EPSOMSKÁ SŮL DETOXIKACE a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Glauberova sůl se používá k detoxikaci organismu a jako projímadlo. V Německu je s oblibou využívána ke komplexním detoxikačním a dietním kúrám v sanatoriích pro redukci hmotnosti. Chcete-li použít Glauberovu sůl na hubnutí, tak nezapomeňte i na kvalitní stravování a pohybovou aktivitu. Glauberovu sůl však nikdy neužívejte dlouhodobě, protože si tím můžete odplavit z těla nejen odpadní látky, tedy to špatné, ale i to dobré v podobě minerálů, stopových prvků a vitamínů.
Epsomská a Glauberova sůl – rozdíly
Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4). Tento síran hořčíku je silně hygroskopický a po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu MgSO4·7H2O, zvaného epsomská sůl (epsomit) nebo hořká sůl. Tato látka byla objevena v 17. století ve městě Epsom v anglickém hrabství Surrey.
Epsomská sůl je možná k vnitřnímu i zevnímu užívání. Vnitřně je užívána formou projímadla s cílem očisty organismu, zevně je využívána ve formě koupelových solí, kdy pomáhá ke zklidnění organismu, proti migréně, bolestem kloubů a proti zadržování vody v organismu. Vzhledem k poklesu množství hořčíku v lidském těle při nadbytku stresu je epsomské soli někdy přisuzována schopnost odbourávat stres, zlepšovat spánek a podporovat dobrou náladu.
Ačkoliv se epsomská sůl používá k léčebným účelům už několik století, existence jejích léčivých účinků nebyla nikdy vědecky prokázána a podle některých názorů jde pouze o placebo efekt. Je významnou součástí mořské vody i některých českých minerálních vod (Šaratica, Zaječická hořká).
Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově velmi podobná kuchyňské soli, její chuť se od kuchyňské soli značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.
Někteří lidé se pokoušejí epsomskou sůl konzumovat po rozpuštění ve vodě (a následně směs vypít jako běžný nápoj). Do jídel ji však rozhodně nepřidávejte, opravdu je hořká. Existuje řada různých způsobů, jak si vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také zakoupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – tedy síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.
Rozdíly mezi epsomskou a Glauberovou solí spočívají již v chemickém složení. Epsomská sůl je hořká sůl a zcela jistě to není Glauberova sůl.
Síran hořečnatý, který je hlavní účinnou látkou v epsomské soli, může při požití ústy vyvolat některé nežádoucí účinky. Jejich vzniku můžete zabránit, pokud budete důsledně dodržovat dávkování epsomské soli doporučené vaším lékařem a nebudete překračovat doporučené dávky v příbalovém letáku.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Epsomská sůl je svými blahodárnými účinky pro zdraví a krásu známá stovky let. Její historie začíná v 17. století, kdy farmář žijící nedaleko městečka Epsom v Anglii objevil pramen bohatý na sloučeninu hořčíku a síry (síran horečnatý) a krátce poté byly odhaleny i léčivé účinky této sloučeniny.
Epsomská sůl je složena z minerálů hořčíku a síranu. Výzkumy prokázaly, že hořčík a síran se snadno vstřebávají přes kůži, proto jsou lázně v epsomské soli výbornou volbou, jak doplnit tyto pro tělo důležité prvky. Hořčík v těle hraje významnou roli při regulaci aktivity asi 325 enzymů, snižuje záněty, pomáhá funkci svalů a nervů a pomáhá produkovat serotonin, hormon zodpovědný za pocit pohody a štěstí. Sírany zlepšují vstřebávání živin, vyplavují z těla toxiny a zmírňují migrény.
Navzdory svému názvu je epsomská sůl úplně jinou sloučeninou než obyčejná kuchyňská sůl, kterou používáme pro dochucení pokrmů. Slovo sůl v názvu je odvozeno od chemické struktury: v chemii slovem sůl označujeme chemicky neutrální látku, která obsahuje jak kladně nabité částice – kationty, tak záporně nabité částice – anionty, které dohromady vytvářejí látku s nulovým nábojem, tedy elektricky neutrální. Soli jsou odvozeny od kyselin a mohou být buď bezkyslíkaté, tedy neobsahující kyslík, například sulfid zinečnatý, nebo kyslíkaté, tedy s obsahem kyslíku, například síran měďnatý nebo síran hořečnatý, což je správný chemický název pro epsomskou sůl.
Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově epsomská sůl velmi podobná kuchyňské soli, jejich chuť se od sebe značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.
Použití epsomské soli je velmi snadné, a navíc se jedná o cenově dostupnou látku, která při správném použití prakticky nemá nežádoucí účinky.
Ve vodě se epsomská sůl rozpouští a rozkládá na ionty hořčíku a síranu. Protože se tyto látky pravděpodobně dobře vstřebávají přes pokožku, dostávají se hořčíkové kationty a síranové anionty do těla, kde plní důležité funkce. Nejběžnějším způsobem použití epsomské soli je tedy její přidání do vody jako koupelové soli. Nicméně je možné epsomskou sůl také aplikovat přímo na pokožku ve formě kosmetických přípravků nebo ji konzumovat ústy (pouze pro silné jedince, kteří snesou její hořkou a nepříjemnou chuť), pokud ji chceme použít jako přírodní laxativum (lék proti zácpě).
Společnost Joalis s. r. o. se od svého vzniku v roce 1999 zabývá výrobou přírodních informačních přípravků. U příležitosti desátého výročí existence firmy byla výroba přesunuta z pronajatých prostor v Ústí nad Labem do nově postaveného výrobního závodu ve Staré Huti u Dobříše. Nová výrobna splňuje všechny moderní požadavky na kvalitu a objem výroby. Její umístění v prostředí plném přírodních i kulturních pozoruhodností navíc vhodně doplňuje filozofii firmy. Administrativní centrum společnosti a redakce informačního bulletinu Joalis info sídlí v Praze na ulici Orlická.
Doplňky stravy od firmy Joalis se v současné době prodávají prostřednictvím lokálních distributorů v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Rakousku, Německu, Bulharsku, Rumunsku, ve Francii, Švýcarsku a také v Chile. Do budoucna se plánuje rozšíření trhu také do dalších zemí. Produkty si můžete objednat prostřednictvím e-shopu nebo v Centru C.I.C. v Praze 3 na Křišťanově ulici.
Josef Jonáš – léčitel
MUDr. Josef Jonáš patří k nejznámějším českým badatelům v oblasti přírodní medicíny. Je propagátorem moderních směrů přírodního lékařství a autorem metody řízené a kontrolované detoxikace organismu. Jeho současné aktivity zahrnují vedle působení ve společnosti Joalis také poradenskou, přednáškovou a publikační činnost i přímou práci s klienty. Zrodu originální metody řízené a kontrolované detoxikace předcházely dlouhé roky studia, zkoumání a objevování. Krátce po promoci na lékařské fakultě se stal MUDr. Jonáš primářem psychiatrického oddělení nemocnice v Chomutově. Jeho zájem o různá odvětví alternativní medicíny však nakonec zvítězil, a tak MUDr. Jonáš oblast klasické medicíny opustil a otevřel si privátní ordinaci přírodní medicíny.
Kromě psychoterapie, psychoanalýzy a sexuologie se stal odborníkem v mnoha oblastech celostní medicíny, jako je akupunktura, EAV, Vega, funkční diagnostika, biorezonance, čínská medicína, makrobiotika, homeopatie, shiatsu nebo manuální medicína. Ve své metodě zcela originálním způsobem skloubil tisíciletou moudrost různých (zejména východních) civilizací s moderními poznatky současné lékařské vědy. Uvedením této metody do praxe způsobil určitý převrat v obvyklém chápání nemocí a jejich příčin. Tisícovkám lidí tak pomohl zbavit se vleklých, mnohdy celoživotních zdravotních problémů. V současné době se MUDr. Jonáš vedle svých klientů věnuje především dalšímu výzkumu v oblasti celostní medicíny a vývoji nových preparátů. Nepravidelně pořádá přednášky a semináře jak pro veřejnost, tak pro terapeuty, kteří jeho metodu používají v praxi.
V naší poradně s názvem DETOXIKACE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
je možné po dobu detoxikace konzumovat se štávami také psylium???
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.
To, že je epsomská sůl velice oblíbená a často používaná na detoxikaci těla, je obecně známá věc. Tradičně se používá jak na vnitřní, tak i na vnější detoxikaci.
Játra jsou orgán, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Epsomská sůl žlučovody dobře znecitliví a roztáhne, takže jimi může projít i kámen velikosti švestky. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Před čistěním jater je velmi vhodné jíst par dní hodně jablka a věnovat cca dva dny vyprázdnění střev, a to proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co jí překáží v cestě a vytlačí to do střeva.
Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli, mohli odpočívat. Den před vlastní kúrou nejezte nic mastného, konzumujte hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Pijte hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče pak vytlačí více kamenů.
Před samotnou konzumací detoxikačního roztoku vypijte litr jablečného džusu a poté pijte již jen čistou vodu. V den detoxu nejezte.
Připravte si roztok: do litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k úplnému rozpuštění epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.
Odlijte si z rozpuštěné epsomské soli, kterou máte v lednici, 180 ml a najednou toto množství vypijte. To je první dávka. Je vhodné opravdu vypít roztok naráz, protože je dost hořký. Někomu může pomoci brčko, které vsune až na za konec jazyka. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití rozpuštěné epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť soli vytratí.
O dvě hodiny později vypijte druhou dávku 180 ml připraveného roztoku. Počítejte s projímavým účinkem.
Za další dvě hodiny vypijte následující emulzi – vymačkejte šťávu z grapefruitu nebo z citronu, je potřeba získat 180 ml čerstvé šťávy. Nalijte do 500ml lahve s víčkem 120 ml olivového oleje a přidejte 180 ml šťávy z grapefruitu nebo citronu. Uzavřete víčko a několik minut silně, až zuřivě třeste s lahví. Smysl věci je, a
V naší poradně s názvem RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Mám kožní vyrážku už skoro půl roku, kožní lékař si s tím nevi řady ,zkoušela jsem mnoho mastí, Beloderm,ekzelup, psorikalis,koupele v mořské soli, soda, epsomska sůl a bez efektu, na kůži mám červené fleky, z některého se mě udělá pupínek , který když praskne ,tak s něho vyteče čirá tekutina. Jsem zoufalá , vyrážka mě svědí , nejvíce v noci. Tak jsem se rozhodla ,že zkusím infectocab, nemůžu si ublížit ? Prosím o radu . Byla jsem i u specialisty v brněnské nemocnici ,ale ani ta mě nepomohla.
Děkuji Jiřina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Infectoscab nejde jen tak zkoušet. Pokud máte tuto mast proti svrabu, tak vám ji určitě předepsal nějaký lékař a právě jeho pokynů byste se měla držet. U kožních vyrážek je občas těžké stanovit účinnou léčbu. Pokud již selhalo několik pokusů, tak vám nezbyde nic jiného, než hledat lékaře, který na to přijde. Opomenout byste neměla ani psychiatra, protože někdy bývá na vině i psychická příčina.
Kůže je promítací plátno našeho zdraví a psychiky. Je signálním orgánem, který dává najevo, že něco není v pořádku s naším stravováním, s naší psychikou. Detoxikaci kůže je tedy třeba pojmout velmi komplexně.
Zdravá kůže má velmi dobré imunitní schopnosti, má samočisticí mechanismy a ještě likviduje toxiny, které přicházejí zvenčí i zevnitř. V případě nedostatečně fungující imunity se nachází v kůži a podkoží různé druhy toxického zatížení. Kůži ovlivňují jak toxiny kolující v krvi, tak toxiny a infekce kolující v lymfatickém systému. V mozku jsou řídicí mechanismy, které rozhodují o distribuci pigmentu. Pokud je tato funkce narušena, pigment se buď shromažďuje na některých místech, nebo naopak mizí (vitiligo). Hormony ovlivňující pigment jsou v hypotalamu a hypofýze.
Nejen pro kůži je důležitý přísun minerálních látek (především křemík) a vitamínů, které potřebuje kolagen, kožní vazivo. Z vitamínů je důležitý biotin a B12. Bohužel trávicí systém ne vždy dobře a správně vstřebává tyto látky. Je tedy potřeba detoxikovat zažívací fermenty pro lepší vstřebávání. Hlavní aktivita ve vstřebávání nezbytných látek pro naše tělo se odehrává v tenkém střevě. V případě intolerance glutenu (lepku) vzniká právě v tomto místě zánět, což má za následek špatné vstřebávání minerálů, vitamínů a stopových prvků.
Při detoxikaci kůže je nutné se zaměřit na organismus jako celek. Detoxikace je vhodná pro každého, komu není lhostejné jeho zdraví. U detoxikace platí pravidlo, jak dlouho nás trápí zdravotní problém, desetinu času z toho potrvá detoxikace (například nás 3 roky trápí chronický zánět, tak 3 měsíce potrvá detoxikace).
Na detoxikaci jsou vhodné Joalis preparáty, díky nim se imunita nabudí, do organismu se dostávají informace pro imunitní a nervový systém, ve kterých oblastech organismu a proti čemu mají bojovat a detoxikovat. Následně se spustí samočisticí proces. Preparáty nenahrazují léky. Pokud nějaké užíváte, doporučuje se pokračovat v jejich užívání.
Kolik preparátů budete potřebovat, je individuální, záleží na naměřených zátěžích. Při první návštěvě jsou doporučeny 2 až 4 preparáty, které při pravidelném užívání vydrží na 1–2 měsíce.
Většinou detoxikace probíhá hladce. Může se stát, že je tělo příliš zatíženo toxiny a detoxikace se projeví formou únavy, horečky nebo bolestí hlavy. Organismus se může začít zbavovat hlenů (všemi tělními otvory). Mohou se objevit vyrážky na kůži, může se dostavit průjem, změna psychiky, náladovost. To je vždy přechodný stav, který odezní do pár dnů. V případě opravdu bouřlivých projevů je potřeba užívání preparátů na dobu dvou týdnů přerušit. Po této pauze se reakce neobjeví žádná. Taktéž je možné neužívat preparáty vnitřně, ale začít je mazat na kůži (břicho, krk, předloktí). V případě malých dětí, vyléčených alkoholiků, epileptiků a schizofreniků je toto doporučovaný způsob užití.
V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.
Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.
Název Glauberova sůl se původně používal pro síran sodný. Zdomácněl však i pro síran hořečnatý, lidově nazývaný hořká sůl. Glauberova, respektive hořká sůl je využívána například americkými herečkami a modelkami pro udržení štíhlé linie a pěkné pleti, má projímavé a pročišťující účinky.
Využívá se při detoxikaci organismu a jako projímadlo. S oblibou je používána ke komplexním detoxikačním a dietním kúrám v sanatoriích pro redukci hmotnosti.
Epsomská sůl není Glauberova sůl. Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4), Glauberova sůl neboli mirabilit je síran sodný (Na2SO4). Nesmí se zaměňovat, protože při očistě střev je síran hořečnatý šetrný k ledvinám, síran sodný naopak ledviny zatěžuje mnohem více.
Koupel v epsomské soli je výborný způsob, jak zmírnit bolest svalů, křeče, bolesti kloubů a modřiny. Z tohoto důvodu se jedná o skvělou koupel po intenzivním cvičení. Po koupeli v epsomské soli budete uvolnění a zrelaxovaní. Je vhodné si ji připravit večer před ulehnutím do postele.
Do teplé lázně, tak teplé, jak jen snesete, dejte 2 šálky soli. Pořádně ji rozmíchejte, aby se ve vodě dokonale rozpustila. Nejlepších výsledků docílíte, ponoříte-li se do lázně na 15–25 minut.
Do koupele můžete přidat nejen epsomskou sůl, ale i himalájskou sůl a sodu bicarbonu, nejen že si příjemně oddychnete a doplníte hořčík (epsomská sůl), ale i minerály (himalájská sůl) a soda bicarbona se postará o vytvoření zásaditého prostředí.
Koupel s epsomskou solí a jablečným octem
Do horké koupele přidejte 100 g epsomské soli a ½ šálku jablečného octa. Po dobu koupele lehce masírujte pokožku, aby se póry otevřely. Koupel provádějte nejlépe před spaním. Napomáhá k lepšímu a klidnějšímu spánku. Druhý den po koupeli se pak cítíte plni energie a odpočatí. Jablečný ocet zanechá vaši pokožku jemnou a hladkou, jako byste použili krém na zjemnění kůže.
Koupele nohou s epsomskou solí
Nemůžete-li si dopřát plnohodnotnou koupel, zkuste alespoň koupel nohou v epsomské soli. Koupel nohou v epsomské soli nejen zmírní jejich otoky a vytáhne z těla toxiny, ale navíc zničí plíseň a zbaví vás nepříjemného zápachu nohou. Do větší nádoby s teplou vodou nasypte ¼ šálku soli. Nohy do koupele ponořte na 10 až 15 minut.
Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.
Objevil jsem náhodou jedlou sodu tuto https://www.vyhodny-obchod.…
a ještě mají himalájskou sůl do vany a epsomskou sůl, dělám si 2x týdně koupele.Mají pozitivní efekt skoro na vše bolesti páteře , vlasy a myslím, že i hemoroidy.Poradí někde jestli se můžou dělat dlouhodobě?
Také jsem začal kupovat chlorid hořečnatý tento https://www.vyhodny-obchod.…
Může se oboje dlouhodobě?Piji ve vodě a jsem spokojený.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Hořčík se velmi často používá k léčbě zažívacích problémů, jako je například zácpa. Jeho přínos v léčbě zácpy spočívá v tom, že na sebe ve střevě váže vodu, což usnadňuje vyprazdňování.
Při léčbě zácpy se hořčík nejčastěji užívá ve formě citrátu nebo hydroxidu hořečnatého.
Nicméně se ukazuje, že i epsomská sůl může pomoci při léčbě zácpy, i když to zatím není dostatečně potvrzeno odbornými studiemi. Některé zdravotnické organizace však již uvádějí epsomskou sůl na seznamu účinných a schválených laxativ.
Epsomskou sůl na léčbu zácpy si můžete koupit v lékárně. Používejte ji přesně podle pokynů na obalu nebo dle pokynů lékaře či lékárníka. Užívá se rozpuštěná ve vodě.
Dávkování epsomské soli pro dospělé v případě léčby zácpy se obvykle pohybuje mezi 2–6 kávovými lžičkami (10–30 g) epsomské soli na 250 ml vody. Po rozpuštění je nutné roztok okamžitě vypít. Laxativní účinky epsomské soli se obvykle projeví v rozmezí 30 minut až 6 hodin.
Je také důležité poznamenat, že konzumace epsomské soli může vyvolat nepříjemné nežádoucí účinky, jako je například nadýmání nebo průjem. Proto nesmí být tato sůl používána jako laxativum dlouhodobě, ale výhradně pouze příležitostně k odstranění akutní zácpy.
Existuje řada různých způsobů, jak vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také koupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.
Lidé epsomskou sůl již po staletí používají jako projímadlo (k léčbě zácpy), jako prostředek k léčbě nespavosti a fibromyalgie (bolesti svalů).
Bohužel ale přínos epsomské soli v léčbě těchto onemocnění není dostatečně ověřen kvalitními odbornými studiemi, a tak je její použití v této oblasti založeno spíše na určité empirické zkušenosti lidí než na vědeckém bádání.
Pozitivní účinky epsomské soli jsou obvykle připisovány hořčíku, kterého má většina lidí naprostý nedostatek.
Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové
První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.
Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.
Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.
Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.
Jídelníček při detoxikaci na 1. týden
Detoxikační jídelníček se skládá:
Snídaně
Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
Večeře
1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.
Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.
Využití epsomské soli v domácnosti je také pestré a nezanedbatelné. Je možné ji využít třeba na níže uvedené problémy.
Na hmyzí kousnutí – obklad s epsomskou solí vám pomůže při pokousání hmyzem, pobodání od včel. Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 1 šálkem teplé vody. Namočte do směsi čistou látku a přitiskněte na postiženou oblast za účelem zmírnění bolesti, pálení a svědění.
Odstraňování třísek – zbavit se třísky bývá občas záludná a bolestivá činnost. Zapomeňte na jehlu. Ponořte místo, kde máte třísku, do lázně s epsomskou solí. Epsomská sůl třísku vytáhne bez porušení kůže.
Čištění dlaždiček – špína na obkládačkách v kuchyni a v koupelně se těžko čistí. Silné přípravky na dlaždičky jsou nejen drahé, ale často navíc obsahují škodlivé chemikálie. Připravte si tedy svůj vlastní účinný prostředek na odstraňování špíny z kachliček: smíchejte stejný díl tekutého mycího prostředku na nádobí a epsomské soli. Drhněte dlaždičky houbičkou a pak je pořádně opláchněte vodou.
Hubení hmyzu – smíchejte ¼ šálku epsomské soli se 2 šálky vody a roztok nalijte do rozprašovače. Nastříkejte směs na rostliny v domácnosti a bezpečně odradíte hmyz, aniž byste museli sáhnout k použití chemických insekticidů.
Hnojení trávníku a rostlin – epsomská sůl je výborné hnojivo na trávník a pokojové rostliny. Chcete-li mít trávu zelenější, přidejte epsomskou sůl do vody v poměru 1 šálek na necelé 4 l vody a pokropte tímto roztokem trávník. Při hnojení pokojových rostlin prostě stačí nasypat jednou týdně trochu epsomské soli na půdu v místech, kde rostlina vyrůstá ze země – kolem její základny. Tato metoda hnojení také výborně funguje u rajčat a jiné zeleniny.
V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.
A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.
Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pomáhá lepšímu a klidnějšímu spánku. Prospěšná je i při srdečních problémech, snižuje nepravidelný srdeční rytmus, brání kornatění tepen, snižuje krevní sraženiny a krevní tlak. Epsomská sůl dokáže nasáknout přebytečný maz z vlasů.
Bohužel všechny pozitivní účinky epsomské soli nejsou dostatečně ověřeny vědeckým výzkumem a jsou založeny pouze na zkušenostech lidí, kteří ji používají. Proto je potřeba brát je s rezervou.
Obecně lze však říci, že epsomská sůl je bezpečná, snadno se používá a určitě má smysl ji vyzkoušet.
Ve svém příspěvku O DETOXIKACI ORGANIZMU DOOPRAVDY. BEZ OMYLŮ A POVĚR. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vili.
Trvalá detoxikace se provádí denně pitím zásadité ( živé ) vody. Nejjednoduší způsob jak se zbavit toxických látek dříve než začnou v organizmu narušovat probíhající fyziologické procesy. Optimální množství pro detox,stačí pít 3x denně 2 dc, 1/2 hod. před jídlem. Vše o vodách : https://www.mrtva-ziva-voda…
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zárukou zdraví není jen správný výběr stravy a její kombinace. Nevyhnutelná a velmi důležitá je také detoxikace těla – očista organismu, při které se zbavíme odpadních látek a zbytků nestrávené potravy. Většina z nás desítky let, dokonce po celý život neudělá nic pro to, aby dostala jedy a odpady z těla ven. Pokud si chceme udržet své tělo a zdraví v optimální kondici, detoxikace organismu je při současném životním stylu nevyhnutelná.
Organismus, který je zanesen toxiny, se může projevovat širokým spektrem příznaků, jako jsou zácpa, průjem, hrudkovitá stolice, nepravidelné pohyby střeva, nadýmání anebo plynatost, špatný dech a páchnoucí plyny či stolice, vyčerpanost, časté chřipky, nachlazení, bolesti hlavy. Mnozí z nás jsou doslova chodícím skladištěm jedů, které se nám ukládají zejména v tucích, ale i v tělesných orgánech. Zaplavují mozek, způsobují depresi, úzkost, strach a podobně.
Očista střev od nahromaděných toxinů a parazitů a detoxikace těla doma by měly být prvním krokem jakéhokoliv úklidu organismu. Pokud totiž nedodržíme tento zásadní krok, živiny a doplňky potřebné k detoxikaci se nebudou moct dostatečně vstřebat. Kdybychom nejprve chtěli uskutečnit očistu krve, lymfy nebo jater a nevěnovali bychom dostatečnou pozornost zanesenému tlustému střevu, uvolněné toxické látky by se ihned dostaly zpět do organismu. Následkem toho bychom byli nemocní ještě více než před zahájením kúry. Tedy bez očisty střev není účinná celková detoxikace organismu možná. Doporučuje se podpořit organismus také kvalitními výživovými doplňky, kterými se detoxikace těla zefektivní a urychlí.
Ve svém příspěvku JÁTRA PŘÍZNAKY - DETOXIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.
Na detoxikaci jater je skvělý Ostropestřec mariánský. Je to čajík, který koupíte za pár korun v lékarně. Není moc dobrý, doporučuji přidat třeba trochu máty, pak ho vypijete s chutí. Osobně vyzkoušené - piju dvakrát denně šálek a je mi báječně - vidím to i na pleti!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Detoxikace není moderním vynálezem vědců. V lidském organismu probíhá neustálá přirozená detoxikace. Během přirozené detoxikace se vylučováním odstraňují toxické a organismus zatěžující látky spolu s nadbytečnými látkami.
Týden před začátkem detoxikace se doporučuje vyloučit maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Vhodné je konzumovat hlavně sójové výrobky (tofu, tempeh), žitné a ovesné obiloviny, luštěniny (čočka, fazole, cizrna), mnoho zeleniny, ovoce, semínka a za studena lisované oleje (lněný, konopný, mandlový a podobně). Samozřejmostí je vyloučit alkohol a nekouřit. Očista se začíná vždy od střev. Zde se tvoří první linie obrany proti rakovině a dalším nemocem, protože v zanešeném střevě vznikají ty nejhorší toxiny otravující tělo, škodliviny vyvolávající křeče našich cév a ničící naše ledviny.
Problém zahnívajících látek naschlých na střevní stěně, starých několik let nebo dokonce i několik desítek let, má takové destruktivní dopady na zdraví člověka, že je velmi důležité je ze střeva odstranit. A tím nejšetrnějším prostředkem je voda. Voda působí jako odlupovač všech naschlých látek na jakémkoliv povrchu. To, že na krátkou dobu vypláchneme i zdravou střevní mikroflóru, vůbec nevadí. Tu pak znovu osídlíme probiotiky. Zdravá strava a návyky zdravého životního stylu pak střevo uvedou do správně fungujícího orgánu. Klystýry jsou technikou užívanou už od dávných dob. Moderním způsobem očisty je takzvaná hydrocolonoterapie, která je nejen pohodlnější, ale i mnohdy méně časově a psychicky náročnou alternativou. Bez očisty střeva totiž nemají další detoxikační postupy skoro žádný význam.
Moderní trend zvaný hydrocolonoterapie představuje výplach střev velkým objemem vody a provádí se ve specializovaných pracovištích. Nezoufejte, i doma si můžete sami provést výplach střev, a to pomocí irigátoru. Irigátor neboli střevní sprcha je staronová metoda čištění střev, která vychází z tradice staroindické medicíny. Odstraňuje z hrubého střeva nahromaděnou a stagnující stolici, taktéž hnilobné části.
Irigátor je možné použít u stejné osoby při správném čištění několikanásobně. Irigaci si můžete po jednoduchém zácviku vykonat sami. Flexibilní zaváděcí hadička umožňuje důkladné vypláchnutí a vyprázdnění střev.
Postup:
Nádobu naplňte vlažnou vodou z vodovodu (přísady, například heřmánkový odvar, jsou vhodné u zánětlivých onemocnění střev). Konec zaváděcí hadičky potřete neutrální mastí či lékařskou vazelínou.
V poloze na boku zaveďte hadičku pomalu do análního otvoru a opatrně zasuňte asi 20 cm dovnitř.
Případný odpor nepřekonávejte silou, ale hadičku mírně povytáhněte a potom opět opatrně zasouvejte.
Ve svém příspěvku PHYTOCHI® - TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.
Chuť je příjemná nasládlá (mandarinky, aloe). Před použitím se musí láhev protřepat a pije se 30-60 ml na lačný žaludek ráno cca 30 min před jídlem. kompletní detoxikace trvá 3-4 měsíce. Potom se již pracuje na zvyšování imunity a léčbě zdravotních potíží. J-kovacs@seznam.cz
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Chlorofyl a jeho deriváty mají preventivní antikarcinogenní účinky. Vzhledem ke své nulové toxicitě při terapeutických dávkách představují zajímavý potenciální prostředek v prevenci nádorových onemocnění. Řasa chlorella pyrenoidosa, dodávaná společností Green Ways, má nejvyšší obsah chlorofylu ze všech známých na chlorofyl bohatých potravin. Chlorofyl je bakteriostatický až mírně baktericidní prostředek. Působí především tak, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií. Zvláště účinný je proti anaerobním bakteriím. Molekula chlorofylu má jedinečnou schopnost přeměňovat sluneční energii na energii chemické vazby prostřednictvím fotosyntézy. Takto zelené rostliny vyrábějí sacharidy, základní zdroj energie pro další biochemické a biologické procesy.
Detoxikace chlorofylem se těší velké oblibě v zahraničí a své fanoušky má i u nás v Česku. Skvělá je už jen svou jednoduchostí, protože se dá velmi snadno rozeznat, které potraviny obsahují chlorofyl – prozradí je zelená barva. Chlorofylová detoxikace spočívá v tom, že do jídelníčku zařadíte potraviny, které jsou na tuto látku bohaté, takže je založena zejména na salátech. Zkuste vydržet alespoň tři dny, nebo ještě lépe týden, vše je však lepší než nic. Samozřejmě můžete „zelená jídla“ doplňovat dalšími vhodnými potravinami – zůstaňte však u zeleniny, ovoce a případně hrsti oříšků. Během detoxikace je třeba určitě zapomenout na alkohol, cigarety, cukr a ostatní nezdravé zlozvyky. Připravovanou zeleninu nenechávejte dlouho ve vroucí vodě. Obsah chlorofylu se například v brokolici po dvaceti minutách přípravy ve vroucí vodě sníží o celé dvě třetiny.
Jádro celé detoxikace by mělo tedy spočívat zejména v konzumaci salátů. Ideální zálivkou je olivový olej. Přestože samotné olivy nemají natolik vysoký obsah chlorofylu jako listová zelenina, někteří výrobci údajně nechávají s olivami úmyslně lisovat i listy, aby obsah této látky zvýšily. Jednou za den můžete salát pro změnu doplnit například hráškovou či brokolicovou polévkou. Jako žádná jednostranná dieta, ani tato není vhodná pro dlouhodobé držení. Celkem stačí tři dny. I poté je dobré tyto zdravé potraviny často zahrnovat do jídelníčku.
Praktická detoxikace podle MUDr. Josefa Jonáše je učebnicí originální a celosvětově ojedinělé metody řízené a kontrolované detoxikace organismu, která je završením celoživotní badatelské cesty autora přírodní medicínou za odhalením tajemství novodobého kamene mudrců. Přehledným a čtivým způsobem seznamuje s filozofickými základy a teorií řízené detoxikace a poskytuje praktický návod pro konkrétní a dokonalou očistu lidského těla. Jako „bible vnitřní hygieny“ by neměla chybět v knihovně nikoho, komu záleží na vlastním zdraví a délce života.
Kniha Praktická detoxikace není vhodná pro laiky. Je určena osobám, které se chtějí detoxikační medicínou zabývat podrobněji. Doporučuje detoxikaci pomocí preparátů značky Joalis. MUDr. Josef Jonáš je jedním z našich nejpopulárnějších autorů a zároveň vyhledávaný praktik celostní medicíny. Věhlas získal především svým průkopnickým dílem Křížovka života, které dodnes patří mezi nejžádanější publikace.
Detoxikace se provádí především rezonančními a informačními preparáty z dílny MUDr. Jonáše, jejichž nasazení vede k rozbití infekčních ložisek a k zaměření imunitního systému na konkrétní infekce. Ke stanovení detoxikačního postupu je nutno znát okruhy působení hlavních orgánů a jejich vzájemné vazby a ovlivňování podle čínského pentagramu. Touto metodou MUDr. Jonáš geniálně propojil hluboké znalosti východní medicíny s moderní technologií.
Pro zajímavost: Člověk zkonzumuje za den asi 2 litry tekutin a 1 litr stravy, dohromady tedy 3 litry. Rok má 365 dní, to znamená, že za rok projde člověkem 365 x 3 = 1 095 litrů potravy, což je zhruba 1 m3. Když budeme 60 let jíst 1 m3 stravy ročně, pak zkonzumujeme 60 m3 jídla!