vstřebávají přes kůži, proto jsou lázně v epsomské soli výbornou volbou, jak doplnit tyto pro tělo důležité prvky. Hořčík v těle hraje významnou roli při regulaci aktivity asi 325 enzymů, snižuje záněty, pomáhá funkci svalů a nervů a pomáhá produkovat serotonin, hormon zodpovědný za pocit pohody a štěstí. Sírany zlepšují vstřebávání živin, vyplavují z těla toxiny a zmírňují migrény.

Navzdory svému názvu je epsomská sůl úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Slovo sůl v názvu je odvozeno od chemické struktury: v chemii slovem sůl označujeme chemicky neutrální látku, která obsahuje jak kladně nabité částice – kationty, tak záporně nabité částice – anionty, které dohromady vytvářejí látku s nulovým nábojem, tedy elektricky neutrální. Soli jsou odvozeny od kyselin a mohou být buď bezkyslíkaté, tedy neobsahující kyslík, například sulfid zinečnatý, nebo kyslíkaté, tedy s obsahem kyslíku, například síran měďnatý nebo síran hořečnatý, což je správný chemický název pro epsomskou sůl.

Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově epsomská sůl velmi podobná kuchyňské soli, jejich chuť se od sebe značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.

Použití epsomské soli je velmi snadné, a navíc se jedná o cenově dostupnou látku, která při správném použití prakticky nemá nežádoucí účinky.

Ve vodě se epsomská sůl rozpouští a rozkládá na ionty hořčíku a síranu. Protože se tyto látky pravděpodobně dobře vstřebávají přes pokožku, dostávají se hořčíkové kationty a síranové anionty do těla, kde plní důležité funkce. Nejběžnějším způsobem použití epsomské soli je tedy její přidání do vody jako koupelové soli. Nicméně je možné epsomskou sůl také aplikovat přímo na pokožku ve formě kosmetických přípravků nebo ji konzumovat ústy (pouze pro silné jedince, kteří snesou její hořkou a nepříjemnou chuť), pokud ji chceme použít jako přírodní laxativum (lék proti zácpě).

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: https://www.alternamedica.c…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Muze ji nahradit epsomska sůl? Dekuji

Zdroj: příběh K čemu se používá hořká sůl

Epsomská sůl jako detox

To, že je epsomská sůl velice oblíbená a často používaná na detoxikaci těla, je obecně známá věc. Tradičně se používá jak na vnitřní, tak i na vnější detoxikaci.

Játra jsou orgán, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Epsomská sůl žlučovody dobře znecitliví a roztáhne, takže jimi může projít i kámen velikosti švestky. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Před čistěním jater je velmi vhodné jíst par dní hodně jablka a věnovat cca dva dny vyprázdnění střev, a to proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co jí překáží v cestě a vytlačí to do střeva.

Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli, mohli odpočívat. Den před vlastní kúrou nejezte nic mastného, konzumujte hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Pijte hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče pak vytlačí více kamenů.

Před samotnou konzumací detoxikačního roztoku vypijte litr jablečného džusu a poté pijte již jen čistou vodu. V den detoxu nejezte.

Připravte si roztok: do litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k úplnému rozpuštění epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.

Odlijte si z rozpuštěné epsomské soli, kterou máte v lednici, 180 ml a najednou toto množství vypijte. To je první dávka. Je vhodné opravdu vypít roztok naráz, protože je dost hořký. Někomu může pomoci brčko, které vsune až na za konec jazyka. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití rozpuštěné epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť soli vytratí.

O dvě hodiny později vypijte druhou dávku 180 ml připraveného roztoku. Počítejte s projímavým účinkem.

Za další dvě hodiny vypijte následující emulzi – vymačkejte šťávu z grapefruitu nebo z citronu, je potřeba z

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Mám kožní vyrážku už skoro půl roku, kožní lékař si s tím nevi řady ,zkoušela jsem mnoho mastí, Beloderm,ekzelup, psorikalis,koupele v mořské soli, soda, epsomska sůl a bez efektu, na kůži mám červené fleky, z některého se mě udělá pupínek , který když praskne ,tak s něho vyteče čirá tekutina. Jsem zoufalá , vyrážka mě svědí , nejvíce v noci. Tak jsem se rozhodla ,že zkusím infectocab, nemůžu si ublížit ? Prosím o radu . Byla jsem i u specialisty v brněnské nemocnici ,ale ani ta mě nepomohla.
Děkuji Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infectoscab nejde jen tak zkoušet. Pokud máte tuto mast proti svrabu, tak vám ji určitě předepsal nějaký lékař a právě jeho pokynů byste se měla držet. U kožních vyrážek je občas těžké stanovit účinnou léčbu. Pokud již selhalo několik pokusů, tak vám nezbyde nic jiného, než hledat lékaře, který na to přijde. Opomenout byste neměla ani psychiatra, protože někdy bývá na vině i psychická příčina.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svrab

Glauberova sůl

Název Glauberova sůl se původně používal pro síran sodný. Zdomácněl však i pro síran hořečnatý, lidově nazývaný hořká sůl. Glauberova, respektive hořká sůl je využívána například americkými herečkami a modelkami pro udržení štíhlé linie a pěkné pleti, má projímavé a pročišťující účinky.

Využívá se při detoxikaci organismu a jako projímadlo. S oblibou je používána ke komplexním detoxikačním a dietním kúrám v sanatoriích pro redukci hmotnosti.

Epsomská sůl není Glauberova sůl. Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4), Glauberova sůl neboli mirabilit je síran sodný (Na2SO4). Nesmí se zaměňovat, protože při očistě střev je síran hořečnatý šetrný k ledvinám, síran sodný naopak ledviny zatěžuje mnohem více.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.

Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nedostatek soli v těle

Epsomská sůl do koupele

Koupel v epsomské soli je výborný způsob, jak zmírnit bolest svalů, křeče, bolesti kloubů a modřiny. Z tohoto důvodu se jedná o skvělou koupel po intenzivním cvičení. Po koupeli v epsomské soli budete uvolnění a zrelaxovaní. Je vhodné si ji připravit večer před ulehnutím do postele.

Do teplé lázně, tak teplé, jak jen snesete, dejte 2 šálky soli. Pořádně ji rozmíchejte, aby se ve vodě dokonale rozpustila. Nejlepších výsledků docílíte, ponoříte-li se do lázně na 15–25 minut.

Do koupele můžete přidat nejen epsomskou sůl, ale i himalájskou sůl a sodu bicarbonu, nejen že si příjemně oddychnete a doplníte hořčík (epsomská sůl), ale i minerály (himalájská sůl) a soda bicarbona se postará o vytvoření zásaditého prostředí.

Koupel s epsomskou solí a jablečným octem

Do horké koupele přidejte 100 g epsomské soli a ½ šálku jablečného octa. Po dobu koupele lehce masírujte pokožku, aby se póry otevřely. Koupel provádějte nejlépe před spaním. Napomáhá k lepšímu a klidnějšímu spánku. Druhý den po koupeli se pak cítíte plni energie a odpočatí. Jablečný ocet zanechá vaši pokožku jemnou a hladkou, jako byste použili krém na zjemnění kůže.

Koupele nohou s epsomskou solí

Nemůžete-li si dopřát plnohodnotnou koupel, zkuste alespoň koupel nohou v epsomské soli. Koupel nohou v epsomské soli nejen zmírní jejich otoky a vytáhne z těla toxiny, ale navíc zničí plíseň a zbaví vás nepříjemného zápachu nohou. Do větší nádoby s teplou vodou nasypte ¼ šálku soli. Nohy do koupele ponořte na 10 až 15 minut.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Příběh

Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Objevil jsem náhodou jedlou sodu tuto
http://www.vyhodny-obchod.c…
a ještě mají himalájskou sůl do vany a epsomskou sůl, dělám si 2x týdně koupele.Mají pozitivní efekt skoro na vše bolesti páteře , vlasy a myslím, že i hemoroidy.Poradí někde jestli se můžou dělat dlouhodobě?
Také jsem začal kupovat chlorid hořečnatý tento
http://www.vyhodny-obchod.c…
Může se oboje dlouhodobě?Piji ve vodě a jsem spokojený.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jedlá soda diskuze

Epsomská sůl jako projímadlo

Hořčík se velmi často používá k léčbě zažívacích problémů, jako je například zácpa. Jeho přínos v léčbě zácpy spočívá v tom, že na sebe ve střevě váže vodu, což usnadňuje vyprazdňování.

Při léčbě zácpy se hořčík nejčastěji užívá ve formě citrátu nebo hydroxidu hořečnatého.

Nicméně se ukazuje, že i epsomská sůl může pomoci při léčbě zácpy, i když to zatím není dostatečně potvrzeno odbornými studiemi. Některé zdravotnické organizace však již uvádějí epsomskou sůl na seznamu účinných a schválených laxativ.

Epsomskou sůl na léčbu zácpy si můžete koupit v lékárně. Používejte ji přesně podle pokynů na obalu nebo dle pokynů lékaře či lékárníka. Užívá se rozpuštěná ve vodě.

Dávkování epsomské soli pro dospělé v případě léčby zácpy se obvykle pohybuje mezi 2–6 kávovými lžičkami (10–30 g) epsomské soli na 250 ml vody. Po rozpuštění je nutné roztok okamžitě vypít. Laxativní účinky epsomské soli se obvykle projeví v rozmezí 30 minut až 6 hodin.

Je také důležité poznamenat, že konzumace epsomské soli může vyvolat nepříjemné nežádoucí účinky, jako je například nadýmání nebo průjem. Proto nesmí být tato sůl používána jako laxativum dlouhodobě, ale výhradně pouze příležitostně k odstranění akutní zácpy.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Dopita.

Kde prosím seženu tu súl!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: https://www.alternamedica.c…

Zdroj: příběh K čemu se používá hořká sůl

Epsomská sůl v lékárně

Existuje řada různých způsobů, jak vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také koupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Lidé epsomskou sůl již po staletí používají jako projímadlo (k léčbě zácpy), jako prostředek k léčbě nespavosti a fibromyalgie (bolesti svalů).

Bohužel ale přínos epsomské soli v léčbě těchto onemocnění není dostatečně ověřen kvalitními odbornými studiemi, a tak je její použití v této oblasti založeno spíše na určité empirické zkušenosti lidí než na vědeckém bádání.

Pozitivní účinky epsomské soli jsou obvykle připisovány hořčíku, kterého má většina lidí naprostý nedostatek.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Využití epsomské soli v domácnosti

Využití epsomské soli v domácnosti je také pestré a nezanedbatelné. Je možné ji využít třeba na níže uvedené problémy.

Na hmyzí kousnutí – obklad s epsomskou solí vám pomůže při pokousání hmyzem, pobodání od včel. Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 1 šálkem teplé vody. Namočte do směsi čistou látku a přitiskněte na postiženou oblast za účelem zmírnění bolesti, pálení a svědění.

Odstraňování třísek – zbavit se třísky bývá občas záludná a bolestivá činnost. Zapomeňte na jehlu. Ponořte místo, kde máte třísku, do lázně s epsomskou solí. Epsomská sůl třísku vytáhne bez porušení kůže.

Čištění dlaždiček – špína na obkládačkách v kuchyni a v koupelně se těžko čistí. Silné přípravky na dlaždičky jsou nejen drahé, ale často navíc obsahují škodlivé chemikálie. Připravte si tedy svůj vlastní účinný prostředek na odstraňování špíny z kachliček: smíchejte stejný díl tekutého mycího prostředku na nádobí a epsomské soli. Drhněte dlaždičky houbičkou a pak je pořádně opláchněte vodou.

Hubení hmyzu – smíchejte ¼ šálku epsomské soli se 2 šálky vody a roztok nalijte do rozprašovače. Nastříkejte směs na rostliny v domácnosti a bezpečně odradíte hmyz, aniž byste museli sáhnout k použití chemických insekticidů.

Hnojení trávníku a rostlin – epsomská sůl je výborné hnojivo na trávník a pokojové rostliny. Chcete-li mít trávu zelenější, přidejte epsomskou sůl do vody v poměru 1 šálek na necelé 4 l vody a pokropte tímto roztokem trávník. Při hnojení pokojových rostlin prostě stačí nasypat jednou týdně trochu epsomské soli na půdu v místech, kde rostlina vyrůstá ze země – kolem její základny. Tato metoda hnojení také výborně funguje u rajčat a jiné zeleniny.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.

Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Glauberova sůl očista těla

Zdravotní účinky epsomské soli

Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pomáhá lepšímu a klidnějšímu spánku. Prospěšná je i při srdečních problémech, snižuje nepravidelný srdeční rytmus, brání kornatění tepen, snižuje krevní sraženiny a krevní tlak. Epsomská sůl dokáže nasáknout přebytečný maz z vlasů.

Bohužel všechny pozitivní účinky epsomské soli nejsou dostatečně ověřeny vědeckým výzkumem a jsou založeny pouze na zkušenostech lidí, kteří ji používají. Proto je potřeba brát je s rezervou.

Obecně lze však říci, že epsomská sůl je bezpečná, snadno se používá a určitě má smysl ji vyzkoušet.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Rýma

Vedlejší účinky epsomské soli

Přestože je epsomská sůl při správném používání a za normálních okolností bezpečnou látkou, může mít i některé nežádoucí účinky. To platí zejména v případě, kdy ji užíváte perorálně (ústy).

Síran hořečnatý má laxativní (projímavé) účinky, a tak jeho konzumace může způsobit průjem, nadýmání a podráždění žaludku (nevolnost).

Pokud tedy epsomskou sůl používáte jako laxativum, pamatujte na to, že je nutné pít dostatek vody, která může nežádoucí účinky zmírnit. Navíc byste neměli překračovat doporučené denní dávky bez souhlasu vašeho lékaře.

V souvislosti s předávkováním epsomskou solí byly také zaznamenány případy předávkování hořčíkem. To se projevuje nevolností, bolestí hlavy, pocitem motání hlavy a zčervenáním pokožky. V extrémních případech může předávkování hořčíkem způsobit kardiovaskulární problémy, kóma, paralýzu a smrt. Nicméně pokud budete užívat epsomskou sůl či jiné zdroje hořčíku v dávkách doporučených lékařem nebo lékárníkem a budete pečlivě číst příbalové letáky, nemusíte se předávkování hořčíkem za normálních okolností obávat.

Pokud se u vás vyskytnou známky alergické reakce na hořčík nebo jiné výše uvedené závažné nežádoucí účinky, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Příběh

Ve svém příspěvku SOUTEZ SE SMACKEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ačinka.

No to zní lákavě, určitě vyzkouším:-) Mým favoritem je hlívový Smacker a úplně mi stačí orestovaný a k tomu brusinky- mňamka:-)
Vynikající jsou štíhlé nudle, dnes se chystám je udělat jen
s cuketou,parmazánem a zakysanou smetanou - už se těším na večeři:-))

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ačinka.

Zdravím, tak v pátek jsem to nestihla a přes víkend jsme trochu hřešili:-), takže na Štíhlé nudle došlo až včera, abychom napravili víkendové hříchy:-) Bylo to moc dobré - rychlé - tady je recept na 2 porce:
1x Smacker -štíhlé nudle
1-2 cukety ( podle velikosti), nakrájet na tenképlátky
2 pol. lžíce oliv.oleje
50 ml. zakysané smetany ( nebo sladké 12%)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, zelená petrželka
Postup: na oleji orestujeme česnek a cuketu, osolíme, opepříme,
smažíme tak dlouho až je cuketa vláčná ( cca 10min). Přimícháme smetanu a větší část sýra, necháme na mírném varu probublat. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a vmícháme k omáčce. Podáváme posypané petrželkou a zbylým sýrem.

Myslím, že kdyby se to vychladilo, šlo by to jíst i jako salát:-)

Doufám, že si pochutnáte stejně jako my, tak dobrou chuť:-))

Zdroj: příběh Soutez se Smackerem

Epsomská sůl e-shop

Epsomskou sůl si můžete koupit v lékárně, v lepších drogeriích či prodejnách kosmetiky nebo na e-shopech. Cena epsomské soli není nikterak závratná, spíše záleží na výrobci, dodavateli a velikosti balení.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Příběh

Ve svém příspěvku KOUPELOVÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

mně se krásně relaxuje ve vaně s mořskou solí, ideální je z Mrtvého moře, obsahuje spoustu spoustu minerálů, které vyživují pokožku, a pokud je ještě příjemně parfemovaná, nádherně uvolní tělo i mysl :)
osvědčila se mi tahle levandulová: http://nevo-spa.com/cs/obch…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Koupelová sůl

Peeling

Jak se naše pleť průběžně zbavuje odumřelých buněk, hromadí se tyto buňky na jejím povrchu, ucpávají póry a způsobují kožní problémy. Nejlepší způsob peelingu pomocí epsomské soli představuje masáž plnými hrstmi po celém těle ve sprše nebo ve vaně. Díky této domácí lázeňské péči budete mít pokožku jemnou a svěží.

Smíchejte hrst epsomské soli a lžíci olivového oleje a vzniklou pastou si masírujte celé tělo. Nakonec opláchněte. Nebo zkuste druhou variantu: smíchejte půl hrnku soli a kávové sedliny, přidejte 1 lžičku eukalyptového oleje a dostatek sezamového oleje, aby se vytvořila hladká pasta. Tento domácí peeling vám pomůže zredukovat vzhled pomerančové kůže na stehnech a hýždích.

Čisticí pleťový peeling

Smíchejte půl lžičky epsomské soli s čisticím gelem, který používáte. Epsomská sůl pracuje jako přírodní čistič, omladí a hydratuje pokožku a pomůže ji zbavit toxinů.

Zdroj: článek Epsomská sůl

Příběh

Ve svém příspěvku JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: příběh Jak na bílé zuby

Co je to MgSO4

Síran hořečnatý je síran hořčíku. Je silně hygroskopický, po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu. Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod. Tradičně je složkou koupelových solí nebo projímadel.

Epsomská sůl = heptahydrát síranu hořečnatého (MgSO4 x 7H2O)

Epsomská sůl je součástí mořské vody a některých minerálních vod. Tradičně je využívána do koupelí k léčbě otoků, bolavých svalů či kloubů, ke zmírnění stresu, odstranění toxinů, obnovení rovnováhy pH. K odkyselovací koupeli se doporučuje dávka 1 : 1 s jedlou sodou, tedy například 100 g/100 g, poté ležet 20 minut v této lázni. Vnitřně se užívá jako projímadlo a k různým zdravotním očistám (játra, žlučník).

Zdroj: článek MgSO4

Příběh

Ve svém příspěvku JÁTRA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.

Cempírku musím oponovat, doktoři předepisují léky antimykotické (protiplísňové), ale mývají vedlejší účinky a jsou záhul na játra, je to chemie. Dá se sehnat tisíce jiných podpůrných přípravků, které plísně v těle velmi účinně likvidují a je jedno o jaký jde druh. Např. kokosový olej (kyselina kaprylová i jako kapsle), česnekový olej v kapslích, candimin kapky (oregáno - tj. dobromysl obecná), citrogrep kapky, ostropestřec na játra, ty jsou zatížená velmi při zbavování se plísně v těle, vhodná strava, která nepodporuje plíseň, ale spíše ji vyhladoví. Vyhnout se cukru úplně i sladidům i přírodním cukrům, z cukrů a kvasnic plíseň žije nejvíce. Vyhladovění může stav na chvíli zhoršit, chce to vydržet. Na vnější léčbu, tea tree olej, sůl z mrtvého moře (nejlépe koupele, tj. i detox). Je toho opravdu mnoho, ale to bych tu byla do rána. Kupte si knihu Candida, základní kniha a kuchařka, tam je hodně rad, ale na netu už dnes také, dříve moc nebylo, teď je jich hodně, ale hodně se jich také vylučuje, někde něco doporučují a někde to zakazují, takže ta kniha je vodítkem pro stravu, které věci raději ignorovat a které jsou povolené. Přeji hodně štěstí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Játra citron

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Příběh

Ve svém příspěvku PLISEN POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

dobrý den,před rokem mě začal bolet prst na ruce ale moc jsem tomu něvěnovala pozornost, myslala jsem ža mám jen záděr, nebo jsem zajela pilníkem. Po nějaké době mi mězi kůžičkou a nehtem vznikla malá bílá tečka- a z té začal vatékat hnis,Nebralo to konce a trvalo to několik dnů.Byla jsem dost zničená, protože o nehty jsem se vždy vzorně starala a nikdy neměla zapotřebí umělé. Asii po dvou měsících jsem zašla k lékaři-chirurgovi. ten doporučil višnové zábaly. To trvalo ěkolik týdnů, pomohly od bolesti a vzhled nehtu nebyl až tak hrozný, přesto se nemoc po pár týdnech opšt vrátila.Poté doporučil strhnutí něhtu. Což jsem odmítla, sehnala jsem si mastičku z trávy a neht se ,,zahojil" ale neroste rovný, naštěstí je jen n aboku a není tak viditelný. To bylo před rokem a tec se mi udělalo to samé na palci stejné ruky. Jsem v nocé práci a nemůžu chodit s višnákem palec bolí a já jsem na dně. Marijánka nezabírá....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Neta.

Dobrý den,přečetla jsem Váš článek o bolávém prstu a chtěla by
pomoci,povedlo si mi vyléčit samotné svůj prst,který jsem rizla až do kosti padnutím na sklěnenou lahev.Dik chirurgovi,zašíl mi
tkaně,proto že rána byla vélká.Po určité době palec se nechtěl hojit,a hnisal a hnisal,až mi svalstvo prstu zmizelo pod jeho kůži.
Pán doktor mi tedy nabidl uříznout prst,aby mi zachranil zápěstí,
ja jsem ale ne dala na zákrok souhlas,přišla jsem domu,dala vařit vodu,pak přidala do ní sůl a hipermangan malou špetku,aby voda jen zružovela,a pak až se dálo výdržet teplotu vody,ponořila do něj bolávý prst asi na 10-15min.,zatím osušila ho sterilným můlem ,uřizla list aloe-very,odstranila šipy,otevřela ho a přiložilana ranu,vlastně jsem ovínula celý prst listem a zabalila zase do sterílního můlu,ták,jak to dělají sestríčky v nemocnicí.A tak jsem pokračovala v samoléčení,pokud se mi prst úplně ne uzdravil,dnes na něm nosím snůbní prstinek,proto že od té doby ne znám s ním žádné jíné stárosti.
Tutu metodu používám vždy,kdýž mám nejaké problemy se zraněním s hnísávymi následky a pořád mi pomáhá.

Zdroj: příběh Plisen pod nehtem

Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Recepty

Kuře s celerem

Ingredience: kuřecí prsa, 1/4 celeru, žloutek, 1 lžička kurkumy, mletý kmín, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.

Prokládaná cuketa

Ingredience: 2 středně velké cukety, olivový olej, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka (opatrně!), koření

Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brokolice se sýrem

Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s kedlubnou

Ingredience: bezvaječné těstoviny, cibule, kedlubna, olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, 5–6 ks sušených švestek, hrst ořechů, 1–2 lžíce medu

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.

Celerovo-kuřecí placičky

Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje

Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako příl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


grilované koleno na medu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mast na penis
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.