Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ESCHERICHIA COLI HAEMOLYTICA

OBSAH

Nejčastější bakterie v moči

Infekci močového měchýře ve většině případů způsobuje tyčinková bakterie tlustého střeva Escherichia coli, patřící do velké skupiny střevních bakterií. Bakterie E. coli žijí v tlustém střevě a na kůži v okolí konečníku. Pokud se dostanou přes pochvu do močové trubice, mohou vyvolat infekci močového měchýře. 80–90 % případů zánětu močových cest způsobí právě Escherichia coli. Na druhém místě jsou stafylokoky (5–20 %) a proteus, příležitostně lze prokázat i některé gramnegativní bakterie, jako je klebsiella. Uvedené údaje platí pro nekomplikované záněty u ambulantních pacientů.

Bakterie dráždí stěny měchýře a vyvolávají zánět sliznice. Ve většině případů by se to dalo přirovnat ke spálení kůže od slunce. Infekce přetrvává v organismu a vyvolává těžkosti, které komplikují život. Příznaky bakterií v moči: přítomnost krve v moči, bolest ve spodní části zad nebo v bederní oblasti, zvýšená teplota, nevolnost a zvracení.

Bakterie v moči a způsobené záněty jsou léčeny antibiotiky. Někdy je před jejich nasazením nutno provést takzvanou kultivaci, aby byl zjištěn přesný typ bakterie. Jako prevenci lékaři doporučují dodržování hygienických zásad, dostatečný přísun tekutin, vyhýbání se rizikovému chování. Jako prevence infekčních cest se doporučuje konzumace brusinek, respektive produktů obsahujících brusinky.

Zdroj: Bakterie v moči

Diskuze

V diskuzi E COLI U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Při vyšetření pejska byla zjištěna nízkå koncentrace escherichia coli,dále přeléčeni Tab clavaseptin 25O,na jiné veterině by to neřešil.
Kdo má větší pravdu?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze E coli u psa

Infekce močových cest

Zánět močových cest způsobuje přítomnost škodlivých bakterií ve sliznicích dolních močových cest a měchýře. V 80 % jde o bakterie Escherichia coli, v 5–15 % pak o Staphylococcus epidermidis a Enterococcus faecalis či Streptococcus viridans. Opakované infekce nemocných po předchozí časté léčbě antibiotiky způsobují v 5–10 % již vyselektované odolné bakterie, jako je Pseudomonas sp., Klebsiella sp. a Proteus sp. Všechny tyto bakterie jsou velmi důležitými obyvatelkami střevní mikroflóry, kde některé z nich hrají velmi důležitou roli při trávení. Problém však může přijít ve chvíli, kdy tyto bakterie opustí své přirozené prostředí a z konečníku „vycestují“ do močové trubice a dále do močového měchýře. Tady se totiž z přátelských bakterií rázem stávají nechtěnými a škodlivými vetřelci.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO VŠE LZE POUŽÍVAT SMRKOVOU MAST? NA KTERÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Zajímá mně na které zdravotní problémy, kromě mykozy nehtů je vhodná smrková mast

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?

Escherichia coli u psů

Infekce E. coli je nejčastěji pozorována u štěňat v prvních týdnech života. První den po porodu feny produkují vodnaté mléko bohaté na protilátky. Toto mléko, nazývané kolostrum, hraje klíčovou roli v ochraně nevyvinutého imunitního systému novorozeného štěněte proti různým infekcím, protože pokrývá střevní trakt a chrání štěně před většinou infekcí. Při absenci těchto protilátek jsou štěňata zranitelnější vůči řadě infekcí, včetně infekce E. coli.

Přenos bakterie má několik možností. Pokud je březí fena infikována E. coli, mohou bakterie napadnout krevní zásobení štěněte, když je ještě v děloze, během porodu, nebo se štěně může infekcí nakazit krmením ze zanícených mléčných žláz své matky.

Kolibacilóza často vede ke stavu zvanému septikémie nebo otrava krve, což znamená, že v krvi je nebezpečně vysoká přítomnost bakterií. Ačkoli jde primárně o onemocnění mladých psů, může postihnout i starší psy. Infekce E. coli v kombinaci s jinými infekčními agens také zvyšuje závažnost parvovirové infekce u psů.

Zdroj: E coli u psa

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI TENKÉHO A TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Hýža Ing.

Prodělal jsem ileocekální resekci.

Diagnoza :
M1: M82630 - adenom tubulovilózní - pravděpodobnost jistá
M2: M74008 - dysplazie těžká - pravděpodobnost jistá

Jsem pojištěncem zdravotní pojišťovny 211

Prosím o sdělení, jaký mám po nedávných změnách nárok na lázeňskou péči.

Děkuji !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar Talášková.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda mám nárok po operaci pravostranné hemicolektomií diagnosa C18.2-carcinoma coli ascendentis na lázenský bezpříspěvkový pobyt.Jsem zdravotní pojištovna 213.Děkuji.Dagmar Talášková

Zdroj: diskuze Lázně po operaci tenkého a tlustého střeva

Příčiny

  • nejčastějším původcem je bakterie Escherichia coli
  • onemocnění prostaty, zúžení močové trubice, ochabnutí močového měchýře, močové kameny, nádory – způsobují nedostatečné vyprazdňování moči z měchýře a pomnožení bakterií
  • kvasinková infekce
  • kapavka
  • hormonální nerovnováha a hormonální změny (těhotenství, menopauza, menstruace a hysterektomie)
  • stres
  • cukrovka
  • podráždění deodoranty, parfémovanými mýdly, tělovými šampony a pěnami do koupele
  • poranění močové trubice při pohlavním aktu
  • nošení těsných kalhot a prádla z umělých vláken
  • nevhodná antikoncepce
  • genitální herpes
  • trichomoniáza

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENAJÍ ZVÝŠENÉ LEUKOCYTY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jošková.

Dobrý den,
prosím o Vaše vyjádření. Necítím se dobře a na prstu pravé nohy se mi udělal puchýř. Nechala jsem si chemicky vyšetřit moč, v pŕíloze posílám výsledek. Měla bych se léčit, abych pH, Nitrity, Leukocyty vylepšila? Před 10 lety mi byl odoperován zhoubný nádor v močovém měchýři. V roce 2018 jsem byla léčena výplachy močového měchýře výplachy Mitomycinem C. Na cystoskopie docházím 1x za 6 měsíců. Před týdnem jsem absolvovala cystoskopii s výsledkem v pořádku, další cystoskopie za 6 měsíců. Byl mi doporučen k užívání Macmiror3x1 tel., po využívání jednoho balení cítím zlepšení i ten puchýřek na noze se zmenšil, ale stále jsem unavená. Pomůžete mi nějak radou? Děkuji a přeji všem pevné zdraví.
Ps:
Snad se příloha s výsledky připojila????

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z chemického vyšetření moči je zřejmé, že u vás probíhá bakteriální zánět močových cest (patologická bakteriurie). Lék Macmiror je chemoterapeutikum používané k léčbě těchto infekcí.

Přítomnost nitritů a leukocytů v moči potvrzuje infekci bakteriemi, především gramnegativními bakteriemi, jako je E. coli, Proteus, Klebsiella a Aerobacter. Tyto bakterie mohou redukovat dusičnany na dusitany, které se v moči detekují jako nitrity.

Nyní potřebujete trochu klidu, aby lék mohl účinkovat a zbavit vás škodlivých bakterií. Léčbu máte správnou, proto zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho doporučení. Dodržujte také klidový režim a využijte tyto domácí pomocníky k podpoře vaší léčby:

- Pijte dostatek tekutin.
- Zvyšte příjem vitamínu C.
- Pijte brusinkový džus nebo použijte brusinkové doplňky, či konzumujte plody brusinek.
- Užívejte probiotika.
- Dodržujte zdravou hygienu.
- Konzumujte česnek a česnekové potravní doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Kyselina hyaluronová výroba

Kyselinu hyaluronovou ve výrobním procesu mohou produkovat geneticky změněné kmeny bakterií Escherichia coli. Dalším užívaným způsobem biotechnologické výroby je získávání kyseliny hyaluronové z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus. Do krémů, mýdel, šamponů se přidává 1–5 % jednoprocentního roztoku kyseliny hyaluronové, výrobek je tak silně hydratační, neboť hyalorunát sodný váže vodu až 100x více než jiné přípravky. Vlivem toho i trochu vymizí vrásky, protože se kůže naplní vodou.

Návod na výrobu 1% kyseliny hyaluronové: rozmíchejte 1 g hyaluronátu sodného ve 100 g premixu. Premix se skládá z 99 % demineralizované vody a 1 % konzervantu kyseliny hyaluronové.

Zdroj: Na co je dobrá kyselina hyaluronová

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Žáková.

V sobotu ráno jsem začala čurat krev. Na záněty močových cest trpím. Vlastně mám špatnou imunitu, takže atb beru celkem často. Už vím, že s nimi musím probiotika. Na pohotovosti mi napsali Furolin. Už po první tabletě jsem necurala červeně nýbrž žlutě. Bolesti v podbřišku vždy ráno, nejspíše po noci bez čurání. V moči nalezena bakterie e-coli.
Ale v neděli odpoledne už nechutenství a závratě. Trpím na nízký tlak, beru i léky, protože sebou často seknu. Tak si říkám, je to od toho.
V pondělí od rána zvracím jak šakal. Neudržím v sobě ani léky, ani jídlo a ani tekutiny. Do toho bolest hlavy, zimnice a silná závrať.
Po poradě s lékařem ihned vysazuju. Zítra kontrola a uvidíme, jestli jiná antibiotika nebo už je to v pořádku.
Žádná jiná atb mě nikdy takto nepolozila

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Diagnóza

Vzhledem k akutnímu nástupu tohoto onemocnění může být při krevních testech zaznamenáno jen málo abnormalit. Aby bylo možné zjistit, zda je v krvi psa přítomna E. coli nebo jiné infekční agens, tak veterinář odebere vzorky krve, moči a pokud možno i stolice pro kultivaci.

Zdroj: E coli u psa

Příčiny

Kolibacilóza je způsobena infekcí E. coli. Mezi rizikové faktory tohoto typu infekce patří špatný zdravotní a nutriční stav březí feny, nedostatek mleziva (prvního mléka), nečisté prostředí při porodu, obtížný nebo prodloužený porod, přeplněné množící zařízení, souběžná infekce nebo jiná existující onemocnění a záněty mléčné žlázy u kojící feny.

Zdroj: E coli u psa

Přenos

Psi jsou běžně infikováni E. coli stejným způsobem jako lidé – požitím nebo pitím kontaminovaného jídla nebo vody. Obvykle je to proto, že jídlo nebo voda byly vystaveny fekálnímu materiálu a psi žijící v nehygienických prostředích mají mnohem větší pravděpodobnost, že to chytí. E. coli může být přítomna v syrové stravě, nicméně u většiny zvířat je nepravděpodobné, že by se z toho nakazila kolibacilózou, pokud jsou zdravá. Umývání misek s jídlem a udržování dobré hygieny snižuje šanci na přenos z krmiva pro psy.

Zdroj: E coli u psa

Prevence

Abyste předešli infekci E. coli, ujistěte se, že vaše chovná, březí nebo kojící fena je v dobrém zdravotním a nutričním stavu. Prostředí porodu by mělo být udržováno v čistotě a dezinfikováno a po porodu by měla být často vyměňována podestýlka. Prádlo použité k porodu by mělo být hygienicky zlikvidováno, protože je považováno za nebezpečný odpad.

Nejdůležitější pojistkou pro prevenci infekce E. coli u štěňat je umožnit jim plný přístup k mlezivu jejich matky (prvnímu mléku po narození). Kromě toho si musíte vždy umýt ruce a vyměnit si svrchní oblečení a boty, než budete jednat s novorozenými štěňaty s ohledem na jejich vyvíjející se imunitní systém. Toto je obecné pravidlo, ale je zvláště důležité po manipulaci s jinými psy nebo zvířaty.

Zdroj: E coli u psa

Terapeutické účinky Aloisie trojlisté

Účinky při vnitřní užití prostřednictvím čaje z Aloise trojlisté:

  • Podle čínské medicíny čaj z listů Aloisie harmonizuje meridián jater, tří zářičů, řídící, jinový patní a zářič žaludku.
  • Suché nařezané listy z Aloisie se používají pro své citronové aroma k ochucení čaje a k dochucování jídel.
  • Pití čaje z Aloisie zklidňuje centrální nervový systém, migrény, deprese, neuralgie, nauzeu, tachykardie, napomáhá regenerovat a ochraňovat buňky.
  • Aloisie harmonizuje činnost srdce, stimuluje kontrakce dělohy, podporuje laktaci, upravuje činnost plic, žaludku, zažívání a příjemně osvěžuje dech.
  • Čaj z Aloisie má pozitivní vliv při nadýmání, žaludečních a střevních křečích, zejména pokud jde v pozadí disharmonie nervového systému.
  • Aloisie celkově zklidňuje psychiku a odstraňuje stres.

Účinky zevního použití  odvaru z Aloisie ve formě obkladů nebo koupelí:

  • Odvar z listů Aloisie obsahuje cineol, který omezuje množení plísně Candida albicans a bakterie Escherichia coli. Koupel v odvaru z listů Aloisie trojlisté působí jako přírodní antimykotika a také jako přírodní antibiotika.
  • Odvar z Aloisie obsahuje geraniol, který působí jako účinný přírodní repelent proti komárům .

Zdroj: Aloisie trojlistá

Příčiny zánětu močových cest

Za zánět močových cest mohou převážně bakterie. Ve většině případů jsou příčinou močové infekce bakterie Escherichia coli. Tato bakterie je normální součástí naší stolice. I přes pravidelné dodržování hygieny se může občas stát, že se bakterie dostane z okolí konečníku přes hráz do močové trubice, dále pak do močového měchýře. Hlavním důvodem je nesprávné utírání konečníku po vykonání stolice. V dnešní době je možný přenos i análním sexem, kdy je zánětem ohrožena vagína i močová trubice. Bakterie přítomné v konečníku a tlustém střevě se dostávají na intimní místa. Pokud se namnoží, mohou způsobit zánět močových cest aj.

Dalšími příčinami mohou být:

  • prochlazení při dlouhém pobytu venku, koupání nebo sedání na mokrý či studený podklad;
  • nedostatečná hygiena, zvláště při menstruaci;
  • genitální herpes;
  • zvýšené dráždění či poranění při pohlavním styku;
  • nevhodné návyky při oblékání a hygieně (těsné kalhoty, tanga, používání deodorantů či parfémů na intimní místa, špatné oplachování po použití mýdel či sprchových gelů);
  • stres;
  • chlamydie;
  • zadržování močení.

Větší riziko nákazy mají také těhotné ženy a lidé s cukrovkou. Vysoká hladina krevního cukru totiž může vést k jeho vylučování do moči. Sladké prostředí je pak ideální pro růst a množení bakterií. Infekce tak vzniká daleko častěji a má i vážnější průběh.

Zdroj: Zánět močových cest

Rizikové faktory cystitidy

Zánět močového měchýře vzniká, když se do močových cest dostane infekce. Močový měchýř, který je normálně bez mikrobů, je infikován nejčastěji vzestupně, tedy z močové trubice, ale infekce se může dostat k močovému měchýři i z ledvin. U žen je častý přenos nákazy z pochvy a děložního hrdla. Bývá to při poklesu přirozené odolnosti sliznice vůči infekci při překrvení z prochlazení, při poruše hormonální rovnováhy, někdy i při extrémní sexuální aktivitě. U starších mužů je opakovaná cystitida pozorována často v souvislosti se zánětem zbytnělé prostaty.

Původci jsou nejčastěji bakterie střevního traktu, eventuálně sexuálně přenosné bakterie a viry. Ženy jsou nejvíce ohroženy v těhotenství a bezprostředně po porodu, později též například po menopauze (v období přechodu). Zvětšení prostaty u starších mužů může vést ke stagnování moči v močovém měchýři, což způsobuje rozmnožení bakterií a zánětu. Infekci může zavinit též blokování odvodných močových cest například ledvinovými nebo močovými kameny. Důvodem úporně se opakujících zánětů močového měchýře mohou být také imunologická nedostatečnost nebo anatomické defekty ve stavbě močových cest. Nejčastějším původcem zánětu močového měchýře bývá bakterie Escherichia coli, která se normálně vyskytuje v tlustém střevu. Udává se, že asi 5 % dospělých žen vylučuje bakterie v moči stále, aniž by pociťovaly potíže.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Co pomáhá na močové cesty

Časté užívání antibiotik i v tomto případě může vést k rezistenci. Proto je vhodné zánět raději podchytit. Včas rozpoznaná infekce může být „rozehnána“ i samoléčbou. Doporučují se brusinky – brusinkové extrakty v kombinaci s D-manózou, která brání přilnutí bakterií E. coli v močovém traktu, a preparáty s lyzátem E. coli, který aktivuje imunitní systém organismu. Je třeba také dostatečně pít urologický čaj a vyvarovat se dráždivých pokrmů a nápojů, jako jsou například ostrá, kořeněná jídla či silná káva. A samozřejmě se zcela vyhýbat sezení na studené zemi, dlouhému pobytu v mokrých plavkách a snažit se dodržovat pitný režim.

Zdroj: Močová infekce

Léčba

Vzhledem k tomu, že kolibacilóza je akutní stav, většina postižených štěňat musí být hospitalizována kvůli akutnímu ošetření. Nezbytná je dobrá ošetřovatelská péče s vyváženými tekutinami podávanými injekcí k obnovení tělních tekutin. K léčbě průjmu se ústy podává roztok glukózy. Antibiotika mohou být předepsána zpočátku na základě pozorovaných příznaků a mohou být v případě potřeby změněna podle výsledků bakteriální kultivace a testování citlivosti E. coli.

Bohužel kvůli nevyvinutému imunitnímu systému novorozeného štěněte není léčba často úspěšná a novorozenec může rychle zemřít. Pro záchranu života štěněte je proto nezbytná rychlá léčba a podpůrná péče.

Zdroj: E coli u psa

Rizikové faktory

Nejčastější výskyt infekce E. coli u psů je u štěňat narozených nezdravým matkám. Když štěňata dostanou kontaminované mléko od psí matky, mohou se nakazit.

Také, pokud štěňata nedostávají dostatek mléka od svých matek, které přenášejí protilátky, které zabraňují infekci, mohou také zůstat s oslabeným imunitním systémem a zažít více infekcí.

Mezi faktory, které ovlivňují zdraví štěněte, patří špatná výživa matky, nehygienické prostředí při porodu, infekce mléčné žlázy a prodloužený porod.

Kontakt s jinými infikovanými zvířaty, včetně podestýlky, kterou používali infikovaní psi, také zvyšuje pravděpodobnost infekce E. coli a také je běžné, že se ve stejnou dobu objeví další infekce, jako je parvovirus.

I když je to méně časté, může dojít k infekci vystavením kontaminovanému jídlu nebo vodě. To je pravděpodobnější v chovatelských stanicích, které řádně neuklízejí společné prostory zařízení. Toto riziko může zvýšit i krmení psa syrovou stravou.

Je důležité důkladně umýt misky s jídlem a vodou, držet infikované psy odděleně a v karanténě a po manipulaci s jídlem nebo psy si umýt ruce.

Zdroj: E coli u psa

Příznaky

Kolibacilóza je onemocnění náhlé (akutní) povahy a může u postiženého štěněte způsobit následující příznaky:

  • Deprese;
  • Dehydratace;
  • Nechuť k jídlu;
  • Zvracení;
  • Rychlý srdeční tep;
  • Slabost;
  • Letargie;
  • Vodnatý průjem;
  • Studená pokožka (kvůli nízké tělesné teplotě);
  • Namodrale zbarvené sliznice (tj. dásně, nosní dírky, rty, uši, řitní otvor) v důsledku nedostatku kyslíku v červených krvinkách.

Zdroj: E coli u psa


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP