Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

EREKTIVNÍ DISFUNKCE

OBSAH

Přírodní léčba erektivní dysfunkce

Zde jsou uvedeny přírodní prostředky, které by měly zabránit erektilní dysfunkci:

  • L – arginin
  • Ginkgo biloba
  • Zinek
  • Kardamom
  • Ženšen

Zdroj: Babské rady na erektilní dysfunkci

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav Hubatý.

Dobrý den. Jsem po robotickém odstranění prostaty z důvodu karcinomu prostaty. Mám problémy s erekcí, i když při masturbaci k ní častečně dochází. Pokud mne stimuluje partnerka, tak také dojde k částečné erekci, ale není tak pevná, aby došlo k zasunutí penisu do vagíny. Při tom k ejakuaci téměř vždy dojde. Lékař mi doporučil inj karon, ale to mi nezabírá. Chci se zeptat, zdali by pro zlepšení a zpevnění erekce pomohlo něco jiného, na oř. Clavin, nebo nějaké cviky. Můžete mi poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někdy tato erektivní disfunkce odezní až po dvou letech a často vůbec. Souvisí to s poškozením nervů a cév v místě operativního zásahu. Existují implantáty, které napřimují a zvětšují penis, ale je to další invazivní zásah s možnými nežádoucími účinky, které mohou stav ještě více zhoršit. Bližší info k tomu Vám sdělí Váš urolog.
Já bych Vám doporučil vyzkoušet vakuovou pumpu, která také pomůže k dosažení erekce. S pomocí erekčního kroužku pak zaškrtíte odtok krve u kořene penisu a tak udržíte dostatečnou erekci k vaginálnímu styku. Bohužel prožitky už nebudou tak příjemné jako dříve, to už jste určitě zjistil. Je třeba se s tím smířit a hledat jiné možné varianty společného uspokojení. Na výběr máte orální sex nebo různé umělé penisy. Důležité je, že dokážete dosáhnout vlastního vyvrcholení, nyní ještě musíte najít nově nejlepší cestu, která k němu povede.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Jak zvýšit citlivost penisu

  • Použití lubrikantu, například kokosového oleje;
  • Změna sexuálních pozic;
  • Pokud sedíte, seďte zdravě. Kdykoli se posadíte, aniž by váš zadek plně podpíral vaši váhu, nebo kdykoli je na perineum výrazný tlak, riskujete stlačení pudendálního nervu, který přenáší vjemy z vašich genitálií do mozku.
  • Odpočinek od cyklistiky;
  • Při masturbaci použijte volný úchop;
  • Změna léků. Pokud vám byl předepsán jakýkoli typ léků a myslíte si, že by to mohlo ovlivnit váš penis, je nejlepší informovat svého lékaře, aby zjistil možnou alternativu léku.
  • Kontrola hladiny testosteronu;
  • Použití léků na léčbu erektilní disfunkce;
  • Terapie v erotickém salónu;

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi POHLAVNÍ STYK PŘI EREKTIVNÍ DYSFUNKCI PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Jsem po robotickém odstranění prostaty už 3,5 roku. Někdy mám samovolný únik moče v nejnevhodnější chvíli. Takže musím být neustále ve střehu. Klasickou
erekci nemám a to na sex myslím pořád. Ale už přes deset let používám vakuovou pumpu a můžu potvrdit, že to funguje. Operaci jsem prodělal, když mě bylo necelých 48 let. Tak si snad dovedete představit jak s tím musím bojovat a bez skoro každodenního tréninku s pumpou by byl že mě jen eunuch. Tak pánové nehažte flintu do žita.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viktor.

Mám 8 měsíců po operaci prostaty,stále unik moči erekce žádná,suché vyvrcholení si vyvolám ve stavu i když nestojí,prosím jak vakuovovou pumpu používat,dík Viktor a nějaké cviky děláte?

Zdroj: diskuze Pohlavní styk při erektivní dysfunkci po operaci prostaty

Pohlavní styk při erektivní dysfunkci po operaci prostaty

Uvědomte si prosím, že průnik penisu do pochvy je primární podmínkou pro oplodnění, ale nikoliv jedinou podmínkou pro sexuální uspokojení. Proto není třeba trvat na bezpodmínečném zasunutí penisu, aby bylo dosaženo sexu nebo sexuálního uspokojení. Otevírá se před Vámi nová etapa Vašeho života, která bude jiná, než ta předešlá. Hrajte si, sexuálně se vzrušujte a važte si toho, že jste mohl své onemocnění přežít. Tuto větu prosím nechápejte jako zlehčování situace, ale jako pomůcku, jak se přestat soustředit jen na topoření penisu.

Zdroj: Ztráta erekce po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Půjdu na operaci kolene.Mám prasklý meniskus, ale problém je v tom, že epidurál nesmím dostat a po narkóze dlouho zvracím. Existuje nějaká šetrnější anestezie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Baroch.

Čeká mě operace tříselné kýly. Chci se vyhnout celkové anestézii vzhledem k věku (76 let) kdy mám obavu z poanestetetické kognitivní disfunkce.
Jedná se však o druh operace, kterou lze provést v lokální anestezii. Mám však v levé noze středně silně poškozený nerv (v pravé noze jen mírně) a tak budu asi muset vyloučit i spinální anestézii, po které bych mohl trvale ztratit hybnost nohou. Lze v takovém případě použít jen opich operovaného místa?

Děkuji předem za odpověď.
Martin Baroch

Zdroj: diskuze Anestezie

Dosáhnu erekce po operaci prostaty?

Na každé straně prostaty jsou malé skupiny nervů. Jejich poslání je umožnit erekci penisu. Jestliže se rakovina nerozšířila do těchto nervů, tak operující lékař se pokusí je zachránit a nechat je na místě. Tento typ operace se nazývá "nervy šetřící operace." I když se povede provést tuto nervy zachovávající operaci, tak zde stále existuje velké riziko, že tyto nervy nebudou po operaci správně fungovat, jak by měly. To znamená, že je zde pravděpodobnost toho, že nebudete moci dosáhnout erekce po dobu asi 12 měsíců od operace. Erekce znamená, že penis ztvrdne a je připraven k pohlavnímu styku. Pokud jste měli potíže s erekce už před operací, nebude to s erekcí po operaci lepší. U některých mužů, ačkoliv u nich byla provedena nervy šetřící operace, tak u nich nedojde k obnovení možnosti dosáhnout přirozené erekce a vzniká u nich tak zvaná erektivní dysfunkce, neboli impotence. Existují ale léky a zdravotnické prostředky, které mohou pomoci s dosažením erekce. Poraďte se o těchto možnostech se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Poté, co budete mít odebrání prostaty za sebou, tak, nebudete mít spermie, abyste mohl počít dítě. Až budete mít sex po prostatektomii, tak vaše vyvrcholení bude jiné než před operací. Po odstranění prostaty při vyvrcholení nebudete mít ejakulát. Tento jev se nazývá suchá ejakulace.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Trejbal.

Brnění rukou jdou z hrudní páteře, krční páteř je relativně v pořádku, ale otoky nohou a brnění hlavně v chodidlech a zúžený míšní kanálek v bederce a sexuální disfunkce , když brnění jde až do mostku mezi konečníkem a šourkem , co s tím , kde by mi ten kanálek rozšířili ?
Brnění z prortuze -zúžení míšního kanálku 6mm , tlačí na nervy , ty vystřelují do kyčle a do nohou , brní mi dlouho obě DK a hlavně chodidla, otékají mi poslední dobou i obě nohy a hodně kotníky, , brní mi i hrazdička mezi konečníkem a šourkem , mám disfunkci erekce , je to vše asi útlakem nervů v kanálku , prosím o potvrzení nebo info co a jak, diabetes ani nemocné ledviny nemám Clavin ap.nepomáhají , prosím o doporučení co s tím kanálkem, prý jej i úspěšně rozšiřují a kde? Děkuji vám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Minarik.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Brnění rukou

Zkušenosti

Alprostadil nemá vliv na počet spermií nebo jejich morfologii. Nicméně pomocná látka hydrochlorid dodecyl-dimethylaminopropionátu v 5% koncentraci a při dávkování 25 mg, 5 mg a 10 mg /kg/den způsobuje atrofii semenných kanálků varlat u králíků při lokálním podání na glans penis. Přímý spermatotoxický účinek hydrochlorid dodecyl-dimethylaminopropionátu nebyl testován a případný dopad na mužskou plodnost není znám.

Přípravek Vitaros se dodává v jednotlivých sáčcích, v nichž je jeden aplikátor AccuDose. Jeden aplikátor obsahuje 100 mg krému. Přípravek Vitaros je k dispozici v krabičce obsahujících čtyři jednotlivě balené aplikátory. Sáčky jsou složeny z laminované hliníkové fólie. Aplikátor je vyroben z polypropylenu a polyethylenu. Každý aplikátor je určen pouze k jednorázovému použití. Veškerý nepoužitý léčivý přípravek nebo související odpad musí být zlikvidován v souladu s místními požadavky.

Účinek nastupuje do 5 až 30 minut od aplikace a přetrvává po dobu 1 až 2 hodin. Přípravek smí být aplikován maximálně 2–3x týdně, nanejvýše 1x za 24 hodin. Iniciální dávka 300 μg může být v případě horší tolerance snížena na 200 μg. Manuální stimulace penisu není nezbytná, je však vhodná.

Alprostadil v krému pro lokální aplikaci je vhodný u těch pacientů s erektivní dysfunkcí, kteří hledají rychlou, technicky nenáročnou a dlouhodobě účinnou léčbu bez ohledu na vnější okolnosti mající vliv na léčbu erektivní dysfunkce (například strava, příjem alkoholu), stejně jako u těch, kteří vyžadují jen lokální léčbu bez závažných systémových nežádoucích účinků. Nová forma podání alprostadilu může být léčbou i zvláštní skupiny pacientů, tedy takzvaných non-respondérů k léčbě intrakavernózní.

Recenze na produkt Vitaros však nejsou od uživatelů příliš pozitivní.

Srovnání přípravku Vitaros a Karon:

  • maximální dávka Karon: 60 µg, Vitaros: 300 µg
  • redukovaná dávka Karon: max. 20 µg, Vitaros: 200 µg
  • nástup účinku Karon: 5–15 minut, Vitaros: 5–30 minut
  • doba účinku Karon: dle aplikované dávky, Vitaros: 60–120 minut
  • frekvence podání Karon: maximálně 3× týdně, Vitaros: maximálně 3× týdně
  • interval podání Karon: minimálně za 24 hod., Vitaros: minimálně za 24 hod.
  • použití kondomu Karon: není uvedeno, Vitaros: doporučeno
  • způsob uchování Karon: 1–5 °C, Vitaros: 2–8 °C (eventuálně až 3 dny mimo lednici při 25 °C)
  • doba použitelnosti po naředění Karon: 4 týdny, Vitaros: 18 měsíců
Časté nežádoucí účinky přípravku Karon:
  • hematom v místě vpichu
  • krvácení z místa vpichu
  • dlouhodobá erekce
  • bolestivá erekce
  • poranění močové trubice
  • poranění dorzálního svazku
  • fibróza tkáně topořivých těles
Časté nežádoucí účinky přípravku Vitaros:
  • bolest a pálení penisu a/nebo močové trubice
  • erytém genitálu, balanitida
  • snížená citlivost penisu
  • dlouhodobá erekce
Méně časté nežádoucí účinky přípravku Karon:
  • balanitida, fimóza
  • zánět v místě vpichu
  • bolesti varlat
  • hematurie
  • obtížné močení
  • bolesti v oblasti pánve
  • celková vazodilatace a kardiovaskulární reakce
  • vazovagální reakce
  • priapismus
Méně časté nežádoucí účinky přípravku Vitaros:
  • bolesti končetin, hypestézie
  • vertigo, synkopa a hypotenze
  • striktura močové trubice
  • bolest v genitálu
  • priapismus (erekce trvající déle než 4 hodiny) – závažný stav vyžadující neodkladnou intervenci lékařem

Zdroj: Vitaros

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Novotný.

Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit,jak zlepšit erekci?Po ránu je vše v pořádku jako snad u většiny mužů,člověk je v klidu,bez stresu.Co se týče přes den nebo spíš večer,erekce je velmi slabá a když už se někdy dostaví,tak po chvilce pomine.Co s tím?Jsem z toho neěťastný a partnerka taky.Vakuovky nebo hltání nějakých bobulí,které třeba vůbec nepomáhají mi nepřipadá zrovna šťastné řešení.Ví někdo o nějaké zaručené pomoci?Ještě jeden dotaz,má tady někdo zkušenosti s Erecticem plus?Četl jsem o tom,že to pomáhá,ale nevím jestli to není jen nějaké lákadlo vytahování peněz z lidí.
Děkuji za odpovědi. Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Problém s tím, že nestojí zrovna, když je potřeba, potká mnoho mužů. Obvykle to přichází po třicítce a od té chvíle se to pomalu stupňuje. Právě to, že si uvědomíte, co se vlastně děje, ve Vás vzbudí pochybnosti. Ty pak vyvolávají stres - obavy z dalšího selhání a to činí situaci ještě horší. Často to bývá doprovázeno i nadměrným pocením, které počíná, jakmile začne opadání erekce.

Rada na to jedna základní: musíte nalézt nové stimuly, které Vás vzruší. V monogamním, neboli věrném vztahu, se dříve nebo později vyčerpá erotický potenciál a je třeba vymyslet nový náboj. Zkuste si půjčit nějaké erotické filmy a hledejte v tom novou inspiraci, kterou pak budete moci vyzkoušet se svou partnerkou.

Zkuste také využít erotogenní zóny. U mužů to často bývají prsní bradavky, ušní lalůčky, ale také i masáž prostaty nebo lízání šourku. Zkuste se dohodnout s partnerkou na jejich stimulaci a pozorujte jak Vás to ovlivňuje.

Také zvukové vjemy jsou důležité. Vaše vzrušení bude umocněno, když uslyšíte svou partnerku vzténat (možná i řvát) rozkoší. Dohodněte se, ať je to při sexu pěkně slyšet a pozorujte jak Vás to ovlivňuje.

Když zrovna nemáte erekci, tak si vypomozte jazykem, prsty nebo vibrátorem a stimulujte erotogenní zóny u své partnerky. Tím přestanete myslet na svou erekci, získáte čas na zklidnění a za chvíli ji můžete zase dosáhnout.

Je potřeba také přijmout fakt, že tělo se časem vyvíjí a s tím i jeho funkce. K tomu patří i měnící se schopnost erekce. Přijměte to jako novou funkcionalitu svého těla a naučte se s tím žít. Když to Vy sám nebudete vnímat negativně, tak Vás to přestane ovlivňovat a dosažení erekce bude snažší. Je to stejné jako se šedinami.

Ptáte-li se na zmíněný potravinový doplněk stravy, tak podle jeho složení skutečně může pozitivně ovlivnit erekci i libido. Účinek se nejvíce projeví ale jen u mužů s problémy ve výživě. Normálně se stravující člověk podstatné látky z toho zmíněného doplňku získá v běžné stravě. Posuďte sám jestli jíte normálně a podle toho očekávejte účinky.

Co dělat s erektivní disfunkcí odborně? Zajděte na urologii a řekněte lékaři na férovku o svých problémech. On Vám provede vyšetření vylučující funkční onemocnění a odebere Vám krev na zjištění hladiny testosteronu. Podle toho určí jak dál. K dispozici má léky s ověřenými účinky na erekci. Na podporu vzrušení se používá Yohimbin. Na zvýšení hladiny testosteronu se používá Undestor a na podporu tvrdosti penisu se používá Viagra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Zoladex a nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i Zoladex depot 3,6 mg nežádoucí účinky, které se ale nemusí vždy vyskytnout u každého. Mezi hlavní nežádoucí vedlejší účinky patří:

  • návaly horka a pocení,
  • zvětšení prsů nebo zvýšená citlivost prsů,
  • snížená sexuální apetence nebo i impotence ve formě erektivní dysfunkce,
  • a řídnutí kostí.
  • Po prvním podání přípravku Zoladex můžete pociťovat bolest v kostech. Pokud máte tyto problémy, lékař Vám může předepsat vhodný lék, který tento pocit odstraní.
  • V okolí místa podání injekce Zoladex můžete pociťovat bolest, svědění, krvácení, zčervenání, otok či jiné místní reakce.
  • Velmi vzácně můžete mít potíže s močením či pociťovat bolest v dolní části zad.
  • Při léčbě se může objevit i vzestup hladiny krevního cukru.
  • Také bývá občas přítomno brnění prstů u rukou nebo nohou.
  • Zoladex může někdy vyvolat kožní vyrážky a vzácně alergické reakce.
  • Zoladex obvykle způsobí mírnou ztrátu ochlupení u mužů a vypadávání vlasů u žen, které jsou obvykle mírné, ale můžou být i značné.
  • Zoladex občas přispěje k přibývání na váze.
  • Při léčbě Zoladexem se někdy objevují bolesti kloubů.
  • Také horšená funkce srdce nebo srdeční infarkt můžou doprovázet léčbu Zoladexem a vyloučeny nejsou ani změny krevního tlaku.
  • Zoladex také může zavinit vznik nádoru podvěsku mozkového (hypofýza), nebo krvácení či rozpad nádoru hypofýzy, pokud nádor již existoval. Nádor hypofýzy se může projevovat bolestí hlavy, pocitem nevolnosti, zhoršením zraku a bezvědomím.

Nebuďte překvapeni tímto seznamem možných nežádoucích účinků. U Vás se nemusí projevit žádný z nich. Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které zde nejsou uvedeny, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Zdroj: Zoladex, lék na snížení pohlavních hormonů

Podrobnější informace o přípravcích Vitaros, Karon, Alprostan, Caverject

Vitaros

Vitaros je krém, který se aplikuje do vyústění močové trubice. Základním vazodilatanciem hrajícím klíčovou roli při vzniku a udržení erekce je oxid dusnatý (NO), který má sice extrémně krátký biologický poločas (2–6 s), ale velmi ochotně prostupuje buněčnými membránami z místa svého vzniku v endotelových buňkách (vzniká účinkem NO syntázy z argininu, vedlejším produktem je citrulin) do hladkých svalových buněk, kde po aktivaci guanylátcyklázy cestou membránového receptoru spřaženého s G-proteinem dochází k tvorbě cGMP, který aktivuje proteinkinázu G, a v konečném důsledku dojde ne zcela jasným mechanismem ke snížení intracelulární koncentrace vápenatých iontů, což vede ke svalové relaxaci a následné vazodilataci. Prostaglandin E1 aktivuje adenylátcyklázu za tvorby cAMP a následné aktivace specifických proteinkináz, čímž dochází ke konvergenci s předchozí metabolickou dráhou. Mechanismus účinku inhibitorů PDE5 je založen na inhibici 5. izoenzymu fosfodiesterázy, tedy enzymu degradujícího cGMP, což vysvětluje nutnost sexuální stimulace (na rozdíl od PGE1) pro navození účinku těchto preparátů. Vitaros patří mezi moderní léky erektivní dysfunkce.

Cena produktu Vitaros 3 mg/g krém

Dostupnost Krému Vitaros 3 mg/g je běžně k dostání v lékárně. Průměrná aktuální cena v lékárnách činí 1 128,49 Kč.

Karon

Karon obsahuje alprostadil, synteticky připravenou obdobu tělu vlastní látky prostaglandinu E1. Po podání injekce Karon do topořivých těles penisu dojde ke zvýšení přítoku tepenné krve do těchto těles a jejich rychlým plněním se zároveň sníží rychlost žilního odtoku z nich, což společně vede k dostatečnému ztopoření penisu během 5 až 15 minut.

Aplikaci injekcí nejprve provádí odborný lékař, který současně určuje potřebnou optimální dávku k vyvolání ztopoření, které by mělo v ideálním případě trvat 20 až 60 minut. Teprve po stanovení vhodného dávkování je možno pod přímým dohledem lékaře začít s nacvičováním techniky takzvaných autoinjekcí, tedy podávání injekce sám sobě.

Cena produktu Karon

Dostupnost produktu Karon není již delší dobu. Přerušení dodávání Karonu na český trh se oficiálně datuje k 20. lednu 2017. Cenové propočty v tuzemsku neregistrovaných alprostadilů s případnou dobou dodání do 3 týdnů nevyznívají příznivě (Caverject 10x10 mcg cca 4 500Kč, Caverject 10x20 mcg cca 6 000 Kč, Muse 6x500 mcg cca 3 700 Kč, Muse 6x1000 mcg cca 4 500 Kč). S totožnou účinnou látkou lze využít Vitaros (4 sáčky cca 1 200 Kč) v podobě krému aplikovaného na žalud penisu.

Alprostan

Alprosan je infuzní roztok. Léčivou látkou přípravku Alprostan je alprostadil. Alprostadil patří mezi vazodilatancia (léky rozšiřující cévy). Rozšířením cév alprostadil zvyšuje průtok krve, navíc zlepšuje oběh krve v drobných cévách (mikrocirkulaci), zvyšuje ohebnost červených krvinek (zvyšuje erytrocytární flexibilitu) a potlačuje jejich shlukování. Tlumí agregaci trombocytů, čímž snižuje krevní srážlivost a omezuje vznik krevních sraženin (trombů). Aktivuje bílé krvinky (neutrofily) a vede k rozpouštění krevních sraženin (dochází ke zvýšení fibrinolytické aktivity krevní plazmy).

Vazodilatátor antiagregatin zlepšuje krevní oběh v penisu. To způsobuje kontrakci hladkého svalstva orgánů, rozšiřuje cévy a zvyšuje periferní průtok krve, zlepšení mikrocirkulace, inhibuje agregaci krevních destiček a disagregaci aktivuje. To má fibrinolytický účinek. Dále stimuluje hladké svalstvo střeva, močového měchýře a dělohy; tlumí sekreci žaludečních šťáv. Biologický poločas je 0,5 až 1 minuta. Účinky se objeví během 5 až 10 minut po podání a trvají 30 až 60 minut. Rozšíření kavernózních arterií a cév hladkého svalstva kavernózních těles vede k rychlému průtoku krve a dilataci prostorů kavernózních těles, žilní odtok je tak obtížný a dochází k erekci.

Kontraindikace

Zvýšená citlivost, abnormality penisu; srpkovitá anémie, trombocytopenie, polycythemia vera, mnohočetný myelom, žilní trombóza, zvýšená viskozita krve, akutní infarkt myokardu, angina pectoris, arytmie, bronchiální obstrukce, plicní edém, jaterní dysfunkce, těhotenství, laktace, věk kolem 18 let a starší než 75 let.

Vedlejší efekt

Bolest v penisu, penilní otoky, vyrážka na penisu, dlouhá nebo bolestivá erekce a priapismus, fibróza, balanitida, krvácení z močové trubice, pálení v penisu, necitlivost, houbové infekce, podráždění, fimóza, pruritus, erytém, abnormální ejakulace, testikulární otok, napětí v šourku, časté močení, inkontinence; periferní vaskulární poruchy, kolísání krevního tlaku, supraventrikulární tep; závratě, bolesti hlavy; slabost v hýždích, lokalizovaná bolest (hýždě, nohy, genitálie, žaludek), bolesti v pánvi a bedrech; příznaky podobné chřipce, modřiny, krvácení, zánět, nevolnost, zvracení, průjem, otok, svědění v místě vpichu.

Interakce

Zvyšuje účinek antikoagulancií, antihypertenziv, antiagregancií a vazodilatancií.

Předávkování

Symptomy: hypotenze, bolest penisu, prodloužená erekce (po dobu 6 hodin), nevratné zhoršení erektilní funkce. Léčba je symptomatická.

Upozornění

Volba dávky by měla být prováděna pod dohledem lékaře, který zkontroluje kardiovaskulární systém a trvání erekce. Pacient by měl informovat lékaře o všech nepříznivých účincích (včetně erekce trvající déle než šest hodin). Během léčby by měl být používán odpovídající způsob antikoncepce. Může dojít k pálení a svědění v pochvě u žen. Počet nežádoucích účinků se zvyšuje v závislosti na koncentraci a rychlosti infuze. Zvýšit objem infuze nelze u pacientů s těžkým srdečním selháním. Opatrnosti je třeba také u pacientů s hypertenzí; u starších pacientů s diabetem mellitem, dále hrozí-li bradypnoe, hypotenze, tachykardie a hypertermie. Je nutné sledovat hemodynamické parametry, stav acidobazické rovnováhy, biochemické parametry a parametry srážení krve. Lék by měl být používán pod přísným lékařským dohledem. Pokud je to nutné, je třeba sledovat tělesnou hmotnost, rovnováhu tekutin, měřit centrální žilní tlak nebo provádět echokardiografii.

Cena produktu Alprostan

Dostupnost produktu Alprosan není na českém trhu. Výrobce léku firma Zentiva ukončila jeho registraci v ČR.

Caverject

Caverject je dodáván jako jednorázová předplněná injekce. Caverject 20 mcg je prášek pro přípravu injekčního roztoku, který obsahuje léčivou látku alprostadilum. Léková forma se rozpustí a roztok se pomocí injekce aplikuje intrakavernózně. Alprostadil je přirozeně se vyskytující forma prostaglandinu E1 (dále jen PGE1), která indukuje erekci pomocí relaxace trabekulárního hladkého svalstva a dilatací kavernózních arterií. Dojde tak k rozšíření lakunárního prostoru a k nahromadění krve stlačením žil proti tunica albuginea (korporální venookluzivní mechanismus).

Alprostadil je léčivo schválené k léčbě erektivní dysfunkce. Mezi pacienty léčené přípravkem Caverject 20 mcg patří především pacienti s neurogenní erektilní dysfunkcí (po poranění míchy), pacienti po radikální prostatektomii po nádoru a mladí pacienti s diabetem mellitem, kterých výrazně přibývá.

Léčivý přípravek Caverject 20 mcg, prášek pro přípravu injekčního roztoku, nesplňuje podmínku ochrany veřejného zdraví a výjimečných okolností. Na českém trhu je obchodován léčivý přípravek KARON (reg. č. 83/527/95-C), který je určený pro intrakavernózní injekci alprostadilu ve stejných indikacích jako léčivý přípravek Caverject 20 mcg prášek pro přípravu injekčního roztoku.

Cena produktu Caverject

Caverjekt na českém trhu dostupný není, k pozastavení registrace léku došlo dne 15. 3. 2010.

Zdroj: Vitaros


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP