Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

EPSOMSKÁ SŮL NA ZAHRADU

OBSAH

Epsomská sůl e-shop

Epsomskou sůl si můžete koupit v lékárně, v lepších drogeriích či prodejnách kosmetiky nebo na e-shopech. Cena epsomské soli není nikterak závratná, spíše záleží na výrobci, dodavateli a velikosti balení.

Zdroj: Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: www.alternamedica.cz…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Muze ji nahradit epsomska sůl? Dekuji

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl

Glauberova sůl

Název Glauberova sůl se původně používal pro síran sodný. Zdomácněl však i pro síran hořečnatý, lidově nazývaný hořká sůl. Glauberova, respektive hořká sůl je využívána například americkými herečkami a modelkami pro udržení štíhlé linie a pěkné pleti, má projímavé a pročišťující účinky.

Využívá se při detoxikaci organismu a jako projímadlo. S oblibou je používána ke komplexním detoxikačním a dietním kúrám v sanatoriích pro redukci hmotnosti.

Epsomská sůl není Glauberova sůl. Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4), Glauberova sůl neboli mirabilit je síran sodný (Na2SO4). Nesmí se zaměňovat, protože při očistě střev je síran hořečnatý šetrný k ledvinám, síran sodný naopak ledviny zatěžuje mnohem více.

Zdroj: Epsomská sůl

Diskuze

V diskuzi ELEKTRICKÁ PŘÍPOJKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav balaz.

mam zahradu brneske ivanovice a chtel bych tam elektrinu nejbliz kde je el. je vzdalena asi 300 m

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Elektrická přípojka

Zdravotní účinky epsomské soli

Koupel v epsomské soli uvolňuje nervový systém, léčí kožní problémy, utišuje bolest zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá tělo zbavovat škodlivých látek. Pomáhá lepšímu a klidnějšímu spánku. Prospěšná je i při srdečních problémech, snižuje nepravidelný srdeční rytmus, brání kornatění tepen, snižuje krevní sraženiny a krevní tlak. Epsomská sůl dokáže nasáknout přebytečný maz z vlasů.

Bohužel všechny pozitivní účinky epsomské soli nejsou dostatečně ověřeny vědeckým výzkumem a jsou založeny pouze na zkušenostech lidí, kteří ji používají. Proto je potřeba brát je s rezervou.

Obecně lze však říci, že epsomská sůl je bezpečná, snadno se používá a určitě má smysl ji vyzkoušet.

Zdroj: Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Měřinská.

Prosím, kdo je majitelem parcely 51/2 obec vitejeves?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Jde o zahradu o výměře 47 m2 a majitel je Měřinská Věra, č. p. 110, 56906 Vítějeves.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Epsomská sůl v lékárně

Existuje řada různých způsobů, jak vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také koupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Lidé epsomskou sůl již po staletí používají jako projímadlo (k léčbě zácpy), jako prostředek k léčbě nespavosti a fibromyalgie (bolesti svalů).

Bohužel ale přínos epsomské soli v léčbě těchto onemocnění není dostatečně ověřen kvalitními odbornými studiemi, a tak je její použití v této oblasti založeno spíše na určité empirické zkušenosti lidí než na vědeckém bádání.

Pozitivní účinky epsomské soli jsou obvykle připisovány hořčíku, kterého má většina lidí naprostý nedostatek.

Zdroj: Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NAHLÍŽENÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Bohumil Chomoucky hledam majitela pozemku třebíč pod klášteří 253/6 poušov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pozemek v katastru Podklášteří číslo 253/6 vlastní Chomoucký Bohumil, Lavického 392, Týn, 67401 Třebíč.
Jde o zahradu o výměře 1047 m2.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nahlížení podle jména

Co je to MgSO4

Síran hořečnatý je síran hořčíku. Je silně hygroskopický, po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu. Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod. Tradičně je složkou koupelových solí nebo projímadel.

Epsomská sůl = heptahydrát síranu hořečnatého (MgSO4 x 7H2O)

Epsomská sůl je součástí mořské vody a některých minerálních vod. Tradičně je využívána do koupelí k léčbě otoků, bolavých svalů či kloubů, ke zmírnění stresu, odstranění toxinů, obnovení rovnováhy pH. K odkyselovací koupeli se doporučuje dávka 1 : 1 s jedlou sodou, tedy například 100 g/100 g, poté ležet 20 minut v této lázni. Vnitřně se užívá jako projímadlo a k různým zdravotním očistám (játra, žlučník).

Zdroj: MgSO4

Poradna

V naší poradně s názvem SMRT ZVÍŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Netíková.

Dobrý den, nevím přesně, co dělat, až mi odejde naše kočička, má už svůj věk a zdá se mi, že to bude brzy. Bydlím ve městě, zahradu nemám. Mám zvířátko odvézt na veterinu? Děkuji za odpověd. Netíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Až vám kočička umře, tak ji odvezte do nejbližší veterinární ordinace a oni ji pohřbí.

Zdroj: diskuze Smrt zvířátka

Charakteristika rostliny Bergenia cordifolia

Bergenia cordifolia je rostlina z čeledi lomikamenovité. Bude vaši zahradu zdobit už na jaře, kdy se na lysých masitých stoncích objeví první květy mající světle růžovou barvu. Bergénia srdčitá, jak ji říkáme česky, je však ozdobná i svými listy oblého až srdčitého tvaru, které na podzim mění barvu ze středně až tmavě zelené na červenou až fialovou, takže vaši zahradu rozveselí i v tomto pošmourném období.

Zdroj: Bergenia cordifolia

Diskuze

V diskuzi NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zoltán Elek.

To je všetko pekné, ale keď človek nemá vlastnú záhradu, ťažko nájde vhodné zeleniny a ovocie ! Aj to len v sezóne ! Zeleniny a ovocia v obchodoch sú nekvalitné, nechutné a nečerstvé !!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoc dna – co jíst

Z plastu

Sošky na zahradu v podobě surikaty se mohou vyrábět i z plastu. Jedná se o sériovou výrobu, některé produkty mohou být opatřeny i senzorem k pískání. Socha snímá pohyb, a jakmile jej zjistí, vydá zvuk. Může sloužit také jako osvětlení zahrady, pokud je vybavena světlem. Záleží jen na vás, jaké funkce navíc požadujete. Tyto sošky nepotřebují žádnou údržbu. Provedení sochy je různorodé (surikata stojící na zadních nohách, ležící, stojící na všech čtyřech, a pak také na různých předmětech).

Zdroj: Surikata na zahradu

Poradna

V naší poradně s názvem RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Mám kožní vyrážku už skoro půl roku, kožní lékař si s tím nevi řady ,zkoušela jsem mnoho mastí, Beloderm,ekzelup, psorikalis,koupele v mořské soli, soda, epsomska sůl a bez efektu, na kůži mám červené fleky, z některého se mě udělá pupínek , který když praskne ,tak s něho vyteče čirá tekutina. Jsem zoufalá , vyrážka mě svědí , nejvíce v noci. Tak jsem se rozhodla ,že zkusím infectocab, nemůžu si ublížit ? Prosím o radu . Byla jsem i u specialisty v brněnské nemocnici ,ale ani ta mě nepomohla.
Děkuji Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infectoscab nejde jen tak zkoušet. Pokud máte tuto mast proti svrabu, tak vám ji určitě předepsal nějaký lékař a právě jeho pokynů byste se měla držet. U kožních vyrážek je občas těžké stanovit účinnou léčbu. Pokud již selhalo několik pokusů, tak vám nezbyde nic jiného, než hledat lékaře, který na to přijde. Opomenout byste neměla ani psychiatra, protože někdy bývá na vině i psychická příčina.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Z kovu

Kovolitectví je asi nejnáročnější řemeslo využívané v sochařství. Základem výroby sošky je forma, ať už dlabaná, hliněná, nebo z formovací hmoty. Tyto sochy je možné vyrobit ze stříbra, bronzu, zlata, mědi nebo hliníku. Odlité formy je většinou třeba ještě dále opracovat broušením a rytím. Některé materiály je třeba ještě před umístěním na zahradu opatřit povrchovým nátěrem a ten udržovat. Podoba sošek bývá různorodá (surikata stojící na zadních nohách, ležící, stojící na všech čtyřech, a pak také na různých předmětech).

Zdroj: Surikata na zahradu

Poradna

V naší poradně s názvem SPRAVA Z KATASTRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VACLAV PROVAZNIK.

potrebuju zistit parcelu zahradu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zjistit parcelu nebo zahradu je jednoduché. V katastrální mapě si vyhledejte požadovaný pozemek, tím zjistíte jeho číslo a katastrální území. Tyto údaje pak zadáte při nahlížení do katastru online a vyjede vám list vlastnictví a jméno současného majitele.

Zdroj: diskuze Katastr nemovitostí podle jména

Glauberova sůl na vlasy

Glauberova sůl není epsomská sůl, ta může pomoci i s vlasy. Ale použití Glauberovy soli na vlasy se nedoporučuje. Pro zvětšení objemu vlasového porostu se tedy doporučuje směs z espomské soli, kterou připravíte tak, že smícháte používaný kondicionér se solí v poměru jedna ku jedné a rozpustíte ve vodní lázni. Směs pak vmasírujete do vlasů a opláchnete cca po dvaceti minutách.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Poradna

V naší poradně s názvem MYRTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julir90.

Takže venku by zimu nepřežila v našich podmínkách? Hledám něco na zahradu co by vydrželo celo ročně zelené.. Jinak super článek je vidět že paní co to psala tak super. Taky se teď snažím věnovat takovému www.seoprofy.cz/ marketingu tak doufám že jednou budu psát takové super články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Myrta je mrazuvzdorná do -12°C. Nižší teploty ji zničí.

Zdroj: diskuze Myrta

Epsomská sůl na obklad

Dopřejte si lázeň s epsomskou solí. Síran hořečnatý obsažený v epsomské soli snižuje množství otoků a zlepšuje krevní oběh a snadno se vstřebává kůží, což poskytuje okamžitou úlevu od otoku a bolesti, která s ním souvisí. Smíchejte půl šálku epsomské soli ve vaně s teplou nebo studenou vodou a proveďte lázeň po dobu 10 až 20 minut. Opakujte až třikrát týdně.

Zdroj: Obklady na oteklelé chodidlo

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Boráň.

Rakytník se sklízí podle odrůd. Letos na jaře jsem zasadil dva keře a byli na nich první malvičky. Ani jsem je neochutnal, protože mi je sklidili koncem července kosi. Běžně sklízím rakytník v druhé polovině srpna. Letos to bylo dřív kvůli počasí. Zahradu mámasi 450m nad mořem, tak je možné, že vy v kraji vína můžete sklízet ještě o 14 dní dříve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

bobrý den,prosím o radu---jaká je chuť bobulí a nemůžu je zaměnit s něčím nejedlým či jedovatým? pod domem nám to roste a ráda bych to využila ale potřebuji poradit . děkuji

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Epsomská sůl jako projímadlo

Hořčík se velmi často používá k léčbě zažívacích problémů, jako je například zácpa. Jeho přínos v léčbě zácpy spočívá v tom, že na sebe ve střevě váže vodu, což usnadňuje vyprazdňování.

Při léčbě zácpy se hořčík nejčastěji užívá ve formě citrátu nebo hydroxidu hořečnatého.

Nicméně se ukazuje, že i epsomská sůl může pomoci při léčbě zácpy, i když to zatím není dostatečně potvrzeno odbornými studiemi. Některé zdravotnické organizace však již uvádějí epsomskou sůl na seznamu účinných a schválených laxativ.

Epsomskou sůl na léčbu zácpy si můžete koupit v lékárně. Používejte ji přesně podle pokynů na obalu nebo dle pokynů lékaře či lékárníka. Užívá se rozpuštěná ve vodě.

Dávkování epsomské soli pro dospělé v případě léčby zácpy se obvykle pohybuje mezi 2–6 kávovými lžičkami (10–30 g) epsomské soli na 250 ml vody. Po rozpuštění je nutné roztok okamžitě vypít. Laxativní účinky epsomské soli se obvykle projeví v rozmezí 30 minut až 6 hodin.

Je také důležité poznamenat, že konzumace epsomské soli může vyvolat nepříjemné nežádoucí účinky, jako je například nadýmání nebo průjem. Proto nesmí být tato sůl používána jako laxativum dlouhodobě, ale výhradně pouze příležitostně k odstranění akutní zácpy.

Zdroj: Epsomská sůl

Z pískovce

Nejčastěji se sochy na zahradu vyrábějí z umělého pískovce. Tyto sošky jsou skvělou zahradní dekorací. Jejich propracování závisí na autorovi sochy. Imitace surikaty z pískovce může být vyrobena sériově nebo individuálně (zakázkově), a to kameníkem. Od toho se pohybuje i cena, která je u sériové výroby ve většině případů nižší než u individuální výroby. Pískovcovou sochu je třeba pravidelně ošetřovat, aby si udržela svůj krásný vzhled. Provedení sochy může být libovolné (surikata stojící na zadních nohách, ležící, stojící na všech čtyřech, a pak také na různých předmětech).

Zdroj: Surikata na zahradu

Epsomská sůl a glycerin

Rovněž tato méně známá domácí léčba může pomoci s bolestivými hemoroidy. Pomocí jednoduchých složek vytvoříte směs, kterou aplikujete přímo na postižené oblasti.

Postup: Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 2 lžícemi glycerinu. Naneste směs na gázovou podložku a položte ji na bolestivou plochu. Nechte působit po dobu 15–20 minut. Opakujte každé čtyři až šest hodin, dokud se bolest nezmírní.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Peeling

Jak se naše pleť průběžně zbavuje odumřelých buněk, hromadí se tyto buňky na jejím povrchu, ucpávají póry a způsobují kožní problémy. Nejlepší způsob peelingu pomocí epsomské soli představuje masáž plnými hrstmi po celém těle ve sprše nebo ve vaně. Díky této domácí lázeňské péči budete mít pokožku jemnou a svěží.

Smíchejte hrst epsomské soli a lžíci olivového oleje a vzniklou pastou si masírujte celé tělo. Nakonec opláchněte. Nebo zkuste druhou variantu: smíchejte půl hrnku soli a kávové sedliny, přidejte 1 lžičku eukalyptového oleje a dostatek sezamového oleje, aby se vytvořila hladká pasta. Tento domácí peeling vám pomůže zredukovat vzhled pomerančové kůže na stehnech a hýždích.

Čisticí pleťový peeling

Smíchejte půl lžičky epsomské soli s čisticím gelem, který používáte. Epsomská sůl pracuje jako přírodní čistič, omladí a hydratuje pokožku a pomůže ji zbavit toxinů.

Zdroj: Epsomská sůl

Z kamene

Jedná se o sochy opracovávané z tvrdého kamene. Zde je nejdůležitější precizní opracování, které může být ruční nebo strojní. Tyto sošky potřebují částečnou údržbu. Provedení bývá různorodé (surikata stojící na zadních nohách, ležící, stojící na všech čtyřech, a pak také na různých předmětech).

Zdroj: Surikata na zahradu

Jak zazimovat levandule

Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu, její zazimování je nutné až při větších mrazech. Například při –10 °C je třeba zahrabat nádobu, v níž rostlina roste do země nebo ji překrýt chvojím čí slámou. Občas ji v zimním období zaléváme, ale jen trochu.

Zdroj: Jak zazimovat zahradu


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP